Dodaj do ulubionych

Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę

30.01.06, 12:58
wiadomosci.onet.pl/1250653,11,item.html

"B. sekretarz redakcji "Tygodnika Solidarność" ma przeprosić Wałęsę za
wypowiedzi dot. rzekomej agenturalnej przeszłości b. prezydenta i wpłacić 10
tys zł. na cele społeczne."

Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:03
      a sąd nie dopuscił świadków.
      • karlin Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:05
        pan.nikt napisał:

> a sąd nie dopuscił świadków.
        ------------------------------------------------
        Polskie sądownictwo to jednak kuriozum.

Jak tak dalej pójdzie, to Wałęsa doczeka się rewizji procesu w Strasbourgu.

Ciekawe, czy go to ucieszy?
        • franciszekszwajcarski Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:10
          Strasbourg prosze bardzo. Tam też wygra. Dla własnej wizji rzeczywistości
          gotowi jesteście nawet polski sąd zmieszać z błotem.
          • nielubiegazety2 Nikt tu nie miesza sądów z błotem. W Polsce jest 30.01.06, 13:22
            postępowanie trzyinstancyjne (w tej sprawie). I trzeba zaczekać, conajmniej, na
            ocenę wyroku przez sąd II instancji.

Tu są argumenty jakimi posługiwał się Wyszkowski:
            www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=2388&dz_id=3&token=
            www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=2390&token=
            Pomijam fakt, iż Wyszkowski działał samodzielnie i w tej sprawie, mogł przez
            ewentualne własne błędy procesowe, pogorszyć swoją sytuację w sporze (np.
            niewłaściwe sformułowanie tezy dowodowej, bądź nie zgłoszenie adekwatnych
            wniosków dowodowych).
            • franciszekszwajcarski Re: Nikt tu nie miesza sądów z błotem. W Polsce j 30.01.06, 13:28
              okej, nikt nie mieszka sądów z błotem, tylko niektórzy piszą, że polskie sądy
              to kuriozum. Zapewne gdyby wyrok był inny pisaliby inaczej. To ciekawe, że te
              same osoby z jednej strony tak bardzo chcą zaostrzania kar, sądów 24-
              godzinnych, a z drugiej strony twierdzą, że polskie sądy to kuriozum.
              • nielubiegazety2 Jeżeli postawą do wydania wyroku było wyłącznie 30.01.06, 15:20
                orzeczenie Sądu Lustracyjnego z 2000 r. stwierdzające, że Lech W. złożył
                prawdziwe oświadczenie lustracyjne to wyrok gdańskiego sądu jest po prostu zły.

Ani orzeczenie z 2000 r., ani też papier z IPN nie przesądza czy twierdzenie
                Wyszkowskiego, iz Wałęsa był na początku lat 70-tych agentem SB i brał za to
                pieniądze są nieprawdziwe, a tym samym naruszają dobra osobiste Wałęsy.
                • franciszekszwajcarski Re: Jeżeli postawą do wydania wyroku było wyłączn 30.01.06, 15:35
                  odwracasz kota ogonem.
                  • nielubiegazety2 Niczego nie odwracam. Uważam po prostu, że 30.01.06, 15:47
                    w procesie o ochronę dóbr osobistych, można za pomocą środków dowodowych
                    wykazać, iż osoba co do której Sąd Lustracyjny uznał, że złożyła zgodne z prawdą
                    oświadczenie lustracyjne oraz IPN nadał tej osobie status pokrzywdzonego, była
                    agentem i pobierała z tego tytułu wynagrodzenie.
                    • franciszekszwajcarski Re: Niczego nie odwracam. Uważam po prostu, że 30.01.06, 16:16
                      jest różnica pomiędzy "była agentem", a "istnieje możliwość, że mogła być
                      agentem". Z tym drugim sie zgodze, ale Wyszkowski twierdził to pierwsze.
            • krwawy.zenek Re: Nikt tu nie miesza sądów z błotem. W Polsce j 30.01.06, 16:14
              Postępowanie sądowe w Polsce jest dwuinstancyjne.
              W tej konkretnej sprawie prowdopodobieństwo odmiennego rozstrzygnięcia w sądzie
              apelacyjnym jest zerowe. Od poczatku było jasne, że Wyszkowski nie ma żadnych
              szans.
              • nielubiegazety2 Jest dokładnie odwrotnie. Jeżeli Wyszkowski nie 30.01.06, 16:24
                pokpił sprawy z wnioskami dowodowymi Sąd Apelacyjny przekarze sprawę do
                ponownego rozpoznania.

Co do dwuinstancyjności zgoda. Ale na potrzeby forum (by nie rozwlekać i
                uprościć post) skargę kasacyjną potraktowałem jako III instancję, którą de facto
                nie jest.
    • ayran Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:14
      Nie przeprosi i nie zapłaci.
      Nie pójdę, tak będę leżał!
    • basia.basia Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:21
      goniacy.pielegniarz napisał:

> wiadomosci.onet.pl/1250653,11,item.html
      >
      > "B. sekretarz redakcji "Tygodnika Solidarność" ma przeprosić Wałęsę za
      > wypowiedzi dot. rzekomej agenturalnej przeszłości b. prezydenta i wpłacić 10
      > tys zł. na cele społeczne."
      >

Niesamowita sytuacja. Na własne uszy słyszałam Kurtykę, który na pytanie o wyrok
      sądu lustracyjnego w sprawie Wałęsy powiedział, że takie wyroki (mowa była
      również o Kwaśniewskim i Jurczyku) będą przedmiotem zainteresowania historyków z
      IPN. A przy innej okazji powiedział, że o statusie "pokrzywdzonego" dla Wałęsy
      zdecydował osobiście prezes Kieres a przecież skąd inąd wiadomo, że w gdańskim
      IPN odbyła się narada i tajne głosowanie, którego wynik był dla Wałęsy (w
      kontekście przyznania tego papieru) niekorzystny. Kurtyka powiedział jeszcze coś
      takiego, że postępowanie lustracyjne zakończone wyrokiwm jest wiążące do czasu
      wypłynięcia nowych dowodów w sprawie i, że tak jest z każdym postępowaniem
      sądowym, jeśli pojawią się podługim nawet czasie nowe, ważne dowody - po prostu
      rewizja nadzwyczjna.

>
      • franciszekszwajcarski Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:25
        to, że w kraju, w którym prezydentem jest koleś, który przegrał z Wałęsą w
        sądzie, Wałęsa dalej jeszcze wygrywa w sądach jest dla mnie z jednej strony
        krzepiące, ale z drugiej strony nie do końca, bo zapewne za pare miesięcy już w
        żadnym sądzie niczego nie wygra. Wieloletnie wysiłki utopienia jedynego
        światowego autorytetu przez rzesze ludzi bez autorytetu w końcu pokażą
        oczekiwany przez wielu efekt.
      • nielubiegazety2 Zgoda. Z tym, że nie rewizja nadzwyczajna, a wzno- 30.01.06, 13:26
        wienie postępowania.
        • nielubiegazety2 A jednak nie tak. Otóż okazuje się, że nie można 30.01.06, 15:32
          wznowić postępowania na niekorzyść osoby lustrowanej. Stało się tak wskutek
          orzecznia Trybunału Konstytucyjnego który orzekł, iż:
          Art. 27 ust. 2 pkt. 2 lit. b) ustawy z dnia 11 kwietnia 1997 r. o ujawnieniu
          pracy lub służby w organach bezpieczeństwa państwa lub współpracy z nimi w
          latach 1944-1990 osób pełniących funkcje publiczne jest niezgodny z wyrażoną w
          art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej zasadą demokratycznego państwa
          prawnego przez to, że dopuszcza możliwość wznowienia na niekorzyść osoby
          lustrowanej postępowania lustracyjnego zakończonego prawomocnym orzeczeniem, bez
          określenia terminu w jakim wznowienie takie może nastąpić."

Zatem, bez nowelizacji ustawy, nie będzie można wznowić postępowania nawet, gdy
          pojawią się nowe fakty i dowody świadczącze na niekożyść lustrowanego, chyba, że
          w związku z postępowaniem dopuszczono się przestępstwa, które zostało
          stwierdzone prawomocnym wyrokiem, a istnieje uzasadniona podstawa do przyjęcia,
          że przestępstwo to mogło mieć wpływ na treść orzeczenia. [art. 27 ust. pkt) 1
          ustawy]

Nie zmienia to mojej oceny, iż orzecznie Sądu Lustracyjnego nie wyklucza
          ustalenia faktu, iż osoba, którą poddano lustracji była agentem i brała za to
          pieniądze.
      • kataryna.kataryna Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 13:29
        basia.basia napisała:

> Niesamowita sytuacja. Na własne uszy słyszałam Kurtykę, który na pytanie o
        wyro
        > k
        > sądu lustracyjnego w sprawie Wałęsy powiedział, że takie wyroki (mowa była
        > również o Kwaśniewskim i Jurczyku) będą przedmiotem zainteresowania
        historyków
        > z
        > IPN. A przy innej okazji powiedział, że o statusie "pokrzywdzonego" dla Wałęsy
        > zdecydował osobiście prezes Kieres

A pamiętasz Basiu co sam Kieres przy tej okazji wygadywał?

Gazeta: Da Pan Lechowi Wałęsie status pokrzywdzonego?

Kieres: Oczywiście! Powiedziałem to już raz w lipcu. Teraz to podtrzymuję. A
        jeżeli za Lecha Wałęsę będzie trzeba iść do więzienia, to pójdę.

Takimi kuriozalnymi wypowiedziami jak ta (oraz reszta wywiadu) sam Kieres
        pogrążył Wałęsę sugerując, że za decyzję o przyznaniu statusu może iść
        siedzieć, czyli, że łamie ona prawo. Cały ten wywiad jest idiotyczny i wcale
        Wałęsie nie pomaga.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,48481,2886261.html
        • franciszekszwajcarski Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 15:00
          Kieres: Oczywiście! Powiedziałem to już raz w lipcu. Teraz to podtrzymuję. A
          jeżeli za Lecha Wałęsę będzie trzeba iść do więzienia, to pójdę.

można to też interpretować w ten sposób, że ktoś łamiąc prawo wsadzi go do
          więzienia. Ja też mogę powiedzieć, że jak trzeba będzie to za Lecha Wałęse moge
          pójść do więzienia. Traktowałbym tę wypowiedź, jako dość naturalny u uczciwych
          ludzi odruch solidarności z innymi uczciwymi ludźmi w obliczu wszechobecnego
          naporu ludzi nieuczciwych.
          • maksimum Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę NA IMIENINACH 30.01.06, 15:58
            franciszekszwajcarski napisał:

> Kieres: Oczywiście! Powiedziałem to już raz w lipcu. Teraz to podtrzymuję. A
            > jeżeli za Lecha Wałęsę będzie trzeba iść do więzienia, to pójdę.
            >
            >
            > można to też interpretować w ten sposób, że ktoś łamiąc prawo wsadzi go do
            > więzienia. Ja też mogę powiedzieć, że jak trzeba będzie to za Lecha Wałęse
            moge pójść do więzienia. Traktowałbym tę wypowiedź, jako dość naturalny u
            uczciwych
            > ludzi odruch solidarności z innymi uczciwymi ludźmi w obliczu wszechobecnego
            > naporu ludzi nieuczciwych.

Ci,ktorzy byli w Gdansku na Walesy imieninach,to sa ma sie rozumiec uczciwi,a
            reszta to chamy i kombinatorzy.
            • maksimum Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę NA IMIENINAC 30.01.06, 16:12
              maksimum napisał:

> franciszekszwajcarski napisał:
              >
              > > Kieres: Oczywiście! Powiedziałem to już raz w lipcu. Teraz to podtrzymuje.
              >A jeżeli za Lecha Wałęsę będzie trzeba iść do więzienia, to pójdę.
              > >
              > >
              > > można to też interpretować w ten sposób, że ktoś łamiąc prawo wsadzi go do
              > > więzienia. Ja też mogę powiedzieć, że jak trzeba będzie to za Lecha Wałęse
              > moge pójść do więzienia. Traktowałbym tę wypowiedź, jako dość naturalny u
              > uczciwych
              > > ludzi odruch solidarności z innymi uczciwymi ludźmi w obliczu wszechobecn
              > ego naporu ludzi nieuczciwych.
              >
              > Ci,ktorzy byli w Gdansku na Walesy imieninach,to sa ma sie rozumiec uczciwi,a
              > reszta to chamy i kombinatorzy.

Ja tez bym za Walese poszedl siedziec na pol roku ,jakby sie ze mna forsa z
              Nobla po polowie podzielil.
              • franciszekszwajcarski Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę NA IMIENINAC 30.01.06, 16:18
                a ja bym poszedł siedzieć za Wałęse za darmo. Tym sie właśnie różnią ludzie
                uczciwi od nieuczciwych. Ci drudzy stawiają kase ponad dobro ojczyzny.
                • maksimum Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę NA IMIENINAC 30.01.06, 16:20
                  No,zeby mnie przynajmniej na te imieniny zaprosil!!!
                  Otarlbym sie o ta smnietanke!
                  • franciszekszwajcarski Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę NA IMIENINAC 30.01.06, 16:22
                    to, że cie nigdy nie zaprosił nie musi od razu powodować tak wielkiej agresji w
                    stosunku do niego. te jego imieniny to w sumie nic nadzwyczajnego. rozumiem, że
                    o tym marzysz, ale to że cie nie zaprosił nie oznacza, że jesteś gorszy.
                    chociaż oczywiscie również nie wyklucza.
                    • maksimum Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę NA IMIENINAC 30.01.06, 16:53
                      franciszekszwajcarski napisał:

> to, że cie nigdy nie zaprosił nie musi od razu powodować tak wielkiej agresji

Dosc daleko mieszkamy od siebie,wiec mnie moze smialo zapraszac,a szansa na moj
                      przyjazd jest mniej niz znikoma.

> w stosunku do niego. te jego imieniny to w sumie nic nadzwyczajnego.

Ale gdyby ewentualnie do takiego spotkania doszlo,to nawet nie wyobrazasz sobie
                      ile ciekawych tematow moglibysmy poruszyc.
                      Ja wiem,ze Lechu przywykly do dawania wykladow,mialby problemy ze zrozumieniem
                      tego co ja mowie,szczegolnie na tematy gospodarcze i polityczne i stad wlasnie
                      wymika kwestia wzajemnego unikania sie.

> rozumiem, że
                      > o tym marzysz, ale to że cie nie zaprosił nie oznacza, że jesteś gorszy.

Chyba nie myslisz o ping-pongu??

> chociaż oczywiscie również nie wyklucza.

W psychoanalityka sie bawisz?

• zalogowany.franek I bardzo dobrze. 30.01.06, 13:24
      Ale przecież nie przeprosi. Co wtedy?
    • rekontra wyjaśnienie 30.01.06, 15:39

Zmiany w gdańskim IPN

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3134990.html
    • indris Możliwa formuła przeprosin 30.01.06, 15:39
      "Niniejszym przepraszam Pana Lecha Wałęsę za naruszenie jego dóbr osobistych, a
      to przez powiedzenie prawdy o Jego działalności w latach 19... - 19...
      Krzysztof Wyszkowski"

Czy to by spełniało wymogi formalne nałożone na Wyszkowskiego przez sąd ?
      • michnik68 Re: Możliwa formuła przeprosin 30.01.06, 15:46
        Odp....cie sie od Bolka.
      • krwawy.zenek Re: Możliwa formuła przeprosin 30.01.06, 16:17
        indris napisał:

> "Niniejszym przepraszam Pana Lecha Wałęsę za naruszenie jego dóbr osobistych,
        a
        >
        > to przez powiedzenie prawdy o Jego działalności w latach 19... - 19...
        > Krzysztof Wyszkowski"
        >
        > Czy to by spełniało wymogi formalne nałożone na Wyszkowskiego przez sąd ?

Oczywiście nie. Co więcej, za to poniósłby ponownie odpowiedzialność, a wtedy
        sąd już by nie był tak pobłażliwy.
        W sprawie cywilnej jest zresztą możliwe opublikowanie przeprosin na koszt
        Wyszkowskiego.

• alex.4 Re: Wyszkowski ma przeprosić Wałęsę 30.01.06, 16:44
      Jakby Waszkowski miał dowoduy, to nie musiałby przepraszać:) proste
    • elfhelm i bardzo dobrze 30.01.06, 17:10
      nie dajmy się mamić frustratom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka