kain_brat_abla 03.01.06, 07:08 Wyślij posła a za nim osła. :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koham.mihnika Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 07:10 przyszedl czas na ambasadorow i KONSULOW. Pora skonczyc z domena agentury. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubowska100 CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 10:22 albo na Syberię jak mój dziadek! komunizm trzeba wyrwać z korzeniami i właśnie się to dzieje. Bez zupełnej zmiany systemu po roku 89 nie ma co liczyć na zmianę myślenia rządzących. I się okazuje że te czerwone gnidy siedziały za granicą na stołkach!! Władza ukrywała do teraz ich przynależność tzn niby kto chciał to wiedział, ale nikt nie wiedział i lepiej żeby nie za głośno mówiono o tym kto co robił wcześniej. Czerwonka WON WON WON, czeka teraz was ZGON ZGON ZGON, wolę być oszukiwany przez swoich niż super rządzony przez agentów Kremla HEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:26 Ale ty człowieku jesteś ubogi umysłowo.Skąd w tobie tyle zajadłości. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:39 janma46 napisał: > Ale ty człowieku jesteś ubogi umysłowo.Skąd w tobie tyle zajadłości. wy czerwoni jesteście jacyś debilni ,ciągle nie możecie zrozumieć ,że wasz czas skończył się ,pis robi to co należało uczynić kilkanaście lat temu ,nic to -co się odwlecze to nie uciecze,a swoją drogą to powinniście zapalić świeczkę najjaśniejszej panience ,że odwiodła nas od pomysłu zemsty za kilkadziesiąt lat zniewolenia -bereza była tuż ,tuż-przemyśl to Odpowiedz Link Zgłoś
kwacho-michnik HURA ! MOSKWA TRACI AGENTURY !!!!!!!!!!!!!!!! 03.01.06, 12:41 po 16tu latach działania na szkodę RP teraz na esbecką rentę ? ciekawe w jakiej wysokości ? 20tys., 50tys. ? a może by tak zlustrować gigantyczne apanarze i renty tych towarzyszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew-filar Re: HURA ! MOSKWA TRACI AGENTURY !!!!!!!!!!! 03.01.06, 16:31 kwacho-michnik napisał: > po 16tu latach > działania na szkodę RP > > teraz na esbecką rentę ? > ciekawe w jakiej wysokości ? > 20tys., 50tys. ? > > a może by tak zlustrować > gigantyczne apanarze i renty > tych towarzyszy ! ci pseudoambasadorzy zajmowali sie głównie tak jak za czasów prl utrudnianiem życia Polakom na emigracji ! no i najprawdopodobniej agenturą dla moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 13:01 A dlaczego od razu, jak komuś się nie podoba TKM (Teraz k.... my) i taka polityka, że co cztery lata wymienia sie politycznie ludzi, bo chce się wsadzić swoich, to od razu wyzywasz go od czerwoych i debili? Według Ciebie każdy kto nie patrzy bezkrytycznie na poczynania rządu i nie jest katolikiem to od razu jest czerwony debil? Taki z Ciebie katolik? Prostak, cham i idiota jesteś a nie katolik. Idź lepiej do szkoły zamiast obrażać ludzi, chociaż g... o wiesz kim są. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus39 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 04.01.06, 00:37 Za wyjatkiem slów ublizajacych, zgadzam sie z y.y. Jako polonus, urodzony w polsce w 1939 roku, emigrant polityczny po wojnie, razem z Rodzina, bo Ojciec nie mógl wrócic do Kraju z powodu przesladowania przez rzady komunistyczne oficerów walczacych na zachodzie, ze smutkiem czytam jak obywatele polski demokratycznej tak nietolerancyjnie i okólnikami sadza obywatelów innego pezekonania. A wlasnie w demokracii chodzi o to zeby kazdy mógl wypowiadac swoje mysli. Kiedys slyszalem takie zdanie przypisywane jakiejs osobistosci: "Bede zwalczal twoje przekonania do smierci, ale jestem gotów dac zycie, abys je mógl wypowiadac". Nie mozna do jednej torby wsadzic wszystkich terazniejszych amabasadorów, tylko z tego ze byli mianowani przez rzady SLD (Kto wybral Kwasniewskiego na dwie kadencje? Marcjanie). Odpowiedz Link Zgłoś
polonus39 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 04.01.06, 00:52 DODAJE POPRAWKE: W OSTATNIM SLOWIE MOJEGO LISTU BRAKOWALO ZNAKU ZAPYTANIA. Napewno, za to zostane rozszarpany przez krytyków. TEKST POPRZEDNIEGO LISTU Za wyjatkiem slów ublizajacych, zgadzam sie z y.y. Jako polonus, urodzony w polsce w 1939 roku, emigrant polityczny po wojnie, razem z Rodzina, bo Ojciec nie mógl wrócic do Kraju z powodu przesladowania przez rzady komunistyczne oficerów walczacych na zachodzie, ze smutkiem czytam jak obywatele polski demokratycznej tak nietolerancyjnie i okólnikami sadza obywatelów innego pezekonania. A wlasnie w demokracii chodzi o to zeby kazdy mógl wypowiadac swoje mysli. Kiedys slyszalem takie zdanie przypisywane jakiejs osobistosci: "Bede zwalczal twoje przekonania do smierci, ale jestem gotów dac zycie, abys je mógl wypowiadac". Nie mozna do jednej torby wsadzic wszystkich terazniejszych amabasadorów, tylko z tego ze byli mianowani przez rzady SLD (Kto wybral Kwasniewskiego na dwie kadencje? Marcjanie?). Odpowiedz Link Zgłoś
igel1 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 14:28 Koniec czerwonych pajakow...wuw nareszcie ..zanim zakreca rope i gas... Odpowiedz Link Zgłoś
demokrata.antyfaszysta komunistow zastapia Opus Deisci ! -RP w niewoli ! 03.01.06, 11:44 Przeciez tu chodzi o calkowite podporzadkowannie Polski czarnej mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: komunistow zastapia Opus Deisci ! -RP w niewo 03.01.06, 11:46 demokrata.antyfaszysta napisał: > Przeciez tu chodzi o calkowite podporzadkowannie Polski czarnej mafii. tak właśnie,a ty chcesz czerwonej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
autokrata.fetyszysta Re: a ty chcesz czerwonej 27.08.07, 06:57 A co za różnica ? Odpowiedz Link Zgłoś
jamtoja Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:46 żenada, jeszcze powiedz, że jesteś katolikiem miłujacym bliźnich, tfu. Rzygać mi się chce jak czytam coś takiego. A powrót komunizmu to zobaczysz jak PIS dostanie >50% głosów, zresztą już się zaczynają podobieństwa. Przyznaj się, że najchętniej byś widział Polskę taką jak przed 89, tylko bez zwalczania kościoła. Polska dla katolików np... podoba Ci się takie hasło? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 11:48 jamtoja napisał: > żenada, jeszcze powiedz, że jesteś katolikiem miłujacym bliźnich, tfu. Rzygać m > i > się chce jak czytam coś takiego. > A powrót komunizmu to zobaczysz jak PIS dostanie >50% głosów, zresztą już s > ię > zaczynają podobieństwa. > Przyznaj się, że najchętniej byś widział Polskę taką jak przed 89, tylko bez > zwalczania kościoła. Polska dla katolików np... podoba Ci się takie hasło? polska dla wszystkich uczciwych i prawych,precz z czerwoną zarazą ,z lewakami i zboczeńcami,agentami i szpiclami ,precz z posowiecką agenturą Odpowiedz Link Zgłoś
antoniw2 Re: Nie pisz tak zajadle 03.01.06, 12:26 Droga Ewo, {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W MOSKWIE I tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
kosa811 Toś się kombatancie nawalczył 03.01.06, 12:59 ale wydaje mi się, żeś raczej kiepski merytorycznie i dlatego 'stoisz w miejscu' Ja w podobnej branży od pocz. lat 90. i 'dojechałem' do stanowiska dyr. departamentu - przetrwałem wszystkie nasze wspaniałe ekipy, bo BYŁEM NAJLEPSZY. I odszedłem prawie rok temu sam, bo tak mi się chciało Odpowiedz Link Zgłoś
waleriam Re: jamtoja - PLACI CI KREML, CZY GW, A MOZE TO M 03.01.06, 22:05 lalalala lililil hahahaa ja jestem wesoly tomek mam na przedmiesciu domek i w domku udzielam korepetycji z jez. polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia12 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 12:18 BRAWO KACZYNSKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
julita451 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 13:22 razem z Pani imienniczką -po nazwisku !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
igel1 Re: CZERWONI WON NA KREML TRLALALA HAHAHAHAHA!!!! 03.01.06, 14:32 Wreszcie KAczynscy udowadniaja swoja lojalnosc wobec narodu polskiego...Czekalem na to tak dlugo ,ze juz poowoli w to nie wierzylem.. K O M U N S C I N A K R E M L albo S Y B E R I E !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rkdeey Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 07:15 BMW znow w akcji... MGIMO to jakby nie patrzec doskonala uczelnia i czepiac sie nie ma czego. No ale to PiSuary, a im nic nie pasuje co z PiSsu sie nie wywodzi - jak sie taplac, to we wlasnym kaczym bagienku. A doswiadczone i obyte kadry wywala. Tylko kto wtedy bedzie robil za tlumacza dla Kaczek? Przeciez nikt na Zachodzie nie zrozumie ich pokreconej logiki... Odpowiedz Link Zgłoś
chomskybornagain1 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 07:26 "doswiadczone i obyte kadry" :) ja mam inne doswiadczenie jesli chodzi o niektore polskie konsulaty Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek2005 N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 07:41 ..."obyte kadry"? W czym? Dotychczas wejścia do polskich placówek dyplomatycznych i konsularnych (NA WSZYSTKICH KONTYNENTACH) kojarzyły się Rodakom (nie mylić z polskojęzyczną hołotą)z podobnymi odczuciami jakich doznawali Oni, wkraczając w progi peerelowskich, bezpieczniackich urzędów paszportowych. Wygląda, że autentycznie coś drgnęło. Czyżby od teraz w polskich ambasadach a także w konsulatach zapanuje klimat polskości a więc gościnności, zrozumienia i NORMALNOŚCI, którą cieszą się obywatele innych i od dawna suwerennych krajów. Byłby to najlepszy noworoczny prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
donkowalski Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 09:20 rowniez sie ciesze... ale nie wydaje mi sie,zeby te zmiany mialy na celu przeksztalcenie ambasad w karczmy, czy kluby osiedlowe (choc poprawa jakosci uslug w naszych placowkach dyplomatycznych bedzie mile widziana jak wszedzie indziej). tu chodzi wylacznie o reprezentacje narodowego interesu Polski Odpowiedz Link Zgłoś
unijny Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 10:11 Cudowna wiadomosc. W artykume zapomniano dodac urzedasow konsularnych ambasady w Madrycie. Walcze z nimi od ponad roku o wznowienie paszportu polskiego. Moj polski paszport wysany w Bernie (Szwajcaria) skonczyl sie w grudniu 2004. Poniewaz jako emeryt mieszkam oficjalnie w Hiszpanii, logicznie wyslalem moj przedawniony paszport do konsulatu w Madrycie. Najpierw zadali placenia, potem kiedy oplaty dostali - poinformowali, ze nie moga mi dac paszportu na 10 lat bo nie mam PESELa, dali na rok, za ktory dodatkowo zaplacilem. Pojechalem do Polski aby kupic mieszkanie, notariusz nie wierzyl, ze w moim paszporcie nie ma PESELa. Wrocilem do Hiszpanii, dalem nowa metryke urodzenia, itd. Okazalo sie, ze "nie jestem rejestrowany w Polsce". Wyujechalem w roku 1958, z normalnym polskim paszportem, ktory pozniej zmienil forme na konsularny (dla studenta), potem normalny na 10 tal, i tak do roku 2004. No i w dniu dzisiejszym ciagle nie mam paszportu polskiego, bo wg wladz konsularnych z Madrytu - NIE JESTEM REJESTROWANY w Polsce. Bede sie cieszyl, jak niektore urzedasy z Madrytu pojda na bezrobocie za zl.600 miesiecznie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 11:40 To w końcu nie rozumiem... Jest Pan rejestrowany w Polsce, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kanadyjkarz Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 12:09 unijny napisał: > Cudowna wiadomosc. W artykume zapomniano dodac urzedasow konsularnych ambasady > w Madrycie. > Walcze z nimi od ponad roku o wznowienie paszportu polskiego. Moj polski > paszport wysany w Bernie (Szwajcaria) skonczyl sie w grudniu 2004. Poniewaz > jako emeryt mieszkam oficjalnie w Hiszpanii, logicznie wyslalem moj > przedawniony paszport do konsulatu w Madrycie. Najpierw zadali placenia, potem > kiedy oplaty dostali - poinformowali, ze nie moga mi dac paszportu na 10 lat bo > > nie mam PESELa, dali na rok, za ktory dodatkowo zaplacilem. Pojechalem do > Polski aby kupic mieszkanie, notariusz nie wierzyl, ze w moim paszporcie nie ma > > PESELa. Wrocilem do Hiszpanii, dalem nowa metryke urodzenia, itd. Okazalo sie, > ze "nie jestem rejestrowany w Polsce". Wyujechalem w roku 1958, z normalnym > polskim paszportem, ktory pozniej zmienil forme na konsularny (dla studenta), > potem normalny na 10 tal, i tak do roku 2004. > > No i w dniu dzisiejszym ciagle nie mam paszportu polskiego, bo wg wladz > konsularnych z Madrytu - NIE JESTEM REJESTROWANY w Polsce. > > Bede sie cieszyl, jak niektore urzedasy z Madrytu pojda na bezrobocie za zl.600 > > miesiecznie. > > Pozdrowienia Namówiłem moją rodzinę,żeby zarejestrowali sie na w Polsce. Mieszkają w kanadzie. Przygotowąlem im do odbioru w urzędzie skarbowym, numery NIP, żeby mogli dziedziczyć w Polsce spadki.Bez NIP-u( numer identyfikacji podatkowej nie mogą rozliczyć się z urzędem skarbowym. Ale żeby miec NIP trzeba mieć PSL. Był on wydawany w 1982r osobom mieszkającym w Polsce. Moja rodzina wyjężdzała w stanie wojennym z warszawskiej woli w 1982r. Na szczęście już ich objeła ewidencja PSL.pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
terra-nova Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 12:11 Po co ci polski paszport, zyc bez niego nie mozesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: N A R E S Z C I E !!!!!!! Po 60 latach. 03.01.06, 12:14 terra-nova napisała: > Po co ci polski paszport, zyc bez niego nie mozesz? E, bez przesady. Pan z Madrytu rzeczywiście ma problem, tyle tylko, że raczej niesłusznie zwala winę na ambasadę w Madrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:00 Przychodzi nowa syjonistyczna o zabarwieniu amerykanskim za pieniadze Sorosa. Ta jest znacznie silniejsza niz stara (choc rodziny te same) i bardziej efektywna dla osiagniecia swoich celow. Od Kasmana i Bermana, min spraw zagranicznych "Naszkowskiego", ostatnio ...Felda przez Kwacha i Michnika do Miedzynarodowego Kongresu Syjonistow z Michnikiem na honorowym miejscu. Pogrobowcy Bermanow wpomozeni przez Bronfmanow z Kanady i USA przejeli wladze ekonomiczna w RP wiec nie wazne dla nich co oddaja (te pare stanowisk) w dyplomacji bo i tak rzadza nia centralnie przy pomocy USA. Nie ma znaczenia czy ruscy czy amerykanscy SYJONISCI rzadza Polska nic sie nie zmienilo. Jak tak Polakom jest dobrze to niech sie ciesza. Amerykanie oglupieni przez syjonistyczne media i marionetkowych prezydentow oddaja zycie dla Izraela. Od wielu lat. W mediach nie wolno krytykowac zbrodni Izraela w najmniejszym stopniu bo sie idzie do wiezienia za antysemityzm. Dziennikarz ktory powie najmniejsze slowo przeciw poparciu Izraela konczy kariere w USA w tym samym tygodniu bo prawo zabrania krytyki Izraela mowiac ze to jest rasizm. A kto stal za 9/11 to sie dopiero wyjasni. Budynki WTCs byly pelne bankierow syjonistycznych i prawie nikt z nich nie zginal tylko normalni amerykanie. Mossad wiedzial o zamachu (wiedzial ??? czy wiecej) i ostrzegl swoich. Oszalaly Bush nie rozroznia faktow od prawdy. Kerry ???. Ten byl bezposrednio z diaspory syjonistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak [...] 03.01.06, 14:03 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:21 Litka, Kochana, Nie komunistow czy katolikow tylko syjonistow mamy ....mielismy i ....bedziemy mieli przy wladzy. Polacy tak lubia (lubia dac soba manipulowac i dac sie okradac) zawsze tak bylo. Nie wazne czy przedwojenne "nasze ulice wasze kamienice", sowieckie bagnety czy amerykanskie syjonistyczne dolary. Ta obecna tzw. "prawica przy wladzy" (jezeli to jest wladza bo rzad niepewny) to tylko przykrywka dla tlumu zeby nie mysleli za duzo bedac zadowoleni z czystki. Jakiej czystki ?. Ze zmienia paru policjantow z SB ktorzy i tak od lat zajmowali sie glownie korupcja ?. I 10 syjonistycznych ambasadorow ?. Patrz Dziewczyno na swiat troche z perspektywy, zobacz kto rzadzil finajsami swiata od setek lat to zrozumierz wojny, rewolucje. Nawet krolowa Victoria na szczycie chwaly imperium siedzla w kieszeni u paru syjonistycznych bankierow. Oni zbudowali amerykanski system bankowy (Federal Reserve jest instytucja prywatna)i trzymaja w nim wladze od Barucha do Greenspana i Bernake. Bank swiatowy jest pod Wolfowitzem asem inwazjii na Irak. To tak cos jak Goebbels w pewnym sensie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:23 To ja już nie wiem. To kto w takim razie nie jest syjonistą? Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:39 Na pewno nie Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
7czester7 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:29 Mam nadzieje że liczba przy barbara444, oznacza wiek, i ta pani, ze swoimi antysemickimi poglądami odejdzie niedługo na łono Abrahama.(uważaj Basiu-toż to Żyd). Ilu jest jeszcze jakiś takich dziwnych ludzi w Polsce? Wychowani w komunie, najgorsze świnie z komiksu "Maus". Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:42 Barbara nie jest z komunizmu tylko a amerykanskiego kapitalizmu. Stad poglebione doswiadczenie. Dlaczego nie jedziesz do Izraela ?. Lub do Iraku ?. Speln swoj patriotyczny obowiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
7czester7 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 14:49 A jak Barbara wyjechała do amerykańskiego kapitalizmu? Dali paszport bez problemów? Czy coś Barbara podpisywała?A może sama chciała tępić Syjonistów-zgniłych kapitalistów? A jak Barbara jeszcze siedzi w Stanach, to niech nie wraca. Nikt jej tu nie chce. A i cena żywca w dół leci, to i jej się nie opłaca. A jak trzeba,to do Iraku pojadę. I do Izraela też. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: Po 60 latach ruska zydokomuna odchodzi ?. Ale 03.01.06, 16:06 Uwazaj zeby cie nie skrocili o glowe w Iraku i w RP jak bedziesz tak glosno glosil swoje syjonistyczne credo. Patrz na Adasia on w Izraelu nie jest a rzadzi i ma sie dobrze. A gdzie ja jestem w daym momencie to nie twoja sprawa. Ja sie grzecznie dziele z toba tym co sie nauczylem przez dlugie lata a ty zarasz rzucasz we mnie G...m. A jesli chodzi o paszporty to zawsze je dawali w Polsce najpierw "syjonistom" nie wiem co podpisywali ale ja to nic po wielu wielu odmowach (syjonisci nie miewali odmow" czy tak jak Ty. ?. Przeciez biuro paszportow kontrolowali w PRL syjonisci. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus DOSKONAŁA UCZELNIA 03.01.06, 10:40 rkdeey napisał: > BMW znow w akcji... MGIMO to jakby nie patrzec doskonala uczelnia i czepiac > sie nie ma czego. ?Rzeczpospolita? 13.02.03 Nr 37: ?Jerzy Więcław (Australia) jest absolwentem moskiewskiego MGIMO (1973) i WSNS przy KC PZPR (1980)? (...) ?Jerzy Jaskiernia, szef Sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych i przewodniczący Klubu SLD, twierdzi, że MGIMO była jedną z najlepszych uczelni tego typu na świecie? (...) ?Grzegorz Kostrzewa-Zorbas z PAN twierdzi natomiast, że MGIMO był kuźnią młodych kadr KGB. - Ta szkoła zajmowała się indoktrynacją marksistowsko-leninowską. Miała bardzo niski poziom, jeśli chodzi o właściwą wiedzę dyplomatyczną, taką jak prawo międzynarodowe, polityka międzynarodowa czy ekonomia - mówi Kostrzewa-Zorbas.(...)" Jak komu mało dr Kostrzewy-Zorbasa z PAN, to to samo co on napisał w swojej książce Oleg Gordijewski, rezydent wywiadu wojskowego GRU w Londynie, zbiegły na Zachód w 1985 roku, a ten powinien wiedzieć, co mówi. Kostrzewa-Zorbas i Gordijewski niee znają się, więc raczej się nie namówili na szkalowanie MGIMO. Ale to na pewno jedna z najlepszych uczelni tego typu na świecie. Gdzie jeszcze można zdobyć na przykład taką wiedzę? www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060103/kraj/kraj_a_2.html "Jak dowiedziała się "Rz", jeden z odwołanych miał powiedzieć ministrowi Mellerowi: - Niech pan pamięta, że pluton egzekucyjny rozstrzeliwany jest na końcu." Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 11:37 Jakby nie patrzeć, to kuznia kadr KGB. Być może zresztą doskonała, kształci doskonałych agentów. Tylko dlaczego ci agenci maja reprezentowac moj kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
antoniw2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 12:28 Ignorancie rkdeey! {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W MOSKWIE I tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 14:01 Moze ja też jestem ignorantką, ale które to państwo ma na szczytach władzy wyłącznie wykształconych w Moskwie? Odpowiedz Link Zgłoś
trojanska Komunistyczny beton 03.01.06, 07:29 Mój poprzednik napisał "No ale to PiSuary, a im nic nie pasuje co z PiSsu sie nie wywodzi - jak sie taplac, to we wlasnym kaczym bagienku. A doswiadczone i obyte kadry wywala". Przykład betonowego mózgu, gdzie już żaden promień światła się nie przebije. O czym z takim dyskutować, jeżeli dla niego to ci się działo w Polsce przez ostatnie lata to były złote lata. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 07:32 a kto z toba chce dyskutowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
rkdeey Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 08:02 Dzieciątko poniżej ma rację - nie warto z tobą dyskutować. Ale coś wyjaśnię - jeśli ktoś reprezentuje beton, to ty właśnie zakładając, że każdy, kto myśli inaczej niż ty, jest komunistą. Ja komunizm pamiętać mogę jedynie z dzieciństwa, faktem jest natomiast, że obecna sytuacja coraz częściej mi tamte czasy przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniw2 Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 12:33 rdkeey - który mało pamietasz, a ksiazka dla ciebie za ciezka: {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W MOSKWIE I tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Komunistyczny beton 03.01.06, 14:04 Moze ja też jestem ignorantką, ale które to państwo ma na szczytach władzy wyłącznie wykształconych w Moskwie? Odpowiedz Link Zgłoś
resdes A kim ich zastąpią? Absolwentami Rydzykowiska? 03.01.06, 09:27 A niech PIS wywala komuchów, jestem za. Obawiam się tylko że to zmiana koloru rządzącej mafii, z czerwonej na czarną. Żal mi straconych ostatnich 12 lat. I żal mi tych następnych czterech (oby krócej!!!!) bo co moga nam zaproponować ludzie bez horyzontów i obycia, przekonani o swojej wielkości i nieomylności? Odpowiedz Link Zgłoś
antoniw2 Re: A kim ich zastąpią? Absolwentami Rydzykowiska 03.01.06, 12:34 Drogi resdes! {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W MOSKWIE I tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Ciekawe kiedý wezna sie za : 03.01.06, 07:30 listonoszy , sprzataczki , babcie kiblowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
xieni Re: Ciekawe kiedý wezna sie za : 03.01.06, 08:44 niedługo napewno wymienia WSZYSTKICH łącznie ze sprzątaczkami, szatniarzami i portierami. i to będzię prawdziwa odnowa moralne państwa!!! ludzie - ratunkuuuuu! www.kurczeblade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczonyryj natępna czystka będzie w burdelach 03.01.06, 07:40 Jak brać wszystko to wszystko lub jak kto woli wszystko albo nić. Dlatego mślę,że prędzej czy póżniej przyjdzie kolej na wymianę "burdelmam" w tzw. "agencjach towarzyskich" . W końcy było nie było te miejsca zawsze były żródłem informacji służb specjalnych, a tego PPIS nie moze odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: natępna czystka będzie w burdelach Nie 03.01.06, 14:23 Wiekszosc burdelow w RP jest w rekach syjonistow tak mi powiedzial jeden z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper 100%? 03.01.06, 07:44 towarzyszu Szmajdziński, Miller tez sie zachowywał jakby dostał 100%, poczekam i na Kaczzyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 A co z ambasada ONZ w Genewie ... 03.01.06, 07:56 tam tez nalezy zrobic mala deburdelizacje... Odpowiedz Link Zgłoś
zenek68 kto to jest Szmajdziński i co to jest SLD ? 03.01.06, 07:57 i kogo to obchodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 08:07 "To akt politycznej zemsty - ocenia Jerzy Szmajdziński, szef klubu parlamentarnego SLD. - Po raz pierwszy w dziejach III RP dochodzi do spektakularnej czystki w szeregach dyplomacji, zerwana zostanie ciągłości polskiej polityki zagranicznej." Olaboga, naprawdę??? A cóż innego robiła SLD jak się dorwała do żłobu?? Zapomniał wół jak cielęciem był?? Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 08:17 na 100 iluś tam ambasadorów odwołano aż 10, rety co to się panie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
stir1 BEDE PLAKAL za nimi; biedacy wrocą na wieś... 03.01.06, 08:15 z milionami w kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
bzychnur Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 08:34 Moskiewski Instytut Spraw Międzynarodowych ma akurat opinie jednej z najlepszych szkol dyplomatycznych na swiecie. Na palcach jednej reki mozna policzyc wyzsze szkoly o podobnej renomie ksztalcace dyplomatow. Moim skromnym zdaniem ograniczanie absolwentom tej uczelni dostepu do zawodu dyplomaty jedynie w oparciu o miejsce zdobycia dyplomu jest po prostu glupota. Natomiast normalna sprawa jest to, ze ambasadorowie reprezentuja za granica nasz rzad i dlatego musza dysponowac jego pelnym zaufaniem i ci ktorzy nim nie dysponuja powinni zostac odwolani. Jesli wedlug klucza partyjnego odwoluje sie i mianuje komendantow policji ktorych zdanie powinno polegac na dopilnowaniu efektywnego zwalczania przestepstwa to tym bardziej dotyczy to ambasadorow. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus NAJLEPSZA SZKOŁA DYPLOMATYCZNA NA ŚWIECIE 03.01.06, 10:49 bzychnur napisał: > Moskiewski Instytut Spraw Międzynarodowych ma akurat opinie jednej z > najlepszych szkol dyplomatycznych na swiecie. Na palcach jednej reki mozna > policzyc wyzsze szkoly o podobnej renomie ksztalcace dyplomatow. > Moim skromnym zdaniem ograniczanie absolwentom tej uczelni dostepu do zawodu > dyplomaty jedynie w oparciu o miejsce zdobycia dyplomu jest po prostu glupota. > Natomiast normalna sprawa jest to, ze ambasadorowie reprezentuja za granica > nasz rzad i dlatego musza dysponowac jego pelnym zaufaniem i ci ktorzy nim nie > dysponuja powinni zostac odwolani. Jesli wedlug klucza partyjnego odwoluje sie > i mianuje komendantow policji ktorych zdanie powinno polegac na dopilnowaniu > efektywnego zwalczania przestepstwa to tym bardziej dotyczy to ambasadorow. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34317602&a=34324623 Może teraz MGIMO ma znakomitą reputację. Ale do 1990 roku to była kuźnia kadr MSZ ZSRR i Zarządu I KGB (wywiad zagraniczny), zamknięta uczelnia partyjna, nie prowadząca otwartego naboru, przyjmująca z tzw. typowania. Jest dość oczywistym że jeśli ktoś w młodości studiuje na uniwersytecie oksfordzkim, to styka się tam towarzysko z młodzieżą z tzw. dobrych rodzin, czyli zachodnich środowisk opiniotwórczych, a uformowane na studiach przyjaźnie i związki mogą mu się potem w życiu przydać. Równie oczywistym jest, że jeśli ktoś w młodości studiował w MGIMO, to siłą rzeczy stykał się tam towarzysko z z młodzieżą z ówczesnych dobrych rodzin radzieckich, czyli ze środowisk aparatu partyjnego, dyplomacji i wywiadu ZSRR. Radzieccy studenci MGIMO z lat 70-tych i 80-tych nie tylko zajmują dziś wysokie stanowiska w dyplomacji rosyjskiej, ale również są wyższymi oficerami SWR i FSB (SWR = Służba Wnieszniej Razwiedki, spadkobierca Zarządu I KGB, czyli rosyjskiego wywiadu zagranicznego; FSB = Federatiwnaja Służba Bezopasnosti, spadkobierca Zarządu II KGB, czyli kontrwywiadu). Uformowane na studiach w MGIMO przyjaźnie i związki polskiego absolwenta mogą zatem przydać mu się w życiu w rozmaity sposób. Mogą się też przydać ?przyjaciołom Moskalom?. Tym łatwiej, że z samej natury pobieranych w latach 70-tych i 80-tych na MGIMO nauk, oraz z powodu profilu i celu działania tej uczelni, zakładano tam każdemu zagranicznemu studentowi teczkę akt osobowych, w której umieszczano między innymi jego szczegółową charakterystykę psychologiczną. Dziś te teczki leżą w rosyjskich archiwach o niekoniecznie akademickim charakterze. Użytkownicy takich archiwów wiedzą, jak się najlepiej z absolwentem MGIMO zaprzyjaźnić, i na jakie argumenty i perswazje jest najbardziej wrażliwy. Rzeczywiście, na palcach jednej ręki policzyć uczelnie, które dają absolwentom takie możliwości. Ale nie wszystkim. Tylko swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniw2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 12:37 Drogi bzychnur'ze! {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W MOSKWIE I tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
lidkawozniak Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 14:04 Moze ja też jestem ignorantką, ale które to państwo ma na szczytach władzy wyłącznie wykształconych w Moskwie? Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus WYTŁUMACZĘ POWOLI 03.01.06, 15:43 lidkawozniak napisała: > Moze ja też jestem ignorantką, ale które to państwo ma na szczytach władzy > wyłącznie wykształconych w Moskwie? Nie jesteś ignorantką, tylko jesteś mało obyta z sarkazmem. Wytłumaczę powoli: Chodzi o to, źe MSZ RP ma wśrod swojego personelu nieproporcjonalnie wysoki odsetek ex-PRLowskich dyplomatów wykształconych przez Rosjan, w latach 70 i 80-tych, na zamkniętej moskiewskiej uczelni partyjnej MGIMO, głęboko umoczonych w wywiad zagraniczny PRL, pracujący do 1989 roku przeciw Zachodowi, ręka w rękę i w ścislej współpracy z KGB. Istnieje pogląd, że MSZ PRL był przede wszystkim przykrywką działalności wywiadowczej prowadzonej przeciwko Zachodowi, a dopiero potem instrumentem polityki zagranicznej państwa, tym bardziej że PRL nie miała i nie mogla mieć polityki zagranicznej państwa niezależnej od towarzyszy radzieckich. MGIMO był kużnią tak kadr dyplomacji ZSRR jak i kadr wywiadowczych KGB. Ryzyko polega na niewiadomej naturze powiązań osobistych dzisiejszych dyplomatów RP ze znajomymi ze studiów w Moskwie z innej epoki, z których wielu było wtedy w KGB, a dziś w SWR i FSB. Ponadto istnieje kwestia niewiadomej lojalności tych ludzi wobec państwa o zmienionym ustroju. Jest też kwestia ryzyka zwiazanego z możliwością wywierania na tą kadrę nacisku przez Rosjan, mających obszerne archiwa, własne kolekcje teczek i 'haków', oraz dobrze znających indywidualne słabe punkty psychologiczne swoich byłych studentów i dawniejszych frontowych współtowarzyszy antyimperialistycznej walki na tzw. "cichym froncie". Aby być w PRL dyplomatą, generalnie trzeba było być nie tylko dobrze widzianym, lojalnym członkiem PZPR, ale i być dobrze umoczonym w wewnętrzne układy i przepychanki zarowno partii jak i spec-służb cywilnych i wojskowych, stanowiących wówczas państwo w państwie. To żadna kwalifikacja do pracy w dyplomacji suwerennej Polski, członka NATO i UE. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrytyk55 Normalna kolej rzeczy. 03.01.06, 08:55 Każdy rząd ma to niezbywalne prawo.Ambasodorzy mianowani przez komunę nie budzą zaufania i wątpliwe są ich kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
stinger47 za to PiS......... 03.01.06, 09:05 Za to kadry pisu sa tak przygotowane, doswiadczone i niepolityczne ze glowa boli!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
margala czystka?!? jaka czystka??? 03.01.06, 09:16 "GW" znowu nadużywa, moim zdaniem, mocnych słów. Czy można nazwać czystką wymianę kilku ambasadorów? Zmiany mają doczyczyć - jak podawały wczorajsze "Wiadomości" TVP - ok. 10% ambasadorów. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Co w tym robi Meller ? 03.01.06, 09:24 To nazwisko jest mi znane od lat 80-tych, jako historyka specjalisty od okresu Rewolucji Francuskiej. Publikował wspólnie z prof. Janem Baszkiewiczem (partyjnym) a także samodzielnie ("Desmoulins"). Sądząc po tej ostatniej książce poglądy miał raczej lewicowe. Po marcu 1968 wyleciał aż do Białegostoku. Nigdy nie wyglądał na oszołoma lub dornopodobnego radykała. Ciekaw jestem, czy czystki w MSZ to jego inicjatywa, czy wykonanie poleceń Kaczorów. Chyba raczej to drugie. Ale co on w tym wszystkim robi ? Historyk z jego dorobkiem nie musi się trzymać rządowej posady, bo ma zapewnione zajęcia w nauce. Może dał sie skusić rangą ministra, jak kiedyś Barbara Piwnik ? Szkoda, że nie pamiętał o jej końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Co w tym robi Meller ? 03.01.06, 10:38 Wykluczasz, że owi ambasadorowie zasługują na to, by ich odwołać? Bardzo wiele wskazuje, że nie jest to zemsta PiS-u, gdyby tak było, pierwsza z posady ambasadora poleciałaby Hanna Suchocka. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek25 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:32 Dyplomacja nalezy do tych waznych sfer, które rozsztrzygaja o przyszlosci państwa. Wymiana pracowników ambasad,tak gruntowna,jest kolejnym przykladem braku odpowiedzialności za panstwo.PiS, mimo ,ze glosowalo na niego kilka procent obywateli,zachowuje sie tak jakby mial za soba wiekszość.Takie totalne wymiatanie tylko dlatego, ze ktos ma inne poglady jest typowe dla prawicy, która jak sie jeszcze pogorsza stosunki z np: z Rosja,to uciekną z kraju gdzie pieprz rosnie! Tak jak przed 39 rokiem! Nowi na te funkcje beda zapewne mieli "doswiadczenie"z bogobojnych pielgrzymek , ze Zwiazku Harcerstwa Rzeczypospolitej i oczywiście ze Strazy Miejskiej, z W-wy oczywiście!Po prokuratorach, prezesach sadow, po zamachu na TVP, po policji itd. marsz do faszyzmu idzie jak walec!Długo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
antoniw2 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 12:47 Drogi BronkU 25! {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W MOSKWIE I tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
bronek25 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 19:18 antoniw2 napisał: > Drogi BronkU 25! > {pisze do Ciebie pracownik MSZ z kilkunastoletnim stażem, który po przyjeździe > z pobytu stałego w USA po 89 r. ma obecnie to samo stanowisko, jak to kiedy > rzucił Wspaniałą Amerykę dla kogo... ano dla Polski} > SUWERENNE PANSTWO NIE MOZE MIEC NA SZCZYTACH WŁADZY WYŁACZNIE WYKSZTALCONYCH W > MOSKWIE > I tylko tyle Cenie tą wypowiedź( takie doswiadczenie w dyplomacji-chylę czola!)Moherowcy będą lepsi? A na experymenta czasu nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
indris Meller jak Piwnik 03.01.06, 09:36 Stefan Meller wydaje się pasować do PiSowskiej ekipy mniej więcej tak jak Barbara Piwnik do rządu Millera. Ciekawe czy skończy podobnie i kiedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:46 i bardzo dobrze! wreszcie MOŻE zerwiemy ciągłość "polityki zagranicznej" rodem z PRL! Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 09:54 Ciekawe, ze na tej liscie zabraklo konsula z Monachium pana Oleksego. Ciekawe czy dostal ta prace bedac po prostu bratem innego pana Oleksego. Poza tym informacje udzielane w konsulacie w Monachium sa na zenujaco niskim poziomie, wrecz dezinformujace. Np. w czasie ostatnich wyborow chcialem sie dowiedziec jaki dokument/zaswiadczenie potrzebuje, azeby moc zaglosowac w Polsce. Odpowiedz: " Dowod zameldowania w Niemczech". I takich urzednikow wysyla sie za granice???! Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Czystki to robił brat Michnika 03.01.06, 10:05 o tym napiszcie GW-niarze. Odpowiedz Link Zgłoś
merich Re: Czystka w MSZ: zdejmują ambasadorów 03.01.06, 10:15 Nareszcie!! Wreszcie będziemy mieli porządną dyplomację. Niech wywalą wszystkich komuchów na zbity pysk!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Jak SLD wymieniać dyplomatów... 03.01.06, 10:22 ... to jest to wymiana kadr. Jak PiS wymieniać dyplomatów - to jest to czystka. Oj cienko, cienko z tą propagandą. Tow. Barańskiego poprosić, to przyuczy! Odpowiedz Link Zgłoś