mlot.na.lewactwo UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 11:30 niemiecki. Niemcy 1,2% PKB gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 11:31 a pis ten model pogłębia zwiększając wydatki na socjal. Odpowiedz Link Zgłoś
mlot.na.lewactwo Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 11:32 no własnie Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 12:55 PiS ZWIEKSZA WYDATKI NA KOŚCIÓL. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 18:18 A podobał ci się dzisiejszy dodatek do GW ?... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 11:34 a ile dostalismy od nich? A ile poszlo na odbudowe NRD ? I wciaz dostajemy i wciaz idzie.Niemcy sa najwiekszym platnikiem w Unii i utrzymuja teraz rowniez wszystkie nowe panstwa.Gdyby nie to,mieliby nie mniej niz USA /+ 4,5 %/ albo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mlot.na.lewactwo Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 11:36 bredzisz o ekonomii pojecia nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: UWole, AWS, SLD wprowadzili nam system 09.03.06, 13:27 Te nimieckie 1,2% to i tak 40X wiecej od Polskiego 4%. Odpowiedz Link Zgłoś
mlot.na.lewactwo Nie bredz 09.03.06, 15:00 5 Niemcy 2 498 471 23 Polska 512 890 2 500 000 000 000 x 0,012 = 30 000 000 000 510 000 000 000 x 0,040 = 20 400 000 000 30 000 000 000:20 400 000 000= 40??? W Niemczech jest głeboki kryzys gospodarczy spowodowany socjalizmem. To dla was uwolów jest na pewno silny cios ale wy w koncu jestescie socjalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie bredz 09.03.06, 15:26 mlot.na.lewactwo napisał: > W Niemczech jest głeboki kryzys gospodarczy spowodowany socjalizmem. To dla > was uwolów jest na pewno silny cios ale wy w koncu jestescie socjalistami. Noooo. Becikowe te uwole wprowadziły, i urlopy macieżyńskie wydłużyły, i senioralne zaczęli wypłacać, i prywatyzację wstrzymali bo co państwowe to dobre, i mieszkania obiecali wybudować dla biednego społeczeństwa. Całe trzy miliony ! Socjalisty takie z tych uwoli. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Była próba wprowadzenia systemu 09.03.06, 14:10 bardziej liberalnego, ale matołki sami sobie wybrały system niemiecki. I to to co ten system ma najgorszego. Lustrujcie sobie, wypłacajcie becikowe, wprowadzajcie kilkuletnie urlopy macierzyńskie i tak dalej. Aż zdechniecie z głodu, czego Wam serdecznie życzę. Mnie wystarczy, żeby przezyć. M. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Zagadka. 09.03.06, 14:42 mlot.na.lewactwo napisał: > niemiecki. > Niemcy 1,2% PKB gratulacje. Kiedy Chiny dogonią Niemcy w wysokości PKB per capita mając 10% wzrostu PKB rocznie ? Założenia: Chiny: PKB per capita 1 200 USD Niemcy: PKB per capita 28 000 USD S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zagadka. 09.03.06, 15:22 dziecko_we_mgle napisał: > Za circa 38 lat? Zła odpowiedź. Czekam dalej na prawidłową. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
dziecko_we_mgle Re: Zagadka. 09.03.06, 16:15 snajper55 napisał: > dziecko_we_mgle napisał: > > > Za circa 38 lat? > > Zła odpowiedź. Czekam dalej na prawidłową. ;) > > S. Wiesz, Strzelcze, procentów składanych jeszcze nie braliśmy, ale tak mi się wydaje, że Twoje zadanie rozwiązałem prawidłowo. A idzie to tak: 1200 x (1 + 0,1)^n = 28000 x (1 + 0,012)^n gdzie fistaszek "^" znaczy "do potęgi", a "n" poszukiwaną ilość lat. Jak dodasz to, co dodawalne, podzielisz to, co do dzielenia zdatne, to otrzymasz (1,1/1,012)^n = 28000/1200 czyli dla prostoty (275/253)^n = 70/3 Teraz pora na logarymowanie n x log(275/253) = log(70/3) skąd możemy wysnuć wniosek, że n = log(70/3) / log(275/253) Szybko w pamięci obliczamy stosowne logarytmy, spuszczamy w rozumie co trzeba spuścić przy dzieleniu i dostajemy ciut ponad 37. A ponieważ wyniki ekonomiczne ogłasza się w okresach rocznych, a obliczenie, jaką ilość miesięcy stanowi 0,7767.... część roku, nie była treścią zadania, pozwoliłem sobie podać 38 lat jako odpowiedź. Dla sprawdzenia i upewnienia się, że mój kalkulator nie rżnie głupa, podstawiłem 38 do wzorów i otrzymałem dochód na chińczyka 44885 z centami, a na niemca 44057 z ogonkiem. Jak widzisz, chinćzycy trzymają się mocno od roku 2044. Nie uwzględniałem oczywiście tempa przyrostu naturalnego, klęsk żywiołowych i takich tam różnych, ale to była zagadka a nie klasówka. Ale jak mówiłem, procntówśmy nie brali i założenie moje może być błędne. Być może zasady obliczania PKB odbiegają od prostych zasad matematyki elementarnej. Pobieżna obserwacja naszej gospodarki skłania mnie ku takiemu stwierdzeniu. Jeśli jednak takie coś liczy się inaczej, daj znać jak. Zapunktuję przy tablicy. życząc celnego oka kreślę się z uszanowaniem dziecko_we_mgle Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zagadka. 09.03.06, 16:36 dziecko_we_mgle napisał: > Wiesz, Strzelcze, procentów składanych jeszcze nie braliśmy, ale tak mi się > wydaje, że Twoje zadanie rozwiązałem prawidłowo. > A idzie to tak: Nie sprawdzałem Twoich wyliczeń, można to obliczyć dużo prościej. Przypominam założenia: Chiny: PKB per capita 1 200 USD, wzrost 10% rocznie Niemcy: PKB per capita 28 000 USD, wzrost 1,2% rocznie Tak więc PKB per capita po pierwszym roku wzrośnie: w Chinach o 120 USD w Niemczech o 336 USD Dystans Chin do Niemiec ulegnie ZWIĘKSZENIU. Chiny nie dogonią Niemiec NIGDY. Można też użyć arkusza kalkulacyjnego i policzyć PKB per capita lub ich różnicę w każdym roku. Ta różnica jest coraz bardziej się zwiększa. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zagadka. 09.03.06, 16:43 snajper55 napisał: > Chiny nie dogonią Niemiec NIGDY. Nie, popełniłem błąd w obliczeniach. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zagadka. 09.03.06, 16:49 snajper55 napisał: > snajper55 napisał: > > > Chiny nie dogonią Niemiec NIGDY. > > Nie, popełniłem błąd w obliczeniach. ;)) Mnie wyszło (z arkusza kalkulacyjnego), że po 40 latach. Po 39 latach: Chiny: 49 374 USD Niemcy: 50 042 USD Po 40 latach: Chiny: 54 311 USD Niemcy: 50 793 USD S. Odpowiedz Link Zgłoś
dziecko_we_mgle Re: Zagadka. 09.03.06, 18:28 snajper55 napisał: > snajper55 napisał: > > > snajper55 napisał: > > > > > Chiny nie dogonią Niemiec NIGDY. > > > > Nie, popełniłem błąd w obliczeniach. ;)) > > Mnie wyszło (z arkusza kalkulacyjnego), że po 40 latach. > > Po 39 latach: > > Chiny: 49 374 USD > Niemcy: 50 042 USD > > Po 40 latach: > > Chiny: 54 311 USD > Niemcy: 50 793 USD > > S. Widzę,że i Ciebie wciągnęło :))) Z przyjemnością donoszę, że nasze arkusze liczą podobnie. Drobna różnica w wynikach pochodzi pewnie z innej numeracji lat. Czy pierwszy rok to ten wyjściowy czy następny. BTW. Był taki film, gdzie facet przelewał na swoje konto końcówki kwot, mniejsze od jednego centa, wynikające z obliczania bankowych odsetek od kapitałów. To co ulega zwyczajowo zaokrągleniu. I robił niezłą kasę. Może by tak ten patent zastosować do chińczyków? Paru ich jest, co im tam ułamki yuana (chyba jiao). A nas tylko dwóch, przez dwa łatwo się dzieli.... Chyba, że jest jeszcze 54 Snajperów? A ty jesteś przekonujący a nie "przekonywujący". Mam nadzieję, że Pani od polskiego nie zauważy. wystraszone nieco dziecko_we_mgle Odpowiedz Link Zgłoś
dziecko_we_mgle Re: Zagadka. 09.03.06, 18:00 snajper55 napisał: > Nie sprawdzałem Twoich wyliczeń, można to obliczyć dużo prościej. Wyliczenia jak wyliczenia, ja sprawdziłem za Ciebie. Są niezłe. Czy można to obliczyć prościej? Nie chce mi się kombinować, wszyscy zasdniczo liczą według schematu zastosowanego przeze mnie. > > Przypominam założenia: > > Chiny: PKB per capita 1 200 USD, wzrost 10% rocznie > Niemcy: PKB per capita 28 000 USD, wzrost 1,2% rocznie > > Tak więc PKB per capita po pierwszym roku wzrośnie: > > w Chinach o 120 USD > w Niemczech o 336 USD > > Dystans Chin do Niemiec ulegnie ZWIĘKSZENIU. > So far, so good. W pierwszym roku i drugim i trzecim... Ale już w roku 14 naszego badania dochód na łba w Chinach wzrośnie o 414 dolarów (w zaokragleniu do całych) a za Odrą tylko o 392. I od tego momentu dystans będzie się zmniejszał. W trzynastym roku różnica bezwzględna dochodów będzie największa, a mianowicie Chiny ok. 4143 a Niemcy ok. 32697 zielonego na twarz. A dalej już tylko gorzej dla sąsiadów. > Chiny nie dogonią Niemiec NIGDY. A tu już zgody nie ma. Dognają i przegnają po 38 latach. Dasz wiarę, że po 47 latach takiej koniunktury będą mieli dochód na osobę dwa razy więjkszy niż Niemcy? Czyli dziewięć lat później. Dalej nie liczę, bo strach. Mówimy o dochodzie per capita a u nich tych "capitów" miliardy. > Można też użyć arkusza kalkulacyjnego i policzyć PKB per capita lub ich różnicę > > w każdym roku. Można, oczywiście. Problem w tym, że arkusze też stosują się do reguł matematyki. I wynik powinien z grubsza odpowiadać temu, który podałem. Uwierz lub wsadź palec w ranę. I policz sam. > Ta różnica jest coraz bardziej się zwiększa. Jesteś tak przekonywujący, że w końcu użyłem Excela (normalnie na lekcjach Pani się gniewa) i policzyłem, co trzeba. Z przykrością donoszę, że Microsoft potwierdza moje wyliczenia. Pozdrawiam i dziękuję za zmuszenie do zajęcia się rachunkami ponad szkolne obowiązki. dziecko_we_mgle Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada Gdzie jest Miller i Belka? 09.03.06, 11:32 Chcialabym im zlozyc gratulacje, ze nie doprowadzili do spadkow ponizej zera. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Wlasnie.Wg. wszystkich wskaznikow Polska 09.03.06, 12:59 jest wlasnie najbogatsza w calej swej historii.Giertych i reszta kretynow wypruwa sobie wlasnie zyly,zeby to zniszczyc.Prawdziwi Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Tak? To znajdź mi dane dotyczące ilości osób: 09.03.06, 13:12 - żyjących w Polsce w rodzinach, w których poziom wydatków był niższy od minimum socjalnego przyjętego za granicę sfery niedostatku, - żyjących poniżej granicy ubóstwa, - żyjących poniżej granicy ubóstwa skrajnego, za granicę którego przyjęto poziom minimum egzystencji. I jak te dane kształtowały się np. w ciągu ostatnich 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo to w dalszym ciagu nie zmienia danych jak 09.03.06, 13:34 wyzej. Czy do tych biednych na zasilku zaliczasz tez pare tysiecy ze stadionu w W- wie,Rozyckiego,centrow Ptak,Rzgow ,maximus,Wolka Kososka i td.??? A moze tych biednych pod centrami budowlanymi wozacych na czarno i tez na zasilku ?? Ile jest naprawde biednych i bezradnych,nie wie nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 nie jestem ekonomistą, jakie to wskaźniki wskazują 09.03.06, 14:33 na bogactwo Polski? Poważnie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo PKB na glowe,aktualnie nieco ponad 50 % Unii i 09.03.06, 14:35 rosnie.Ilosc mieszkan,samochodow,dobr powszechnego uzytku na 100 tys .ludnosci np.Ilosc studentow itd.Normalne wskazniki,wg ktorych ocenia sie kraj.Stale rosnace placa minimalna i przecietna. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo w PKB ogolem wlasnie mijamy Austrie.W PKB na 09.03.06, 14:40 glowe doganiamy Portugalie i Grecje. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 PKB ogolem wlasnie mijamy Austrie. Monaco już za 09.03.06, 14:44 nami, czy przed? W PKB na głowę Czechy, Słowacja, Słowenia, kraje nadbałtyckie, Węgry jak stoją? Odpowiedz Link Zgłoś
paseo czechy,slowacja i wegry sa przed.Niestety. 09.03.06, 14:50 Stad ten watek.Mysle,ze gdyby nie Miller i jego koledzy,wciaz bylibysmy na przodzie,a PKB bylby o polowe wyzszy. Teraz jednak martwie sie,ze PiS zniszczy i to co mamy. ---:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe comment 09.03.06, 13:35 to sie staraj lepiej, 15 lat transformacji i takie wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Czechy +7%,Slowacja +7,6,Polska +4,no comment 09.03.06, 15:59 Mnie to nie dziwi w Czechach i Slowacji jest Europa. My za to mamy najmocniejsza walute na swiecie dzieki czemu jezdzimy na Slowacje i do Czech na wczasy i nakrecamy poludniowym sasiadom gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A Lotwa? Z nia Polska walczy o ostatnia pozycje w 09.03.06, 15:59 calej Unii :))) Odpowiedz Link Zgłoś
paseo tak kropku.Ale u nas NIKT nie zastanawia sie,jak 09.03.06, 16:01 zrobic,zeby rozwijac sie szybciej.Za to wszyscy dyskutuja nad dzieckiem po praniu mozgu i pania Szczuka Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Czechy +7%,Slowacja +7,6,Polska +4,no comment 09.03.06, 16:43 Gratulacje dla naszych południowych sąsiadów i partnerów w UE. Oby prędzej Polska wzięła z nich przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Czechy +7%,Slowacja +7,6,Polska +4,no comment 09.03.06, 16:51 travel_wawa napisał: > Gratulacje dla naszych południowych sąsiadów i partnerów w UE. > Oby prędzej Polska wzięła z nich przykład. U nas lustracja nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lej_czerwonego Re: Czechy +7%,Slowacja +7,6,Polska +4,no comment 09.03.06, 18:11 I co na to redaktorki GW, ktorzy tak szydzili kiedys z czeskiej drogi? A Klaus "arogancko" nie dazyl Balcerowicza specjalnym uwielbieniem? Ten sie smieje, kto sie smieje ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś