malena82 tylko czlowiek ktory kochal umiera jak czlowiek 18.01.06, 22:20 Kiedy umieramy...? wtedy, gdy nasze serce przestaje bic...? czy moze wtedy, gdy umieraja ci, ktorzy o nas pamietali...? chce stworzyc dla siebie taka pamiec jak ks. Twardowski, obym nigdy nie musiala obawiac sie zapomnienia. juz sama nie wiem czego bardziej sie boje smierci, czy niepamieci. ten rok rozpoczelam z kalendarzem ksiedza Twardowskiego, bo chce zmienic ta zla kobiete w sobie na kochajaca zone. nie mam zaparcia, wierze, ze przeslanie tam zawarte uswiadomi mnie w mojej decyzji. nie zapomne poezji, chyba sama powroce do tworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
overshoe Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:20 Był człowiekiem o wiekim sercu i takiego go zapamietajmy, a kiedy usłyszymy jedo wiersz wspomnijmy go Odpowiedz Link Zgłoś
mike78 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:21 Smutno mi bardzo. Kiedyś w tramwaju przeczytałam jego wiersz na oknie. I tak mi się cieplej zrobiło. [*] Umarł człowiek wielki Odpowiedz Link Zgłoś
danusis Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:21 Spotkanie Ta jedna chwila dziwnego olśnienia kiedy ktoś nagle wydaje się piękny bliski od razu jak dom kasztan w parku łza w pocałunku taki swój na co dzień jakbyś mył włosy z nim w jednym rumianku ta jedna chwila co spada jak ogień nie chciej zatrzymać rozejdą się drogi- samotność łączy ciała a dusze cierpienie ta jedna chwila nie potrzeba więcej to co raz tylko - zostanie najdłużej śp. J. Twardowski ZAWSZE ZOSTANIESZ W NASZYCH SERCACH, DO KTÓRYCH W TOBIE TYLKO ZNZNY SPOSÓB POTRAFIŁEŚ DOTRZEĆ! Wieczny odpoczynek w Panu! Odpowiedz Link Zgłoś
puen.ta Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:23 a Światłość Wiekuista niechaj Mu świeci na wieki. Mieliśmy szczęście, że Go mieliśmy, a nawet docenialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
biala81 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:26 Mama czytała mi Jego wiersze jak byłam mała....i do tej pory, przez całe moje życie był gdzieś obok mnie w swojej twórczości... smutno, że odszedł... <*> Odpowiedz Link Zgłoś
maciejjot Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:30 ks. jan twardowski powiedział: Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą... dlaczego tylu ludzi, których tak kochaliśmy, odeszli, niektórzy tak niedawno... jan paweł II, br. roger... ks. jan twardowski... pamietajmy o Nim, sięgnijmy do jego wierszy. Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych... Nie zapominajmy o Nim. "cenna jest w oczach Pana śmierć Jego przyjaciół (Ps 116,15)" Odpowiedz Link Zgłoś
danuskag Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:24 Spieszmy sie kochac ludzi,tak szybko odchodza! Zostaniesz w naszych sercach,myslach i w swoich dzielach,po ktore teraz siegniemy, aby je poznac lub na nowo sobie przypomniec.Do zobacznia w lespszym ze Swiatow. Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:25 Zaufałem drodze Zaufałem drodze Wąskiej takiej na łeb na szyję z dziurami po kolana takiej nie w porę jak w listopadzie spóźnione buraki i wyszedłem na łąkę stała święta Agnieszka - Odpowiedz Link Zgłoś
shipa [`][`][`][`][`][`][`][`][`] 18.01.06, 22:28 Smutek. Zamyślenie nad przemijaniem. Chwila skupienia. Poczucie straty. Bóg chciał mieć u siebie cudownego człowieka. Wybrał naprawdę wspaniałego. Pamięć nie umiera nigdy, żyje w nas. Pozostaje też nadzieja. Wiara. Miłość. Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj Mu świeci na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.n.i Re: [`][`][`][`][`][`][`][`][`] 18.01.06, 22:31 Byłam przez niego chrzczona, miałam trzy lata, zachowywałam się podobno okropnie (stałam na stołeczku, co chwilę schodziłam, tupałam nogą etc.) a On miał do smarkuli anielską cierpliwość. Ech, piękne wspomnienie, szkoda że tylko opowiedziane przez mamę... ja tego nie pamietam... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
margo22 Re: [`][`][`][`][`][`][`][`][`] 19.01.06, 09:14 Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą.... Dziękuję za piękną poezję.... Wieczny odpoczynek.... Odpowiedz Link Zgłoś
jusi12 Re: [`][`][`][`][`][`][`][`][`] 19.01.06, 09:26 na zawsza z nami, głęboko w sercach... Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski...['] 18.01.06, 22:29 Dziękuję. DO zobaczenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
maciejjot Przyjaciel Boga - ks. jan Twardowski 18.01.06, 22:31 ks. jan twardowski powiedział: Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą... dlaczego tylu ludzi, których tak kochaliśmy, odeszli, niektórzy tak niedawno... jan paweł II, br. roger... ks. jan twardowski... pamietajmy o Nim, sięgnijmy do jego wierszy. Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych... Nie zapominajmy o Nim. "cenna jest w oczach Pana śmierć Jego przyjaciół (Ps 116,15)" Odpowiedz Link Zgłoś
beatka1969 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:31 dlaczego nie pisze się tka jak się cierpi nie pisze się tak jak się... pisze się troche tak jak nie jest jest jeszcze tak miłośc ślepa bo widzczn jak szcęsliwe nieszczęście pół radość pół rozpacz ile to trzeba wierzyć milczeć nie pytać by dostać nic za wszystko tak smutno mi się zrobiło, jutro pewnie tylko o tym będę mówić w pracy, a ksiądz Jan już patrzy z góry i rozmawia z mrówką ważką biedronką... Odpowiedz Link Zgłoś
kupsekota Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:31 pewnie że strata orgromna i tak trochę smutno... ale z drugiej strony nikt przecież nie żyje wiecznie! Był wspaniałym człowiekiem, bardzo konkretnym znakiem obecności Boga. Jego poezja pomagała mi w najtrudniejszych w życiu chwilach.Zawsze będę do niej wracać! Jakoś tak pomimo ludzkiego przecież smutku- mam bardzo silne przekonanie że będziemy mieć wkrótce kolejnego Świętego :-) Dzięki Ci Panie za x.Jana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lea3h Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:34 dziś, kiedy wydeptywałam ślady na ośnieżonych warszawskich ulicach, umierał człowiek, który najpiękniej pisał o Bogu, człowieku i miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
paseczek1 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 19.01.06, 07:29 Zabolałam mnie gdzięś w środku wiadomość o śmierci ks. Jana, ale miałam też ochotę wyśpiewać Te Deum z wdzięczności za Niego...Raz Go spotkałam, był tak zwyczajny, że aż niezwyczajny... Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:32 Na błękicie jest polana i oni są tam wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw.studnicki Wielcy, wychowani na tragicznym losie XX wieku, 18.01.06, 22:32 odchodzą. Zostajemy my, szukajmy w sobie siły, mądrości i wiary, by ich zastąpić w , miejmy nadzieję, już nie tak tragicznym, lecz jak mi się wydaje, nader durnym i bezwartościowym wieku XXI. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp płaczmy! 18.01.06, 22:35 Płaczmy, bo odszedł! Cieszmy się, bo był wśród nas! Czy w wystarczający sposób skorzystalismy z jego pobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
zapato-holandes Re: płaczmy! 18.01.06, 22:41 dziekuje za prostote slow..za usmiech w tej prostocie i szczescie.. za taka ogromna milosc do dzieci za to male co wydaje sie wielkie.. Odpowiedz Link Zgłoś
bhhb Re: płaczmy! 19.01.06, 00:03 odszedl kolejny Wspaniały człowiek ....postawiony na mej drodze... oby cos w nas zostalo z Jego ..dobroci!!!! wieczny odpoczynek racz Mu dac Panie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maverick_84 ['][']['] 18.01.06, 22:37 Odszedł wielki człowiek... szkoda... wielka... brak słów... będziemy o Tobie pamiętać... ['][']['] Absolwent Czackiego Odpowiedz Link Zgłoś
smokowska Re: Wielcy, wychowani na tragicznym losie XX wiek 18.01.06, 22:55 NIE PłACZ Nie płacz. To tylko krzyż przecież tak trzeba Nie drżyj. To tylko miłość jak rana w przylepce chleba i ty jak zabawny kos co się kosowej spodziewa łatwiej kiedy się nie wie Zamyślił się anioł chciał zabrać głos lecz poszedł do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
chanach Re: Wielcy, wychowani na tragicznym losie XX wiek 18.01.06, 23:55 "SUPLIKACJE Boże, po stokroć święty, mocny i usmiechnięty - Iżeś stworzył papugę, zaskrońca, zebrę pręgowaną - kazałeś żyć wiewiórce i hipopotamom - teologów łaskoczesz chrabąszcza wąsami - dzisija, gdy mi tak smutno i duszno i ciemno - uśmiechnij się nade mną" ks.J.Twardowski Żal i smutek,ale przecież gdzieś też pojawia się radość - dotarł do Domu Ojca - taką dobrą , mądrą, pełną miłości drogą, którą zawsze głosił w swoich słowach - czyż to nie jest piękne? Nauczył mnie jak żyć... Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie, a światłość wiekusita niechaj mu świeci... Odpowiedz Link Zgłoś
inez6 Re: Wielcy, wychowani na tragicznym losie XX wiek 19.01.06, 00:01 strasznie, strasznie mi żal... Dziękuję za poezję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaantosia Teraz możemy sie z Nim spotkać indywidualnie 19.01.06, 00:27 Ks. Jan towarzyszył mi od dobrych paru lat. Wyrażał moje serce, kiedy nie umiałam sama go wyrazić. Pociągał mnie do Boga. I miałam wrażenie, że mam z nim indywidualny kontakt, ponieważ Jego wiersze odsłaniały przecież Jego wnętrze. Teraz mogę mieć z Nim rzeczywiście indywidualny kontakt i prawdziwą relację, co za Jego życia było trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
a-l-u-z-j-a [*] 18.01.06, 22:50 [*] Smutno mi. Parę dni temu kupiłam dla rodziców na rocznicę ślubu pieknie wydane "Wiersze największej nadziei". Cudnie wydane. Nadzwyczjany Człowiek. Nadzwyczajny Poeta. Nadzywczajny Kapłan. "Człowiek dobrze wychowany chętnie żyje i chętnie umiera". (x. Jan Twardowski, Niecodziennik cały) Odpowiedz Link Zgłoś
m.pw Re: poszedł do nieba.... 18.01.06, 22:54 ...i spotka się z naszym ukochanym Ojcem Świętym Janem Pawlem II Odpowiedz Link Zgłoś
turystyka5 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:47 zostawił nam po sobie tak wiele... nauczmy się czytać Jego wiersze, nie zmarnujmy tego co chciał nam przekazać. Odpowiedz Link Zgłoś
ccleo Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:47 Pamiętam Go dobrze- moje przejęcie, gdy Babcia zapoznała mnie z NIM- dziewczynka piszącą wiersze. I to jak byłam u Niego w domu, i Jego słowa, żarty, umniejszanie Siebie i Swojej Poezji. I Jego listy pamiętam- przekazywane przez Babcię, wyjmowane ze skrzynkiz ogromnym wzruszeniem. Listy, które znam na pamięć i mam je w domu.I wszystkie tomy i tomiki z osobistymi dedykacjami... Musze znaleźć jedno zdjęcie- pamiętam - czarno-białe. Ktoś (tata?) zrobił je w Klubie Księgarza podcas promocji któregoś z tomów wierszy. Ja w białym sweterku, z warkoczem, zawstydzona, przejęta, uśmiechnięta. Stoją. A On siedzi przy stoliku i podpisuje dla mnie książkę. Teraz mam małe dziecko, tak mało czasu na czytanie poezji i nie rozumiem, czemu jeszcze dotąd nie czytałam mojej córeczce Jego wierszy?! cleo Odpowiedz Link Zgłoś
magdab73 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:48 "Śmierć Poety" Gdy nikt już jego wierszy nie otwiera wtedy właśnie poeta umiera /Maria Pawlikowska-Jasnorzewska/ Pamiętajmy więc jak najdłużej, choć dziś smutno i dusza boli... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Odszedł poeta i wielki człowiek... 18.01.06, 22:50 siedem lat temu, jako student filologii słowiańskiej, poszedłem na spotkanie poetyckie z ks. Twardowskim. Był już schorowany, ale miał w sobie dużo dobroci, a nawet humoru. Dziś odszedł do Pana. Zachowamy Go w naszej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:51 ["] WIELKI I WSPANIAŁY! Niech BÓG WSZECHMOGĄCY da mu wieczne szczęście w panteonie Niebieskicj Poetów. Odpowiedz Link Zgłoś
ee_el Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:52 wieczny odpoczynek........ (*) (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:52 Uwielbiałem Patyki i Patyczki. Żegnam księdza, który tak głosił Słowo Boże, że docierało ono do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalon Re: Zmarł Ks Jan Twardowski... 18.01.06, 22:56 A mnie sie zawsze wydaje, że tacy Ludzie nigdy od nas nie odejdą... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
skiska WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE...['] ['] ['] 18.01.06, 22:55 ...A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI, NA WIEKI WIEKÓW, AMEN. ['] ['] ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś