tornson 27.06.06, 15:46 to też będę terrorystą? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tornson Hmmm... 27.06.06, 15:48 Więc kim byli bandyci w 1956 i 1976 którzy strzelali do żołnierzy i milicjantów oraz palili budynki rządowe? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Okupacja to była podczas strajków w 1981 roku, 27.06.06, 15:52 w 1956 i 1976 nie okupowano bydynków tylko robiono bandyckie burdy na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Okupacja to była podczas strajków w 1981 roku 27.06.06, 15:52 Okupacja sowiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jaka okupacja? 27.06.06, 16:01 humbak napisał: > Okupacja sowiecka. "Soviet occupation" jak już, a po polsku to "radziecka okupacja", gdyż w języku polskim soviet znaczy rada, lub radziecki w przymiotniku. To tyle w temacie ojczyzny-polszycyzny. A co do historii to nie mogło być mowy o radzieckiej okupacji. Gdyż po pierwsze Polska nie wchodziła w skład ZSRR, a po drugie nawet jakby wchodziła to ZSRR było państwem federacyjnym, więc nie ma mowy o okupowaniu narodów w jego skład wchodzących. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Oni napewno tęsknią za ZSRR, bo w tych czasach 27.06.06, 16:05 mieli przynajmniej spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Oni napewno tęsknią za ZSRR, bo w tych czasac 27.06.06, 16:06 Ta, święty:) Gruzini i Tatarzy też przy wysiedleniach:) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Gruzini wprowadzili w ZSRR najgorszy terror. 27.06.06, 16:08 Niekótrzy tak, a niektórzy byli jego ofiarą. Jestem niemal pewny, że tych drugich było więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Główne ofiary gruzińskiego terroru to Rosjani 27.06.06, 16:11 I co ma pienik do wiatraka? Gdzie u mnie przeczytałeś coś przeciwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Jaka okupacja? 27.06.06, 16:03 Nie wiem czy zauważyłeś, ale w języku polskim funkconują określenia obcego pochodzenia, czasem dublujące się z naszymi. Okupacje są różne. W Niemczech były strefy okupacyjne. Polska była strefą okupacyjną. Aż do czasu gdy wyszły pd nas wojska radzieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Polską strefą okupacyjną to były 27.06.06, 16:07 Śląsk i Pomorze Zachodnie, które zostały potem zaanektowane przez Polskę, a niepolska ludność tych ziem wysiedlona. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polską strefą okupacyjną to były 27.06.06, 16:09 TRudno mówić o okupacji. Ludzie zostali wysiedleni. Nie powiem że to było w porządku, ale to akurat nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Ty zacząłeś coś o jakiś polskich strefach okupacyj 27.06.06, 16:10 humbak napisał: > TRudno mówić o okupacji. Ludzie zostali wysiedleni. Nie powiem że to było w por > ządku, ale to akurat nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ty zacząłeś coś o jakiś polskich strefach oku 27.06.06, 16:11 No bo Polska była okupowana. Można powiedzieć że była radziecką strefą okupacyjną. Tak jak Cały UW właściwie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Polska była okupowana ale przez Niemcy. 27.06.06, 16:12 Owszem w latach 1939-41 ZSRR okupowało kresy wschodnie, ale to nie były etnicznie polskie ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska była okupowana ale przez Niemcy. 27.06.06, 16:17 ZSRR to nie był twór etniczny. ZSRR okupowało Polskę aż do upadku komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Tak samo jak USA dziś okupują Europę. 27.06.06, 16:28 humbak napisał: > ZSRR okupowało Polskę aż do upadku komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Tak samo jak USA dziś okupują Europę. 27.06.06, 16:29 Ani trochę. USA jest prtnerem. Silniejszym, ale jednak. Musi się liczyć z tym co mówią Europejczycy (w niewielkim stopniu, ale jednak), wpływu na wybory nie mają i podejmowane decyzje właściwie nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Tak samo jak USA dziś okupują Europę. 27.06.06, 16:38 humbak napisał: > Ani trochę. USA jest prtnerem. Silniejszym, ale jednak. To samo było z ZSRR. > Musi się liczyć z tym co mówią Europejczycy (w niewielkim stopniu,ale jednak), Tak samo musiał się liczyć ZSRR, gdy bratni przywódcy przyjeżdżali do Moskwy jak do dojnej krowy grożąc rozruchami w swoich krajach zwykle dostawali to co chcieli (dodtakowe dostawy zbóż,surowców,nowe licencje). Liczył się w niewielkim stopniu, ale jednak. Często przywódcy bratnich krajów postępowali wbrew zaleceniom wielkiego brata, że przytoczę pierwszą wizytę JPII w Polsce czy udział Rumunii na olimpiadzie w Los Angeles. > wpływu na wybory nie m > ają i podejmowane decyzje właściwie nie mają. Obsadzanie stanowisk w bratnich krajach było wewnętrzną sprawą tych krajów. Nie słyszałem by to ZSRR narzucił nam akurat Gomułkę,Gierka czy Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Tak samo jak USA dziś okupują Europę. 27.06.06, 16:39 Jesteś rewelacyjny. Mówiłem już że chcę Ci postawić pomnik?:) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Dawaj! ;o) 27.06.06, 16:41 humbak napisał: > Jesteś rewelacyjny. Mówiłem już że chcę Ci postawić pomnik?:) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Dawaj! ;o) 27.06.06, 16:43 Spoko. Uzgodni się formę i lokalizację a potem będziesz musiał niestety liczyć na to, że kapitalistycznym sposobem zarobię odpowiednie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A jak rzucę w Giertycha pomidorem, to oskarżą 27.06.06, 15:47 mnie o zamach na życie ministra? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach lepiej zjedz pomidora 27.06.06, 15:51 ma dużo potasu, więc jest dobry na upał Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: no :) 27.06.06, 15:54 Idę po pomidora:) Mam jeszcze ze dwa a potem zakupy:] Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Mam w lodówce pomidora! 27.06.06, 15:56 Czy będzie jakaś drastyczna różnica w karze, jeśli rzucę w Giertycha pomidorem zmrożonym, czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mam w lodówce pomidora! 27.06.06, 15:57 Po co rzucać? Daj go mnie. Ja rozmrożę i zjem:] Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony niech będzie, w rzeczywstości mam trzy pomidory 27.06.06, 15:59 Umówmy się zatem tak: jednym rzucę w Giertycha, drugiego dam Koledze, a trzeciego sam zjem. Zgoda? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: niech będzie, w rzeczywstości mam trzy pomido 27.06.06, 16:00 Oki, choć twardy pomidor może już podjeść pod zamach na życie i będziesz miał kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: niech będzie, w rzeczywstości mam trzy pomido 27.06.06, 16:01 mozna go przerobić na leczup, ale to będzie jak farba Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony a może inaczej: Koledzy w ramach zasłony dymnej 27.06.06, 16:04 bluzgną keczupem, a ja (co mi tam), dodam w to wszystko ,,zabłąkanego pomidora''. No bo w końcu co, w każdym keczupie może być ,,zabląkany pomidor''. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: a może inaczej: Koledzy w ramach zasłony dymn 27.06.06, 16:05 Racja- przypadeki chodzą po ludziach:) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: a może inaczej: Koledzy w ramach zasłony dymn 27.06.06, 16:05 w sumie można, ale będzie go widać w postaci wybrzuszenia Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony ludzie i tak nie zauważą... w końcu Giertych 27.06.06, 16:10 bąddź co bądź, nie ma klasycznej sylwetki. Wybrzuszenia się zsumują... i pozostaną niewykryte. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: niech będzie, w rzeczywstości mam trzy pomido 27.06.06, 16:04 Ale skutek dla garnituru zabójczy:] Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: niech będzie, w rzeczywstości mam trzy pomido 27.06.06, 16:06 No cóż, to pan Giertych musi zaprezentoać swą bieliznę ... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: niech będzie, w rzeczywstości mam trzy pomido 27.06.06, 16:07 Największą bieliznę polityczną?:) Chyba że wziąć pod uwagę obwód;P Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony a może jego pantalony są... powiedzmy... 27.06.06, 16:13 ... brunatne? Może więc boi się ujawnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: a może jego pantalony są... powiedzmy... 27.06.06, 16:18 Nie szata zdobi człowieka;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony racja... oni tak rodzinnie, mają takie... 27.06.06, 16:22 niczeańskie serca i mięśnie pełne kruszców drogocennych ;-)))) i podobno nimi świecą po nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: racja... oni tak rodzinnie, mają takie... 27.06.06, 16:23 Świecą klejnotami? To chyba nie jest zbyt zdrowy objaw:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Cenna uwaga, może Giertychowi chodzi o garnitur 27.06.06, 16:07 Może ma tylko jeden? Np. taki, ja wiem... narodowy, po dziadku Jędrzeju? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Cenna uwaga, może Giertychowi chodzi o garnit 27.06.06, 16:10 Po nim miałby chyba mundur. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: racja... obawiam się, że to śmierdząca sprawa 27.06.06, 16:12 Czemu. Taki mundur to fajny biznes jak go wyprać:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony otóż, czała rzecz w tym ,,...jak go wyprać'' 27.06.06, 16:15 Bo przecież widomo, że skrajni nacjonaliści są zwolennikami wszelkich konserwatywnych nalotów... ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: otóż, czała rzecz w tym ,,...jak go wyprać'' 27.06.06, 16:17 w czystej rasie? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony a może tak: Proszek ,,Czysta Rasa''... sam pierze. 27.06.06, 16:23 Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: usuwa plamy na życiorysach 27.06.06, 16:26 Dawkować ostrożnie, aby nie usunęło całego życiorysu:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony w przypadku zmycia życiorysu... napisać go na nowo 27.06.06, 16:28 Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: w przypadku zmycia życiorysu... napisać go na 27.06.06, 16:30 Z zachowaniem zasad sztuki baśniopisarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony zasada jest taka: ma być duuużo większy niż 27.06.06, 16:31 poprzedni ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: zasada jest taka: ma być duuużo większy niż 27.06.06, 16:36 A także dużo bardziej barwny- kolory preferujmy żywe, bo szary i czerń są zbyt kosztowne;) Czerwień w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony ,,prof'' Jerzy Robert Nowak pewnie 27.06.06, 16:26 w całości wskoczył do balii z takim proszkiem he he he Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach :) 27.06.06, 16:28 z kolegą Benderem :)) we dwóch się kąpali w wannie Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony no to pewnie się nie dowiedzieli... 27.06.06, 16:37 bo sekundujący im wiernie Rydzyk jest przecież dorosły.... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: tak, całkiem jak król 27.06.06, 16:42 a nie wiem, jak mu było :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: otóż, czała rzecz w tym ,,...jak go wyprać'' 27.06.06, 16:17 Ja tak totalnie ametaforycznie- podobno kobiety lubią mundurowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Podobno chodziło o tych przedwojennych 27.06.06, 16:20 Co to w teatrach i na dancingach bywali. Ale oni już niestety ze szczętem wymarli :( Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Podobno chodziło o tych przedwojennych 27.06.06, 16:23 Tamci oficerownie należeli do inteligencji. A tą nam po kolei różni zaborcy tępili. Osobiście uważam że póki co jeszcze nie mamy inteligencji jako takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Ja tu często wspominam... 27.06.06, 16:25 Nazwiska tak odległe jak: Mikołaj Rej, Andrzej Frycz Modrzewski, czy Jan Kochanowski, ale pod tymi ,,wspominkami'' kryje się moja tęsknota za odrodzeniem prawdziwej, światłej i europejskiej, polskiej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ja tu często wspominam... 27.06.06, 16:27 Widzisz, ale nie trzeba patrzeć tak daleko. W dwudziestoleciu było jeszcze nieźle. Nawet radykałowie ówcześni prezentowali inny zupełnie poziom niż obecni. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Ja tu często wspominam... 27.06.06, 16:27 ten świntuch Mikołaj Rej? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Świntuch, nie świntuch, ale ,,poćciwy'' i Nasz.... 27.06.06, 16:30 ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach ech, łezka się kręci ... 27.06.06, 16:34 Teraz by ze mną zygrywać się chciała, Kiedyś, niebogo, sobie podstarzała. Daj pokój, prze Bóg! Sama baczysz snadnie, Że nic po cierniu, kiedy róża spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony aż zapachniało z oddali tą solidną, czarnoleską 27.06.06, 16:36 nomen omen... lipą (pewnie Rejowie z Kochanowskimi byli sąsiadami... ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Podobno chodziło o tych przedwojennych 27.06.06, 16:26 Ja jedną inteligencję zam, jakoś się uchowała Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Podobno chodziło o tych przedwojennych 27.06.06, 16:28 Znaczy jedną osobę?:) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Podobno chodziło o tych przedwojennych 27.06.06, 16:31 hm, jeden rodzaj? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: No niechże Kolega uchyli rąbka tajemnicy... 27.06.06, 16:38 no ja to? Ci wszyscy, którzy poszli śladem Reja i Kochanowskiego - a toć oni zywią tak sobie pomyslałam, że kilkoro znam ... Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Już rozumiem Droga Koleżanko... 27.06.06, 16:43 a mej głowie dość dwie słowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Przesyłam zatem dworne, renesansowe ukłony! 27.06.06, 16:50 Kołpakiem swym mocno zamiatając podłogę.... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach no ten, co to 27.06.06, 16:40 się nie obraża i małości w duszy nie chowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Już rozumiem... 27.06.06, 16:45 A ja nadal niczym ociemniały się błąkam:) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: za mało potasu :) 27.06.06, 16:49 Oj dobra, dobra, idę po drugiego pomidora. Ale od forum spadam (tabele czekają). Dziękuję za dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: ale pomińmy Jezusa Chrystusa... 27.06.06, 16:44 Mów Waćpanna bo skręcają mnię się kiszki z ciekawości:D Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach pomińmy, nie uchodzi 27.06.06, 16:45 wystarczy, że będą to jego uczniowie - niektórzy Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Może wpaść do twojego domu tajna policja 27.06.06, 16:03 kaczystów (CBA naprzykład) i oskarżyć ciebie o posiadanie niebezpiecznego terrorystycznego narzędzia. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś