hummer tak zwana Unia Europejska 11.01.06, 15:41 janbezziemi napisał: "dopóki tak zwana Unia Europejska będzie sobie uzurpowała prawo do narzucania Polsce dyrektyw" Odpowiedz Link Zgłoś
pan.na.wlosciach Re: tak zwana Unia Europejska 11.01.06, 16:50 A Ty znasz jakiś akt prawny inicjujacy powstanie czegoś co się nazywa "Unia Europejska"? Podpowiadam: takowego nie ma, UE istnieje tylko wirtualnie, więc określanie jej per "tak zwana" jest jak najbardziej zasadne. Odpowiedz Link Zgłoś
mlot.na.lewactwo Wazne ze w wybiorczej piszą "poprawnie" 11.01.06, 19:14 reszta sie nie liczy dla cwiercinteligentow Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To Polacy głosowali w referendum za czymś czego 12.01.06, 12:58 pan.na.wlosciach napisał: > A Ty znasz jakiś akt prawny inicjujacy powstanie czegoś co się nazywa "Unia > Europejska"? Podpowiadam: takowego nie ma, UE istnieje tylko wirtualnie, więc > określanie jej per "tak zwana" jest jak najbardziej zasadne. To Polacy głosowali w referendum za czymś czegego nie ma? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 15:42 i ksiądz i profesor i nasz dziennik.czy może być bardziej smakowite połączenie? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 15:48 I tak na okrągło. W NIE często fragmenty z tego łajdaka publikują. Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro Straszne :( 11.01.06, 15:51 Ten bełkot jest juz na granicy choroby umysłowej. W każdym razie określenie idiota jest w stosunku do niego zbyt łagodne. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Inne myśli tegoż autora 11.01.06, 15:51 Kilka dni wcześniej ten sam autor napisał, że rozwód jest "zbrodnią przeciw ludzkości" i powinien być zakazany w Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil To był skrót myślowy 11.01.06, 16:43 Rozwód krzywdzi dzieci; ze skrzywdzonych dzieci wyrastają skrzywdzeni ludzie ergo... Ale z konstytucją to przegięcie Odpowiedz Link Zgłoś
diabelek_x Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 15:57 O, widze, ze "nasz dziennik" ma bardzo wielu pilnych czytelnikow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A co postulujesz? Milczaca zgode, by ta szmata 11.01.06, 16:00 prostym ludziom szambo w pustych lbach robila? Odpowiedz Link Zgłoś
diabelek_x Re: A co postulujesz? Milczaca zgode, by ta szmata 11.01.06, 16:09 "Ksiadz profesor" dzieli sie z czytelnikami swoim pogladem na sprawe aborcji. Po co te wyzwiska pod jego adresem. Przeciez mozna spokojnie przedtawic swoje odmienne poglady na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: A co postulujesz? Milczaca zgode, by ta szmat 14.01.06, 14:20 Ksiadz profesor z nikim niczym sie nie dzieli! Ksiadz profesor przedstawia manifest! Chyba, że nie umiemy czytac...... ze zrozumieniem. A jak wiesz moj drogi, to z manifestami sie nie dyskutuje! Tak wiec jedyna mozliwoscia jest zerwanie go ze slupa podarcie i wyrzucenie! Welcome at Polish Republik of Dzamaharija Iranija, albo cos w tym guscie! I mamy kamyczek do ciumkania, bo to juz nie orzech do zgryzienia! Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: A co postulujesz? Milczaca zgode, by ta szmat 11.01.06, 16:48 kropek_oxford napisał: > prostym ludziom szambo w pustych lbach robila? Jak chcą, to niech sobie czytają, ich problem. Chcesz cenzurę wprowadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A czy ja mowie o cenzurze? Mowie o alternatywnej 11.01.06, 18:40 informacji, o krytyce ksiedza-idioty etc. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: A czy ja mowie o cenzurze? Mowie o alternatyw 11.01.06, 18:47 A to co innego :) Źle Cie zrozumialam. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 16:10 janbezziemi napisał: > Przerażajace! Wg.mnie zbiór pobożnych życzeń i banałów Co Cię przeraziło? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzolysapala Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 16:47 Widac na tym przyładzie, tytuł " profesor" trafia sie dosyc dowolnie. Intelekt do tego nie jest niezbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Jeżeli to nazywasz bełkotem to nie słuchałeś.. 11.01.06, 16:49 nigdy TOK-EFEMU. W tym radiu to jest dopiero superbełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A ktory PROFESOR tam tak belkocze? Wymien pare 11.01.06, 18:41 nazwisk ... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Wybierz konkretne sformułowanie i uzasadnij 11.01.06, 16:56 Dlaczego to jest bełkot,albo dlaczego to jest przerażające i dlaczego należy zdelegalizować Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.na.wlosciach Re: Wybierz konkretne sformułowanie i uzasadnij 11.01.06, 17:00 > dlaczego należy > zdelegalizować Rydzyka? Dla lewicowych zamordystów to normalna kolej rzeczy, kiedy ktoś wygłasza tezy im nieodpowiadające. Choć widzę poprawę: kiedyś sprawę załatwiali strzałem w potylicę, teraz chcą tylko delegalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Wybierz konkretne sformułowanie i uzasadnij 11.01.06, 17:02 pan.na.wlosciach napisał: >Choć widzę poprawę: kiedyś sprawę załatwiali strzałem w > potylicę, teraz chcą tylko delegalizować. Nie bądź taki optymista. Sa jeszcze nieznani sprawcy Odpowiedz Link Zgłoś
hihiro Kamiński ogłosił zaciąg 11.01.06, 17:13 w11mil napisała: > pan.na.wlosciach napisał: > > >Choć widzę poprawę: kiedyś sprawę załatwiali strzałem w > > potylicę, teraz chcą tylko delegalizować. > Nie bądź taki optymista. Sa jeszcze nieznani sprawcy Niedługo wszyscy bedą na wspólnym żołdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.na.wlosciach Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 16:56 Styl może nie najwyższych lotów, ale bełkotu tu nie zauważyłem. Dla chrześcijan (i nie tylko - także dla klasycznych liberałów nie wierzących w Boga) do ktorych i ja się zaliczam, tzw. aborcja jest zwykłym morderstwem, stanowisko Kościoła jest znane od wieków i nie rozumiem co tu takiego przerażającego. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 18:35 Niektórzy niechrześcijanie i agnostycy, a nawet ateiści, też uważają aborcję za zabójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.na.wlosciach Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 11.01.06, 19:00 Oczywiście. Liberałów podałem tylko jako przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 12.01.06, 19:17 > Niektórzy niechrześcijanie i agnostycy, a nawet ateiści, też uważają aborcję za > > zabójstwo. a czym - jezeli nie uciekniesz sie do religii i metafizyki - rozni sie aborcja w powiedzmy 2 miesiacu od rozdeptania zaby na ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 12.01.06, 19:27 sierzant_nowak napisał: > > Niektórzy niechrześcijanie i agnostycy, a nawet ateiści, też uważają abor > cję za > > > > zabójstwo. > > a czym - jezeli nie uciekniesz sie do religii i metafizyki - rozni sie aborcja > w powiedzmy 2 miesiacu od rozdeptania zaby na ulicy? a czym sie rozni powiedzmy rozdeptanie zaby od przejechania walcem drogowym po sierzancie_nowaku?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 12.01.06, 19:39 sierzant_nowak napisał: > czym rozni sie aborcja w powiedzmy 2 miesiacu od rozdeptania zaby na ulicy? Bo my katolicy wierzymy że człowiek jest stworzony na podobieństwo Boże (plus bonus- dusza nieśmietelna) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Nie, dla liberalow aborcja morderstwem nie jest - 11.01.06, 18:46 jest GLUPOTA, szkodliwym dla psychiki (a czesto i zdrowia fizycznego) niedoszlej matki drastycznym przypadkiem, wynikajacym z braku antykoncepcji i...ogolnej ciemnoty. Co wiecej w kosciele anglikanskim aborcja jest zlem, ale osadzenie i potepienie dokonujacych aborcje zostawia sie Bogu. Nie jest takze nazywana "zwyklym morderstwem", ale "aborcja plodu". I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Nie, dla liberalow aborcja morderstwem nie je 11.01.06, 18:48 kropek_oxford napisał: > Co wiecej w kosciele anglikanskim Ale są jeszcze inne wyznania poza anglikanami; czy uważasz że jedne są gorsze a drugie lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.na.wlosciach Re: Nie, dla liberalow aborcja morderstwem nie je 11.01.06, 18:59 Nie mówimy tu o lewicowcach, którzy w tych czasach nagminnie mylą liberalizm z permisywizmem tudzież libertynizmem, a wręcz ukradli ten termin dla celów usprawiedliwania morderstwa, ale o liberałach klasycznych reprezentowanych dzisiaj np. przez dużą część środowisk libertariańskich. Klasyczny liberalizm za początek życia uważa połączenie się komórki żeńskiej i męskiej wraz ze wszystkimi tego konsekwencjami, a szczególnie z uznaniem praw dziecka poczętego do życia, wolności i swobody ubiegania się o szczęście, czyli tego co tworzy fundament liberalizmu. Polecam stronę: www.l4l.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Czy plod moze dziedziczyc? Czy plod poroniony ma 11.01.06, 20:06 pogrzeb i miejsce na cmentarzu? A moje "lewactwo" to poglad min. "lewakow" Torysow:) Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 17:23 6 stycznia 1983 r. Jan Paweł II ogłosił Bullę papieską inaugurującą Jubileusz Odkupienia. Zwracał się w niej do kapłanów, ale i do wszystkich katolików o szanowanie każdego swojego bliźniego. Postawił w niej problem: co czynić, kiedy drugi nie chce pojednania, nie szanuje życia człowieka „w jego małości, w jego poczęciu, słabości, w starości, jak i wszystkie jego podstawowe prawa”? Wzywał do przyczynienia się do „wzrostu, krok po kroku, takiego poszanowania dla człowieka, dla każdego człowieka” i odpowiadał na pytanie: "Jak prowadzić ku pojednaniu? [...] pojednanie zaczyna się w nas, przez nas i dziś. A jeśli chodzi o znaczenie przebaczenia, znacie zapewne odpowiedź Jezusa, która tak często pojawia się w Ewangelii: najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim; pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, póki jesteś z nim w drodze; ustąp temu, kto chce prawować się z tobą (por. Mt 5, 24. 25.40). Dobrze jest równocześnie starać się dostrzec w sobie to, co może, nie bez racji, odpychać innych, i pod tym właśnie względem dokonać w sobie koniecznej przemiany. Ale mimo to zdarza się, że ktoś odrzuca przebaczenie i propozycję pokoju. W takim wypadku, według Ewangelii, nie mamy czekać aż inni zechcą pojednać się z nami. Wyjdźmy im na spotkanie. Przemieńmy w czyn to, co mówi nam starożytna Księga Przysłów słowami podjętymi później przez świętego Pawła: „Jeżeli nieprzyjaciel twój cierpi głód – nakarm go. Jeśli pragnie – napój go. Tak bowiem czyniąc, węgle żarzące zgromadzisz na jego głowę” (Prz 25, 21-22; Rz 12, 30). Jednym słowem: Jeśli ktoś się skarży, coś się w nim dokonuje; zresztą, często nie znamy wewnętrznych przeszkód, których on doświadcza. Zróbmy w dziedzinie pokoju to, co zależy od nas. A nade wszystko nie przestawajmy modlić się za niego i kochać go, byśmy byli godnymi synami Ojca, który jest w niebie (por. Mt 5, 43–48). Oto ryzyko, które podejmują uczniowie Chrystusa; kiedy Bóg pozwoli, ryzyko to przyczyni się do przemiany świata według zamiarów Jezusa. Czy nie w ten właśnie sposób staniecie się ludźmi czyniącymi pokój: żyjąc pojednani z samymi sobą i waszymi bliźnimi, w waszych rodzinach i w Kościołach, których jesteście członkami, a także we wspólnotach, do których należycie? Jest rzeczą jasną, że taka pokora i wielkoduszność w przyjmowaniu innych nie powinna w żaden sposób umniejszać pragnienia szukania prawdy i tej pewności w wierze, którą Bóg daje nam jako łaskę. [...]" Niech każdy z was zderzy ze sobą te słowa Ojca św. z tym co wydrukowano w ND i sam odpowie sobie na pytanie, czy ND nie jest organem jakiejś sekty wrogiej nauczaniu Papieża, i czy nie zasługuje aby ludzi, którzy piszą takie teksty nazywać wrogami Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 17:39 > Jest rzeczą jasną, że taka pokora i wielkoduszność w przyjmowaniu innych nie > powinna w żaden sposób umniejszać pragnienia szukania prawdy i tej pewności w > wierze, którą Bóg daje nam jako łaskę. [...]" Chodziło o ten fragment? PS. Co tam wykropkowano? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 18:28 Postawa Jana Pawła II, jego stosunek do komunistycznej władzy wynikał z głebokiej wiary w moc słowa Bożego, ze zrozumienia przesłania Ewangelii i poświęcenia Chrystusa. Papież nie uprawiał polityki, nie grał, nie stosował forteli, On po prostu wierzył i zgodnie ze swoją wiarą postępował, dlatego też nie widział przeszkód aby z tymi ludźmi, którzy w stanie wojennym nie chcieli pojednania, rozmawiać. Ojciec św. kochał ludzi, wszystkich ludzi, nikogo nie wykluczał, przebaczał swym wrogom i jednocześnie nie odstępował od szukania prawdy – „tej pewności w wierze, którą Bóg daje nam jako łaskę”. Nie uznawał pojednania osiąganego w skutek wybiegów, szantażu czy oszustwa. Miało ono wynikać z prawdy a przejawiać się w szanowaniu godności „każdej ludzkiej osoby”. A objawiało się to także w zaproszeniu do papamobile prezydenta Kwaśniewskiego z małżonką. Ojciec św. nie miotał nigdy bełkotliwych, pełnych nienawiści słów w kierunku tych, których ND uważa za stalinowaców, leninowców czy marksistó - takie epitety są obrazą dla pamięci o Ojcu św. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 18:40 Pozwolę sobie zwrócic uwagę że nie dyskutujemy o osobie Ojca świętego stojącego na progu świętości, tylko o poziomie dziennikarstwa ND. Z doktryny katolickiej wynika umiłowanie bliźniego (można przewieźć Kwaśniwskiego autem) ale nie akceptacja jego występków. "Ojciec św. nie miotał nigdy bełkotliwych, pełnych nienawiści słów w kierunku tych, których ND uważa za stalinowaców, leninowców czy marksistów" ale nie sądzisz chyba że aprobował komunistów? Wrócmy do ND, w którym miejscu tekst jest bełkotliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 19:05 w11mil napisała: > Wrócmy do ND, w którym miejscu tekst jest bełkotliwy? "Musi się zacząć generalna edukacja społeczeństwa i oczyszczanie świadomości zbiorowej od elementów antyludzkich, antynarodowych i antychrześcijańskich. Ośrodki kulturotwórcze powinny przestać być wylęgarnią ludzi amoralnych, libertynów, cyników i wszelkiej maści łajdaków, marzących o lekkiej karierze w biznesie lub mafii. Trzeba wskrzesić i popierać środowiska wychowujące prawdziwych Polaków, żyjących tradycją najszlachetniejszych wartości naszej historii, uwidocznionych w biografiach sławnych bohaterów i męczenników, którzy ofiarą swojej krwi wymodlili nam możliwość niepodległego bytu". Jest to tekst pełen jadu i nienawiści, tekst który nigdy nie powinien wyjść spod pióra żadnego duchownego. Ty odrzuciłaś nauczanie JPII chcąc w ten sposób chyba udowodnić, że do autora tekstu należy podejść jak do dziennikarza a nie do duchownego. To twój błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 19:12 To moze ustalmy punkt wyjścia: Jaki jest Twój stosunek do > antyludzkich, antynarodowych i antychrześcijańskich. > Ośrodki kulturotwórcze powinny przestać być wylęgarnią ludzi amoralnych, > libertynów, cyników i wszelkiej maści łajdaków, marzących o lekkiej karierze w > biznesie lub mafii. Co sadzisz o kArierze w mafii? A co w tym złego (poza stylem)? >Trzeba wskrzesić i popierać środowiska wychowujące > prawdziwych Polaków, żyjących tradycją najszlachetniejszych wartości naszej > historii, uwidocznionych w biografiach sławnych bohaterów i męczenników, >którzy ofiarą swojej krwi wymodlili nam możliwość niepodległego bytu". Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:17 > Ośrodki kulturotwórcze powinny przestać być wylęgarnią ludzi amoralnych, > libertynów, cyników i wszelkiej maści łajdaków, marzących o lekkiej karierze w > biznesie lub mafii. które konkretnie ośrodki kulturotwórcze wylęgują: - ludzi amoralnych (np?) - libertynów (np?) - cyników (np?) - i to trzecie Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:20 po_godzinach napisała: > które konkretnie ośrodki kulturotwórcze wylęgują: > - ludzi amoralnych (np?) > - libertynów (np?) > - cyników (np?) > - i to trzecie Są rózne opinie na ten temat. Ale to zróżnicowanie opinii jest typowe w demokratycznych społeczeństwach ciesżacych się wolnością słowa Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:22 Miałam nadzieję, że wiesz, co kryje się pod słowami, których bronisz :) Konkrety, ludzie, konkrety i fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:32 po_godzinach napisała: > Konkrety, ludzie, konkrety i fakty. Ja na przykład bardzo nie lubię ludzi którzy obarczaja Polaków winą za eksterminację Żydów. (artykułu w New York Times, Gazeta Wyborcza) Mafii też nie lubię i uważam że trzeba z tym zrobic porządek Jka o katolik jestem przeciw skrobankom (a jako UPRowiec przeciw skrobankom za pieniądze podatników - to p. Środy pomysł nie lubię tych którzy odbierają mi dumę z mojej historii - p. Gdadzinowski mówi że obrony Częstochowy nie było p. Tusk naśmiewa się z prostych ludzi (moherowa koalicja) p. Urban pluje mi Polakowi- katolikowi w twarz - berdzo to jest niemiłe Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:43 > Ja na przykład bardzo nie lubię ludzi którzy obarczaja Polaków winą za > eksterminację Żydów. (artykułu w New York Times, Gazeta Wyborcza) Ludzie, którzy obarczają winą Polaków za EKSTERMINACJĘ (wytępienie) Żydów są głupcami. Jesteś pewna, że w Gazecie ukazują się teksty obarczające Polaków winą za EKSTERMINACJĘ? > > Mafii też nie lubię i uważam że trzeba z tym zrobic porządek Nie znam nikogo, kto lubi mafię. > Jka o katolik jestem przeciw skrobankom (a jako UPRowiec przeciw skrobankom za pieniądze podatników - to p. Środy pomysł Zgadzam się z Tobą, że aborcja jest zła i należy zrobić wszystko, aby kobiety NIE CHCIAŁY jej się poddawać. > > nie lubię tych którzy odbierają mi dumę z mojej historii - p. Gdadzinowski mówi że obrony Częstochowy nie było Pan Gadzinowski nie jest dla mnie nikim waznym (wręcz przeciwnie) - dlatego nie może odebrać mi tej dumy, o której piszesz. Ważne są słowa tylko ludzi waznych, reszta to śmiecie. > > p. Tusk naśmiewa się z prostych ludzi (moherowa koalicja) To było dość niefortunne, zgadzam się. > > p. Urban pluje mi Polakowi- katolikowi w twarz - berdzo to jest > niemiłe Jedni mają swojego Urbana, który ich mierzi, inni swojego Rydzyka, który ich brzydzi - mozna powiedzieć, że jest równowaga :) > > Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:47 po_godzinach napisała: >mozna powiedzieć, że jest równowaga :) Nie ma równowago bo p. Urban reaguje jak pies Pawłowa na okreslenie Polak- katolik, natomiast ND potępia osoby za ich grzechy, a nie za to kim są (to wynika z doktryny katolickiej) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 19:51 w11mil napisała: > po_godzinach napisała: > >mozna powiedzieć, że jest równowaga :) > Nie ma równowago bo p. Urban reaguje jak pies Pawłowa na okreslenie Polak- > katolik, natomiast ND potępia osoby za ich grzechy, a nie za to kim są (to > wynika z doktryny katolickiej) Mylisz się. ND reaguje jak pies Pawłowa na słowa Michnik i Gazeta Wyborcza. A co do doktryny chrześcijańskiej - nie mieszajmy z nią Rydzyka, bo to się nie miesza (wyjaśnia to znakomicie leszek_sopot w poście obok). > Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 20:04 po_godzinach napisała: > Mylisz się. ND reaguje jak pies Pawłowa na słowa Michnik i Gazeta Wyborcza. Gdzie w tym kawałku (który dyskutanci zmieszali z błotem razem z autorem) było słowo Michnik i Gazeta wyborcza? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 20:49 Mówię o dzienniku pt Nasz Dziennik, tak, jak Ty mówiesz o Urbanie - czyli w całokształcie. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 21:00 po_godzinach napisała: > Mówię o dzienniku pt Nasz Dziennik, tak, jak Ty mówiesz o Urbanie - czyli w > całokształcie. Ja tu nie zakładałem wątku aby wyrazić swoje przerażenie istnieniem Urbana, apelować o jego delegalizację, nie piszę, że jest chorym psychicznie, idiotą, łajdakiem robiącym szambo itp Bronię tylko prawa Naszego Dziennika do istnienia Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: przepraszam, że się wtrącę 11.01.06, 21:29 > Ja tu nie zakładałem wątku aby wyrazić swoje przerażenie istnieniem Urbana, > apelować o jego delegalizację, nie piszę, że jest chorym psychicznie, idiotą, > łajdakiem robiącym szambo itp Motyw Urbana wprowadziłeś Ty - mnie samej nie przyszedłby on do głowy. > Bronię tylko prawa Naszego Dziennika do istnienia A i ja nie piszę, aby go delegalizować, bronię tylko swojego prawa do wyrażania opinii na temat tej gazety, która mieni sie gazetą równiez mojej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Urban ma rację 12.01.06, 00:38 Tez uwazamy za bzdurne okreslenie "Polak katolik" bo jesli potraktowac to powanie to trzeba mowic tez "Polak protestant", "Polak żyd" i t.d. Urban tu ma rację i nie dajmy sie poniesc sredniowiecznym szalenstwom, ale i wtedy w Polsce wojen religijnych nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 19:43 w11mil napisała: > > > To moze ustalmy punkt wyjścia: > > Jaki jest Twój stosunek do > > antyludzkich, antynarodowych i antychrześcijańskich. Nie widzi pani, że pyta pani nie pytając? Właśnie w tym pytaniu widać bełkot tekstu, gdyż te słowa służą tylko przywołaniu negatywnych skojarzeń, są to słowa nieprecyzyjne i nacechowane emocją. Nie stoi za nimi żadaen konkret, albo inaczej - każdy pod tymi słowami może rozumieć cokolwiek - np. satanistów. Co to znaczy antynarodowy, co to znaczy naród, co to jest chrześcijaństwo dla autora tekstu? W dalszej części artykułu daje odpowiedź - przeciwstawia tym wszystkim negatywnym skojarzenniom "prawdziwych Polaków" - czyli dzieli naród na "prawdziwych" i "antyludzkichh". Jest to wbrew całej nauce Jana Pawła II, jest to działanie wbrew nauczaniu Ewangelii. Czyli właśnie to jest antychrzxeścijańskie i antyludzkie. Mogę ci teraz odpowiedzieć, że to, co napisał ks. Budnik jest tym, czemu należy się w imieniu praw wiary przeciwstawić. Wiara w nauczanie Chrystusa nie polega, jak ja ją pojmuję, na odbieraniu bliźnim godności i wywyższaniu jakiejś grupy - tu "prawdziwych Polaków - moją wiara bowiem poucza mnie, że wszyscy jesteśmy godni szacunku i godności - nawet mordercy, faszyści i komuniści. Wiara mnie tak naucza, co nie oznacza niestety, że potrafię zgodnie z nią postępować, ale to jest mój drogowskaz i boli mnie, że znajdują się duchowni, którzy czerpiąc z tego samego źródła próbują nauczać nienawiści, nauczają wykluczania jednych i wywyższania innych. > > Ośrodki kulturotwórcze powinny przestać być wylęgarnią ludzi amoralnych, > > libertynów, cyników i wszelkiej maści łajdaków, marzących o lekkiej karierze w biznesie lub mafii. > Co sadzisz o kArierze w mafii? Jakie ośrodki kulturotwórcze autor tekstu ma na myśli - czy wszystkie poza Radiem Maryja i ND? W jaki sposób są one "wylęgarnią", w jaki sposób służą "wszelkiej maści łajdakom" w "karierze w mafi"? Dlaczego pytasz tylko o oczywistość, o to jaki mam stosunek do "kariery" w organizacji przestępczej. Nie o to, moja droga, autorowi tekstu chodziło, aby pokazać i wytłumaczyć, że źle się dzieje, jeżeli ludzie decydują się na takie kariery. > A co w tym złego (poza stylem)? > > >Trzeba wskrzesić i popierać środowiska wychowujące > > prawdziwych Polaków, żyjących tradycją najszlachetniejszych wartości naszej > > historii, uwidocznionych w biografiach sławnych bohaterów i męczenników, > >którzy ofiarą swojej krwi wymodlili nam możliwość niepodległego bytu". Co złego? Pisałem już wyżej co myślę o używaniu określenia "prawdziwy Polak" - służy to tylko złej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 20:01 leszek.sopot napisał: >co to znaczy naród, co to jest chrześcijaństwo Trudno na potrzeby artykułu w gazecie za każdym razem definiować naród i chrześcijaństwo; dla mnie te pojęcia są jasne; Czy uważasz żę ND rozumie je odmiennie od powszechnie przyjmowanych? > wszystkim negatywnym skojarzenniom "prawdziwych Polaków" - czyli dzieli naród > na "prawdziwych" i "antyludzkichh". Jest to wbrew całej nauce Jana Pawła II, Za cały szacunkiem dla JPII np. mordercy księdza Popiełuszki nie są dla mnie prawdziwymi Polakami > odbieraniu bliźnim godności sa bliźni tak grzeszni iżsami sobie odbierają godność >wywyższaniu jakiejś grupy - tu "prawdziwych Polaków - gdzie tu mowa o wywyższaniu- ND zacheca raczej do dumy z tego (Amerykanie śa dumni z bycia Amerykanami - nic tym złego; no może w przypadku Niemców bym się zaniepokoił) >moją wiara bowiem poucza mnie, że wszyscy jesteśmy godni szacunku i > godności - nawet mordercy, faszyści i komuniści. Podziwiam Twoją wiarę ale ja za słaby jestem - nie szanuję morderców > Jakie ośrodki kulturotwórcze autor tekstu ma na myśli - czy wszystkie poza > Radiem Maryja i ND? W jaki sposób są one "wylęgarnią", w jaki sposób > służą "wszelkiej maści łajdakom" w "karierze w mafi"? Jeśli nie ma takich osrodków to atak ND trafia w pustkę; jeśli są to chyba dobrze że atakuje się sprzyjanie łajdakom i mafii > pokazać i wytłumaczyć, że źle się dzieje, jeżeli ludzie decydują się na takie > kariery. Po co to tłumaczyć to chyba oczywiste, że xłe się dzieje > Co złego? Pisałem już wyżej co myślę o używaniu określenia "prawdziwy Polak" - > służy to tylko złej sprawie. A ja uważam ze są dobrzy i są źli Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 20:16 w11mil napisała: > A ja uważam ze są dobrzy i są źli Polacy Nie widzisz różnicy w takim podziale na złych i dobrych? Polak to człowiek, jest naturalne przecież, że są źli i dobrzy ludzie. Jeżeli są źli ludzie to w jaki sposób należy do nich podchodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 20:20 leszek.sopot napisał: > Jeżeli są źli ludzie to w jaki sposób należy do nich podchodzić? My katolicy nie możemy ich nienawidzić ale powinniśmy ich napominać. Trwanie w grzechu stwarza bowiem zagrożenie dla duszy nieśmiertelnej Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 20:21 w11mil napisała: > leszek.sopot napisał: > > Jeżeli są źli ludzie to w jaki sposób należy do nich podchodzić? > > My katolicy nie możemy ich nienawidzić ale powinniśmy ich napominać. Trwanie > w grzechu stwarza bowiem zagrożenie dla duszy nieśmiertelnej Czy to, co napisałeś jest zgodne z tym, co napisał ks. Budnik? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 20:23 leszek.sopot napisał: > Czy to, co napisałeś jest zgodne z tym, co napisał ks. Budnik? Napomina że aż strach! Moim zdanie powiniem jedank staranniej oddzielić ludzi od ich uczynków oraz trochę wyluzować Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 20:41 w11mil napisała: > leszek.sopot napisał: > > Czy to, co napisałeś jest zgodne z tym, co napisał ks. Budnik? > Napomina że aż strach! Moim zdanie powiniem jedank staranniej oddzielić ludzi > od ich uczynków oraz trochę wyluzować Najwidoczniej co innego rozumiemy pod słowem "napominać". Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 21:01 leszek.sopot napisał: > Najwidoczniej co innego rozumiemy Problem stary jak wieża Babel Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 22:42 w11mil napisała: > leszek.sopot napisał: > > Najwidoczniej co innego rozumiemy > > Problem stary jak wieża Babel Po co manipulujesz moją wypowiedzią? Jaja sobie rób z kim innym. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 22:44 leszek.sopot napisał: > Po co manipulujesz moją wypowiedzią? > Jaja sobie rób z kim innym. Słowo daje, akurat w tym miejscu jaj nie robiłem Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 22:47 w11mil napisała: > leszek.sopot napisał: > > > Po co manipulujesz moją wypowiedzią? > > Jaja sobie rób z kim innym. > Słowo daje, akurat w tym miejscu jaj nie robiłem Rzeczywiście bo jedynie wykastrowałeś moją wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 11.01.06, 22:51 leszek.sopot napisał: > Rzeczywiście bo jedynie wykastrowałeś moją wypowiedź. Problemy z wzajemnym rozumieniem są powszechne i nie dotyczą tylko słowa "napominać" Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Jan Paweł II odpowiada Naszemu Dziennikowi 14.01.06, 15:44 Jest pewna ksiazka, powstała ona w latach...., około po 1923. Prawa autorskie do niej posiada aktualnie rząd kraju zwiazkowego Bawaria. Bajda czerpał argumentacje pełną garscią z tej ksiazki, niestety. Te cytaty ponizej to czysta socjotechnika. Do tego cytat numer dwa promuje wartosci, z punktu widzenia przyszlosci naszego kraju i zyjących w nim obywateli, zupelnie bezsensowne. Meczennicy jeszcze nikomu nie dali chleba, ani tym bardziej miejsc pracy. Modleniem niczego nikt nie zalatwil. Zostawmy Bogu co boskie i cesarzowi co cesarskie! W przeciwnym razie nie ważne czy Polska biedna czy bogata, wazne ze katolicka! Ale powiedz te słowa tym bezrobotnym, ktorzy patrza co dzien na Maybacha! 11mil, 11mil, do szalenstwa jeszcze tylko kilka chwil! Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku" 11.01.06, 18:04 Bajda jest "bełkotliwy" do kwadratu, ale na co gorsze, popierają ten bełkot PiSujscy urzędnicy, np. słynna Wujkowska... Odpowiedz Link Zgłoś
les.vacances to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:02 chce, aby świat wygladał dokładnie tak, jak on go sobie wyobraża. Pozostałych nalezy (chyba) wyeliminować (?). jego wizja nie jest realna, a chcieć sobie każdy może, co chce. Cóż - jak mówiła moja babcia - Pan Bóg ma róznych stołowników. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:07 les.vacances napisała: > nalezy (chyba) wyeliminować (?). Chyba odwracasz kota ogonem - zwróc uwagę na dyskusję na tym forum, kto kogo chce wyeliminować? A co rozumiesz przez "wizję realną"? Odpowiedz Link Zgłoś
les.vacances Re: to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:09 Należy rozumieć, że w Polsce żyją nie tylko fundamentalni katolicy, to jest wizja realna. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:15 les.vacances napisała: > Należy rozumieć, że w Polsce żyją nie tylko fundamentalni katolicy, Oczywiście że nie tylko. A jaką masz propozycję dla fundamentalnych katolików - morda w kubeł? Odpowiedz Link Zgłoś
les.vacances Re: to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:20 Nigdzie tak nie napisalam. Kazdy moze pisać, co mu ślina na język przyniesie. Mówię, że to, czego chce ten ksiądz, jest nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:24 les.vacances napisała: > Mówię, że to, czego chce ten ksiądz, jest nierealne. Ale nie powód aby mieszac kogos z błotem za marzenia Odpowiedz Link Zgłoś
les.vacances Re: to jest wołanie fundamentalisty, który 11.01.06, 19:25 To chyba nie do mnie te słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: ksiundz gadasz ,zrob cos wreszcie pozytecznego 11.01.06, 21:09 belkot wielebnego oczadzonego kadzidlem , wyjdz na ulice w stroju sluzbowym i podyskutuj z narodem poznaj jego troski i zmartwienia. Wyjdz ksiundz z taca w stroju sluzbowym i zbieraj na ulicy datki na ruine opatrznosci . Sproboj wychowac z dwoje dzieci jedno maloletniej zgwalconej matki drugie rodzicow pijakow betrobotnych ,zarob na nich wykarm i wyksztalc przez 18 lat. Potem pisz artykuy ,z checia je przeczytam Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: ksiundz gadasz ,zrob cos wreszcie pozyteczneg 11.01.06, 21:48 Leszek z Sopotu usiłuje wytłumaczyc ciemniakom, dlaczego ksiądz profesor bredzi, ale ciemnicy jak ciemni, tak ciemni. Pies by predzej zrozumiał niz oni. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Co Ty na to Leszku z Sopotu? 11.01.06, 22:20 bracia_zbrojek napisał: > Leszek z Sopotu usiłuje wytłumaczyc ciemniakom, dlaczego ksiądz profesor > bredzi, ale ciemnicy jak ciemni, tak ciemni. Pies by predzej zrozumiał niz >oni. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Co Ty na to Leszku z Sopotu? 11.01.06, 22:44 w11mil napisała: > bracia_zbrojek napisał: > > > Leszek z Sopotu usiłuje wytłumaczyc ciemniakom, dlaczego ksiądz profesor > > bredzi, ale ciemnicy jak ciemni, tak ciemni. Pies by predzej zrozumiał ni > z oni. że pies też by nie zrozumiał, gdyż pies przyjmuje zycie takim jakie ono jest. Pies nie teoretyzuje, gdy widzi drzewo to widzi po prostu drzewo, gdy jest mu zimno, to jest mu po prostu zimno itd. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Co Ty na to Leszku z Sopotu? 11.01.06, 22:46 leszek.sopot napisał: > że pies też by nie zrozumiał, gdyż pies przyjmuje zycie takim jakie ono jest. > Pies nie teoretyzuje, gdy widzi drzewo to widzi po prostu drzewo, gdy jest mu > zimno, to jest mu po prostu zimno itd. Głębokie! Mam nadzieję że bracia.zbrojek też usatysfakcjonowani Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Wolimy psy 12.01.06, 12:23 Wolimy psy na czterech nogach od ciemniaków na dwóch, choc podejrzewamy,ze wielu z nich chodzi na czworaka. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly33 [...] 12.01.06, 00:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 12.01.06, 00:45 Jak przeczytalismy dokladnie i w calosci wypociny Bajdy (cudowne nazwisko!), widzimy, ee to ON chce delegalizowac. Nie będz taki "wesoły", bo przekręci Ci sie mordka. A Bajdzie przy rzadach PiSu urosly dodatkowe skrzydła. Niech odleci do ciepłych krajow! Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 12.01.06, 00:50 "W ogóle w polskim parlamencie nie powinny pojawić się takie grupy polityczne, które są kontynuacją tradycji leninowsko-stalinowskiej i pezetpeerowsko- ubowskiej. Są to bowiem organizacje przestępcze i pierwszym obowiązkiem parlamentu powinno być uchwalenie ustawy delegalizującej wszystkie organizacje pochodzące z inspiracji marksistowsko-leninowskiej." Ten Bajda do jednego worka wrzuci wszystko. Brak nam tylko Swiętej Inkwizycji! Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly33 [...] 12.01.06, 00:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 14.01.06, 14:26 A po co nam ona? Mamy przeciez takie innowacyjne wynalazki jak Marcus Georgius i Bloody Ludwik, herbu kolec! Toz to lepsze niz Oficyjum Swiete! Spoza gór i rzek wyszlismy na brzeg..... Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 12.01.06, 01:01 wesoly33 napisała: > jasiu bez ziemi > zdelegalizowac to sobie mozesz > robienie kupy w swoje gacie Wesoły - jak zwykle - z żarcikiem na poziomie klozetowym. Ale trudno się dziwić, skoro ma wyraźne kłopoty ze zrozumieniem tekstu zawierającego więcej niz z 3 zdania podrzędnie złożone. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_zbrojek Jak "Nasz Dziennik" odwraca kota ogonem! 12.01.06, 12:50 Wyjatkowa perfidia dziennikarki tego pisemka! www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20060112&id=po01.txt "Lidze Polskich Rodzin nie wierzę ani pięć sekund. To Judasz" - o.Tadeusz Rydzyk w Radiu Maryja 25 lipca 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Chyba nie całkiem to zrozumiałeś 12.01.06, 14:40 Przywołany artykuł traktuje właśnie o perfidnym ataku na Nasz Dziennik ze strony mass mediów Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Chyba nie całkiem to zrozumiałeś 12.01.06, 17:57 Przecież bracia piszą o odwracaniu przez autorkę kota ogonem! Ty ,w11mil, nie rozumiesz o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Chyba nie całkiem to zrozumiałeś 12.01.06, 18:01 joannabarska napisała: > Przecież bracia piszą o odwracaniu przez autorkę kota ogonem! Ale przeczytałem artykuł polecany przez braci i z niego wynika, ze jest odwrotnie niż bracia piszą w swoim poscie- perfidni są przeciwnicy Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Re: Bełkot ks. prof.(?) Bajdy w "Naszym Dzienniku 14.01.06, 16:15 cytujac te brednie /a to jeszcze najlagodniejsze/ tylko napedzasz wiatr w zagle wiecznym paranoikom i nieudacznikom. Odpowiedz Link Zgłoś