me-e MITY MEDIALNE III RP... 24.01.06, 12:54 ...mit dobrych bolszewikow ...mit walesy...mit autorytetow...mit porozumien sierpniowych...mit okraglego stalu...mit prywatyzacji...mit demokracji i rownych praw dla wszystkich obywateli...czas z tym skozzyc w IV RP... Odpowiedz Link Zgłoś
ass.of.fire Re: MITY MEDIALNE III RP... 24.01.06, 13:10 tia, przy koazji wykonczmy jeszcze wiekszosc obywateli, ile czasu mozna zyc igrzyskami??? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: MITY MEDIALNE III RP... 24.01.06, 13:13 ...jak zly to tylko ...KACZOR...my bolszewicy i kapusie z kolegami tworzacy III RP ...jestesmy cacy nad POdziw... ...motto medii w III RP; ...FRAJER...wszystko lyknie... ass.of.fire napisał: > tia, przy koazji wykonczmy jeszcze wiekszosc obywateli, ile czasu mozna zyc > igrzyskami??? Odpowiedz Link Zgłoś
aravir Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 13:29 nie wiem, czy to nie jest zamierzone, ale autor zapomina i wpada w pułapkę najważniejszego mitu, jakim jest określenie "IV RP". Odpowiedz Link Zgłoś
mika68 a dlaczego to Wybiórcza nie wspomina o wynikach 24.01.06, 13:44 wyborów w Cz-wie????? Nie w smak???????? Łyso, że PIS zmiażdżyło PO i SLD????? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: a dlaczego to Wybiórcza nie wspomina o wynika 24.01.06, 13:55 ...widac jak na dloni...kto trzesie mediami w III RP...i jacy sa ...TOLERANCYJNI...i ...OBIEKTYWNI...KALI to duzo mogby sie nauczyc...od mitow medialnych w III RP... mika68 napisała: > wyborów w Cz-wie????? Nie w smak???????? Łyso, że PIS zmiażdżyło PO i SLD????? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka7111 nazimedia rydzyka to postep? 3 miliony mieszkan 24.01.06, 13:59 dla nazistow. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: a dlaczego to Wybiórcza nie wspomina o wynika 24.01.06, 14:06 mika68 napisała: > wyborów w Cz-wie????? Nie w smak???????? Łyso, że PIS zmiażdżyło PO i SLD????? zmiazdzylo?????????????? hahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: a dlaczego to Wybiórcza nie wspomina o wynika 24.01.06, 17:23 > wyborów w Cz-wie????? Nie w smak???????? Łyso, że PIS zmiażdżyło PO i SLD????? Przy 9-procentowej frekwnecji? Nie żartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Panie Łukaszu a więc jeszcze Polska nie umarła 24.01.06, 14:18 ...skoro Jarosław nie zdołał zabełtać w głowach wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Panie Łukaszu a więc jeszcze Polska nie umarł 24.01.06, 22:55 chris12 napisał: > ...skoro Jarosław nie zdołał zabełtać w głowach wszystkim. zegarmistrzem światła kolorowym to on nie jest... i nigdy nie będzie.... Zabełtanie tym co zyją z wazeliną na podorędziu - nie liczy się wcale... Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Jarosław taki geniusz jak jego elektorat.... 24.01.06, 14:27 Wystarczy poczytać tych wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mmoonchild hahaha 24.01.06, 21:59 tez to zauwazyles? wogole odnosze wrazenie ze 90% postow na forach gazety dotyczacych polityki to posty nawiedzionych wyborcow pis'u Az sie glupio czuje krytykujac tych oblakanych politykow... ale co mi tam...zadnych paktow o stabilizacji(czytaj kneblowaniu ust)nie podpisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
judith2 TAK TO JEST, JAK CICHY NIE SIEDZI CICHO. 24.01.06, 14:27 A że nie ma nic oryginalnego do powiedzenia? "Wyborczej" to nie przeszkadza, wszak jej pryncypał (naczelny) od dawna ma wtórny (kobylaste cytaty!) ślinotok, a jednak sam też się zamieszcza na łamach. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Jarosław taki genialy jak i jego elektorat.... 24.01.06, 14:28 Wystarczy poczytać tych wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Dorn weźmie Łukasza w kamasze za próbę zamachu 24.01.06, 14:48 Ten artykuł poruszuł nawet Wassermanna w wannie. Jest porażony! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Dorn weźmie Łukasza w kamasze za próbę zamach 24.01.06, 22:57 chris12 napisał: > Ten artykuł poruszuł nawet Wassermanna w wannie. Jest porażony! A może na odwrót: poraził w wannie.. czym Wasserman był "mocno poruszony"... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Mówienie o IV Rzeczpospolitej jest godzeniem w Kon 24.01.06, 14:50 Mówienie o IV Rzeczpospolitej jest godzeniem w Konstytucję RP, która jednoznacznie definiuje nazwę państwa i prawnie ją chroni wraz z innymi symbolami, jak np. godło czy flaga. Na to są paragrafy! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Mówienie o IV Rzeczpospolitej jest godzeniem 24.01.06, 23:00 toja3003 napisała: > Mówienie o IV Rzeczpospolitej jest godzeniem w Konstytucję RP, która > jednoznacznie definiuje nazwę państwa i prawnie ją chroni wraz z innymi > symbolami, jak np. godło czy flaga. Na to są paragrafy! Masz rację... Ale w tym wypadku, jest to pojęcie zastępcze - tylko... I to nawet lepiej... Ludziom wszystkie te błazeństwa, które się dzieją, będą się kojarzyć z "czwartą"... Kiedy przyjdzie moment próby przepoczwarzania... ludzie powiedzą: nie, dziękujemy... wiemy czym to śmierdzi... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 powtarzam: nie wolno bawić się 25.01.06, 09:07 symbolami państwa, zastępcze czy nie to są działania nielegalne i pragnę tylko ostrzec tych którzy łąmią naszą Konstytucję, że są na to paragrafy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgiedrowicz Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 15:01 w sumie ma pan dużo racji panie Łukaszu. szczególnie co do tego, że kto raz zasmakował konfitur z pańskiego stołu - nie zadowoli sie już nigdy bułką z masłem. tego rodzaju mechanizm psychologiczny opisałem w swojej powieści pt. "Bessa~Lala". jednak zmowa mediów przy udziale wiadomego radia, idącego w tym przypadku ręka w rękę [niestety!] z "gazetą" - zadecydowała o niebycie mojego dzieła w świadomości społecznej. nie był w stanie mi nawet pomóc prof. Czapliński zwany liskiem-chytruskiem polskiej krytyki literakiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mahh Ma-ryja niedocenione 24.01.06, 15:03 Autor w artkule nieco niedocenił wpływu radia Maryja, a własciwie o. Rydzyka na wynik wyborów. Owszem słuchacze tego radia nie głosowali by i tak na PO, ale wiem bezposrednio jak zaangażowali się w wybory. Wielu słuchaczy radia maryja to elektorat b. zdyscyplinowany i sterowny (przez o. Rydzyka) i oni roznosili ulotki (bez żadnego wynagordzenia) i przekonywali sąsiadów i wszystkich dookoło. A najważniejszym działaniem było demonizowanie PO i Tuska. W opowiesciach moherowych beretów przy diabelskim Rokicie i Tusku Kaczyński wyrastał na męża stanu. No i teraz podsumowanie jak takie zmasowane działania na dni kilka przed wyborami prezydenckimi mogły zmienić wynik? W miastach pewnie niewiele, ale na prowincji gdzie każdy każdego zna, a ludzie nie są zbytnio zorientowani w polityce (w przeciwieństwie do autora tego artykułu) trwoga płynąca z opowieści słuchaczy radia maryja padała na podatny grunt. Tym bardziej, że oni wcale nie afiszowali się, że są zdemagologizowani przez o. Rydzyka, to byli przeciez jacyś sasiedzi i znajomi, którym można było ufać. I teraz spójrzmy na wyniki wyborów tam gdzie głębsza prowincja i niższe wykształcenie tam Kaczyński zdobywa więcej zwolenników. Czy stało się to przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 15:27 bredzisz chyba - nie przyszlo ci do glowy ze autor moze tak myslec? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Medialne mity IV RP i tematy tabu 24.01.06, 15:36 Podejrzewam, że to Radio będzie musiało się przystosować do PiS, a nie odwrotnie. Imperium o. Rydzyka ma więcej do stracenia. Kto raz zasmakował konfitur z pańskiego stołu, nie zadowoli się już bułką z masłem. Ceną za konfitury będzie spokój i blokowanie LPR. "Imperium o. Rydzyka ma więcej do stracenia." I tu się zgadzam z panem Łukaszem Cichym,że to spokuj, a nie jakaś LPR. To parasol ochronny rządu Marcinkiewicza nad całym folwarkiem o dyrektora. Żaden urząd skarbowy ani jakikolwiek inny, nie odważy się sprawdzić czegokolwiek w tym folwarku. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
s.korczaszko "to kim był Lech Wałęsa?" 24.01.06, 16:12 pytanie jest dobrze zadane - kim był. warto postawić jeszcze pytanie, kim jest teraz - a jest podstarzałym, nadętym, gadającym głupoty bankrutem politycznym. żenada. a poza tym, które to media pieją peany na cześć kaczorów? bo jakoś żadne z tych, które czytuję/oglądam Odpowiedz Link Zgłoś
s.korczaszko i jeszcze jedno - nie pier..l Łukaszku 24.01.06, 16:19 co do surowości kar - jej wpływ na zmniejszenie przestępczości to jedna kwestia, ale dla mnie, jako osobnika posiadającego poczucie sprawiedliwości, istotne jest też, aby sprawiedliwości choć trochę stało się zadość. ja nie wierzę w skruchę bandziorów. zrobił źle - ma za to cierpieć. że jestem ze średniowiecza? może i tak, ale w takim razie mam w dupie postęp i chcę zostać w średniowieczu. nie jestem z tych, co płakali nad Tookie'm Williamsem. Mnie bardziej żal jego ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Lech Wałęsa to jedyny żyjący Polak 24.01.06, 17:47 ...znany na całym świecie a co do tekstu poprzednika dziwne spostrzeżenie - dlaczego wszystkie posty zwolenników surowych kar rażą chamstwem, prostactwem i agresją, podczas gdy posty zwolenników karania sprawiedliwego i rozsądnego na ogół są rzeczowe, kulturalne, bez wycieczek osobistych i o wysokiej zawartości intelektualnej? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekzurowski Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 17:54 niezły artykuł.też uważam za śmieszne robienie z jarka k. wielkiego stratega i charyzmatycznego wodza.jeszcze czas pokaże, że większość decyzji pisu jest dyktowana emocjami i dużo w tym przypadku.na dłuższą metę tak władzy sprawować się nie da.a romansu z radiem m. nigdy wam normalni ludzie nie zapomną. Odpowiedz Link Zgłoś
osse Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 17:54 Bezapelacyjnie najlepszy artykuł jaki czytałem od jakiegoś miesiąca czy dwóch. Więcej świeżego, młodzieńczego myślenia a nie sługusów i prawicowych klakierów W GW, a wróżę Gazecie tak długie życie, jakie będzie miało imperium ojca R. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 18:04 Geniusz polityczny powinien bez przeszkód wygrywać kolejne wybory. A jak to jest z naszym J.K. -1990 - wygrana Lecha Wałęsy, którego komitetem kierował J.K. - ale i bez tego Wałęsa by wygrał. Natomiast jego populistyczna kampania (100.000.000 dla każdego, aferzyści w skarpetkach, wietrzenie Warszawy) przyczyniła się do sukcesu Tymińskiego i to jest prawdziwe osiagnięcie Wielkiego Bliźniaka -1991 - PC było trzecie po Unii Demokratycznej i SLD - raczej porażka, Jarosławowi udało się zbudować koalicję ugrupowań prawicowych, któa powołała rząd Olszewskiego, ale następnie Olszewski wymknął się spod kontroli. Potem "bezkomrpomisowoć" (czytaj - tępy upór) prezesa sprawiły, że klub PC opuściła ponad połowa członków a on sam zaczął pogrążać się w świecie własnych majaków i histerii -1993 - beznadziejny wynik koalicji Kaczyńskiego Zjednoczenie Polskie. Cztery lata poza Sejmem (W międzyczasie nieudany start Lecha Kaczyńskiego w 1995 r.), dalsza marginalizacja -1997 - wielki sukces prawicy, ale nie Kaczyńskiego, który do Sejmu wcisnął się w ostatniej chwili. Potem dalej na obrzeżach wielkiej polityki, dopiero nominacja ministerialna dla brata odwróciła tę tendencję -2001 - tu był pewien sukces, ale naprawdę przegrana z SLD. Potem jeszcze porażka w wyborach do Eurparlamentu nie tylko do PO ale i do LPR. Zatem wniosek jest jeden - Kaczyński to polityk nieudaczny, który po latach klęsk odniósł wielki sukces po to by następnie go zniweczyć. Im szybciej obali się dogmat jego wielkości tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile1 Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 18:00 Kaczory będą niedługo kojarzone z plagami egipskimi i tyle po sobie zostawią w historii Polski Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 gregsmile1 napisał: 24.01.06, 19:07 gregsmile1 napisał: > Kaczory będą niedługo kojarzone z plagami egipskimi i tyle po sobie zostawią w > historii Polski Dla mnie juz plagi egipskie minely : IV kadencja sejmu , sld , millery , kwasniewscy i michnikopodobni . Teraz ciesze sie bo dla mnie nastaly tluste lata. Placz , placz i zgrzytaj zebami lewacki loser gregsmilu. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Duzo ciekawsza ocena obecnej sytuacji w Polsce 24.01.06, 18:07 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3126635.html. P.S. Oczywiscie, nie kazdy musi sie z glownymi tezami tego artykulu zgadzac, ale jest on napewno - od strony rzemiosla i rzetelnosci - lepiej napisany Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Duzo ciekawsza ocena obecnej sytuacji w Polsc 24.01.06, 18:14 Dużo ciekawsza;))) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; przeciez to ar 24.01.06, 18:33 tykul z "Opinii" GW; nie chce mie sie wirzyc, ze nie wolno go zamieszczac w postach; tym bardziej, ze w dziale "Opinie" dalej jest zamieszczony . serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3126635.html hulaj_dusza napisał: > Dużo ciekawsza;))) > Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; przeciez 24.01.06, 18:40 Artykuł ciekawy, choć się z nim nie zgadzam (zresztą, z tym, który legł u podstaw tego wątku - też nie). Jestem nieco skonfundowany tym, że w Polsce stawia się znak równości między faszyzmem i nazizmem. I nie odróżnia "czarnych koszul" od "brunatnych". Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; przeciez 24.01.06, 18:47 Mnie tez to sie podoba; a juz bardzo mnie razi ta bardzo agresywna i antypisowska propaganda - rodem z najlepszych prl-owskich czasow. Za niedlugo dowiemy sie, ze Kaczynscy to Hupka i s.p. Czaja (swietnie mowil po polsku i wielu Polakom - takze w czasie wojny - pomagal), niemieccy rewizjonisci (czyli faszysci i nazisci) hulaj_dusza napisał: > Artykuł ciekawy, choć się z nim nie zgadzam > (zresztą, z tym, który legł u podstaw tego wątku - też nie). > > Jestem nieco skonfundowany tym, że w Polsce stawia się znak równości między > faszyzmem i nazizmem. I nie odróżnia "czarnych koszul" od "brunatnych". > Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o 24.01.06, 18:52 Problem polega na tym, że uważam kaczystów za faszystów, silesiusie. Nie zrozumiałeś mnie - jeśli pisałem niezbyt klarownie - sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o 24.01.06, 19:02 Twoja opinia; wg mnie mocno niesprawiedliwa i odbiegajaca od rzeczywistosci; widziales te pisowski "czrane koszule" na ulicach? dokonal sie jakis zamach na demokracje? nie; tylko, ze pis (nie jestem zadnym czlonkiem pisu) jest jedyna partia, ktora jest profesjonalnie zorganizowana, na wzor partii zachodnich; daje im to duza przewage, zas przeciwnicy - ktorzy po prostu sie "obijali" sa tym zezloszczeni, i zamiast wziac sie do "pracy organicznej", czyli budowania i scalania swoich struktur partyjnych, ograniczaja sie do agresji w stosunku do Kaczynskich; tak, jakby na tym polegalo nowoczesne prowadzenie polityki; jestem zazenowany; hulaj_dusza napisał: > Problem polega na tym, że uważam kaczystów za faszystów, silesiusie. > > Nie zrozumiałeś mnie - jeśli pisałem niezbyt klarownie - sorry. > Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o b/o 24.01.06, 19:12 Odpowiem ci "wyjątkowo": nigdy nie byłem i nie będę członkiem ŻADNEJ partii. Nie interesuje mnie pryznależność (głównie z powodu tzw. "dyscypliny partyjnej"). Nie popieram PO - uważam , że to nieudacznicy, ale głosowalem na nich "przeciwko" PiSowi, bo PiS jest zagrożeniem dla demokracji. Nie obchodzi mnie, czy ktoś mnie nazwie "oszołomem". Jestem z Żoliborza, z rodziny, która niemal sąsiadowała z Kaczkami. Może dlatego - wiedząc to i owo z opowiadań - podchodzę do nich bardziej "emocjonalnie". A tobie polecam do uważnego przeczytania wykład, jaki wygłosił J. Kaczyński w Fundacji Batorego. Podaję link: www.batory.org.pl/doc/jkaczynski.pdf Tym razem już naprawdę b/o Odpowiedz Link Zgłoś
hulaj_dusza Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o b/o 24.01.06, 19:14 www.batory.org.pl/debaty/jkaczynski.htm Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o b/o 24.01.06, 19:42 ale gdzie tu zagrozenie "faszyzmem"? to raczej krytyka "kraglego stolu" w wersji Mazowieckiego Michnika; takiej dziwnej abolicji, nie liczacej sie ani ze skala przewiny komunistow w okresie powojennym, i nie liczacej sie z odczuciami ofiar (mierzi mnie, kiedy Michnik probuje sie kreowac na jedyna sluszna personifikacje wszystkich ofiar i przesladowanych w prl-u; jakim prawem?); w NRD (oczywiscie, ze pod "kuratela" RFN-u) udalo sie ten problem duzo lepiej rozwiazac; tak, jak mowie, mozna sie z pogladami Kaczynskich nie zgadzac, ale jest wielu ludzi w Polsce, ktorzy popieraja ich linie; i znow odwolam sie do pieknego zdania Szymona Wiesethala: "Prawo, nie Zemsta"; tak odpowiadal na podobne zarzuty pod adresem jego osoby, i osrodka, ktorym kierowal; zarzucano mu, ze msci sie na staruszkach, korzy kiedys "popelnili bledy", a ktorych on ciagle sciga; twierdzono, ze to z zemsty; zas on zawsze odpowiadal, ze chodzi o prawo i o moralnosc; wolny czlowiek zawsze - obijetnie jakie nie bylyby okolicznosci - sam ponosi odpowiedzialnosc za swoje czyny; nie iwdzisz pewnego podobienstwa? Kaczynskim, ktorzy chca - chocby i symbolicznej - kary dla oprawcow i zbrodniarzy, tez odsadza sie od czci i wiary, i zarzuca im sie faszyzm hulaj_dusza napisał: > www.batory.org.pl/debaty/jkaczynski.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o b/o 24.01.06, 23:14 hulaj_dusza napisał: > www.batory.org.pl/debaty/jkaczynski.htm Nie jest to niczym innym jak zamachem na demokratycznie (ciągle jeszcze) funkcjonujące państwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Uups, sorry; nie wiem co sie stalo; b/o b/o 24.01.06, 23:26 to tylko Twoja prywatna opinia, jak zwykle nasaczona anty-pisowskim jadem; jako "Francuz" moze bys nam wytlumaczyl, co mial na mysli prezydent Twojego panstwa, pan Jakub Chirac, grozac uzyciem broni atomowej przeciwko panstwom popierajacym terroryzm; czekam tez na wyjasnienie tego, co dzialo sie - niecale 2 miesiace temu - na przedmiesciach francuskich miast; od "eksperta" oczekuje madrej i wywazonej - w slowach - riposty; "wychylane szklanek" i atakowanie - bezmyslne - innych, nie przystoi synowi "najstarszej cory Kosciola" sclavus napisał: > hulaj_dusza napisał: > > > www.batory.org.pl/debaty/jkaczynski.htm > > Nie jest to niczym innym jak zamachem na demokratycznie (ciągle jeszcze) > funkcjonujące państwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Medialne mity IV RP 24.01.06, 18:16 tak mysla zwolennicy pis-u,debile wszelkiej masci, nieudacznicy i frustraci. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalf70 Wymiękłem 24.01.06, 18:18 Uwaga, wyborcza znalazła nowego wazeliniarza. To student prawa takie lewe rzeczy może mówić/pisać. no tak, ale to wyborcza. Kiedyż wreszcie nastanie wymarzony przez Adasia Michnika święty spokój, a hasłem naszym zgoda będzie i kochajcie się - zwłaszcza ze zbrodniarzami, a co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
gg1968 Kaczyńscy to odbicie większości naszego 24.01.06, 20:21 narodu... Małe, zawzięte, nieufne, przebiegłe i mściwe. Większość głosowała na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś