erjot49 27.01.06, 16:11 Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.Chcę żyć w kraju gdzie religia jest oddzielona od pństwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emerytka.z.rzeszowa Masz rację, Gorby, ale kto Cię wysłucha? 27.01.06, 16:12 erjot49 napisał: > Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.Chcę żyć w kraju > gdzie religia jest oddzielona od pństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauriane Re: Masz rację, Gorby, ale kto Cię wysłucha? 27.01.06, 16:24 emerytka.z.rzeszowa napisała: > erjot49 napisał: > > > Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika.Chcę żyć w kraju > > > gdzie religia jest oddzielona od pństwa. >L. Szczegolnie, ze ten pajac Gorby od dawna zyje poza krajem...... J.C. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Bez inwektyw, OK? Ale wydaje mi sie, ze gorby zyje 28.01.06, 01:06 w kraju, w ktorym prywatne szkoly katolickie roznego szczebla maja - o dziwo - doskonala opinie. Nawet w jednym z tamtejszych college'ow zaczal wykladac o. OBIREK :))) Odpowiedz Link Zgłoś
piot-r Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:12 to powiedz na kogo głosować żeby tak się stało? pora emigrować Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:14 Abys wiedzial, ktory papiez jest twoj, a ktory nie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:38 Zapytaj tych wszystkich, którzy zapisują do takich szkół swoje dzieci jeszcze zanim się urodzą !!!... ;))) A jest ich całkiem, całkiem sporo i bynajmniej nie same mohery... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Czyżby to były Kryptohogwarty ? 27.01.06, 21:59 Tam też uczniowie byli zapisani od urodzenia o ile nie wcześniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Tak w ogólności to dobra rzecz 27.01.06, 16:38 Niech ciemniaki mają swoje specjalne szkoły dla ciemniaków. To pierwszy krok w kierunku, żeby cofnąć tę bezprawną decyzję sprzed kilkunastu lat o wprowadzeniu religii do szkół. Może skończy się ten czarny despotyzm w szkołach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
incognitto Re: Tak w ogólności to dobra rzecz 27.01.06, 17:04 dokowski napisał: > Niech ciemniaki mają swoje specjalne szkoły dla ciemniaków. To pierwszy krok w > kierunku, żeby cofnąć tę bezprawną decyzję sprzed kilkunastu lat o wprowadzeniu > > religii do szkół. Może skończy się ten czarny despotyzm w szkołach publicznych. Twoja wypowiedź jest pozabwiona sensu;) Watek jest o szkołach katolickich, a nie publicznych Nie ma czarnego despotyzmu w szkolach publicznyh, tylko rodzice są hipokrytami. Psioczą na religię, a nie mają odwagi Nie posyłać swojego dziecka na te lekcję. Przymusu przeciez nie ma, dotyczy to również wizyt 'po kopercie', przyjmują z niby musu, ale samo sobie ten mus narzucają. ot, katolicy od siedmiu bolesci:) Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Po prostu nie widzisz związku 06.02.06, 11:12 incognitto napisał: > Twoja wypowiedź jest pozabwiona sensu;) > Watek jest o szkołach katolickich, a nie publicznych Im więcej będzie szkół katolickich, tym mniejszy wpływ na dzieci będą miały katabasy w pozostałych szkołach. Jeśli liczba szkół katolickich będzie wzrastać, to nastąpi podział wyraźny podział wśród młodzieży na ciemnogród i jasnogród. Teraz, dopóki szkół katolickich jest tak mało, dzieciom może się wydawać, że chodzą do szkół elitarnych. Kiedy tych szkół będzie więcej, to złudzenie pryśnie jak bańka mydlana - dzieci będą sie wstydzić, że chodzą do szkół dla ciemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Nazwiesz tak college, w ktorym wykladal OBIREK? 28.01.06, 01:13 www.holycross.edu/ www.holycross.edu/departments/history/sobirek/yourpage.html Odpowiedz Link Zgłoś
indris Szkoły katolickie... 27.01.06, 16:53 ...są również we Francji, gdzie rozdział Kościołów od państwa jest jak wiadomo wyjątkowo ściśle przestrzegany. I za każddym razem gdy rząd chciał kłaść na nich łapę, wywoływało to tak silne protesty, że się wycofywał. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz PO nic. Ale taki Blair swoje dzieci posylal do szk 27.01.06, 16:56 ol katolickich, a nie publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Bzdura: posylal wlasnie do PUBLIC SCHOOLS;) 28.01.06, 01:14 Mowilem - nauczyc sie angielskiego, zanim sie zacznie bredzic na tematy brytyjskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 16:59 Po to, żeby rodzice mogli posłać dziecko do takiej szkoły, do jakiej mają ochotę. Jeśli ich na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
9111951u Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 17:05 to wyjedź do Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: a dlaczego ma nie być? 27.01.06, 18:09 Pytanie jest inne - czy powinny być finansowane z podatków niekatolików. I tu są argumenty zarózno za jak i przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: a dlaczego ma nie być? 27.01.06, 18:13 piotr7777 napisał: > Pytanie jest inne - czy powinny być finansowane z podatków niekatolików. I tu > są argumenty zarózno za jak i przeciw. Przeciez to nie jest do sprawdzenia. Koscioly sa finansowane to i szkoly beda. Wor bez dna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 18:12 To że religia ma być oddzielona od państwa nie znaczy, że nie może być szkół katolickich czy jakichś tam innych. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 18:49 w Polsce trzeba wiedziec ,ktory jest swoj tzn katolik reszta to komunisci ;) dawniej ksiadz musial sie uzerac z dzieciakami po poludniami w malych salkach dzis jest profesorm w placowkach oswiatowych ,jutro bedzie dyrektorem . Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 18:55 Żeby udowodnić światu, że lewacka walka z religią katolicką zaczyna i kończy się na pustosłowiu. Normalni ludzie posyłają dzieci do dobrych szkół, często za cieżkie pieniądze. A póki co te najlepsze to katolickie właśnie. I co ciekawsze nie mają nic wspólnego z fanatyzmem i ciemnogrodem. Chyba, że ciemnogrodzianinem nazwiesz 15-latka, który nie bierze dragów i nie obsciskuje się ze starszym kolegą w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:07 asienka32 napisała: > Żeby udowodnić światu, że lewacka walka z religią katolicką zaczyna i kończy > się na pustosłowiu. > Normalni ludzie posyłają dzieci do dobrych szkół, często za cieżkie pieniądze. > A póki co te najlepsze to katolickie właśnie. -jesli uwazasz ,ze katolicy placa z wlasnej kieszeni za te szkoly to nich tam dzieci posylaja -ja myslalem ,ze zaangazowany katolik powinien walczyc z patologia w szkole a nie izolowac dziecaki .moje najwazniejsze reszta co mnie to obchodzi -podzial spoleczenstwa zaprogramowany ,z podzialow spoleczenstwa wynikaja nieporozumienia i nienawisc Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:13 > -jesli uwazasz ,ze katolicy placa z wlasnej kieszeni za te szkoly to nich tam > dzieci posylaja Katolicy i nie katolicy. Dotacje z budzetu idą za dzieckiem, więc dla finansówpaństwa nie ma znaczenia czy dzieciak chodzi do katolickiej czy zwykłej szkoły. > -ja myslalem ,ze zaangazowany katolik powinien walczyc z patologia w szkole a > nie izolowac dziecaki .moje najwazniejsze reszta co mnie to obchodzi Nie wiem kim jest i co powinien robić "zaangażowany katolik". Normalny człowiek i odpowiedzialny obywatelpowinien wnormalnym państwie odpowiadać za swoje dzieci. > -podzial spoleczenstwa zaprogramowany ,z podzialow spoleczenstwa wynikaja > nieporozumienia i nienawisc A co wynika z równości? Lenistwo, miernota i biernosć i brak odpowiedzialności za siebie... bo i tak się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:18 karbat napisał: > -jesli uwazasz ,ze katolicy placa z wlasnej kieszeni za te szkoly to nich tam > dzieci posylaja Gorzej. Płacą nie tylko z własnej kieszeni za szkołę katolicką, ale i za państwowe - w podatkach. > -ja myslalem ,ze zaangazowany katolik powinien walczyc z patologia w szkole a > nie izolowac dziecaki .moje najwazniejsze reszta co mnie to obchodzi Takiej bzdury dawno nie czytałam. Oczywiste jest, że dla każdego normalnego rodzica własne dziecko jest najważniejsze, i jeśli moze je posłać do szkoły, w której nie ma narkotyków i przemocy, to tak zrobi. > -podzial spoleczenstwa zaprogramowany ,z podzialow spoleczenstwa wynikaja > nieporozumienia i nienawisc Społeczeństwo jest, było i będzie podzielone, bo ludzie są rózni, a nie przez katolickie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 19:45 diablica.26 napisała: > > Takiej bzdury dawno nie czytałam. Oczywiste jest, że dla każdego normalnego > rodzica własne dziecko jest najważniejsze, i jeśli moze je posłać do szkoły, w > której nie ma narkotyków i przemocy, to tak zrobi. ja mysle ,ze nie tedy droga tok twojego rozumowania widze .... jak sie przechodze po nowych osiedlach . Ogrodzonych plotami,szlabanami ,ze straznikami z szyframi z psami sic! Dostalem szoku w Warszawie w krakowie .Ludzie budujecie sobie sami wiezienia . A najlepsze ,ze one nie zabezpiecza zabezpieczaja Zaczyna sie to od wychowania w szkole > > Społeczeństwo jest, było i będzie podzielone, bo ludzie są rózni, a nie przez > katolickie szkoły. spoleczenstwo dziela ludzie ,swiatopoglady ,swiadomosc . wierz mi inaczej sie oddycha w Polsce ogrodzonej a inaczej w Szwajcarii czy szwecji Trzeba walczyc z patologia na codzien i w szkole ale nie przez podzialy lepsze ,gorsze Myslalem ,ze w katolickiej Polsce wszystkie dzieci sa nasze .... Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 21:51 Kolego, ja jestem po flaszcze wina ale to ty piszesz jak nawalony... ;))) Twierdzisz, że szkoły katolickie dzielą społeczeństwo... a co z NIEkatolickimi szkołami prywatnymi, które istnieją od kilkunastu lat - dlaczego do tej pory nie zauważyłeś, że one TEŻ dzielą społeczeństwo ???... A co z tzw. prywatną służbą zdrowia - ona nie dzieli ???... Proponujesz walczyć z patologią w szkole (publicznej) - w jaki sposób, skoro władze oświatowe wyznają obecnie zasadę: 1. Uczeń ma zawsze rację 2. Jeśli uczeń nie ma racji, patrz p. 1 Nie wierzysz ? Zapytaj red. Czuchnowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: po co nam szkoły katolickie ? 27.01.06, 22:09 gniewko_syn_ryba napisał: Twierdzisz, że szkoły katolickie dzielą społeczeństwo... a co z NIEkatolickimi > szkołami prywatnymi, które istnieją od kilkunastu lat - dlaczego do tej pory ni e zauważyłeś, że one TEŻ dzielą społeczeństwo ???... A co z tzw. prywatną służbą > zdrowia - ona nie dzieli ???... Odgadles mimo ,ze nawalony ;) ja pisze o podzialach w spoleczenstwie . I to nie problem w samych podzialach tylko na ile beda one glebokie . W Polsce beda one takie jak w Am Pld i nie trzeba byc wielkim prorokiem aby to przewidziec jest to smutna perspektywa . na zdrowko Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Te asieńka! 28.01.06, 12:52 Czy wplątywanie obcej organizacji, jaka jest kościól, w system edukacji nie doprowadza do idiotycznej sytuacji wykazującej że państwo nie radzi sobie z tym systemem i nasze pieniądze idą w błoto. Dziwne jest twoje myślenie. Gdy Owsiak zbiera pieniądze na sprzęt medyczny to narzekasz że rozleniwia dyrektorów szpitali. Gdy kościół zastępuje państwo w edukowaniu to nie masz nic przeciwko. A w jednym i drugim przypadku tracimy pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Naucz sie troche o tzw. systemie oswiaty w Polsce 27.01.06, 19:55 a nie bedziesz zakladal takich postow. Szkoly katolickie sa tylko z nazwy katolickie bo prowadzone np. przez instytucje koscielne. Programy nauczania, regulaminy szkol itp. i tak akceptuje i kontroluje kuratorium - czyli instytucja swiecka. Oczywiscie moze jest tam troche wiecej moresu itp., ktory przydalby sie rozwydrzonym gowniarzom wychowanym w duchu tzw. wychowania bezstresowego. Ale to naprawde margines. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Niech "erjot49" pisze byleby pisal z minimum 27.01.06, 22:04 wiedzy o tym o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba "erjot49" jest jedną z wielu osób na tym forum, 27.01.06, 22:10 którym słowo "katolicki" odbiera rozum... Odpowiedz Link Zgłoś
erjot49 Re: "erjot49" jest jedną z wielu osób na tym foru 28.01.06, 00:10 Nie jestem przeciwko religii,ale stanowczo trzeba oddzielić kościół od Państwa.Polska nie jest państwem katolickim i być nie może! Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Poczytaj co napisano powyzej a potem mysl. Tyle 28.01.06, 00:21 moge poradzic. erjot49 napisał: > Nie jestem przeciwko religii,ale stanowczo trzeba oddzielić kościół od > Państwa.Polska nie jest państwem katolickim i być nie może! Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: po co nam szkoły katolickie ? 28.01.06, 00:24 erjot49 napisał: > 1.Czy tylko do podziału społeczeństwa,bo tak z tego wynika. > 2.Chcę żyć w kraju > gdzie religia jest oddzielona od pństwa. Jakim prawem uzywasz slowo "nam". To znaczy komu? Bo napewno alowo "nam" ~ nie dotyczy ciebie i mnie. Swoim prowokacyjntm, albo tez glupio~naiwnym pytanie, powtwierdzasz, ze nic nie wiesz o swiecie! Szkoly katolickie byly i sa w bardzo wielu krajach na swiecie, tak samo jak szkoly zydowskie czy islamskie! A jaki zwiazek ma szkola czy w/w szkoly z oddzieleniem religii od panstwa? Czy ty wiesz co pisze? Watpie! Odpowiedz Link Zgłoś