alebaba17 Stare układy muszą znikną 24.04.06, 08:11 Mamy dołączyć do reszty Świata i Europy. Zlikwidować wsystkie przywileje, ulgi, deputaty, pierwszeństwa, immunitety, karty zawodowe i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Czy TK jest organizacją przestępczą? 24.04.06, 12:44 Sądząc po ostatnich decyzjach chyba się do tego zbliża. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: Czy TK jest organizacją przestępczą? 24.04.06, 14:14 eutrapelia napisał: > > > Sądząc po ostatnich decyzjach chyba się do tego zbliża. Niezadowoleni adwokaci niech wyjada do pracy w Unii. Tam trzeba tylu zdolnych do sprzatania, utrzymywania domow, pilnowania dzieci. Robota dla ambitnych Safjanow. Odpowiedz Link Zgłoś
dassein Tytul niezgodny z trescia artykulu 24.04.06, 17:31 I kogo GW chce omamic?? Jacyna chce zmian w adwokaturze. PIS tez chce zmian. Kto przed kim ucieka? Chyba Michnik przed prawda... Przeciez to ten przyslowiowy radca z Siedlec jest hamulcowym, obstajacym za wszelka cene za korporacyjnymi przywilejami. I to w jego imieniu safian sie zblaznil. Jesli fakty nie odpowiadaja gazecie wyb to tym gorzej dla nich. Skad my to znamy? Z ukochanej peerelii Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 wziales leki? 25.04.06, 10:08 dla mnie caly TK pokazal odwage i akurat nie uwazam , ze sie zblaznil. kto sie wczytal w orzecznie TK to nie bedzie wypisywal glupot, ze TK chce zamknac zawody prawnicze ale bedzie wiedzial, ze TK chce przyzwoitej legislacji. a TY moze zaczniesz czytac zamaist powtarzac to co media Ci przynosza. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit Re: Czy TK jest organizacją przestępczą? 24.04.06, 18:25 Raczej nafijno nepotyczną! Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 Re: Czy TK jest organizacją przestępczą? 25.04.06, 10:09 raczej to sie dopuszczasz zniewazenia organu konstytucyjnego i jako wielki magister prawa lub pracownik urzedu z 5 letnim stazem powinnas wiedziec, ze to jest przestepstwo. dla mnie TK pokazal, ze nie boi sie nawet pisu ani ojca rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Czy TK jest organizacją przestępczą? 24.04.06, 22:14 eutrapelia napisał: > > > Sądząc po ostatnich decyzjach chyba się do tego zbliża. Przestań chrzanić! Rzeczona ustawa jest nawet i słuszna co do meritum, ale panowie PiSiacy się nie popisali i wypuścili knota, co wytknął TK. Jest czas na poprawę. Po drugie - i najważniejsze. Zawsze i wszędzie obowiązuje gradacja, albo - jak kto woli - hierarchia ważności spraw. Likwidacja korporacjonizmu (w tym w adwokaturze) jest sprawą ważną, ale jeszcze ważniejszą jest praworządność, na straży której stoi TK. Skoro ten wytknął, że ustawa jest sprzeczna z Konstytucją, to należy to przyjąć z pokorą (w imię naczelnej zasady - praworządności) i ustawę poprawić, a nie marudzić ani pomstować na Trybunał. Bo w ten sposób podwarza się właśnie ład konstytucyjny i prawny w Polsce. A taka gra naprawdę nie warta świeczki. Inaczej mówiąc - wszystko, co się robi, w najbardziej słusznej sprawie, musi być robione w sposób rzetelny, a nie na skróty. Odpowiedz Link Zgłoś
libryk Re: Czy TK jest organizacją przestępczą? 25.04.06, 10:13 eutrapelia napisał: > > > Sądząc po ostatnich decyzjach chyba się do tego zbliża. ...takze tak sadze. Uprawnienia i autorytet wykorzystywany w takich celach jak widzimy, kwalifikuje ich dzialalnosc do niezgodnej z prawem a wiec przestepczej. Erotyka lat 50 tych w USA: www.bogdan.mynetcologne.de Odpowiedz Link Zgłoś
modrzew50 Ma być wyszczekany .... 24.04.06, 15:39 Myślałem zawsze, że adwokat powinien znać prawo. A tu okazuje się, że powienin być wyszczekany. Myślałem też, że istnieje trzecia dziedzina prawa (najczęściej dotykająca zwykłego człowieka) - prawo administracyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
memhos Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 08:12 No to czekamy na wypowiedź Ziobro o tym, że łże-układ-lita boi się sanacji z ciężkiej ręki IV RP :-) -- Rynek na talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
galba "ostatnia próba ocalenia adwokatury"... 24.04.06, 08:13 Pali się grunt pod stopami? I dobrze. Sitwa skona, pozostaną uczciwi i wartościowi. Odpowiedz Link Zgłoś
simplex kłamczuszek Galba znowu uwalał sobie ręce 24.04.06, 08:15 galba napisał: > Pali się grunt pod stopami? I dobrze. Sitwa skona, pozostaną uczciwi i > wartościowi. > Znowu czytasz artykuły z gazety? Czy po prostu komentujesz bez czytania? Odpowiedz Link Zgłoś
simplex Dla nie będących w temacie "uwalania rąk" 24.04.06, 08:17 Galba na swoim blogu obwieścił "judaszówki nie czytam zeby nie uwalać sobie rąk". -- Pzdr, Simplex Jestem lumpenużytkownikiem tego łże-forum. Hipokryzja kaczyńskich z cyklu "JezusMaryja, cytują mnie na blogach!" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor2 Tak was boli blog Galby? Jeszcze nie byłem 24.04.06, 08:34 Już lecę sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Cenzor, usun i mnie, bo wisze tu jak Pilat w Credo 24.04.06, 09:09 Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: "ostatnia próba ocalenia adwokatury"... 24.04.06, 12:29 Przeczytałeś artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o Re: "ostatnia próba ocalenia adwokatury"... 24.04.06, 12:46 ee tam po co mialby czytac, starczy mu ze przeczyta tytul, reszte sobie dospiewa Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: tacy, jak twój idol? 24.04.06, 21:44 a. lepper? ten mąż opatrznościowy, który 'ocali' polskę i pomoże braciom k. wprowadzić rewolucję 'moralną'? Odpowiedz Link Zgłoś
zbirut Mafia do pilnej likwidacji. Przecież ich dochody t 24.04.06, 08:32 to w dużej części nieopodatkowane czarne wpływy.Mało tego mają wpływ na to kto będzie mógł wykonywac zawód.Wiadomo czemu to służy i każde tłumaczenie upewnia,że ten system jest chory. Według nich nie ma głupków wśród adwokatów ponieważ korporacja tym steruje? Oczywista nieprawda i wie o tym każdy kto korzystał z ich usług. Matołki w kolejnych pokoleniach chcą dziedziczyć wpływ na losy ludzi.Nie do przyjęcia !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Mnie polski prawnik,i to bardzo dobry, przypominal 24.04.06, 09:08 bym nie zapomnial rachunku za rejestracje polskiej zoo i "wrzucil to sobie w koszty". A wam swiadcza uslugi bez rachunkow? Widac po gebie widac, ze matol o rachunek sie nie upomni:))) Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo10 Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 08:32 Przede wszystkimi nalezy wreszcie polaczyc adwokature z korporacja radcow prawnych bo dalsze utrzymywanie obu samorzadow nie ma najmniejszego sensu! wymienic starych prezesow na jednego nowego i stworzyc nowa, silna i szanowana organizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
potatos Re: Adwokatura: czas na uczciwosc!!!!! 24.04.06, 08:34 i na prawdziwa pracę!!!!!bedziecie mieli szacunek i kasę -ale wtedy gdy naprawdę zaczniecie bronic pokrzywdzonych! a tej chwili bronicie tylko swoje przywileje i kastę! Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A dlaczego adwokat ma bronic pokrzywdzonych? 24.04.06, 09:11 Adwokat broni KLIENTA, nawet wowczas, gdy jest on SPRAWCA cudzej krzywdy. Od obrony pokrzywdzonych to jest - byc moze - prokuratura. Ale ty ciolek jestes. I o co zaklad, zes prawnika w swym zyciu na oczy nie widzial? Odpowiedz Link Zgłoś
nicalek Re: Adwokatura: czas na uczciwosc!!!!! 24.04.06, 09:25 Dlaczego kasę fiskalną ma mieć fryzjer, a nie może jej mieć adwokat?????? Odpowiedz Link Zgłoś
yanuss Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 08:42 Moze, choc w to wciaz trudno uwierzyc, niektorzy z adwokatow zrozumieli, ze spoleczenstwo nie akceptuje takiej prywaty i kumoterstwa. Nie akceptuje tez wygorowanych cen za zwyczajne uslugi prawnicze. Nacisk mlodych, niekoniecznie dzieci adwokatow, jest tak silny, ze nie da sie tego ignorowac. Chca wiec uratowac co mozna, oby z rezygnowali jednak ze specjalnego traktowania rodziny. Pan Rymarz, ktory powiedzial, ze dla niego dziecko adwokata bedzie zawsze mialo pierszenstwo to przyklad takiej chorej postawy. Sz koda, ze niby uczciwi ludzie nie potrafili wtedy reagowac i go odwolac z funkcji. Takie przyzwolenie kompromituje cala adwokature. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 14:13 Za takie słowa powinien być wykluczony z prawa wykonywania zawodu, nie tylko z palestry. Ciekawe co bubek by gadał jak wszyscy by w taki sam sposób robili a dostałby zlecenie za wysoką kasę rozwiązania tego problemu. ci panowie zatracili już dawno poczucie rozróżniania dobra od zła. No cóż przebywanie w towarzystwie przestępców wypacza umysł. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 08:45 Książe Salina bohater "Lamparta" Lampedusy mawiał "wiele musi się zmienić, by wszystko pozostało po staremu". Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Brawo PiS - koniec z mafią prawniczą 24.04.06, 12:45 Ktos im sie wreszcie dobierze do d... Odpowiedz Link Zgłoś
feniks28 Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 08:48 Panowie adwokaci-Polska bezprawiem stoi.Nie znacie prawa,zamiast niego poslugujecie sie znajomościami i ukladami towarzystkimi.Strasburg coraz częściej was wyręcza i UE bedzie musiala zająć stanowisko wobec waszej "intelektualnej potegi",aby wpuścić wam konkurencje i was powymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford A na jakiej podstawie prawnej Strasburg ma sie tym 24.04.06, 09:14 zajac? Ty, czlowieku, nie masz cienia pojecia o Trybunale w Strasburgu. Coz, polski analfabetyzm prawny:) Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Raczej nie uciekną.... 24.04.06, 08:57 Bo gdzie ??????????????? Lekarze to mogą postraszyć że wyjada na Zachód. Ale tych świerkających papug z układzikami to raczej na Zachodzie nikt nie będzie chciał. Cóż muszą lobbować... Mam ndzieję że wreszcie zostanie rozwalony ten kolesiowski układ adwokatów. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Raczej nie uciekną.... 24.04.06, 18:47 palestrina2005 napisał: > Lekarze to mogą postraszyć że wyjada na Zachód. > Ale tych świerkających papug z układzikami to raczej na Zachodzie nikt nie > będzie chciał. ---> Bardzo słuszne spostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 wzielas leki? 25.04.06, 10:10 tak, lepper z giertychem i z pisem juz mysla jak to rozwalic- aha, poblogoslawi im ojciec rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
japin Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 09:11 Widać, że nareszcie kauzyperdy zaczynają trząść porami. Tu muszę postawić plus PiSowi, chociaż to nie moi ulubieńcy. A najbardziej mnie rozśmiesza w artykule, ta część zdania : "Dobrze wykształcony etyczny adwokat". Odpowiedz Link Zgłoś
pgosc Ten "dobrze wyksztalcony etyczny adwokat" 24.04.06, 09:40 to synalek-mongoł którego tatuś musi wkręcić bo boi się konkurencji normalnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
an166 Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 09:16 Wybraliście Panie i Panowie, to i macie, gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 grunt się pali pod nogami??safjanowi piana z pyska 24.04.06, 09:20 no w końcu sie doczekamy że znikna te ciemne mafijno rodzinne układy palestry ....przecież 70 % z tej korporacji to idoci , i dziwnym trafem tylko ktoś o rodzinnych powiązaniach dostawał się na aplikacje ??? smiechu warte a safjan powuje siena demokracje francji , włoch:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Właśnie teraz szczeka TK w TVN24 .... 24.04.06, 09:21 P..dzieli jak potłuczony.Ten głupek poucza ustawodawcę,jest butny a przede wszystkim mówi nie na temat.Jąka się w tej plątaninie,zaraz się zapluje. ........................................................................... ,,Najgorsze gdy przekętna głowa prawdą nazywa nieprawdziwe słowa''M.Rej z Nagłowic Odpowiedz Link Zgłoś
nazgul7 [...] 24.04.06, 09:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 09:24 Uwaga! Prawnicza mafia czuje się zagrożona i próbuje się skonsolidować! Bądźcie czujni obywatele, Precz z wszelkimi korporacjami zawodowymi w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
pgosc Adwokatem powinien mogl byc kazdy 24.04.06, 09:33 tak samo jak notariuszem. Ciekawe czemu trybunal nie widzi lamania prawa w fakcie ze jakas rada adwokacka decyduje o tym kto bedzie moim adwokatem w sadzie, kto moze mnie bronic, a kto nie? Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Adwokatem powinien mogl byc kazdy 24.04.06, 13:42 Bo w Trybunale chyba również siedzą adwokaci z palestry. Może tak przydałoby się do Hagi napisać. To jest zwykłe kłamanie praw człowieka. Jeszcze mówią, że w celach ochrony obywateli. Leję na taką ochronę, wolę bez niej rozwiązać problemy. Taka ich „ochrona” jak stwierdzenie, że „to chwilowy zabór mienia”, a nie „zwykłe złodziejstwo, kradzież”. Albo zakrywanie twarzy złodziejom i oszustom, po co? Aby mogli dalej rabować i oszukiwać i być nierozpoznawalni. Kto im to załatwił? Ano prawnicy. Takie bubki powinny na rynku w dybach siedzieć, aby każdy wiedział, kto zacz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Adwokatem powinien mogl byc kazdy 24.04.06, 15:40 A dlaczego znachorstwo jest przestępstwem? A dlaczego sędzią albo prokuratorem nie może być każdy, kto ma ochotę? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Adwokatem powinien mogl byc kazdy 24.04.06, 18:54 krwawy.zenek napisał: > A dlaczego sędzią albo prokuratorem nie może być każdy, kto ma ochotę? ---> Może każdy, kto ma ochotę, bo kto ma szczerą ochotę, to sam zadba o właściwe wykształcenie i nabranie doświadczenia. Za to nie będzie się martwił, że nie ma ojca lub dziadka prawnika. A ci dziedziczni wiedzą, że "Tata zawsze pomoże" - jak dadzą ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk_pis Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 09:35 Hydrze odrasta głowa: tak można byłoby rzec po wypowiedziach niektórych adwokatów. Mam jedno pytanie do prezesa TK. Na dzisijeszej konferencji powiedział pan, że pytał swoich odpowiedników w krajach demokratycznych o dopuszczalną krytykę. A czy zapytał pan ilu prawników przypada na jednego mieszkańca właśnie w tych demokracjach? Dlaczego u nas jeden prawnik przypada na 3.000 mieszkańców podczas gdy np w Niemczech jeden prawnik przypada na 200 mieszkaców. 15 razy więcej. Mam kolegę, którego ojciec wciągnąl do adwokatury. Jecek (bo tak ma na imie) ma 29 lat i już własne mieszkanie 128 metrowe, roczne BMW serii 7 i zawsze wczasy w najdalszych zakątkach świata. Wiem, że to nie są pieniądze tatusia, a kasa wyrwana od "potrzebujących", którzy nie mając alternatywy i z braku na rynku adwokatów muszą podbijać ceny, żeby jakiś adwokat zechciał zająć się daną sprawą. Mój kolega bierze na starcie 12.000 zł. Dalej w zalezności od trudności sprawy i ilość posiedzeń. Oczywiście wszystko bez gwarancji wygrania! Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryga Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 25.04.06, 11:51 A ile jest tam publicznych toalet na 100 mieszkańców? Ilu mieszkańców zbiera psie kupy po swoich psach? I tak mozna by wymieniać, tylko po co? I o czym to świadczy? Może Polska to jednak Polska a nie Niemcy? Ja widzę różnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
adasha5 Re: Dotyczy ta sprawa także inne zawody,,,, ? 24.04.06, 09:56 Izby zawodowe np. : inż. budownictwa i architektów , którzy mają nadane uprawnienia zawodowe nadane im przez przedstawicieli rządu, ministra,,,. Mając państwowe uprawnienia uznawane także za granicą , nie mogą ich wykonywać w kraju ( Polsce ) jeśli nie są członkami ( obowiązek ) izby. Muszą płacić haracze a jakże ok. 1000 zł rocznie. Jeśli nie zapłacisz składki nie możesz wykonywać zawodu projektanta. pełnić nadzorów na budowie . To jest korporacja. tak samo pośrednicy nieruchomości muszą zapłacić za 4-5 godzinne szkolenie ( 1 pkt. ),żeby zyskać 10 punktów w ciągu 2 lat. Za każde szkolenie można zyskać zawsze 1 pkt czasem 2 pkt. 10 szkoleń zatwierdzonych płatnych ,w ciągu 24 miesiący . To wychodzi szkolenie obowiązkowe co 2 miesiące . koszty to ok. średnio 200 zł. 10 szkoleń to około 2000 zł. Zniżka 25 % dla członków stowarzyszeń regionalnych. temat szkolenia np. " zawieranie umów na wyłączność, przez pośredników nieruchomości ". Pośrednicy macie 1 pkt.Podobna sytuacja podobno występuje wśród biegłych księgowych. Niech Zyją korporacje i przymus . Dla dobra konsumentów,sprawców przestępstw , poszkodowanych. Brawo PiS. Popieram zmianę przepisów w konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Dotyczy ta sprawa także inne zawody,,,, ? 24.04.06, 11:24 Podpowiem, że bycie adwokatem też nie jest darmowe. Trzeba się opłacić korporacji, a coście myśleli? Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: Dotyczy? Tak! 24.04.06, 11:54 I tu 'P.s.j." ma świętą rację! (dla niewierzących: ma rację)! Tak właśnie jest, Safjan jest strażnikiem korporacji. hej! Odpowiedz Link Zgłoś
sam_sob Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 10:21 Mają za co, bo nie płaca podatków w wymaganej wysokości, w odróżnieniu od większości społeczeństwa. Bezrobotnych i rencistów nie stać na takie hucpy. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 12:34 Czxy ty uważasz, że kancelarie prawne nie płacą VAT? Powiedz mi, jaka firma w PL, jaki przedsiębiorca nie zażąda faktury od kancelarii/prawnika? Jak udokumentuje bez faktury, że nie zdefraudował tej kasy, tylko przeznaczył na konkretną usługę? Jak odliczy sobie koszty prowadzenia działalności? Chyba tylko jakiś łże-przedsiębiorca. A z kolei adwokat obecnie, żeby dostać kasiorkę za urzędówki, musi wystawić f-rę VAT sądowi. Ot, i masz niepłacenie podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Adwokatura: ucieczka przed PiS 24.04.06, 13:28 Wiadomo było, że lobby korporacyjno-mafijne adwokackie i prawniczo-sędziowskie ciężko będzie rozbić. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Punkt dla PiS 24.04.06, 13:54 No i okazuje sie, ze jednak trzeba tego bata - jak ustawodawca nic nie robil, to mozna bylo sluchac mantry o samooczyszczajacym dzialaniu srodowiska i poza tym nic sie w NRA nie dzialo. Teraz, gdy wiadomo, jaka to jest zgnilizna i ktos sie za to wzial, aby wreszcie zrobic porzadek to organizuje sie zjazdy i radzi, co z problemem zrobic. A byli adwokaci, ktorzy glosno mowili, ze jesli srodowisko bedzie zachowywac sie tak, jak sie zachowywalo, to korporacja straci wywalczone uprawnienia - adwokatura mogla sie sluchac tych ludzi, teraz jest za pozno, czekamy na czyszczenie od zewnatrz, T. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Punkt dla PiS 24.04.06, 14:02 Walka z podobnymi patologiami oraz bandytami to był powód, dlaczego wybrałem do Rządu PiS Jak dotychczas to jestem rad. Zawiodłem się tylko na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
trevik Re: Punkt dla PiS 24.04.06, 15:11 A ja nie zawiodlem sie na razie na nikim, bo jeszcze nikogo nie podsumowalem. Zobaczymy, jak podsumuje rzady PiSu - glosowac i tak na nich nigdy nie bede, bo klamcow nie toleruje, co najwyzej moge im kibicowac w sprawach, na ktorych mnie samemu zalezy, T. Odpowiedz Link Zgłoś
bob_l Re: Punkt dla PiS 24.04.06, 17:47 Punkt dla PIS, oczywiście, nie jedyny. Jednakże w ocenie 7 miesięcy PIS przegrywa u mnie na punkty z PO. W walce są dobrzy, ale w budowaniu przyszłości kraju słabi. Marazm programowy. Nie ma nawet światełka w tunelu, no chyba, że ma nim być Lepper. Ochyda... Odpowiedz Link Zgłoś
danz5 Ta grupa zamieszana 24.04.06, 15:59 we wszystkie mozliwe afery stojaca ponad prawem probuje wszystkimi srodkami przeszkodzic w przeprowadzeniu ustawy. Rokita ktoremu przypisuje sie jej wspolautorstwo nagle zmienil zdanie ,bo przeciez zajmuje sie obecnie obrona struktur mafijnych w panstwie,a te sprawy sa jak wiadomo powiazane. Odpowiedz Link Zgłoś