Dodaj do ulubionych

List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy

18.11.05, 20:57
O.Rydzyk ma racje !
Radio Maryja reprezentuje duza czesc
polskiego spoleczenstwa .
Nalezy je szanowac i sie z nim liczyc !!!
Obserwuj wątek
    • abba15 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 21:10
      katolik_polski1 napisał:
      > O.Rydzyk ma racje !
      > Radio Maryja reprezentuje duza czesc
      > polskiego spoleczenstwa .
      > Nalezy je szanowac i sie z nim liczyc !!!

za obelżywe słowa "psychole od Rydzyka" oszczerca powinien być postawiony pod
      sąd i skazany na roboty publiczne typu zamiatanie ulic
      • usiruf [...] 18.11.05, 21:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • m635 Wałęsa zachowuje się jak nienawistny szaleniec! 18.11.05, 21:17
          Takie zachowanie nie przystoi byłemu prezydentowi!
          • galt Walesa nikogo nie poda do sadu 18.11.05, 21:36
            To rozstrzygniecie, ktore dostal jest kompromisem politycznym - i on to wie.
            Jak pojdzie do sadu, to kompromis przemieni sie w upokorzenie.
            Pokrzyczy i przestanie. I wszyscy beda zadowloeni, bo ie bedziemy musieli
            wyjasniac wnukom, ze kierowca autobusu "Solidarnosc" byl pijany.
            A tak Lechu zadowolony, historia wyglada OK, i Polska ma moralnego kaca
            uleczonego. Jestem za a nawet przeciw.
            • maruda.r Już podawał i wygrywał 18.11.05, 22:37
              galt napisał:

> To rozstrzygniecie, ktore dostal jest kompromisem politycznym - i on to wie.
              > Jak pojdzie do sadu, to kompromis przemieni sie w upokorzenie.

Mylisz się. Sąd nie zakwestionuje statusu pokrzywdzonego przez PRL, a wszelkie
              zeznania i oświadczenia sugerujące współpracę Wałęsy z SB przyjmie jako
              potwierdzenie zasadności pozwu.

• w11mil Re: Już podawał i wygrywał 18.11.05, 22:44
                maruda.r napisał:
                > Mylisz się. Sąd nie zakwestionuje statusu pokrzywdzonego przez PRL, a wszelkie
                > zeznania i oświadczenia sugerujące współpracę Wałęsy z SB przyjmie jako
                > potwierdzenie zasadności pozwu.

W GW napisali "Zdarzenia z 1970 roku ukazują zastraszonego przez bezpiekę
                młodego robotnika, syna wielodzietnej rodziny z małego kujawskiego Popowa. Coś
                tam mówił, coś tam podpisał"
                No to kto w koncu kłamie, Wałęsa czy Gwiazda?
                • almagus [...] 19.11.05, 13:49
                  • kezsel5 Re: ...co ty jesteś dzieckiem zera? 19.11.05, 22:03
                    Po prostu... perrrrrła.Podoba mi się.!
                    • mariola.glinska BOLEK PRZEPROŚ OJCA RYDZYKA !!!!!!!!!!!!!!!! 20.11.05, 14:46
                      bolek ty stary agencie
                      przepros na kolanach
                      ojca Rydzyka !!!
                      • mariola.glinska BEŁKOT BOLKA CZYLI SAMOOŚMIESZANIE :)))))!!!! 20.11.05, 15:05
                        BEŁKOT BOLKA CZYLI SAMOOŚMIESZANIE :))))))!!!!

antysalon napisał:

> czy mozna znieslawic l. walese? pytanie natury czysto retorycznej.<Figury s
                        > e-
                        > mantyczne> czynia z lecha walesy osobe na wskros smieszna.Jego slawa wiazac
                        > a
                        > sie z panna<S> juz dawno zostala przez niego rozwodniona, rozmieniona n
                        > a
                        > najpodlejsze miedziaki,ba nieuzyteczne boratynki.Co rusz zwieksza swoja
                        > muzealna smiesznosc , bezsensownych wypowiedzi.Tym razem wchodzi w spor
                        > przedprocesowy z dyr. radio maryja. Mysle ze jego pelnomocnikiem procesowym
                        > moglby zostac sam jerzy urban wlascciel, red. nacz. plugawego nie! Panie
                        Lechu,
                        >
                        > noblisto moze by tak sie zatrzymac, bo az hadko sluchac!

TRAFIONE W SAMO SEDNO !!!
                        Z PROSTACKIEGO BEŁKOTU BOLKA
                        NIE ŚMIEJE SIĘ
                        TYLKO JUŻ NIEZNACZNA CZĘŚĆ ZAGRANICY
                        A TO Z POWODU WYGŁADZJĄCYCH TŁUMACZEŃ

ALE Z BIEGIEM CZASU
                        BOLEK PÓŁANALFABETA
                        I TAK NADROBI TO MIMO WOLI :)

PS
                        BOLEK TO NAJWIEKSZY
                        BŁAZEN W HISTORII POLSKI
                        I W TYM SENSIE JEST ON
                        DOBREM NARODOWYM :)

• faun1512 Re: Już podawał i wygrywał 19.11.05, 11:10
                maruda.r napisał:

> Mylisz się. Sąd nie zakwestionuje statusu pokrzywdzonego przez PRL, a wszelkie
                > zeznania i oświadczenia sugerujące współpracę Wałęsy z SB przyjmie jako
                > potwierdzenie zasadności pozwu.
                -----------------------------
                Zapominacie, że przed sądem Wałęsa zamiast rzucania ogólnikowymi stwierdzeniami
                (jak w TVP) będzie musiał odpowiedzić na postawione przez ks.Rydzyka pytania -
                kiedy i w jaki sposób został zelżony przez o.Rydzyka???
                Ilu sposród Was to słyszało na własne uszy, a nie tylko na zasadzie "jedna pani
                drugiej pani powiedziała że..."???? Tak właśnie powstają "fakty medialne"!!!
                PRAWIE NIKT Z KRYTYKANTÓW NIE SŁUCHA RADIA MARYJA, ALE WSZYSCY WIEDZĄ ŻE TO
                RADIO KŁAMIE!!! SKĄD TA PEWNOŚĆ???????????????!!!!!! Chyba stąd, że
                postanowiliście "odpuścić" w samodzielnym dążeniu do prawdy i przyjąc za nią
                wszystko, co napisze "Gazeta Wyborcza" i podobne media... Cóż, tak
                wygodniej.... Poza tym to zwalnia od myślenia, co z kolei bywa męczące...
                • agtom11 Odpoweiedz-dla prawdziwego >marudy< 19.11.05, 14:42
                  > Niemasz racji koleś ze tylko ty słuchasz tyego radyjka i tylko ty mozesz cos
                  powiedzieć na jego temat.
                  > Aby sprawdzić któregoś razu czy opinie o tym radiu w innych mediach są tak
                  jak ty twierdzisz oszczercze i tendencyjne-postanowiłem pewnego dnia śluchac
                  tego radyjka ktore nadawało tzw: rozmowy niedokonczone: i usilnie dzwonilem na
                  podany nr.telefonu i po dlugim dzwonieniu dodzwoniłem się i połączyłem sie nie
                  bezposrednio na antene ale do jakiegos jegomoscia prawdopodobnie moderatora
                  który najpierw mnie wypytywał co do intencji zabrania głosu i o przyblizonej
                  tresci ktora mam przedstawic na antenie.
                  A że żyje już troche dobrych lat i znam rożne majstersztyki jakie wyprawiaja
                  mediia oraz majac podejrzenie ze gdy wyraże temu moderatowi to chcę
                  rzeczywiscie powiedziec na antenie użułem wobec niego odpowiedniego fortelu
                  którym go zmyliłem i zostałem wpuszczony na antene do prowadzącego ojca Króla i
                  tam dopiero zacząłem wypowiadać swoją rzeczywistą opinie na nadawany temat z ta
                  tylko różnicą że była to opinia krytyczna co do poruszanego tematu i gdy
                  zacząłem rozwijać szerzej wątek- stał się cud ktory w tej rozgłośni jest na
                  porządku dzienym a mianowicie zostałem natychmiast wyłączony z foni w sprytny a
                  zarazem chamski sposob.
                  Juz bez kontaktu ze studiem dalej sluchałem co sie dzieje w studiu i wlasnie
                  tym faktem potwierdziły się moja opinia że to radio jest niewiarygodne,fałszywe
                  i do glosu z zewnątrz dopuszcza tylko takich ludzi itakie poglądy co sa zgodne
                  z jej poglądami a szczegolnie muszą byc zgodne z pogladami i linią prezentowana
                  przez jej głównego cenzora jakim jest ten I sekretarz od propagandy -tzw;Ojciec
                  KRÓL-spec nad specem od czarnego pijaru.
                  No i gdzie masz drogi interauto te swoje poglądy że inne media kłamia oszukuja
                  a tylko to radyjko maryja jest cacy i do serca przyłożyć.
                • babaqba Re: Już podawał i wygrywał 19.11.05, 14:48
                  faun1512 napisała:

> PRAWIE NIKT Z KRYTYKANTÓW NIE SŁUCHA RADIA MARYJA, ALE WSZYSCY WIEDZĄ ŻE TO
                  > RADIO KŁAMIE!!! SKĄD TA PEWNOŚĆ???????????????!!!!!!

Stąd ciemnoto bezbożna, że istnieje bardzo rozbudowany serwis www radia maryja, gdzie można o
                  każdej porze posłuchać bredni z tego radia. Dzisiaj np. pośmiałem się chwile z bredni niejakiego "dr
                  Zbigniewa Hałata" (KTO mu dał doktorat? Jakaś katolicka "uczelnia" w rodzaju KUL?). Niezła zabawa i
                  tylko trochę żal tej szarej brei pod moherowymi beretami ukrytej. Jest bełtana codziennie i nie zazna
                  spoczynku, póki tacy kłamcy jak Rydzyk funkcjonują.
                • paulus48 Re: Już podawał i wygrywał 19.11.05, 17:04
                  Od czasu do czasu obejrze serwis informacyjny telewizji TRWAM. Nie wiedziałem
                  akurat nic o Lechu Wałęsie, ale to co było przedstawione dalekie było od
                  dzienikarskiej bezstronności.
            • mamablues Galt, chyba się nie doczekasz konkretów 19.11.05, 00:39
              Zamiast cytatów - emocjonalne omówienia, zamiast przykładów - erupcja niechęci.

Kupowałam dziś gazety w małym sklepiku osiedlowym, w którym pracuje starsza
              pani. Zawsze ją tam widzę. I zawsze ma włączone RM. Dzisiaj też. Była bardzo
              konserwatywnie zrealizowana audycja - jakiś mężczyzna (od kobiety dowiedziałam
              się, że doktor) opowiadał o... wodzie mineralnej i mineralizowanej. Mowił
              spokojnie, wyraźnie, piękną polszczyzną. Byłam w tym sklepiku i rozmawiałam z
              babką kilka minut. Monologu nie przerywały dynamiczne dżingle, głos wybrzmiewał
              czysto, bez żadnych podkładów muzycznych. Zapytałam kobietę, czy słucha
              felietonów Michalkiewicza. "Tak, oczywiście, są zawsze w czwartki, potem w nocy
              je powtarzają. Ale nie pamiętam, o której, siedzę tu po 12 godzin i jak nie ma
              klientów, to słucham. Jest też sporo modlitw."

Po prostu spokojne radio dla ludzi, ktorzy nie lubią hałasu, chcieliby się z
              kimś wspólnie pomodlić i posłuchać informacji podawanych w sposób zrównoważony.

Sama nie słucham, więc nie znam z autopsji żadnych przykładów atakowania w RM
              innych ludzi. A na tym forum spotkałam się jedynie z omówieniami, bez wiernych
              cytatów czy linków do źródła.
              • usiruf Re: Galt, chyba się nie doczekasz konkretów 19.11.05, 01:19
                Juz zaspokajam ciekawosc rzadnej nowych wrazen Pani.

Najlepsze Rydzynki sa tu:
                www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/
                or.org.pl/monitoring/rm/
                • usiruf Konkrety 19.11.05, 01:21
                  Moj ulubiony to ten 12y od dolu o przyjezdzie pol miliona Zydow do Polski:DD
                  • almagus [...] 19.11.05, 13:55
                  • eexmd2 Re: Konkrety 19.11.05, 13:58
                    "W Buenos Aires tylko w jednym miesiącu, nie tak dawno, ambasada polska wydała
                    12000 paszportów, właśnie Żydom, polskich paszportów. I mówił mi ten człowiek,
                    że przygotowuje się 200000 takich paszportów w Ameryki Łacińskiej. Nie wiem,
                    myślę, że warto patrzeć na to. My chcemy żyć w pokoju z wszystkimi ludzmi i
                    musimy dbać o to, żeby nikomu się krzywda nie działa. Przecież polska ziemia
                    jest przesiąknięta krwią. Musimy być wierni tej krwi. Nie możemy sprzedawać, To
                    jest świętokradztwo." (4 VI 2002,o T. Rydzyk). "
                    • eexmd2 Re: Konkrety 19.11.05, 13:59
                      i ciag dalszy schizofrenii:

Chcą odwrócić uwagę od sytuacji w Polsce i od planów wobec Polski, tego
                      rozgrabienia Polski. Ja się dowiaduję, nie chcę być źle zrozumianym, nie jestem
                      przeciwko żadnego narodowi, ale tu się dowiaduję na przykład proszę państwa, że
                      w Urugwaju, Brazylii, Argentynie, tych krajach Ameryki Łacińskiej, ci
                      przedstawiciele mówią [Polonii południowoamerykańskiej, zapewne Jan Kobylański
                      lub inni zebrani na zjeździe USOPAŁ w Urugwaju, z udziałem o. Rydzyka], stoją
                      pod ambasadami i wydają im paszporty. Polak nie może dostać paszportu, musi
                      starać się, udowodnić, że ma tam nie wiadomo co, i ci Polacy nieraz nie jadą do
                      Polski, bo nie mają pieniędzy na te starania ani nerwów, na te paszporty. A
                      natomiast jeżeli ktoś, kto mówi, że jest Polakiem, a nawet po polsku nie mówi -
                      wystarczy mu zaświadczenie z _gminy_żydowskiej_, powtarzam, z
                      _gminy_żydowskiej_, że on jest Polakiem i dostaje natychmiast paszport! Planuje
                      się, mówią Polacy ze świata, a nie są to głupi ludzie, są to bardzo światli
                      ludzie, że planuje się 500 tys. Żydów do Polski sprowadzić. Oczywiście chodzi o
                      ziemię, o wszystko co się da jeszcze wyciągnąć - i przez Polskę wejść do
                      Europy, do Unii Europejskiej, taki plan." (23 XI 2002).

• xcor Re: Konkrety 19.11.05, 21:19
                        a co? Nie takie numery wycinali Polsce
              • the_dzidka Re: Galt, chyba się nie doczekasz konkretów 19.11.05, 10:20
                Witam, mamablues.
                Piszesz:
                > Po prostu spokojne radio dla ludzi, ktorzy nie lubią hałasu, chcieliby się z
                > kimś wspólnie pomodlić i posłuchać informacji podawanych w sposób
                zrównoważony.

A za moment:

> Sama nie słucham, więc nie znam z autopsji żadnych przykładów atakowania w RM
                > innych ludzi.

Nie słuchasz, ale na podstawie zasłyszanego kawałka audycji w kiosku wiesz, że
                RM to "spokojne radio podające informacje w sposób zrównoważony".
                Więc ja, słuchając RM z przyczyn... socjologicznych, odpowiem Ci krótko: Bardzo
                sie mylisz.
                • mamablues Re: Galt, chyba się nie doczekasz konkretów 19.11.05, 19:08
                  the_dzidka napisała:

> > Sama nie słucham, więc nie znam z autopsji żadnych przykładów atakowania
                  > w RM innych ludzi.
                  >
                  > Nie słuchasz, ale na podstawie zasłyszanego kawałka audycji w kiosku wiesz,
                  że RM to "spokojne radio podające informacje w sposób zrównoważony".

OK, masz rację. Nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o sposób podawania
                  informacji, a nie o treść. Tę opinię wyraziłam na podstawie tego fragmentu,
                  który usłyszałam oraz opinii starszych osób, które chwaliły, że w RM mogą
                  wszystko zrozumieć, bo prowadzący nie strzela informacjami jak z karabinu
                  maszynowego:)
                  • almagus [...] 19.11.05, 20:13
              • pantanal Re: Galt, chyba się nie doczekasz konkretów 19.11.05, 19:47
                mamablues napisała:

>
                > Sama nie słucham, więc nie znam z autopsji żadnych przykładów atakowania w RM
                > innych ludzi. A na tym forum spotkałam się jedynie z omówieniami, bez wiernych
                > cytatów czy linków do źródła.

To posluchaj choc raz "Rozmow niedokonczonych". Ludziska plota, co im slina na
                jezyk przyniesie, a ojciec prowadzacy audycje nie reaguje. Oj, przepraszam,
                reaguje wtedy, gdy uczestnik audycji jest krytycznie nastawiony do RM
            • kontaktowiec Dla Walesy Jaruzelski jest miara "honoru" 19.11.05, 01:19
              Ten czlowiek jest chory ale jest rownie nienawistny i ma duzo szmalu. Wiec
              adwokaci beda zarabiac. A jak dorwie kogos co nie bedzie mial pieniedzy na
              adwokatow to moze i wygra. Ale zostanie mu juz tylko hanba.
              • dox1 Re: Dla Walesy Jaruzelski jest miara "honoru" 19.11.05, 08:25
                kontaktowiec napisał:

> Ten czlowiek jest chory ale jest rownie nienawistny i ma duzo szmalu. Wiec
                > adwokaci beda zarabiac. A jak dorwie kogos co nie bedzie mial pieniedzy na
                > adwokatow to moze i wygra. Ale zostanie mu juz tylko hanba.

Jesli wygra z rydzykiem TO BEDZIE ZWYCIESTWO WOLNOSCI nad "OBSCURANTISME"
                waszego schorowanrgo kk.
              • pantanal [...] 19.11.05, 19:53
          • dobromir78 Pscyhole od Rydzyka - obudźcie się i ... 19.11.05, 07:56
            ... zdejmijcie klapki, jakie Wam założył Ojciec Dyrektor.

P. Wałęsa nie będzie mówił, że deszcz pada, gdy mu plują w twarz. Martwi mnie
            to, że tak długo czekał, ale lepiej późno niż wcale.

Śmieszy mnie, jako katolika, zapatrzenie w o. Rydzyka i radio, które dawno
            zapomniało o swej właściwej misji. Ludzie są zasłuchani w pełen charyzmy jazgot
            redemptorystów. Gdy tylko coś robią nie po ich myśli, zaraz jest szum i afera,
            że to: 1) atak na Kościół, 2) atak na prawdę i wolne media, 3) obraza samego
            Pana Boga.

Droga hierarchio kościelna! Zaprowadź w końcu, do jasnej cholery, porządek z
            sektą toruńską. Domagam się* tego jako członek Kościoła!!!

* W innych krajach idea "kościoła" jako wspólnoty dawno się przyjęła i zwykły
            wierny ma coś do powiedzenia w sprawach kościoła, może się DOMAGAĆ pewnych
            spraw. U nas panuje patriarchalne zwierzchnictwo, które ZAWSZE wie lepiej, a
            głosu ludu nie trzeba słuchać.
            • uchachany "Droga hierarchia kościelna" jest w ogromnej 19.11.05, 11:37
              części wręcz zachwycona wpływem społecznym i politycznym, jaki uzyskał Ojciec
              Dyrektor i ograniczenie tego wpływu jest ostatnią rzeczą, do której jest gotowa
              przyłożyć rękę :-))!
            • mamablues Re: Pscyhole od Rydzyka - obudźcie się i ... 19.11.05, 19:12
              dobromir78 napisał:

> * W innych krajach idea "kościoła" jako wspólnoty dawno się przyjęła i zwykły
              > wierny ma coś do powiedzenia w sprawach kościoła, może się DOMAGAĆ pewnych
              > spraw. U nas panuje patriarchalne zwierzchnictwo, które ZAWSZE wie lepiej, a
              > głosu ludu nie trzeba słuchać.

Może nie ZAWSZE, ale zgadzam się, że w wielu pariafiach rola laikatu jest zbyt
              mała i ograniczana przez duchowieństwo, a niekiedy istnieje wręcz klimat
              przedsoborowy. Istnieją jednak także wspólnoty, którym bliższy jest duch Soboru
              Watykańskiego II, a rola świeckich jest bardzo duża.
          • dox1 Re: Wałęsa zachowuje ........ Mozliwe ale......... 19.11.05, 08:19
            m635 napisał:

> Takie zachowanie nie przystoi byłemu prezydentowi!

Ale ktos musi wyczyscic ten wasz SCHIZOFRENNY kk.
          • golota20 Re: Wałęsa zachowuje się jak nienawistny szalenie 19.11.05, 22:20
            Odpowiadasz na :
            m635 napisał:

> Takie zachowanie nie przystoi byłemu prezydentowi!

Witam
            tow. z Radyja Maryja...

Prezydent walesa byl Pajacem jak zostal Preziem.

Co sie zmienilo
            Teraz Walesa ma swoich nastepcow..

Pajace sa teraz w Radiu Maryja..

I chodzi o to czyja wlasnosc jest tego slowa <<<PAJAC>>>>>

Radio maryja chce udowodnic ze juz ona jest wlasnoscia Slowa pajac....

Pajac teraz rozchwytany przez walese i Radio Maryja..

czekamy na final...

• galt wiem komunizm nie nauczy tolerancji 18.11.05, 21:18
          ale czy nie wydaje wam sie, jak sie domyslam, zwolenicy PO, ze Rydzyk tez ma
          prawo do tolerancji w wolnym kraju. A moze sa inne reguly dla ksiezy, jka np.
          ksiadz ma siedziec na parafi i poza kazaniem nei otwierac dzioba, itp. co
          zreszta bylo (przypadkiem?) bardzo kompatybilne z pogladami dr. (czytaj durnia)
          a wiec dr. Kwacha i jego zaplutej bandy.
          • usiruf Re: wiem komunizm nie nauczy tolerancji 18.11.05, 21:24
            Rozumiem ze odpowiedz na moj post, ale dlaczego uwazasz ze mam chcialbym zabronic Rydzykowi prawa do mowienia czego tylko chce?

Absolutnie moze. A Walesa ma go prawo pozwac jezeli uwaza ze naruszyl jego dobra osobiste.

Swoja droga to ja sie szczerze ciesze ze RM w Polsce nadaje, bo juz nie raz mialem swietna zabawe sluchajac Rozmow Niedokonczonych, przepieknych analiz, no i oczywiscie sluchaczy. Tylko o UFO nic nie mowia.
            • galt zgoda - i to jestzdrowa postawa 18.11.05, 21:29
              to rozumiem - nie rozmuiem nawolywan do zabrania koncesji, bo ktos mysli
              inaczej. Czlowiek osiagnal sporo - i tak jak mowie pokaz mi inne media ktre
              balansuja zrazona komunistyczna stechlizna propagande mediow liberalnych (jak
              ta Gazeta Wybiorcza)?
              • usiruf Re: zgoda - i to jestzdrowa postawa 18.11.05, 22:02
                To zalezy czy chcesz sobie poczytac cos do zbalansowania wybiorczej (i tu rm albo nasz dziennik swietnie sie nadaja), czy poczytac cos juz zbalansowanego i profesionalnego.

Wtedy proponuje Rzeczpospolita
                www.rzeczpospolita.pl
                • almagus [...] 18.11.05, 22:03
                • zbyszek-ostromecki Re: zgoda - i to jestzdrowa postawa 19.11.05, 12:27
                  usiruf napisał:

> To zalezy czy chcesz sobie poczytac cos do zbalansowania wybiorczej (i tu rm al
                  > bo nasz dziennik swietnie sie nadaja), czy poczytac cos juz zbalansowanego i pr
                  > ofesionalnego.
                  >
                  > Wtedy proponuje Rzeczpospolita
                  > www.rzeczpospolita.pl

Ale Wildstaina wywalili.
                  Napisałem Gaudenowi że nie będę kupował Rzepy.
                  Trzymam się.
                  Moja biblioteka jej nie kupuje (albo ukrywa).
                  kurde
                  • w11mil Re: zgoda - i to jestzdrowa postawa 19.11.05, 13:23
                    zbyszek-ostromecki napisał:

> Ale Wildstaina wywalili.
                    > Napisałem Gaudenowi że nie będę kupował Rzepy.

Ale numer! To samo napisałem.
                    Ale nie jestem konsekwentny i kupuje w sobote; z satysfakcją (i troche ze
                    smutkiem widze że schodza na psy - nudzą). A Rybińskiego to czytam w
                    Internecie
                    • mamablues Re: zgoda - i to jestzdrowa postawa 19.11.05, 19:13
                      w11mil napisała:

> Ale numer! To samo napisałem.

Nie napisałam, ale prawie już nie kupuję. Najciekawsze teksty czytam w
                      Internecie. I tak za dużo makulatury w domu:)
                  • pantanal kurde 19.11.05, 19:58
          • dox1 Re: wiem komunizm nie nauczy tolerancji 19.11.05, 08:27
            galt napisał:

> ale czy nie wydaje wam sie, jak sie domyslam, zwolenicy PO, ze Rydzyk tez ma
            > prawo do tolerancji w wolnym kraju. A moze sa inne reguly dla ksiezy, jka np.
            > ksiadz ma siedziec na parafi i poza kazaniem nei otwierac dzioba, itp. co
            > zreszta bylo (przypadkiem?) bardzo kompatybilne z pogladami dr. (czytaj durnia)
            >
            > a wiec dr. Kwacha i jego zaplutej bandy.

KK POWINIEN BYC ZAKAZANY ZA SWOJE boskie BAJKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • pantanal [...] 19.11.05, 20:00
            • matador10 [...] 19.11.05, 21:45
          • pantanal Owszem Rydzyk ma prawo do tolerancji 19.11.05, 19:56
            Powinna to byc jednak nie tylko tolerancja czynna, ale i bierna. A tej jakos nie
            nie widac
        • ironlord [...] 19.11.05, 14:59
          • mamablues Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 19:17
            ironlord napisał:

> Ograbia biedne polskie społeczeństwo i babcie które wrzucają
            > na tace dla tego hochsztaplera

Są dorosłe i dają swoje pieniądze. Odmawiasz im prawa dysponowania własnymi
            pieniędzmi?

> a sam pławi się w luksusach i pewnie dymie
            > laseczki po wszystkich kątach swojego "królestwa".

Używając takich obelg udowadniasz, że przeciwnicy (przynajmniej niektórzy) RM i
            o.Rydzyka to oszołomy.
        • st.anger666 [...] 19.11.05, 17:05
          • pantanal Vale cretine! 19.11.05, 20:06
      • galt 1. jakie obelzywe slowa. 2. juz osadziles sprawe? 18.11.05, 21:14
        Pytam powaznie o przyklady tych rzekomo obek\lzywych slow, bo wiele
        slysze "Rydzyk to, Rydzyk tamto" a nie sledzac polskich mediow nie moglem
        znalezc zadnych przykladow.

Dla mnie statystyka potwierda slowa przedmowcy. Owszem wielu ludzi dostaje
        buraczanej twarzy na imie Rydzyka, ale rowniez ma on potezna rzesze
        zwolennikow, co mi mowi, ze reprezentuje jakies aspiracje czy potrzeby
        spoleczne.

Prosze wiec o przyklady obelzywosci Rydzyka.

2. mam nadzieje, ze za obelgi w Polse nie ma kar, bo naogol w wolnych krajach
        mozna mowic i pisac co sie chce - obiorca decyduje czy czytac i sie zgadzac.

• efik1 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 21:18
        Radio Maryja i ojciec rydzyk przez usta gosci których zapraszaja nawołuja do
        nienawiści rasowej, znieważają autorytety. Ojciec dyrektor dobrze o tym wie i
        popoiera to niemając odwagi brać za to odpowiedzialności. To tchurz który
        wykorzystuje kościuł do swoich celów. Radio maryja należy zdelegalizowąc a
        pożniej oddać do dyspozycji realnej dyspozycji episkopatowi polski. Miejsce ojca
        dyrektora jest na ławie oskarżonych.
        • usiruf Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 21:27
          Oskarzonych, ale przed co najwyzej koscielnych sadem kolezenskim (czy jak go tam zwac) lub z pozwu cywlinego, jak Walesa.
        • galt powaznie: prosze o przyklady - linki, itp 18.11.05, 21:27
          do tej pory nie moge potwierdzic wielu zarzutow wobec Rydzyka.
          Najwieksze jakie slyszalem to:
          1. Antysemityzm - niedobre, ale nie mylilbym z immunitetem przeciwko prawdom
          historycznym.
          2. Jezdzi Mercedesem. OK, nierozumiem.
          3. Radio jest polurane i zasilane przez sluchaczy - Tak sie robi wszedzie -
          mozna uczyc sie sukcesow
          4. Radio ma monopolistyczny punkt widzenia - pliczmy: 150 tytulow liberalno-
          komunistycznych w Polsce i trzy - piec tytulow katolicko-prawicowych - i wielu
          dostaje drgawek. To znaczy liberalizm - legalny, konserwatyzm - nie?
          5. RM nie placi podatkow - nie prawda.
          6. RM - sie nie rozlicza - przed kim, przed tymi ktorzy maja upowaznienia
          erozlicza sie.
          7. RM jest wspieranae przez KK - KK ma niezaprzeczalne zaslugi dla Polski,
          kiedy komunistom udalo sie wmowic spoleczenstwo odwrotne bzdury
          8. RM ma pogla polityczny - OK? Jezeli zajmuje ozycje katolikow to ma
          obowiazek moralny co wiaze sie z wyborami politycznymi. O ile sie nie myle nie
          popiera immiennie nikogo - co jest norma na siwecei.
          9. Zrodla europejskie uwazaja RM za "kontorowersyjan" - Ktoe? Liberalna europa
          uwaza rozglosnie katolicka, za kontrowersyjna, niemozliwe!

Ok, a wiec jaie sa zarzuty poda adresem Rydzyka. Kto ucierpial na ciele, mieniu
          lub inaczej poza tym, ze sie nie zgadza?
          • maruda.r Re: powaznie: prosze o przyklady - linki, itp 18.11.05, 22:33
            galt napisał:

> 4. Radio ma monopolistyczny punkt widzenia - pliczmy: 150 tytulow liberalno-
            > komunistycznych w Polsce i trzy - piec tytulow katolicko-prawicowych - i wielu
            > dostaje drgawek. To znaczy liberalizm - legalny, konserwatyzm - nie?

W RM nie ma konserwatyzmu, a jest bolszewizm w ubranku konserwatysty. 150
            tytułów liberalnych przekłada się na popyt, a w konsekwencji na uczulenie na
            treści będące zaprzeczeniem tolerancji.

• galt nie powiedzialbym czy napewno popyt 18.11.05, 22:40
              wydajesz sie bagatelizowac fiansowe zrodla wielu z tych mediow.
              A jezeli popyt - to czyz wlasnie nie dales argumentu przeciw sobie. Skoro wiec
              to zjawisko, ajkkolwiek je nazywasz zwiazane RM ma taki popyt to czyz oburzenie
              jest uzasadnione?
              A jezeli jest, to czy moje wobec liberalnych mediow nie jest rownie uzasadnione
              bez wzgledu na rzekomy popyt?
          • usiruf Tutaj masz LINKI, itp 19.11.05, 00:35
            or.org.pl/monitoring/rm/
            Smiej sie lub placz:)
          • jastrzab27 Re: powaznie: prosze o przyklady - linki, itp 19.11.05, 00:50
            nie będę się wdawał w dyskusję i wyliczał wszystkie zarzuty, jak choćby nie
            płacenie cła za sprzęt ściągany z Niemiec. Ale jeżeli chodzi o antysemityzm, to
            audycja z udziałem prof. Bendera i niejakiego pana Ratajczaka, który zaprzeczał
            istnieniu krematoriów w Auschiwitz i został za to ukarany przez senat swej
            macierzystej uczelni (Uniwersytetu Wrocławskiego). Oczywiście zaprzeczysz,
            zaczniesz domagać się szczegółów, ale faktem jest, że w RM taka audycja się
            odbyła i właśnie w tej audycji brano w obronę p. Ratajczaka.
            • mamablues Re: powaznie: prosze o przyklady - linki, itp 19.11.05, 01:13
              jastrzab27 napisał:

> nie będę się wdawał w dyskusję i wyliczał wszystkie zarzuty, jak choćby nie
              > płacenie cła za sprzęt ściągany z Niemiec. Ale jeżeli chodzi o antysemityzm,
              to audycja z udziałem prof. Bendera i niejakiego pana Ratajczaka, który
              zaprzeczał istnieniu krematoriów w Auschiwitz i został za to ukarany przez
              senat swej macierzystej uczelni (Uniwersytetu Wrocławskiego).

W przypadku uczelni pamięć Cię zawodzi. Ratajczak był w czasie tej afery (nie
              wiem, czy jest nadal, nie mieszkam już na Opolszczyźnie) pracownikiem
              Uniwersytetu Opolskiego.
              Mogłabym teraz napisać, że i w sprawie bronienia Ratajczaka pamięć może Ci
              płatać psikusa, ale tego nie zrobię. Być może masz rację.
              Pytanie: kto brał Ratajczaka w obronę - słuchacze czy prowadzący? Jeśli
              prowadzący, może był to po prostu człowiek niekompetentny i nie powinien brać
              się za temat, który przerastał jego wiedzę? A może faktycznie jest to przykład
              głupoty prowadzącego.
              Tu mam kolejne pytanie - czy Bender i Ratajczak nadal pojawiają się w RM?
              • pantanal Kobieto, czy nie zyjesz w Polsce? 19.11.05, 20:10
                Bender jest senatorem z ramienia LPR i oczywiscie wystepuje stale w RM
      • travel_wawa Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 22:44
        Ja posunę sie jeszcze dalej: FASZYŚCI OD RYDZYKA.
        Szerzący nienawiść w stosunku do osób innej narodowości, próbujący uczynic z
        Polski rezerwat ksenofobii i wsteczniactwa.

A teraz wsadź mnie za to, co powyżej napisałem do obozu koncentracyjnego na
        roboty.
        • galt powoli, powili - zostan nigdzie nie jedziesz... 18.11.05, 22:58
          podaj mi przyklady - dlaczego nikt nie ma przykaldow.
          Ja mysle, ze w Polsce ludzie nie wiedza jak filtrowac medialne goraczki stad
          tyle emocji. Wszyscy na Rydzyka, ale jak gosc z poza ukladu pyta o co chodzi i
          prosi o przyklady to slyszy tylko adreinowy belkot i zero konkretow.

Jakie narodowosci jak ksenofobia?
          • ronja_curka_zbujnika Re: powoli, powili - zostan nigdzie nie jedziesz. 19.11.05, 08:50
            > podaj mi przyklady - dlaczego nikt nie ma przykaldow.
            Tyle ludzi podawało Ci już linki, czy Ty ich naprawdę nie widzisz, czy po prostu nie chcesz widzieć?
            Zadaj sobie trochę trudu i poczytaj posty wysłane w odpowiedzi do Ciebie. A tak najprościej: kup sobie
            raz "Nasz Dziennik"- prasa związana z Radiem Maryja, uważnie przestudiuj i zweryfikuj, czy
            twierdzenie, że Rydzyk i jego środowisko sieją nienawiść to tylko żydowsko-komunistyczno-
            masońsko-i-nie-wiadomo-jaka-jeszcze-propaganda, czy może święta prawda. Albo włącz kiedyś
            osławione radio i wyciągnij wnioski.
            Pozdrowienia
            Ronja
            • mamablues Re: powoli, powili - zostan nigdzie nie jedziesz. 19.11.05, 19:19
              ronja_curka_zbujnika napisała:

> Tyle ludzi podawało Ci już linki, czy Ty ich naprawdę nie widzisz, czy po
              prostu nie chcesz widzieć?

Czy Ty nie widzisz czy nie chcesz widzieć dat przy komentarzach?
              • pantanal Niestety, nic sie nie zmienilo i pozniej! 19.11.05, 20:12
                mamablues napisała:

> ronja_curka_zbujnika napisała:
                >
                > > Tyle ludzi podawało Ci już linki, czy Ty ich naprawdę nie widzisz, czy po
                >
                > prostu nie chcesz widzieć?
                >
                > Czy Ty nie widzisz czy nie chcesz widzieć dat przy komentarzach?
                >
      • pyosalpinx Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 17:59
        wtedy Rydzyk juz dawno powinien zamiatac.
      • dziecina.betlejemska Kiedys z komuną, teraz z sekta 19.11.05, 18:03
        Wałesa nadal pozostaje Bohaterem Polski: walczył z komuną w '80, teraz walczy z antypolską sektą z Torunia i jej propagandowa szczekaczką, założoną przez malwersantów, szmalcowników i umysłowych zboczeńców religijnych.
        Brawo Wałesa! Na pohybel mętom z RM!
    • usiruf Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 21:11
      O.Rydzyk ma zawsze racje!
      Radio Maryja reprezentuje wszystkich -
      Caly Narod Polski
      Nalezy je kochac, szanowac, sluchac je i nie wylaczac!!!

• ronja_curka_zbujnika Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 08:58
        I jeszcze płacić datki, zapomniałeś o datkach!
    • t324911 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 21:18
      Walesa sie nie boi , ma papier od Kieresa w kieszeni tyle ze nie wie do czego
      go przyczepic .
    • maruda.r Głupi czy udaje głupiego? 18.11.05, 21:22

Uprzejmie proszę Pana Prezydenta o podanie mi, kiedy ja czy którykolwiek z ojców
      w naszym radiu powiedział coś przeciwko Panu, kiedy któryś z nas wyraził się o
      Panu bez szacunku, bez należnych tytułów, choćby tylko mówiąc "Wałęsa".

Rydzyk nawet nie chce udawać, że rozumie zarzuty. Przecież Wałesie chodzi przede
      wszystkim o puszczanie długotrwałych wywodów przęjetych (lub wynajętych)
      słuchaczy oraz gości w temacie 'bolka'.

• konskipsiinteres [...] 18.11.05, 21:22
    • b.krakus karykatura kapłana, karykatura kościoła... 18.11.05, 21:24
      karykatura ewangelii, karykatura wiernych oraz karykatura dyskusji…
    • ypsilon.ypsi Re: Rydzyk przestraszył się procesu 18.11.05, 21:27
      .. który zapowiada Wałęsa, że tak zmiękł?
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 21:32
      "Od kilkunastu miesięcy, niemal od roku doświadczamy tak Radio Maryja ze
      słuchaczami, jak ojcowie je prowadzący i ja osobiście ze strony szanownego Pana
      pomówień, niewybrednych epitetów, nieparlamentarnych zachowań, wyrażanych
      również w mediach publicznych i komercyjnych w Polsce i poza jej granicami."

O co ojcu bokserowi chodzi? Pomówienia, niewybredneh epitety i nieparlamentarne
      zachowania to RM normalnosc.
      • hrabia.m.c [...] 18.11.05, 21:36
      • w11mil Do przeciwników RM 18.11.05, 21:58
        Bardzo prosze o pozostawienie w spokoju RM. Czesto słucham w samochodzie stacji
        FM. Męczy mnie oferta wiekszosci rozgłośni, skierowana głównie do młodzieży z
        niższych warstw społecznych. Wszystkie te Złote, Łagodnie Przeczyszczające
        Przeboje itp., konkursy dla matołków są po prostu nudne. W odróżnieniu od nich
        ludzie wypowiadąjcy się w RM mają jakieś poglądy, posługują się ciekawym
        językiem polskim (bogate słownictwo, zdania złożone). Czasem trafi się nawet
        niezła muza chociaż za dużo jest kiepskiego popu w rodzaju Pan Jezus moim
        przyjacielem ye, ye. Polecam wszystkim zamiast np. Radia ZET włączyć sobie
        Anioł Pański o 12:00 - niesamowite wrażenie. Stąd apel: nie podoba sie to nie
        słuchjacie ale nie niszczcie bo zostanie tylko papka wypełniona gó..aną muzyką
        pop i reklamami. Tolerancja jest cool
        • usiruf Re: Do przeciwników RM 18.11.05, 22:05
          Eeee, tam jakis Aniol Panski. Ludzie sie modla, kilku moze nawet szczerze.

Sorki, ale ty chyba nie dostrzegasz wielkosci tej radiostacji.
          Najlepsza jazda jest na Rozmowach Niedokonczonych i interpretacji wydarzen codziennych.
        • rapit79 Re: Do przeciwników RM 18.11.05, 22:07
          "Tolerancja jest cool" - tymi slowami udowodniles wszystkim ze nie masz pojecia
          czym jest RM i najwyrazniej sluchasz tej rozglosni tylko o 12:00...

Posluchaj np.: "Rozmow niedokonczonych" - zrozumiesz co to 'tolerancja' w
          wykonaniu ojca dyrektora...
          • w11mil Re: Do przeciwników RM 18.11.05, 22:13
            > Posluchaj np.: "Rozmow niedokonczonych" - zrozumiesz co to 'tolerancja' w
            > wykonaniu ojca dyrektora...
            No to co proponujesz żeby z nim zrobić?
            A tak naprawde to chodzi mi o radio które mnie zaskoczy zaciekawi, nie muszę
            sie z nim zgadzac. Naprawde uważam że reszta stacji jest po prostu nudna (nie
            wiem, może w stolicy sa jacys ciekawi niszowi nadawcy?)
            • b.krakus [...] 18.11.05, 22:46
            • hvannadalshnukur Re: Do przeciwników RM 20.11.05, 05:47
              radio bis
        • kaczkadziwaczka7 [...] 18.11.05, 22:39
      • mamablues Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 00:40
        przyladek.dobrej.nadziei napisał:

> O co ojcu bokserowi chodzi? Pomówienia, niewybredneh epitety i
        nieparlamentarne zachowania to RM normalnosc.

Jesteś stałym słuchaczem?
    • b.6.1966 Re: Redemptorysta ZAGAIL jak do idioty! 18.11.05, 21:41
      Mam wrazenie, ze Walesa posiada jaja i zauwazy ta czysta i nieskazona dobroc
      faceta z Torunia.Redemptorysta jest cwana sztuka. Gdzie nie mozna, dobrocia o
      anielskim wymiarze, gdzie dobrze plywa-zatapia!Tak wyglada OBLUDA, gdy sie nie
      ma argumentow. Od obszkalowywania Walesy na antenie tego gowna, robilo sie zal
      bolka, a naraz zmiana, jak w pogodzie. Co za ton unizonego katolika, KaplanA!
      Ha, ha, ha!Rydzyk jest jak jego radio, jego tv i jego PRZEKRETY FINANSOWE, jak
      jego nie placenie podatkow--------BEZNADZIEJNY, czyli zero nadziei.Mam
      nadzieje, ze Walesa OSRA apel kabotyna.Walesa nie potrzebuje redemptorysty,
      stoi wyzej.
    • cubasz rydzyk=lepper=miller=gierych=rozb icie kosciola 18.11.05, 21:52
      • karbat Re: rydzyk cwaniaczek 18.11.05, 22:14
        wielebny ojcze dyrektorze jestes juz cwaniakiem bez sumienia ?
        prosze nie wycieraj sobie buzi przy kazdej okazji ,(twoj list to nie Msza
        Swieta),
        >"Tę przedziwną w stosunku do nas kampanię Pana Prezydenta oddaję Panu Bogu i
        >Matce Najświętszej na 14. rocznicę powstania Radia Maryja, prosząc naszą Matkę
        <i Królową, by każdy Polak w całej prawdzie i miłości Polakowi bratem i wszystko
        >czynił, by ojczyzna Polska była jej królestwem."

bo bluznisz pelen cynizmu.
        "nie bede wymienial imienia Pana Boga swego nadaremnie "
    • qutas.vielgus radio tirana od wieczora do rana 18.11.05, 22:06
      skoro armia rydzyka prowadzi kampanie polityczne u siebie i popiera rozne
      filmowe blizniaki, to dlaczego na przekazach kazą babciom dopisywac 'na cele
      kultu religijnego'. chyba ze chodzi o kult zlotego kaczora.

----
      polska: wielka moherowa tarcza antyrakietowa
    • memor3 Prawdziwie jezuicka obluda u redemptorysty 18.11.05, 22:07
      hheheheh
    • gieroy_asfalta Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 22:09
      katolik_polski1 napisał:

> O.Rydzyk ma racje !
      jasne... złodziejaszków, oszustów, leni, ciemniaków i dewotów należy słuchać bo
      to duża część polskiego społeczeństwa. Może nawet wiekszość...
    • fagay Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 18.11.05, 22:10
      katolik_polski1 napisał:

> O.Rydzyk ma racje !

demokracja polega nie na tym ze wiekszocs ma absolutna racje, tylko na tym ze
      nalezy szanowac i liczyc sie z pogladami tych, ktorzy maja je inne. Nawet jesli
      sa obrazoburcze i sprzeczne z pogladami wiekszosci.
      • hetman131 [...] 19.11.05, 21:39
    • kaczkadziwaczka7 Hitlera tez miliony katolikow popieraly 18.11.05, 22:38
      i podobnie do rydzyka, byl smierdzacym antysemita i szmata.
      • skin.pl nie katolików a protestantów! 18.11.05, 22:54
        w jednym z wydań Zawsze Wierni byly odwzorowane mapy przedwojennych Niemiec na
        których pokazano rozmieszcenie ludności katolickiej i protestanckiej oraz
        stopień poparcia dla NSDAP...tak się akurat sklada że NSDAP zdobyla najwyższe
        poparcie tam gdzie mieszkala i mieszka nadal ludność protestancka
        • kaczkadziwaczka7 [...] 19.11.05, 01:35
    • silesius.monachijski A jeszcze przed II tura wyborow w 1995 roku 18.11.05, 23:08
      Walesa byl w RM, i skamlal o poparcie, zeby mogl wygrac z kwachem. Wtedy to
      prawie kanonizowal o. Rydzyka (sam slyszalem - zreszta RM to teraz od czasu do
      czasu puszcza na antenie: boki mozna zrywac, sluchajac, jak Walesa peany na
      czesc Rydzyka wyglasza), ktory bronil sie przed tym walesowatym chwaleniem jego
      osoby, jak tylko mogl. A teraz: po prostu o. Rydzyk ma racje: Walesa to stary
      nienawistny duren, i tak zadufany w sobie, ze krytyki nie znosi. Bo o cvo w
      sumie poszlo? O to, ze ten stary len i pierdziel z Gdanska, nic nie robiac i
      siedzac a to przed telewizorem, a to przed radiem, akurat slyszal, jak
      Wyszkowski (i to wcale nie wulgarnie) "zmyl walesowy leb" w RM. I wtedy ten
      smieszny< Bolek sie wsciekl, i zaczal o. Rydzyka i RM kasac. Wiec taki niby
      bojownik o wolnosc, a cenzure - na wzor michnikowej w gw - w RM chcialby
      wprowadzic. A coz to: Walesy juz krytykowac nie mozna? A co to za bolszewickie
      zwyczaje? Oj Bolus: wez ty se te wedke i browarka, wejdz do lajby, i zlow se
      pare karasi. Naprawde, stary glupi pierdzielu: to najlepsze co dla siebie i
      Polski moglbys uczynic
      • pies_na_czarnych Rydzyk to szczwany lis :o)) 18.11.05, 23:12
        Niby gamon do Walesy pisze, a musi cos dodac, aby dopiec znienawidzonym
        liberalom. :o) Szkoda, ze o cyklistach i zydach nie wspomnial.
        Ot tak sobie. ;o))

"ubliża Pan słuchaczom Radia Maryja, ludziom wierzącym, którymi niejednokrotnie
        pogardzano w niedawnych czasach komunizmu, a teraz znowu pogardzają nimi
        liberałowie".
        • tojajurek Ciekawe... 18.11.05, 23:27
          O. Rydzyk w swojej epistole stwierdza m.in.:
          > Radio Maryja jest wolnym głosem, środkiem dialogu otwartym na każdy głos...

Czy wolno byłoby mi wobec tego otwarcie stwierdzić, że szef tej rozgłośni jest
          załganym hipokrytą, kombinatorem i łasym na władzę i szmal osobnikiem o
          zwichniętej psychice, robiącym wodę z mózgu tysiącom łatwowiernych katolików?
          Ciekawe, czy taki głos dotarłby do świątobliwej anteny RM?
          • ronja_curka_zbujnika Re: Ciekawe... 19.11.05, 09:02
            Spróbuj, spróbuj... Podzielisz się później na forum wrażeniami :)
            • bracia_zbrojek "Zawsze dziewica" 01.12.05, 02:07
              Wielokrotnie chcielismy pogadac w RM, ale nie mamy tyle cierpliwosci. Natomiast
              przez pewien czas słuchalismy go z uwagą. Wyłączanie rozmowców to rzecz
              codzienna mimo sita. Juz jak ktos nie powie na wstępie o Maryi "zawsze
              dziewica" juz jest podejrzany i czujnie słuchany przez ks.Króla lub jemu
              podobnych. A jak zabierze glos sam Rydzyk i zacznie ustawiac, to włosy sie jeżą
              na głowie. Lech Wałęsa przytarł nieco nosa Rydzykowi i ten sie wscieka, a naród
              jak naród. Albo prycha albo ma to gdzies tam...
        • mamablues Re: Rydzyk to szczwany lis :o)) 19.11.05, 00:49
          pies_na_czarnych napisała:

> Niby gamon do Walesy pisze, a musi cos dodac, aby dopiec znienawidzonym
          > liberalom. :o)

Jakie "dopiec", jakim "znienawidzonym"? Przejrzyj komentarze tylko w tym wątku.
          Są porażające. Straszne. Wyzywanie drugiego człowieka od "śmieci".
          Obrzydliwe. To nie są komentarze słuchaczy RM. To słowa wypisywane przez ludzi,
          którzy znaleźli sobie wroga i odreagowują tu jakieś potworne frustracje.
          Ale faktycznie, w porównaniu z powyższymi i poniższymi komentarzami
          wałęsowe "psychole od Rydzyka" to sofcik. Twój "gamoń" to też jedno z
          delikatniejszych określeń, ale przecież jednak obraźliwe. Już nie mowię, że w
          stosunku do kapłana - do drugiego człowieka.

> Szkoda, ze o cyklistach i zydach nie wspomnial.

Czy w ten właśnie sposób powstają legendy o antysemityzmie Rydzyka?
          • pantanal Kobieto, posluchaj "rozmow niedokonczonych" 19.11.05, 22:12
      • pantanal Mysle ze to samo spotka Kaczorow 19.11.05, 22:11
        Rydzyk ich bedzie opluwal, tak jak dzis opluwa Walese. Zreszta zycze tego
        braciom kurduplom. Zdrada oczekiwan spoleczenstwa powinna byc ukarana
    • piaf.e albo KK cos 18.11.05, 23:18
      z tym rydzym zrobi,albo bedzie zle.
    • mathyy Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 00:15
      jak rydzyk ma racje to ja jestem anna sobecka
      • mamablues Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 00:50
        mathyy napisał:

> jak rydzyk ma racje to ja jestem anna sobecka

Witaj Anno Sobecka:)
    • polacco2 [...] 19.11.05, 00:17
    • pashow.von Obrażanie Wałęsy przez Rydzyka 19.11.05, 00:28
      Ojciec Rydzyk wziął się nie wiadomo skąd. Nie ryzykował głową walcząc o wolną
      Polskę tak jak Wałęsa w latach 70-tych i 80-tych.
      Ten człowiek ma w sobie tyle pychy i tak sprytnie manipuluje jak mało kto.
      Oto zdania o tym świadczące:
      "dokonuje tego były prezydent, który był i mimo wszystko jeszcze jest symbolem
      walki Polaków o prawdę i wolność"

Rozumiem że O. Rydzyk uważa że jeszcze trochę i RM przekona swoich słuchaczy i
      nie tylko, że Wałęsa nie walczył wcale o prawdę i wolność.

"Uprzejmie proszę Pana Prezydenta o podanie mi, kiedy ja czy którykolwiek z
      ojców w naszym radiu powiedział coś przeciwko Panu, kiedy któryś z nas wyraził
      się o Panu bez szacunku, bez należnych tytułów, choćby tylko mówiąc "Wałęsa"."

Ależ wystarczyło, że ojciec prowadzący dobrał kilka nienawistnych wypowiedzi
      słuchaczy lub gości, których wysłuchał ze zrozumieniem i pozostawił bez
      komentarza.

"Radio Maryja jest wolnym głosem, środkiem dialogu otwartym na każdy głos,
      każdy z prelegentów bierze odpowiedzialność za swoje słowa, a do rozmów są
      dopuszczani telefonujący słuchacze, by dochodzić do prawdy w dialogu, ..."

Tylko jakoś tak dziwnie się składa, że ci którzy mają inne poglądy niż o.
      Dyrektor nie korzystają z tego wolnego głosu. W mediach "nie-wolnych",
      liberalnych takich jak "Wprost", czy GW, w innych stacjach radiowych i TV,
      osoby o poglądach prawicowych (jak i lewicowych) są natomiast stałymi gośćmi.

"Dlaczego więc niejednokrotnie ubliża Pan słuchaczom Radia Maryja,"

Wałęsa ubliża tylko tym, którzy uważają go za agenta bezpieki, nazywając ich
      psycholami. Czyżby takie poglądy mieli już wszyscy słuchacze Radia Maryja? Skąd
      ta pewność O. Rydzyka?

"Tę przedziwną w stosunku do nas kampanię Pana Prezydenta oddaję Panu Bogu i
      Matce Najświętszej na 14. rocznicę powstania Radia Maryja, prosząc naszą Matkę
      i Królową, by każdy Polak w całej prawdzie i miłości Polakowi bratem i wszystko
      czynił, by ojczyzna Polska była jej królestwem. "

To Matka Najświętsza, Królowa Polski pozwala rzucać fałszywe oskarżenia na
      bohatera narodowego? Bez którego nie byłoby wolnej Polski razem z najbardziej
      upolitycznioną i jednostronną stacją radiową któą kieruje O. Rydzyk? Czy jak
      się wypowie imię Matki Najświętszej to już wszystko wolno?
      • mamablues Re: Obrażanie Wałęsy przez Rydzyka 19.11.05, 01:05
        pashow.von napisała:

> Rozumiem że O. Rydzyk uważa że jeszcze trochę i RM przekona swoich słuchaczy
        i nie tylko, że Wałęsa nie walczył wcale o prawdę i wolność.

Niekoniecznie. Można to rozumieć i tak (ja to przynajmniej tak odbieram), że
        Wałęsa nadal pozostaje symbolem walki o prawdę i wolność, choć kompromituje się
        koszmarnie. Nikt tak nie niszczy legendy Wałęsy jak sam Wałęsa. A już ostatnie
        urodziny w towarzystwie towarzyszy... Błaganie Jaruzela o wydanie świadectwa
        czystości i moralności... żenada.

> Ależ wystarczyło, że ojciec prowadzący dobrał kilka nienawistnych wypowiedzi
        > słuchaczy lub gości, których wysłuchał ze zrozumieniem i pozostawił bez
        > komentarza.

Czasami nie trzeba komentować, mówca sam wystawia sobie świadectwo, jeśli gada
        głupoty, to jego problem.
        Nie wiem, jak to jest z doborem gości i słuchaczy dopuszczanych na żywo do
        głosu, ale znam specyfikę takich programów. Radiowa Trójka w popołudniowym
        programie zrezygnowała z tej formy. Ze strachu, że coś się komuś wypsnie.
        Zresztą poza Strzyczkowskim nikt w magazynowym, dość szybkim programie nie umie
        sobie w Trójce radzić. Czasami trzeba szybko i kulturalnie pozbawić kogoś
        głosu, gdy mówi od rzeczy albo za długo.

> Tylko jakoś tak dziwnie się składa, że ci którzy mają inne poglądy niż o.
        > Dyrektor nie korzystają z tego wolnego głosu.

Liberał Michalkiewicz to pies? Ma stałe audycje. Gościem był swego czasu
        Miodowicz. Przez telefon udzielał się Rokita. W czasie kampanii zapraszano
        sztab Tuska. Pewnie nigdy nie dowiemy się, ilu innych gości odmówiło.

> To Matka Najświętsza, Królowa Polski pozwala rzucać fałszywe oskarżenia na
        > bohatera narodowego?

Masz jakiś dowód, że rzucał je o. Rydzyk?

> Bez którego nie byłoby wolnej Polski

Nie byłoby bez Walentynowicz, ktora nie pozwoliła na przerwanie strajku w
        połowie Sierpnia. Wałęsa odwołał strajk zadowalając się podwyżkami pensji dla
        stoczniowców. Gdyby nie Walentynowicz, Stocznia zakończyłaby akcję i nie byłoby
        NSZZ "Solidarność", pierwszego związku niezależnego i międzyzakladowego, który
        objął swoim zasięgiem cały kraj.

> najbardziej
        > upolitycznioną i jednostronną stacją radiową któą kieruje O. Rydzyk?

Po odejściu Ziemkiewicza dokładnie to samo można powiedzieć o TOK FM.
        • tojajurek Re: Obrażanie Wałęsy przez Rydzyka 19.11.05, 01:36
          mamablues napisała:

> > Ależ wystarczyło, że ojciec prowadzący dobrał kilka nienawistnych wypowie
          > dzi
          > > słuchaczy lub gości, których wysłuchał ze zrozumieniem i pozostawił bez
          > > komentarza.
          >
          > Czasami nie trzeba komentować, mówca sam wystawia sobie świadectwo, jeśli
          gada
          > głupoty, to jego problem.
          > Nie wiem, jak to jest z doborem gości i słuchaczy dopuszczanych na żywo do
          > głosu, ale znam specyfikę takich programów. Radiowa Trójka w popołudniowym
          > programie zrezygnowała z tej formy. Ze strachu, że coś się komuś wypsnie.

> > najbardziej
          > > upolitycznioną i jednostronną stacją radiową któą kieruje O. Rydzyk?
          >
          > Po odejściu Ziemkiewicza dokładnie to samo można powiedzieć o TOK FM.

Czyżbyś udawała, że nie rozumiesz o co chodzi?
          Tylko jeden o. Rydzyk nadaje swoim wypowiedziom rangę stwierdzeń kapłana i
          nauczyciela, którego pobożne owieczki powinny słuchać bez szemrania.
          Z wymienionych przykładów - tylko Radio Maryja nadaje wypowiedziom słuchaczy
          (często głupim i wrednym) glejt aprobaty przez Kościół Katolicki, sugerując
          jednocześnie, że wszyscy myślący inaczej są bezbożni i "niepolscy", co w tym
          środowisku ma ewidentnie oznaczać wrogów albo Żydów.
          To już dawno przestało być społeczne radio, a zamieniło się w intratny biznes
          oraz ośrodek politycznego kształtowania oddanych sobie kadr, posłusznych na
          każde polecenie Wielkiego Guru Rydzyka. Bo to jest jego osobiste imperium i
          jego interesy, a cała reszta to nakręcanie koniunktury oraz zwykła "bicie
          piany".
          • mamablues Re: Obrażanie Wałęsy przez Rydzyka 19.11.05, 02:09
            tojajurek napisał:

> Czyżbyś udawała, że nie rozumiesz o co chodzi?
            > Tylko jeden o. Rydzyk nadaje swoim wypowiedziom rangę stwierdzeń kapłana i
            > nauczyciela, którego pobożne owieczki powinny słuchać bez szemrania.

Nie udaję. Uważam, że to, co piszesz, to Twoja interpretacja. Akurat RM nie
            słucham, natomiast przez pewien czas bardzo dużo i chętnie słuchałam
            regionalnej rozgłośni katolickiej na śląsku (jaki świetny gospel grali!).
            Polscy kapłani mowią w sposób bardzo charakterystyczny (to może mieć związek z
            jakąś seminaryjną szkoła retoryki). Specyficzna intonacja, podniosły ton, nutka
            wyższości. Dla kogoś nieosłuchanego może to brzmieć odpychająco.

> Z wymienionych przykładów - tylko Radio Maryja nadaje wypowiedziom słuchaczy
            > (często głupim i wrednym) glejt aprobaty przez Kościół Katolicki

Jeśli dochodzi do takich sytuacji, powinien reagować episkopat. Ew.
            zaalarmowany przez polskich biskupów Watykan.
            Czemu nie reaguje?
            Dopuszczasz do siebie myśl, że nieco przesadzasz z taką oceną lub, nie znając
            specyfiki kościelnej, źle coś interpretujesz?
            Tylko pytam, sama nie słucham, może masz rację.
            Natomiast znane mi słuchaczki RM nie są jakimiś ksenofobicznymi typami.
            Przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

> To już dawno przestało być społeczne radio, a zamieniło się w intratny biznes
            > oraz ośrodek politycznego kształtowania oddanych sobie kadr, posłusznych na
            > każde polecenie Wielkiego Guru Rydzyka.

Skoro łamane są warunki koncesji, dlaczego jej nie odebrano? Przez minione 4
            lata rządziła opcja, ktorą trudno podejrzewać o sympatię dla RM czy jakieś
            kumoterstwo w tym przypadku.
            • oktawian75 Re: Obrażanie Wałęsy przez Rydzyka 19.11.05, 03:23
              O słodka naiwności...(bez obrazy)
              Pytasz czemu nie odebrano im koncesji? Dziwi mnie to pytanie, trzeba było śledzić debatę publiczną a ten temat przez ostatnie lata, wnioski nasuwają się same... Tak przy okazji, nie było jeszcze w naszym kraju(od czasu "demokracji") opcji politycznej, która miała by dość odwagi się narazić KK.
              A tak na marginesie, zanim zaczniesz czegoś(nawet mimochodem) bronić, zapoznaj się z tym. RM to naprawdę ewenement i szerzy treści potępiane(by nie powiedzieć zakazane) przez naszą konstytucję.
              KK i rozgłośnie kościelne w naszym kraju nieraz nieprzychylnie wypowiadały się nieprzychylnie o RM(wybacz, że nie podam linków ani konkretnych odniesień, wystarczy interesować się na bieżąco sytuacją w kraju).
              • davidmors [...] 19.11.05, 18:27
              • wet3 do oktawia75 19.11.05, 19:28
                oktawian75 napisał:

> O słodka naiwności...(bez obrazy)
                > Pytasz czemu nie odebrano im koncesji? Dziwi mnie to pytanie, trzeba było
                śledz
                > ić debatę publiczną a ten temat przez ostatnie lata, wnioski nasuwają się
                same.
                > .. Tak przy okazji, nie było jeszcze w naszym kraju(od czasu "demokracji")
                opcj
                > i politycznej, która miała by dość odwagi się narazić KK.
                > A tak na marginesie, zanim zaczniesz czegoś(nawet mimochodem) bronić,
                zapoznaj
                > się z tym. RM to naprawdę ewenement i szerzy treści potępiane(by nie
                powiedzieć
                > zakazane) przez naszą konstytucję.
                > KK i rozgłośnie kościelne w naszym kraju nieraz nieprzychylnie wypowiadały
                się
                > nieprzychylnie o RM(wybacz, że nie podam linków ani konkretnych odniesień,
                wyst
                > arczy interesować się na bieżąco sytuacją w kraju).
                Nie pisz bzdetow! Zyjesz w kraju, ktory jest w 90% katolicki. Dziwna
                ta "demokracja" w Twoim pojeciu, kiedy 10% nie-katolikow uwaza, ze posiada
                mandat na rzadzenie 90% katolikow oraz zamykanie im srodkow przekazu - bo tak
                Ci sie podoba!. Czy kiedykolwiek zastanowiles sie nad tym? - Chyba nie! - bo
                nie pisalbys takich rzeczy. Amoze katolicy zmuszaja Ciebie sila po przyjecia
                ich wiary? Jesli nie - to odczep sie od nich. Jestes w MNIEJSZOSCI i szanuj
                wiekszosc (ktora traktowana jest przez was jak tredowata mniejszosc).
                • terence Re: do wet3 19.11.05, 19:42
                  ale nikt nie chce zamknięcia radia M.! większość społeczeństwa jest katolocka i media katolickie muszą być. Jednak niech będą to media religijne, chrześcijańskie , a nie politykujące, realizujące wyłącznie wizje ojca dyrektora!!!!!!!!!

................
                  www.radiomaryja.pl.eu.org/
        • pashow.von Re: Obrażanie Wałęsy przez Rydzyka 19.11.05, 11:16
          mamablues napisała:

> Nikt tak nie niszczy legendy Wałęsy jak sam Wałęsa. A już ostatnie
          > urodziny w towarzystwie towarzyszy... Błaganie Jaruzela o wydanie świadectwa
          > czystości i moralności... żenada.
          >

Tego czego dokonał Wałęsa podczas strajków 1980 roku, I-szej Solidarności,
          stanu wojennego, Okrągłego Stołu i pierwszych miesiecy wolności NIKT I NIC NIE
          ZNISZCZY. I piszę to jako osoba któa głosowała przeciwko drugiej kadencji
          Prezydenta Wałęsy.

> Czasami trzeba szybko i kulturalnie pozbawić kogoś
          > głosu, gdy mówi od rzeczy albo za długo.
          >

Jak ktoś chce to pozbawi.

>
          > Nie byłoby bez Walentynowicz, ktora nie pozwoliła na przerwanie strajku w
          > połowie Sierpnia. Wałęsa odwołał strajk zadowalając się podwyżkami pensji dla
          > stoczniowców. Gdyby nie Walentynowicz, Stocznia zakończyłaby akcję i nie
          byłoby
          >
          > NSZZ "Solidarność", pierwszego związku niezależnego i międzyzakladowego,
          który
          > objął swoim zasięgiem cały kraj.
          >

Ale to Wałęsa jako przywódca robotniczy z charyzmą porwał tłumy. Sierpień 1980
          to wspólne dzieło tych skłóconych obecnie ludzi ludzi. Ale już wykorzystanie
          okazji gdy na Kremlu rządził Gorbaczow i bezkrwawe (poza Rumunią) obalenie
          komuny w Polsce i całej Europie Wschodniej to dzieło Wałęsy i tych którzy
          wówczas z nim byli, a nie "frontu odmowy", czyli Walentynowicz, Gwiazdy i
          pozostałych.

>
          > Po odejściu Ziemkiewicza dokładnie to samo można powiedzieć o TOK FM.
          >

Czyżby Wołek, Zaremba, Skowroński, Skwieciński i inni byli kryptoliberałami ?
    • fernandorey Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 00:32
      Racja, Radio Maryja reprezentuje duza czesc polskiego spoleczenstwa i trzeba na tym społeczeństwem ubolewać. A ojciec dyrektor powinien pojechać na misję, zająć się trędowatymi, głodnymi dziećmi itp. Wtedy by wyszło jaki z niego katolik.
      • mamablues Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 01:16
        fernandorey napisał:

> Racja, Radio Maryja reprezentuje duza czesc polskiego spoleczenstwa i trzeba
        na tym społeczeństwem ubolewać. A ojciec dyrektor powinien pojechać na misję,
        zająć się trędowatymi, głodnymi dziećmi itp. Wtedy by wyszło jaki z niego
        katolik.

Są różne rodzaje powołania i rózne sposoby prowadzenia ewangelizacji. Istnieje
        np. specjalny zakon zajmujący się nowoczesnymi środkami przekazu. To pauliści.
        Dość młode zgromadzenie.
        Ludzie powinni iść za swoim powołaniem. Gdyby o. Rydzyk miał zajmować się pracą
        misyjną poza Polską, zostałby np. werbistą.
      • rakunica Tredowaci sa w Polsce 19.11.05, 05:37
        ernandorey napisał:

> Racja, Radio Maryja reprezentuje duza czesc polskiego spoleczenstwa i trzeba na
        > tym społeczeństwem ubolewać.

I wlasnie Ojciec Rydzyk ubolewa nad ta czescia spoleczenstwa, stara sie mu
        pomoc, umocnic duchowo.

> A ojciec dyrektor powinien pojechać na misję, zaj
        > ąć się trędowatymi, głodnymi dziećmi itp. Wtedy by wyszło jaki z niego katolik.

Ojciec Rydzyk i inni Ojcowie Redemptorysci pelnia misje - zajmuja sie
        tredowatymi - tymi zepchnietymi przez niesyte "ELYTY" na margines, zajmuja sie
        glodujacymi dziecmi. Co trzecie dziecko polskie niedojada. Ojciec Rydzyk
        pokazuje dziejace sie zlo, modli sie za zlodziei narodowego mienia i za
        oszustow zeby sie opamietali i weszli na droge uczciwosci i prawdy naprawiajac
        zlo i krzywdy wyrzadzone slabszym.

Radio Maryja to nie tylko Ojciec Rydzyk - to takze jego sluchacze i ofiarodawcy
        z calego swiata, utrzymujacy to radio. Na tym polega jego sila. Te miliony
        ludzi, ktorzy swoimi drobnymi wplatami buduja swoje wlasne okazale imperium. To
        dopiero poczatek. I nie jest to imperium Ojca Rydzyka jak oglosila GW. To jest
        imperium zwyklych ludzi pragnacych moralnosci, prawdy i sprawiedliwosci w wolnej
        Polsce. Wiekszosc z nich to ludzie wierzacy w Boga. Ale nie tylko wierzacy
        sluchaja RM. To radio dla wszystkich bo i rozleglosc tematow ogromna. Mozna
        sie pomodlic i posluchac katechez, mozna sie przekonac jakich wspanialych mamy
        kaplanow. Gdyby nie bylo RM nigdy nie uslyszalabym o. prof. Krapca czy biskupow
        Zawitkowskiego, Frankowskiego lub Stefanka. Sluchajac takich ludzi czlowiek
        pociesza sie, ze belkot prezia (jednego czy drugiego) to rzeczywiscie tylko
        belkot niewarty spluniecia. Klamliwy belkot adresowany do bezmyslnych cymbalow.
        Polscy duchowni wystepujacy w Radiu Maryja to balsam dla duszy. Zwykle proste
        slowa wypowiadane z szacunkiem dla sluchacza. To jest roznica i kontrast
        pomiedzy oszustami i ludzmi prawymi. Skad wiem kto jest kto? Slucham jednych i
        drugich i czuje to. Klamstwo ma krotkie nogi - nawet jesli dajemy sie wpuszczac
        w maliny z czasem zycie otwiera nam oczy.

Walesa w RM w Rozmowach Niedokonczonych byl zalosny i tragikomiczny (nagranie
        jest wciaz w archiwum na stronie RM). Pelen buty i arogancji. Pepek swiata,
        ktory moze rozduszac jednym palcem kazdego, na kogo ma chec. Sluchacze radia
        dali mu "popalic" wiec sie wsciekl. Potem doszedl Gwiazda, Wyszkowski i inni,
        ktorzy nie maja zamiaru ani powodow modlic sie do bozka z geba pelna frazesow i
        klamstw. Ojca Rydzyka mozna zniszczyc, mozna zniszczyc radio, mozna skrycie
        uciszyc jadna czy druga zbyt wiele wiedzaca osobe. Nie da sie zakneblowac
        prawdy. Prawda jest tylko jedna. Powinna byc pokazana do konca nawet jesli
        boli albo jesli rozczarowuje tylko. To oczywiscie zbyt wiele - prawda w oczy
        kole az Temida oslepla.

Bzdury i oszczerstwa gladko wypowiadaja ludzie, ktorzy maja cos do ukrycia albo
        ludzie prymitywni. Zalosne jest kiedy na temat Radia i ojca Rydzyka wypowiadaja
        sie ludzie, ktorzy nie sluchaja tego radia. To prymitywizm powtarzanie
        sloganow. Niektorzy sie ciesza, ze tak latwo ludziom wmowic, ze mohery,
        oszolomy, zascianek, sredniowiecze, czarni itp. to jest to, czym pachnie Kosciol
        i czym nalezy pogardzac. To ludzie, ktorzy wzamian podsuwaja latwizne i
        oszustwo, tania plytka rozrywke kosztem ludzi, ktorzy nic zlego nikomu nie
        zrobili, nikogo nie okradli. Ludzi, ktorym prawo w Polsce i na calym swiecie
        gwarantuje wolnosc religii, zrzeszania sie, wolnosc wypowiedzi. Zyjemy podobno
        w wolnej demokratycznej Polsce, panstwie prawa. Wiemy, ze tylko "podobno".

Na kosciol mozna wylewac pomyje, szczegolnie na katolicki - przyjemna i tania
        rozrywka. Na Radio Maryja mozna nasmarkac, mozna rzygac klamstwami w gazetach i
        telewizji - calkiem bezkarnie. Jesli Radio broni ludzi wierzacych, broni
        polskiej racji stanu, pokazuje prawde przytaczajac fakty - to temu Radiu nalezy
        sie szacunek i opieka ze strony panstwa. Nalezy wytaczac procesy za
        znieslawianie Ojca Dyrektora Tadeusza Rydzyka i wspolpracujacych ojcow. To
        powinno byc scigane z urzedu przez prokurature, prosze Temidy.

Pan Walesa powinien napic sie zimnej wody i isc na ryby - bo tez moze
        odpowiedziec za obraze nie tylko o. Rydzyka ale i uczuc sluchaczy Radia.

Nie strasz, Waleso, nie strasz - bo sam bedziesz zalowal, zes posial wiatr.

Anna Kozlowska
        • czuk1 Re: Tredowaci sa w Polsce 19.11.05, 08:34
          Na tym samym świecie żyjemy , na tę samą sprawę poblem Radia i TV Rydzyka
          patrzymy,a widzimy zupełnie co innego.

Jak można taka ciemnotę r a k u n i c o wciskać ludziom do głowy.

Na Radio i TV nie starcza forsy a Ty piszesz o działalności charytatywnej.
          Mieszasz działalnośc redemptorystów na całym świecie z biznesmenem Rydzykiem.
          Przed kim ( a powinien przed ofiarodawcami i publicznie) rozlicza sie z darów
          Ojciec Rydzyk.?

CZY GODNE JEST KATOLICKIEGO RADIA I TV TAKIE NIEOBIEKTYWNE INFORMOWANIE
          SPOŁECZEŃSTWA ?
          Niedawno jak nagłaśnieny był przestępca, hochsztapler rektor Jarosz?
          To jeden w setek przykładów polityki burzenia państwa.

Po co nam to? Żrby świat z nas się świał?/

Episkopat któremu jesteśmy - my katolicy = podporządkowani , nie popiera
          działań o.Rydzyka. Wygląda na to , że jego zwolennicy są odłamem
          kościoła???????????????????????????????????

Proszę mi to wytłumaczyć.

m

• davidmors Re: Ćwok1 nie jest w stanie zrozumieć .... 19.11.05, 17:51
            Inne ćwoki zresztą też nie mogą pojąć jednej prostej sprawy.
            Radio Maryja działa dzięki dobrowolnym wpłatom NA TO RADIO.
            O.Tadeusz Rydzyk musi uszanować to, że płacimy na potrzeby
            Radia Maryja.
            NIE WOLNO mu przeznaczać tych pieniędzy na inne cele, choćby
            nie wiem jak wzniosłe, jak np "głodujące dzieci", czy inne.
            My, ofiarodawcy, przeznaczamy te pieniądze na potrzeby RM.
            Do puszki Owsiaka wrzucamy pieniądze przeznaczone na chore
            dzieci. Do innych puszek dajemy na "głodujące dzieci".
            A te wysyłane do O.Tadeusza Rydzyka mają być spożytkowane
            na potrzeby Radia Maryja, NIE INACZEJ. Czy to jasne?
            • kpt.klops Re: Ćwok1 nie jest w stanie zrozumieć .... 19.11.05, 19:10
              davidmors napisał:

> Radio Maryja działa dzięki dobrowolnym wpłatom NA TO RADIO.

Jak I dzięki przechwytywaniu wpłat NA INNE WZNIOSŁE CELE.

> O.Tadeusz Rydzyk musi uszanować to, że płacimy na potrzeby
              > Radia Maryja.
              ...
              > Do puszki Owsiaka wrzucamy pieniądze przeznaczone na chore
              > dzieci. Do innych puszek dajemy na "głodujące dzieci".

A to i tak w końcu często oznacza nieświadomą wpłatę na Radio Maryja. Tak było
              np. w przypadku cegiełek na ratowanie Stoczni Gdańskiej.
              • davidmors Re: Ćwok1 nie jest w stanie zrozumieć .... 19.11.05, 22:31
                Upierdliwy dyskutasie:
                Czy są tam twoje pieniądze, o które się tak martwisz? Czy ty wpłaciłeś
                na Stocznię? Jeśli tak, to leć z dowodem wpłaty, Radio Maryja zwracało
                właty na Stocznię, każdemu kto się upomniał dokumentując wpłatę.
                Zwrócą i tobie, chociaż sobie późno przypomniałeś i nie pisz kłamstw
                na forum GW!
                • kpt.klops Zwroty wpłat przez RM 19.11.05, 23:42
                  davidmors napisał:

> Radio Maryja zwracało
                  > właty na Stocznię, każdemu kto się upomniał

W TVN-ie pokazano kilka takich osób które wpłaciły duże pieniądze na RM a potem
                  np. się poważnie rozchorowały i chciały je wycofać żeby się leczyć.
                  • kpt.klops Dla tych którzy nie oglądali 19.11.05, 23:43
                    Pokazano im gest Kozakiewicza...
                    • kpt.klops Re: Dla tych którzy nie oglądali 20.11.05, 00:07
                      kpt.klops napisał:

> Pokazano im gest Kozakiewicza...

Tak jak i upominającym się o pieniądze gdańskim stoczniowcom.
                      Nawet jeśli jakieś osoby mogły ubiegać się z powodzeniem o zwrot pieniędzy, to
                      nie wierzę żeby ich było dużo, bo zbiórka pieniędzy na ratowanie Stoczni
                      Gdańskiej była szeroko rozpropagowana we wszystkich mediach, w tym nawet tak
                      szatańskich jak GW (podano tam konto), czyli wpłacali nie tylko słuchacze RM, a
                      o zwrotach dowiedzieli się tylko słuchacze. Był to świetny pomysł o. Rydzyka na
                      dofinansowanie RM. W ten sposób patriotycznie i europejsko nastawieni
                      czytelnicy GW, mający sentyment do kolebki Solidarności, wsparli finansowo
                      budowę jego imperium medialnego.
    • angelo73 CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 00:44
      nie zamierzam liczyć się z kimś kto świadomie ograniczyż chce wolność i swobodę
      moim kraju. należy wręcz chory fanatyzm oraz sekciarstwo w zalążku zwalczać.
      AMEN !!!
      • mamablues Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 01:17
        angelo73 napisał:

> nie zamierzam liczyć się z kimś kto świadomie ograniczyż chce wolność i
        swobodę

Jakie wolności ograniczył Ci o.Rydzyk????

należy wręcz chory fanatyzm oraz sekciarstwo w zalążku zwalczać.

Np. taką postawę jak Twoja?
        • ugaczaka Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 01:50
          zadziwiająca jest bezradność episkopatu wobec ojca Rydzyka. Tolerowanie (i
          wygłaszanie) wypowiedzi głoszących nienawiść ("drugiego człowieka nie można
          kopać, chyba, że czerwonego"), antysemityzm, mieszanie się do polityki (i
          wykorzystywanie w tym celu ludzi wierzących!) - ile jeszcze przyjdzie nam na to
          patrzeć? Ludzie pragnący spokojnego radia mogą słuchać Radia Józef (które
          niestety wbrew planom nie przejęło słuchaczy RM).

Skrzydło konserwatywne światopoglądowo w PO jest o wiele silniejsze, niż
          wskazuje na to przypięta tej partii łatka. Ojciec Rydzyk o tym wie, nie
          przeszkodziło mu to jednak ogłaszać akcję "zatapiania" PO.

Tak skrajne i ksenofobiczne postawy moga tylko i wyłącznie odstraszyć ludzi od
          kościoła. I to w Polsce niestety będzie miało miejsce.
          • mamablues Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 02:12
            ugaczaka napisał:

> Skrzydło konserwatywne światopoglądowo w PO jest o wiele silniejsze, niż
            > wskazuje na to przypięta tej partii łatka. Ojciec Rydzyk o tym wie, nie
            > przeszkodziło mu to jednak ogłaszać akcję "zatapiania" PO.

Oto piękny przykład dzialania propagandy. Sprawa rzekomego zatapiania była
            kilkakrotnie prostowana, a i tak wbito ludziom do głów, że Rydzyk chce zatopić
            platformę. Media antyradiomaryjne i PO moga sobie pogratulować. Dobra,
            skuteczna robota.
            • historyk12 Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 02:25
              Mi tam sie najbardziej podobało jak jakis palant z jasnogórskich paulinów nazwał
              drugiego palanta, obernazistę rydzyka, prorokiem. Słysząc to rydzyk kiwnął z
              aprobatą swoją pustą makówką.
              • davidmors Ministerstwo Prawdy Inaczej Michnika ogłosiło 19.11.05, 17:37
                Ministerstwo Prawdy Inaczej ogłosiło, że list O.Dyrektora RM jest
                nieprawdą. Czyli list jest OK!
            • melisa-bb Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 12:47
              Media antymaryjne doskonale znaja sie na socjotechnice. Plota rozpuszczona i
              powtarzana wielokrotnie , uznawana jest za prawde . Nie kazdy człowiek śledzi
              wszyskie informacje w TV, radio, prasie. W ten sposób przekłamuje sie i tworzy
              historie , a niezorientowani powtarzją potem w kółko, przyjmujac za fakty
              zmanipulowane informacje.We współczesnym swiecie trudno sie przebić prawdzie.
              Zależy kto mówi, jaki ma punkt siedzenia i do kogo.
          • dobromir78 Radio Józef - w odróżnieniu od RM - jest bardzo OK 19.11.05, 08:25
            Słucham czasami Radia Józef - przyjemna muzyczka (muzyka chrześcijańska potrafi
            być naprawdę miła dla uszu, czasem wręcz pod prawą nóżkę), wyważone i CIEKAWE
            wypowiedzi (zwłaszcza ta audycja, w której ludzie dopytują kapłana o różne
            zagadnienia związane z wiarą katolicką - od strony praktycznej), mili
            prowadzący oraz szczera modlitwa, bez epatowania atmosferą nawiedzenia (czasem
            mam wrażenie, że do RM to sami mistycy dzwonią :-P).

Słuchajcie Radia Józef i przekonajcie się, że można stworzyć DOBRE katolickie
            radio!
            • angelo73 Re: Radio Józef - w odróżnieniu od RM - jest bard 19.11.05, 08:29
              jeżeli komuś zależy na wartościach chrześcijańskich podawanych na przyzwoitym
              poziomie to również polecam to radio. to zupełnie inny poziom intelektualny,
              nie ma tam nienawiści, braku zrozumienia i manipulacji. Radio Józef jest OK!
              • davidmors Re: Doceniamy Radio Józek, ale wolimy Radio Maryja 19.11.05, 17:56
                Dlatego R.Józek ma kłopoty finansowe. Czy bogata gmina żydowska nie
                mogłaby wspomóc tego Radia ?
                A może już wspomaga, skoro RJ działa jeszcze.
                • pantanal [...] 19.11.05, 22:19
        • angelo73 Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 08:08
          czy naprawde nie widzisz jak grupa umiejętnie sterowana przez rydzyka
          skutecznie narzuca swe prawa religijne państwu polskiemu???
          TO JEST WŁAŚNIE OGRANICZANIE WOLNOŚCI.

hmm...czym charakteryzuje się "moja postawa" ???
      • mordzinas Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 18:38
        angelo73 napisał:

> nie zamierzam liczyć się z kimś kto świadomie ograniczyż chce wolność i
        swobodę
        >
        > moim kraju. należy wręcz chory fanatyzm oraz sekciarstwo w zalążku zwalczać.
        > AMEN !!!

Typowy komunistyczni -liberalny debil. Debil. Który nie wie bądź nie
        chce wiedzieć jakie plecie głupoty.
        Myślisz ,że jesteś taki postepowy ....A jesteś tylko psiakiem który
        szczeka gdy mu pan karze... A znasz li ty tego swojego pana ????
        • angelo73 Re: CHYBA OSZALAŁEŚ TYPOWY "KATOLIKU..." 19.11.05, 19:24
          O,o... widzimy tutaj jak świat cały na głowę się wali... Mozolnie układane
          klocki ideologi nagle tracą swoją podstawę...
          Z chrześcijanskim pozdrowieniem...:))) trzymaj się!
          I pamiętaj że są żeczy o których nie słyszeliśmy a jednak nie są złe. Wystarczy
          troszkę chcieć.
    • gromax Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 04:33

coś ci się chyba pomyliło. Radio reprezentuje? przed swoimi słuchaczami, to i
      owszem, na pewno każde radio się reprezentuje i jest odbierane przez nich jak
      najbardziej pozytywnie.
      BTW ja akurat słucham cokolwiek innego radia, ale nie jest ono moim
      reprezentatntem. po prostu dzięki słuchaniu jego otrzymuję jakieś wartości (w
      moim przypadku jest to głównie muzyka a nie słowo, nie za bardzo lubię gadanie
      na antenie).
      a ludzi należy szanować zawsze. i najlepsze wyjście to bycie asertywnym.
      • roro68 Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 04:58
        Wydaje mi się, że o. Rydzyka stać na wynajęcie bardzo dobrych adwokatów na
        wypadek Wałęsowego pozwu. Myślę, że jeśli chodzi o pieniądze na pełnomocników,
        akurat Wałęsa mógłby się jeszcze solidnie zastanowić, czy opłaci mu się
        zaczynać sądowy bój z Radiem Maryja. Po śmierci Falandysza Wałęsa może mieć
        poważny problem w starciu z prawnikami radia. Znając go zarząda od Rydzyka co
        najmniej stu milionów, więc wpis będzie spory i spore prawdopodobieństwo, że
        przepadnie;-)
      • rakunica Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 21:05
        gromax napisał:

> > Radio Maryja reprezentuje duza czesc
        > > polskiego spoleczenstwa .
        >
        > coś ci się chyba pomyliło. Radio reprezentuje? przed swoimi słuchaczami, to i
        > owszem, na pewno każde radio się reprezentuje i jest odbierane przez nich jak
        > najbardziej pozytywnie.
        > BTW ja akurat słucham cokolwiek innego radia, ale nie jest ono moim
        > reprezentatntem. po prostu dzięki słuchaniu jego otrzymuję jakieś wartości (w
        > moim przypadku jest to głównie muzyka a nie słowo, nie za bardzo lubię gadanie
        > na antenie).
        > a ludzi należy szanować zawsze. i najlepsze wyjście to bycie asertywnym.

Zaczne od konca - widze, ze jestes swiezo po kursie organizowanym przez
        organizacje pozarzadowo pachnaca Sorosem. Stwierdzam, ze byles nieuwaznym
        sluchaczem.

Przyznaj sie - szkolono cie ostatnio?

Co do reprezentowania - RM reprezentuje tych, ktorzy je dobrowolnie finansuja.
        Kiedy RM zmieniloby kurs - straciloby tych, ktorzy je wspomagaja finansowo. Kropka.

Przypominam, ze w RM od poczatku wymierzone sa niechetne lufy. Gdyby bylo cos
        niezgodne z prawem - o. Rydzyk siedzialby juz dawno za kratkami wraz z
        pozostalymi ojcami.

Wystepowanie w RM wielu biskupow madrych biskupow, wspanialych Polakow, swiadczy
        o tym, ze nie caly episkopat popiera linie antypolska reprezentowana przez (tez
        biskupow) - Zycinskiego i Pieronka, ktorym blizej do sorosowskiej Fundacji
        Batorego niz potulnej polskiej owieczki. Na szczescie nie wszystkie owieczki sa
        potulne. Niektorych widac nawet wilki sie boja.

Anna Kozlowska
        • gromax Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 01.12.05, 01:46
          przykro mi że nie uczęszczam na te same kursy co ty. ale może się kiedyś
          spotkamy, kto wie.
          Co do szkolenia - tak, byłem ostatnio na co najmniej trzech szkoleniach ale jak
          przypuszczam żadne z nich nie dotyczyło tematu który masz na mysli.
          > Co do reprezentowania - RM reprezentuje tych, ktorzy je dobrowolnie finansuja.
          > Kiedy RM zmieniloby kurs - straciloby tych, ktorzy je wspomagaja finansowo. Kr
          > opka.
          Przecież ja się nie kłócę z myślą o odwróceniu się jakichkolwiek odbiorców od
          swojego "nadajnika"w przypadku zmian. to jest oczywiste.
          pisałem tylko i wyłącznie o tym że radio nie jest reprezentantem. na antenie
          może występować ktoś prezentujący np. zdanie jakiejś grupy osób i tym samym być
          ich reprezentantem.radio jest jednym z mediów, na łamach którego może te poglądy
          wygłaszać
          I wcale nie zmniejszam wagi osób występujacych na jakiejkolwiek antenie/w
          jakimkolwiek medium.Obojetnie czy jest to biskup, "szary" człowiek czy np.
          dzwoniący "ktoś". to nie ma znaczenia poza tym czy mówi mądrze czy też nie. tak
          jakoś cisną się na słowa "śmiejmy się z glupich choćby przewielebnych".

a to, że nie lubię "nachalnego kościoła" (a takie podejście widze własnie w
          okołorydzykowym RM) to jest mój pogląd, którego jestem w stanie bronić. ale nie
          na tym forum.
    • pioinforma Re: List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy 19.11.05, 07:22
      Liczę że Wałęsa poradzi sobie z tym malitkim człowieczkem który powoduje że
      cała Europa śmieje się z nas. Rydzyk to manipulant i kombinator. Ma ochotę
      dostać się do władzy to niech zrzuci habit i rusza do boju. Radio Maryja
      nawołuje do nienawiści. Brawo Panie Lechu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka