Dodaj do ulubionych

Dlaczego Lech Kaczyński bredzi?

05.03.06, 15:36
"Najwięksi euroentuzjaści u nas - naturalnie nie wszyscy -to ci, którzy byli
szczególnie mocno uwikłani w komunistyczny reżim i którzy właściwie nie
chcieli znać Zachodu." - wypowiedź prezydenta

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3195278.html
Obserwuj wątek
    • elfhelm i kolejne przemyślenia 05.03.06, 15:38
      "Prezydent odrzucił jako "rozpowszechnione nieporozumienie" sugestię zawartą w
      pytaniu dziennikarza, że PiS wybrał dla realizacji swojej polityki
      "prawicowo-nacjonalistyczną" partię (LPR) i "nieobliczalnego, karanego wcześniej
      przywódcę chłopskiego" Andrzeja Leppera. Żadna z tych partii nie jest partnerem
      koalicyjnym rządu - zapewnił Kaczyński. "Zachodni obserwatorzy tutaj w Warszawie
      nie chcą tego dostrzec" - dodał."

to czym są? przystawkami ze znanego dowcipu? czy może satelitami jak kilka
      ugrupowań w PRL?
    • lortea Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jestem 05.03.06, 15:41
      w stanie jej obronić. Mogę tylko mieć nadzieję że się zmieni pod wpływem
      realiów.
      • kataryna.kataryna Re: Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jest 05.03.06, 15:44
        lortea napisał:

> w stanie jej obronić.

A gdzie masz antyunijność? Jak w ogóle rozumiesz to pojęcie?
        • elfhelm Re: Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jest 05.03.06, 15:46
          - kolejność wizyt zagranicznych (spośród sąsiadów najpierw Czechy, gdzie głównym
          punktem było spotkanie z antyunijnym Klausem)

- brak reakcji na kompromitację Jurgiela, który olał negocjacje cukrowe,
          zasłaniając się godnością

- przytoczone wypowiedzi, zwłaszcza ta, że (w domyśle znaczna większość)
          euroentuzjastów to komuniści
          • pogromca_smokow Re: Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jest 05.03.06, 15:54
            Nie antyunijnym Klausem, tylko proczeskim Klausem. Jest pewna różnica. Czy
            jeśli ktoś wyżej sobie ceni interes swojego kraju niż UE, to jest antyunijny?
            Watykan- czemu się dziwić, każdy katolik by tak zrobił.
            USA- w końcu to jedyne znaczniejsze państwo, które traktuje nas jeśli nie jak
            partnera, to przynajmniej nie jak śmiecia (co do tej pory robiły kraje UE).
            • elfhelm USA nas jak partnera :)) uśmiałem się do łez 05.03.06, 15:57
              - wizy
              - offset
              - kontrakty w Iraku

itp.
              • pogromca_smokow Re: USA nas jak partnera :)) uśmiałem się do łez 05.03.06, 15:59
                Przeczytałeś moją wypowiedź? To może przeczytaj, bo nie do końca napisałem, ze
                tu jest partnerstwo...
                • elfhelm Re: USA nas jak partnera :)) uśmiałem się do łez 05.03.06, 16:04
                  Jeśli UE traktuje nas jak śmiecia, to USA traktują nas jak g..no.
                  To nie USA daje kasę na naszych rolników czy miliony w funduszach, z których
                  tępacy nie potrafią korzystać (albo nie chcą jak radny PiS z Kowar i kilku jego
                  kolegów).To nie USA pozwala wjeżdżać bez przeszkód na swoje terytorium,
                  umożliwia wymianę studentów, otwiera rynek na nasze towary, wreszcie zgadza się
                  na ułatwienia dla pracowników.
                  • lortea Ekstremalnie rzadko się zgadzamy, ale tu pełna 05.03.06, 16:07
                    zgoda. Polska musi wiążać swoje plany polityczne z organizacją polityczną która
                    ogarnia cały nasz kontynent, a nie z państwem leżącym za 7 morzami. Owszem, nie
                    ma nic przeciw współpracy z USA, ale z zachowaniem priorytetu dla UE.
                  • pogromca_smokow Re: USA nas jak partnera :)) uśmiałem się do łez 05.03.06, 16:12
                    Ta, UE daje nam jałmużnę- jak dla mnie to najlepszy dowód traktowania nas jak
                    śmiecia, przy okazji blokowanie rozwoju- nigdy jeszcze napływające z zewnatrz
                    pieniądze nie przyczyniły się do rozwoju państwa- choćby spójrzmy na
                    Portugalię, którą już wyprzedziły Czechy, dotowane kilkanaście lat krócej.
                    • elfhelm Re: USA nas jak partnera :)) uśmiałem się do łez 05.03.06, 16:18
                      A co nam dają USA :)))
                      Oprócz durnych seriali masowo zasyfiających telewizję?
            • dr.szfajcner Re: Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jest 05.03.06, 15:59
              pogromca_smokow napisał:

> USA- w końcu to jedyne znaczniejsze państwo, które traktuje nas jeśli nie jak
              > partnera, to przynajmniej nie jak śmiecia (co do tej pory robiły kraje UE).

Dlatego USA nie dalo nam kasy, a Turcje potraktowali jak smiecia ( czyli jak UE
              Polske) i dali jej kase za Irak.
        • lortea Podróże do USA a nie do Brukseli, brak 05.03.06, 15:47
          jakichkolwiek inicjatyw w dziedzinie europejskiej, brak wyraźnego stanowiska w
          sprawie eurokonstytucji, po prostu totalny sprzeciw, tylko żądania, dajcie nam
          to i tamto i siamto i owamro, ale od Polaków nie oczekujcie niczego poza
          Liberum Veto wobec wszystkiego.
          • kataryna.kataryna Re: Podróże do USA a nie do Brukseli, brak 05.03.06, 15:51
            lortea napisał:

> jakichkolwiek inicjatyw w dziedzinie europejskiej,

Jakie miałyby to być inicjatywy? Jakiś przykład.

brak wyraźnego stanowiska w
            > sprawie eurokonstytucji,

A po co wyraźne stanowisko w sprawie trupa?

po prostu totalny sprzeciw, tylko żądania, dajcie nam
            > to i tamto i siamto i owamro, ale od Polaków nie oczekujcie niczego poza
            > Liberum Veto wobec wszystkiego.

Nie zauważyłam. Czemu się sprzeciwił i czego żąda, w jakiej sprawie zgłosił
            liberum veto?

• lortea Co do inicjatyw, to jest od tego właśnie prezydent 05.03.06, 15:58
              a nie zwykły student, on ma sztab ludzi, on jest odpowiedzialny za takie sprawy.
        • dr.szfajcner Re: Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jest 05.03.06, 15:54
          kataryna.kataryna napisała:

> A gdzie masz antyunijność?

U Lecha[Kaczynskiego]

Czytaj tez czasem, a nie tylko manipuluj.
      • pogromca_smokow Re: Niepokoi mnie ta antyunijność Lecha, nie jest 05.03.06, 15:46
        Antyunijność Lecha... Dobre. Jak dla mnie, to on po prostu wyznaje wizję UE
        Churchilla, że tak się odwołam do źródeł...
    • pogromca_smokow Re: Dlaczego Lech Kaczyński bredzi? 05.03.06, 15:43
      Owszem, przystawkami.
      I to akurat prawda, że euroentuzjaści to byli działacze PZPRowscy- choćby całe
      LSD, które nas w tą Unię umoczyło.
      A do moderatorów- czy jakbym napisał "Michnik bredzi" wzglednie "Mazowiecki
      bredzi", to nie usunęlibyście mojego postu, tak jak to robiliście wczoraj?
      Popiszcie się może obiektywizmem, dzielni społecznicy!
      • elfhelm napisz do giwi by usunęła, co za problem 05.03.06, 15:48
        ja się nie będę nad sobą użalał, jak wyrzucą
        • pogromca_smokow Re: napisz do giwi by usunęła, co za problem 05.03.06, 15:57
          Widzisz, tu nie chodzi o to, żeby coś usuwać, tylko o to, żeby nie usuwać. Jak
          poleci twój wątek, to mnie, mimo, że on nie pasuje, wcale to nie ucieszy- tylko
          zwracam uwagę, że moderatorzy są zwykłymi cenzorami, tnącymi niewygodne wątki...
      • piotr7777 Re: Dlaczego Lech Kaczyński bredzi? 05.03.06, 15:55
        chcieli znać Zachodu."

Retoryka prezydenta jest bez sensu.
        W zasadzie nie można używać przymiotników w stopniu najwyższym w liczbie
        mnogiej. Nie wiem jak się stopniuje skalę euroentuzjazmu, ale
        skoro "największych" jest wiecej to znaczy że są oni w takim samym stopniu
        euroentuzjastami. No i pytanie ilu z tych "największych" było uwikłanych w PZPR
        i ilu z tych uwikłanych jest mniejszych niż ci nieuwikłani.
        Poza tym akurat prezydent trafił kulą w płot - większość czynnych dziś byłych
        PZPR-owców to ludzie z powojennego wyżu demogrtaficznego, którzy akurat chcieli
        poznać Zachód skoro wyjeżdżali np. na stypendium Fulbrighta. To raczej
        prezydent pozostał prowincjuszem i zresztą jest z tego dumny.
        A ja pamietam jak jesienią obecny prezydent stwierdził ,że jego poprzednik
        odznaczał Orderem Orła Białego osoby zasłużone dla PRL po czym okazało się, że
        jedyne nazwisko, które jest w stanie podać to śp. Włodzimeirz Reczek. Wszyscy
        pamiętamy zdecydowaną reakcję prof. Skargi, postaci wielkiego formatu, czego
        fani PiS nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć.
        I ciekawe, że tenże obecny prezydent odznaczył Kazimeirza Góskiego, który też
        zasłużył się dla PRL jakby na to nie patrzeć.
    • rekontra czy należu ci zazdrościć ? 05.03.06, 15:47
      elfhelm napisał:

> "Najwięksi euroentuzjaści u nas - naturalnie nie wszyscy -to ci, którzy byli
      > szczególnie mocno uwikłani w komunistyczny reżim i którzy właściwie nie
      > chcieli znać Zachodu." - wypowiedź prezydenta

wymień największych euroentuzjastów
      komuna i postkomuna, dzieci i wnuki stalinowców
      przecież to są fakty, wiele przed tobą
      poznawania, zdobywania wiedzy,

czy należy ci zazdrościć, że nie masz tej wiedzy dla wielu oczywistej?

• elfhelm Re: czy należu ci zazdrościć ? 05.03.06, 15:49
        > wymień największych euroentuzjastów

studenci, samorządowcy, mieszkańcy dużych miast, ludzie z wyższym
        wykształceniem, przedsiębiorcy
        • dr.szfajcner Re: czy należu ci zazdrościć ? 05.03.06, 15:56
          elfhelm napisał:

> > wymień największych euroentuzjastów
          >
          > studenci, samorządowcy, mieszkańcy dużych miast, ludzie z wyższym
          > wykształceniem, przedsiębiorcy

ROLNICY!

80% spoleczenstwa obecnie jest za.
          Dziwnym trafem te badania jakos na dalszych stranach...
        • rekontra mówisz o szarych ludziach 05.03.06, 15:57
          elfhelm napisał:

> > wymień największych euroentuzjastów
          >
          > studenci, samorządowcy, mieszkańcy dużych miast, ludzie z wyższym
          > wykształceniem, przedsiębiorcy

a Kaczyński mówi o "elitach" i o partiach. Nie ci kórzy głosowali, lecz ci
          którzy zabierali głos, byli widoczni. Czyli oczywiście że postkomuna z SLD. ale
          także demokraci pl - przecieź partia o korzeniach lewicy laickiej, a także
          większość mediów, "elity" profesorskie w 90%, kariery naukowe o rodowodzie
          peerelowskim, dostawali papu i chwalą.

Wymień 10 największych euroentuzjastów, to dokonamy analizy rodowodów i korzeni
          umoczeńców :)
          • elfhelm gdzie powiedział o elitach? nie manipuluj 05.03.06, 16:00
            chcieli znać Zachodu." - wypowiedź prezydenta
    • mr_perfekt No i co? Coś nie tak? 05.03.06, 15:50
      Kwaśniewski, Miller, Oleksy wspaniale pasują do tej wypowiedzi...
      • dr.szfajcner Znow fehler! 05.03.06, 15:51
        mr_perfekt napisał:

> Kwaśniewski, Miller, Oleksy wspaniale pasują do tej wypowiedzi...

Kaminski, Bielan Giertych juz mniej
        • pogromca_smokow Re: Znow fehler! 05.03.06, 15:58
          mniej? Dlaczego? Nie są postkomuchami i nie są euroentuzjastami... Pasuje.
          To postkomuna miała być euroentuzjastyczna...
          • dr.szfajcner Re: Znow fehler! 05.03.06, 16:03
            pogromca_smokow napisał:

> mniej? Dlaczego? Nie są postkomuchami i nie są euroentuzjastami... Pasuje.
            > To postkomuna miała być euroentuzjastyczna...
            Nie sa euroentuzjastami;-)))
            Biedaki - ten wredny Kaczynski zapedzil ich do europarlamentu...,
            a oni chcieli byc ambasadorami w Minsku i Phnom-Penh.
            • pogromca_smokow Re: Znow fehler! 05.03.06, 16:13
              różne rzeczy można robić w eurosejmie. I nie siedzą tam sami euroentuzjaści.
    • mariner4 Według L.Kaczynskiego 05.03.06, 15:51
      ci, co w referendum głosowali za Unią, byli "szczególnie uwiklani w
      komunistyczny reżim"? a szanowny tatuś pana prezydenta?
      M.
    • borbali Re: Dlaczego Lech Kaczyński bredzi? 05.03.06, 15:56
      Nie chce mi się dyskutować na ten temat,bo nasz Podprezydent jest beznadziejny
      we wszystkim co robi i mówi,jego widok z Marychą powoduje u mnie uczucie
      wymiotne.
      ===========
      Pisuary kłamią,bo prawda jest dla nich przykra.
    • trouble_maker Gdyby nie ci "euroentuzjaści" (wszelkiej maści) 05.03.06, 16:05
      ...to do dziś ci, za przeproszeniem, "eurorealiści" napawaliby się
      swym "realizmem" ; oczywiście - poza Unią...
    • nielubiegazety2 Najwięksi euroentuzjaści u nas to SLD i UW. W czym 05.03.06, 16:05
      problem, bo nie rozumiem.
      • bardzolysapala To wszystko to uklad. 05.03.06, 16:35
        Układ próbuje przeszkadzac, układ zawładnął.... wszystkim. uklad steruje,.
        A tak? Gdyby choć Lechu był dziewczynka , ale układ spowodował, że nie jest,
        choc cięzko musię mówi i chyba a raczej napewno dzięki wkładowi układu i
        wiadomych sił może miec problem z wydukaniem z siebie pare slow za pare lat. To
        wszystko układ i wiadome siły i wiadome kregi. Ukłas, wiadome siły i okrslone
        kregi przenikaja się wzajemnie zby zniszczuc same dobro i jego w bracie emanację
        najwyzszego dobra.
        Psychiatrzy na sybir, albo małczać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka