Dodaj do ulubionych

po co nam szkoły katolickie ?

27.01.06, 16:11
Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.Chcę żyć w kraju
gdzie religia jest oddzielona od pństwa.
Obserwuj wątek
    • emerytka.z.rzeszowa Masz rację, Gorby, ale kto Cię wysłucha? 27.01.06, 16:12
      erjot49 napisał:

> Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.Chcę żyć w kraju
      > gdzie religia jest oddzielona od pństwa.
      • lauriane Re: Masz rację, Gorby, ale kto Cię wysłucha? 27.01.06, 16:24
        emerytka.z.rzeszowa napisała:

> erjot49 napisał:
        >
        > > Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.Chcę żyć w kraju
        >
        > > gdzie religia jest oddzielona od pństwa.
        >L. Szczegolnie, ze ten pajac Gorby od dawna zyje poza krajem......
        J.C.
        • kropek_oxford Bez inwektyw, OK? Ale wydaje mi sie, ze gorby zyje 28.01.06, 01:06
          w kraju, w ktorym prywatne szkoly katolickie roznego szczebla maja - o dziwo -
          doskonala opinie. Nawet w jednym z tamtejszych college'ow zaczal wykladac o.
          OBIREK :)))
    • piot-r Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:12
      to powiedz na kogo głosować żeby tak się stało?
      pora emigrować
      • pies_na_czarnych Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:14
        Abys wiedzial, ktory papiez jest twoj, a ktory nie :))
    • gniewko_syn_ryba Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:38
      Zapytaj tych wszystkich, którzy zapisują do takich szkół swoje dzieci jeszcze
      zanim się urodzą !!!... ;))) A jest ich całkiem, całkiem sporo i bynajmniej nie
      same mohery... ;)))
      • absurdello Czyżby to były Kryptohogwarty ? 27.01.06, 21:59
        Tam też uczniowie byli zapisani od urodzenia o ile nie wcześniej ;)
    • dokowski Tak w ogólności to dobra rzecz 27.01.06, 16:38
      Niech ciemniaki mają swoje specjalne szkoły dla ciemniaków. To pierwszy krok w
      kierunku, żeby cofnąć tę bezprawną decyzję sprzed kilkunastu lat o wprowadzeniu
      religii do szkół. Może skończy się ten czarny despotyzm w szkołach publicznych.
      • incognitto Re: Tak w ogólności to dobra rzecz 27.01.06, 17:04
        dokowski napisał:

> Niech ciemniaki mają swoje specjalne szkoły dla ciemniaków. To pierwszy krok w
        > kierunku, żeby cofnąć tę bezprawną decyzję sprzed kilkunastu lat o wprowadzeniu
        >
        > religii do szkół. Może skończy się ten czarny despotyzm w szkołach publicznych.

Twoja wypowiedź jest pozabwiona sensu;)
        Watek jest o szkołach katolickich, a nie publicznych
        Nie ma czarnego despotyzmu w szkolach publicznyh, tylko rodzice są hipokrytami.
        Psioczą na religię, a nie mają odwagi Nie posyłać swojego dziecka na te lekcję.
        Przymusu przeciez nie ma, dotyczy to również wizyt 'po kopercie',
        przyjmują z niby musu, ale samo sobie ten mus narzucają.

ot, katolicy od siedmiu bolesci:)
        • dokowski Po prostu nie widzisz związku 06.02.06, 11:12
          incognitto napisał:

> Twoja wypowiedź jest pozabwiona sensu;)
          > Watek jest o szkołach katolickich, a nie publicznych

Im więcej będzie szkół katolickich, tym mniejszy wpływ na dzieci będą miały
          katabasy w pozostałych szkołach. Jeśli liczba szkół katolickich będzie
          wzrastać, to nastąpi podział wyraźny podział wśród młodzieży na ciemnogród i
          jasnogród. Teraz, dopóki szkół katolickich jest tak mało, dzieciom może się
          wydawać, że chodzą do szkół elitarnych. Kiedy tych szkół będzie więcej, to
          złudzenie pryśnie jak bańka mydlana - dzieci będą sie wstydzić, że chodzą do
          szkół dla ciemniaków.
      • kropek_oxford Nazwiesz tak college, w ktorym wykladal OBIREK? 28.01.06, 01:13
        www.holycross.edu/
        www.holycross.edu/departments/history/sobirek/yourpage.html
    • indris Szkoły katolickie... 27.01.06, 16:53
      ...są również we Francji, gdzie rozdział Kościołów od państwa jest jak wiadomo
      wyjątkowo ściśle przestrzegany. I za każddym razem gdy rząd chciał kłaść na
      nich łapę, wywoływało to tak silne protesty, że się wycofywał.
    • bladatwarz PO nic. Ale taki Blair swoje dzieci posylal do szk 27.01.06, 16:56
      ol katolickich, a nie publicznych.
      • kropek_oxford Bzdura: posylal wlasnie do PUBLIC SCHOOLS;) 28.01.06, 01:14
        Mowilem - nauczyc sie angielskiego, zanim sie zacznie bredzic na tematy
        brytyjskie :)
    • diablica.26 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:59
      Po to, żeby rodzice mogli posłać dziecko do takiej szkoły, do jakiej mają
      ochotę. Jeśli ich na to stać.
    • 9111951u Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 17:05
      to wyjedź do Izraela.
      • piotr7777 Re: a dlaczego ma nie być? 27.01.06, 18:09
        Pytanie jest inne - czy powinny być finansowane z podatków niekatolików. I tu
        są argumenty zarózno za jak i przeciw.
        • pies_na_czarnych Re: a dlaczego ma nie być? 27.01.06, 18:13
          piotr7777 napisał:

> Pytanie jest inne - czy powinny być finansowane z podatków niekatolików. I tu
          > są argumenty zarózno za jak i przeciw.

Przeciez to nie jest do sprawdzenia. Koscioly sa finansowane to i szkoly beda.
          Wor bez dna!!!
    • t-800 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 18:12
      To że religia ma być oddzielona od państwa nie znaczy, że nie może być szkół
      katolickich czy jakichś tam innych.
      • karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 18:49
        w Polsce trzeba wiedziec ,ktory jest swoj tzn katolik
        reszta to komunisci ;)

dawniej ksiadz musial sie uzerac z dzieciakami po poludniami w malych salkach
        dzis jest profesorm w placowkach oswiatowych ,jutro bedzie dyrektorem .

• asienka32 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 18:55
      Żeby udowodnić światu, że lewacka walka z religią katolicką zaczyna i kończy
      się na pustosłowiu.
      Normalni ludzie posyłają dzieci do dobrych szkół, często za cieżkie pieniądze.
      A póki co te najlepsze to katolickie właśnie.
      I co ciekawsze nie mają nic wspólnego z fanatyzmem i ciemnogrodem.
      Chyba, że ciemnogrodzianinem nazwiesz 15-latka, który nie bierze dragów i nie
      obsciskuje się ze starszym kolegą w toalecie.
      • karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:07
        asienka32 napisała:

> Żeby udowodnić światu, że lewacka walka z religią katolicką zaczyna i kończy
        > się na pustosłowiu.
        > Normalni ludzie posyłają dzieci do dobrych szkół, często za cieżkie
        pieniądze.
        > A póki co te najlepsze to katolickie właśnie.

-jesli uwazasz ,ze katolicy placa z wlasnej kieszeni za te szkoly to nich tam
        dzieci posylaja
        -ja myslalem ,ze zaangazowany katolik powinien walczyc z patologia w szkole a
        nie izolowac dziecaki .moje najwazniejsze reszta co mnie to obchodzi
        -podzial spoleczenstwa zaprogramowany ,z podzialow spoleczenstwa wynikaja
        nieporozumienia i nienawisc
        • asienka32 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:13
          > -jesli uwazasz ,ze katolicy placa z wlasnej kieszeni za te szkoly to nich tam
          > dzieci posylaja

Katolicy i nie katolicy. Dotacje z budzetu idą za dzieckiem, więc dla
          finansówpaństwa nie ma znaczenia czy dzieciak chodzi do katolickiej czy zwykłej
          szkoły.

> -ja myslalem ,ze zaangazowany katolik powinien walczyc z patologia w szkole a
          > nie izolowac dziecaki .moje najwazniejsze reszta co mnie to obchodzi

Nie wiem kim jest i co powinien robić "zaangażowany katolik". Normalny człowiek
          i odpowiedzialny obywatelpowinien wnormalnym państwie odpowiadać za swoje
          dzieci.

> -podzial spoleczenstwa zaprogramowany ,z podzialow spoleczenstwa wynikaja
          > nieporozumienia i nienawisc
          A co wynika z równości? Lenistwo, miernota i biernosć i brak odpowiedzialności
          za siebie... bo i tak się należy.
        • diablica.26 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:18
          karbat napisał:
          > -jesli uwazasz ,ze katolicy placa z wlasnej kieszeni za te szkoly to nich tam
          > dzieci posylaja

Gorzej. Płacą nie tylko z własnej kieszeni za szkołę katolicką, ale i za
          państwowe - w podatkach.

> -ja myslalem ,ze zaangazowany katolik powinien walczyc z patologia w szkole a
          > nie izolowac dziecaki .moje najwazniejsze reszta co mnie to obchodzi

Takiej bzdury dawno nie czytałam. Oczywiste jest, że dla każdego normalnego
          rodzica własne dziecko jest najważniejsze, i jeśli moze je posłać do szkoły, w
          której nie ma narkotyków i przemocy, to tak zrobi.

> -podzial spoleczenstwa zaprogramowany ,z podzialow spoleczenstwa wynikaja
          > nieporozumienia i nienawisc

Społeczeństwo jest, było i będzie podzielone, bo ludzie są rózni, a nie przez
          katolickie szkoły.
          • karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:45
            diablica.26 napisała:
            >
            > Takiej bzdury dawno nie czytałam. Oczywiste jest, że dla każdego normalnego
            > rodzica własne dziecko jest najważniejsze, i jeśli moze je posłać do szkoły, w
            > której nie ma narkotyków i przemocy, to tak zrobi.

ja mysle ,ze nie tedy droga
            tok twojego rozumowania widze .... jak sie przechodze po nowych osiedlach .
            Ogrodzonych plotami,szlabanami ,ze straznikami z szyframi z psami sic!
            Dostalem szoku w Warszawie w krakowie .Ludzie budujecie sobie sami wiezienia .
            A najlepsze ,ze one nie zabezpiecza zabezpieczaja
            Zaczyna sie to od wychowania w szkole
            >
            > Społeczeństwo jest, było i będzie podzielone, bo ludzie są rózni, a nie przez
            > katolickie szkoły.

spoleczenstwo dziela ludzie ,swiatopoglady ,swiadomosc .
            wierz mi inaczej sie oddycha w Polsce ogrodzonej a inaczej w Szwajcarii czy
            szwecji

Trzeba walczyc z patologia na codzien i w szkole ale nie przez podzialy
            lepsze ,gorsze
            Myslalem ,ze w katolickiej Polsce wszystkie dzieci sa nasze ....

• gniewko_syn_ryba Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 21:51
              Kolego, ja jestem po flaszcze wina ale to ty piszesz jak nawalony... ;)))
              Twierdzisz, że szkoły katolickie dzielą społeczeństwo... a co z NIEkatolickimi
              szkołami prywatnymi, które istnieją od kilkunastu lat - dlaczego do tej pory nie
              zauważyłeś, że one TEŻ dzielą społeczeństwo ???... A co z tzw. prywatną służbą
              zdrowia - ona nie dzieli ???...

Proponujesz walczyć z patologią w szkole (publicznej) - w jaki sposób, skoro
              władze oświatowe wyznają obecnie zasadę:

1. Uczeń ma zawsze rację
              2. Jeśli uczeń nie ma racji, patrz p. 1

Nie wierzysz ? Zapytaj red. Czuchnowskiego...
              • karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 22:09
                gniewko_syn_ryba napisał:
                Twierdzisz, że szkoły katolickie dzielą społeczeństwo... a co z NIEkatolickimi
                > szkołami prywatnymi, które istnieją od kilkunastu lat - dlaczego do tej pory
                ni e zauważyłeś, że one TEŻ dzielą społeczeństwo ???... A co z tzw. prywatną
                służbą
                > zdrowia - ona nie dzieli ???...

Odgadles mimo ,ze nawalony ;) ja pisze o podzialach w spoleczenstwie .
                I to nie problem w samych podzialach tylko na ile beda one glebokie .
                W Polsce beda one takie jak w Am Pld i nie trzeba byc wielkim prorokiem aby to
                przewidziec
                jest to smutna perspektywa . na zdrowko
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej Te asieńka! 28.01.06, 12:52
        Czy wplątywanie obcej organizacji, jaka jest kościól, w system edukacji nie
        doprowadza do idiotycznej sytuacji wykazującej że państwo nie radzi sobie z tym
        systemem i nasze pieniądze idą w błoto. Dziwne jest twoje myślenie. Gdy Owsiak
        zbiera pieniądze na sprzęt medyczny to narzekasz że rozleniwia dyrektorów
        szpitali. Gdy kościół zastępuje państwo w edukowaniu to nie masz nic przeciwko.
        A w jednym i drugim przypadku tracimy pieniądze.
    • frank_drebin Naucz sie troche o tzw. systemie oswiaty w Polsce 27.01.06, 19:55
      a nie bedziesz zakladal takich postow. Szkoly katolickie sa tylko z nazwy
      katolickie bo prowadzone np. przez instytucje koscielne. Programy nauczania,
      regulaminy szkol itp. i tak akceptuje i kontroluje kuratorium - czyli
      instytucja swiecka. Oczywiscie moze jest tam troche wiecej moresu itp., ktory
      przydalby sie rozwydrzonym gowniarzom wychowanym w duchu tzw. wychowania
      bezstresowego. Ale to naprawde margines.
    • wladyslaw.studnicki Po co nam erjot49? 27.01.06, 22:01

• frank_drebin Niech "erjot49" pisze byleby pisal z minimum 27.01.06, 22:04
        wiedzy o tym o czym pisze.
        • gniewko_syn_ryba "erjot49" jest jedną z wielu osób na tym forum, 27.01.06, 22:10
          którym słowo "katolicki" odbiera rozum...
          • erjot49 Re: "erjot49" jest jedną z wielu osób na tym foru 28.01.06, 00:10
            Nie jestem przeciwko religii,ale stanowczo trzeba oddzielić kościół od
            Państwa.Polska nie jest państwem katolickim i być nie może!
            • frank_drebin Poczytaj co napisano powyzej a potem mysl. Tyle 28.01.06, 00:21
              moge poradzic.
              erjot49 napisał:

> Nie jestem przeciwko religii,ale stanowczo trzeba oddzielić kościół od
              > Państwa.Polska nie jest państwem katolickim i być nie może!
    • mysz_polna5 Re: po co nam szkoły katolickie ? 28.01.06, 00:24
      erjot49 napisał:

> 1.Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.
      > 2.Chcę żyć w kraju
      > gdzie religia jest oddzielona od pństwa.

Jakim prawem uzywasz slowo "nam". To znaczy komu?
      Bo napewno alowo "nam" ~ nie dotyczy ciebie i mnie.

Swoim prowokacyjntm, albo tez glupio~naiwnym pytanie, powtwierdzasz, ze nic nie
      wiesz o swiecie!
      Szkoly katolickie byly i sa w bardzo wielu krajach na swiecie, tak samo jak
      szkoly zydowskie czy islamskie!
      A jaki zwiazek ma szkola czy w/w szkoly z oddzieleniem religii od panstwa? Czy
      ty wiesz co pisze? Watpie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka