Dodaj do ulubionych

Planowano nuklearną zagładę Polski

26.11.05, 07:15
Chciałbym wiedzieć kto tą zagładę planował . Nato czy CCCP bo z ostatnich
artykułów i wiadomosci nie mozna wykapować.
"Ćwiczenia z 1979 r. zakładały, że Związek Radziecki dokona w odpowiedzi na
atak NATO potężnego uderzenia nuklearnego na Niemcy zachodnie, Belgię i
Holandię. Przez ten napromieniowany rejon miały atakować na Zachód pancerne
dywizje Układu Warszawskiego. Sowieckie rakiety miały spaść na niemal
wszystkie większe miasta Niemiec zachodnich - Hamburg, Bremę, Monachium.
Właśnie ta część mapy przykuła uwagę licznie zgromadzonych w Urzędzie Rady
Ministrów zachodnich dziennikarzy. " Z tej części artykułu wynika że
agresorem jest NATO . Ale nie to jest chyba przyczyną tego szoku pana Radka.
A tak wogóle to jest jeden z możliwych scenariuszy ćwiczeń wojskowych i nie
wiem co to znowu za sensacja.Na filmach Amerykańskich nie takie scenariusze
są i nic. U nas to z byle czego sensację sie robi . Nasz wybitny "wojownik"
Rdek Sikorski moze by wpłynoł raczej na swoich rodaków zeby w końcu odtajnili
co zrobili z Sikorskim ale wiele lat temu.
Obserwuj wątek
    • belial13 Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:16
      I znów można poczytac polskie idiotyzmy.A NATO to nie zakładało,że ich miasta
      ulegną zagładzie?Oni byli cacy,tylko ten warszawski był taki wredny?Co za
      kretyńskie komentarze.
      • jaruzel2 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:22
        Kieres faktycznie wysilił się jak szczypiorek.
        • jorn Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:33
          Czytajcie cały artykuł. Scenariusz wyglądał tak:
          1. Sowieci dokonują atomowego ataku na RFN.
          2. Układ Warszawski dokonuje konwencjonalnego ataku na europejski państwa NATO.
          3. NATO ODPOWIADA nuklearnym atakiem m. in. na Polskę.
          Warto przeczytać do końca, zanim się skomentuje.
          • andrzejg Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:41
            jorn napisał:

> Warto przeczytać do końca, zanim się skomentuje.

ano warto najpiew przeczytać:

Ćwiczenia z 1979 r. zakładały, że Związek Radziecki dokona w odpowiedzi na atak NATO potężnego uderzenia nuklearnego na Niemcy zachodnie, Belgię i Holandię.

A.
            • davidmors Mocno spóźniona rewelacja Gazety Wyborczej ! 26.11.05, 09:06
              Przecież to wszystko można było przeczytać w książce biograficznej
              płk.Ryszarda Kuklińskiego, wydanej kilka lat temu.
              Całe lata było cicho na ten temat w Gazecie Wyborczej i innych mediach.
              Widocznie dopiero teraz ktoś dał hasło: "Już można."
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Wielka mi sensacja 26.11.05, 10:05
                Pare tygodni temu Polityka opublikowała artykuł o ćwiczeniach Układu
                Warszawskiego, na podstawie relacji polskich wojskowych. Dla wszystkich było
                jasne, że te plany ataków jądrowych to pic na wodę. Przemarsze wojsk przez
                tereny świeżo napromieniowane po wybuchach to taki absurd, że sami generałowie
                radzieccy zdawali sobie z tego sprawę. W ćwiczeniach chodziło o nic innego, jak
                prężenie muskułów przed NATO, czyli podtrzymywanie ZIMNEJ wojny.

Myślę, że albo nie było poważnych planów w razie prawdziwej wojny, albo
                (bardziej prawdopodobne) były, ale leżą one teraz w Moskwie i długo jeszcze poleżą.

→ → → → → → → → → → → →
                Moherowe berety muszą odejść!
                ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ←
                • ylemai Re: Wielka mi sensacja 26.11.05, 10:30
                  po 48h od ataku nuklearnego możesz spokojnie przewieźć piechotę zmechanizowaną
                  nawet w starym BWP. czołgi T72 były zaś już dobrze osłonięte przed ABC.
                  • master_in_lunacy ale za was ynteylgęci tu chodzi o wojnę ideolo... 26.11.05, 10:39
                    ideologiczna z Rosją, ona musi trwać;) gospodarcza też;)
                    zresztą sami Rosjanie jej chcieli, zakaz importu żywności z Polski
                    gazociąg na dnie Bałtyku, przyjaźń z Niemcami, lekceważnie Polski,
                    no niech popatrzą Niemiaszki na rosyjskie plany zagłady Niemiec,
                    niech zachód sobie przypomni o perfidnej polityce Rosji
                    zawsze dąrzącej do panowania na zgniłą i dekadencką Europą.

brawo tak trzymać dokumenciki będzie można sączyć przez lata;)
                    • tomcat21 Re: ale za was ynteylgęci tu chodzi o wojnę ideol 26.11.05, 10:52
                      master_in_lunacy napisał:

> ideologiczna z Rosją, ona musi trwać;) gospodarcza też;)
                      > zresztą sami Rosjanie jej chcieli, zakaz importu żywności z Polski
                      > gazociąg na dnie Bałtyku, przyjaźń z Niemcami, lekceważnie Polski,
                      > no niech popatrzą Niemiaszki na rosyjskie plany zagłady Niemiec,
                      > niech zachód sobie przypomni o perfidnej polityce Rosji
                      > zawsze dąrzącej do panowania na zgniłą i dekadencką Europą.

Racja. Zamknąć te plany w sejfie i ich nie ujawniać to tak jakby przestać mówić
                      o pakcie Ribbentrop-Mołotow czy Katyniu. Nie znaczy to, że trzeba je Rosjanom
                      wypominac i w nieskończoność domagać się przeprosin. Po prostu trzeba
                      podtrzymywać wiedzę historyczną, by rozumieć kto jaką odegrał wtedy rolę i jaką
                      odgrywa dzisiaj. Ujawnienie planów Układu Warszawskiego oczywiście bije w
                      interesy powiazanej z Rosjanami lewicy w Polsce i na Zachodzie. Tylko że oprócz
                      lewicy są jeszcze na tym świecie inni ludzie mający inny pomysł na życie i
                      mający prawo do wiedzy o przeszłości - choćby tej nieciekawej.
                      • master_in_lunacy Re: ale za was ynteylgęci tu chodzi o wojnę ideol 26.11.05, 11:10
                        tomcat21 napisał:

> master_in_lunacy napisał:
                        > > ideologiczna z Rosją, ona musi trwać;) gospodarcza też;)
                        > > zresztą sami Rosjanie jej chcieli, zakaz importu żywności z Polski
                        > > gazociąg na dnie Bałtyku, przyjaźń z Niemcami, lekceważnie Polski,
                        > > no niech popatrzą Niemiaszki na rosyjskie plany zagłady Niemiec,
                        > > niech zachód sobie przypomni o perfidnej polityce Rosji
                        > > zawsze dąrzącej do panowania na zgniłą i dekadencką Europą.
                        >
                        > Racja. Zamknąć te plany w sejfie i ich nie ujawniać to tak jakby przestać mówić
                        > o pakcie Ribbentrop-Mołotow czy Katyniu. Nie znaczy to, że trzeba je Rosjanom
                        > wypominac i w nieskończoność domagać się przeprosin. Po prostu trzeba
                        > podtrzymywać wiedzę historyczną, by rozumieć kto jaką odegrał wtedy rolę i jaką
                        > odgrywa dzisiaj. Ujawnienie planów Układu Warszawskiego oczywiście bije w
                        > interesy powiazanej z Rosjanami lewicy w Polsce i na Zachodzie. Tylko że oprócz
                        > lewicy są jeszcze na tym świecie inni ludzie mający inny pomysł na życie i
                        > mający prawo do wiedzy o przeszłości - choćby tej nieciekawej.

Ależ ja nic nie mam przeciwko wojnie idoelogicznej z Rosją;)
                        jak na dziś jestem za;) zwłaszcza że j/w ''sami Rosjanie jej chcieli''
                        • tomcat21 Re: ale za was ynteylgęci tu chodzi o wojnę ideol 26.11.05, 11:22
                          master_in_lunacy napisał:

> Ależ ja nic nie mam przeciwko wojnie idoelogicznej z Rosją;)
                          > jak na dziś jestem za;) zwłaszcza że j/w ''sami Rosjanie jej chcieli''

Ależ przecież w pierwszym słowie przyznałem Ci rację :-)
                          • master_in_lunacy Re: ale za was ynteylgęci tu chodzi o wojnę ideol 26.11.05, 11:42
                            tomcat21 napisał:

> master_in_lunacy napisał
                            > > Ależ ja nic nie mam przeciwko wojnie idoelogicznej z Rosją;)
                            > > jak na dziś jestem za;) zwłaszcza że j/w ''sami Rosjanie jej chcieli''
                            >
                            > Ależ przecież w pierwszym słowie przyznałem Ci rację :-)

ok. no to jeszcze cytat, no cholera prawie jakbym plagiat
                            popełnił i to wcześniej czytał...

''26.11.Bruksela,Londyn (PAP) - Polska zaryzykowała zaognienie stosunków z Rosją, informując w piątek o decyzji odtajnienia akt Układu Warszawskiego, zawierających m.in. scenariusze ćwiczeń wojskowych zakładających masowe nuklearne zniszczenia we wschodniej Europie i w Polsce - pisze sobotni "Financial Times"

Brytyjski dziennik podkreśla, że nowy konserwatywny rząd w Warszawie chce, by Polska zdecydowanie rozprawiła się z komunistyczną przeszłością. "Piątkowe otwarcie wojskowych akt pokazuje, że jest gotowy narazić się na gniew Moskwy i przeciwstawić się tym Polakom, którzy współpracowali ściśle ze Związkiem Radzieckim" - zaznacza gazeta

"FT" przypomina równocześnie o proteście Polski w związku z planami budowy rosyjsko-niemieckiego gazociągu biegnącego po dnie Morza Bałtyckiego i o rosyjskich zakazach importu z Polski mięsa i produktów roślinnych.''

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3035130.html
                            • tatamajaja to NATO maiło nas tak mordowić? 26.11.05, 12:41
                              • almagus Re: to NATO maiło nas tak mordować, to nieprawda 27.11.05, 10:09
                                \Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                Był plan Ryżkowa najechania Europy az po Portugalię i za złupione pieniądze
                                utrzymać jeszcze socjalizm, który tak chętnie przywraca PiS licząc na pieniądze
                                Unii. Smacznego przejedzenia!
                                W 1983 roku przed Polakami szły na zachód wojska NRD w tempie 25 km na godzinę
                                w kolumnach tak aby wszelka broń atomowa taktyczna w pierwszej kolejności
                                spadła na nich. Za nimi wojska polskie też w takim samym tempie, aby od uderzeń
                                jądrowych zginąć w trzecim dniu walki i aby strzelać do uciekających
                                Enerdowców. Za Polakami szli Rosjanie , aby strzelać do nas ewentualnie.
                                To teraz sobie przemyślcie czy stan wojenny nie był zbrodnia, która ma skutki w
                                polaryzacji czarni - czerwoni, a demokraci spadli do gaci!
                                W Solidarności strona Wałęsy co skryła się w kościele powołała oszołomów
                                religijnych niszczących wszystko i jego też, obecnie dorwali się.
                                PZPR oczyścił się z ludzi chcących niepodległej, wolnej, pluralistycznej
                                Polski. Kto osądzi, mohery , złodziei , buraki, czynowników sądowych i biurwy?

Moher zrozumie mohera, ja potrzebuję tłumacza i dlatego czytam Gazetę Wyborczą.
                    • jb777 Jeżeli ktoś chce prowadzić wojnę - nawet tylko 26.11.05, 11:52
                      ideologiczną z Rosją - to jest samobójcą a co najmniej dywersantem - Jakie ten
                      ktoś ma "argumenty" - wirtualne plany manewrów ? I tym chcą pokonać Rosję?
                      Wiadać że wojną nie tylko ideologiczną nie mieli nic wspólnego. Niestety takie
                      działania przekłądają się na wywoływanie co najniej niechęci do Rosjan. Tego
                      chcemy? To są nasi sąsiedzi.
                      • tomcat21 Re: Jeżeli ktoś chce prowadzić wojnę - nawet tylk 26.11.05, 11:59
                        jb777 napisał:

> ideologiczną z Rosją - to jest samobójcą a co najmniej dywersantem - Jakie ten
                        > ktoś ma "argumenty" - wirtualne plany manewrów ? I tym chcą pokonać Rosję?

Jak ktoś wspomina o Katyniu lub pakcie Ribbentrop-Mołotow - to tez jest
                        samobójcą albo dywersantem?
                        Wykreślmy z kalendarza datę 17 września.... i cicho sza... bo się wyda...
                      • klex1 A GDZIE ODPOWIEDZ ??? 27.11.05, 11:58
                        No, moze bys odpowiedzial koledze ! Zabraklo ci atramentu w kompie, czy oleju w
                        kapuscie ??? Proponuje tez nie denerwowac Rosji dobrymi wynikami polskich
                        sportowcow, dobra pogoda nad Polska. A wiesz, jak Rosjanie sie zdenerwuja, jak
                        znajdziemy sobie - na w razie czego - inne zrodelko ropy ??? Strach pomyslec.
                        Lepiej jedz od razu na Kamczatke.
                  • sqwind Re: Wielka mi sensacja 27.11.05, 10:43
                    Bzdury i banialuki wyciąga nasz świeżo upieczony Radeczek.Każda armia ćwiczy na
                    mapach i to nie takie scenariusze.Byłem z przymusu zawodowym oficerem przez 730
                    dni,na mapach zdobywałem kawałek po kawałku Niemcy(RFN),dokonywałem inwazji na
                    Danię,walczyłem z pancernymi brygadami i zmechanizowanymi korpusami armijnymi
                    NATO od Pirenejów po naszą wschodnią granicę,kilkakrotnie wycofywałem się po
                    taktycznych uderzeniach jądrowych npla,działałem w okrążeniu,stawałem w obronie
                    socjalizmu i pokoju w Bułgarii i na Węgrzech.Na mapach ćwiczyłem w języku
                    polskim,rosyjskim,niemieckim i angielskim w zależności od sytuacji taktycznej-a
                    więc wg Radka jestem zbrodniarzem do kwadratu.Wizyta w sztabie jakiegokolwiek
                    zielonego pułku i kubełek lodowatej wody na głowę przed próbą następnych
                    kompromitacji na forum,Panie Ministrze!!!!
                • tomcat21 Re: Wielka mi sensacja 26.11.05, 10:48
                  anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Pare tygodni temu Polityka opublikowała artykuł o ćwiczeniach Układu
                  > Warszawskiego, na podstawie relacji polskich wojskowych. Dla wszystkich było
                  > jasne, że te plany ataków jądrowych to pic na wodę. Przemarsze wojsk przez
                  > tereny świeżo napromieniowane po wybuchach to taki absurd, że sami generałowie
                  > radzieccy zdawali sobie z tego sprawę.

Takim absurdem była też wyprawa niesprawnym atomowym okrętem podwodnym na biegun
                  północny. A jednak Rosjanie wysłali taki okręt w latach 50-tych po to, by
                  udowodnić swoje możliwości, choć ludzie stali po kostki w radioaktywnej wodzie.
                  To co dla NATO było nie do pomyslenia (praktycznie skazanie na śmierć ludzi po
                  takim przemarszu) - dla Rosjan byłoby normą. W końcu ludzi ZSRR miał pod
                  dostatkiem, a liczył się podbój Europy, a nie ich życie. Wystarczy wspomnieć, w
                  jakich warunkach zimą 1940 r. Armia Czerwona szturmowała linię Mannerheima w
                  Finlandii. Zresztą do pokonania NATO wystarczyłyby ZSRR siły konwencjonalne.
                  Dlatego to NATO musiałoby użyć broni jądrowej do zniszczenia radzieckiego
                  drugiego rzutu strategicznego.

> W ćwiczeniach chodziło o nic innego, jak
                  > prężenie muskułów przed NATO, czyli podtrzymywanie ZIMNEJ wojny.

Jak zakładasz prezerwatywę to po to żeby się nią pochwalić, czy po to, żeby
                  ciupciać?

> Myślę, że albo nie było poważnych planów w razie prawdziwej wojny, albo

Oczywiście, planów nie było, Układ Warszawski to była harcerska druzyna, a
                  dziadkowie na Kremlu w gruncie rzeczy nikomu nie zagrażali, tylko pili wódkę i
                  wygłaszali przynudnawe i przydługie przemówienia. Jak cholernie bezgranicznej
                  ignorancji historycznej i wojskowej trzeba, by wygłaszać tego typu twierdzenia o
                  "braku planów"?

> (bardziej prawdopodobne) były, ale leżą one teraz w Moskwie i długo jeszcze pol
                  > eżą.

Tak. A w razie wojny wojska NRD, Polski, Czechosłowacji, Bułgarii, Ruminii i
                  Wegier miałyby zgadywać, czego chcą towarzysze z Kremla? Chyba nawet towarzysze
                  z Kremla wiedzieli, że plany trzeba udostępnić sojusznikom, by na rozkaz
                  wiedzieli, co muszą robić.
                  • filo_de_putino Nikt by się na to nie odważył. Ani Hitler, ani Sta 26.11.05, 11:51
                    Stalin. Tylko tacy debile jak Amerykanie mogli tego użyć.
                    • tomcat21 Re: Nikt by się na to nie odważył. Ani Hitler, an 26.11.05, 12:01
                      filo_de_putino napisał:

> Stalin. Tylko tacy debile jak Amerykanie mogli tego użyć.

Hitler nie miał bomby atomowej a Stalin miał ją po wojnie. Nikt nie wie "co by
                      było gdyby". Ale niektórzy się zastanawiali, co widać po planach Układu
                      Warszawskiego.
                    • k_rol Re: 26.11.05, 14:56
                      Hitler nie mialby skrupulow, ale nie zdazyl. Stalin raczej nie musial ( nawet
                      gdyby mogl) bowiem po wojnie mial wielka armie w Europie i bez atomu mogl zajac
                      kazdy kraj. Natomiast w czasie kryzysu kubanskiego Chruszczow czy Brezniew (
                      nie pamietam juz ktory ) mial wyrazna ochote na uzycie ladunkow nuklearnych
                      przeciw USA. Nie byly to wcale mrzonki.
                  • arius5 a coz to za idiotyzmy ? 27.11.05, 12:17
                    "To co dla NATO było nie do pomyslenia (praktycznie skazanie na śmierć ludzi po
                    takim przemarszu)"

A zolnierze amerykanscy wprowadzani na tereny napromieniowane celem badan
                    zachowania czlowieka ? To pewno tez wymysl ruskich :o)
                    Zreszta w sprawie Polski nic sie nie zmienilo, jestesmy w NATO po to, aby
                    utworzyc strefe ochronna i w razie kofliktu z ruskimi przyjac na siebie pierwsze
                    uderzenie.
                    A durni Polacy uwazaja, ze Amerykanie sa po prostu nas uwielbiaja.
                    Popytajce sie oficerow, ktorzy pracuja pry okregach wojskowych, jakie dzisiaj
                    przewiduje sie straty.
              • capacho Re: Mocno spóźniona rewelacja Gazety Wyborczej ! 27.11.05, 12:36
                Jezeli historia miala by sie upierac na panflety propagandowej i falszywej
                dokumentacji agenta Kuklinskiego,to prawda nigdy nie wyjdzie na jawno.
              • sarhenziel Re: Mocno spóźniona rewelacja Gazety Wyborczej ! 27.11.05, 14:44
                Niektórzy tak psy wieszają na Ruskich jakby to oni planowali uderzenia jadrowe
                na
              • sarhenziel Re: Mocno spóźniona rewelacja Gazety Wyborczej ! 27.11.05, 14:50
                Niektorzy wieszają psy na Ruskich jakby to oni planowali uderzenia jądrowe na
                Polskę a to moi kochani narysowano miejsca na ktore NATO mogło uderzyc żeby
                przeszkodzić przerzutom wojsk na zachód.Niency tam się nie chwalą że u nich
                w celu zatrzymania UW miało wybuchnąć 60 min atomowych i wukonane uderzenia
                rakietowe minimum 120 pocisków Persching,i to by było na tyle drogie dzieci...
                • fidziaczek Re: Mocno spóźniona rewelacja Gazety Wyborczej ! 27.11.05, 16:36
                  sarhenziel napisał:

> Niektorzy wieszają psy na Ruskich jakby to oni planowali uderzenia jądrowe

dokładnie, czytajac ten artykul tzreba pamietac ze na terenie polski mialy
                  wybuchac glowice USA i NATO a nie radzieckie
                  poza tym nic sie nie zmienilo teraz - dzisiejsze palny w razie konfliktu z
                  pewnoscia nie sa dla nas lepsze, tylko tym razem u nas maja juz wybuchac
                  glowice rosyjskie

odnosnie przewagi ZSRR nad NATO w ilosci czolgow
                  z doktryny ZSRR wynikalo, ze nawet jesli zostana zaatakowani to maja wykonac
                  kontruderzenie - czyli atakowac za wszelka cene w mysl zasady ze najlepsza
                  obrona jest atak...obrona nie wchodzila w gre
                  jesli dodamy do tego mysl ze podstawa ich dzialan mialabyc "masowosc" a
                  nie "precyzyjne uderzenia" jasne staje sie skad przewaga w ilosci czolgow
                  takie podejsce bylo bardzo wygodne, bo mozna ta koncepcje zastosowac i w razie
                  obrony i ataku i plany ZSRR uwzglednialy oba scenariusze
                  i niemiejmy zludzen ze plany NATO przewiduja tylko obrone :)
                  plany ataku NATO na Rosje z pewnoscia tez istnieja :)
            • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:37
              Warto najpierw przeczytać kilka książek o historii ZSRR zanim się skomentuje
              taki artykuł.

andrzejg napisał:

> Ćwiczenia z 1979 r. zakładały, że Związek Radziecki dokona w odpowiedzi na atak
              > NATO potężnego uderzenia nuklearnego na Niemcy zachodnie, Belgię i Holandię.

Ciekawe tylko, czemu w tym rzekomo obronnym scenariuszu wojska Układu
              Warszawskiego miały zdobywać Holandię, Danię czy Niemcy?

Sowiecka doktryna wojenna NIGDY NIE BYŁA doktryną obronną, a NATO NIE PLANOWAŁO
              PODBOJU państw Układu Warszawskiego. To jedynie Sowieci chcieli eksportować
              komunistyczną "rewolucję" na pancerzach czołgów. Mieliśmy tego dowody w 1920r.
              Pomiędzy 17 września 1939 i 22 czerwca 1941r ZSRR podbił kraje bałtyckie,
              rumuńską Besarabię i znaczną część terytorium Finlandii. Radzeckie plany wojenne
              na wypadek wojny z Niemcami były planami ofensywnymi. I ZSRR planował wojnę z
              Hitlerem i podbój Europy, tylko Hitler uderzając pierwszy zniweczył te plany.
              Dziś ta oczywista skądinąd prawda dociera nawet do zaślepionych historyków na
              Zachodzie, i tylko nieliczni niezorientowani laicy święcie wierzą, ze ZSRR
              chciał się bronić, a Układ Warszawski był paktem obronym :>

• bracia_zbrojek No i zaognilismy znow stosunki z Kremlem 26.11.05, 13:46
                Po prawdzie to Ruscy nim doszli do Warszawy musieli najpierw przepędzic Polakow
                z Kijowa. Nie patrzmy jednostronnie, choc faktycznie Trocki chciał przejsc
                przez Polskę, aby pomóc rewolucjostom niemieckim. W sumie to my Kreml
                rozumiemy - niezaleznie od tego, jak cos kiedys zdobyto, to po ponad 100 latach
                tez chce sie to zachowac. A ze to kolidowało z patriotyzmem Polakow jest juz
                inną historią. Sprawa zasdnicza- ujawniając tajne plany Układu Warsz. Polska
                narazila sie teraz Rosji w sposób straszny. Nie wiemy,komu to potrzebne.
                Sikorskiemu? On ma wiadome fobie...
            • adzia1234 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 11:19
              A może warto poczytać inne żródła.Wnisek zawsze ten sam:kochający ZSRR zawsze
              ratuje lub będzie ratował biednych i uciskanych.Jeśli nie sąbiedni lub uciskani
              to zrobi wszystko aby byli biedni lub uciskani,a potem wyzwoli lub inaczej
              pomoże.Nam też pomogli zostać krajem demokracji ludowej.Czechom pomogli pozostać
              w prawdziwej demokracji 1968 ,Węgrom zresztą też.Wiąc wyzwolić Europe spod
              zgniłego kapitalizmu
              trzeba planować.Oczywiście nie ma mowy o napaści,zawsze to będzie reakcja na coś.A
              jak nie będzie na co to coś wymyśli.Na szczęscie nie ma już ZSRR która by nas
              chciała ratować,choć Czeczeńcy o tym nie wiedzą....
              • absurdello USA też niesie demokrację na ostrzach bagnetów 27.11.05, 01:59
                a nawetm by było szybciej zrzuca ją z samolotów razem z ładunkami
                rozrzucającymi ją na większy teren. Tylko nieszczęśliwe przypadki powodują
                ofiary wśród ludności cywilnej, która ginie z radości spowodowanej gwałtownym
                wybuchem demokracji !

NA JEDNO WYCHODZI !
          • ufo54 jorn masz rację 26.11.05, 07:52
            > 1. Sowieci dokonują atomowego ataku na RFN.
            > 2. Układ Warszawski dokonuje konwencjonalnego ataku na europejski państwa
            > NATO.
            > 3. NATO ODPOWIADA nuklearnym atakiem m. in. na Polskę.
            ---------------------
            Może wypada dodać, że zaatakowane NATO musiałoby dokonać uderzenia jądrowego
            ponieważ miało dużo słabsze siły konwencjonalne. I Moskwa się z tym liczyła.
          • erg_samowzbudnik Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:55
            jorn napisał:

> Czytajcie cały artykuł. Scenariusz wyglądał tak:
            > 1. Sowieci dokonują atomowego ataku na RFN.
            > 2. Układ Warszawski dokonuje konwencjonalnego ataku na europejski państwa
            NATO.
            > 3. NATO ODPOWIADA nuklearnym atakiem m. in. na Polskę.
            Ni cholery nie moge dopatrzyć sie twojej kolejnosci zdarzeń.
            Powtórzę więc: Ćwiczenia z 1979 r. zakładały, że Związek Radziecki dokona w
            odpowiedzi na
            atak NATO potężnego uderzenia nuklearnego na Niemcy zachodnie, Belgię i
            Holandię. Przez ten napromieniowany rejon miały atakować na Zachód pancerne
            dywizje Układu Warszawskiego. Sowieckie rakiety miały spaść na niemal
            wszystkie większe miasta Niemiec zachodnich - Hamburg, Bremę, Monachium.
            Właśnie ta część mapy przykuła uwagę licznie zgromadzonych w Urzędzie Rady
            Ministrów zachodnich dziennikarzy

Nie wiem gdzie ty widzisz Atak ruskich na RFN jako pierwszy.
            • tiamak Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:33
              oj bo tu zle napisali:
              1. ruskie wojo z nrd atakuja rfn (konwencjonalnie)
              2. nato moze swoimi mizernymi silami stawic opor albo zrobic mala zapore atomowa
              z polski tak zeby ruskim posilki nie zdazyly nadejsc
              3.jesli nato znukuje polske to w odpowiedzi ruskie musza znukuowac rfn zeby
              ocalic swoja armie ktora te rfn dopiero co zaatakowala
              4. wszyscy nukuja wszystkich i choc ruskie podbijaja europe to cofamy sie do
              epoki kamienia lupanego :) albo ruskie i nato uznaja ze sa w impasie i podpisuja
              zawieszenie broni :)

ogolnie nie wazne jakby sie to skonczylo - wazne ze (zachodnia) polska i
              (zachodnie) rfn przestaje istniec a w europie mamy (conajmniej) dwa pasy smierci
              nie nadajace sie do zycia
              obydwie strony liczyly sie z taka mozliwoscia i obydwie po cichu akceptowaly
              taki scenariusz
              a tak na marginesie - ale media robia sensacje - mnie tego w podstawowce na
              historii uczyli jakies 10 lat temu wiec zadna nowosc :)

• bystram Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:41
              > Nie wiem gdzie ty widzisz Atak ruskich na RFN jako pierwszy.

Zapytaj młody człowieku swojego ojca lub dziadka o te sprawy być może coś ci
              wyjaśnią.

Ja osobiście brałem udział w ćwiczeniach w których stroną atakującą były siły UW
              celem naszym było zdobycie zagłębia Rhury (był jakiś pretekst o mobilizacji
              wojsk NATO). I tu tkwi sedno problemu ponieważ wojska atakujące ulegają
              destrukcji niezbędne są posiłki a doktryna NATO mówiła o atakowaniu drugiego
              rzutu wojsk czyli węzłów komunikacyjnych w POLSCE. I to przed takim scenariuszem
              próbował uratować kraj Kukliński i za to mu chwała.

Być może w środowiskach młodzieżowych NATO jest be ale to UW posiadał
              kilkadziesiąt tysiecy czołgów i nawet pacyfistycznie nastawiona osoba powinienna
              wiedzieć, że jest to broń zaczepna a nie obronna

Czepianie się Sikorskiego uważam za nie stosowne "młodości nie spędzał w
              burdelu" tylko relacjonował co Rosjanie wyprawiają w Afganistanie.
              • erg_samowzbudnik Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:34
                Panie Bystram nie jestem "młodym człowiekiem" i też co niecos słyszałem
                (dosłownie). Byłem w samodzielnym batalionie rozpoznania radiowego w roku 69 i
                71 i wiem jak to wygladało . Z nasłuchu radiowego tworzyło sie mapę.
                stacjonowania jednostek NATO i wynikało z tego że koncentrowanad naszą granicą
                właśnie w Danii.No i Brytyjska Armia Renu nad granicą NRD. Ale to były tylko
                ćwiczenia i nie wiem dlaczego piszesz z takim entuzjazmem że "> celem naszym
                było zdobycie zagłębia Rhury (był jakiś pretekst o mobilizacji
                > wojsk NATO)." Zawsze jest jakis NPL w ćwiczeniach i dziwne by było gdyby to
                były Wegry, Czechy czy Rosja. Ćwiczenia maja to do siebie że tworzy sie nawet
                niewyobrażalne scenariusze. Dla mnie Pułkownik Kukliński zawsze pozostanie
                zdrajcą nieważne od intencji jakie nim kierowały. Człowiek na tak wysoki poziom
                w hierarchi wojskowej nie dostaje sie przypadkowo . Musiał mieć
                niemałe "zasługi" dla PRL-u . Nie oczekuje że pan mój pogląd zrozumie ale
                prosze bez inwektyw.
                • ambasador_rf Pamiętajcie towarzysze! 26.11.05, 09:48
                  Bój to jest nasz ostatni,
                  Krwawy skończy się trud,
                  Gdy związek nasz bratni
                  OGARNIE LUDZKI RÓD.
                  Nie nam wyglądać zmiłowania
                  Z wyroków bożych, z pańskich spraw.
                  Z własnego prawa bierz nadania
                  I z własnej woli sam się zbaw!
                  Niech w kuźni naszej ogień bucha,
                  Zanim ostygnie - przekuj w stal,
                  By łańcuch spadł z wolnego ducha,
                  A dom niewoli ZNISZCZ I SPAL!
                • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 11:09
                  erg_samowzbudnik napisał:

> były Wegry, Czechy czy Rosja. Ćwiczenia maja to do siebie że tworzy sie nawet
                  > niewyobrażalne scenariusze. Dla mnie Pułkownik Kukliński zawsze pozostanie

Tworzy się prawdopodobne scenariusze przyszłej wojny, bo tworzenie
                  nieprawdopodnych jest nieracjonalne - traci się czas i pieniądze, do tego
                  kształci się ludzi do podejmowania decyzji w warunkach innych niż przyjdzie im
                  działać.

> zdrajcą nieważne od intencji jakie nim kierowały. Człowiek na tak wysoki poziom
                  >
                  > w hierarchi wojskowej nie dostaje sie przypadkowo . Musiał mieć

> niemałe "zasługi" dla PRL-u . Nie oczekuje że pan mój pogląd zrozumie ale
                  > prosze bez inwektyw.

To przeczytaj sobie "Mój przyjaciel zdrajca" Nurowskiej - cała historia awansu
                  Kuklińskiego jest opisana. Zresztą wcale nie miał wysokiego stanowiska - etat
                  podpułkownika czy pułkownika w Sztabie Generalnym wobec kilkudziesięciu
                  generalskich to etat pomocniczy.
                  A co do koncentracji wojsk NATO nad granicą z Układem Warszawskim - to gdzie
                  się mieli koncentrować? Nad Loarą czy w Pirenejach? NATO nie miało kilku państw
                  buforowych po drodze i kilku tysięcy kilometrów do oddania. Naturalną linią
                  obrony był Ren - niedaleko granicy z NRD. Następną taką linią była dopiero
                  Sekwana. Zresztą ze względów politycznych NATO nie mogło sobie pozwolić na
                  utratę w razie konfliktu terytorium Niemiec. Było więc w zdecydowanie
                  niekorzystnym do ZSRR położeniu (my i inne "demoludy" też).
                • bystram Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 12:15
                  >Z nasłuchu radiowego tworzyło sie mapę.
                  >stacjonowania jednostek NATO i wynikało z tego że koncentrowanad naszą granicą
                  >właśnie w Danii.

Dania jako miejsce ataku na państwa socjalistyczne - dośc awangardowa koncepcja.

>No i Brytyjska Armia Renu nad granicą NRD. Ale to były tylko
                  >ćwiczenia i nie wiem dlaczego piszesz z takim entuzjazmem że "> celem naszym
                  >było zdobycie zagłębia Rhury (był jakiś pretekst o mobilizacji
                  > wojsk NATO)."

Gdzie tu entuzjazm? Proste swiedzenie faktu. Po tych ćwiczeniach zostałem odarty
                  ze złudzeń że Ludowe Wojsko Polskie jest POLSKIM WOJSKIEM. Bo jakież to interesy
                  ma Polska w Zagłębiu Rhury? Po tym doświadczeniu zrezygnowałem z propozycji
                  wstąpienia do szkoły oficerskiej.

> Zawsze jest jakis NPL w ćwiczeniach i dziwne by było gdyby to
                  >były Wegry, Czechy czy Rosja. Ćwiczenia maja to do siebie że tworzy sie nawet
                  >niewyobrażalne scenariusze.

Chyba w grach komputerowych dla dzieci, tam ćwiczyło kupę wojska wydano
                  olbrzymie pieniądze i ćwiczono na poligonie realny scenariusz z użyciem broni
                  A, C oraz napalmu.

>Dla mnie Pułkownik Kukliński zawsze pozostanie
                  >zdrajcą nieważne od intencji jakie nim kierowały.

Ciebie zdradził? Bo mnie z całą pewnością nie. Ani żadnego POLSKIEGO żołnierza
                  którego życie na polu walki w wojnie prowadzonej w imię imperialnych interesów
                  CCCP (czytaj Rosji) liczyło się w minutach.

A swoim doświadczenie wojskowym, specjalnością i jednostkami w których
                  służyłem, celowo nie podam ponieważ nadal są to dane co najmniej poufne.
                  • oleksander1 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 13:27
                    Proszę sie nie wypowiadac w imieniu żołnierzy w kontekscie pana Kuklińskiego.
                    • bystram Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 14:36
                      > Proszę sie nie wypowiadac w imieniu żołnierzy w kontekscie pana Kuklińskiego.

Wypowiadam się tylko w imieniu tych, którzy mieli ginąć na sowieckich wojenkach.
                      • absurdello Oczywiście ... 27.11.05, 02:20
                        a "patriota" Kukliński, by ich opłakiwał do końca życia na rancho gdzieś w USA
                        mając świadomość, że do końca ubezpieczał ich i ludność cywilną wzrokiem (z
                        bezpiecznej odległości) a zdradził ich dla ich wszystkich dla dobra, by nie
                        męczyli się musząc codziennie stawać przymusowo do pracy, szkoły czy służby pod
                        niewłaściwymi sztandarami i wizerunkiem orła bez korony"

"... jak straszne byłoby jego życie !

"... na tle zachodzącego słońca, pomyślałby o tych wszystkich odparowanych
                        chirurgicznymi ciosami bomb atomowych, dokonanymi na podstawie jego
                        precyzyjnych informacji ...o bunkrach pod miastami pełnymi ludności cywilnej"

" ... potem Richard otarł łzę i pojechał do najbliższego McDonalda, by wychylić
                        szklaneczkę orzeźwiającej lemoniady Coca-Cola na wspomnienie Warszawy,
                        Szczecina, Katowic, Krakowa i innych miast, które pozostaną już tylko miejscami
                        na mapie ..."
                  • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 14:44
                    > >Z nasłuchu radiowego tworzyło sie mapę.
                    > >stacjonowania jednostek NATO i wynikało z tego że koncentrowanad naszą gra
                    > nicą
                    > >właśnie w Danii.
                    >
                    > Dania jako miejsce ataku na państwa socjalistyczne - dośc awangardowa koncepcja

Dokładnie. Natomiast do zajęcia Europy Zachodniej przez ZSRR zajęcie Danii było
                    niezbędne. Gdyby jej nie zająć, wojskom sowieckim maszerującym ku Atlantykowi
                    groziłby cios z flanki. Nie mówiąc o tym, że siły lądowe i lotnicze NATO na
                    terytorium Danii wiązałyby część odpowiednich sił ZSRR i zagrażały liniom
                    zaopatrzeniowym Krasnoj Armii.
                • 1410_tenrok Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 23:56
                  Bedzie bez inwektyw.
                  Czy slyszal pan kiedykolwiek o wojennej doktrynie ZSRR? Obowiazywala ona od
                  1917 roku od momentu uznania jej za niebyła przez ostatni zjazd KPZR! Z
                  doktryny tej wynikało, ze zadaniem AR jest "militarny eksport" komunizmu. To
                  cwiczono wielokrotnie. To nie jest tak, ze na cwiczeniach jest zawsze jakis
                  NPL! Ten NPL, nawet jezeli wirtualny, jest konkretny. Z porownania UW i NATO
                  jednoznacznie wynika, kto mial byc agresorem, a kto nim nie mial byc. Ze
                  szkolen wojskowych przypominam sobia doktryne UW mowiaca o uderzeniu jadrowym -
                  taktycznym i strategicznym - a nastepnie o przemaszerowaniu przez
                  nuknieta,ziemie, juz niczyja, dywizji pancernych w celu jej zajecia. Z kolei
                  NATO, czy mialo takie plany? Twierdzeienie,, ze NATO mialo plany ofensywne w
                  Europie jest robieniem ludziom wody z mozgu. NATO, w odroznieniu, od UW bylo i
                  jest paktem obronnym panstw demokratycznych. Demokracja ma wielka inercje
                  wewnetrzna, i aby uznano, ze należy zaatakowac UW, musialoby wiele wody w
                  Tamizie, Sekwanie, Renie i Tybrze uplynac. Konsultowano, konsultowano. Inaczej
                  bylo z UW - Brezniew mowi Greczce lub Ustinowowi "atakowac". I machina rusza w
                  rucha, bo jest naoliwiona. Ze tak sie nie stało - Rosjanie probowali w 1948,
                  1961, 1962 - zawdzieczamy amrykanskiej broni nuklearnej. Ze tak sie nie stalo,
                  po czesci zawdzieczamy rowniez plk. Kuklinskiemu. Kuklinski nie zdradzil
                  Polski! Kuklinski zdradzil UW i ludzi takich, jak general J. Za to czesc mu i
                  chwala. A historia niedlugo i tak pokaze, kto byl zdrajca, a kto byl bohaterem.
                  Ludzie, ktorzy uczestniczyli w przygotowaniach planów agresji na Zachod do
                  bohaterow raczej nie naleza. Pragne dodac, ze na tzw. zachodnim teatrze
                  wojennym - połnocne Niemcy, Dania, Niderlandy mieli atakowac Polacy, a niejaki
                  gen. Tuczapski (o tym mozna przyczytac) mial byc w razie owczesnego konfliktu
                  gubernatorem Danii. Czlowiek ten sam sie do tego przyznaje. Prawda, jak pan
                  widzi nie jest okrutna dla Rosji. Rosja to juz nie ZSRR i oni de facto moga sie
                  jedynie z tego smiac. Prawda ta jest natomaist bolesna dla wielu ludzi
                  sluzacych w LWP - od generala po oficerow. Mieli bronic Polski atakujac Danie
                  lub Holandie? Ale na to pytanie niech Pan sobie sam udzieli odpowiedzi w ciszy
                  domowej i przy butelce jakiegos alkoholi, to podobnie pomaga.
                  Pozdrawiam.
              • erg_samowzbudnik Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:38
                Być może w środowiskach młodzieżowych NATO jest be ale to UW posiadał
                kilkadziesiąt tysiecy czołgów i nawet pacyfistycznie nastawiona osoba powinienna
                wiedzieć, że jest to broń zaczepna a nie obronna

Z pana wypowiedzi wynika że gdyby Polska przed II wojna posiadała czołgi to
                myslała by o zaatakowaniu Niemiec a nie o obronie. Według mnie każda broń może
                być zarówno obronna jak i służąca do ataku z wyjatkiem moze twierdz które z
                samego założenia sa obronne.
                • zigzaur Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:05
                  Przed II wojną światową Polska POSIADAŁA czołgi. Marki TP-7, z silnikiem Diesla,
                  produkowane w Ursusie. W chwili wybuchu wojny Polska miała więcej czołgów niż
                  Wielka Brytania, USA czy Belgia.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że w dniu 1 września 1939 polskie wojska
                  były ustawione OFENSYWNIE. Oto dowody:
                  - armia "Pomorze" wciśnięta w tak zwany "korytarz", przygotowana do zajęcia Gdańska
                  - armia "Kraków" skoncentrowana na granicy z Górnym Śląskiem, przygotowana do
                  wkroczenia tam, w razie ataku niemieckiego skazana na natychmiastowe okrążenie
                  - armia "Poznań" wysunięta na zachód z możliwością ataku na Szczecin i Wrocław
                  - grupa operacyjna "Narew" z zadaniem wkroczenia do Prus.

Czytanie mapy, oczywiście umiejętne, to ważny środek zdobywania wiedzy.

Wszystkie polskie plany opierały się na wykonaniu uderzenia pomocniczego, gdy
                  główne uderzenie na Niemcy wykonają Francuzi. Niestety, francuską armią dowodził
                  człowiek po osiemdziesiątce, którego głównym sukcesem było artyleryjskie
                  odparcie niemieckich szturmów na twierdzę Verdun. Po prostu, wbił sobie do
                  głowy, że Niemcy i tym razem będą zaciekle szturmować umocnienia.
                  • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 11:14
                    zigzaur napisał:

> Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że w dniu 1 września 1939 polskie wojska
                    > były ustawione OFENSYWNIE. Oto dowody:
                    > - armia "Pomorze" wciśnięta w tak zwany "korytarz", przygotowana do zajęcia Gda
                    > ńska
                    > - armia "Kraków" skoncentrowana na granicy z Górnym Śląskiem, przygotowana do
                    > wkroczenia tam, w razie ataku niemieckiego skazana na natychmiastowe okrążenie
                    > - armia "Poznań" wysunięta na zachód z możliwością ataku na Szczecin i Wrocław
                    > - grupa operacyjna "Narew" z zadaniem wkroczenia do Prus.

Pytanie czy można było inaczej ustawić je do obrony, skoro Niemcy jednym
                    uderzeniem mogły (i to zrobiły) zagarnąć przemysłową polską część Śląska. Czy
                    można było nie bronić korytarza do Gdańska skazując na okrążenie siły obrony
                    wybrzeża i Marynarkę Wojenną? (I tak dobrze zrobiono odsyłąjąc większość
                    znaczących sił nawodnych do Anglii przed wybuchem wojny).

> Wszystkie polskie plany opierały się na wykonaniu uderzenia pomocniczego, gdy
                    > główne uderzenie na Niemcy wykonają Francuzi. Niestety, francuską armią dowodzi
                    > ł
                    > człowiek po osiemdziesiątce, którego głównym sukcesem było artyleryjskie
                    > odparcie niemieckich szturmów na twierdzę Verdun. Po prostu, wbił sobie do
                    > głowy, że Niemcy i tym razem będą zaciekle szturmować umocnienia.

To prawda. Wygrać w 1939 wojnę z NIemcami można było tylko atakując je z dwóch
                    stron wszelkimi siłami. Jak wykazaliśśmy powyżej samotna wojna obronna Polski
                    była nie do wygrania, nawet zakłądając mniejszą dysproporcję sił.
                  • morqadir Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 12:50
                    Polska armia w 1939 była ustawiona na granicach ( choc zdawano sobie sprawe że
                    jest to złe ustawienie ) dlatego że Polskie dowództwo/przywództwo bało sie że
                    Niemcy po zajęciu pomorza , ślaska i czegos tam jeszce do wisły powiedzą , że
                    zgadzają się na pokój i już nic wiecej nie chca i już od teraz pokój bedzie na
                    wieki. A wspaniali i lojalni i odważni i bohaterscy przywodcy państw
                    zachodnich sie na to zgodzą :P .
                    • zigzaur Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 12:58
                      To w takim razie po co Niemcy zawarły pakt o nieagresji z Rosją?
                      Zrezygnować z agresji można wtedy, gdy agresja jest możliwa, czyli gdy jest
                      wspólna granica.
                    • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 14:45
                      morqadir napisał:

> Polska armia w 1939 była ustawiona na granicach ( choc zdawano sobie sprawe że

A jak miała bronić Śląska częściowo już należącego do Niemiec albo baz marynarki
                      wojennej w Gdyni?
                  • 1410_tenrok Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 00:15
                    Wystarczy przeczytac pare pozycji, jak np. kampania wrzesniowa (Kirchmayer),
                    publikowan w latach 70 w przez WIH studia Kutrzeby o mozliwoscia obronnych RP,
                    aby zdac sobie sprawe, ze to co pan pisze jest kompletna bzdura (przepraszam).
                    Jedyna sensowna linia obrony dla Polakow w 1939 roku była linia Wisly. Forma
                    linii granicznej z Niemcami (ca. 1900 km) z Prusamai wschodnimi i z
                    Wielkopolska wcisnieta w Niemcy nie dawala zadnych szans na cokolwiek. Gen.
                    Kutrzeba (to ten od bitwy nad Bzura!) pisal w 1936 roku, ze jezeli wojna
                    agresywna Hitlera rozpocznie sie w roku 1940, to Polska, bez pomocy Francji
                    moze sie bronic gora 14 dni! Byl to plan ambitny i naiwny. Wojna zostala
                    przegrana po 72 godzinach (reszta to było juz dobijanie powalonego
                    przeciwnika). Powod lezal w checi obrony calego obszaru zachodniej czesci
                    kraju, do czego armia RP nie byla przygotowana, ani sprzetowo, ani
                    logistycznie. A tych czolgow bylo malo, choc porownywalne byly z PzKW I, II.
                    Sorry Winnetou!
                • backfire Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 11:31
                  Uważam, iż masz może spore doświadczenie życiowe, ale kompletne 0 informacji o
                  strategii wojskowej. Czołg jest bronią zaczepną z samego założenia i nie jest
                  tak, iż każda broń może być użyta zaczepnie bądź obronnie. Każdą broń
                  konstruuje się w KONKRETNYM celu, a celem czołgu jest przełamanie frontu i
                  wyjście na tyły przeciwnika, a przez wyłomy taktyczne wprowadzenie piechoty na
                  tył lini przeciwnika i okrążenie zgrupowań (patrz niemiecki Blitzkrieg, ZSRR
                  bazowało na nim swoją powojenną koncepcję strategiczną - dziś już chyba nie ma
                  ludzi którzy twierdzą, że Hitler się bronił). Analogicznie do tego, taktyczna
                  broń jądrowa NATO która miała słuzyć do atomizacji polski jest i tu Cię zdziwię
                  BRONIĄ OBRONNĄ, ponieważ miała zniszczyć Radzieckie zaplecze ofensywne i
                  rezerwy strategiczne, tak by nie były w stanie kontynować ofensywy. Koniec i
                  kropka.
                  • insp Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 11:48
                    "Czołg jest bronią zaczepną z samego założenia"

Wprawdzie zgadzam sie z pana opinia, ale mysle, ze czasy czolgow na dzisiejszym
                    polu walki, jako broni ofensywnej, sa bliskie konca.
                    Czolgi sa dinozaurami z czasow I Wojny Swiatowej. Osiagnely swietnosc w taktyce
                    Blitzkrieg, ale juz w bitwie pod Kurskiem (tysiace zniszczonych) okazalo sie, ze
                    nie sa zbyt dobra bronia. Obecnie czolgi najlepiej sie sprawdzaja przy
                    kontrolowaniu nieuzbrojonego tlumu (Budapest, Praha, IDF in Gaza, Tianamen). W
                    przypadku powaznego konfliktu zbrojnego pomiedzy porownywalnymi przeciwnikami sa
                    zbyt latwe do zniszczania.

Moga jednak sluzyc jako transportery opancerzone, nawet w skazonym terenie.
                    • helaq Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 12:18
                      Ciekawa koncepcja. A ci biedni Amerykanie, Niemcy, Rosjanie, Chińczycy i nawet
                      RPA wydają miliardy na konstruowanie nowych czołgów... Idioci, no!
                      • insp Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 12:54
                        > ... Idioci, no!

Niestety, ale wlasnie tak mysle. Czolg jest dobry tylko wtedy, kiedy przeciwnik
                        ma w reku kamien.

Za ogromne pieniadze budowane sa takze lotniskowce, ktore moga sie przydac tylko
                        w nierownym konflikcie zbrojnym* i przy technice nowoczesnych torped sa tak
                        latwe do zniszczenia, ze szacuje sie ich przydatnosc na kilka minut. To jest
                        nastepny przestarzaly koncept z II Wojny Swiatowej.

Obecnie prowadzone sa badania i eksperymenty w innych kierunkach - male, szybkie
                        okrety wojenne z bardzo mala zaloga (okolo 20, zamiast setek), ale za to bardzo
                        silnie uzbrojone i naszpikowane elektronika. Bez-zalogowe czolgi i samoloty.
                        Zdalnie sterowana artyleria i kilka innych.

Pozdrowienia

* Jedna strona ma pelna kontole powietrza i szturmowe grupy lotniskowcow, a
                        druga, oprocz braku sil powietrznych, moze przeciwstawic na morzu tylko kilka
                        lodzi patrolowych jako marynarke wojenna.
                        • helaq Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 13:00
                          Eeeech, proponuję np. "Nową technikę Wojskową". To, co piszesz, po prostu jest
                          wyssane z palca.
            • eric_theodore_cartman "W odpowiedzi na atak NATO......" 26.11.05, 09:20
              taka formułka zaczynaly sie wszystkie sowieckie plany bojowe. 5 słów i tyle, nie
              wiadomo jak gdzie i kiedy NATO napadalo na spokojny ZSRR a potem zaczynal sie
              juz prawdziwy plan operacyjny z dokladnym opisem ruchow wojsk przypadkowo
              znajdujacych sie na pozycjach wypadowych.
              A teraz glupki krzycza ze NATO chcialo napdac na Kraj Rad!he he he
            • zigzaur Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:55
              "w odpowiedzi na atak NATO" - tak było napisane.

Nie wszyscy, jak widać, wiedzą cokolwiek o rosyjskiej propagandzie. Rosja zawsze
              uważała się za niewinną ofiarę, którą wszyscy atakują:
              - w roku 1939 "niewinną Rosję" zaatakowały: Japonia, Polska i Finlandia
              - w roku 1941 "niewinną Rosję" zaatakowały "bez wypowiedzenia wojny" Niemcy
              i tak dalej.
              • naryt Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:01
                To, że w planach ćwiczeń było napisane "w odpowiedzi na atak NATO" nie ma
                żadnego znaczenia. To tylko propaganda dla naiwnych.
                Prawdziwe cele Układu Warszawskiego znał w KDL-ach każdy żołnierz.
                • absurdello "...w odpowiedzi na atak Alladina z Arabii Saud.'' 27.11.05, 02:29
                  zniszczymy Afganistan i Irak a jak nam starczy czasu to i jeszcze kogoś ...
            • jorn Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:33

Przepraszam, masz rację, w tym tekście o tym nie ma, pomyliłem z innym, który
              czytałem krótko wcześniej. Tym niemniej NATO było agresorem tylko w
              komunistycznej propagandzie, której częścią było również wpisywanie słów "w
              odpowiedzi na atak NATO" przed opisem wszystkich działań ofensywnych wojsk
              Układu Warszawskiego. Faktyczny scenariusz był mniej więcej taki, jak opisałem
              (może tylko bez wstępnego ataku jądrowego), o czym świadczy skład etatowy tych
              armii - szczególny nacisk kładziono na rozwój broni pancernych i desantowych,
              czyli wybitnie ofensywnych, a w obronie mało przydatnych.

Pozdrawiam
            • giuseppe53 Sowieci planowali nuklearną zagładę Europy 26.11.05, 10:35
              Mialem okazj w latach 70-tych rozmawiac z wieloma oficerami LWP (Ludowego Wojska
              Polskiego).
              WSZYSCY wiedzieli, ze plany Ukl.Warszawskiego sa ofensywne i cwiczyli ATAK.
              Celem operacyjnym ktory cwiczyli, bylo osiagniecie w ciagu 48-72 godzin linii Renu.
              A to, ze Sowieci byli nastawieni na agresje potwierdza struktura ich wojsk
              (polskich zreszta tez): ogromna przewaga wojsk pancernych.
              Czolgi do obrony nie nadaja sie jak kazdy wojskowy wam potwierdzi. Czolgi sa
              narzedziem (potencjalnego) agresora.
              A ze Sowieci byli agresorem FAKTYCZNYM potwierdza 17.IX.1939, Wegry 1956,
              Czechoslowacja 1968, Afganistan 1979 itd.
              Zanim wiec cos napiszecie porozmawiajcie z ludzmi ktorzy to pamietaja skoro was
              tego nie nauczono.

• oleksander1 Re: Sowieci planowali nuklearną zagładę Europy 26.11.05, 13:40
                iuseppe53 napisał:

> Mialem okazj w latach 70-tych rozmawiac z wieloma oficerami LWP (Ludowego Wojsk
                > a
                > Polskiego).
                > WSZYSCY wiedzieli, ze plany Ukl.Warszawskiego sa ofensywne i cwiczyli ATAK.
                > Celem operacyjnym ktory cwiczyli, bylo osiagniecie w ciagu 48-72 godzin linii R
                > enu.
                > A to, ze Sowieci byli nastawieni na agresje potwierdza struktura ich wojsk
                > (polskich zreszta tez): ogromna przewaga wojsk pancernych.
                > Czolgi do obrony nie nadaja sie jak kazdy wojskowy wam potwierdzi. Czolgi sa
                > narzedziem (potencjalnego) agresora.
                > A ze Sowieci byli agresorem FAKTYCZNYM potwierdza 17.IX.1939, Wegry 1956,
                > Czechoslowacja 1968, Afganistan 1979 itd.
                > Zanim wiec cos napiszecie porozmawiajcie z ludzmi ktorzy to pamietaja skoro was
                > tego nie nauczono.
                >
                >Tak a Amerykanie wszędzie się tylko bronią. Po co im tak potężne lotnictwo?
              • erg_samowzbudnik Re: Sowieci planowali nuklearną zagładę Europy 27.11.05, 16:53
                Czolgi do obrony nie nadaja sie jak kazdy wojskowy wam potwierdzi. Czolgi sa
                narzedziem (potencjalnego) agresora.

To proszę powiedz mi jako laikowi co Polska powinna mieć aby obronić sie prad
                Hitlerem. Samoloty chyba też nie wchodzą w grę bo to broń ofensywna , tak mi
                sie wydaje.
            • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 11:00

> Ni cholery nie moge dopatrzyć sie twojej kolejnosci zdarzeń.
              > Powtórzę więc: Ćwiczenia z 1979 r. zakładały, że Związek Radziecki dokona w
              > odpowiedzi na
              > atak NATO potężnego uderzenia nuklearnego na Niemcy zachodnie, Belgię i

A NATO oczywiście o niczym innym nie marzyło, niż żeby przez NRD, Polskę i
              kawał ZSRR maszerować do Moskwy, co nie udało się nawet Napoleonowi. Marzyło,
              choć siły ludzkie i konwencjonalne uzbrojenie miało dużo mniej liczne niż samo
              ZSRR, o reszcie wojsk Układu Warszawskiego nie wspominając ;>

> Holandię. Przez ten napromieniowany rejon miały atakować na Zachód pancerne
              > dywizje Układu Warszawskiego. Sowieckie rakiety miały spaść na niemal

Tak. Ciekawe dlaczego BRONIĄC SIĘ Układ Warszawski miał ATAKOWAĆ terytorium
              Zachodu???

> wszystkie większe miasta Niemiec zachodnich - Hamburg, Bremę, Monachium.

Do podbicia Europy Zachodniej ZSRR nie potrzebował niszczyć jej miast. Zresztą
              dlaczego miałby je niszczyć, skoro SIĘ BRONIŁ???

Nie widzisz, że cały ten scenariusz to plan ofensywny, a wzmianka o "ataku
              NATO" to tylko tzw. "maskirowka" dla naiwnych?

• backfire Masz Problem z okresleniem realiów historycznych 26.11.05, 11:20
              Zadając pytania, gdzie ktoś widzi atak sowietów jako pierwszy, budzisz
              politowanie kolego. Tak czytam te posty i jedyną rację mu tu przyznać
              Tomcatowi21 - bo chyba tylko on ma rzetelną wiedzę historyczną i zdjął czerwone
              okulary.

Natomiast wracając do Ciebie. Ja widzę pierwszy WYŁĄCZNIE atak ruskich,
              ponieważ ZSRR w odróżnieniu od zachodu był wielokrotnym agresorem w XXw,
              zarówno przed jak i po IIWŚ. Doktryna komunistyczna zakładała eksport
              rewolucji, to po pierwsze. Po drugie zobacz sobie porównanie sił
              konwencjonalnych - ktoś kto ma w planie się bronić, nie trzyma pod bronią 5mln
              ludzi i 30-40tys czołgów (to jest enta potęga tego, czym dysponowało -
              agresywne w Twoim mniemaniu NATO). W dodatku ktoś kto się bronii, nie zakłada
              nawet w strategii obrony przez atak, inwazję na Francję przez Niemcy i Benelux.
              Oraz nie buduje floty okrętów podwodnych, która ma paraliżować transport wojsk
              amerykańskich przez atlantyk (z prostej przyczyny iż gdyby amerykanie planowali
              wojnę, to wojska niezbędne do przeprowadzenia inwazji trzymaliby w Europie,
              albo dowieźli niedługo przed atakiem). Ktoś kto inwestuje we flotę podwodną ma
              na celu, przerwać ewakuację, ewentualnie przeszkodzić w przewiezieniu posiłków
              stronie broniącej się. Potrzebujesz jeszcze argumentów?
              • tomcat21 Realia historyczne 26.11.05, 11:31
                backfire napisał:

> Zadając pytania, gdzie ktoś widzi atak sowietów jako pierwszy, budzisz
                > politowanie kolego. Tak czytam te posty i jedyną rację mu tu przyznać
                > Tomcatowi21 - bo chyba tylko on ma rzetelną wiedzę historyczną i zdjął czerwone
                >
                > okulary.

Dziękuję Koledze za miłe słowa pod moim adresem.
                Polecam jako lekturę obowiązkową:
                Wiktor Suworow: "Lodołamacz", "Dzień M", "Ostatnia republika". Doskonale
                objaśniona doktryna polityczna i wojenna ZSRR. Niedowiarkom radzę odpowiedzieć
                na jedno pytanie: dlaczego Hitler zdecydował się na walkę na dwa fronty, choć z
                doświadczenia (własnego) z I wojny światowej wiedział, że to oznacza klęskę
                Niemiec? Polecam także wspomnienia sowieckich generałów i marszałków cytowane
                przez Suworowa - można znaleźć wiele faktów potwierdzających jego tezy.
                Maria Nurowska: "Mój przyjaciel zdrajca" - opowieść Kuklińskiego o Jego losach
                i motywach postępowania.
                Gustaw Herling-Grudziński: "Inny świat". Wspomnienia więźnia sowieckich łagrów.
                W 1940r. GHG "siedzi" pod celą z sowieckim oficerem aresztowanym w ramach
                stalinowskich czystek. Ten ma nadzieję na zwolnienie, bo - jak mówi - Stalinowi
                będa potrzebni oficerowie, kiedy zaatakuje Niemców. Rychłą wojnę OFENSYWNĄ
                przeciw Niemcom widzi jako swoją nadzieję na uwolnienie.
                I na koniec - nieco rozrywkowo i scenariuszowo:
                Tom Clancy: "Czerowny Sztorm" - o konwencjonalnej wojnie Sowietów z NATO.
                Larry Bond: "Kocioł" - rozruchy w imigranckich dzielnicach we Francji,
                niemiecko-francuski pakt ze współudziałem Rosji, wojna konwencjonalna tego paktu
                z państwami Europy Wschodniej wspieranymi przez Anglosasów... napisana i wydana
                w ... 1993r. (!!!)
                • absurdello Autorytet Suworow ... 27.11.05, 02:35
                  to może jeszcze zacznijmy analizować świat na podstawie opowiadań o Bondzie,
                  Supermenie i Batamanie ?

Autorytet, kurza jego rurka !
            • jerryjak Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 00:57
              Ty, "samowzbudnik" - jestes glupszy niz ustawa przewiduje - chcesz powiedziec,ze
              BOLSZEWICKA ROSJA to cacy - nigdy przeciez na nikogo nie napadla - a te
              wszyskie tereny od Polski,finlandii,Sowacji, Wegiernie mowiac o panstwach
              baltyckich to przyniosl im w podarunku DIED MOROZ,tak ?
              Na wegry czy Czecoslowacje tez nie napadli tylko tym krajom zagrazal Zachod,a
              oni jedynie udzielili pomocy.
              Takiej samej pomocy chcieli udzielic robotnikom NRF'u czy Danii,glupolu.
              Gdyby Pilsudski i Polacy w 1920 r. byli takimi patriotami jak ty,tchorzu - to
              Polska Republika Sowiecka istnialaby od 1920 do 1990,a ty bys byl "dumnym czy
              durnym bolszewikiem - bo wlasciwie to nim jestes - z wiekszoscia tych co sie tu
              wypowiadaja a raczej kompromituja.
              Rosja jest teraz politycznym karlem silacym sie na poze,pozal sie
              Boze,mocarstwa.
              Kazdy kto tu broni CCCP - Jest ZASRANCEM !!!!
              • absurdello Ty się cofnij jeszcze bardziej w tył w czasie ... 27.11.05, 02:39
                i przypomnij sobie pełną miłości bliźniego działalność niektórych krajów
                zachodnich na niwie kolonialnej, nie byli wcale lepsi od CCCP (a i obozy
                koncentracyjne wymyślili Brytyjczycy o ile pamiętam)
              • erg_samowzbudnik Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 16:57
                jerryjak napisał:

> Ty, "samowzbudnik" - jestes glupszy niz ustawa przewiduje - chcesz
                powiedziec,z
                > e
                > BOLSZEWICKA ROSJA to cacy - nigdy przeciez na nikogo nie napadla - a te
                > wszyskie tereny od Polski,finlandii,Sowacji, Wegiernie mowiac o panstwach
                > baltyckich to przyniosl im w podarunku DIED MOROZ,tak ?
                > Na wegry czy Czecoslowacje tez nie napadli tylko tym krajom zagrazal Zachod,a
                > oni jedynie udzielili pomocy.
                > Takiej samej pomocy chcieli udzielic robotnikom NRF'u czy Danii,glupolu.
                > Gdyby Pilsudski i Polacy w 1920 r. byli takimi patriotami jak ty,tchorzu - to
                > Polska Republika Sowiecka istnialaby od 1920 do 1990,a ty bys byl "dumnym czy
                > durnym bolszewikiem - bo wlasciwie to nim jestes - z wiekszoscia tych co sie
                tu
                > wypowiadaja a raczej kompromituja.
                > Rosja jest teraz politycznym karlem silacym sie na poze,pozal sie
                > Boze,mocarstwa.
                > Kazdy kto tu broni CCCP - Jest ZASRANCEM !!!!

Widzę ze dziób masz niewyparzony , jeszcze nie nabijasz a juz strzelasz . Ja
                odnoszę sie tylko do artykułu , a gdyby tak było za "komuny" jak mówisz to juz
                bys nie żył. Chyba ze siedziałeś właśnie jak gó.. w trawie i nie kłapałeś
                dziobem, na co sobie pozwalasz teraz , bo wolno.
          • ylemai Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:28
            Biorąc pod uwagę przewagę, jaką Układ Warszawski miał w siłach konwencjonalnych,
            uderzenie jądrowe jako pierwsi było dla nich nieopłacalne. To NATO poszło w
            stronę zbrojeń niekonwencjonalnych, by zrównoważyć przewagę radzieckich dywizji
            pancernych.

Kto uwierzy w wynurzenia Radka Sikorskiego?
            • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 11:31
              ylemai napisał:

> Biorąc pod uwagę przewagę, jaką Układ Warszawski miał w siłach konwencjonalnych
              > ,
              > uderzenie jądrowe jako pierwsi było dla nich nieopłacalne. To NATO poszło w
              > stronę zbrojeń niekonwencjonalnych, by zrównoważyć przewagę radzieckich dywizji
              > pancernych.

To prawda.

> Kto uwierzy w wynurzenia Radka Sikorskiego?

Kto uwierzy w formułkę "w odpowiedzi na atak NATO"?
          • maciej.sm Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 27.11.05, 01:04
            Balcerowicz musi odejść!!!!
            a Kopernik była kobietą
          • dectrrick Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.01.07, 11:10
            1. Sowieci dokonują atomowego ataku na RFN z terenów zachodniej Polski.
            2. NATO odpowiada nuklearnym atakiem m. in. na Polskę.
            3. Układ Warszawski dokonuje konwencjonalnego ataku na europejski państwa NATO.
            4. W zależności od przebiegu wojny jedna lub druga strona używa kolejnych głowic.
            5. Tereny od wschodniej Polski Po zachodnie Niemcy cozstaje całkowicie zrównana
            z ziemią i skażona raioaktywnie. Zaczyna brakować żołnierzy i ekwipunku. Wojna
            się kończy.
      • hummer Zgoda i dlatego Polska powinna wejść do Tarczy 26.11.05, 09:04
        belial13 napisał:

> I znów można poczytac polskie idiotyzmy.A NATO to nie zakładało,że ich miasta
        > ulegną zagładzie?Oni byli cacy,tylko ten warszawski był taki wredny?Co za
        > kretyńskie komentarze.

By przejąć całe pierwsze, ewentualne, uderzenie na siebie :-)
        • tomcat21 Re: Zgoda i dlatego Polska powinna wejść do Tarcz 26.11.05, 11:16
          hummer napisał:

> By przejąć całe pierwsze, ewentualne, uderzenie na siebie :-)

Lepiej przejąć postawę Francuzów? ;->
          • absurdello Przynajmniej zamki sur Loire ... 27.11.05, 02:41
            mają w oryginale ...
      • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:30
        belial13 napisał:

> I znów można poczytac polskie idiotyzmy.A NATO to nie zakładało,że ich miasta
        > ulegną zagładzie?Oni byli cacy,tylko ten warszawski był taki wredny?Co za
        > kretyńskie komentarze.

W przeciwieństwie do Układu Warszawskiego celem NATO nie było podbicie państw
        przeciwnika. Sowiecka doktryna wojenna zawsze byłą ofensywna, bo u jej podstaw
        było "szerzenie rewolucji proletariackiej", czego doświadczyliśmy sami w 1920 r.
        kiedy Budionny i Tuchaczewski na szablach usiłowali zanieść czerwoną rewolucję
        do Berlina.
        Bylibyśmy główną ofiarą konfliktu, bo ZSRR miał tzw. drugi rzut strategiczny
        rozmieszczony w Polsce i zachodnich przygranicznych okręgach wojskowych (w razie
        wojny zostałyby zmobilizowane i przekształcone we fronty, czyli wg. zachodniej
        terminologii - grupy armii). Ten drugi rzut NATO powstrzymałoby w Polsce, by nie
        niszczyć NRD (czyli Niemiec i Niemców - jak by na to nie patrzeć). Później na
        zatrzymanie tego rzutu byłoby za późno - chyba że za cenę ogromnych ofiar po
        stronie Niemców i obywateli innych państw NATO.
        A co do wredności propagandy, to pamiętam, jak za komuny, kiedy NATO
        rozmieszczało swoje rakiety "Cruise" i "Pershing" w Europie Zachodniej, dziennik
        telewizyjny pokazał mapę Polski z zaznaczoną setką celów dla tych rakiet. Pewnie
        część pokrywała się z tymi ze scenariusza (to był ten sam rok 1979 lub 1980).

• k_rol Re: 26.11.05, 14:36
        Idiotyzmy nie maja paszportu wiec daruj sobie podobne okreslenia.
        Nato z pewnoscia mialo podobne zalozenia w kwestii strat. Ale w imie czego
        mieliby te straty poniesc? Ano w imie wolnosci i suwerennosci wlasnych panstw.
        Czy chcesz powiedziec, ze ofiary i straty narodu polskiego byly by poniesione w
        obronie suwerennosci kraju?
        Nato w przeciwienstwie do UW ( czyt. ZSRR) nie bylo agresorem i nigdy nam nie
        zagrazalo poniewaz nie dazylo do "opcji imperialistycznej" w przeciwienstwie do
        UW jak i Rosji w dniu dziesiejszym. Jednym slowem, chwala Kuklinskiemu!!
        • absurdello A dla mnie to sprzedawczyk ! 27.11.05, 02:45
          my byśmy tu zginęli a on by się tam spokojnie wygrzewał np. na Florydzie, Colę
          popijając i łzę za Ojczyznę skraterowaną tocząc ...
      • andkist Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 23:18
        Zamordować tę kur.ę jaruzelską, dlaczego mialem wyparować w imię jego
        poje...ch racji
      • michnix2 No wlasnie... kretynskie komentarze 27.11.05, 10:30
        NATO powstalo jako uklad obronny z obawy przed komunistyczna agresja, a wszystkie plany Ukladu Warszawskiego byly robione wg zasady "gdy oni nas zaatakuja" lub "uderzenie wyprzedzajace", bo wstyd bylo przyznac, ze komunistyczna banda, ktora tyle gadala o pokoju swiatowym bez przerwy szykowala sie do wojny.

Natomiast jak sie popatrzy na strukture uzbrojenia i sposob lokalizacji oddzialow, to oczywistym staje sie, ze Uklad Warszawski szykowal sie do ataku, a nie do obrony. Pomijam juz fakt, ze to komunisci mieli znacznie wieksza armie niz NATO. Gdyby to NATO chcialo byc agresorem, to raczej byloby odwrotnie, prawda?

BTW: malo kto wie, ale np. podczas II wojny swiatowej Hitler zaatakowal Stalina nie dlatego, ze chcial zniszczyc komunizm, ale dlatego, ze rok pozniej Stalin chcial zaatakowac cala Europe i zamienic ja w jeden wielki komunistyczny oboz koncentracyjny. Rodzaj uzbrojenia, sposob rozlokowania Armii Czerwonej w 1941 byl wybitnie ofensywny, co bylo jedna z przyczyn tak katastrofalnej porazki Stalina na poczatku konfliktu.

Tak to juz jest, ze komunizm, wbrew calej paplaninie o pokoju i dobrobycie, zawsze konczy sie wojnami, nedza, glodem i ludobojstwem.
        • absurdello Przewidujące to NATO było 27.11.05, 18:55
          > NATO powstalo jako uklad obronny z obawy przed komunistyczna agresja,
          > a wszystkie plany Ukladu Warszawskiego byly robione wg zasady "gdy oni nas
          > zaatakuja" lub "uderzenie wyprzedzajace", bo wstyd bylo przyznac, ze
          > komunistyczna banda, która tyle gadala o pokoju swiatowym bez przerwy
          > szykowala sie do wojny.

PRZEWIDZIAŁO POWSTANIE UKŁADU WARSZAWSKIEGO I JEGO NAPASTLIWY CHARAKTER W 1955
          ROKU I NA WSZELKI WYPADEK POWSTAŁO JUŻ W 1949 ROKU (A MÓWIĄ, ŻE PREKOGNICJA NIE
          ISTNIEJE :)

Z kart historii:

17.03.1948:
          Francja, Benelux i Wielka Brytania podpisują Układ Brukselski,
          prekursora Paktu Północnoatlantyckiego.

4.04.1949: Podpisanie Paktu Północnoatlantyckiego w Waszyngtonie.

14.05.1955: Podpisanie Układu Warszawskiego w Warszawie
          przez Związek Radziecki i kraje satelickie, jako
          przeciwwagi dla NATO.

• konrad.ludwik02 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski i Zachodu! 27.11.05, 12:31
        Cysta prowda: bombę atomową wynaleźli (i zastosowali!) Amerykanie, bombę
        wodorową i bomby "czyste" takoż, i z pewnością mie były to atrapy. NATO
        istotnie nie było "cacy" - a tylko "warszawski" wredny; jednakże wiemy, i to w
        stu procentach, że Zachód był nieskory do wojny z "imperium zła" i ani mu w
        głowie było ryzykować dobrobytu swych obywateli dla jakiejkolwiek agresji.
        Inaczej Sowieci: ci w 1939 r. złamali pakt nieagresji z Polską i zaanektowali
        pół jej terytorium, w 194o r. napadli na Finlandię i zaanektowali jej wschodnią
        część, a w 1945 r. złamali pakt o nieagresji z Japonią, napadli na nią i także
        zaanektowali część jej terytorium. W międzyczasie zaanektowali jeszcze Litwę,
        Łotwę i Estonię oraz część Czechosłowacji i Rumunii. Potem udzielili jeszcze
        braterskiej pomocy i wkroczyli do ojczyzny swych węgierskich i czechosłowackich
        przyjaciół oraz dwukrotnie szykowali się do interwencji zbrojnej w Polsce.
        Istotnie NATO było gotowe do odwetu nuklearnego w razie agresji sowieckiej,
        nawet jeżeli ta dokonana byłaby tylko siłami konwencjonalnymi! O planach
        okupacji Danii przez polskich sojuszników Układu Warszawskiego wiedziano u nas
        od dawna, natomiast plan okupacji Polski przez NATO jest dla każdego znającego
        kunktatorstwo Zachodu w swojej obronie - absurdem! Stąd nie dziwi
        zainteresowanie dziennikarzy zachodnich planami zagłady nuklearnej miast
        Zachodu: owej Bremy i Hamburga i nawet nie leżącego na linii natarcia lądowego
        Monachium! Nie tylko to przeraża, ale i to, że Polska w planach sowieckich była
        tylko nieznaczącym pionkiem na szachownicy, ot, jakiś tam "priwislennyj
        kraj".
      • vinogradoff Obie strony przewidywaly nuklearna zaglade PRL-u. 27.11.05, 18:39
        Europa Zachodnia jest malenka, jakikolwiek atak nuklearny ze strony UW na jej
        terytorium moglby skutkowac skazeniem terytorium Polski i czesci zachodniej b.
        ZSRR ( przyklad z Czernobylem). Rowniez atak nuklearny ze strony NATO na UW
        skutkowalby skazeniem terytorium Polski. Glownym problemem jest ujawnienie
        zamiarow kto mialby jako pierwszy zaatakowac ?. NATO nie planowalo likwidacji
        krajow Ostbloku pomoca sil zbrojnych, ostblok zostal zdemontowany
        ekonomicznie . UW liczyl na swiatowa dominacje Komunizmu i w tym celu staral
        sie przyspieszyc te nieuchronne procesy dziejowe za pomoca ataku pancernego na
        panstwa zgnilego kapitalizmu. Dopiero gdyby atak pancernej piesci by sie nie
        powiodl liczyl sie z atakiem nuklearnym bedacym w istocie odpowiedzia na
        kontratak nuklearny NATO. W kazdej z tych sytuacji PRL byl skazany na zaglade,
        a dla umierajacych nie mialoby wiekszego znaczenia czy to radziecka czy
        amerykanska rakieta go zabija. Bardzo dobrze sie stalo, ze oddtajniono archiwa
        UW, swiat ma prawo wiedz jaki los gotowali mu wojskowi zaczadzeni oblednymi
        ideamii podobnie jak niegdys zaczadzial pan Adolf Hitler czego efekty
        poznalismy na wlasnej skorze. Jest to tez dowod , ze nad armia i generalicja
        kontrole i nadzor musi sprawowac cywilne kierownictwo, wolne od zaczadzenia
        mania wielkosci, a nad tym kierownictwem internauci.
    • rekontra co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 07:36

właściwy tytuł ...zakładano, przewidywano, liczono się z .....

gdyby sowieci uderzyli na zachód, zakładano, że Polska zostanie zniszczona.
      Po co sowieci czynili takie plany? Co Polacy mieliby robić w Danii?
      Strategia obronna? Moskwa sobie tego życzyła.

• andrzejg Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 07:38
        taka mieli strategie,obrony przez atak

A co robia Amerykanie w Iraku?
        Słyszałem ,że też się bronią.

a.
        • tomcat21 Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 11:17
          andrzejg napisał:

> taka mieli strategie,obrony przez atak

Tak tak. Obrony przez atak i zaprowadzenie ustroju komunistycznego. Sowieci też
          się bronili 17 września 1939 r. W Katyniu też się bronili.

> A co robia Amerykanie w Iraku?
          > Słyszałem ,że też się bronią.

"A u was biją Murzynów"

• andrzejg Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 12:29
            tomcat21 napisał:

> andrzejg napisał:
            >
            > > taka mieli strategie,obrony przez atak
            >
            > Tak tak. Obrony przez atak i zaprowadzenie ustroju komunistycznego. Sowieci też się bronili 17 września 1939 r. W Katyniu też się bronili.
            >
            >

Twoje przykłady tylko potwierdzaja moją tezę.Taką mieli strategię.
            Przytoczony przykład 17 wrzesnia tylko to udowadnia.Pretekst do wojny
            jest osobna kwestią.Poszliby do przodu na nic sie nie ogladając.

A.
            • tomcat21 Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 12:35
              andrzejg napisał:

> Twoje przykłady tylko potwierdzaja moją tezę.Taką mieli strategię.

Tak. Bronili się. Tylko przed kim?

> Przytoczony przykład 17 wrzesnia tylko to udowadnia.Pretekst do wojny

Polacy ich atakowali?
              A może bali się Niemców, więc dlatego zlikwidowali jedyne państwo dzielące ich
              od Niemiec i ustanowili z nimi wspólną granicę?
              A może Litwini, Łotysze lub Estończycy mieli plany obalenia Stalina i
              zaatakowali w 1940r. Armię Czerwoną?
              Kup sobie facet gumowy młotek. Żebyś sobie krzywdy nie zrobił wybijając sobie
              z głowy te bzdurne pomysły.

• andrzejg Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 12:42
                Cały czas udowadniasz moją tezę.

Taką mieli strategię.

Tak jak w 1939 roku, kiedy wymyslili sobie powód zaatakowania Polski
                (i wywiazali się z sojuszu z Hitlerem) i poszli do przodu.Zaatakowali.
                Mylisz powód wybuchu wojny od jej dalszego prowadzenia.

W tym scenariuszu działań lakonicznie stwierdzają ,że po wywołaniu wojny
                przez NATO oni przystapia do zdecydowanej ofensywy.To jest ta strategia,
                a powód ataku to juz całkiem inna sprawa.

Idź weź sobie zimny prysznic i nie gorączkuj się tak.

A.

• tomcat21 Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 14:53
                  andrzejg napisał:

> Cały czas udowadniasz moją tezę.
                  > Taką mieli strategię.

Masz na to jakieś argumenty czy tylko własne głębokie przekonania?

> Tak jak w 1939 roku, kiedy wymyslili sobie powód zaatakowania Polski
                  > (i wywiazali się z sojuszu z Hitlerem) i poszli do przodu.Zaatakowali.

Bronili się przed słabą armią polską mając najliczniejszą i najlepiej uzbrojoną
                  armię na świecie? Kpisz czy o drogę pytasz?

> Mylisz powód wybuchu wojny od jej dalszego prowadzenia.

A jaki był powód?

> W tym scenariuszu działań lakonicznie stwierdzają ,że po wywołaniu wojny
                  > przez NATO oni przystapia do zdecydowanej ofensywy.To jest ta strategia,
                  > a powód ataku to juz całkiem inna sprawa.
                  >
                  > Idź weź sobie zimny prysznic i nie gorączkuj się tak.
                  >
                  > A.
                  >
                • tomcat21 Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 14:54
                  andrzejg napisał:

> Cały czas udowadniasz moją tezę.
                  >

> W tym scenariuszu działań lakonicznie stwierdzają ,że po wywołaniu wojny
                  > przez NATO oni przystapia do zdecydowanej ofensywy.To jest ta strategia,
                  > a powód ataku to juz całkiem inna sprawa.

W twojej wersji jest co najwyżej SRATEGIA, jak to nazywał Forest Gump.

> Idź weź sobie zimny prysznic i nie gorączkuj się tak.

Weź leki na nogi. Na leczenie głowy już zdecydowanie za późno.
                  > A.
                  >
                  • andrzejg Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 18:08
                    Oczywiscie.To była strategia i nic na to nie poradzisz.

Z naszego punktu widzenia była to strategia zbrodnicza,
                    a sęk w tym ,ze za plany i przewidywania nie dasz rady
                    pociągnąć do żadnej odpowiedzialności.

Ale widzę żes się uparł.

W takim razie skoro to nie była strategia, to co to było?

A.
                    • absurdello To była normalna strategia silniejszego ... 27.11.05, 02:53
                      zabezpieczającego swoje interesy, a to już nasz problem, że byliśmy i jesteśmy
                      słabi.
                      Jak kto myśli, że dziś ktoś się będzie, w razie czego, liczył z Polską słabą,
                      bez własnych finansów, w długach na granicy pułapki kredytowej, bez armii, bez
                      przemysłu to tylko wykaże się durnotą !
      • erg_samowzbudnik Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 07:59
        rekontra napisał:

>
        > właściwy tytuł ...zakładano, przewidywano, liczono się z .....
        >
        > gdyby sowieci uderzyli na zachód, zakładano, że Polska zostanie zniszczona.
        > Po co sowieci czynili takie plany? Co Polacy mieliby robić w Danii?
        > Strategia obronna? Moskwa sobie tego życzyła.
        >

Strategia zawsze jest taka żeby działania wojenne były prowadzone na terenie
        wroga. Amerykanie tak robią od wojny domowej i zobacz jak im sie powodzi.

• tomcat21 Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 11:19

> Strategia zawsze jest taka żeby działania wojenne były prowadzone na terenie
          > wroga. Amerykanie tak robią od wojny domowej i zobacz jak im sie powodzi.

SOWIECKA STRATEGIA. Nikt nie będzie prowadził klasycznej wojny obronnej na
          terenie przeciwnika - ofensywa wymaga znacznych sił i doskonałej (a więc
          kosztownej) logistyki. No chyba, że chce się podbić przeciwnika i zaprowadzic
          tam własny ustrój, tak jak to czynili sowieci od lat 30-tych.
          • absurdello Amerykanie zakładają bazy wojskowe gdzie się da .. 27.11.05, 02:57
            oczywiście wyłącznie w celu zapewnienia rozrywki miejscowej ludności
            (szczególnie jak się magazyn z amunicją i minami zapali :) !
      • zaem Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 08:42
        Stabilizować - tak jak to robią teraz w Iraku.
        • tomcat21 Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 26.11.05, 11:20
          zaem napisał:

> Stabilizować - tak jak to robią teraz w Iraku.

Tak tak. Sowieci stabilizowali kontynent i świat. Zwłaszcza w Katyniu i na Syberii.
          • absurdello Tak, tak. Amerykanie stabilizują kontynent i świat 27.11.05, 03:00
            zwłaszcza w Guantanamo, Afganistanie i Iraku ...

tomcat21 czy ty jesteś na prawdę tak inteligentny innaczej czy tylko masz
            klapki (japonki) na oczach ?
      • zigzaur Co Polacy mieliby robić w Danii? 26.11.05, 10:09
        Nie tyle Polacy, co polscy żołnierze pod dowódctwem rosyjskim.

Jak to co? To samo, co robiła krasnaja armia od roku 1918. Rozszerzać
        komunistyczną zarazę na cały świat. Taki był sens istnienia komunizmu: plenić
        się i niszczyć.
      • michnix2 To co komunisci zwykle robia - krasc i gwalcic 27.11.05, 10:33
        rekontra napisał:

>
        > właściwy tytuł ...zakładano, przewidywano, liczono się z .....
        >
        > gdyby sowieci uderzyli na zachód, zakładano, że Polska zostanie zniszczona.
        > Po co sowieci czynili takie plany? Co Polacy mieliby robić w Danii?
        > Strategia obronna? Moskwa sobie tego życzyła.
        >

Armie komunistyczne zawsze robia to samo - sa jak hordy Mongolow - gdzie wleza, tam kradna i gwalca.

Pamietacie takie slynne zdjecie ruskiego zolnierza wieszajacego flage ZSRR na Reichstagu w 1945 roku? To zdjecie trzeba bylo retuszowac, bo robiacy je czlowiek nie zauwazyl, ze zolnierz trzymajacy rece w gorze mial kilka zegarkow na rece...

Po prostu ZSRR byl tak biednym, prymitywnym i zacofanym krajem, ze posiadanie wlasnego zegarka bylo symbolem bogactwa...
      • vinogradoff Re: co Polacy mieliby robbić w Danii? 27.11.05, 18:55
        Generalnie Wojsko Polskie mialo spelnic role zabezpieczenia przemarszu Armii
        Radzieckiej przez terytorium Polski podazajacej w radosnym dziele wyzwalania
        robotnikow i chlopow w krajach zgnilego kapitalizmu ( panstwa NATO). Polsce w
        gescie dobrej woli i dla podbudania morale a takze zadoscuczynienia ambicjom
        generalicji przypisano role zdobycia Danii od strony wybrzeza morskiego w czym
        mialy przejsc chrzest bojowy m.in. jednostki Obrony Wybrzeza. Tak wiec wedle
        planow w Danii mielismy wyzwolic klasy robotnikow i chlopow spod ucisku
        gnijacego juz wowczas zdaniem naszych uczonych kapitalizmu i ustanowic jedyny
        sluszny ustroj swiatowy pod tytulem komunizm.
    • andrzejg Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:36
      to jest jeden ze scenariuszy wykładany studentom w ramach studium wojskowego,
      które przechodził kazdy student studiów (no,chyba kazdy).

> Chciałbym wiedzieć kto tą zagładę planował

A ja chciałbym się dowiedziec jaki scenariusz obowiązuje dziś.
      Bo według mnie róznica polega na tym,ze zamiast bomb natowskich , na Polskę
      poleca bomby rosyjskie.I tak mamy przes...ne

A.
      • erg_samowzbudnik Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:01
        andrzejg napisał:

> to jest jeden ze scenariuszy wykładany studentom w ramach studium wojskowego,
        > które przechodził kazdy student studiów (no,chyba kazdy).
        >
        > erg_samowzbudnik napisał:
        >
        > > Chciałbym wiedzieć kto tą zagładę planował
        >
        > A ja chciałbym się dowiedziec jaki scenariusz obowiązuje dziś.
        > Bo według mnie róznica polega na tym,ze zamiast bomb natowskich , na Polskę
        > poleca bomby rosyjskie.I tak mamy przes...ne
        >
        >
        > A.

Dlatego nie rozumiem sensacji jaka sie wokół tego robi.
        • taziuta Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię :-( 26.11.05, 09:04
          Nasza prawica na pierwszym miejscu stawia historię, rozliczenia i odnowę
          moralną (cudzą oczywiście). Gospodarka sama sobie winna (poradzić). Dokopywanie
          Rosji to nasz prawicowy sport narodowy. Wyciąga się więc stare mapy aby Miszy
          zagrać na nosie. Niedźwiedź się wkurzy, zablokuje import z Polski produktów z
          następnej branży, to będziemy wołali Brukselę o pomoc, która się wszak nam
          należy, bo należymy do UE. Jak UE nie pomoże, to jeszcze lepiej. Będziemy mogli
          wykazać, że jak zwykle wszyscy nas opuścili i możemy polegać tylko na PiS! :-)

Re: Planowano nuklearną zagładę Polski

...
          > Dlatego nie rozumiem sensacji jaka sie wokół tego robi.
          • naryt Sport narodowy 26.11.05, 09:18
            > Dokopywanie Rosji to nasz prawicowy sport narodowy.

W takim samym stopniu jak lewicowym sportem narodowym jest wchodzenie Rosji do
            d...y bez wazeliny.
            • taziuta Re: Sport wahadłowy? Od wazeliny do kopa? :-) 26.11.05, 09:21
              naryt napisał:
              Re: Sport narodowy
              > > Dokopywanie Rosji to nasz prawicowy sport narodowy.
              >
              > W takim samym stopniu jak lewicowym sportem narodowym jest wchodzenie Rosji
              > do d...y bez wazeliny.
          • tomcat21 Re: Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię : 26.11.05, 12:41
            taziuta napisał:

> Nasza prawica na pierwszym miejscu stawia historię, rozliczenia i odnowę
            > moralną (cudzą oczywiście). Gospodarka sama sobie winna (poradzić). Dokopywanie
            >

Gospodarka sama sobie poradzi, jak politycy się od niej odp...ą (proszę
            uzupełnić sobie wg. uznania i stopnia wkurzenia). Co do odnowy moralnej - zgoda.
            Co do historii - uważam, że należy ją odtajniać i upowszechniać. Komuniści
            zabili dużo więcej ludzi, niż faszyści, a mimo to ideologia komunistyczna nie
            jest zakazana.

> zagrać na nosie. Niedźwiedź się wkurzy, zablokuje import z Polski produktów z
            > następnej branży, to będziemy wołali Brukselę o pomoc, która się wszak nam

Jasne. Nie róbmy nic, poczekajmy, aż nam zakręcą kurek z gazem. Tylko Boże broń
            nie wspominajmy o Katyniu albo nie próbujmy dogadać się co do gazu z Norwegią -
            bo panowie na Kremlu się zdenerwują.
            • taziuta Kolega też uprawia prawicowy sport narodowy? :-) 26.11.05, 13:12
              Między podlizywaniem się a dokopywaniem jest jeszcze bardzo szerokie spektrum
              innych możliwości. Wyciągnięcie starych map przez Radka, niezależnie czy taka
              była jego intencja, potraktowane zostanie w Rosji jako nasza reakcja na
              zablokowanie importu mięsą z Polski. Rosjanie raczej nie zareagują podkuleniem
              ogona, lecz następną retorsją. Ciekawe co wtedy Radek na nich wyciągnie.
              I ciekawe czy ci, których biznesy zależą od dobrych układów handlowych z Rosją
              podzielą twoje zdanie, że gospodarka sama sobie poradzi, przy tych orłach z
              PiS :-)

tomcat21 napisał:
              Re: Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię :
              ...
              > Gospodarka sama sobie poradzi, jak politycy się od niej odp...ą (proszę
              > uzupełnić sobie wg. uznania i stopnia wkurzenia). Co do odnowy moralnej -
              > zgoda
              > .
              > Co do historii - uważam, że należy ją odtajniać i upowszechniać. Komuniści
              > zabili dużo więcej ludzi, niż faszyści, a mimo to ideologia komunistyczna nie
              > jest zakazana.
              >
              ...
              > Jasne. Nie róbmy nic, poczekajmy, aż nam zakręcą kurek z gazem. Tylko Boże
              > broń nie wspominajmy o Katyniu albo nie próbujmy dogadać się co do gazu z
              > Norwegią - bo panowie na Kremlu się zdenerwują.
              • tomcat21 Re: Kolega też uprawia prawicowy sport narodowy? 26.11.05, 14:51
                taziuta napisał:

> Między podlizywaniem się a dokopywaniem jest jeszcze bardzo szerokie spektrum
                > innych możliwości. Wyciągnięcie starych map przez Radka, niezależnie czy taka

To nie są takie stare mapy.
                Gdyby te mapy stały się rzeczywistością, to pewnie teraz byśmy nie rozmawiali.
                No chyba że w ramach wymiany elektronów między atomami ;-)

> była jego intencja, potraktowane zostanie w Rosji jako nasza reakcja na
                > zablokowanie importu mięsą z Polski. Rosjanie raczej nie zareagują podkuleniem

Prawdę powiedziawszy mało mnie to wzrusza. Prowadziliśmy już politykę
                niedrażnienia rosyjskiego niedźwiedzia i jak na razie doczekaliśmy się jedynie
                planów wydymania nas z gazem, pobicia polskich dyplomatów i embarga
                gospodarczego. Możemy dalej siedzieć cicho i nic nie robić, tylko co z tego?

> ogona, lecz następną retorsją. Ciekawe co wtedy Radek na nich wyciągnie.

Póki co nie mamy żadnej gwarancji, że kolejne "retorsje" (a raczej "torsje" bo
                do tej pory nic złego ruskim nie zrobiliśmy) i tak nas nie spotkają.

> I ciekawe czy ci, których biznesy zależą od dobrych układów handlowych z Rosją
                > podzielą twoje zdanie, że gospodarka sama sobie poradzi, przy tych orłach z
                > PiS :-)

Jeśli zostawią ją w spokoju, to z pewnością sobie poradzi. Problemy są tam,
                gdzie do gospodarki pchają łapy politycy.
                Jakoś część biznesu głosowała na PiS mając już po dziurki w nosie "fachowców" z
                SLD. Wystarczy wspomnieć niejakiego Romana Kluskę.
                >
                > tomcat21 napisał:
                > Re: Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię :
                > ...
                > > Gospodarka sama sobie poradzi, jak politycy się od niej odp...ą (proszę
                > > uzupełnić sobie wg. uznania i stopnia wkurzenia). Co do odnowy moralnej -
                >
                > > zgoda
                > > .
                > > Co do historii - uważam, że należy ją odtajniać i upowszechniać. Komuniśc
                > i
                > > zabili dużo więcej ludzi, niż faszyści, a mimo to ideologia komunistyczna
                > nie
                > > jest zakazana.
                > >
                > ...
                > > Jasne. Nie róbmy nic, poczekajmy, aż nam zakręcą kurek z gazem. Tylko Boż
                > e
                > > broń nie wspominajmy o Katyniu albo nie próbujmy dogadać się co do gazu z
                >
                > > Norwegią - bo panowie na Kremlu się zdenerwują.
                • absurdello Już widzę nagłówki w gazetach ... 27.11.05, 03:20
                  "Ujawnienie map rzuca Rosję na kolana.", "Skruszony hegemon na kolanach
                  przynosi Radkowi Sikorskiemu kurki od gazu", "Władimir P. zatrzymany do
                  dyspozycji Leona Kieresa", "Kraje zauralskie żądają wspólnej granicy z
                  Polską", "Czeczeńcy wybierają Lecha Kaczyńskiego swoim królem", "Morze Czarne
                  znów nad Bałtykiem", "Sztuczna szczęka Jana Rulewskiego wśród insygniów na
                  Wawelu", "Stefan Niesiołowski Dyżurnym Pszczelarzem Kraju", "Dżordż Wu. Busz
                  składa podanie o prawo bycia bezrobotnym w RP, podanie zostaje odrzucone", "GUS
                  ogłasza: Po wyjeździe ostaniego obywatela bezrobocie w RP spadło wreszcie do
                  zera !", "Obudzić się z ręką w nocniku to marzenie każdego obywatela świata -
                  wywiad Nelsona Mandeli dla Wysokich Obcasów o sytuacji w Polsce", "Tomcat21
                  własnym jelitem grubym zasila instalacje gazowe w Polsce - po ostentacyjnym
                  odcięciu się Polski od rurociągów ze Wschodu. Rosja błaga o litość a gospodynie
                  polskie o wietrzenie", itd.
          • 1410_tenrok Re: Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię : 27.11.05, 00:48
            Ale dlaczego Rosji? Tego na prawde nie rozumiem! To byl uklad warszawski
            kierowany przez ZSRR. Ani UW ani ZSRR juz nie ma. Dlaczego Wy wszyscy, ktorzy
            sie tym podniecacie, uwazacie, ze dokopano Rosji? Oni sie z tego beda smiac.
            Imperialna doktryne z 1917 uroczyscie odwolali. Teraz maja rope i gaz, a to
            lepsze niz czolgi, chocby najnowoczesniejsze! A handel z nimi? Kiepsko, ale oni
            sa na nas wsciekli od czasu wejscia do NATO i UE. Od tego czasu ich rakiety,
            jezeli wycelowane sa w NATO - to wycelowane sa rowniez w nas! A gdybysmy do
            NATO nie przystapili, to na pewno jakis eseldziak starej daty sprobowalby
            wszystko odkrecic! Wbrew pozorom, nie byloby to nawet takie trudne. Ludzi
            placzacych z PRL jest dosc, armia i policja pelne sa gosci, ktorzy jeszcze
            pamietaja stara rote przysiegi i marzą im sie stare czasy...........
      • tomcat21 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 12:38
        andrzejg napisał:

> A ja chciałbym się dowiedziec jaki scenariusz obowiązuje dziś.
        > Bo według mnie róznica polega na tym,ze zamiast bomb natowskich , na Polskę
        > poleca bomby rosyjskie.I tak mamy przes...ne

Oczywiście NATO planuje marsz na Moskwę. W tym celu zbroi się na potęgę tnie
        wydatki wojskowe, ogranicza programy zbrojeniowe i likwiduje jednostki wojskowe ;>
        Naprawdę, jak Bóg chce kogoś pokarać, to mu odbiera rozum...
        Co tam słychać w Klewkach?
    • dzikuj1 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:38
      wydaje mi się,że zarówno NATO i Związek Radziecki postrzegały Polskę jako
      potencjalną linię frontu,teren działań wojennych we wojnie pomiędzy
      układami.Wynika to z nieszczęśliwego położenia geograficznego naszego kraju-
      leżymy na granicy wpływów Zachodu i Wschodu,co determinuje całą naszą historię!
      Boję się,że dzisiaj także jesteśmy na celowniku NATO,a na pewno nie potraktuje
      nas lepiej Rosja,wciąż traktująca ten region Europy jako swoje dominium.Obyśmy
      tego nigdy nie doświadczyli na własnej skórze!Bo te 2 miliony ofiar to jest
      tylko początek,na linii frontu nie będzie miał prawa przeżyć nikt,a terytorium
      walk zostanie zrównane z ziemią,więc liczba ofiar na pewno byłaby dużo,dużo
      wyższa.
      • erg_samowzbudnik Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:03
        dzikuj1 napisał:

> wydaje mi się,że zarówno NATO i Związek Radziecki postrzegały Polskę jako
        > potencjalną linię frontu,teren działań wojennych we wojnie pomiędzy
        > układami.Wynika to z nieszczęśliwego położenia geograficznego naszego kraju-
        > leżymy na granicy wpływów Zachodu i Wschodu,co determinuje całą naszą
        historię!
        > Boję się,że dzisiaj także jesteśmy na celowniku NATO,a na pewno nie
        potraktuje
        > nas lepiej Rosja,wciąż traktująca ten region Europy jako swoje
        dominium.Obyśmy
        > tego nigdy nie doświadczyli na własnej skórze!Bo te 2 miliony ofiar to jest
        > tylko początek,na linii frontu nie będzie miał prawa przeżyć nikt,a
        terytorium
        > walk zostanie zrównane z ziemią,więc liczba ofiar na pewno byłaby dużo,dużo
        > wyższa.

Przecież to normalne ze wzgledu na połozenie geograficzne Polski. Zawsze tak
        było . Tylko że teraz zamiast gonic za tania sensacją Radka Sikorskiego trzeba
        to połozenie wykożystac do celów gospodarczych . Narazie to bardzo duzo tylko
        psujemy.
      • tom.gorecki Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:18
        Dokładnie. W tej chwili tak naprawde wystarczyłoby odwrócić mapę o 180st (Lechu
        odwróciółby o 360) i gotowe ;-)
    • pomruk Zgroza 26.11.05, 07:44
      Kiedy czytam komentarze cwiekszości internautów, ogarnia mnie zgroza. Nie
      wyczuwacie, że w waszych wypowiedziach jest coś niesamowicie potwornego?
      • taziuta Re: Jesteśmy potworami, więc nie wyczuwamy :-) 26.11.05, 09:25
        Sam potwór zwykle nie zauważa swojej potworności :-)
        Oświeć nas mruku!

pomruk napisał:
        Re: Zgroza
        > Kiedy czytam komentarze cwiekszości internautów, ogarnia mnie zgroza. Nie
        > wyczuwacie, że w waszych wypowiedziach jest coś niesamowicie potwornego?
    • chris12 NATO miało dokonać nuklearnej zagłady Polski... 26.11.05, 07:45
      Ale tu chodzi o to, że jest to zanotowane w dokumentach Układu Warszawskiego a
      Marszałek Radek Sikorski odkrył to.
      • uchachany Re: NATO miało dokonać nuklearnej zagłady Polski. 26.11.05, 07:50
        chris12 napisał:

> Ale tu chodzi o to, że jest to zanotowane w dokumentach Układu Warszawskiego
        a
        > Marszałek Radek Sikorski odkrył to.
        I jest to odkrycie na miarę odkrycia Ameryki...
    • 2kotunia1 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 07:59
      tak. Tylko kto planował? Sepleniący Kieres z Wielkim Radkiem zapomnieli dodać,
      że straty mielismy ponieść po ataku NATO.Kiedy Ci ludzie zrozumieją,że
      to "przypadkowe społeczeństwo" też myśli.A może by tak wojownik Radzio, przez
      związek z nazwiskiem spytał Przyjaciół, kto zabił gen.Sikorskiego? Teraz już
      wiem, Kieres naprawdę jako naukowiec powinien siedzieć za piecem i sobie
      grzebać i czytać, czytać tylko Broń Boże cokolwiek mówić lub pisać.Bo on to
      taki słonik w sklepie z bajki Tuwima. Radek? Komiksowy Bond!
      • kubala11 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:14
        2kotunia1 napisał:

Kiedy Ci ludzie zrozumieją,że
        > to "przypadkowe społeczeństwo" też myśli.

Oj myśli, myśli. Wg nowych sondaży głosowanie na PiS deklaruje 43% badanych.
        Zakładając tradycyjne niedoszacowanie jest to mniej więcej 47-48%. I bardzo
        dobrze.
    • polski_murzyn Szkoda ,że to się nigdy nie spełni . Zmiotło by 26.11.05, 08:15
      ten zapijaczony , złodziejski i leniwy naród .
      • pomruk Niepolitycznie 26.11.05, 08:24
        Skoro juz o tym wspomniałeś, przytoczę wierszyk z lat 40/50, kiedy to stalinizm
        rozwijał się w najlepsze, a ludzi straszono amerykańskim imperializmem:
        Truman, Truman, spuść ta bania
        Bo już nie do wytrzymania.
    • waldi123 a co z planami NATO ataku na Polske ???? 26.11.05, 08:30
      Chetnie poznam plany ataku NATO na Polske z tamtych lat. Ciekawi mnie ile miast
      planowano zniszczyc, ilu ludzi zakladano, ze zginie. Jak jawnosc to wszystko
      prosze ujawnic, zero bialych plam w historii.
      • pomruk Re: a co z planami NATO ataku na Polske ???? 26.11.05, 08:44
        Widzisa, takich planów nie było. Po prostu NATO w d**** zwisała Polska,
        nieskromnie mówiąc. Poza tym NATO nie było zorientowane na agresję, niestety.
      • tiamak Re: a co z planami NATO ataku na Polske ???? 26.11.05, 08:57
        no to plan byl taki sam dokladnie, roznica polega tylko na tym ze uw byl
        agresorem a nato mialo sie bronic :) jednak w kazdym planie my bylismy kozlem
        ofiarnym
      • 1410_tenrok Re: a co z planami NATO ataku na Polske ???? 27.11.05, 00:23
        waldi123 napisał:

> Chetnie poznam plany ataku NATO na Polske z tamtych lat. Ciekawi mnie ile
        miast
        > planowano zniszczyc, ilu ludzi zakladano, ze zginie. Jak jawnosc to wszystko
        > prosze ujawnic, zero bialych plam w historii.
        Planow agresji nigdy nie bylo!
        Atak nuklearny na celu w bezposrednim zapleczu atakujacych wojsk UW mial sluzyc
        odcieciu ich od zaopatrzenia. Coz, przez Polske przebiegaly linie
        zaopatrzeniowe AR (slynne przyspawanie transportow AR do NRD w 1980 roku).
        Jezeli ktos kogos atakuje - to obronca ma prawo sie bronic. Za to zaplacilby
        narod Polski. Ale UW mial cele na Zachodzie. Wiec, obok miast polskich
        przestalaby istniec miasta francuskie, angielskie, niemieckie, niderlandzkie.
        Ja wiem, to malo pomaga, ale taka prawda.
        Jak spiewal L. Janerka? "Ta zabawa nie jest dla dziewczynek!"
    • rycho7 nuklearną zagładę Polski planuje wspolczesnie 26.11.05, 08:34
      Sztab Generalny IV RP.

Jezeli rozpoczeli dyskusje o "tarczy rakietowej", to planuja zaglade Polski.

W ogole jak sa Sztabem Generalnym to cos planuja. Trudno wspolczesnie nie
      uwzglednic skutkow wojny atomowej. Chyba, ze sie jest drobiem pandemicznym.
      • uchachany Eee, dzisiaj Sztab Generalny planuje u nas głównie 26.11.05, 10:23
        grafik pielgrzymek, a nie jakieś wojenki....
    • rsrh Słuszna decyzja ujawnienia planów ! 26.11.05, 08:38
      Bolszewicy zawsze chcieli "wyzwolić" Europę "przechodząc" przez Polskę!

Perwszy raz dostali lanie pod Warszawą
      Drugi raz Adolf wyprzedził Józefa który liczył że Niemcy wykrwawia zie na
      Zachodzie a wtedy on wkroczy ( unany przez historyków scenariusz)
      Trzeci raz którego plany właśnie ujawniono - nie nastapi nigdy bo wirtualne
      "mocarstwo" sie rozpadło ( z nasza pomocą !)
      Kto sie boi ujawnienia tych planów ? Kogo to denerwuje?
      Patrz "Wierny Rusłan" Warłama Szałamowa .
      • kubala11 Re: Słuszna decyzja ujawnienia planów ! 26.11.05, 08:40
        Chłopie, daj sobie spokój, mówisz do niereformowalnych (użytecznych?) idiotów.
        • rsrh Niestety zdaje sobie z tego sprawę!! 26.11.05, 08:48
          • kubala11 Re: Niestety zdaje sobie z tego sprawę!! 26.11.05, 08:51
            Bogu dzięki, że to margines
          • uchachany Tym bardziej trzeba podziwiać: zdawać sobie sprawę 26.11.05, 10:29
            z własnej genialności, idiotyzmu otoczenia - a jednak dalej oświecać... Syzyf,
            Syzyf istny...
            • rsrh W co byłeś "uchachany" w miniony okresie że tak 26.11.05, 13:29
              radykalnie wypowiadasz sie w sprawach ci nieznanych ???
              • absurdello Fakt, jak taki idiota ... 27.11.05, 03:34
                może (i śmie) się radykalnie wypowiadać w sprawie tak wspaniałego i
                świetlistego umysłu jak rsrh, profan jeden !
      • tiamak Re: Słuszna decyzja ujawnienia planów ! 26.11.05, 08:55
        > Trzeci raz którego plany właśnie ujawniono - nie nastapi nigdy bo wirtualne
        > "mocarstwo" sie rozpadło ( z nasza pomocą !)

obys mial racje ale plan jest po czesci nadal aktualny - wszak zsrr upadlo ale
        potencjal atomowy rosja ma taki sam jak zsrr wiec w przypadku konfliktu (nigdy
        nie wiadomo kto na tym kremlu zasiadzie w przyszlosci - prawda?) to nadal polska
        jest potencjalnym pasem do znukowania, niemcy juz nie ale polska nadal i to
        pewno w jeszcze gorszym wariancie, wszak plan zaklada dwie zapory atomowe - po
        jednej dla kazdej ze stron konfliku no a jako ze teraz ewentualna arena dzialan
        przesunela sie na wschod to obydwa utrafiaja rowniez w polske - tak jakos od
        kaliningradu przez wschodnia polske, zach bialorus az za lwow a drugi to tak od
        szczecina do pragi :) a w centrum kociol :)
        szczesliwie dla nas taki scenariusz jest o wiele mniej prawdopodobny jak niegdys
        kiedy to nato i uw byly smiertelnymi wrogami.
    • ugugunana Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:40

Odtajniono prawie wszystkie... Jestem najbardziej zainteresowany tymi
      nieodtajnionymi materiałami... Czyżby stanowiły one graficzne scenariusze nie
      przewidujące anihilacji ziem polskich? A nóż Moskwa antycypowała roztoczenie
      specjalnej gigaopieki nad bezcennymi terytoriami? Coś na kształt wielkiego,
      obronnego pola siłowego a'la parasol? :)

• jurek42 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:43
      w czym jest sensacja ? to russcy mieli nas bombardować czy amerykanie ?
      rozumiem , że Polacy cierpieliby od amerykańskich bomb , ale zato jakich
      nowoczesnych. Ile narodów na świecie jest dumna ginąc od amerykańskich bomb.
      Wietnamczycy, afgańczycy, irakijczycy, jugosłowianie i wiele jeszcze narodów
      jest dumna , że gineli i giną od amerykańskich bomb. Dlaczego my bylibyśmy
      mniej szxczęśliwi niż dajmy nato mieszkańcy Belgradu. Bardzo bym chciał
      zobavczyć adekwatne mapy NATO i co nasi przyjaciele planowali robic na naszych
      ziemiach ?
      • wali7 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 10:52
        Problem polega na tym, że dla NATO byliśmy wówczas wrogiem i scenariusze przez nich przygotowane musiały zakładać walkę również z polską armią i toczenie działań wojennych również na naszym terenie. Układ Warszawski był sojuszem (?) który teoretycznie miał nas bronić, tymczasem jak widzimy, sztabowcy UW całkiem serio zakładali całkowite zniszczenie bronionego przez nich kraju. Współczesne pomysły tarcz czy innych parasoli atomowych zakładają zniszczenie rakiet przed osiągnięciem celu. To różnica elementarna - z jednej strony zestrzeliwać, a więc przynajmniej próbować bronić, a z drugiej cynicznie założyć całkowitą zagładę danego regionu. Irak, Wietnam nie ma tu wielkiego znaczenia, zresztą zawsze można im przeciwstawić choćby Afganistan. Co ma do tego nowoczesność uzbrojenia? Zresztą w tej materii Rosjanom zawsze nieźle szło, przynajmniej w porównaniu do innych sektorów ludzkiej działalności - spróbujcie wyobrazić sobie jak wyglądałaby Rosja bezbogactw naturalnych.. raczej nie przypominałaby współczesnej Japonii lub Danii.
    • zaem Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 08:44
      Z tego co czytam i słyszę, to NATO planowało tą zagładę.
    • pomruk Wyjasnienie 26.11.05, 08:53
      Ponieważ wielu forumowiczów uważa, ze "Amerykanie chcieli nas bombardować"
      wyjasniam:
      NATO nie chciało nigdy atakowac Polski
      Ujawnione plany dotyczą agresji Układu Warszawskiego na Zachód
      Choc mowa w nich o "odparciu ataku Zachodu" kazdy wiedział, że chodzi o atak z
      zaskoczenia na Zachód
      Plany zakładaja przeprowadzenie ataku w taki sposób, by kontrtak nuklearny
      uderzył w Polskę, a nie inne państwo.
      Polscy wojskowi akceptowali pomysł, by to właśnie w nas spadły atomówki.
      Bo ci polscy wojskowi to byli patrioci, a nie zdrajcy. Zdrajcom nie podobał się
      pomysł atomowego piekła. Ci zdrajcy - oni już tacy są.
      • kubala11 Re: Wyjasnienie 26.11.05, 08:57
        Dobrze Ci radzę, nie wysilaj się, tych troli można jedynie wysmiać.
        Zrozum, beton pozostanie betonem.
        • pomruk Re: Wyjasnienie 26.11.05, 09:06
          dzięki za radę, jednak jeszcze troszeczke podyskutuję ;-) Choć rzeczywiście, już
          mi się zaczyna odechciewać.
          • bracia_zbrojek Obraz nie jest jednostronny 26.11.05, 14:05
            Smieszy nas jednostronny obraz: Zachod jest cacy, a ZSRR - agresor. Owszem, był
            Budapeszt 1956 i Praga 1968, ale...Ile lat Amerykanie przelewali krew w
            Wietnamie mordując miliony Wietnamczykow i pustoszac chemikaliami takze te
            ziemie na dlugi okres? A co z Grenadą? A Kubą? Nie było próby inwazji? (Irak
            pominiemy,bo sami tez tam weszlismy jako satelici, teraz juz USA, nie ZSRR).
            Zachodnie rakiety były ukierunkowane na cały Uklad Warszawski, wiec normalną
            sprawą jest przygotowywanie obrony. Oczywiscie obie strony w czasie zimnej
            wojny obwinialy się wzajemnie: kto przygotowuje agresje, a kto obronę. Trwałoby
            to moze i długo jeszcze, gdyby nie Gorbaczow, ktorego roli w historii
            wspolczesnego swiata (tak,historii!) jakos nikt nie raczył zauwazyc. I jeszcze
            jedno, aby być bezstronnym. Korea Połnocna napadła na Południową, ale wtedy
            przy władzy był jeszcze Stalin i konflikt ugaszono dopiero po jego smierci.A z
            drugiej strony - Chile. Cały zamach Pinocheta na lewicowy rząd, wybrany w
            demokratycznych wyborach, finansował wywiad amerykanski. A Nikaragua? Ludzie,
            nie patrzcie tak jednostronnie na wspolczesnosć!
            • absurdello Ależ oni to wszystko robili ... 27.11.05, 03:40
              z miłości człowieka do człowieka, w przeciwieństwie do ZSRR, które robiło to z
              powodów zupełnie przeciwstawnych, tj. miłości człowieka do człowieka ....
      • mtsk Re: Wyjasnienie 26.11.05, 08:59
        "Generałowie radzieccy przewidywali, że to właśnie Polska stanie się głównym
        celem kontrataku jądrowego NATO."
        Przeczytaj zanim odpowiesz !
        Widze,ze wiekszosc dyskutantow nie widzi roznicy miedzu atakiem a kontratakiem.
        Chyba jest powiedziane wyraznie ze atak Nato bylby kontratakiem. To znaczy, ze
        pierwszym agresorem mieli byc Sovieci.
        • erg_samowzbudnik Re: Wyjasnienie 26.11.05, 09:50
          mtsk napisał:

> "Generałowie radzieccy przewidywali, że to właśnie Polska stanie się głównym
          > celem kontrataku jądrowego NATO."

Ćwiczenia z 1979 r. zakładały, że Związek Radziecki dokona w odpowiedzi na atak
          NATO potężnego uderzenia nuklearnego na Niemcy zachodnie, Belgię i Holandię.

I gdzie tu widzisz kontratak????

> Przeczytaj zanim odpowiesz !
          > Widze,ze wiekszosc dyskutantow nie widzi roznicy miedzu atakiem a
          kontratakiem.
          > Chyba jest powiedziane wyraznie ze atak Nato bylby kontratakiem. To znaczy,
          ze
          > pierwszym agresorem mieli byc Sovieci.
      • tiamak sprostowanie obludnego wyjasnienia kolegi :) 26.11.05, 09:03
        > NATO nie chciało nigdy atakowac Polski
        > Ujawnione plany dotyczą agresji Układu Warszawskiego na Zachód
        > Choc mowa w nich o "odparciu ataku Zachodu" kazdy wiedział, że chodzi o atak z
        > zaskoczenia na Zachód
        z takiego zaskoczenia ze nato dobrze wiedzialo co i jak poza tym jakiez to
        zaskoczenie - przeciez kazdy ruch wojsk uw w europie byl pilnie sledzony
        nato calkowicie akceptowalo taki scenariusz i wlasciwie nie mogloby zrobic nic
        innego

> Plany zakładaja przeprowadzenie ataku w taki sposób, by kontrtak nuklearny
        > uderzył w Polskę, a nie inne państwo.
        alez obludnie piszesz - napisz wprost -INNEGO SPOSOBU ATAKU NA ZACHOD NIE BYLO I
        NIE MOGLO BYC tak sie sklada ze najkrotsza i najdogodniejsza droga ze wschodu
        na zachod i na odwrot zawsze wypada przez polske
        gdzie mieli ci ruskie atakowac? na finlandie renifery podbijac? a moze na
        austrie i utknac w alpach?
        • pomruk Re: sprostowanie obludnego wyjasnienia kolegi :) 26.11.05, 09:11
          odpowiem spokojnie: zakładano, że pierwszy rzut wojsk będzie już poza Polską,
          zaś atak nastąpi na "drugą falę". Druga fala mogła być już w NRD, albo jeszcze w
          Białorusi, ale chodziło o to, by została zaatakowana na terytorium PRL. Tak było
          lepiej= niech opad radioaktywny na nas spadnie.
          • tiamak Re: sprostowanie obludnego wyjasnienia kolegi :) 26.11.05, 09:21
            pomruk napisał:

> odpowiem spokojnie: zakładano, że pierwszy rzut wojsk będzie już poza Polską,
            pierwsza fala zawsze byla poza polska bo byla w nrd :)
            > zaś atak nastąpi na "drugą falę". Druga fala mogła być już w NRD, albo jeszcze
            > w
            > Białorusi,
            nie no w nrd raczej nie bo odpowiedz bronia atomowa to raczej kwestia godzin
            wiec nie udaloby sie przemiescic wojsk drugiej fali z zsrr do nrd w tym czasie
            tak czy siak atak na druga fale wypadlby gdzies na terytorium polski wzglednie
            pogranicze polska/bialorus zaleznie od tempa przemarszu rosjan i czasu reakcji nato

• pomruk Re: sprostowanie obludnego wyjasnienia kolegi :) 26.11.05, 09:42
              czytałem kiedyś ciekawe analizy (ale linków nie podam), kt. wskazywały, że w
              sytuacjach krytycznych reakcja NATO będzie poważnie spóźniona - od kilku do
              kilkunastu godzin. Praktyka wskazuje, że rzeczywiście, kilkanaście godzin to
              optymistyczna wersja.
          • naryt Re: sprostowanie obludnego wyjasnienia kolegi :) 26.11.05, 10:13
            > zakładano, że pierwszy rzut wojsk będzie już poza Polską, zaś atak nastąpi
            > na "drugą falę".

Fachowo to się nazywało "drugi rzut strategiczny".
        • zigzaur "na Austrię i utknąć w Alpach" ??? 26.11.05, 10:28
          Tutaj odpowiem bardzo konkretnie. Wcale Rosjanie nie musieli "utknąć w Alpach".

W roku 1945 na obszarze Węgier, Austrii i Czech rosyjskimi wojskami (II Front
          Ukraiński) dowodził marszałek Rodion Malinowski. Rosjanie zdobyli Wiedeń. W
          kampanii mandżurskiej ten sam Malinowski dowodził Frontem Zabajkalskim, w skład
          którego wchodziła 6 Armia Pancerna Gwardii. Ta właśnie armia w ciągu 2 tygodni
          przedarła się przez Mandżurię do morza. Po drodze miała góry Wielki Chingan,
          WYŻSZE niż Alpy, warunki drogowe były gorsze. Po wojnie, TA SAMA 6 Armia
          Pancerna stacjonowała w okolicach Lwowa. Rodion Malinowski z biegiem czasu
          został naczelnym dowódcą Układu Warszawskiego a potem ministrem wojny CCCP (w
          czasach kryzysu kubańskiego). Jak sądzisz, czy przypadkowo?
          • tomcat21 Re: "na Austrię i utknąć w Alpach" ??? 26.11.05, 11:37
            zigzaur napisał:

> Tutaj odpowiem bardzo konkretnie. Wcale Rosjanie nie musieli "utknąć w Alpach".

Nie musieli, ale droga dalej przez Alpy i Szwajcarię byłaby raczej długa i
            dałaby czas na przygotowanie obrony konwencjonalnej. By zająć połowę terytorium
            państw NATO Sowietom wystarczyło przełamać obronę na Renie i Mozeli. Następna
            taka naturalna bariera była na Sekwanie. Po co mieli marnować czas na zwiedzanie
            kurortów alpejskich?
            • zigzaur Re: "na Austrię i utknąć w Alpach" ??? 26.11.05, 13:00
              To był kierunek uderzenia jeden z wielu. Głowne uderzenie miało pójść przez
              niziny północnych Niemiec.
        • tomcat21 Re: sprostowanie obludnego wyjasnienia kolegi :) 26.11.05, 11:35
          tiamak napisał:

> z takiego zaskoczenia ze nato dobrze wiedzialo co i jak poza tym jakiez to
          > zaskoczenie - przeciez kazdy ruch wojsk uw w europie byl pilnie sledzony
          > nato calkowicie akceptowalo taki scenariusz i wlasciwie nie mogloby zrobic nic
          > innego

Przy swojej przewadze ZSRR nie potrzebował zaskoczenia, a raczej potrzebował go
          tylko tyle, by jednostki NATO nie zdążyły osiągnąć pełnej gotowości bojowej
          (żołnierze na przepustkach etc).

• rsrh Przeczytaj tego zaema - KLASYKA !! 26.11.05, 09:06
      • lvlarynat Zapomniałes dodać że te plany robił tow. Kukliński 26.11.05, 14:39
        Jako etatowy pracownik Sztabu Generalnego LWP, cieszący sie zaufaniem
        miejscowych komunistycznych władz oraz, co ważniejsze, sowieckich polityków,
        dowódców i służb specjalnych.
        A równoczesnie, na drugim etacie (albo - jak niektórzy twierdzą - w czynie
        społecznym), wskazywał CIA cele strategiczne,(na terenie zamieszkanym przez
        polską ludność cywilną) w które powinny zostac wymierzone NATO-wskie pociski
        nuklearne, żeby wyrzadzić możliwie najwięcej szkody czerwonym...
        Ogólną myśl można strescić: "spalcie atomowym ogniem Polskę, to utrudnicie atak
        na zachodnią Europę drugiemu rzutowi wojsk sowieckich".
        Patrząć od strony wojskowej i geopolitycznej - trudno płk Kuklińskiemu odmówic
        logiki i politycznej dalekowzrocznosci.
        Ale z punktu widzenia zamieszkujacej te tereny polskiej ludności - było to
        zaproszenie do nuklearnego ludobójstwa na naszym narodzie.
        Czy to jest ten model "patriotyzmu", którego beda sie musiały uczyć "na
        stopień" dzieci na planowanych lekcjach "wychowania patriotycznego"?

• absurdello Ale pomyśl sobie, że jako jedyny, który przeżyłby 27.11.05, 03:51
          "bohater" Kukliński (a może Kuklinowski - Babinicz mi podpowiada) opłakiwałby
          nas, przecież nic tak nie smuci jak brak opłakujących
      • michnix2 Ale lewacy klamali, klamia i zawsze beda klamac 27.11.05, 10:44
        pomruk napisał:

> Ponieważ wielu forumowiczów uważa, ze "Amerykanie chcieli nas bombardować"
        > wyjasniam:
        > NATO nie chciało nigdy atakowac Polski
        > Ujawnione plany dotyczą agresji Układu Warszawskiego na Zachód
        > Choc mowa w nich o "odparciu ataku Zachodu" kazdy wiedział, że chodzi o atak z
        > zaskoczenia na Zachód
        > Plany zakładaja przeprowadzenie ataku w taki sposób, by kontrtak nuklearny
        > uderzył w Polskę, a nie inne państwo.
        > Polscy wojskowi akceptowali pomysł, by to właśnie w nas spadły atomówki.
        > Bo ci polscy wojskowi to byli patrioci, a nie zdrajcy. Zdrajcom nie podobał się
        > pomysł atomowego piekła. Ci zdrajcy - oni już tacy są.

Taka juz jest ich natura. Wyobrazacie sobie Kwasniewskiego, ktory na legalu przyznaje sie, ze nie jest magistrem? Albo np. Peczaka mowiacego, ze negocjowal lapowki? Albo Lapinskiego mowiacego, ze projektuje NFZ tylko po to, by mozna bylo wiecej ukrasc?

Sprawa jest prosta: dla lewicy prawda to kompromitacja. Zeby jakos zachowac twarz oni musza klamac.
        • erg_samowzbudnik Re: Ale lewacy klamali, klamia i zawsze beda klam 27.11.05, 17:18
          Ujawnione plany dotyczą agresji Układu Warszawskiego na Zachód
          > zaskoczenia na Zachód

Jak jest napisane że białe to i tak wszyscy wiedza że jest czarne.Z tego wynika
          że nie trzeba żadnych dokumentów bo i tak wszyscy wiedzą że kacap jest be. Amen.
    • ws21 Logika. 26.11.05, 08:56
      Wszystko postawiona na głowie. UW planował swoje poczynania przewidując ruchy
      przeciwnika tzn. NATO. To "nasi" sztabowcy oceniali, że koledzy z NATO
      zaatakują cele w Polsce. Nie sądzę aby istniało tajne porozumienie, i
      generałowie z NATO w swoich planach uwzględniali cele wyznaczone przez UW.
      I sądzę że podobnych scenariuszy przewidujących zupełnie inny "teatr działań
      wojennych" było i jest wiele. Czy np. cele w Polsce byłyby zaatakowane gdzyby
      zapalnikiem okazał się np. Afaganistan?
      Szum wokół tych planów powala mni z nóg, bo śwadczy o bezdennej głupocie.
      Chyba że uważamy że za wszystko odpowiada prorok.
      • tiamak Re: Logika. 26.11.05, 09:08
        > Czy np. cele w Polsce byłyby zaatakowane gdzyby
        > zapalnikiem okazał się np. Afaganistan?
        tak bylyby bo oczywiste jest ze wojna miedzy tymi dwoma blokami nie
        ograniczylaby sie do jakiegos tam frontu na zadupiu i predzej czy pozniej
        musialby powstac front w europie (raczej predzej bo ruskie dysponujac ogromna
        przewaga wojsk konwencjonalnych nie czekalyby z zalozonymi rekami az im nato te
        wojska w nrd wybije atomowkami) a tak sie nieszczesliwie sklada ze jedyny realny
        kierunek natarcia w europie to przez polske
        • ws21 Nie sądzę. 26.11.05, 09:18
          Jedyna godne uwagi cele w takim konflikcie znajdują się w Azji i Północnej
          Afryce. Zdobyć ropę albo przynajmniej odciąć przeciwnika od mozliwości
          wydobycia.
          A co godnego uwagi byłoby w Polsce? Zakłady zbrojeniowe? Ta wojna trwałaby
          krócej niż produkcja czołgu.
          Przypomnę, że to UW miał doktrynę uderzenia odwetowego ("post mortem") a NATO
          dopuszczało nuklearny atak prewencyjny.
          W takim konflikcie np. Niemcy nie będąc zagrożone nigdy nie zgodziłyby się
          zniszczyć terenów, które z ochotą uznaliby za swoje.
          • tiamak Re: Nie sądzę. 26.11.05, 09:33
            no wlasnie bo ty myslisz w kategoriach malych (precyzyjnych?) wojen z naszych
            czasow.
            a zsrr nie chodzilo bynajmniej tylko o cele gospodarcze typu ropa (tego maja
            duzo u siebie a amerykanie tez maja niezle zaplecze)
            chodzi raczej o to zeby sobie zabezpieczyc tyly i pozbawic usa wsparcia krajow
            zachodnioeuropejskich, do tego dochodzi niezly efekt propagandowy i psychologiczny.
            jak sam zauwazyles zdobycie europy nie trwaloby dlugo, a dawalo duzo korzysci ot
            chocby wojna ladowa przeciw zsrr stalaby sie calkowicie niemozliwa.
            (tak na marginesie w pln afryce nie ma zadnych strategicznych celow - no moze
            poza kanalem suezkim)
      • tomcat21 Re: Logika. 26.11.05, 11:21
        ws21 napisał:

> Wszystko postawiona na głowie. UW planował swoje poczynania przewidując ruchy
        > przeciwnika tzn. NATO. To "nasi" sztabowcy oceniali, że koledzy z NATO

Bzdurna formułka "w odpowiedzi na atak NATO" miała ukryć prawdziwy, agresywny
        charakter tych planów.
        • ws21 Agresja. 26.11.05, 11:57
          A czy nie uważa kolega, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia? Czy aby
          nie było w historii przypadków że państwa - członkowie NATO byli agresorami?
          Całe pasmo wojen na Bliskim Wschodzie, Grenada, Wietnam, Panama itd.
          Oczywiście, każda z tych wojen miała swoje ideologiczne uzasadnienie.
          Dlaczego nasi stratedzy, siedząc po drugiej stronie "żelaznej kurtyny" mieli
          zakładać że przeciwnicy to anioły pokoju? Naiwnością graniczącą z głupotą jest
          pogląd, że NATO określając cele ataku oszczędzałoby Polskę. Podobnie dziś.
          Rosja z pewnością ma w planach atak za cele na naszym terytorium i nie
          wykluczam, że w planach NATO to też jest kalkulowane. Nie sądzę aby Niemcy,
          Holenrzy, Anglicy chcieli umierać za Warszawę. Tu historia jest dobrym
          nauczycielem, tylko uczniowie tępi ...
          • tomcat21 Re: Agresja. 26.11.05, 12:32
            ws21 napisał:

> A czy nie uważa kolega, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia? Czy aby

Oczywiście. To Polska we wrześniu 1939 r. była agresorem wobec ZSRR. Podobnie
            jak państwa bałtyckie w 1940 :>

> nie było w historii przypadków że państwa - członkowie NATO byli agresorami?
            > Całe pasmo wojen na Bliskim Wschodzie, Grenada, Wietnam, Panama itd.

Bzdurne stwierdzenie, na które odpowiedzieć można tylko tak: poczytaj więcej o
            tle tych konfliktów. Choćby Wietnam, który nie był - jak lewacka propaganda
            wtłoczyła do głów wielu ludziom - agresją USA na niepodległę państwo, tylko
            agresją północnej, komunistycznej częsci Wietnamu na niekomunistyczne południe.
            USA wspierały wojskowo niekomunistyczny Wietnam Południowy, ale to rzecz zbyt
            skompikowana do pojęcia przez niektórych.

> Oczywiście, każda z tych wojen miała swoje ideologiczne uzasadnienie.
            > Dlaczego nasi stratedzy, siedząc po drugiej stronie "żelaznej kurtyny" mieli
            > zakładać że przeciwnicy to anioły pokoju? Naiwnością graniczącą z głupotą jest

Choćby dlatego, że syte i dostatnie demokratyczne społeczeństwa nie pchają się
            na wojnę z silniejszym przeciwnikiem. Żaden rząd na Zachodzie nie utrzymałby się
            nawet miesiąca, gdyby ogłosił, że zamierza maszerować na Moskwę. Do tego do
            "agresji" NATO potrzebna byłaby jednomyślność jego członków - a tej nie dałoby
            się osiągnąć. Choćby Niemcy sprzeciwiłyby się ze względu na ofiary wśród
            ludności NRD i RFN. Wystarczyłoby, żeby sprzeciwiające się państwo ogłosiło
            zamiar "agresji NATO", żeby go zniweczyć. ZSRR trzymający żelazną pięścią
            podbite narody takich prblemów nie miał.
            Nie twierdzę, że NATO nie miało planów wojny prewencyjnej; jestem przekonany,
            że rozważano i taki scenariusz. Musiał on siłą rzeczy mieć ograniczony
            charakter, np. zniszczenia przez zaskakujace uderzenie lotnicze radzieckiego
            lotnictwa i sił lądowych w NRD i uzyskania w ten sposób równowagi w wojnie
            konwencjonalnej; warunkiem byłoby wiedzieć dużo wcześniej na pewno o planowanej
            agresji ZSRR i przekonać o tym wszystkie państwa NATO - taki scenariusz
            zarysował Clancy w "Czerwonym Sztormie". Jest on jednak mało prawdopodobny, bo
            atak ZSRR byłby prawdopodobnie zaskakujący (tak jak atak Żukowa na wojska
            japońskie nad Chałchyn-Goł w sierpniu 1939r i powtórka w sierpniu 1945). Dlatego
            scenariusz opublikowany przez Sikorskiego (pominąwszy słowa "w odpowiedzi na
            atak NATO") jest bardzo prawdopodobnym scenariuszem wojny w Europie.

> pogląd, że NATO określając cele ataku oszczędzałoby Polskę. Podobnie dziś.

Oczywiście, że nie oszczędzałoby. Oszczędzałoby własne terytorium i terytorium
            NRD. Problem w tym, że do bombardowania Polski głowicami jądrowymi mogła
            skłonić NATO tylko agresja ZSRR na Zachód.

> Rosja z pewnością ma w planach atak za cele na naszym terytorium i nie
            > wykluczam, że w planach NATO to też jest kalkulowane. Nie sądzę aby Niemcy,
            > Holenrzy, Anglicy chcieli umierać za Warszawę. Tu historia jest dobrym

To po cholerę przyjmowali nas do NATO?
            A gdyby np. Łukaszence przyszła ochota pomaszerować na Zachód (czego wykluczyć
            się nie da), to chyba lepiej Niemcom bronić wschodnich granic Polski niż
            wschodnich granic Niemiec?

> nauczycielem, tylko uczniowie tępi ...

Zależy którzy uczniowie :>
            • ws21 Dziwne, a może naiwne? 26.11.05, 12:44
              cytuję: "Nie twierdzę, że NATO nie miało planów wojny prewencyjnej; jestem
              przekonany,
              że rozważano i taki scenariusz. Musiał on siłą rzeczy mieć ograniczony
              charakter, np. zniszczenia przez zaskakujace uderzenie lotnicze radzieckiego
              lotnictwa i sił lądowych w NRD i uzyskania w ten sposób równowagi w wojnie
              konwencjonalnej"
              A te dywizje stacjonujące w Polsce zostawili by w spokoju?
              Toż w Legnicy było centrum dowodzenia. Nie wspomnę o lotniskach tej armii i
              bazach rakietowych. Gdybym ja był strategiem, tu posłałnym pierwszą bombkę.
              • tomcat21 Re: Dziwne, a może naiwne? 26.11.05, 14:59
                ws21 napisał:

> A te dywizje stacjonujące w Polsce zostawili by w spokoju?
                > Toż w Legnicy było centrum dowodzenia. Nie wspomnę o lotniskach tej armii i
                > bazach rakietowych. Gdybym ja był strategiem, tu posłałnym pierwszą bombkę.

Bardzo watpię, żeby w scenariuszu ofensywnym atakowali w pierwszej kolejności
                siły na dość głębokim zapleczu, mając pod nosem dużo bardziej zaghrażające im
                bezpośrednio wojska. Ponieśliby dużo większe straty niewiele zyskując. Wojska z
                Polski UW musiałby przerzucić za Łabę.
                Zaś co do "bombki" to celem ataku prewencyjnego (konwencjonalnego) byłoby
                doprowadzenie do takiej sytuacji, w której NATO mogłoby się przeciwstawić siłom
                UW wyłącznie siłami konwencjonalnymi. Sięganie więc po "bombkę" nie miałoby
                sensu , zważywszy na danie legitymacji przeciwnikowi do atomowego odwetu, a
                nawet zmuszenie go do niego.
                Tak jak powiedziałem - taki scenariusz, w którym NATO zadaje cios prewencyjny
                był bardzo mało prawdopodobny.

• ws21 Nadal sie dziwię. 26.11.05, 15:47
                  Twoje poglądy nie mają umocowania w rzeczywistości. Radzę wrócić to książek, bo
                  pobożno-życzeniowe traktowanie świata jest śmieszne.
                  Amerykanie (NATO) byli po 1945 roku conajmniej dwa razy o krok od podjęcia
                  decyzji o ataku atomowym na przeciwnika (Wietnam, Kryzys Kubański).
                  W swojej doktrynie wojennej nadal, jeśli się na mylę mają zapis o
                  dopuszczalnosci wyprzedzającego ataku atomowego, a z pewnością mieli taki zapis
                  w czasach UW.
                  I to nie są informacje wyczytane w "Trybunie Ludu", pochodzą ze wspomnień
                  poliktyków amerykanskich w tych czasów.
    • beaviso "Społeczeństwo ma prawo wiedzieć..." 26.11.05, 08:56
      "Społeczeństwo ma prawo wiedzieć o swojej przeszłości" - zaznaczył minister.

Taaa... Ma prawo. Ale ma takie samo prawo wiedzieć także o swej teraźniejszości
      i planach wobec niego na przyszłość. Tak więc - zostawmy te zakurzone papiery i
      zastanówmy się lepiej ILU Polaków i ILE miast jest w OBECNYCH grach wojennych
      przeznaczonych do przyjęcia ciosu? I od kogo? Bo nie oszukujmy się, kamykami w
      nas rzucać nie będą :)
      • michnix2 Teraz nikt nie planuje wojny otwartej 27.11.05, 10:47
        > zastanówmy się lepiej ILU Polaków i ILE miast jest w OBECNYCH grach wojennych
        > przeznaczonych do przyjęcia ciosu? I od kogo? Bo nie oszukujmy się, kamykami w
        > nas rzucać nie będą :)

Jedyna wojna jaka sie w tej chwili toczy to wojna pomiedzy rzadem a Polakami - zwroccie uwage, ze od momentu powstania rzadu o niczym innym gazety nie mowia jak tylko o pomyslach rzadu, zeby nas jeszcze bardziej okrasc - a to akcyza na benzyne, a to podwyzki innych podatkow...

Rezultat tej wojny jest taki, ze nasza gospodarka rozwija sie wolniej niz gospodarka Niemiec hitlerowskich w latach 1940-43 pomimo prowadzenia kosztownych wojen i bombardowac aliantow.
    • mlodygniewny1 Brawo dla Sikorskiego.Teraz NATO swoje plany ataku 26.11.05, 08:58
      nuklearnego na kraje Układu Warszawskiego ujawni i będziemy mieli pełny obraz.
      A jak się potwierdzi-co jest i musi być oczywiste-iż w planach NATO nasz piękny
      kraj miałby ponieść główne konsekwencje owego ataku nuklearnego,to co wtedy?!
      Przecież wszyscy wiedzieli oczywiście oprócz naiwnego Leona Kieresa,że taki
      będzie los Polski,gdy dojdzie do trzeciej wojny światowej.Geopolityka/ogląd
      rzeczywistości światowej nie jest obrazem czarno-białym.Ma przecież wiele
      odcieni/barw szarości.A budowa rury gazowej na dnie Bałtyku jako sukces kumpli
      Putina i Schrodera nie jest wymierzona w bezpieczeństwo naszego państwa?!
      Gdzie był Kwaśniewski & Spółka,jak trzy lata temu zaczęto o tym rozmawiać w UE?
      Dlaczego Blair pofrunął do daczy podmoskiewskiej Putina,na kilka godzin przed
      uroczystą pompą w Berlinie z udziałem Putina i Schrodera i przyklepał brytyjski
      udział w tej gazowej rurze?! Już w latach 1939-45 Francja,USA,GB nas zdradziły
      i to osobiście USA+GB wepchnęli nas w łapy Stalina! Trzeba o tym mówić,pisać,
      uczyć w szkołach równolegle o zbrodniach Hitlera,Stalina etc....
      • davidmors Re: Błąd Sikorskiego ! To zadanie historyków ! 26.11.05, 09:13
        A przede wszystkim trzeba pamiętać, że ujawnił tą sprawę płk. Kukliński,
        a nie minister Sikorski.
        Niedobrze, jak minister zaczyna się w cudze piórka stroić.
        • zigzaur Re: Błąd Sikorskiego ! To zadanie historyków ! 26.11.05, 10:17
          Znacznie więcej informacji uzyskali Niemcy po przejęciu archiwum NVA (armii NRD).
    • tajemniczy_don_pedro Owszem, armia o tym wiedziała 26.11.05, 09:00
      www.isn.ethz.ch/php/documents/collection_9/texts/excerpts_polish.htm
      "Ja kiedyś na odprawie szkoleniowej w Sztabie Generalnym, zdenerwowany, nie
      wytrzymałem, bo tam pieniądze, które były, oddawano rządowi. Wstałem i do
      Jaruzelskiego powiedziałem: - Panie generale, trzeba dać więcej na Obronę
      Cywilną, żeby można było wybudować dobry, porządny bunkier, zamknąć w tym
      bunkrze stu Polaków, takich jebaków z prawdziwego zdarzenia i dwieście kobiet,
      żeby mogły odbudować naród polski. Dajcie pieniądze na to. Oczywiście Jaruzelski
      się obraził, mówi: - Co ty wygadujesz.

My patrzyliśmy w sposób realistyczny. Wiedzieliśmy, co się dzieje, czym to
      grozi. Zdawaliśmy sobie sprawę, co znaczy wojna jądrowa dla Polski. No nie ma
      nas przecież. Ani nie żałowaliby Amerykanie, ani nie żałowaliby Rosjanie.
      Mogliśmy nie wiem co przygotować. I rzeczywiście trzeba było przygotować jeden
      dobry bunkier, po to, żeby można było kiedyś odbudować ten naród polski."
    • taziuta Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię :-( 26.11.05, 09:03
      Nasza prawica na pierwszym miejscu stawia historię, rozliczenia i odnowę
      moralną (cudzą oczywiście). Gospodarka sama sobie winna (poradzić). Dokopywanie
      Rosji to nasz prawicowy sport narodowy. Wyciąga się więc stare mapy aby Miszy
      zagrać na nosie. Niedźwiedź się wkurzy, zablokuje import z Polski produktów z
      następnej branży, to będziemy wołali Brukselę o pomoc, która się wszak nam
      należy, bo należymy do UE. Jak UE nie pomoże, to jeszcze lepiej. Będziemy mogli
      wykazać, że jak zwykle wszyscy nas opuścili i możemy polegać tylko na PiS! :-)

Re: Planowano nuklearną zagładę Polski
      ...
      > Dlatego nie rozumiem sensacji jaka sie wokół tego robi.
      • pomruk Re: Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię : 26.11.05, 09:16
        Wiesz, przyjacielu, rola Rosji jakby nie zależała od Radka.
        • taziuta Re: Ale Radek chętnie pomoże wskazać zływroga! 26.11.05, 09:22
          pomruk napisał:
          Re: Radek chce dokopać Rosji, taką już ma fobię :
          > Wiesz, przyjacielu, rola Rosji jakby nie zależała od Radka.
    • wojtek6850 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:03
      To ci checa! Nie iwedzialem, ze sluzac dawniej w Mar. Woj´u udaloby mi sie
      przezyc atak nuklearny na Polske. Bylem w saperskim desancie morskim i to
      wlasnie my mielismy zdobywac dunskie wybrzeza. A moze tego wybrzeza tez juz by
      nie bylo? Cale szczescie, ze juz nie ma tego ZSRR´u. Zostala jednak Federacja
      Rosyjska. Mysle, ze ona tez ma plany zaglady Polski, np.: zakreca kurek z ropa i
      gazem, tak jak to zrobili Moldawii. W zamian (na otarcie lez) przysla nam po pol
      swini, a komu bedzie malo, to dolaza po ryju. A co na to wszystko gen. Wojtek
      Jaruzelski - pewno jak zawsze niewinny. Boze! Niech zmartwychstanie marszalek
      Pilsudski i zrobi wreszcie porzadek z ta KOMUNA polska, ktora dawniej kradla,
      mordowala obywateli poslkich i obecnie dalej zajmuje sie polityka. Oni nasz
      NAROD mordowali (doslownie i w przenosni), a za przestepstwo przeciw Narodowi
      powinno sie ich zapedzic do KZ Auschwitz-Birkenau, czyli po prostu do
      Oswiecimia. Nienawidze komunistow i dlatego tez zgalsza swoja kandydature na
      dyrektora Osrodka Rehabilitacyjnego Dla Bylych Czlonkow PZPR´u. Poszukuje
      chetnych "wychowawcow" , ale bez przeszlosci w ZOMO, UB, SB czy tez ORMO.
    • rejtan56 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:04
      Popełniono błąd znowu "wychodzimy przed orkiestrę" są pewne tematy a
      szczególnie militarne o których mówi się ostrożnie.Dlaczego ta informacja nie
      wypłynęła z zródeł zachodnich które jak sądzę tak samo dysponują tą wiedzą a my
      podkładamy się.Polska była jest i będzie dogodnym terenem do prowadzenia
      działań wojennych bezwzględu na aktualne sojusze polityczne czy wojskowe.
      • davidmors Nie obraziła się Francja i Niemcy za papierową 26.11.05, 09:10
        Nie obraziła się Francja i Zachód za zagładę na papierze - prezydenci
        tych krajów poklepują Putina.
        Nie obrażą się też Polacy. Przecież rozpatrywanie rozmaitych wzriantów
        gier wojennych to normalne zajęcie sztabów wojskowych.
        Jednak powinni to ujawnić historycy, a nie Minister MON.
        • ws21 Jaka władza takie poczynania. 26.11.05, 09:20
          Naród wybrał. Dla mnie to pełen odlot. Czuję się jak w szpitalu dla wariatów.
          • uchachany Re: Jaka władza takie poczynania. 26.11.05, 11:54
            ws21 napisał:

> Naród wybrał. Dla mnie to pełen odlot. Czuję się jak w szpitalu dla wariatów

Ale przynajmniej każda sala chorych ma swojego kapelana...
            • absurdello A jeszcze trochę ... 27.11.05, 04:54
              i będą jedli salami ... (raz jedna raz druga sala)
    • shamann Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:07
      bardzo dobrze ze to ujawniono, gierki mocarstw. W kontekscie do ostatnich
      zadufanych w sobie, msciwych zagrywek Putina w stosunku do Polski, to swietny
      polityczny kubel pomyj na jego KGB-owski lepek.
      • tom2 Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:38
        Może nasz szanowny dwuobywatelski minister wojny odpowie na pytanie CZY W
        OBECNIE WOJSKO ROZPATRUJE PRZYSZŁE WARIANTY EWENTUALNYCH WOJEN ??? i czy
        szanowny pan minister przewiduje że wojna będzie działa się wszędzie tylko nie
        na terytorium Polski? Jeżeli tak to czy pan przebiegły minister przewiduje
        wogóle jakiekolwiek straty żołnierzy polskich? Ostatnie pytanie jest takie Czy
        jest w otoczeniu ministra od spraw wojny żeby mu wyjaśnić co oznaczaja zapisy
        na tych mapach i do czego służą sztabowe gry wojenne?
    • starymason Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:11
      zaglade planowalo nato, a tak swoja droga sikorwski dostal rozkaz z waszyngtonu
      od tamtejszych specow od real politik chleba nie ma ale igrzyska pelna geba a
      za kilkanascie lat jak sie zmienia realia i jak rosja urosnie w sile to kolejny
      minister obrony przedstawi sensacyjne wiadomosci tym razem planowanym ataku
      odwetowym nuklearnym ze strony rosji i polskich miastach przewidywanych do
      zniszczenia,
      • davidmors Przyjaźń Polaków i Rosjan nie ucierpi na tym. 26.11.05, 09:18
        (1) Informację o tym ujawnił płk. Ryszard Kukliński już kilka lat temu;
        (2) Rozważanie różnych wzriantów wojny to normalna praca sztabów wojskowych;
        (3) Nieładnie, że powtórnie ujawnia to minister, udajęc, że robi to pierwszy.
        Nie powinien tego robić w ogóle. Wystarczyłoby, gdyby odtajnił akta
        i udostępnił je historykom. Oni zrobiliby resztę.

• uchachany Re: Przyjaźń Polaków i Rosjan nie ucierpi na tym. 26.11.05, 12:12
          davidmors napisał:

> (1) Informację o tym ujawnił płk. Ryszard Kukliński już kilka lat temu;
          > (2) Rozważanie różnych wzriantów wojny to normalna praca sztabów wojskowych;
          > (3) Nieładnie, że powtórnie ujawnia to minister, udajęc, że robi to pierwszy.
          > Nie powinien tego robić w ogóle. Wystarczyłoby, gdyby odtajnił akta
          > i udostępnił je historykom. Oni zrobiliby resztę.

(3) Coś Ty - dziecko? A cóż jest lepszego dla zademonstrowania PRĘŻNEGO
          DZIAŁANIA rządu niż z hukiem zwołana konferencja prasowa, gdzie ujawnia sie
          materiały, które w każdym kraju albo się ujawnia po półwieczu, albo wcale,
          łamiąc dawne ustalenia?

(2) No to się zdziwisz, do jakich igrzysk ten dla kogolwiek myślącego
          oczywisty, ale dla kołtunerii - niezwykły - fakt będzie wykorzystany.

(1) Powiedzmy - ich sedno raczej, w tych odtajnionych jest zapewne przewaga
          ilości nad jakimiś nowymi jakościami, aczkolwiek, jak sądzę (patrz p. 2) może
          się okazać na podstawie tych dokumentów przydatne medialne wykreowanie
          jakichś "nowych jakości" metodą "przecieku giertychiczno-wassermannowego" dla
          rozkręcenia nowej fazy igrzysk.

(0) Przyjaźn Polaków i Rosjan to jakieś takie ni z gruchy, ni z pietruchy
          tutaj: jaką masz na myśli - osobistą między ludźmi? Tej oczywiście nie
          zaszkodzi.
          Bo o przyjaźni między Polską i Rosją to mowy nie ma żadnej, a Putin - jeśli
          uzna to za korzystne - z pewnością wykorzysta to kretyńskie posunięcie
          Sikorskiego do dalszego pogorszenia stosunków.
      • morqadir Re: Planowano nuklearną zagładę Polski 26.11.05, 09:59
        Nie sądze żeby Rosja specjalnie się wzmocniła za 20 lat, bo niby dlaczego tam
        jest większa korupcja niż u nas , wolnosci na rynku i w mediach mniej niż u nas
        a przecież w Polsce jest tragicznie :P to i w Rosji tak będzie :P . Jeśli
        nawet Rosja sie odrobine wzmocni przez te lata to będzie z podkurczonym ogonem
        trzymac 90% wojsk na granicy z Chinami i modlic sie żeby ich Chinczycy nie
        anektowali :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka