smok5 31.01.06, 05:56 ale i Polakiem. Inwestycje krajowe Drogowa Trasa średnicowa oraz autostrada A4 umożliwiły szybkie dotarcie ratowników z różnych stron regionu. Strach pomyślec co by było gdyby takie zdarzenie miało miejsce parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kostka.s [...] 31.01.06, 06:08 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Jestem dumny,że jestem ślązakiem 31.01.06, 07:36 Smoku - A4 leci z drugiej strony Katowic niz MTK - nie sądze by miała jakikolwiek wpływ na komunikację. DTŚ mozliwe - ale bym jej nie przeceniał. Głównym sukcesem jest sprawna akcja ratunkowa - choć widać jeszcze spore niedociagnięcie (brak łączności "poziomej" między służbami). No i sprawa charakterystyczna, ale bynajmniej nie PiSowi można przypisać zasługę zarówno w sprawnej akcji jak i w przeprowadzeniu obu tych inwestycji o których wspomniałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
tato1 Re: Jestem dumny,że jestem ślązakiem 31.01.06, 07:40 ..............a tam...............i znowu pierdyknie obraz slazaka ewangelika jako Polaka..........i chudy byk strzelil zakopane................... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Jestem dumny,że jestem ślązakiem 31.01.06, 07:42 Coś ci się chrzani - mylisz ślązaków cieszyńskich z ślązakami z Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
starzik Re: 31.01.06, 10:36 Ja również jestem dumny z tego, że jestem Ślązakiem - Ślązakiem, i tylko Ślązakiem Podziwiam pracę wszystkich ekip ratowniczych, szczególnie tych górniczych chociaż jak już wspomniałem, wszyscy zasługują na uznanie. Ta katastrofa, to cios w jedną z cech śląskiej tożsamości. Oddaję cześć ofiarom tej tragedii. Nie podoba mi się tylko jedno - te peany o tym jaka to była perfekcyjna i doskonała akcja. Wiadomo, że nic nie jest doskonałe. W czasie takiej akcji muszą ujawnić się jakieś niedoskonałości i niedociągnięcia. To całkiem normalne. Wydaje mi się, że po prostu ktoś chce na tym zbić polityczny kapitał. Wiadomo, że gra idzie o przyspieszone wybory. Trzeba więc powiedzieć ludzim "patrzcie jak wszystko idzie dobrze, gdy my rządzimy". Reasumując, po prostu brakuje mi chłodnej, rzeczowej oceny akcji ratowniczej, z wskazaniem punktów, w których wszystko grało tip - top, a także tych, które trzeba poprawić. pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
tony.soprano3 [...] 31.01.06, 12:48 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: smok5 ! Nie jesteś Ślązakiem ani Polakiem. 31.01.06, 14:24 Bez wyzwisk. Jest Ślązakiem i jest Polakiem - to że ma poglady wydające się dla nas - anty PiSowców mocno naiwne nie powinno uzasadniać chamstwa. Ja osobiście mam cały czas nadzieję że kiedyś odkryje jakim był frajerem i jak go PiS oszukiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: smok5 ! Nie jesteś Ślązakiem ani Polakiem. 31.01.06, 14:32 A ja mam nadzieje, ze wreszcie skonczy sie to obrazanie i bedzie rzadzic POPiS, bo inaczej dla Polski sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w ktorym 31.01.06, 14:34 wszyscy placimy takie same podatki. Za to kasapompowana jest w jeden region, bo to zagłębie elektoratu do tego wyspecjalizowane w glośnym dopominaniu się o swoje prawa :( Szczęście, że ta patologia uratowała życie w konkretnej sytuacji, ale nie zmienia faktu że to dalej patologią jest. Pomyślcie co by było gdyby dach runął w supermarkecie w Białymstoku??? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w kt 31.01.06, 14:38 Kasa jest pompowana w kieszenie okreslonego elektoratu, a nie w region. Mam nadzieję że tu mnie smok wspomoże oceniając stan dewastacji miast Ślaska po latach komuny. Charakterystyczna sprawą jest ciągłe zmniejszanie ilości pieniędzy przypadajacych na byłą Śląska Kasę Chorych. Wyrywanie w przeszłości pieniędzy, które zgromadził Sośnierz ze składek od odpraw górniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Całe życie za komuny mieszkałem koło koksowni 31.01.06, 16:25 w Gliwicach. Co to znaczy wie moze Maac. Górny Śląsk było traktowane jak kolonia. Wyeksploatować i porzucić.Po 89 zamknięto huty i niektóre kopalnie. Został zdewastowany region. To cud, że nie doszło tutaj do potęznego niepokoju społecznego. Emerytury górnicze to zadna łaska. Asieńko ci ludzie dostaja je po 25 latach pracy pod ziemia. Do tego czasu nie zalicza się nawet chorobowe. Bite 25 lat rycia. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Wcześniejsze emerytury górnicze to nic innego 31.01.06, 16:33 jak złodziejstwo i pasożytnictwo. Tym bardziej, że kopalnie zalegają ze składkami na ZUS na wkotę 3 mld zł. Złodzieje z górniczych związków zawodowych chcą umorzenia tego długu. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: Wcześniejsze emerytury górnicze to nic innego 31.01.06, 16:40 To nieprawda, ze pompowane jest tu dużo kasy. Pompuje się tylko w utrzymanie zdegradowanych terenów i ich rekultywacje. Prócz tego utzrymuje się górników ze zwględu na sytuację energetyczną na świecie. Bardzo dużo wpłacamy do budżetu. Dotowany jest wschód Polski i centrala czyli stolyca oraz elitarne miejsca jak Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Ile by kosztowała by energia gdyby nie wydowywano 31.01.06, 19:26 wegla w Polsce? Kto by chciał złazić pod ziemię gdyby nie te przywileje? Ci co mówia i piszą o tej "strasznej niesprawiedliwości" jednoczesnie rzucają się na ceny ropy.Ile by ta ropa kosztowała gdyby nie ci pogardzani przez was górnicy? Zazdroszczą im tylko ci co nie maja pojęcia o ich pracy. Nie znam liczb jak i pro.filutek ale podatki odprowadzane przez nas do skarbu państwa są ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
starzik Re: Ile by kosztowała by energia gdyby nie wydowy 31.01.06, 20:19 asieńko, twoja argumentacja jest powalająca Polska dotuje Śląsk ???? Oj marzy mi się sytuacja, gdyby przynajmniej 50% wypracowanego dochodu zostawało u nas, na Górnym Śląsku. Pomyśl jak ty byś się czuła, gdybyś komuś cały czas dawała pieniądze, a potem ten ktoś twierdził by wszem i wobec, że to on "do ciebie dopłaca". ????? Co do górników, to zawód ten, cała otoczka z nim związana, to również jeden z filarów śląskiej tożsamości. Likwidacja gónictwa, to cios dla śląskiej tożsamości. Dlatego, abyś asieńko nie musiała do nas dopłacać rzucam hasło Autonomia dla Górnego Śląska !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_perfekt Popierom Pierony!!! 31.01.06, 20:32 Kto Hanys niech ryknie! Autonomia dla Śląska! Bydziem żyli w kraju miodem płynącym! Stolica w Gliwicach! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Popierom Pierony!!! 31.01.06, 20:38 weź swoje "brudne łapska" od Gliwic Odpowiedz Link Zgłoś
mr_perfekt Bo co? 31.01.06, 20:46 Chcesz abym z kolegami z Kopernika przyjechal cie naprostowac platfusku? krotka pileczka by byla... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Bo co? 31.01.06, 20:51 Platfusku?? Hehehe Frankol by się załamał. Ja i platfusek :P Odpowiedz Link Zgłoś
starzik Re: Bo co? 31.01.06, 21:01 no i z mr perfekta została by miss perfektowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Ziomale dajcie spokój. 01.02.06, 05:47 Autonomia dla śląska tak jak najbardziej ale w ramach państwa polskiego. Niech się gorole od nas uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w kt 01.02.06, 08:00 Śląsk jest dotowany przez państwo choćby dlatego, że większość przywilejów jakie otrzymują górnicy pochodzi z państwowej kasy ZUS a kopalnie po pierwsze nie naliczają od płac górniczych wyższych skłądek a po drugie tych co naliczają - permanentnie nie płacą. Nie mówiąc o przywilejach jakie z tytułu pracy w kopalni czerpią tzw. gryzipiórki czyli administracja. Nie śledzę obecnie rynku i nie wiem ile wynosi koszt wydobycia a ile cena rynkowa węgla, ale z informacji jakie docierają w mediach wciąż wychodzi, że koszty są wyzsze /a nie uwzględniają owych zusowskich składek/. Do tego dobra infrastruktura drogowa i kolejowa /komunikacja na trasie Wawa - Katowice a Wawa - Gdańsk to zupelnie dwa inne światy/. Rozumiem tradycję, ale w dzisiejszym świecie liczą się pieniądze. I rozumiem, że dla Ślązaka jego region jest najważniejszy i najbardziej potrzebujący, ale... Nie zmienia to faktu, że dobry system ratowniczy na Śłąsku to wynik nierównomiernej alokacji państwowych pieniędzy. I nie zmienia to faktu, że Śląsk to duży potencjalny elektorat, który potrafi głośno upominac się o swoje przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
starzik Re: A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w kt 01.02.06, 20:54 asieńko, to co byście już nie musieli dopłacać to my byśmy sobie zabrali ten nasz Górny Śląsk na własny rachunek co ty na to ??? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w kt 01.02.06, 21:31 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) nic dodać nic ująć! PS. Sprawa z emeryturami górniczymi powinna być oczywiście rozwiązana inaczej bardziej sprawiedliwiej ale na PiS w tym względzie nie ma co liczyć. Sprawa sztucznie zaniżonej ceny węgla z jednej strony, a jadących ciągle na długach i deficycie kopalniach też powinna być rozwiązana - tu też nie ma co liczyć na PiS bo nigdy się nie przyznają że jedynie względy społeczne i strategiczne utrzymuje przy życiu część kopalń. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w kt 01.02.06, 21:36 asienka32 napisała: > Śląsk jest dotowany przez państwo choćby dlatego, że większość przywilejów > jakie otrzymują górnicy pochodzi z państwowej kasy ZUS a kopalnie po pierwsze Dowiedz sie najpierw, jaki odsetek emerytow gorniczych zamieszkuje poza Śląskiem, w kieleckich, rzeszowskich, czy naweit warminskich wioska. GDzie taki emeryt czesto jest jedynym zywicielem kilku rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: A ja nie jestem dumna z tego, że w kraju w kt 01.02.06, 21:34 asienka32 napisała: > wszyscy placimy takie same podatki. Za to kasapompowana jest w jeden region, bo to zagłębie elektoratu do tego wyspecjalizowane w glośnym dopominaniu się o > swoje prawa :( Obawiam sie ze to jest tylko takie UPR-wskie gadanie. Ja wiadomo motorem wzrostu gospadarczego od kilku lat jest eksport, w tym szczegolnie eksport samochodow. A przeciez nie eksportuje sie FSO, tylko Fiaty i Ople ze Śląska. Od pewnego czasu zaniechano publikacji gospodarczych z podzialem na wojewodztwa, ale obawiam sie, ze mimo górnictwa, Slask i tak wychodzi na swoje ... Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Hieno log puszczają wam nerwy? 02.02.06, 05:57 Możecie w ostateczności udac się do puszczy wypłakac w rękaw Pierwszego Partyzanta IV RP ( ksywa Cimmora) :) Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Jestem dumny,że jestem ślązakiem 02.02.06, 06:44 Smoku, jestem dumny, że jestem Polakiem. A tak dla wyjaśnienia - spod pruskiego zaboru, więc wiem, o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś