Dodaj do ulubionych

Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fest...

• cycory [...] 21.02.06, 11:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • belial13 [...] 21.02.06, 11:52
    • boguschitz Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 11:56
      Cosik mi sie widzi, że norod nom gupieje. Coroz bardzi.
    • cycory Adam M zatrzymany!!!!!!! 21.02.06, 11:57
      Z kolei na Śląsku zatrzymano w swych mieszkaniach Ryszarda Z. oraz Adama M.

reszta na:
      fakty.interia.pl/news?inf=720519
      • skin.polski [...] 21.02.06, 14:03
      • ur_kas Re: Adam M zatrzymany!!!!!!! 21.02.06, 14:54
        Najpierw piszą:
        "Zatrzymane osoby z kierownictwa Międzynarodowych Targów Katowickich to dwaj
        członkowie zarządu - obywatel Nowej Zelandii Bruce R. i Ryszard Z. - oraz
        dyrektor techniczny spółki Adam H."

a następnie:
        "Z kolei na Śląsku zatrzymano w swych mieszkaniach Ryszarda Z. oraz Adama M."
        Lekka nieścisłość....
    • euro67 Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:01
      Ja uwazam, ze trzeba jasno okreslic granice miedzy moja wolnoscia osobista a
      wolnoscia innych. Prowokacja nie ejst wyrazem wolnosci ale poszturchowaniem
      innego czlowieka. Wolnosc osobista nie daje mi prawa aby dla mojego kaprysu
      kogos poszturchiwac, bo w imie tej samej wolnosci ktos inny nie zyczy sobie byc
      poszturchiwanym I TO TRZEBA TEZ USZANOWAC!
      A o tym ze falszywe rozumienie wolnosci moze byc szkodliwe swiadczy afera
      karykatur Mahometa. Za "wolnosc" jakiegos zbalzowanego buca w Danii zaplacilo
      zycie kilkudziesieciu chrzscijan w krajach muzummanckich, palono sklepy, szkoly
      i koscioly. Bo komus zachcialo sie szturchac... Ciekawe ze obroncy wolnosci
      slowa jakos do tej pory nie reguja na przesladowanie chrzescijan w krajach
      totalitarnych: Chiny, Korea, Kuba, kraje muzulmanskie etc.
    • towarzysz7 Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:06
      Hasła na koszulkach są niepotrzebnie głupawe i obrażajace, być może dla
      niektórych jest to jakiś watpliwy pretekst do dyskusji. Skoro tak to za
      niedługo doczekamy się innych bardziej szokujących pomysłów, urażających
      godność i szacunek człowieka i jego uczucia duchowe, kulturowe, ponieważ
      jakiemuś np. niedouczonemu i niewrażliwemu artyście lub aktywiście ruchu
      gejowskiego, feministycznego przyjdzie do głowy, że jest najlepsza droga do
      pieniędzy i sławy !!!
      • epigon Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:09
        co uważasz za obraźliwego w napisie "jestem żydem" ?albo "jestem gejem" albo ...
      • cobynie Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:24
        towarzysz7 napisał:

> Hasła na koszulkach są niepotrzebnie głupawe i obrażajace, być może dla
        > niektórych jest to jakiś watpliwy pretekst do dyskusji. Skoro tak to za
        > niedługo doczekamy się innych bardziej szokujących pomysłów, urażających
        > godność i szacunek człowieka i jego uczucia duchowe, kulturowe, ponieważ
        > jakiemuś np. niedouczonemu i niewrażliwemu artyście lub aktywiście ruchu
        > gejowskiego, feministycznego przyjdzie do głowy, że jest najlepsza droga do
        > pieniędzy i sławy !!!

Jeśli twoje uczuca mają tak silne podstawy, że można je obrazić napisem "jestem
        gejem" to nie warto sie nimi przejmowac bo to jakieś fanaberie, w najlepszym
        wypadku uczucia niedojrzałe.
    • jerry.uk Nareszcie glos rozsadku 21.02.06, 12:09
      jeden z nielicznych normalnie myslacych ludzi. az przyjemnie poczytac.
      • euro67 Re: Nareszcie glos rozsadku 21.02.06, 12:13
        jerry.uk napisał:

> jeden z nielicznych normalnie myslacych ludzi. az przyjemnie poczytac.
        Ja uwazam ze trzeba jasno okreslic granice miedzy moja wolnoscia osobista a
        wolnoscia innych. Prowokacja nie ejst wyrazem wolnosci ale poszturchowaniem
        innego czlowieka. Wolnosc osobista nie daje mi prawa aby dla mojego kaprysu
        kogos poszturchiwac, bo w imie tej samej wolnosci ktos inny nie zyczy sobie byc
        poszturchiwanym I TO TRZEBA TEZ USZANOWAC!
        A o tym ze falszywe rozumienie wolnosci moze byc szkodliwe swiadczy afera
        karykatur Mahometa. Za "wolnosc" jakiegos zbalzowanego buca w Danii zaplacilo
        zycie kilkudziesieciu chrzscijan w krajach muzummanckich, palono sklepy, szkoly
        i koscioly. Bo komus zachcialo sie szturchac... Ciekawe ze obroncy wolnosci
        slowa jakos do tej pory nie reguja na przesladowanie chrzescijan w krajach
        totalitarnych: Chiny, Korea, Kuba, kraje muzulmanskie etc.
        • cetriolo Re: Nareszcie glos rozsadku 21.02.06, 13:11
          Nie sadze ze ktos w Danii chcial 'szturchac'. Raczej ktos nie wzial pod uwage,
          ze ktos sie poczuje szturchniety. Osobiscie nie umiescilbym karykatur Mahometa w
          gazecie, ale napis 'nie plakalem po papiezu' zupelnie mi nie przeszkadza.
    • arctow Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:12
      skandal
    • piotrprzekota Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:15
      Człowieku! Konstytucja gwarantuje poszanowanie uczuć religijnych. To jest
      standard i nie ma co się pluć na to. Może się to nie podobać, ale sorry, tak
      jest. To jest jedna z nadrzędnych wartości, które kraje "cywilizowane" nie
      uznają tłumacząc np: publikacje rysunków obrażających muzułmanów "wolnością
      słowa" czy "demokracją".
      Ja jestem zdziwiony faktem, że organizacje praw człowieka, które bronią np:
      spraw religii w Nepalu dopuszczają do obrażania uczuć religijnych w innych
      krajach. Niech zajmą się prześladowaniem chrześciajan w krajach arabskich w Azji
      i Afryce, gdzie za przejście z islamu na chrześciajństwo grozi ŚMIERĆ, palone są
      kościoły, zabijani księża.
      • cobynie Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:28
        piotrprzekota napisał:

> Człowieku! Konstytucja gwarantuje poszanowanie uczuć religijnych...

Podaj mi definicję tego co podobno croni konstytucja.
        Jeśli nie ma definicji na coś co jest chronione przez ustawe zasadniczą to
        zaczyna się z niej robic popelina i bubel.
      • wiewiorzasta Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 13:53
        A które hasło z Tiszertów obraża 'uczucia religijne' katolików?
    • jama314 Prowokatorzy na korytarze... 21.02.06, 12:17
      Waść bzdury piszesz i co gorsze — dużo. A przypadkiem nie smuci Pana jako
      ateistę porażająca ilość niewinnych ofiar Rewolucji Francuskiej złożonych na
      ołtarzu w imię "wolności"? Kilka tysięty umęczonych samych tylko osób duchownych
      nie licząc grubych dziesiątek tysięcy prostych ludzi kórych jedyną winą była
      obrona wiary? Zatem jeśli Pana obraża symbol krzyża to mnie może flaga
      francuska, albo hymn? Ostrożnie z tymi przykładami co kogo uraża szanowni
      "eksperci" od religii, tolerancji i ksenofobii. Czy chciałby ktokolwiek być
      prowokowany hasłem np. "zabiłem Żyda". Mamy się z tym oswajać jak z hasłem
      "popełniłam aborcję"? Włąściwym miejscem dla takich prowokacji jest raczej
      korytarz szpitala psychiatrycznego. To nie kolejne eksplozje urażonych uczuć
      nami wstrząsają, tylko kolejne coraz głupsze prowokacje mające na celu
      zanegowanie i ośmieszenie "normalności"!
    • qc "Jestem Polakiem" 21.02.06, 12:19
      teoretycznie T_Shirt z takim napisem bylby wstydliwym wyzwaniem dla kazdego
      Polaka na Zachodzie, ze wzgledu na powszechne tam stereotypy Polaka (glupi,
      smieszny, brudny, zlodziej).
      Ktos pardujacy z takim sloganem dalby wyraz odwadze, wyzwaniu i sposobem na
      lamania tabu.
      Gdzie tu miejsce na obraze ?
    • piotrprzekota na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:22
      Popatrzcie na tytuł i zastanówcie się, dlaczego akurat wspomniano o żydzie, a
      nie np: a murzynce. Jestem głęboko przekonany, że protest przeciwko tej wystawie
      nie był związany akurat z tą koszulką. Ale to nic - tytuł jest "nośny". Po
      prostu manipulacja - bo skąd redaktor GW wiedział, że akurat TA koszulka
      wywołała protesty?? Przecież KAŻDY MYSLĄCY człowiek wie, że oburzenie wywołał
      koszulka mówiąca: "nie płakałem po papieżu".

Ale jak GW może być obiektywane, jeżeli na jej łamach propagowano akcję
      "koszulkową", zamieszczając np: zdjęcia i odnosząc się z sympatią do całej sprawy.
      • qc Nie plakalem po papiezu. 21.02.06, 12:26
        kompletnie nic a nic mnie to nie obeszlo, czy to ciebie obraza?
        • qc A za czasow Kopernika ? 21.02.06, 12:42
          Byla koszulka "Kopernik ma Racje" ?
          Czy juz wtedy palono na stosie w Toruniu za taka obraze uczuc religijnych, czy
          czekano z tym do 4RP?
        • mg2005 Re: Nie plakalem po papiezu. 21.02.06, 13:16
          qc napisał:

> kompletnie nic a nic mnie to nie obeszlo, czy to ciebie obraza?

Jeśli się z tym nie obnosisz ostentacyjnie - to chyba nie, przypuszczam.
          • jezdziec_apokalipsy Re: Nie plakalem po papiezu. 21.02.06, 13:59
            mg2005 napisał:

> qc napisał:
            >
            > > kompletnie nic a nic mnie to nie obeszlo, czy to ciebie obraza?
            >
            > Jeśli się z tym nie obnosisz ostentacyjnie - to chyba nie, przypuszczam.

A dlaczego niemiałby tego głosic tak jak inni swój po papieżu żal?
            Nie wolno, zakaz jakiś wyszedł ostatnio?
            • mg2005 Re: Nie plakalem po papiezu. 21.02.06, 16:14
              jezdziec_apokalipsy napisał:

> A dlaczego niemiałby tego głosic tak jak inni swój po papieżu żal?

Przez szacunek dla uczuć tych innych osób.

> Nie wolno, zakaz jakiś wyszedł ostatnio?

Nie wszystko co niezakazane wypada robić,
              np. nie ma zakazu robienia sobie żartów z pogrzebu.
      • ratatatam Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:31
        oburzenie wywylala cala wystawa , nie tylko ta jedna koszulka - chodzilo raczej
        o postawienie tamy propagandowym akcjom srodowska lewackich ekstremistow ,
        ktorzy zawlaszczyli od jakiegos czasu teren uczelni
        • cobynie Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:38
          ratatatam napisał:

> oburzenie wywylala cala wystawa , nie tylko ta jedna koszulka - chodzilo raczej
          > o postawienie tamy propagandowym akcjom srodowska lewackich ekstremistow ,
          > ktorzy zawlaszczyli od jakiegos czasu teren uczelni

Żeby zrobic miejsce ekstremistom katolickim?
          • ratatatam Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:43
            a to juz twoja teoria - jesli masz jakies dowody na jej poparcie to nam
            zaprezentuj
            • cobynie Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:48
              atatatam napisał:

> a to juz twoja teoria - jesli masz jakies dowody na jej poparcie to nam
              > zaprezentuj

Po pierwsze to było pytanie. Po drugie - kto teraz dwoi się i troi z objawiaiem
              wszystkim swoich "niepodwazalnych" racji? Odpowiedź na to pytanie będzie jednym
              z tysięcy dowodów na potwierdzenie "mojej teorii".
      • cobynie Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:33
        piotrprzekota napisał:

> Popatrzcie na tytuł i zastanówcie się, dlaczego akurat wspomniano o żydzie, a
        > nie np: a murzynce. Jestem głęboko przekonany, że protest przeciwko tej wystawi
        > e
        > nie był związany akurat z tą koszulką. Ale to nic - tytuł jest "nośny". Po
        > prostu manipulacja - bo skąd redaktor GW wiedział, że akurat TA koszulka
        > wywołała protesty?? Przecież KAŻDY MYSLĄCY człowiek wie, że oburzenie wywołał
        > koszulka mówiąca: "nie płakałem po papieżu".
        >
        > Ale jak GW może być obiektywane, jeżeli na jej łamach propagowano akcję
        > "koszulkową", zamieszczając np: zdjęcia i odnosząc się z sympatią do całej spra
        > wy.

I co, zmusisz mnie do płaczy po kimś kto dla mnie nic nie znaczył?
        To była jedna wielka paranoja jak po śmierci stalina. Wszyscy strasznie żałowali
        niezaleznie od tego, że wielu z nich nie miało pojęcia po kim, albo zwyczajnie
        nie czuło żalu. Tak "wypadało". A spróbuj nie zapłakać...
        • michal_michal Lewacka ekstrema... 21.02.06, 12:55
          cobynie napisała:
          > I co, zmusisz mnie do płaczy po kimś kto dla mnie nic nie znaczył?
          > To była jedna wielka paranoja jak po śmierci stalina. Wszyscy strasznie
          żałowal
          > i
          > niezaleznie od tego, że wielu z nich nie miało pojęcia po kim, albo zwyczajnie
          > nie czuło żalu. Tak "wypadało". A spróbuj nie zapłakać...

Zmieniłaś temat i nie odpowiedziałaś na pytanie, bo Ci zabrakło argumentów. NIE
          MA żadnych dowodów ani argumentów no to, że teraz się tam zagnieździ "katolicka
          ekstrema". Chłopców od Rydzyka tam nie widziałem, a bywam w tym miejscu (ACK
          Chatka Żaka) regularnie.

Co do tego powyżej - wielu ludzi nie płakało i nie spłonęli na stosach. Bzdura,
          demagogia i redukcja do absurdu! Pochylam się nad cierpieniem i traumą
          niewierzących którzy się tak potwornie wymęczyli w tym kwietniu patrzeniem na
          ludzi, których śmierć Papież ruszyła, i byli tak strasznie dyskryminowani. Mam
          nadzieję, że już powoli się otrząsacie z szoku.
          • cobynie Re: Lewacka ekstrema... 21.02.06, 13:23
            michal_michal napisał:

Zmieniłaś temat i nie odpowiedziałaś na pytanie, bo Ci zabrakło argumentów. NIE
            >
            > MA żadnych dowodów ani argumentów no to, że teraz się tam zagnieździ "katolicka
            >
            > ekstrema". Chłopców od Rydzyka tam nie widziałem, a bywam w tym miejscu (ACK
            > Chatka Żaka) regularnie.
            >michal_michal napisał:
            > Co do tego powyżej - wielu ludzi nie płakało i nie spłonęli na stosach. Bzdura,
            >
            > demagogia i redukcja do absurdu! Pochylam się nad cierpieniem i traumą
            > niewierzących którzy się tak potwornie wymęczyli w tym kwietniu patrzeniem na
            > ludzi, których śmierć Papież ruszyła, i byli tak strasznie dyskryminowani. Mam
            > nadzieję, że już powoli się otrząsacie z szoku.

Przedwszystkim to odniosłem się do części postu z którym się nie zadzam. Czy to
            jest zmienianie tematu z braku argumentów? Jeśli z czymś nie polemizuje to po co
            mi argumenty?
            Na jakie pytanie nie odpowiedziałem? A chodzi ci o moje pytanie do ciebie. No
            cóż nie mam w zwyczaju odpowiadac na własne pytania w dodatku zadawane do kogoś
            innego w innym pości, no chyba, że masz tu dwa wcielenia i się pomyliłeś.
            Dziękuje za współczucie, ale czuje się świetnie. Wolałbym jednak przez tem
            tydzien dowiedzieć się czegoś o świecie (może jakaś wojna) zamiast słuchać
            biadolenia katolików po zmarłym papieżu w państwie ponoc świeckim.
        • piotrprzekota Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 13:13
          Moje gratulacje za czytanie z sensem. Moja wypowiedź koncentrowała się na czymś
          innym - na sugerowaniu, że powodem odwołania akcji jest koszulka "Jestem żydem".
          A to prowadzi automatycznie do skojarzeń z antsemityzmem. Czyli: ośrodek
          duszpasterski to gniazdo antysemityzmu. Czyli: to antysemici powiązani z KK
          występują przeciwko prawom człowieka itp itd.
          Kiedyś śledziłem sprawę księgarni Antyk, której zarzuca się w dalszym ciągu
          sprzedawanie publikacji antysemickich. Sprawa swego czasu trafiła do sądu i ...
          nic. Umorzenie sprawy, tym bardziej, że na KILKA tysięcy książek znalazło się
          KILKA, które można (ale nie trzeba) uznać za antysemickie. GW ostatnio znowu
          wyciągnęła tego trupa z szafy, nic nie mówiąc, że księgarnia dawno wycofała
          dyskusyjne książki. Ale po co to prostować? Zawsze można wykorzystać księgarnię
          do dowalenia RM czy np: Kościołowi (księgarnia jest na terenie kościoła).
      • michal_michal Re: na manipulacja mojej "ulubionej" Gazety 21.02.06, 12:46
        Popieram w całej rozciągłości. Manipulacja i to, aż nazbyt chamska!
    • violadiparma Tytuł jest nadużyciem 21.02.06, 12:29
      Nie wypowidam sie o słuszności decyzji władz uczelni choc dawną tradycją
      uniwersytecką jest niepodważalnośc decyzji rektora; jest to dość "feudalne"
      ale niszcząc jedną tradycję,choćby niezbyt dobrą, nigdy nie wiemy, czy inne-
      dobre nie przepadna, jakby przy okazji,
      a tytuł tekstu w portalu sugerujący tło antysemickie tej decyzji jest jawnym
      nadużyciem
      • michal_michal TYTUŁ to czysta manipulacja! 21.02.06, 12:44
        Zgadzam się z przedmówczynią. Co więcej - uważam, że celowo dobrano taki tytuł
        aby wywołać określoną reakcję czytelników.
    • obserwatorek44 Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:31
      Nie powiem, ze jestem przekonany w 100 % ale w 75 % tak, ze gdybym pojawil sie
      na jakims zlocie tzw. "moherowych beretow" i glosil cos odmiennego od ich
      pogladu, to z tej opresji moglbym w najlepszym razie wyjsc tylko przetracony
      parasolka lub laska....
    • zeter1 TYTUŁ artykułu na bardzo wysokim poziomie... 21.02.06, 12:31
      • cobynie Re: TYTUŁ artykułu na bardzo wysokim poziomie... 21.02.06, 12:36
        Znalazł sie arbiter elegancji.
        • piotrprzekota Re: TYTUŁ artykułu na bardzo wysokim poziomie... 21.02.06, 13:28
          To nie jest kwestia elegancji, ale nieuczciwości dziennikarskiej. Od pewnego
          czytam GW z większą atencją. Co raz uderzają mnie artykuły noszące dziwne
          (mówiąc delikatnie) tytuły. Cały cykl o Wassermanie to majestrsztik
          "obiektywności". Rura Wassermana, Obwodnica Wassermana czy sprawa wanny. Ludzie
          trochę myślący mogą zauważyć, że tytuł segeruje, jak czytelnik powinien odebrać
          treść. Bo o czym mówił artykuł o rurze? Wasserman jak mieszkaniec dzielnicy
          zgłosił (nie tylko zresztą on) się do gazowni z zarzutem, że jest zimno (za mało
          gazu - niskie ciśnienie? gaz kiepskiej jakości?). Zawieszono rurę (w domyśle -
          Wasserman tego zażądał). Każdy normalny człowiek, jeżeli wystąpi np: do TP SA o
          założenie telefonu, nie interesuje się jak jest załatwiona sprawa - czy kabel
          jest kładziony na ziemi,po ziemią czy nad ziemią. Mnie interesuje tylko to, co
          znajduje się na moim podwórku. A że gazownia tak rurę zawiesiła - to już problem
          gazowni. Kolejny kwiatek - obwodnica osiedla. I znowu zarzut, że Wasserman
          wsytępuje w sprawie budowy. Wg Gazety każdy minister przestaje być obywatelem i
          mieszkańcem swojego domu. Każde działanie obywatelskie w interesie osiedla,
          gdzie się mieszka, jest traktowane przez GW jak wielkie zło. Przecież to absurd!
          Ja jako np: minister nie moge dzwonić do gazowni, że jest mi zimno? Czy nie moge
          się wypowiadać o obwodnicy osiedla, będąc mieszkańcem tego osiedla? A co mają
          powiedzieć np: posłowie z pomorskiego, którzy np: lobbowali za obwodnicą
          Trójmiasta czy za rozwojem portów? Też powinni być poddani krytyce?
          • michal_michal Re: TYTUŁ artykułu na bardzo wysokim poziomie... 21.02.06, 14:38
            Całkowicie się zgadzam.
    • mozart Nie plakalem po papiezu 21.02.06, 12:36
      lecz bylo mi smutno. Czy jest tym cos zlego?
      • barbara444 GW nie ma o czym pisac to pisze takie banialuki 21.02.06, 12:38
        Musi byc ogorkowy sezon
        • cobynie Re: GW nie ma o czym pisac to pisze takie banialu 21.02.06, 12:44
          barbara444 napisał:

> Musi byc ogorkowy sezon

Co tu jest banialuką? Może podawanie informacji o kiełkującej od nowa cenzurze
          jedynie słusznych opcji politycznych?
        • meggien Rozgoryczona katoliczka przeciw moherom.. 21.02.06, 12:49
          Czy wy moherowe paszczaki nie widzicie tego że wprowadzacie kościelny obóz
          koncentracyjny? Sprzeciwiacie się woli Boga zabierając wybór - czyli działacie
          wbrew biblijnej wolnej woli. Manipulowani przez Hitlera kościoła - Rydzyka
          idziecie za nim ślepo popierając jego często niesłuszne zagrywki. Nawet nasz
          rząd jest jedynie marionetką tego człowieka, który stara się odebrać wiernych
          kościołowi i zrobić z nich swoją armię. A teraz kościół, który nie wiele ma
          wspólnego z wiarą, a więcej z polityką zabiera ludziom wolny wybór, wolną wolę i
          niszczy wszystko co Jezus próbował przekazać. Gdzie tu prawda? Czy katolicki
          fanatyzm jest poprawny? Czy można narzucać swoją wiarę innym? Znam byłego -
          podkreślam byłego - ortodoksyjnego żyda, który wstydzi się powiedzieć jestem
          żydem - dlaczego? Właśnie przez zachowania ortodoksów. Ja zaczynam wstydzić się
          za katolików - pseudo katolików, fanatyków, nieinteligentne, manipulowalne
          marionetki. Macie swoją świętą wojnę w katolickim wydaniu, czekam kiedy
          weźmiecie bomby i zaczniecie je podkładać. Przykro mi, że wiara w której się
          wychowałam tak się wypaczyła.
    • jaxa.lublin Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:41
      władze UMCS manipulują!
    • primordial DZISIAJ WSZYSCY JESTESMY IRVINGAMI!!! 21.02.06, 12:44
      Po co te szczucie sie nawzajem? Jak politycy...
      Niech kazdy nosi koszulke, jaka chce. Mozna pojsc do punktu ksero, zrobia za
      grosze. Ja sobie zrobie komplet, np
      "Nie czytam Wyborczej" (wbrew pozorom niebezpieczna koszulka, bo naraza na
      ostracyzm wsrod "postepowych" znajomych zyjacych wg "reakcji stadnych"),
      "Nie plakalem po Zydach" (wiadomo, smierc cywilna w niby demokratycznym kraju),
      - dla "bojownikow o wolnosc", ale slabszych psychicznie, mam wariant z dodatkiem
      "1968", zeby nie poszli do paki za poglady jak niejaki Irving
      "Nie jestem na liscie Wildsteina"
      "Nie cierpie zydowskiej..." i na plecach "...kuchni!"
      "Jestem, bo mnie nie wyskrobali"

Itd. Dzisiaj slowem "wolnosc" wyciera sie, jak szmata, kazda idiotyczna,
      infantylna inicjatywe. Jak ktos wspomnial, odwaga staniala. Organizatorzy tego
      hapeningu tacy ponurzy i powazni, zaraz takie wielkie hasla o
      nietolernacji.Wiecej luzu!!
      Muniek Staszczyk (chyba on, bylo w tym komentowanym artykule) napisal w takim
      sensie, ze wszyscy jestesmy Zydami itd kiedy sa przesladowani Zydzi itp.
      Mysle,ze dzis wszyscy jestesmy Irvingami, bo Irving poszedl siedziec na 3 lata
      za POGLADY. Brawo, Europo! Jak za komuny, ksiazki wciaz moga byc niebezpieczne,
      a cenzura szaleje.
      Nie jestem katolikiem, ale ta akcja wydaje mi sie skrajnie glupia. Oczywiscie,
      nie powinna byc zakazana, przeciwnie, niech "tolerancyjne" matoly sami sie
      skompromituja.

• kropek_oxford Mam dla ciebie koszulke z "JESTEM NIEUKIEM":) 21.02.06, 13:29
        Wiesz czemu? Bo jak ostatni kretyn wytaczasz wielkie dziala
        przeciwko "Europie", gdy tymczasem Irving zostal skazany wylacznie wg.
        AUSTRIACKIEGO KODEKSU KARNEGO. I to ARTYKULU istniejacego w tym kodeksie od
        ponad 30 lat. CZEMU przez owe trzydziesci pare lat przeciwko temu artykulowi
        nie protestowales? Czemu przytaczasz tu akurat przyklad WYJATKOWO ANTYPOLSKIEGO
        NAZIOLA - Irving slynie bowiem z takich wypowiedzi na temat Polakow, Polski i
        polskosci, za ktore juz pare razy zdrowo powinien dostac po mordzie - min. na
        podstawie zachowanych tu notatek Philby'ego sugerowal agenturalny udzial
        Sikorskiego w hitlerowskim najezdzie na Norwegie :))) W duzym stopniu to on
        wlasnie odpowiada i za "polskie obozy smierci".
        Przez 67 lat niejakiemu Irvingowi w UK wlos z glowy nie spadl i najgorsze co go
        spotkalo to komplementy ze strony innych historykow w stylu: "deaf, dumb, blind
        and stupid", a jego klamstwa oswiecimskie wywlekano przed sadem wylacznie w
        wytaczanych przezen procesach o obraze jako dowod tej jego glupoty, slepoty
        etc. Inna rzecz, ze po pierwszej probie obrony swego "honoru" Irving z procesow
        o swa glupote i slepote zrezygnowal:)
        • primordial Re: Mam dla ciebie koszulke z "JESTEM NIEUKIEM":) 21.02.06, 16:31
          Sam jestes nieukiem, kropek-oxford. Bo jak ostatni kretyn piszesz "IV Reich",
          mimo ze Rzeczpospolita po niemiecku to "die Republik". Sam jestes naziol, bo
          legalnemu prezydentowi RP przypisujesz nazistowskie haslo-i to jeszcze
          nieudolnie, bo z bledem.
      • skin.polski Re: DZISIAJ WSZYSCY JESTESMY IRVINGAMI!!! 21.02.06, 14:01
        prezyaczam się do akcji solaidarności z Irvingiem
    • kaczka.chlapaczka Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:44
      hehehehe ... wybiórcza ...
      dziennikarzyna chyba nie przeczytał tego co napisał. festiwal nie odbył się, bo
      Muniek jest żydem ale za inne stwierdzenia. jeżeli wg GW to jest przejaw
      wolności słowa to rozumiem, że koszulka z napisem "młot na pedalstwo", "młot na
      lewactwo" czy inne temu podobne zostałyby przyjęte ze zrozumieniem.
      w ramach szeroko pojętego prawa do wolności słowa !!!

• cobynie Re: Rektor odwołał wystawę, a organizator cały fe 21.02.06, 12:57
        kaczka.chlapaczka napisał:

> hehehehe ... wybiórcza ...
        > dziennikarzyna chyba nie przeczytał tego co napisał. festiwal nie odbył się, bo
        >
        > Muniek jest żydem ale za inne stwierdzenia. jeżeli wg GW to jest przejaw
        > wolności słowa to rozumiem, że koszulka z napisem "młot na pedalstwo", "młot na
        >
        > lewactwo" czy inne temu podobne zostałyby przyjęte ze zrozumieniem.
        > w ramach szeroko pojętego prawa do wolności słowa !!!
        >

Nie widzisz drobnej różnicy między pisaniem prawdy logicznie neutralnej, a
        obrażaniem innych?
    • zofeyus odwołano... bo... Żydem 21.02.06, 12:55
      a czy autor tego brukowca nie mógł pomyśleć że dla kogoś hasła propagujące
      aborcję i ośmieszające jego uczucia religijne mają większe znaczenie niż to że
      ktoś jest innej narodowości. czemu od razu podsuwa się to pod antysemityzm??
      • qc Powszechna PARANOJA 21.02.06, 13:05
        Czy cos padlo w tym kraju ludziom na glowe?
        Reakcja Polakow w szwecji na "polskie obozy smierci", teraz Lublin przed tym
        jeszcze cos innego. Kompleksy, Szalenstwo.
        Normalni ludzie, Europa przystaje na chwile w swej praktycznej codziennej
        krzataninie spoziera z obawa na Polske, i chyba "przesiada sie na inne wolne
        miejsce" z dala od takiego psychicznie niestabilnego towarzystwa.
        • pj63 Re: Powszechna PARANOJA 21.02.06, 13:14
          qc napisał:

> Normalni ludzie, Europa przystaje na chwile w swej praktycznej codziennej
          > krzataninie spoziera z obawa na Polske, i chyba "przesiada sie na inne wolne
          > miejsce" z dala od takiego psychicznie niestabilnego towarzystwa.

Ach ta Europa, kiedy akurat nie pali przedmieść Paryża, nie strzela w Holandii
          do ludzi, nie bawi sie karykaturami w Danii, nie wprowadza obsadzania rad
          nadzorczych z klucza płciowego w Szwecji to spoziera na Polskę.
          Buahahahaha, kto tu jest psychicznie niestabilny? Już bardziej wojujący Bambi
          premier Hiszpanii niż nasze Kaczory.

• terence Re: odwołano... bo... Żydem 21.02.06, 17:20
        pomyliła Ci się aborcja z antykoncepcja chyba... i w czym obrazają uczucia
        religijne? w tym że jest napis "jestem Żydem"? echhh Wy kato-Talibowie...
    • skin.polski niebawem wypuścimy własne koszulki 21.02.06, 12:57
      juz dziś zdradzę niektóre propozycje
      jestem homofoboem
      jestem dziewicą
      jestem prawiczkiem
      lubie mieć dużo dzieci
      jestem narodowcem
      nie lubię Michnika
      nie lubię politycznej poprawności
      nie lubie murzynów
      nie lubię Żydów
      Hitler miał rację
      • cobynie Re: niebawem wypuścimy własne koszulki 21.02.06, 13:03
        skin.polski napisał:

> juz dziś zdradzę niektóre propozycje
        > jestem homofoboem
        > jestem dziewicą
        > jestem prawiczkiem
        > lubie mieć dużo dzieci
        > jestem narodowcem
        > nie lubię Michnika
        > nie lubię politycznej poprawności
        > nie lubie murzynów
        > nie lubię Żydów
        > Hitler miał rację

I to jest prowokacja intelektualna, która nikogo nie powinna obrażać. Piszesz co
        myślisz bez przekraczania grnic. Hasła typu: młot na pedalstwo - to przejaw
        prymitywizmu autorów, którzy nie potrafią sie posłużuć ironią.
      • kropek_oxford Tylko "Hitler mial racje " podpada pod ptagraf. 21.02.06, 13:40
        Jako pochwala ZBRODNI, w tym i na narodzie polskim.
        • jezdziec_apokalipsy Re: Tylko "Hitler mial racje " podpada pod ptagra 21.02.06, 13:53
          kropek_oxford napisał:

> Jako pochwala ZBRODNI, w tym i na narodzie polskim.

A skąde wiadomo o jaką rację Hitlera chodzi?
          Można tu podstawic kilkaset jeśli nie kilka tysięcy przemyślen tego pana i
          powiedzieć, że akurat tu się z nim zgadzam. Przecież nie zawsze myślał o zbrodni.
        • skin.polski może powinieniem uściślić w czym miał rację 21.02.06, 13:59
          w zwalczaniu bezrobocia...
          • terence Re: może powinieniem uściślić w czym miał rację 21.02.06, 17:18
            a wiesz jak zwalczył to bezrobocie? nakręcając machine wojenną , fabryki
            produkujące broń i wszelkie rzeczy na potrzeby wojska... no i wojny, więc nie
            pitol mi tu, prostackie myślenie...
            i w czym Hitler według ciebie miał jeszcze racje skinie?
      • gekon1979 i ta o polit poprawnosci bym nosil 21.02.06, 13:59

• sayitagain Zakazywać nie warto, ale... 21.02.06, 12:58
      Uważam, że wszelkie represje tylko nadają takim akcjom większy rozgłos, więc
      zakazów nie popieram. Ale uważam, że nosząc takie koszulki znane osoby raczej
      epatują publiczność i robią rozgłos wobec samych siebie niż rozwiązują
      rzeczywiste problemy.
    • michal_michal "Wolność słowa"? Hahaha... 21.02.06, 13:00
      Prof. Hołda uważa, że "testem na ochronę wypowiedzi jest obrona wypowiedzi
      drażniącej, bolesnej i krzywdzącej".

Doskonale. Moje pytanie jest takie - jeśli założę za znajomymi Fundację
      Konserwatywną, wyprodukujemy koszulki z napisami np. "Holocaust mi wisi" (nie
      ma prawnego obowiązku wrażliwości - nikt tu nie zaprzecza samemu Holocaustowi -
      tylko deklaruje obojętność), "Nie płakałam po Kuroniu" (również nie ma
      obowiązku wrażliwości), "Pośród moich przyjaciół nie ma gejów" (tekst czysto
      informacyjny) itp - czy za rok Hołda pozwoli nam także stanąć ze straganikiem
      na Festiwalu Praw Człowieka, w imię "obrony wypowiedzi drażniącej, bolesnej i
      krzywdzącej"???? A jakby ktoś się domagał usunięcia nas i naszych koszulek - to
      czy wtedy Fundacja wspaniałomyślnie stanie w naszej obronie i powie, że jak tak
      to odwoła cały Festiwal???? Jak równość i wolność to równość i wolność, co nie?
      Śmiechu warte! :)
      • skin.polski Re: "Wolność słowa"? Hahaha... 21.02.06, 13:04
        dobre! dodam jeszcze nie lubię Owsiaka i uwielbiam ojca Rydzyka
        • the.bill1 LOGIKA WOLNOŚĆI - Nie płakałem po Sharonie 21.02.06, 16:31
          WYborcza i tego typu cynicy niszczą demokrację posługując się podwójnymi
          standardami.
          Tolerancja jest wytrychem do walenia pojajach przeciwników politycznych i
          ideologicznych i promowania swoich.
          Przeciwnicy zawsze obrażają i robią zamach na wolność, ale "swoi" zawsze
          wyrażają swe myśli i mają do nich prawo
          Kiedy ten kretynizm porównywalny z michnokowszczyzną się skończy?
          Cynizm WYborczej niszczy demokrację
      • cobynie Re: "Wolność słowa"? Hahaha... 21.02.06, 13:10
        michal_michal napisał:

> Prof. Hołda uważa, że "testem na ochronę wypowiedzi jest obrona wypowiedzi
        > drażniącej, bolesnej i krzywdzącej".
        >
        > Doskonale. Moje pytanie jest takie - jeśli założę za znajomymi Fundację
        > Konserwatywną, wyprodukujemy koszulki z napisami np. "Holocaust mi wisi" (nie
        > ma prawnego obowiązku wrażliwości - nikt tu nie zaprzecza samemu Holocaustowi -
        >
        > tylko deklaruje obojętność), "Nie płakałam po Kuroniu" (również nie ma
        > obowiązku wrażliwości), "Pośród moich przyjaciół nie ma gejów" (tekst czysto
        > informacyjny) itp - czy za rok Hołda pozwoli nam także stanąć ze straganikiem
        > na Festiwalu Praw Człowieka, w imię "obrony wypowiedzi drażniącej, bolesnej i
        > krzywdzącej"????

Odpowiedź na pytanie:
        Nie wiem co zrobiłaby fundacji czy inna organizacja ale dla mnie to nic szokującego.
        • michal_michal Re: "Wolność słowa"? Hahaha... 21.02.06, 13:17
          cobynie napisała:
          > Odpowiedź na pytanie:
          > Nie wiem co zrobiłaby fundacji czy inna organizacja ale dla mnie to nic
          szokują
          > cego.

To czy to dla Ciebie jest szokujące czy nie - nie jest istotne z tego punktu
          widzenia. Bo Ciebie może na przykład w ogóle mało rzeczy szokować - to
          subiektywne. Istotne jest pytanie gdzie są granice wolności słowa i czy
          Helsińska Fundacja Pr. Człowieka jest obiektywna - czy kuchennymi drzwiami
          wprowadza jednostronną, "politycznie poprawną" ideologię, która idzie po dobrze
          widzianej przez nich linii a to co nie po lini - jest niemile widziane. To jest
          istotne.
          • cobynie Re: "Wolność słowa"? Hahaha... 21.02.06, 13:34
            michal_michal napisał:

> cobynie napisała:
            > > Odpowiedź na pytanie:
            > > Nie wiem co zrobiłaby fundacji czy inna organizacja ale dla mnie to nic
            > szokują
            > > cego.
            >
            > To czy to dla Ciebie jest szokujące czy nie - nie jest istotne z tego punktu
            > widzenia. Bo Ciebie może na przykład w ogóle mało rzeczy szokować - to
            > subiektywne. Istotne jest pytanie gdzie są granice wolności słowa i czy
            > Helsińska Fundacja Pr. Człowieka jest obiektywna - czy kuchennymi drzwiami
            > wprowadza jednostronną, "politycznie poprawną" ideologię, która idzie po dobrze
            >
            > widzianej przez nich linii a to co nie po lini - jest niemile widziane. To jest
            >
            > istotne.

Oczywicie, że każda organizacja jest lekko lub troche bardziej stronnicza.
            Chyba nie wierzysz w obiektywizm doskonały.
            Mamy do wybory opcję tolerancji rozumianej na dwa sposoby. Tylko, że ja sie
            obawiam waszej "tolerancji", a ta druga nijak mnie nie przeraża.
            • michal_michal ZADNa wolnosc slowa! 21.02.06, 14:17
              Pięknie! Mam nadzieję, że NIE KAŻDA organizacja jest "lekko lub trochę"
              stronnicza, ale jeśli już mam takiego pecha i tak faktycznie jest, to mam taką
              prośbę, żeby ta "lekko stronicza" organizacja nie przypisywała sobie
              jednocześnie prawa do jedynie słusznego interpetowania praw podstawowych.
              A jeśli już jest taka lekko stronnicza to żeby miała odwagę to jasno napisać na
              swoich sztandarach: "LEKKO STRONNICZA HELSIŃSKA FUNDACJA PRAW CZŁOWIKA pod
              patronatem M. Nowickiego", a przeciwników swojej intepretacji nie nazywała
              kołtunami, idotami, zaprzańcami i wszelaką swołoczą.

Mnie nie przeraża moja tolerancja - przykro mi jeśli Cię przerażam. Moja
              tolerancja obejmuje walkę o prawa kobiet (w sensie walki z dyskryminacją w
              pracy, przemocą domową), walke o prawa gejów (np. w przypadku zwolnenia z pracy
              tylko z tego powodu). Ale moja tolerancja NIE OBEJMUJE idologicznych agitek
              obrażających uczucia innych osób i mających na celu przede wszystkim wywołanie
              skandalu. Agitek w których cel akcji czy dobro rzekomo wspomaganych osób znika
              z pola widzenia a liczy się tylko już NARCYZM osób ktore w takiej koszulce
              poparadują przed znajomymi.

Może do hospicjum, albo do Kotana na wolontariat, jak takie szczytne wartości
              przyświecają autorom? O przepraszam - tam trzeba pracować i to cicho, bez
              rozgłosu, a nie podlizywać się określonym środowiskom, zdobywać granty i marzyć
              o stanowiskach nowej lewicy. Jak dla mnie to manipulacja i koniec! Tyle miałem
              do powiedzenia.
              HOWGH! :)

cobynie napisała:
              > Oczywicie, że każda organizacja jest lekko lub troche bardziej stronnicza.
              > Chyba nie wierzysz w obiektywizm doskonały.
              > Mamy do wybory opcję tolerancji rozumianej na dwa sposoby. Tylko, że ja sie
              > obawiam waszej "tolerancji", a ta druga nijak mnie nie przeraża.
              • panna_z_polskiego_dworku Re: ZADNa wolnosc slowa! 21.02.06, 15:18
                Dobrze powiedziane
              • sajjitarius Re: ZADNa wolnosc slowa! 21.02.06, 15:44
                A w ktorym to punkcie konstytucji jest napisane, ze postawy narcystyczne
                tudziez zachowania z tych postaw narcystycznych wynikajace sa same w sobie
                nielegalne czy bezprawne ?
                Czy kazdy kto chce cokolwiek powiedziec publicznie musi wczesniej uzyskac
                czyjas atestacje co do tego czy kieruje sie pobudkami altruistycznymi,
                narcystycznymi, egoistycznymi, artystycznymi, patriotycznymi ?
                Zgoda ze nie wszystkie pobudki sa moralnie chwalebne i nie wszystkie
                manifestacje sa moralnie chwalebne, ale nie mozna ich zakazywac z powodu braku
                tej chwalebnosci...
                • panna_z_polskiego_dworku Re: ZADNa wolnosc slowa! 21.02.06, 16:27
                  Jest różnica między zakazaniem czegoś na terenie kraju a na terenie uniwersytetu. Np. u mnie na kanadyjskim uniwersytecie nie było można się za bardzo afiszować z flagami narodowymi. Jak Żydzi kiedyś świętowali hucznie swoje święto narodowe to robili to na ulicy obok uniwersytetu a nie na terenie samej uczelni. A to dlatego że władze uczelni wiedziały że wśród studentów jest wielu Żydów, Arabów i innych zwaśnionych nacji i nie chciały eskalacji konfliktów i pokazu patriotyzmu jednych i drugich.
              • cobynie Re: ZADNa wolnosc slowa! 22.02.06, 11:15
                michal_michal napisał:

> Pięknie! Mam nadzieję, że NIE KAŻDA organizacja jest "lekko lub trochę"
                > stronnicza, ale jeśli już mam takiego pecha i tak faktycznie jest, to mam taką
                > prośbę, żeby ta "lekko stronicza" organizacja nie przypisywała sobie
                > jednocześnie prawa do jedynie słusznego interpetowania praw podstawowych.
                > A jeśli już jest taka lekko stronnicza to żeby miała odwagę to jasno napisać na...

Piękne idee. Szkoda, że nie realne podobnie zresztą jak te lewackie, które tak
                krytykujesz.

Powiedz mi tylko, w którym miejscu, w jaki sposób kogoś obraża jakakolwiek ze
                wspomnianych koszulek?
      • mg2005 Lewackie skrzywienie Fundacji Helsińskiej 21.02.06, 13:11
        Przy okazji obrony praw człowieka na Białorusi
        organizatorzy chcieli upiec swoją 'pieczeń ideologiczną'.
        Rezygnując z imprezy pokazali, że to było dla nich ważniejsze
        niż prawa człowieka.
        A FH znów popiera lewaków.
        • michal_michal Re: Lewackie skrzywienie Fundacji Helsińskiej 21.02.06, 13:19
          A przy okazji przybrali pozę męczenników.
          • the.bill1 Dzis sie rządzi z pozycji pokrzywdzonego..... 21.02.06, 16:37
      • the.bill1 Wyborcza jest zaprzeczeniem wolności słowa 21.02.06, 16:36
        To jeden wielki teatr, który jest juz śmieszny, ale oni ciągle do tego nie chcą
        sie przyznać. Niszcza swymi działaniami tolerancję, bo propagują w imie
        tolerancji "jedynie słuszną ideologię"
    • rmstemero No i bardzo dobrze 21.02.06, 13:04
      Decyzja odwolania pokazala bardziej drastycznie niz Festiwal gdzie stoimy i co
      jest potrzebne. I taniej tez bylo. Jesli ktos mowi ze jest Zydem to
      najwidoczniej obraza w sposob niedopuszczalny uczucia tych ktorzy nimi nie sa
      albo sie tegoz wstydza. "Czlowieczenstwo w wydaniu duszpaszterstwa" - dobry
      napis na koszulke.
      • michal_michal Re: No i bardzo dobrze 21.02.06, 13:12
        O czym Ty mówisz człowiecze? Tytuł atykułu to czysta manipulacja! - sprzeciw
        zbudziły koszulki "Mam AIDS" i "Poddałam się aborcji", a i to nie z uwagi na
        niechęć do chorych na AIDS, czy kobiet - tylko z uwagi na instrumentalne granie
        tematem. Poczytaj w źródłach. To nie miało zupełnie nic wspólnego z
        koszulką "Jestem Żydem", czy antysemityzmem. Wyborcza celowo odstawiła tanią
        manipulację i jak widać po Twoim poście niestety skuteczną....

> Decyzja odwolania pokazala bardziej drastycznie niz Festiwal gdzie stoimy i
        co
        > jest potrzebne. I taniej tez bylo. Jesli ktos mowi ze jest Zydem to
        > najwidoczniej obraza w sposob niedopuszczalny uczucia tych ktorzy nimi nie sa
        > albo sie tegoz wstydza. "Czlowieczenstwo w wydaniu duszpaszterstwa" - dobry
        > napis na koszulke.
        • sajjitarius Re: No i bardzo dobrze 21.02.06, 13:27
          michal_michal napisał:

> O czym Ty mówisz człowiecze? Tytuł atykułu to czysta manipulacja! - sprzeciw
          > zbudziły koszulki "Mam AIDS" i "Poddałam się aborcji", a i to nie z uwagi na
          > niechęć do chorych na AIDS, czy kobiet - tylko z uwagi na instrumentalne
          granie
          >
          > tematem. Poczytaj w źródłach. To nie miało zupełnie nic wspólnego z
          > koszulką "Jestem Żydem", czy antysemityzmem. Wyborcza celowo odstawiła tanią
          > manipulację i jak widać po Twoim poście niestety skuteczną....
          >
          > > Decyzja odwolania pokazala bardziej drastycznie niz Festiwal gdzie stoim
          > y i
          > co
          > > jest potrzebne. I taniej tez bylo. Jesli ktos mowi ze jest Zydem to
          > > najwidoczniej obraza w sposob niedopuszczalny uczucia tych ktorzy nimi ni
          > e sa
          > > albo sie tegoz wstydza. "Czlowieczenstwo w wydaniu duszpaszterstwa" - dob
          > ry
          > > napis na koszulke.

No tak, tylko w jaki sposob stwierdzenie 'Mam AIDS' jest instrumentalnym
          graniem, i czego dokladnie ? Czy koszulka 'Mam raka' tez bylaby
          niedopuszczalna ? czy to oznacza, ze jak ktos jest chory na raka, na AIDS to
          moze sobie byc chory, byleby nikomu o tym nie mowil i cicho siedzial ? a moze
          gdyby ktos glosno mowil, ze ma AIDS, moze moglby tym samym zwrocic uwage
          publicznosci, a szczegolnie mlodym ludziom, ze AIDS jest powaznym problemem
          tyczacym sie kazdego z nas...czy uswiadamianie ludziom wagi problemu jest takie
          bezsensowne ? Czy moze po prostu lepiej ten problem zamiesc pod dywan i w ogole
          o nim nie mowic ?
          • skin.polski Re: No i bardzo dobrze 21.02.06, 13:30
            to jest niesmaczne drwić sobie z tak cieżkiej choroby
            • sajjitarius Re: No i bardzo dobrze 21.02.06, 13:31
              skin.polski napisał:

> to jest niesmaczne drwić sobie z tak cieżkiej choroby

A kto z niej drwi ?
          • michal_michal AIDS ! ! 21.02.06, 13:54
            A to z tego względu, że chodzi o prowokację dla doraźnych celów. Co lepiej
            poprawi byt chorych na AIDS - więcej nakładów na ośrodki, wolontariuszy,
            cicha "praca u podstaw" z lokalnymi społecznościami, czy taka prowokacyjna
            akcja? Czy myślisz, że fakt, że jeden czy drugi student założy coś takiego i
            pokaże się w tym kumplom na uczelni, albo przy browarku, poprawi tolerancję
            wobec chorych? Nie widzisz, że z tego się robi raczej zgrywę, dowcip,
            manifestację wolnomyślicielstwa i przekonań ideologicznych? A chory tak
            naprawdę znika z pola widzenia i jest już traktowany przedmiotowo? Czy myślisz,
            że widok kogoś w takiej koszulce skłoni jakąkolwiek inną osobę do refleksji nad
            swoją tolerancją wobec chorych na AIDS? Nie wydaje Ci się, że każdy pomyśli, że
            ten ktoś przecież nie jest chory a to tylko demonstracja z jego strony i to NA
            SIEBIE chce zwrócić uwagę a nie na problem??? Rzeczywiste dobro i pomoc są
            cichsze i nie tak nachalne! Moim zdaniem tu nie chodzi o rzeczywistą pomoc,
            tylko o rozgłos i granty dla fundacji! Dlatego instrumentalne i uważam, że
            bardzo niesmaczne!

sajjitarius napisał:
            > No tak, tylko w jaki sposob stwierdzenie 'Mam AIDS' jest instrumentalnym
            > graniem, i czego dokladnie ? Czy koszulka 'Mam raka' tez bylaby
            > niedopuszczalna ? czy to oznacza, ze jak ktos jest chory na raka, na AIDS to
            > moze sobie byc chory, byleby nikomu o tym nie mowil i cicho siedzial ? a moze
            > gdyby ktos glosno mowil, ze ma AIDS, moze moglby tym samym zwrocic uwage
            > publicznosci, a szczegolnie mlodym ludziom, ze AIDS jest powaznym problemem
            > tyczacym sie kazdego z nas...czy uswiadamianie ludziom wagi problemu jest
            takie
            >
            > bezsensowne ? Czy moze po prostu lepiej ten problem zamiesc pod dywan i w
            ogole
            >
            > o nim nie mowic ?
    • adamc-1980 Pyerdolony polski zascianek... 21.02.06, 13:09
      Szkoda gadac...
      • skin.polski sam jesteś pie..lony! 21.02.06, 13:23
        takich jak ty to można tylko walnąc z glana z półobrotu...
        • terence Re: sam jesteś pie..lony! 21.02.06, 16:18
          takich jak Ty też, myślisz że tylko Ty umiesz walić a glana z półobrotu? :)
          załóż beret skinie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka