Gość: maciek IP: 62.189.19.* 06.02.03, 18:50 I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do rozkladu spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grinch Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 129.81.192.* 06.02.03, 19:05 Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam > w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do > rozkladu spoleczenstwa. =============================================================== Macku, mieszkaj sobie nadal w Anglii bo w Polsce twoja glupota (i rasizm?) chyba nie jest bardzo potrzebna... 1. P.S. Znam kraje takie jak USA, Kanada, czy Australia (mozemy nazwac je krajami otwartymi w stosunku do nowych emigrantow) i jakos nie zauwazylem tam zadnego szczegolnego "rozkladu spolecznego". 2. P.S. To co opisuje artykul to kolejny skandal prawny jakich - niestety - w Polsce istnieje coraz wiecej. Czy jest ktos w stanie zaprowadzic porzadek??? Moze jest to tzw. "pytanie retoryczne"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobnik Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 209.47.22.* 06.02.03, 20:25 Grinch, A z kad ty wiesz jakie sa stosunki miedzy ludzkie w USA czy Kanadzie. Ja juz mieszkam tutaj (Kanada) kilkanascie lat i chyba lepiej sie orientuje niz ty. Wszytko to wyglad pieknie w TV lub moze dla turysty. Natomiast zycie i praca w takiej mieszance nienalezy do najprzyjemniejszych. Ludzie z roznych spolecznosci trzymaja sie razem w kupie i tylko kiedy musza wychadza poza swoj krag. Stsunki miedzy osadnikami pochodzenia europajskiego a przybyszami z Azji lub Afryki nie sa zadobre. Biali wyprowadzaja sie z dzielnic "kolorowych". Wysylaja swoje dzieci do szkol prywatnych gdzie wiekszosc to biali itd, itd. Nie jestem przeciwko obcokrajowcom (kazdy nim tutaj jest) lecz trzeba byc bardzo ostroznym w tym temacie. Polska jak i rowniez wiele innych krajow Europy jest w glownej mierze jadno narodowa. Male ilosci emigrantow moga miec pozytywny wplyw, lecz uwazam ze masowa emigracja przynosi wiecej problemow niz kozysci (szczegolnie emigrantow obcych europejczykom kulturowo i religijnie) Z zycia wiem ze ludzie tolerancyjni (przynajmniej tutaj) to ludzie wyksztalceni i w miare zamozni. Tacy ludzie spotykaja sie raczej rowniez z wyksztalconymi i tolerancyjnymi emigrantami (przedewszytkim w pracy) Ich dzieci rowniez chodza do dobrych szkol i mieszkaja w dobrych dzielnicach. Natomiast cala reszta sie kisi w roznego rodzaju Gettach, gdzie relacje miedzy etniczne sa do D..py. Ludzie mieszkajacy w Polsce maja blade i mylne pojecie o sprawach dotyczacych emigracji. Dlatego prosze, najpierw sprobujcie zyc miedzy innymi zanim oskarzycie innych o tepy szowinizm. osobnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.02.03, 20:51 Osobniku, Nie mam pojecia o jakich stronach w Kanadzie piszesz, gdzie to biali uciekaja przed kolorowymi i tlumnie zapisuja swoje dzieci do prywatnych szkol. Prawda jest, ze pracujemy, zyjemy (ja tez jestem z Kanady, z Toronto) w kraju rasowo bardzo zroznicowanym i musimy sie uczyc tak zyc. Malzenstw mieszanych (narodowosciowo) jest cala masa, nikt na to juz nie zwraca uwagi. Malzenstw mieszanych rasowo - mniej, ale nie sa one rzadkoscia. Trzeba tylko wyjsc z tego polskiego getta, zeby to wszystko zobaczyc, trzeba wejsc (i chciec wejsc) w inne niz polskie srodowiska. A warto - znacznie ciekawiej sie wtedy zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobnik Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 209.47.22.* 06.02.03, 21:38 Joanno, Gdzie sie biali wyprowadzaja? Przejedz sie do Barry, Orangeville lub Kitchenner. Dawne "biale" dzielnice Brampton sa dzisiaj Hinduskie. To samo sie dzieje w Mississauga. Jezeli kiedys na niektorych ulicach wiekszosc to byli ludzie pochodzenia europejskiego a dzisiaj sa to Hindusi to gdzie sie ci tolerancyjni "biali" podziali. Ja pracuje w High Tech. w Markham tak ,ze obcuje z innymi narodowosciami na co dzien (przewaznie Azjatami) Bywa ze na stoluwce jestem jedyny "anglojezyczny". Wiekszosc ludzi (wszytkich nacji) wola byc w swoim kregu. Ja niestety nie umiem po "mandarin" lub "hindi" i jestem skazany (podczas przerw) na zabijanie czasu czytaniem gazet lub internet. Jak wspomnialem wczesniej, emigranci nie sa problemem lecz ich ilosc. Jezeli pewnej grupy etnicznej jest na tyle duzo, ze moze miec wszystko w swoim jezyku (poczawszy od sklepow a konczac na TV) to niemaja zadnego bodzca do asymilacji. A to moze powodowac niechec autochtonow i szowinizm/brak zrozumienia z obydwu stron. osobnik Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane 07.02.03, 16:11 Gość portalu: Joanna napisał(a): >Trzeba tylko wyjsc z >tego polskiego getta, zeby to wszystko zobaczyc, trzeba wejsc (i chciec wejsc) > w inne niz polskie srodowiska. A warto - znacznie ciekawiej sie wtedy zyje. Zgadzam sie Toba, rowniez doradzam Osobnikowi wyjsc z getta poniewaz duzo traci w zyciu. Mieszkam i pracuje w Toronto od dobrych 15 lat i nie mam problemu z ludzmi zyjacymi obok mnie. Kanada z zalozenia jest krajem emigrantow z wszystkich krajow, i mozna sie tylko z tym zgodzic i tu mieszkac, albo nie i sie wyprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobnik Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 209.47.22.* 07.02.03, 17:15 wisteria napisała: > Gość portalu: Joanna napisał(a): > > >Trzeba tylko wyjsc z > >tego polskiego getta, zeby to wszystko zobaczyc, trzeba wejsc (i chciec wej > sc) > > w inne niz polskie srodowiska. A warto - znacznie ciekawiej sie wtedy zyj > e. > > Zgadzam sie Toba, rowniez doradzam Osobnikowi wyjsc z getta poniewaz duzo traci > > w zyciu. Mieszkam i pracuje w Toronto od dobrych 15 lat i nie mam problemu z > ludzmi zyjacymi obok mnie. Kanada z zalozenia jest krajem emigrantow z > wszystkich krajow, i mozna sie tylko z tym zgodzic i tu mieszkac, albo nie i > sie wyprowadzic. Jest wielu ludzi ktorym sie nie podoba ,ze przez ostatnie dekady wiekszosc emigracji to emigracja z poza Europy. Wcale to nie znaczy ,ze oni sie musza wyprowadzac. Znaczy to jedynie ,ze musza przekonac lub wybrac zad ktory sie z nimi zgodzi i zacznie spelniac ich oczekiwania. Ciesze sie ,ze mieszkasz w milym miejscu i nie masz problemu z sasiadami. Ja juz tez niemam (sie przeprowadzilem). Lecz przypuszczam ,ze twoim dzieciom kiedys moze zzednac mina gdy sie okaze ze to ona sa "widoczna mniejszoscia" i ,ze wiekszosc wcale nieokazuje przyjazni w stosunku do nich. Ja juz doswiadczylem przyjazni "widocznej wiekszosci" w High School w Scarborough a moj kolega w okolicach Jane/Finch. Osobnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grinch Re: Małżeństwa z cudzoziemcami... IP: 129.81.192.* 06.02.03, 20:59 Gość portalu: osobnik napisał(a): > Grinch, > A z kad ty wiesz jakie sa stosunki miedzy ludzkie w USA czy Kanadzie. Ja juz > mieszkam tutaj (Kanada) kilkanascie lat i chyba lepiej sie orientuje niz ty. > Wszytko to wyglad pieknie w TV lub moze dla turysty. Natomiast zycie i praca w > takiej mieszance nienalezy do najprzyjemniejszych. Ludzie z roznych > spolecznosci trzymaja sie razem w kupie i tylko kiedy musza wychadza poza swoj > krag. Stsunki miedzy osadnikami pochodzenia europajskiego a przybyszami z Azji > lub Afryki nie sa zadobre. =============================================================================== Osobniku: Coz masz inny punkt widzenia... Nie jestem turysta - pisze teraz z USA, mieszkam poza Polska ponad osiem lat i w krajach, ktore wymienilem bywalem osobiscie. Mam tez do czynienia w pracy z ludzmi o roznym kolorze skory i wcale nie uwazam jak Ty, ze "zycie i praca w takiej mieszance nie nalezy do najprzyjemniejszych". Pewnie tez nikt nie zatrzymuje Cie na sile w tej "nieprzyjemnej" Kanadzie... Oczywiscie, w USA istnieje wciaz pewien dystans, czy nazwijmy to "brak zaufania" pomiedzy ludzmi o roznym kolorze skory, pomiedzy przybyszami z roznych kontynentow, itp. Z drugiej zas strony - nie mozna tutaj czynic zadnych uogolnien typu "czarne", czy "biale", "dobre", czy "zle". Mam np. bardzo dobrych znajomych, ktory sa z Kambodzy i musze przyznac, iz dogaduje sie z nimi lepiej nizli z niektorymi (zachlannymi, zawistnymi, czy - po prostu - glupawymi) "rodakami"... ============================================================================== > Ludzie mieszkajacy w Polsce maja blade i mylne pojecie o sprawach dotyczacych > emigracji. Dlatego prosze, najpierw sprobujcie zyc miedzy innymi zanim > oskarzycie innych o tepy szowinizm. ============================================================================== Zgadzam sie z Toba, iz problem jest zlozony i nie oskarzam Cie o "tepy szowinizm". Z drugiej zas strony wciaz stwierdzam, iz niektorzy z ludzi piszacych na forum G.W. prezentuja poglady tak radykalne, ze "balansuja" oni gdzies na krawedzi rasizmu w czystej formie... P.S. Przypominam tez, ze artykul G.Wyb. dotyczyl tak zwanych "malzenstw mieszanych", ktorych wciaz w Polsce jest (i pewnie bedzie...) na tyle malo, ze nie powinno to stanowic wiekszego zagrozenia, czy problemu socjalnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobnik Re: Małżeństwa z cudzoziemcami... IP: 209.47.22.* 06.02.03, 22:05 Grinch, Sam stwierdziles ,ze w stanach panuje pewien "dystans". Znaczy to ,ze nie jest tak rozowo jak przedstawiasz. Chcial bym sie mylic, lecz uwazam ze wiecej takich zamachow jak 9/11 a ten dystans sie moze przerodzic w "przepasc". Ja nidgy nie twierdzilem ,ze emigracja to jest zlo absolutne. Uwazam ,ze w krajach takich jak Polska niemozna forsowac takich samych rozwiazan jak w USA, Kanadzie lub Angli. Oprucz Angli sa to kraje raczej mlode i eksperyment emigracyjny (gdzie sie miesza ludzi roznych wyznan i ras) jest dosyc krotki. W bylej Jugoslawi tez bylo cacy dopuki sie nieskonczylo. Przedewszystkim polityka emigracyjna powinna byc prowadzona rozsadnie. Obserwuje sie disiaj w Europie nawrot nastrojow nazistowskich. Partje prawicowe dostaja coraz wiecej glosow. Wedlug mnie glowna przyczyna jest wlasnie bezmyslna polityka emigracyjna lansowana przez liberalow/lewakow w poprzednich dekadach. Ja tez mam wielu znajomych z roznych krajow i ras. Lecz sam doswiadczylem roznic kultorowych podczas wielu prac ktore wykonywalme w Kanadzie. Ludzie "kolorowi" z ktorymi sie dzisiaj stykam to sa ludzie wyksztalceni i otwarci na inne kultury. Niestety takich jest mniejszosc we wszystkich krajach. Wiekszosc obywateli w kazdym panstwie to "robotnicy" wielu z nich nawet niewykwalikowani. Mialem tez prace gdzie sie glownie z takimi emigrantami spotykalem. I to takich mialem na mysli w poprzedniej wypowiedzi. Nie nalezy do najprzyjemniejszych obserwowanie ludzi suszacych skarpetki w kuchence mikrofalowej, jedzacych paluchami, bekajacych i mlaskajacych podczas posilkow. Wiekszosc emigrantow to ludzie niewyksztalceni i biedni ktorzy niekoniecznie sie zachowuja w sposub ktory sie podoba Europejczykowi. Ty przypuszczam masz raczej dobra prace gdzie sie stykasz z ludzmi wyksztalconymi i otwartymi na inne kultury. Takie obcowanie moze byc milym i ksztalcacym przezyciem. Ale tez pomysl czy to nie jest tragedia ,ze wlasnie ci emigranci ktorzy by mogli podnosic rozwoj cywilizacyjny swoich wlasnych krajow/spolecznosci , musza emigrowac? osobnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: Małżeństwa z cudzoziemcami... IP: *.pool.mediaWays.net 06.02.03, 23:52 Gość portalu: osobnik napisał(a): > Grinch, > > Sam stwierdziles ,ze w stanach panuje pewien "dystans". Znaczy to ,ze nie jest > tak rozowo jak przedstawiasz. Chcial bym sie mylic, lecz uwazam ze wiecej > takich zamachow jak 9/11 a ten dystans sie moze przerodzic w "przepasc". Ja > nidgy nie twierdzilem ,ze emigracja to jest zlo absolutne. Uwazam ,ze w krajach > > takich jak Polska niemozna forsowac takich samych rozwiazan jak w USA, Kanadzie > > lub Angli. Oprucz Angli sa to kraje raczej mlode i eksperyment emigracyjny > (gdzie sie miesza ludzi roznych wyznan i ras) jest dosyc krotki. W Polsce zapomina sie, ze Polska od czasow sredniowiecza (=Unia Polski z Litwa) byla krajem wielonarodowym gdzie obok ludzi narodowosci polskiej zyli Litwini, Ukraincy, Bialorusini, Zydzi i inne mniejszosci. Ta sytuacja skonczyla sie czesciowo przez II wojne i decyzje czterech mocarstw po wojnie ale tez przez polityke komunistycznych wladz. Przeciez po wojnie caly czas byl wpajany Polakom mit Polski jednonarodowej! Doprowadzilo to do tego, ze juz male odchylki od wygladu czy wymowy uznawanej za norme, n.p. jak ktos ma bardziej "wschodnia" wymowe czyli "zaciaga" to juz jest stemplowany jako Ruski, a jak ma ciemniejsza karnacje to jest Cygan itp. A wystarczy sobie przypomniec: "Litwo ojczyzno moja ...." Jar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martsy Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.237.45.207.adsl.by.worldonline.dk 07.02.03, 11:29 Gość portalu: osobnik napisał(a): > Grinch, > > A z kad ty wiesz jakie sa stosunki miedzy ludzkie w USA czy Kanadzie. Ja juz > mieszkam tutaj (Kanada) kilkanascie lat i chyba lepiej sie orientuje niz ty. > Wszytko to wyglad pieknie w TV lub moze dla turysty. Natomiast zycie i praca w > takiej mieszance nienalezy do najprzyjemniejszych. Ludzie z roznych > spolecznosci trzymaja sie razem w kupie i tylko kiedy musza wychadza poza swoj > krag. Stsunki miedzy osadnikami pochodzenia europajskiego a przybyszami z Azji > lub Afryki nie sa zadobre. Biali wyprowadzaja sie z dzielnic "kolorowych". > Wysylaja swoje dzieci do szkol prywatnych gdzie wiekszosc to biali itd, itd. > > Nie jestem przeciwko obcokrajowcom (kazdy nim tutaj jest) lecz trzeba byc > bardzo ostroznym w tym temacie. Polska jak i rowniez wiele innych krajow Europy > > jest w glownej mierze jadno narodowa. Male ilosci emigrantow moga miec > pozytywny wplyw, lecz uwazam ze masowa emigracja przynosi wiecej problemow niz > kozysci (szczegolnie emigrantow obcych europejczykom kulturowo i religijnie) > > Z zycia wiem ze ludzie tolerancyjni (przynajmniej tutaj) to ludzie wyksztalceni > > i w miare zamozni. Tacy ludzie spotykaja sie raczej rowniez z wyksztalconymi i > tolerancyjnymi emigrantami (przedewszytkim w pracy) Ich dzieci rowniez chodza > do dobrych szkol i mieszkaja w dobrych dzielnicach. Natomiast cala reszta sie > kisi w roznego rodzaju Gettach, gdzie relacje miedzy etniczne sa do D..py. > > Ludzie mieszkajacy w Polsce maja blade i mylne pojecie o sprawach dotyczacych > emigracji. Dlatego prosze, najpierw sprobujcie zyc miedzy innymi zanim > oskarzycie innych o tepy szowinizm. > > osobnik Osobniku, ktory nie myslisz, W Polsce nie ma mowy o masowej imigracji. Polska byla otwartym, multietnicznym krajem przez setki lat i bardzo na tym korzystala gospodarczo i kulturalnie. Zbir Hitler do spolki ze zbirem Stalinem zalatwili Polsce monoetnicznosc po raz pierwszy w dziejach. Do kultury Polski pasuje ta klaustrofobiczna sytuacja jak piesc do nosa. A obywatele tego kraju dalej oraz nasi goscie dalej s traktowani przez rozwydrzonych urzedasow jak bydlo. I o to chodzi, a nie o grozbe masowej imigracji. Pomysl palancie, zanim cokolwiek napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobnik Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 209.47.22.* 07.02.03, 16:56 > Osobniku, ktory nie myslisz, > > W Polsce nie ma mowy o masowej imigracji. > Polska byla otwartym, multietnicznym krajem przez setki lat i > bardzo na tym korzystala gospodarczo i kulturalnie. Zbir Hitler > do spolki ze zbirem Stalinem zalatwili Polsce monoetnicznosc > po raz pierwszy w dziejach. Do kultury Polski pasuje ta > klaustrofobiczna sytuacja jak piesc do nosa. > > A obywatele tego kraju dalej oraz nasi goscie dalej s traktowani > przez rozwydrzonych urzedasow jak bydlo. > > I o to chodzi, a nie o grozbe masowej imigracji. > > Pomysl palancie, zanim cokolwiek napiszesz. > > Martsy, Wlasnie ja misle. Wlasnie ludzie tacy jak ty sa nastawieni do kwestji emigracji na "hurra". Twierdzisz ,ze w Polsce nie wystepuje problem masowej emigracji. Dzisiaj tak a jutro? W przpadku np. wejscia Polski do UE i poprawienia sie standardu zycia ? W Niemczech tez jescze nie tak dawno nie bylo tylu emigrantow, a dzisiaj sa miliony. Zgodze sie z toba ,ze Polska byla multietniczna przez setki lat. Przynioslo to troche dobrego (zapewne wzbogacilo to Polska kuchnie i rzemioslo) lecz spojz tez na negatywne skutki tego. Nienawisc pomiedzy Polakami i Ukraincam (puzniejsze zezie na Wolyniu i akcja Wisla), Polakami i Zydami (obopulna niechec do dzisiaj). Ja jestem realista i uwazam ,ze w obecnej Polsce jezeli by doszlo do masowego naplywu emigrantow Polacy byli by w wiekszosci nastawieni do "nowych" negatywnie (szszegolnie emigrantow z poza Europy). Przykro mi ,ze malzonkowie obywateli Polskich musza doswiadczac takiej glupoty urzedniczej, to powinno byc poprawione. Martsy, Ja na forum nikomu nie ublizam od "palantow" I jezeli zucisz okiem na poczatkowa wypowiedz "Macka" to zauwazysz ,ze forum zostalo zapoczatkowane nie wypowiedia o mieszanych malzenstwach lecz atakiem emigrantow w ogole. Dlatego tez moje odpowiedzi w glownej mieze sie ustosukowuja do tematu emigracji a nie tylko "mieszanych" malzenstw. Bylo by dobrze abys przedstawial swoje racje bez ublizania innym. Z powazaniem Osobnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek To o małżeństwach a nie emigrantach IP: 199.43.13.* 07.02.03, 12:13 Kazdy ma prawo pobrac sie z tym/ta kogo kocha, a Polak ma prawo zamieszkac z cudziemska malzonka/kiem w Polsce (co to bylby za barbarzynski kraj gdyby i to byloby niedozwolone). Dyskryminacja malzenstwa mieszanego to dyskryminacja rowniez malzonka polskiego i ich polskich dzieci. Takie przepisy swiadcza o tym, ze u nas prawo sie tworzy pod publike, szkoda tylko ze pod publike egoistyczna, ksenofobiczna, pazerna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exeter Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 194.74.55.* 06.02.03, 21:52 Panie Macku , ja tez mieszkam w Anglii Pan straszne glupoty gada , a tak przy okazji to chyba tez jestes cudzozimecem w Angli - wiec sie nie wychlaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozeniony z cudzoziemka Nigdy do Polski nie wroce - robcie tak dalej IP: *.ms.com 07.02.03, 06:29 Co innego nie wpuszczac holoty chetnej tylko na zasilki, a co innego utrudniac zycie polskim obywatelom zonatymi z obcokrajowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bap Re: Ludzi obcej i wrogiej kultury nie chcemy! IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.03, 23:18 Do Europy w tym i teraz do Polski pcha sie cholota muzulmanska. Do czego to prowadzi widzimy na przykladzie takich krajow jak W. Brytania, Francja czy Niemcy czy tez juz u nas (Krakow). Jezeli jakas Polka wychodzi za takiego poparanca to niech jedzie do jego kraju kozy doic. Naplyw tej choloty nalezy zastopowac. Stosowac bezwglednie wydalenie w przypadku popelnienia przestepstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart(ek) Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 216.116.53.* 06.02.03, 19:06 Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam > w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do > rozkladu spoleczenstwa. Haha, masz wyjatkowo slowianskie imie, Macku, jak na rodowitego Anglika. Bo chyba nie wypowiadalbys sie przeciwko imigrantom bedac jednym z nich? Pozdrawiam i gratuluje znakomitego opanowania jezyka polskiego. Bart(ek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 216.40.249.* 06.02.03, 19:06 Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam > w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do > rozkladu spoleczenstwa. No to co jeszcze tam robisz??? Wyp$%^alaj stamtad ty zawszony cudzoziemcu!!! ;-) Anglikom nie potrzebni sa cudzoziemcy z jakis wschodnich krajow (= Polska) Watpie ze jestes rodowitym Anglikiem czy Walijczykiem, bo piszesz mi cos za dobrze po Polsku :-) Jar P.S. Dziwi mnie ze tak wielu Polakow z jednej strony ma poglady bardzo wrogie cudzoziemcom, a z drugiej strony jak jada za granice, to ci sami osobnicy czuja sie obrazeni,jak uslysza jakies niepochlebne opinie o Polakach. Nie rob drugiem co tobie nie mile. A poza tym wydaje sie ze wogole nie czuja sie jakos cudzoziemcami bo sa naprzyklad bardzo przeciw Arabom lub Turkom nie rozumiejac,ze jesli by juz wszystkich arabow i Turkow wypedzono to pewnie na nich by przyszla kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: ncroes* / *.kabel.telenet.be 06.02.03, 19:09 Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam > w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do > rozkladu spoleczenstwa. :-)))) Przeciez ty rowniez jestes tego przyczyna. Brudny obcokrajowcu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: ncroes* / *.kabel.telenet.be 06.02.03, 19:13 Nie przepadamy za cudzoziemcami i innymi odmieńcami. A już naprawdę "drzaźnią" nas Ruskie (47 proc.), hakenkrojce (36 proc.), Białorusini (40 proc.), Ukraińcy (49 proc.), Rumuni (56 proc.). Szczególnie te kacapy... Nie dość, że biedne, to jeszcze się szwendają bez sensu. Swobodny ruch przez wschodnią granicę przyniósł nam więcej złego niż dobrego – tak uważa 40 proc. pomrocznych móżdżków. Wprowadzenie wiz dla obywateli Białorusi, Ukrainy i Rosji za korzystne uważa 45 proc. Największy Autorytet Moralny nawołuje do pojednania między religiami, ale w dupie mamy jego nakazy. Jedna trzecia z nas nie widzi takiej możliwości z prawosławnymi, tyle samo z protestantami, a co drugi z mośkami i wyznawcami islamu. Nie lubimy siebie, swoich bliskich, pogardzamy też niepełnosprawnymi. Na pytanie, "jaki jest stosunek większości ludzi w Polsce do inwalidów", 15 proc. krajan Białego Tatki odpowiada, że zły, a 32 proc. – że niedobry. Z kolei 27 proc. z nas uważa, że inwalidzi powinni pracować w specjalnie zorganizowanych zakładach pracy – skansenach zatrudniających wyłącznie inwalidów. Za nic w świecie nie podjęlibyśmy się opieki nad bliźnim z upośledzeniem umysłowym (27 proc.), z chorobą psychiczną niegroźną dla otoczenia (28 proc.) lub z paraliżem nóg (20 proc.). www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=1553 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwik Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 151.152.101.* 06.02.03, 19:17 Mam nadzieje, ze Brytyjczecy sie z Toba zgodza i odesla cie w paczce na polska wies w ktorej sie urodziles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.student.Princeton.EDU 06.02.03, 20:25 Gość portalu: kiwik napisał(a): > Mam nadzieje, ze Brytyjczecy sie z Toba zgodza i odesla cie w > paczce na polska wies w ktorej sie urodziles Prosze nie obrazac polskiej wsi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diabel Autor watku to Lepperowiec ! IP: *.proxy.aol.com 06.02.03, 21:52 Tej wsi od samoobrony i Leppera tez nie wolno obrazac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.ipt.aol.com 06.02.03, 19:55 Jest Pan, drogi Panie, idiota, ktory - pominawszy juz Pana prymitywne poglady - nie potrafi nawet poprawnie napisac gdzie mieszka. Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam > w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do > rozkladu spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maverick Re:Mylisz sie wzbogacaja kulture. IP: *.59.59.17.Dial1.Houston1.Level3.net 06.02.03, 20:03 Popatrz ile roznych restauracji masz w Angli. Jestes lepcem, Polska sie wyludnia i potrzeba nam nowej krwi ktora wytepi zaraze komunistyczna z polskiej krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofka Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.dial.freestart.hu 06.02.03, 21:09 Oj Macku, chyba nie wiesz, co mowisz. A moze wyparles sie korzeni i stad twoja wrogosc? Chyba malo wiesz o historii Europy (wliczajac Srodkowo-Wschodnia). Taka wiedza pomaga w ksztaltowaniu tolerancji. A ja doswiadczam akurat teraz srodkowoeuropejskiej biurokracji. Mam meza obcokrajowca, Wegra, z Siedmiogrodu, czyli spoza obecnych granic Wegier, dla biurokratow jest Rumunem, dla nich nie licza sie narodowosc ani wyznanie, ktore okreslaja danego czlowieka. Moj slubny malzonek jako lekarz z pierwszym stopniem specjalizacji moglby wpomagac polska sluzbe zdrowia, gdyby pozwolili mu na to urzednicy.A toczymy boje od czterech lat. Ale jak na razie... jestem przy nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Polska hodowla czystej Rasy IP: *.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.03, 21:21 Proszę zwrócić uwagę, że w artykule mówi się, że władza ustawodawcza RP tępi związki WŁASNYCH obywateli z cudzoziemcami, natomiast daję się zielone światło dla związków małżeńskich składających się WYŁĄCZNIE z CUDZOZIEMCÓW. Czy to oznacza, że w Polsce hoduje się czystą rasę Polaków. „...A tymczasem parlament w kwietniu 2002 roku przyjął ustawę, która wejdzie w życie w chwili przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jakie wprowadza zmiany? Otóż jeśli obywatel państwa Unii przyjedzie do Polski do pracy lub po prostu tu zamieszka, to jego małżonek - niezależnie od obywatelstwa - będzie tu mógł od razu szukać zatrudnienia bez jakichkolwiek zezwoleń. To wynika z dostosowania polskiego prawa do dyrektyw europejskich z 1968 roku. Ale rząd wprowadził ciekawą innowację. Z nowych przywilejów wyłączono bowiem małżonków... obywateli polskich. Oni nadal będą musieli czekać po kilka lat na prawo pracy bez zezwoleń!” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard [...] IP: *.abo.wanadoo.fr 06.02.03, 21:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabine Hurra 06.02.03, 21:29 Będę ciocią!! Zofka napisała 'jestem przy nadziei'. Super. Lubie być ciotką. Gratulacje. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eustachy Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 157.25.84.* 07.02.03, 08:53 Jestem Obywatelem polskim: Moja zona obywatelką Republiki Czech. jesteśmy małżeństwem od 1986 r. Od 1987 r. Mieszkamy w Polsce. Dotychczas obce obywatelstwo mej żóny nie przeszkadzało zbytnio nikomu, włącznie z osoba samej zainteresowanej. Żona naturalnie posiada karte stałego pobytu. Przed 10 miesiącami utraciła pracę w Polsce. No i tereaz problem. Każda firma, każa instytucja zatrudni z tych czy innych powodów w pierwszej kolejności obywatela polskiego. Wiem jaka jest sytuacja jeśli chodzi o bezrobocie Niestety z przyczyn wyąej opisanych często zatrudniane są osoby o gorszych kalifikacjach ale za to posiadajce polski paszport. Wygląda to na jakąś bzdurę, ale wierzcie lub nie przykładów jest bez liku. Reasumując, żona zmuszona została do złóżenia wniosku o nadanie polskiego obywatelstwa do Kancelarii Prezydenta RP - niejako z przymusu, bo, może to niektórych dziwić, ale niektórzy przywiązują się emocjonalnie do swego "narodowego" paszportu i obywatelstwa. Eustachy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Md Ja tego nie rozumiem, przede wszystkim jestesmy ludzmi IP: *.es.ibm.com 07.02.03, 14:36 a dopiero potem Polakami, Niemcami, Zydami, Zairczykami. Nawet jak bede mieszkal w Hiszpanii to i tak bede sie czul Polakiem. O jednej rzeczy jednak zapominacie, "przewaznie" na emigracje decyduja sie ludzie biedni, bez kwalifikacji, studenci (emigracja czasowa) a rzadko lekarze, prawnicy itp. Dotyczy to wszystkich narodowosci. Tutaj w Madrycie jest mnostowo ludzi z Ameryki Poludniowej i nigdy nie widzialem w banku, czy firmie w ktorej pracuje kogos stamtad. A o Polakach, ktorych tu spotkalem lepiej sie nie bede wypowiadal. I dlatego potem wszyscy maja takie pojecie, Polak pijak, Arab terrorysta, Rosjanin mafia itp. Ludzie maja takie pojecie o innych jakich spotykaja na swojej drodze. Na szczescie moi znajomi wcale nie mysla, ze jestesmy pijakami i zlodziejami. Jesli chodzi o temat malzenstw w Polsce to juz widze, ze jesli chcielibysmy sie pobrac to Polska nie wchodzi w gre. Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria Re: Ja tego nie rozumiem, przede wszystkim jestes 07.02.03, 17:22 Gość portalu: Md napisał(a): Tutaj w Madrycie jest mnostowo ludzi z > Ameryki Poludniowej i nigdy nie widzialem w banku, czy firmie w > ktorej pracuje kogos stamtad. To zrozumiale, przeciez ludzie z krajow ameryki poludniowej to mowiacy po hiszpansku, i nie dziwota ze znalezli wlasnie w Hiszpanii. Bylam w 3 krajach na tamtym kontynencie, i doskonale wiem dlaczego ci "nie-biedni" nie emigruja. Pogadaj z tymi ludzmi o polityce, jesli beda z Toba szczezy to dowiesz sie ciekawych rzeczy i napewno bedziesz widzial te sprawe inaczej . Kazdy ma swoje jakies tam powody, lecz wiekszosc z nas z uwielbieniem uogolniaja i przylepia etykietki. Ty napewno tez masz powod dla ktorego siedzisz w Madrycie? Jestesmy ludzmi przede wszystkim. Szanujmy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.R.-G Re: Ja tego nie rozumiem, przede wszystkim jestes IP: *.67.202.62.dial.bluewin.ch 07.02.03, 19:57 Gość portalu: Md napisał(a): > a dopiero potem Polakami, Niemcami, Zydami, Zairczykami. Nawet > jak bede mieszkal w Hiszpanii to i tak bede sie czul Polakiem. > O jednej rzeczy jednak zapominacie, "przewaznie" na emigracje > decyduja sie ludzie biedni, bez kwalifikacji, studenci > (emigracja czasowa) a rzadko lekarze, prawnicy itp. Uwazam, ze nie jest to do konca prawda. Ja zmuszona zostalam przez nasze polskie przepisy do podjecia bardzo trudnej decyzji. Moj maz jest obcokrajowcem z Europy Zachodniej. Poniewaz mialam dobra prace, postanowilismy sprobowac zycia w Polsce. Jednak napotkany przez nas mur biurokracji i bzdurnych przepisow sprawil, ze po 3 latach prob poddalismy sie i wyjechalismy na Zachod. Trudno jest mi sie teraz znalezc na emigracji, moze to sie zmieni z czasem. Gdybym nie kochala swojego meza, nigdy bym sie nie zdecydowala na wyjazd z Polski. Swoja droga to mam szczescie, ze na Zachodzie ludzie patrza na problem obcokrajowcow zupelnie inaczej niz w Polsce. Laczenie rodziny, jako podstawowej komorki spolecznej nalezy do naturalnych rzeczy, a czlowieka ocenia sie na podstawie tego, co soba reprezentuje, a nie skad pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babeczka Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 198.170.174.* 07.02.03, 19:17 Eustachy, to wynika z mentalności coniektórych. Patrz na Polaków w USA: kiedy tylko mogą, natychmiast sięgają po obywatelstwo tego kraju i bez żenady wypowiadają słowa przysięgi, w której jak byk stoi, ze wyrzekają się przynalezności do innych państw. A do Polski jeżdżą co rok na polskich paszportach i nawet nie za bardzo rozumieją własną hipokryzję. Pozdrowienia dla żony. Żyje zgodnie z własnymi przekonaniami, a to w dzisiejszych czasach jest bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotka Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.man.dial.ntli.net 06.02.03, 21:44 Macku mozemy miec tylko nadzieje ze za swoja wypowiedz sam doswiadczysz gorzkiej przykrosci jaka jest brak tolerancji. Ja rowniez mieszkam w Anglii, ale tak zwana przez ciebie "dobroduposc" postrzegam jako otwartosc i brak uprzedzen a jesli o rozkladzie mowa to moze on zaistniec tylko dzieki takim typom jak ty. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.K. Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.bc.hsia.telus.net 06.02.03, 23:36 Glownym problemem jest niespojnosc prawna. Dlaczego roznicowac miedzy roznymi kategoriami obywateli i rezydentow. Oczywiscie, w kazdym kraju (jak np. w Kanadzie, gdzie mieszkam) zdarzaja sie przypadki nabierania slozb imigracyjnych na tzw, biale malzenstwa. Tyle tylko, ze ten problem w parach mieszanych jest niewielki! Sa odpowiednie procedury, ktore powoduja, ze tylko "prawdziwi" malzonkowie moga byc sponsorowani. W Kanadzie maja mozliwosc pracy itd. od momentu przyjazdu z odpowiednia wiza. Dzieki temu moga teoretycznie integrowac sie i poznawac z nowym spoleczenstwem. A obywatelstwo? Podania sklada sie po 3 latach oficjalnego pobytu. Ja mieszkam w Vancouverze. Ze wzgledu na polozenie geograficzne, spotyka sie tu duzo nacji azjatyckich. Ale jesli chodzi o relacje miedzyludzkie, to chyba malo jest takich miejsc, gdzie, jak tu, integracja jest bardzo pozytywna. W/g ostatnich danych federalnego biura statystycznego, u nas w miescie jest najwiecej par rasowo mieszanych w Kanadzie. I to wzbogaca pod wieloma wzgledami. Polska (i polskie spoleczenstwo) powinna sie uczyc na tych przykladach. I nie ma co na to fukac. W Polsce jest to niewatpliwe nowe zjawisko, ale na jeszcze mala skale. Wobec tego lepiej przygotowywac sie, nawet jesli powoli ,do nieuniknionych zmian. I mowimy tu o sytuacji malzenstwa obywatel/ka Polski+obcokrajowiec. Ciekawe, jak zareaguja nasi rodacy w kraju na sytuacje malzenstw miedzy obcokrajowca z pozwoleniem na pobyt w Polsce i innym obcokrajawca? To dopiero za iles tam lat. Ale spoleczenstwo powinno zrozumiec swoje obowiazki. Czyz nie jak Kuba Bogu to Bog Kubie? Ile przeciez Polskich obywateli znalazlo sie w analogicznych sytuacjach w roznych zakatkach swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejF kto to jest MY i kto jest obcym w Anglii IP: *.dialup.uni2.es 07.02.03, 00:41 Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. > Mieszkam w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do rozkladu spoleczenstwa . Twoje zdanie, OK. tylko wyjasnij, prosze, kto to jest MY , kto jest obcokrajowcem w Anglii i jakim prawem, jak prowadzi i jak rozklad spoLeczeñstwa zatrzymac jak juZnie bedzie obcych? /zeby ludzie sie nie kochali? - to zostawmy/. I czemu taka linia ma sLuZyc? Przy zLoZonosci tej sprawy chce powiedziec Ze jest moZliwe deportowanie cudzoziemcow (powstrzymanie napLywu teZ)-tylko kto to ma robic ?? i jak to jest Ze ktos ich zatrudnia (filantrop?)?A Gastarbeiterowie? Ja mieszkam w Barcelonie - to miasto i kraj wyglAdaLyby inaczej gdyby nie imigracja (takZe ta wewnêtrzna , z Andaluzji) - ale czy wyglAdalyby dobrze? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolta Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.chello.pl 07.02.03, 00:56 Wiecie, chyba potrafie zrozumiec obawy i frustracje ludzie podobnych Mackowi, odnosnie "rozkladu spoleczenstwa". To jest zwyczajny strach, (a czlowiek boi sie nie znanego) Tym bardziej, jak ma osobiste problemy, szczegolnie w sferze kontaktow z ludzmi,z praca, inne... i najlatwiej obwiniac wtedy inne narodowosci, rasy.. Rasizm i nietolerancja istnieje, nie da sie temu zaprzeczyc. Sama doswiadczylam to na wlasnej skorze wlasnie w Polsce:)) Staram sie zrozumiec tych ludzi, mimo wszystko! Kazdemu to sie zdarza, naprzyklad moj szwagier (polkrwi azjata) jak byl w NY 2 miesiace, to stwierdzil, ze nienawidzi Murzynow, bo sa bezczelni, zaczepiaja i sa zwyczajnie nachalni. Ale moje doswiadczenie zyciowe mowi, ze kazdy ma bardzo subjektywne podejscie do sprawy. Moja iostra studiuje historie i filozofje, i mowila, ze narodowosci dziela sie tak zwany "otwarty" i "zamkniety" etnos. Do otwartych naleza np amerykanie, rosjanie, francuzi, a do zamknietych np chinczycy, polacy... To oznacza, ze z trudem im przychodzi tolerowanie innosci. Mysle, ze da sie to zmienic z czasem.Trzeba wiecej informacji, informacji i jeszcze raz informacji na temat innych. Osobiscie zauwazylam, ze POlacy bardzo sie staraja byc tolerancyjni, szybko sie ucza, kulturalni, uprzejmi... Jezeli juz sie spotykalam z niechecia, to tylko na ulicy, no i na tym forum ludzie czasem wyrzucaja z siebie frustracje i wrecz faszystowskie deklaracje. Smutno mi czasami natknac sie na rozne wypowiedzi w rodzaju: zachowac czysta rase, i ze biala rasa powinna sie bronic. W takich chwilach poprostu czlowiek chce wszystko rzucic i wyjechac do domu, z powrotem. Ale wie, ze to juz niemozliwe. Ze ma tu meza,przyjaciol, a najwazniesze, dziecko, ktore wiecej sie czuje POlakiem, niz kim kolwiek innym...Tylko nasuwa sie pytanie, co to dziecko bedzie mialo w przyszlosci? Taki Polak z niepolskim wygladem. Boje sie o niego. Ja przynajmniej mam swoja ojczyzne- mam PUszkina, Lermontowa, Achmatowu, Okudzawu......mam przyjaciol i rodzine...Natomiast moje dziecko zyje polskim zyciem, chodzi do polskiej szkoly i ma polskich bohaterow w rodzaju Malysz, Golota, Dudek i inne:)) Nie bronie mu bycia POlakiem, a jednoczesnie boje sie , ze jak dorosnie, to doswiadczy w pelni tej polskiej ksenofobii i caly swiat mu sie zawali;((( Marze o tym dniu, kiedy ludzie beda WSZEDZIE oceniani nie na podstawie ich wygladu, a na podstawie ich zachowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.pha.gts.cz 07.02.03, 01:34 A co tzw. samozatrudnienie lub zalozenie wlasnej firmy, ktora moze dac prace Polakom, tez trzeba czekac? Mieszkam w Czechach, i tu sa problemy, ale wiekszosc znajomych Polakow ma firmy. Skazywanie kogos na kilkuletnie bezrobocie jest przejawem glupoty i szowinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resoviak Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.03, 07:51 Jestes przeciwko cudzoziemcow. W takim razie opusc Anglie i wracaj tam skad przybyles. Przypuszczam, ze nie masz korzeni angielskich, a to wg. twojej teorii mogloby doprowadzic do rozkladu spoleczenstwa, w ktorym mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AO Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.nki.nl 07.02.03, 09:04 To sie nie miesci w glowie - takie glupie przepisy. Ja mieszkam w Holandii, tutaj tez musze czekac 3 lata na karte stalego pobytu (ubieganiem sie o obywatelstwo) w zwiazku z zawarciem malzenstwa, ale prawo do pracy otrzymalam automatycznie. Mam takie same prawa, jesli chodzi o prace jak moj maz - bez ograniczen czasowych. Oczywiscie procedura papierkowa jest uciazliwa i kosztowna, ale jak czytam jak to wyglada w Polsce to wlos mi jezy. Nie wiem, czy wobec takich przepisow bedziemy chcieli przeprowadzic sie do Polski - jest to dla mnie bardzo smutne. Mam jednak nadzieje, ze kiedys ktos sprostuje te przepisy, to znaczy ludzie wladni je zmienic zmadrzeja. A jesli chodzi o Macka - moze to Ty jestes przyczyna tego rozkladu. AO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.telia.com 07.02.03, 09:19 Masz na mysli,zeby cudzoziemcy nie zenili sie/wychodzili za maz z ob.Polskimi? -gdyz to prowadzi do degradacji spoleczenstwa??? np.Angielskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola W Wlk Bryt. nie czeka sie trzech lat !!! IP: *.esmerk.com 07.02.03, 09:50 W Wlk Brytanii stala wize z pozwoleniemm na prace dostaje sie od razu po zamieszkaniu w kraju na okres 1 roku. Karte stalego pobytu otrzymuje sie po roku bezterminowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 130.60.18.* 07.02.03, 10:09 Malzenstwa z obcokrajowcami sa bardzo dyskryminowane, a zawieranie takich malzenstw jest ogromnie utrudniane. Jak uslyszalem od pani w USC taka jest niepisana wytyczna. Nie moge sie oprzec wrazeniu ze jest to rodzaj kary za to ze pokochalo sie obcokrajowca i chce sie z nim zalozyc rodzine. Dyskryminacja nie dotyczy tylko malzenstw ktore chca w Polsce zamieszkac. Ja na przyklad mieszkam za granica ale chce zawrzec zwiazek malzenski w Polsce, moja przyszla zona ma kazdorazowo klopoty z uzyskaniem wizy (a przyjezdzac do kraju musimy czesto - bo przeciez najpierw rozprawa sadowa - by uzyskac zgode na slub, potem postepowanie w USC o kosciele nie wspomne i przykrych uwagach ksiedza typu "a co polskie dziewczyny ci nie wystarczaja..."). Gdy juz nam sie uda przejsc prze mury biurokracji, niecheci i zyczliwych utrudnien i sie pobierzemy (co mam nadzieje nastapi w koncu w tym roku) status zony wcale nie ulatwi jej przyjazdow do kraju. Kazdorazowo bedzie musiala ubiegac sie o wize - ktora zawsze dostaje na jednokrotne przekroczenie granicy (decyzja w gestjii urzednika ktory jest bogiem i jego decyzje sa nieodwolalne). W takiej sytuacji zalosnie brzmia slowa p. Cimoszewicza deklarujacego ulatwienie procedur wizowych, obnizenie kosztow itp. Wniosek nasowa sie jeden - Polacy ktorzy odwaza sie poslubic obcokrajowca sa w swietle prawa obywatelami duzo gorszej kategorii, i panstwo niestety nie czyni nic by te sytuacje zmienic, wprost przeciwnie wykazujac sie nietolerancja by nie powiedziec specyficznym rasizmem skazuje je czesto na niepowodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masa Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.inet.fi 07.02.03, 10:53 Ja ozenilem sie z moja zona w Polsce i musze sie przyznac, ze mimo tego iz ona jest obcokrajowcem w USC bylismy bardzo milo potraktowani. Obecnie mieszkam w kraju mojej zony i nie mialem pojecia, ze polskie prawo emigracyjne jest tak skomplikowane i CHORE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygi Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 194.74.143.* 07.02.03, 10:41 Jestes stukniety gosciu, ja mam zone obcoktrajowca i nie widze powodow do dykryminacji. Dziwne, ze mieszkasz w Anglii - jakos cie chyba za malo dyskryminuja, ze zyczysz tego innym. Ja ze wzgledu na takie a nie inne traktowanie mojej mieszanej rodziny, zdecydowalem sie na wyjazd do jej kraju. Wolalbym miec lepsze powody do wyjazdu niz dyskryminacje mojej rodziny przez moje wlasne panstwo. Zygi Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane 07.02.03, 10:59 z tą całą dyskryminacją to wierutne bzdury jak ktoś ma formalny prawny związek ,na pewno nie jest dyskryminowany przez państwo , jezeli już to mentalnie przez jakiś ciemnych wieśniaków ,ale nie bardziej niż np. polskie pary zyjące w związkach nieformalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygi Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 194.74.143.* 07.02.03, 12:51 piotr33k2 napisał: > z tą całą dyskryminacją to wierutne bzdury jak ktoś ma formalny prawny > związek ,na pewno nie jest dyskryminowany przez państwo , jezeli już to > mentalnie przez jakiś ciemnych wieśniaków ,ale nie bardziej niż np. polskie > pary zyjące w związkach nieformalnych. otoz o wiele bardziej, np. do niedawna moja zona nie miala prawa do ubezpieczenia zdrowotnego, niezaleznie od tego, ze ja skladki odprowadzalem - inni koledzy majacy zony Polki, rowniez niepracujace (np. z wyboru, anie bo ciezko zdobyc pozwolenie) byly ubezpieczone...wiesz co to oznaczalo ja k zaszla w ciaze????? Pojechalismy rodzic za granice, bo wszystko bysmy musieli robic w prywatnych gabinetach...A dlaczego skor skladki odprowadzalem. Teraz sie zmienilo, ale nasze koszty i finansowe i osobiste nie... i dlaczego moja rodzine musi przesluchiwac pracownik opieki spolecznej, gdy w naszym mieszanym malzenstwie pojawilo sie dzeicko???? Itp. itd. Pomijam to, ze wszystko kosztuje niemale pieniadze (dziesiatki dokumentow wszystkie tlumaczone, potwierdzane notarialnie i sma karta tez nie za darmo). A co jakbym stracil prace? Podpowiem, gfroziloby nam wydalenie zony z RP, gdyby akurat przyszedl czas przedluzania pobytu i musielibysmy udowodnic, ze stac nas na zycie w Polsce. Tobie ktos sprawdza stan konta i ocenia czy wysokosc zarobkow jest wystarczajaca na to bys mial zone i dzieci przy sobie, czy deportowana? Sorry nie zanm przypadkow polsko-polskich rodzin tak upokarzynach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygi Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 194.74.143.* 07.02.03, 12:55 Ludzie skoro tu sie pojawilo pare osob, ktorych zycie jest utrudnione przez tego typu urzednicze bzdury. To moze bysmy sie jakos skrzykneli i sprobowali jakos oficjalnie zaprotestowac, do rzecznika Praw Obyw. wyslac wniosek z wieksza iloscia podpisow itp. Moze macie pomysly. A propo pojawilo sie tu pare ludzi z watkiem polsko-czeskim. Jakbyscie chcieli powymieniac doswiadczenia, podrzucic pare pomyslow lub pogadac o obu kulturach itp. to napiszcie mmacko@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane 07.02.03, 13:14 Chyba nie jestes pierwszy... www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10391 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Lena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.03, 13:23 Jestem tą Leną :), jak będę miała nowe publiczne informacji, to na pewno podzielę się nią :) Polecam stronę poświęcą mieszanym rodzinom, tam ze znajduję się mój list do RPO www.obcokrajowcy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie W Stanach tez nie czeka sie trzech lat IP: *.firstunion.com 07.02.03, 15:20 Polacy tak placza o dyskryminacji i trudnosciach w Stanach, ale widac, ze w porownaniu z ukochana ojczyzna to betka. Wspolczuje wszystkim rodzinom, ktore sa w tej sytuacji. Wydaje sie jednak, ze urzednicza obrona "bastionu Polska" (przeciez cale miliony chca do nas emigrowac, nieprawdaz?) jest wazniejsza od zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liza Re: Lena IP: *.ds.uj.edu.pl 07.02.03, 21:36 Jestem studentka na UJ w Krakowie.Jestem obywatelka Ukrainy. Teraz jestem dopiero na II roku, czyli wszystko jeszcze przede mna!!!! Nie wiem jak sie ulozy moje zycie, ale jesli pokocham Polaka, to 20 razy sie zastanowie czy wyjsc za niego! Niestety nie wszyscy Polacy sa tolerancyjni. Czasami moi koledzy pytaja mi o stosunek Ukraincow do Polakow ?Otuz moja odpowiedz bzmi zawsze tak samo. Mamy takie same nastawienie do Polakow, jakie Polacy do Ukraincow. Zadnemu Polakowi nie zrobilam nic zlego- i nie zamiezam!!!! Staram sie byc mila dla kazdego i czekam od ludzi tegoz samego! podrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLISABEBE Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: 62.84.221.* 07.02.03, 18:23 Gość portalu: maciek napisał(a): > I dobrze, tak trzymac, nie potrzeba nam obcokrajowcow. Mieszkam > w Angli i widze do czego dobrodupnosc prowadzi. Prowadzi do > rozkladu spoleczenstwa. A CO TY TAM KUTASIE ROBISZ,POBIERASZ SZMAL Z KASY ZAPOMOGOWEJ WPIERDAJAC HERBATNIKI POPIJAJAC HERBATA.ANGLIK Z CIEBIE JAK ALI Z MOZAMBIKU FRAJERZE. Odpowiedz Link Zgłoś
sarn Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane 07.02.03, 18:46 dziękujemy za podsumowanie, OLISADEBE, wyjątkowo trafne, napisane ze swadą i dodatkowo piękną polszczyzną! wyjątkowo inteligentny, tolerancyjny dla poglądów innych i na dodatek uprzejmy z ciebie gość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza A Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.otvk.pl / 192.168.3.* 07.02.03, 19:30 Wobec tego co tam robisz rasisto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liza Re: Małżeństwa z cudzoziemcami są dyskryminowane IP: *.ds.uj.edu.pl 07.02.03, 21:42 -------------------------------------------------------------------------------- Jestem studentka na UJ w Krakowie.Jestem obywatelka Ukrainy. Teraz jestem dopiero na II roku, czyli wszystko jeszcze przede mna!!!! Nie wiem jak sie ulozy moje zycie, ale jesli pokocham Polaka, to 20 razy sie zastanowie czy wyjsc za niego! Niestety nie wszyscy Polacy sa tolerancyjni. Czasami moi koledzy pytaja mi o stosunek Ukraincow do Polakow ?Otuz moja odpowiedz bzmi zawsze tak samo. Mamy takie same nastawienie do Polakow, jakie Polacy do Ukraincow. Zadnemu Polakowi nie zrobilam nic zlego- i nie zamiezam!!!! Staram sie byc mila dla kazdego i czekam od ludzi tegoz samego! podrawiam wszystkich! -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bap Re:Ludzi obcej i wrogiej kultury nie chcemy! IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.03, 23:20 Do Europy w tym i teraz do Polski pcha sie cholota muzulmanska. Do czego to prowadzi widzimy na przykladzie takich krajow jak W. Brytania, Francja czy Niemcy czy tez juz u nas (Krakow). Jezeli jakas Polka wychodzi za takiego poparanca to niech jedzie do jego kraju kozy doic. Naplyw tej choloty nalezy zastopowac. Stosowac bezwglednie wydalenie w przypadku popelnienia przestepstw. Odpowiedz Link Zgłoś