Dodaj do ulubionych

Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów

03.01.06, 07:08
Wyślij posła a za nim osła. :))
Obserwuj wątek
    • koham.mihnika Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 07:10
      przyszedl czas na ambasadorow i KONSULOW. Pora skonczyc z domena agentury.
      • jakubowska100 CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 10:22
        albo na Syberię jak mój dziadek! komunizm trzeba wyrwać z korzeniami i właśnie
        się to dzieje. Bez zupełnej zmiany systemu po roku 89 nie ma co liczyć na
        zmianę myślenia rządzących. I się okazuje że te czerwone gnidy siedziały za
        granicą na stołkach!! Władza ukrywała do teraz ich przynależność tzn niby kto
        chciał to wiedział, ale nikt nie wiedział i lepiej żeby nie za głośno mówiono o
        tym kto co robił wcześniej. Czerwonka WON WON WON, czeka teraz was ZGON ZGON
        ZGON, wolę być oszukiwany przez swoich niż super rządzony przez agentów Kremla
        HEJ!
        • janma46 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:26
          Ale ty człowieku jesteś ubogi umysłowo.Skąd w tobie tyle zajadłości.
          • m15 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:39
            janma46 napisał:

> Ale ty człowieku jesteś ubogi umysłowo.Skąd w tobie tyle zajadłości.
            wy czerwoni jesteście jacyś debilni ,ciągle nie możecie zrozumieć ,że wasz czas
            skończył się ,pis robi to co należało uczynić kilkanaście lat temu ,nic to -co
            się odwlecze to nie uciecze,a swoją drogą to powinniście zapalić świeczkę
            najjaśniejszej panience ,że odwiodła nas od pomysłu zemsty za kilkadziesiąt lat
            zniewolenia -bereza była tuż ,tuż-przemyśl to
            • tatamajaja czerwonych bandytów wysłać do łagrow w Korei Pół 03.01.06, 12:33
              • kwacho-michnik HURA ! MOSKWA TRACI AGENTURY !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.06, 12:41
                po 16tu latach
                działania na szkodę RP

teraz na esbecką rentę ?
                ciekawe w jakiej wysokości ?
                20tys., 50tys. ?

a może by tak zlustrować
                gigantyczne apanarze i renty
                tych towarzyszy !
                • zbigniew-filar Re: HURA ! MOSKWA TRACI AGENTURY !!!!!!!!!!! 03.01.06, 16:31
                  kwacho-michnik napisał:

> po 16tu latach
                  > działania na szkodę RP
                  >
                  > teraz na esbecką rentę ?
                  > ciekawe w jakiej wysokości ?
                  > 20tys., 50tys. ?
                  >
                  > a może by tak zlustrować
                  > gigantyczne apanarze i renty
                  > tych towarzyszy !

ci pseudoambasadorzy zajmowali sie
                  głównie tak jak za czasów prl
                  utrudnianiem życia Polakom na emigracji !
                  no i najprawdopodobniej agenturą dla moskwy
            • y.y Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 13:01
              A dlaczego od razu, jak komuś się nie podoba TKM (Teraz k.... my) i taka
              polityka, że co cztery lata wymienia sie politycznie ludzi, bo chce się wsadzić
              swoich, to od razu wyzywasz go od czerwoych i debili? Według Ciebie każdy kto
              nie patrzy bezkrytycznie na poczynania rządu i nie jest katolikiem to od razu
              jest czerwony debil? Taki z Ciebie katolik? Prostak, cham i idiota jesteś a nie
              katolik. Idź lepiej do szkoły zamiast obrażać ludzi, chociaż g... o wiesz kim
              są.
              • polonus39 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 04.01.06, 00:37
                Za wyjatkiem slów ublizajacych, zgadzam sie z y.y.
                Jako polonus, urodzony w polsce w 1939 roku, emigrant polityczny po wojnie,
                razem z Rodzina, bo Ojciec nie mógl wrócic do Kraju z powodu przesladowania
                przez rzady komunistyczne oficerów walczacych na zachodzie, ze smutkiem czytam
                jak obywatele polski demokratycznej tak nietolerancyjnie i okólnikami sadza
                obywatelów innego pezekonania. A wlasnie w demokracii chodzi o to zeby kazdy
                mógl wypowiadac swoje mysli. Kiedys slyszalem takie zdanie przypisywane jakiejs
                osobistosci: "Bede zwalczal twoje przekonania do smierci, ale jestem gotów dac
                zycie, abys je mógl wypowiadac". Nie mozna do jednej torby wsadzic wszystkich
                terazniejszych amabasadorów, tylko z tego ze byli mianowani przez rzady SLD
                (Kto wybral Kwasniewskiego na dwie kadencje? Marcjanie).
              • polonus39 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 04.01.06, 00:52
                DODAJE POPRAWKE: W OSTATNIM SLOWIE MOJEGO LISTU BRAKOWALO ZNAKU ZAPYTANIA.
                Napewno, za to zostane rozszarpany przez krytyków.
                TEKST POPRZEDNIEGO LISTU
                Za wyjatkiem slów ublizajacych, zgadzam sie z y.y.
                Jako polonus, urodzony w polsce w 1939 roku, emigrant polityczny po wojnie,
                razem z Rodzina, bo Ojciec nie mógl wrócic do Kraju z powodu przesladowania
                przez rzady komunistyczne oficerów walczacych na zachodzie, ze smutkiem czytam
                jak obywatele polski demokratycznej tak nietolerancyjnie i okólnikami sadza
                obywatelów innego pezekonania. A wlasnie w demokracii chodzi o to zeby kazdy
                mógl wypowiadac swoje mysli. Kiedys slyszalem takie zdanie przypisywane jakiejs
                osobistosci: "Bede zwalczal twoje przekonania do smierci, ale jestem gotów dac
                zycie, abys je mógl wypowiadac". Nie mozna do jednej torby wsadzic wszystkich
                terazniejszych amabasadorów, tylko z tego ze byli mianowani przez rzady SLD
                (Kto wybral Kwasniewskiego na dwie kadencje? Marcjanie?).
            • igel1 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 14:28
              Koniec czerwonych pajakow...wuw nareszcie ..zanim zakreca rope i gas...
        • demokrata.antyfaszysta komunistow zastapia Opus Deisci ! -RP w niewoli ! 03.01.06, 11:44
          Przeciez tu chodzi o calkowite podporzadkowannie Polski czarnej mafii.
          • m15 Re: komunistow zastapia Opus Deisci ! -RP w niewo 03.01.06, 11:46
            demokrata.antyfaszysta napisał:

> Przeciez tu chodzi o calkowite podporzadkowannie Polski czarnej mafii.
            tak właśnie,a ty chcesz czerwonej:))
            • autokrata.fetyszysta Re: a ty chcesz czerwonej 27.08.07, 06:57
              A co za różnica ?
        • jamtoja Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:46
          żenada, jeszcze powiedz, że jesteś katolikiem miłujacym bliźnich, tfu. Rzygać mi
          się chce jak czytam coś takiego.
          A powrót komunizmu to zobaczysz jak PIS dostanie >50% głosów, zresztą już się
          zaczynają podobieństwa.
          Przyznaj się, że najchętniej byś widział Polskę taką jak przed 89, tylko bez
          zwalczania kościoła. Polska dla katolików np... podoba Ci się takie hasło?
          • m15 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:48
            jamtoja napisał:

> żenada, jeszcze powiedz, że jesteś katolikiem miłujacym bliźnich, tfu. Rzygać
            m
            > i
            > się chce jak czytam coś takiego.
            > A powrót komunizmu to zobaczysz jak PIS dostanie >50% głosów, zresztą już s
            > ię
            > zaczynają podobieństwa.
            > Przyznaj się, że najchętniej byś widział Polskę taką jak przed 89, tylko bez
            > zwalczania kościoła. Polska dla katolików np... podoba Ci się takie hasło?
            polska dla wszystkich uczciwych i prawych,precz z czerwoną zarazą ,z lewakami i
            zboczeńcami,agentami i szpiclami ,precz z posowiecką agenturą
            • l-ewa Nie pisz tak zajadle 03.01.06, 12:09

bo ci się dres poci...
              • antoniw2 Re: Nie pisz tak zajadle 03.01.06, 12:26
                Droga Ewo,
                {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe
                z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy
                rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski}
                SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W
                MOSKWIE
                I tylko tyle
                • kosa811 Toś się kombatancie nawalczył 03.01.06, 12:59
                  ale wydaje mi się, żeś raczej kiepski merytorycznie i dlatego 'stoisz w miejscu'

Ja w podobnej branży od pocz. lat 90. i 'dojechałem' do stanowiska dyr.
                  departamentu - przetrwałem wszystkie nasze wspaniałe ekipy, bo BYŁEM
                  NAJLEPSZY. I odszedłem prawie rok temu sam, bo tak mi się chciało
          • lebierre jamtoja - PLACI CI KREML, CZY GW, A MOZE TO MANIA? 03.01.06, 12:33
            • waleriam Re: jamtoja - PLACI CI KREML, CZY GW, A MOZE TO M 03.01.06, 22:05
              lalalala lililil hahahaa ja jestem wesoly tomek mam na przedmiesciu domek i w
              domku udzielam korepetycji z jez. polskiego.
        • hrabia12 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 12:18
          BRAWO KACZYNSKI !!!
        • julita451 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 13:22
          razem z Pani imienniczką -po nazwisku !!!!!!
        • igel1 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 14:32
          Wreszcie KAczynscy udowadniaja swoja lojalnosc wobec narodu
          polskiego...Czekalem na to tak dlugo ,ze juz poowoli w to nie wierzylem..
          K O M U N S C I N A K R E M L albo S Y B E R I E !!!!
    • rkdeey Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 07:15
      BMW znow w akcji... MGIMO to jakby nie patrzec doskonala uczelnia i czepiac
      sie nie ma czego. No ale to PiSuary, a im nic nie pasuje co z PiSsu sie nie
      wywodzi - jak sie taplac, to we wlasnym kaczym bagienku. A doswiadczone i
      obyte kadry wywala. Tylko kto wtedy bedzie robil za tlumacza dla Kaczek?
      Przeciez nikt na Zachodzie nie zrozumie ich pokreconej logiki...
      • chomskybornagain1 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 07:26
        "doswiadczone i obyte kadry" :) ja mam inne doswiadczenie jesli chodzi o
        niektore polskie konsulaty
      • zbyszek2005 N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 07:41
        ..."obyte kadry"? W czym?
        Dotychczas wejścia do polskich placówek dyplomatycznych i konsularnych (NA
        WSZYSTKICH KONTYNENTACH) kojarzyły się Rodakom (nie mylić z polskojęzyczną
        hołotą)z podobnymi odczuciami jakich doznawali Oni, wkraczając w progi
        peerelowskich, bezpieczniackich urzędów paszportowych.
        Wygląda, że autentycznie coś drgnęło.
        Czyżby od teraz w polskich ambasadach a także w konsulatach zapanuje klimat
        polskości a więc gościnności, zrozumienia i NORMALNOŚCI, którą cieszą się
        obywatele innych i od dawna suwerennych krajów.
        Byłby to najlepszy noworoczny prezent.
        • donkowalski Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 09:20
          rowniez sie ciesze... ale nie wydaje mi sie,zeby te zmiany mialy na celu
          przeksztalcenie ambasad w karczmy, czy kluby osiedlowe (choc poprawa jakosci
          uslug w naszych placowkach dyplomatycznych bedzie mile widziana jak wszedzie
          indziej). tu chodzi wylacznie o reprezentacje narodowego interesu Polski
        • unijny Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 10:11
          Cudowna wiadomosc. W artykume zapomniano dodac urzedasow konsularnych ambasady
          w Madrycie.
          Walcze z nimi od ponad roku o wznowienie paszportu polskiego. Moj polski
          paszport wysany w Bernie (Szwajcaria) skonczyl sie w grudniu 2004. Poniewaz
          jako emeryt mieszkam oficjalnie w Hiszpanii, logicznie wyslalem moj
          przedawniony paszport do konsulatu w Madrycie. Najpierw zadali placenia, potem
          kiedy oplaty dostali - poinformowali, ze nie moga mi dac paszportu na 10 lat bo
          nie mam PESELa, dali na rok, za ktory dodatkowo zaplacilem. Pojechalem do
          Polski aby kupic mieszkanie, notariusz nie wierzyl, ze w moim paszporcie nie ma
          PESELa. Wrocilem do Hiszpanii, dalem nowa metryke urodzenia, itd. Okazalo sie,
          ze "nie jestem rejestrowany w Polsce". Wyujechalem w roku 1958, z normalnym
          polskim paszportem, ktory pozniej zmienil forme na konsularny (dla studenta),
          potem normalny na 10 tal, i tak do roku 2004.

No i w dniu dzisiejszym ciagle nie mam paszportu polskiego, bo wg wladz
          konsularnych z Madrytu - NIE JESTEM REJESTROWANY w Polsce.

Bede sie cieszyl, jak niektore urzedasy z Madrytu pojda na bezrobocie za zl.600
          miesiecznie.

Pozdrowienia
          • lidkawozniak Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 11:40
            To w końcu nie rozumiem... Jest Pan rejestrowany w Polsce, czy nie?
          • kanadyjkarz Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 12:09
            unijny napisał:

> Cudowna wiadomosc. W artykume zapomniano dodac urzedasow konsularnych
            ambasady
            > w Madrycie.
            > Walcze z nimi od ponad roku o wznowienie paszportu polskiego. Moj polski
            > paszport wysany w Bernie (Szwajcaria) skonczyl sie w grudniu 2004. Poniewaz
            > jako emeryt mieszkam oficjalnie w Hiszpanii, logicznie wyslalem moj
            > przedawniony paszport do konsulatu w Madrycie. Najpierw zadali placenia,
            potem
            > kiedy oplaty dostali - poinformowali, ze nie moga mi dac paszportu na 10 lat
            bo
            >
            > nie mam PESELa, dali na rok, za ktory dodatkowo zaplacilem. Pojechalem do
            > Polski aby kupic mieszkanie, notariusz nie wierzyl, ze w moim paszporcie nie
            ma
            >
            > PESELa. Wrocilem do Hiszpanii, dalem nowa metryke urodzenia, itd. Okazalo
            sie,
            > ze "nie jestem rejestrowany w Polsce". Wyujechalem w roku 1958, z normalnym
            > polskim paszportem, ktory pozniej zmienil forme na konsularny (dla studenta),
            > potem normalny na 10 tal, i tak do roku 2004.
            >
            > No i w dniu dzisiejszym ciagle nie mam paszportu polskiego, bo wg wladz
            > konsularnych z Madrytu - NIE JESTEM REJESTROWANY w Polsce.
            >
            > Bede sie cieszyl, jak niektore urzedasy z Madrytu pojda na bezrobocie za
            zl.600
            >
            > miesiecznie.
            >
            > Pozdrowienia

Namówiłem moją rodzinę,żeby zarejestrowali sie na w Polsce. Mieszkają w
            kanadzie. Przygotowąlem im do odbioru w urzędzie skarbowym, numery NIP, żeby
            mogli dziedziczyć w Polsce spadki.Bez NIP-u( numer identyfikacji podatkowej nie
            mogą rozliczyć się z urzędem skarbowym. Ale żeby miec NIP trzeba mieć PSL. Był
            on wydawany w 1982r osobom mieszkającym w Polsce. Moja rodzina wyjężdzała w
            stanie wojennym z warszawskiej woli w 1982r. Na szczęście już ich objeła
            ewidencja PSL.pozdrawiam a.
          • terra-nova Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 12:11
            Po co ci polski paszport, zyc bez niego nie mozesz?
            • lidkawozniak Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 12:14
              terra-nova napisała:

> Po co ci polski paszport, zyc bez niego nie mozesz?

E, bez przesady. Pan z Madrytu rzeczywiście ma problem, tyle tylko, że raczej
              niesłusznie zwala winę na ambasadę w Madrycie.
              • barbara444 Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:00
                Przychodzi nowa syjonistyczna o zabarwieniu amerykanskim za pieniadze Sorosa.
                Ta jest znacznie silniejsza niz stara (choc rodziny te same) i bardziej
                efektywna dla osiagniecia swoich celow.

Od Kasmana i Bermana, min spraw zagranicznych "Naszkowskiego", ostatnio ...Felda
                przez Kwacha i Michnika do Miedzynarodowego Kongresu Syjonistow z Michnikiem na
                honorowym miejscu. Pogrobowcy Bermanow wpomozeni przez Bronfmanow z Kanady i USA
                przejeli wladze ekonomiczna w RP wiec nie wazne dla nich co oddaja (te pare
                stanowisk) w dyplomacji bo i tak rzadza nia centralnie przy pomocy USA.

Nie ma znaczenia czy ruscy czy amerykanscy SYJONISCI rzadza Polska nic sie nie
                zmienilo. Jak tak Polakom jest dobrze to niech sie ciesza. Amerykanie oglupieni
                przez syjonistyczne media i marionetkowych prezydentow oddaja zycie dla Izraela.
                Od wielu lat. W mediach nie wolno krytykowac zbrodni Izraela w najmniejszym
                stopniu bo sie idzie do wiezienia za antysemityzm. Dziennikarz ktory powie
                najmniejsze slowo przeciw poparciu Izraela konczy kariere w USA w tym samym
                tygodniu bo prawo zabrania krytyki Izraela mowiac ze to jest rasizm.

A kto stal za 9/11 to sie dopiero wyjasni. Budynki WTCs byly pelne bankierow
                syjonistycznych i prawie nikt z nich nie zginal tylko normalni amerykanie.
                Mossad wiedzial o zamachu (wiedzial ??? czy wiecej) i ostrzegl swoich.
                Oszalaly Bush nie rozroznia faktow od prawdy. Kerry ???. Ten byl bezposrednio z
                diaspory syjonistycznej.
                • lidkawozniak [...] 03.01.06, 14:03
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:21
                    Litka, Kochana,

Nie komunistow czy katolikow tylko syjonistow mamy ....mielismy i ....bedziemy
                    mieli przy wladzy. Polacy tak lubia (lubia dac soba manipulowac i dac sie
                    okradac) zawsze tak bylo. Nie wazne czy przedwojenne "nasze ulice wasze
                    kamienice", sowieckie bagnety czy amerykanskie syjonistyczne dolary.

Ta obecna tzw. "prawica przy wladzy" (jezeli to jest wladza bo rzad niepewny) to
                    tylko przykrywka dla tlumu zeby nie mysleli za duzo bedac zadowoleni z czystki.
                    Jakiej czystki ?. Ze zmienia paru policjantow z SB ktorzy i tak od lat zajmowali
                    sie glownie korupcja ?.
                    I 10 syjonistycznych ambasadorow ?.

Patrz Dziewczyno na swiat troche z perspektywy, zobacz kto rzadzil finajsami
                    swiata od setek lat to zrozumierz wojny, rewolucje. Nawet krolowa Victoria na
                    szczycie chwaly imperium siedzla w kieszeni u paru syjonistycznych bankierow.
                    Oni zbudowali amerykanski system bankowy (Federal Reserve jest instytucja
                    prywatna)i trzymaja w nim wladze od Barucha do Greenspana i Bernake. Bank
                    swiatowy jest pod Wolfowitzem asem inwazjii na Irak. To tak cos jak Goebbels w
                    pewnym sensie.
                    • lidkawozniak Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:23
                      To ja już nie wiem. To kto w takim razie nie jest syjonistą?
                      • barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:39
                        Na pewno nie Michnik.
                • 7czester7 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:29
                  Mam nadzieje że liczba przy barbara444, oznacza wiek, i ta pani, ze swoimi
                  antysemickimi poglądami odejdzie niedługo na łono Abrahama.(uważaj Basiu-toż to
                  Żyd).
                  Ilu jest jeszcze jakiś takich dziwnych ludzi w Polsce? Wychowani w komunie,
                  najgorsze świnie z komiksu "Maus".
                  • barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:42
                    Barbara nie jest z komunizmu tylko a amerykanskiego kapitalizmu.
                    Stad poglebione doswiadczenie.

Dlaczego nie jedziesz do Izraela ?. Lub do Iraku ?.
                    Speln swoj patriotyczny obowiazek.
                    • 7czester7 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:49
                      A jak Barbara wyjechała do amerykańskiego kapitalizmu? Dali paszport bez
                      problemów? Czy coś Barbara podpisywała?A może sama chciała tępić
                      Syjonistów-zgniłych kapitalistów?
                      A jak Barbara jeszcze siedzi w Stanach, to niech nie wraca.
                      Nikt jej tu nie chce.
                      A i cena żywca w dół leci, to i jej się nie opłaca.
                      A jak trzeba,to do Iraku pojadę. I do Izraela też.
                      • barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 16:06
                        Uwazaj zeby cie nie skrocili o glowe w Iraku i w RP jak bedziesz tak glosno
                        glosil swoje syjonistyczne credo. Patrz na Adasia on w Izraelu nie jest a rzadzi
                        i ma sie dobrze.
                        A gdzie ja jestem w daym momencie to nie twoja sprawa.
                        Ja sie grzecznie dziele z toba tym co sie nauczylem przez dlugie lata a ty
                        zarasz rzucasz we mnie G...m.
                        A jesli chodzi o paszporty to zawsze je dawali w Polsce najpierw "syjonistom"
                        nie wiem co podpisywali ale ja to nic po wielu wielu odmowach (syjonisci nie
                        miewali odmow" czy tak jak Ty. ?. Przeciez biuro paszportow kontrolowali w PRL
                        syjonisci.
      • starywiarus DOSKONAŁA UCZELNIA 03.01.06, 10:40
        rkdeey napisał:

> BMW znow w akcji... MGIMO to jakby nie patrzec doskonala uczelnia i czepiac
        > sie nie ma czego.

?Rzeczpospolita? 13.02.03 Nr 37:

?Jerzy Więcław (Australia) jest absolwentem moskiewskiego MGIMO (1973) i WSNS przy KC PZPR (1980)?
        (...) ?Jerzy Jaskiernia, szef Sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych i przewodniczący Klubu SLD, twierdzi,
        że MGIMO była jedną z najlepszych uczelni tego typu na świecie? (...) ?Grzegorz Kostrzewa-Zorbas z
        PAN twierdzi natomiast, że MGIMO był kuźnią młodych kadr KGB. - Ta szkoła zajmowała się
        indoktrynacją marksistowsko-leninowską. Miała bardzo niski poziom, jeśli chodzi o właściwą wiedzę
        dyplomatyczną, taką jak prawo międzynarodowe, polityka międzynarodowa czy ekonomia - mówi
        Kostrzewa-Zorbas.(...)"

Jak komu mało dr Kostrzewy-Zorbasa z PAN, to to samo co on napisał w swojej książce Oleg
        Gordijewski, rezydent wywiadu wojskowego GRU w Londynie, zbiegły na Zachód w 1985 roku, a ten
        powinien wiedzieć, co mówi. Kostrzewa-Zorbas i Gordijewski niee znają się, więc raczej się nie
        namówili na szkalowanie MGIMO.

Ale to na pewno jedna z najlepszych uczelni tego typu na świecie.
        Gdzie jeszcze można zdobyć na przykład taką wiedzę?

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060103/kraj/kraj_a_2.html
        "Jak dowiedziała się "Rz", jeden z odwołanych miał powiedzieć ministrowi Mellerowi: - Niech pan
        pamięta, że pluton egzekucyjny rozstrzeliwany jest na końcu."
      • seawolfie Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 11:37
        Jakby nie patrzeć, to kuznia kadr KGB. Być może zresztą doskonała, kształci
        doskonałych agentów. Tylko dlaczego ci agenci maja reprezentowac moj kraj?
      • antoniw2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 12:28
        Ignorancie rkdeey!
        MOSKWIE
        I tylko tyle
        • lidkawozniak Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 14:01
          Moze ja też jestem ignorantką, ale które to państwo ma na szczytach władzy
          wyłącznie wykształconych w Moskwie?
    • trojanska Komunistyczny beton 03.01.06, 07:29
      Mój poprzednik napisał "No ale to PiSuary, a im nic nie pasuje co z PiSsu sie
      nie wywodzi - jak sie taplac, to we wlasnym kaczym bagienku. A doswiadczone i
      obyte kadry wywala". Przykład betonowego mózgu, gdzie już żaden promień światła
      się nie przebije. O czym z takim dyskutować, jeżeli dla niego to ci się działo
      w Polsce przez ostatnie lata to były złote lata.
      • dzieciatko_o_dyrektora Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 07:32
        a kto z toba chce dyskutowac ?
      • rkdeey Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 08:02
        Dzieciątko poniżej ma rację - nie warto z tobą dyskutować. Ale coś wyjaśnię -
        jeśli ktoś reprezentuje beton, to ty właśnie zakładając, że każdy, kto myśli
        inaczej niż ty, jest komunistą. Ja komunizm pamiętać mogę jedynie z
        dzieciństwa, faktem jest natomiast, że obecna sytuacja coraz częściej mi tamte
        czasy przypomina.
        • antoniw2 Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 12:33
          rdkeey - który mało pamietasz, a ksiazka dla ciebie za ciezka:
          MOSKWIE
          I tylko tyle
          • lidkawozniak Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 14:04
      • resdes A kim ich zastąpią? Absolwentami Rydzykowiska? 03.01.06, 09:27
        A niech PIS wywala komuchów, jestem za.
        Obawiam się tylko że to zmiana koloru rządzącej mafii, z czerwonej na czarną.

Żal mi straconych ostatnich 12 lat. I żal mi tych następnych czterech (oby
        krócej!!!!) bo co moga nam zaproponować ludzie bez horyzontów i obycia,
        przekonani o swojej wielkości i nieomylności?
        • antoniw2 Re: A kim ich zastąpią? Absolwentami Rydzykowiska 03.01.06, 12:34
          Drogi resdes!
          MOSKWIE
          I tylko tyle
    • dzieciatko_o_dyrektora Ciekawe kiedý wezna sie za : 03.01.06, 07:30
      listonoszy , sprzataczki , babcie kiblowe ?
      • xieni Re: Ciekawe kiedý wezna sie za : 03.01.06, 08:44
        niedługo napewno wymienia WSZYSTKICH łącznie ze sprzątaczkami, szatniarzami i
        portierami. i to będzię prawdziwa odnowa moralne państwa!!!
        ludzie - ratunkuuuuu!

www.kurczeblade.pl
    • zapijaczonyryj natępna czystka będzie w burdelach 03.01.06, 07:40
      Jak brać wszystko to wszystko lub jak kto woli wszystko albo nić. Dlatego
      mślę,że prędzej czy póżniej przyjdzie kolej na wymianę "burdelmam" w
      tzw. "agencjach towarzyskich" . W końcy było nie było te miejsca zawsze były
      żródłem informacji służb specjalnych, a tego PPIS nie moze odpuścić.
      • barbara444 Re: natępna czystka będzie w burdelach Nie 03.01.06, 14:23
        Wiekszosc burdelow w RP jest w rekach syjonistow tak mi powiedzial jeden z nich.
    • a.k.traper 100%? 03.01.06, 07:44
      towarzyszu Szmajdziński, Miller tez sie zachowywał jakby dostał 100%, poczekam
      i na Kaczzyńskiego
    • airwalk77 A co z ambasada ONZ w Genewie ... 03.01.06, 07:56
      tam tez nalezy zrobic mala deburdelizacje...
    • zenek68 kto to jest Szmajdziński i co to jest SLD ? 03.01.06, 07:57
      i kogo to obchodzi ?
    • doral2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 08:07
      "To akt politycznej zemsty - ocenia Jerzy Szmajdziński, szef klubu
      parlamentarnego SLD. - Po raz pierwszy w dziejach III RP dochodzi do
      spektakularnej czystki w szeregach dyplomacji, zerwana zostanie ciągłości
      polskiej polityki zagranicznej." Olaboga, naprawdę??? A cóż innego robiła SLD
      jak się dorwała do żłobu?? Zapomniał wół jak cielęciem był??
      • 9111951u Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 08:17
        na 100 iluś tam ambasadorów odwołano aż 10, rety co to się panie dzieje.
    • stir1 BEDE PLAKAL za nimi; biedacy wrocą na wieś... 03.01.06, 08:15
      z milionami w kieszeni
    • bzychnur Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 08:34
      Moskiewski Instytut Spraw Międzynarodowych ma akurat opinie jednej z
      najlepszych szkol dyplomatycznych na swiecie. Na palcach jednej reki mozna
      policzyc wyzsze szkoly o podobnej renomie ksztalcace dyplomatow.
      Moim skromnym zdaniem ograniczanie absolwentom tej uczelni dostepu do zawodu
      dyplomaty jedynie w oparciu o miejsce zdobycia dyplomu jest po prostu glupota.
      Natomiast normalna sprawa jest to, ze ambasadorowie reprezentuja za granica
      nasz rzad i dlatego musza dysponowac jego pelnym zaufaniem i ci ktorzy nim nie
      dysponuja powinni zostac odwolani. Jesli wedlug klucza partyjnego odwoluje sie
      i mianuje komendantow policji ktorych zdanie powinno polegac na dopilnowaniu
      efektywnego zwalczania przestepstwa to tym bardziej dotyczy to ambasadorow.
      • starywiarus NAJLEPSZA SZKOŁA DYPLOMATYCZNA NA ŚWIECIE 03.01.06, 10:49
        bzychnur napisał:

> Moskiewski Instytut Spraw Międzynarodowych ma akurat opinie jednej z
        > najlepszych szkol dyplomatycznych na swiecie. Na palcach jednej reki mozna
        > policzyc wyzsze szkoly o podobnej renomie ksztalcace dyplomatow.
        > Moim skromnym zdaniem ograniczanie absolwentom tej uczelni dostepu do zawodu
        > dyplomaty jedynie w oparciu o miejsce zdobycia dyplomu jest po prostu glupota.
        > Natomiast normalna sprawa jest to, ze ambasadorowie reprezentuja za granica
        > nasz rzad i dlatego musza dysponowac jego pelnym zaufaniem i ci ktorzy nim nie
        > dysponuja powinni zostac odwolani. Jesli wedlug klucza partyjnego odwoluje sie
        > i mianuje komendantow policji ktorych zdanie powinno polegac na dopilnowaniu
        > efektywnego zwalczania przestepstwa to tym bardziej dotyczy to ambasadorow.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34317602&a=34324623
        Może teraz MGIMO ma znakomitą reputację. Ale do 1990 roku to była kuźnia kadr MSZ ZSRR i Zarządu I
        KGB (wywiad zagraniczny), zamknięta uczelnia partyjna, nie prowadząca otwartego naboru,
        przyjmująca z tzw. typowania.

Jest dość oczywistym że jeśli ktoś w młodości studiuje na uniwersytecie oksfordzkim, to styka się tam
        towarzysko z młodzieżą z tzw. dobrych rodzin, czyli zachodnich środowisk opiniotwórczych, a
        uformowane na studiach przyjaźnie i związki mogą mu się potem w życiu przydać.

Równie oczywistym jest, że jeśli ktoś w młodości studiował w MGIMO, to siłą rzeczy stykał się tam
        towarzysko z z młodzieżą z ówczesnych dobrych rodzin radzieckich, czyli ze środowisk aparatu
        partyjnego, dyplomacji i wywiadu ZSRR. Radzieccy studenci MGIMO z lat 70-tych i 80-tych nie tylko
        zajmują dziś wysokie stanowiska w dyplomacji rosyjskiej, ale również są wyższymi oficerami SWR i FSB
        (SWR = Służba Wnieszniej Razwiedki, spadkobierca Zarządu I KGB, czyli rosyjskiego wywiadu
        zagranicznego; FSB = Federatiwnaja Służba Bezopasnosti, spadkobierca Zarządu II KGB, czyli
        kontrwywiadu).

Uformowane na studiach w MGIMO przyjaźnie i związki polskiego absolwenta mogą zatem przydać mu
        się w życiu w rozmaity sposób. Mogą się też przydać ?przyjaciołom Moskalom?. Tym łatwiej, że z
        samej natury pobieranych w latach 70-tych i 80-tych na MGIMO nauk, oraz z powodu profilu i celu
        działania tej uczelni, zakładano tam każdemu zagranicznemu studentowi teczkę akt osobowych, w
        której umieszczano między innymi jego szczegółową charakterystykę psychologiczną.

Dziś te teczki leżą w rosyjskich archiwach o niekoniecznie akademickim charakterze. Użytkownicy
        takich archiwów wiedzą, jak się najlepiej z absolwentem MGIMO zaprzyjaźnić, i na jakie argumenty i
        perswazje jest najbardziej wrażliwy. Rzeczywiście, na palcach jednej ręki policzyć uczelnie, które dają
        absolwentom takie możliwości. Ale nie wszystkim. Tylko swoim.
      • antoniw2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 12:37
        Drogi bzychnur'ze!
        MOSKWIE
        I tylko tyle
        • lidkawozniak Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 14:04
          • starywiarus WYTŁUMACZĘ POWOLI 03.01.06, 15:43
            lidkawozniak napisała:

> Moze ja też jestem ignorantką, ale które to państwo ma na szczytach władzy
            > wyłącznie wykształconych w Moskwie?

Nie jesteś ignorantką, tylko jesteś mało obyta z sarkazmem. Wytłumaczę powoli:

Chodzi o to, źe MSZ RP ma wśrod swojego personelu nieproporcjonalnie wysoki odsetek ex-PRLowskich
            dyplomatów wykształconych przez Rosjan, w latach 70 i 80-tych, na zamkniętej moskiewskiej uczelni
            partyjnej MGIMO, głęboko umoczonych w wywiad zagraniczny PRL, pracujący do 1989 roku przeciw
            Zachodowi, ręka w rękę i w ścislej współpracy z KGB.

Istnieje pogląd, że MSZ PRL był przede wszystkim przykrywką działalności wywiadowczej prowadzonej
            przeciwko Zachodowi, a dopiero potem instrumentem polityki zagranicznej państwa, tym bardziej że
            PRL nie miała i nie mogla mieć polityki zagranicznej państwa niezależnej od towarzyszy radzieckich.

MGIMO był kużnią tak kadr dyplomacji ZSRR jak i kadr wywiadowczych KGB. Ryzyko polega na
            niewiadomej naturze powiązań osobistych dzisiejszych dyplomatów RP ze znajomymi ze studiów w
            Moskwie z innej epoki, z których wielu było wtedy w KGB, a dziś w SWR i FSB. Ponadto istnieje kwestia
            niewiadomej lojalności tych ludzi wobec państwa o zmienionym ustroju. Jest też kwestia ryzyka
            zwiazanego z możliwością wywierania na tą kadrę nacisku przez Rosjan, mających obszerne archiwa,
            własne kolekcje teczek i 'haków', oraz dobrze znających indywidualne słabe punkty psychologiczne
            swoich byłych studentów i dawniejszych frontowych współtowarzyszy antyimperialistycznej walki na
            tzw. "cichym froncie".

Aby być w PRL dyplomatą, generalnie trzeba było być nie tylko dobrze widzianym, lojalnym członkiem
            PZPR, ale i być dobrze umoczonym w wewnętrzne układy i przepychanki zarowno partii jak i spec-służb
            cywilnych i wojskowych, stanowiących wówczas państwo w państwie. To żadna kwalifikacja do pracy w
            dyplomacji suwerennej Polski, członka NATO i UE.
    • lortea Wreszcie będzie normalna dyplomacja. 03.01.06, 08:47

• dkrytyk55 Normalna kolej rzeczy. 03.01.06, 08:55
      Każdy rząd ma to niezbywalne prawo.Ambasodorzy mianowani przez komunę nie budzą
      zaufania i wątpliwe są ich kwalifikacje.
      • stinger47 za to PiS......... 03.01.06, 09:05
        Za to kadry pisu sa tak przygotowane, doswiadczone i niepolityczne ze glowa
        boli!!!!
    • margala czystka?!? jaka czystka??? 03.01.06, 09:16

"GW" znowu nadużywa, moim zdaniem, mocnych słów. Czy można nazwać czystką
      wymianę kilku ambasadorów? Zmiany mają doczyczyć - jak podawały
      wczorajsze "Wiadomości" TVP - ok. 10% ambasadorów.
    • ufo54 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:21
      Najwyższy czas!
    • indris Co w tym robi Meller ? 03.01.06, 09:24
      To nazwisko jest mi znane od lat 80-tych, jako historyka specjalisty od okresu
      Rewolucji Francuskiej. Publikował wspólnie z prof. Janem Baszkiewiczem
      (partyjnym) a także samodzielnie ("Desmoulins"). Sądząc po tej ostatniej
      książce poglądy miał raczej lewicowe. Po marcu 1968 wyleciał aż do
      Białegostoku. Nigdy nie wyglądał na oszołoma lub dornopodobnego radykała.
      Ciekaw jestem, czy czystki w MSZ to jego inicjatywa, czy wykonanie poleceń
      Kaczorów. Chyba raczej to drugie. Ale co on w tym wszystkim robi ? Historyk z
      jego dorobkiem nie musi się trzymać rządowej posady, bo ma zapewnione zajęcia w
      nauce. Może dał sie skusić rangą ministra, jak kiedyś Barbara Piwnik ? Szkoda,
      że nie pamiętał o jej końcu.
      • ayran Re: Co w tym robi Meller ? 03.01.06, 10:38
        Wykluczasz, że owi ambasadorowie zasługują na to, by ich odwołać?
        Bardzo wiele wskazuje, że nie jest to zemsta PiS-u, gdyby tak było, pierwsza z
        posady ambasadora poleciałaby Hanna Suchocka.
    • dokowski Brawo! Komuchy na emeryturę! 03.01.06, 09:26

• bronek25 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:32
      Dyplomacja nalezy do tych waznych sfer, które rozsztrzygaja o przyszlosci
      państwa. Wymiana pracowników ambasad,tak gruntowna,jest kolejnym przykladem
      braku odpowiedzialności za panstwo.PiS, mimo ,ze glosowalo na niego kilka
      procent obywateli,zachowuje sie tak jakby mial za soba wiekszość.Takie totalne
      wymiatanie tylko dlatego, ze ktos ma inne poglady jest typowe dla prawicy,
      która jak sie jeszcze pogorsza stosunki z np: z Rosja,to uciekną z kraju gdzie
      pieprz rosnie! Tak jak przed 39 rokiem! Nowi na te funkcje beda zapewne
      mieli "doswiadczenie"z bogobojnych pielgrzymek , ze Zwiazku Harcerstwa
      Rzeczypospolitej i oczywiście ze Strazy Miejskiej, z W-wy oczywiście!Po
      prokuratorach, prezesach sadow, po zamachu na TVP, po policji itd. marsz do
      faszyzmu idzie jak walec!Długo jeszcze?
      • antoniw2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 12:47
        Drogi BronkU 25!
        MOSKWIE
        I tylko tyle
        • bronek25 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 19:18
          antoniw2 napisał:

> Drogi BronkU 25!
          > {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po
          przyjeździe
          > z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy
          > rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski}
          > SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH
          W
          > MOSKWIE
          > I tylko tyle
          Cenie tą wypowiedź( takie doswiadczenie w dyplomacji-chylę czola!)Moherowcy
          będą lepsi? A na experymenta czasu nie ma!
    • indris Meller jak Piwnik 03.01.06, 09:36
      Stefan Meller wydaje się pasować do PiSowskiej ekipy mniej więcej tak jak
      Barbara Piwnik do rządu Millera. Ciekawe czy skończy podobnie i kiedy ?
    • hotrod404 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:46
      i bardzo dobrze! wreszcie MOŻE zerwiemy ciągłość "polityki zagranicznej" rodem
      z PRL!
    • niemiec.niemiec Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:54
      Ciekawe, ze na tej liscie zabraklo konsula z Monachium pana Oleksego. Ciekawe
      czy dostal ta prace bedac po prostu bratem innego pana Oleksego.
      Poza tym informacje udzielane w konsulacie w Monachium sa na zenujaco niskim
      poziomie, wrecz dezinformujace. Np. w czasie ostatnich wyborow chcialem sie
      dowiedziec jaki dokument/zaswiadczenie potrzebuje, azeby moc zaglosowac w
      Polsce. Odpowiedz: " Dowod zameldowania w Niemczech". I takich urzednikow wysyla
      sie za granice???!
    • janul1 Czystki to robił brat Michnika 03.01.06, 10:05
      o tym napiszcie GW-niarze.
    • merich Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 10:15
      Nareszcie!! Wreszcie będziemy mieli porządną dyplomację. Niech wywalą
      wszystkich komuchów na zbity pysk!!
    • dziedzicznacytadelafinansjery Jak SLD wymieniać dyplomatów... 03.01.06, 10:22
      ... to jest to wymiana kadr.
      Jak PiS wymieniać dyplomatów - to jest to czystka.

Oj cienko, cienko z tą propagandą. Tow. Barańskiego poprosić, to przyuczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka