gorby 20.07.06, 21:21 To taki sondaz, z ktorego powinien skorzystac pan Jaroslaw uwazeajacy,ze ta sprawa nie ma znaczenia dla jego rodakow. Ja oczywiscie mozwie,ze nie i ze przepedzilbym gada kijami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
husyta Morale księdza nie ma znaczenia, liczy się urząd 20.07.06, 21:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=940002&a=940002 Według Katechizmu Katolickiego, sakramenty „działają ex opere operato (dosłownie: "przez sam fakt spełnienia czynności") , NIEZALEŻNIE OD OSOBISTEJ ŚWIĘTOŚCI SZAFARZA, Tak więc, mimo oporów moralnych i duchowyc, posługa księdza UBeka jest taka samo (nie)skuteczna, jak posługa księdza pedofila Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Morale księdza nie ma znaczenia, liczy się ur 20.07.06, 21:33 husyta napisał: > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=940002&a=940002 > Według Katechizmu Katolickiego, sakramenty „działają ex opere operato > (dosłownie: "przez sam fakt spełnienia czynności") , NIEZALEŻNIE OD OSOBISTEJ > ŚWIĘTOŚCI SZAFARZA, > > > Tak więc, mimo oporów moralnych i duchowyc, posługa księdza UBeka jest taka > samo (nie)skuteczna, jak posługa księdza pedofila ============================================= Czy będąc lekarzem udzieliłbyś pomocy Kurskiemu ? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby bo tak zadecydowal sprytny i przebiegly KK ? 20.07.06, 21:38 wyfgodne, prawda ? W ten sposob mozna ukryc wszelkie zbrodnie pod ornatem i z obludnym swietoj.. usmiesz;kiem na pysku. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Morale księdza nie ma znaczenia - herezja z IV w. 21.07.06, 23:11 Kiedy to potępiono Donata za to, że uważał, że sakramenty nie są ważne, jeżeli udzielał ich kapłan znajdujący się w stanie grzechu. Sprzeciwiali się też ponownemu dopuszczaniu do Kościoła tych, którzy wyrzekli się wiary w czasach prześladowań. Przeciwni byli posłuszeństwu władzy cesarskiej. Występując przeciwko tezom donatystów, św. Augustyn głosił, że Kościół jest wspólnotą składającą się również z grzeszników oraz że łaska sakramentów nie zależy od moralności (dyspozycji) tego, kto nimi administruje. Widzimy tutaj, że ojcem tej herezji jest między Augustyn, więcej: pl.wikipedia.org/wiki/Donatyzm Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Uzupełnienie - morale księdza nie ma znaczenia 21.07.06, 23:32 Sakramentalizm katolicki zawiera wiele herezji; dwie z nich sa nastepujące: 1. Że łaska jest udzielana przez sakramenty (w tej herezji tkwił już kościół IV wieku) 2. Że morale szafarza sakramentów nie jest istotne; W ten sposób wyłaniający się kler zastąpił wiarę w skuteczność ofiary Jezusa złożónej na krzyżu wiarą skuteczność sakarmentu, oraz ustanowił się monopolistycznym szafarzem łasku udzielanej rzekomo w sakramentach, czyli innym i słowy, ogłosił się pośrednikime pomiędzy Bogiem a ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
jaerk Re: Czy pozwolilbys ksiedzu- UBekowi pochowac mat 20.07.06, 21:51 Czy pozwoliłbyś lekarzowi ubekowi operować twoje dziecko?? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby [...] 20.07.06, 21:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaerk Re: ksiadz nie leczy. On wprawia w schizofrenie,m 20.07.06, 21:56 dziękuję za kulturalną odpowiedź (co prawda trochę nie na temat) - ale cóż mogłem się tego spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: ksiadz nie leczy. On wprawia w schizofrenie,m 20.07.06, 21:59 No coz, musialbym ci zrobic dluugi wyklad ale mi sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
luciferrr Re: Czy pozwolilbys ksiedzu- UBekowi pochowac mat 20.07.06, 21:52 Oczywiście. Matkę UBeczkę,chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Dobre ! swoja droga to panowie nie wyjasnili 20.07.06, 21:56 imienia Jadwiga na liscie Wildsteina. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Czy pozwolilbys ksiedzu- UBekowi pochowac mat 20.07.06, 22:01 Nie mam tego problemu,moja stara matka nie jest katoliczka,i dzieki Bogu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorby ksiadz UBek jednak,zarzadzajacy cmentarzem moze 20.07.06, 22:06 jednak ODMOWIC pochowania twojej matki na polskim cmentarzu. Czy masz swiadomosc w jakim wrednym zyjesz kraju ? Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: ksiadz UBek jednak,zarzadzajacy cmentarzem mo 20.07.06, 22:17 Odmówić nie może, jeśli cmentarz katolicki jest jedynym cmentarzem w danej miejscowości, natomiast może nie wpuścić do kościoła trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ksiadz UBek jednak,zarzadzajacy cmentarzem mo 20.07.06, 22:18 Oj,giwi,ale ty naiwna/y!!! Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: ksiadz UBek jednak,zarzadzajacy cmentarzem mo 20.07.06, 22:24 Takie są przepisy. Byłam świadkiem pogrzebu samobójczyni. Z miejscem nie było problemu, ale ksiądz na cmentarz nie przyszedł. Teraz kilka dni temu był chowany znajomy ateista. Też nie było żadnych problemów z kwaterą, natomiast ksiądz nie wpuścił trumny do kościoła, ponieważ rodzina zmarłego nie była w stanie dostarczyć zaświadczenia, że był praktykującym katolikiem. Ale o dziwo mszę żałobną odprawił. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby nie bierzesz pod uwage roznych okolicznosci 20.07.06, 22:28 Zaloizmy, ze Wanda ma rodzinny grobowiec na katolickim cmentarzu. Jej mama i ona sama nie sa katoliczkami. Wanda wystepuje nawet oficjalnie o wykreslenie z listy parafian, jezeli znalazla sie na niej przypadkowo jak my wszyscy wskutek chrztu. Co wtezdy ? Czy ksiadz ma prawo odmowic pochowku na katolickim cmentarzu, na ktorym znajduje sie rodzinny grobowiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: nie bierzesz pod uwage roznych okolicznosci 20.07.06, 22:36 Ten znajomy ateista był chowany w Warszawie na katolickim cmentarzu, z tego wniosek, że nie musi odmówić. Wydaje mi się, że miejsce pochówku to jedno, a ceremoniał katolicki to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 powinienem sie obrazic na Ciebie za ban ale 20.07.06, 23:12 wracam do dyskusji,przeciez dosc istotnej ze wzglledu na panujace w RP w tej sprawie bezprawie. W tym pomylonym kraju decyzja nalezy do zarzadzajacego cmentarzem ksiedza. W prasie mozna poczytac rozne bulwersujace informacje w tej sprawie. Prawo Pomrocznej nie reguluje jednoznacznie tej sprawy i umywa rece od decyzji Watykanczyka, byc moze UBeka. Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: powinienem sie obrazic na Ciebie za ban ale 20.07.06, 23:23 Księdza też obowiązują przepisy. W tym linku www.nsj.wlodawa.info/index.php?menu=kancelaria jest informacja o zasadach chowania zmarłych na cmentarzach katolickich: Prawo do uroczystego pogrzebu mają wierzący i praktykujący katolicy oraz te osoby, które przed śmiercią pojednały się z Bogiem. Zmarli, którzy nie spełnili tych warunków, zasługują na pogrzeb w pewien sposób ograniczony. Zmarli, którzy nie utrzymywali za życia kontaktów z Kościołem (ateiści, obojętni religijnie, członkowie sekt) mają prawo do pochowania na cmentarzu wyznaniowym, ale bez udziału księdza. Rodzina zmarłego, przy ustalaniu terminu pogrzebu, powinna przedstawić: - akt zgonu (wydany przez lekarza), - świadectwo zgonu (wydane przez Biuro Ewidencji Ludności), - zaświadczenie o udzieleniu Sakramentu chorych i Wiatyku (Komunii świętej), jeśli zgon nastąpił poza parafią lub w szpitalu (wystawia je kapelan szpitala). O zbawieniu lub potępieniu człowieka decyduje jedynie BÓG! Za wszystkich zmarłych, w tym również za samobójców, wolno się modlić i polecać ich miłosierdziu Stwórcy. --------------- Ostatnie zdanie wyjaśnia dlaczego była msza żałobna za tego mojego znajomego, choć trumna została przed kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 jakas tam parafia w jakiejs tam Wlodawie 20.07.06, 23:41 to dla Ciebie wykladnia polskiego prawa ? Co mnie obchodzi belkot jakiegos ksiedza,moze UBeka ? Powiedz mi lepiej kto zadecydowal o podziale polskich cmentarzy na wyznaniowe lub nie ? Jaki jest w tej sprawie przepis prawny ? Ciekaw jestem skad sie w ogole ten problem wzial. Czy domagali sie tego zmarli,ktorym bylo za ciasno razem ? Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: jakas tam parafia w jakiejs tam Wlodawie 22.07.06, 00:42 Ten, wg Ciebie, bełkot nosi nazwę prawa kanonicznego. Obowiązuje na wszystkich cmentarzach katolickich z uwzględnieniem pewnych miejscowych zwyczajów. Cmentarze wyznaniowe istnieją od kilkuset lat. Pierwsze pochówki były organizowane na placach przykościelnych, stąd do dziś noszą one nazwę cmentarzy. Cmentarze przykościelne były niewielkie. Ich wielkość wyznaczał cień kościoła. Cmentarze komunalne pojawiły się chyba po wojnie, ale i tam można chować zmarłych w obrządku wyznaniowym. Problem wziął się stąd, że cmentarze wyznaniowe znajdują się obecnie w takich miejscach, że nie można ich rozbudować a ludzie umierają, więc miasta muszą zapewnić pochówek. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: jakas tam parafia w jakiejs tam Wlodawie 22.07.06, 01:06 Co mnie obchodzi jakiej prawo kanoniczne ? To prawo jest prawem wewnetrznym KK. W panstwie obowiazuje prawo panstwowe. zwracam Ci uwage na fakt,ze cmentarze wyznaniowe nie istnieja na zachodzie i jakos nieboszczycy ani sie nie bija ani nie kloca.zwykle rodziny wykupuja sobie miejsca na cmentarzach kierujac sie glownie wyznaniem ale to sa cmentarze komunalne i dostepne dla wszystkich. Decyduja tylko mozliwosci zakwaterowania kolejnego nieboszczyka, coraz mniejsze w miastach zreszta. Rozwiazaniem jest oczywiscie kremacja zwlok,na ktora coraz czesciej godza sie katolicy.Szufladka z prochami katolika nie ma nic przeciw ulozeniu jej obok szufladki ateisty.Z muzulmanami i z Zydami bywa troche gorzej,bo ich trzeba ukladac w okreslonej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
giwi Re: jakas tam parafia w jakiejs tam Wlodawie 22.07.06, 01:38 Niestety, ale nie masz racji. Na Zachodzie są cmentarze wyznaniowe. Nie wiem czy we wszystkich krajach ale np. w Anglii, Francji i Włoszech są. Prawo kanoniczne powinno Cię obchodzić, bo przecież twierdziłeś, że na cmentarzu katolickim nie można pochować ateisty, choć prawo kanoniczne nie zabrania tego. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: jakas tam parafia w jakiejs tam Wlodawie 22.07.06, 01:53 Cos Ci sie pobzdyngolilo,Giwi. Ja pisalem o kuriozalnym zakazie chowania niekatolikow w Polsce. To co piszesz o Anglii czy Francji jest ewidentna nieprawda. Gdziez znalezliby oddzielne miejsce dla muzulanow tak przeciez licznych w tych krajach ? Poza tym we Francji obowiazuje od poczatku wieku zasada laickosci panstwa. Cmentarze sa zarzadzane przez administracje panstwowa i zaden Koran,Talmud czy kodeks kanoniczny dla panstwa nie istnieja. Kazdy sobie wierzy w co chce na wlasna reke,Religia dla panstwa nie istnieje.Nie istnieje ona rowniez w stosunku do wlasnosci panstwowej jaka sa cmentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ksiadz UBek jednak,zarzadzajacy cmentarzem mo 20.07.06, 22:17 Jest w Wawie Północny Komunalny,hehe,bez nich sie wiec obedzie,a świeccy mistrzowie ceremonii tez są.Jak mamuska sobie zazyczy,to brat w wierze ceremonie poprowadzi i to za darmola,tez chrześcijanin,ale nie katolik.Katolikow Bog nie slucha,im wiecej sie modlą,tym wiecej jest na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 Re: ksiadz UBek jednak,zarzadzajacy cmentarzem mo 20.07.06, 23:48 Poki co chyba w Polsce nie ma instytucji organizujacych pogrzeby swieckie na odpowiednim poziomie. Ludzie chca aby pochowek bliskich byl uroczysty wiec plaszcza sie przed ksiezmi nawet gdy sa niewierzacy. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czy pozwolilbys ksiedzu- UBekowi pochowac mat 21.07.06, 23:22 Czemu nie? On nie grzebie jako człowiek, tylko jako ksiądz. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Zbierał informacje jako ksiądz, kapował 21.07.06, 23:36 jako grzeszny człowiek ... Umiał rozdzielić swój urząd od swego morale Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Skoro morale księdza nie ma znaczenia, to ... 21.07.06, 23:48 właściwie jakakolwiek moralność księży nie obowiązuje; Odpowiedz Link Zgłoś
gorby takie moznaby wyciagnac wnioski chociazby 21.07.06, 23:53 z kodeksu kanonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Katechizm, artykuł 1128 21.07.06, 23:57 1128 Taki jest sens stwierdzenia Kościoła4l, że sakramenty działają ex opere operato (dosłownie: "przez sam fakt spełnienia czynności"), czyli mocą zbawczego dzieła Chrystusa, dokonanego raz na zawsze. Wynika stąd, że "sakrament urzeczywistnia się nie przez sprawiedliwość człowieka, który go udziela lub przyjmuje, lecz przez moc Bożą"42. W chwili, gdy sakrament jest celebrowany zgodnie z intencją Kościoła, moc Chrystusa i Jego Ducha działa w nim i przez niego, niezależnie od osobistej świętości szafarza. Skutki sakramentów zależą jednak także od dyspozycji tego, kto je przyjmuje. 1129 Kościół naucza, że dla wierzących sakramenty Nowego Przymierza są konieczne do zbawienia43 Odpowiedz Link Zgłoś
gorby hehehe. Czy ten katechizm napisal Pan Bog ? 22.07.06, 00:19 Daje ten katechizm wyraznie zezwolenie na ksieza niemoralnosc jak kodeks kanoniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Pan Bóg dał Biblię, kler wymyślił katechizm 22.07.06, 00:24 Pan Bóg dał Biblię, kler wymyślił katechizm, w którym zawarł 'nauki' konieczne do zbawienia. Kradzież, cudzołóstwo, obmowa, kłamstwo - to są grzechy powszednie, (lekkie); odrzucenie nauki KK o pośredniej roli kleru w dystrybucji łaki Bożej, jest grzechem śmiertelnym; za to się idzie do piekła, bez szans na czyściec, chyba że wrocisz na łono KK; Odpowiedz Link Zgłoś
gorby z biblia jest cala historia, a katechizm .. 22.07.06, 00:33 zmienia sie tak jak klerowi jest wygodnie. Przypominam ci,ze za PRL wystarczyla zdrowaska za odpuszczenie grzechu aborcji. Im wieksza wladza KK tym wieksze nakazy i represje dla owieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta teraz wystarczy przyjęcie hostii 22.07.06, 08:13 KK podzielił grzechy na lekkie i ciężkie, choć gotowej listy grzechów lekkich i cięzkich na potrzeby owieczek nie podał; tylko kler jest w stanie rozpoznać grzech lekki od ciężkiego; dochodzi z tego powodu do takich kuriozalnych nauk, że morderstwo może być potraktowane jako grzech lekki i do zgładzenia winy wystarczy przyjęcie hostii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31570036&a=31688071 Odpowiedz Link Zgłoś
gorby pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowiekiem? 21.07.06, 23:46 Jak myslisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 21.07.06, 23:55 PRacownik SB wybrał pracę, która oznaczała jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:01 Co to znaczy "oznaczala jedno" ? Nie zapominaj,ze SB byla tak samo legalna instytucja jaka jest dzisiaj ABW i ze sluzyla tak samo panstwu jak ona. Nie zapominaj, ze SBcy pracowali czesto z przekonania o slusznosci sprawy. Jak ikwizycja chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:07 Co znaczy? Czym było tamto państwo wiadomo. Mogli sobie wierzyć w co chcieli- cel pracy był jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:15 Hehehe. Czy Ty wiesz czym jest i czym chce byc to panstwo sterowane przez KK ? Jak Ci chyba wiadomo panstwa wyznaniowe maja tyle wspolnego z demokracja ile komusze. Qamo juz wylaczanie z lustracji,wiec stawianie ponad prawem jakies grupy swadczy o antydemokratycznych jego dzialaniach. Nie wpominam juz o zamachu na wolnosc slowa, zmonopolizowaniu mediow i ich upolitycznieniu, nie wspominam o indoktrynacji religijno-nacjonalistycznej itd. Oczywiscie tego typiu dzialania wywoluja i beda wywolywaly sprzeciw. To panstwo bedzie go zwalczalo moze poprzez inny rodzaj SB ? Czy dla Cibie takie panstwo bedzie lepsze pod wzgkledem moralnym od PRL ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:21 chło chło chło. wiedziałem że do tego wwcześniej, czy później dojdziesz. Moim zdaniem twoje opinie o Polsce i KK to iluzje wynikające z czytania bzdetów. To by było na tye. Nie musisz odpowiadać. KK powinien poddać się lustracji, a także dekomunizacji (przy czym zamiast urzędników usuwano by z życie publicznego, czy z posługi kapłańskiej współpracowników którzy nie naprawili tego co zrobili odpowiednio wcześnie- za PRLu najlepiej). To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:29 A do czego innego mozna dojscgdy sie jest neutralnym ideowo,bo ateista i zna sie troche historie ? Brak demokracji uprzywilenowanie idei lub grupy prowadzi zawsze do dewiacji i przemocy. Nie chcialbym abys mi przyznal racje na podstawie autopsjji za 2 lata. Nie zycze tego Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:33 Jakoś nie sądzę by to twoje nieżyczenie mogło się spełnić. Historia ma to do siebie że baaaaaardzo łatwo można nią manipulować. Jak już w głowie człowieka zakiełkuje jakaś idea, znajdzie dla niej potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:38 To co sie dzieje w Polsce jest niemal klasycznym schematem budowania dyktatury. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: pracownik SB byl funkcjonarjuszem czy czlowie 22.07.06, 00:39 Jakoś tego nie widzę, ale skoro chcesz tak sądzić, to proszę bardzo. Droga wolna;) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: przez radiomaryjne okulary tego nie widac,wie 22.07.06, 00:48 Nie wiesz. Mniejsza z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Dlaczego Dziwisz zablokował ujawnienie księży SB 22.07.06, 00:00 Czy zostałyby skompromitowane kolejne wielkie nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby nie tylko Dziwisz. Poczytaj co mowi Michalik 22.07.06, 00:07 2 lipca „Nie mam zamiaru »a priori« czynić żadnych kroków wobec księży, którzy zostaną oskarżeni o kolaborację przez prasowe denuncjacje. Nie Kościół stworzył ten nieludzki system i nie jego rzeczą jest wymierzanie sprawiedliwości, dociekanie prawdy czy oskarżanie w tej kwestii”. abp Józef Michalik w wywiadzie „Będziesz miłował...” Moim zdaniem caly episkopat jest przeciw,bo to wykazalaby koscielna zgnilizne. Podobno wsrod czerwonych beretow sa tez kapusie. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta Ilu kościelnych 'autorytetów' pracowalo dla SB? 22.07.06, 08:18 I właśnie ta blokada jest zastanawiająca; I ciekawe, jak kościół poradzi sobie ze swoimi kapusiami; zapewne wiedzą, kto kapował, ale ujawnić tego się boją, bo byłoby zbyt wiele skandali, gdyby się okazało, że jeszcze kilku 'autorytetów' pracowalo dla SB. Teraz katolik nie wie, czy w konfesjonale siedzi szczery ksiądz, czy kapuś; ale nauczono go, że to nie ma znaczenia dla ważności sakramentu; on musi być szczery, ksiądz w konfesjonale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz kazdy ksiadz jest trefny.... 22.07.06, 00:25 jak nie ubek, to pedofil, lapowkarz, czy inna patologia, co za roznica ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: kazdy ksiadz jest trefny.... 22.07.06, 00:28 Zdecydowanie koszerni to księża nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:36 ze taki pewny jestes ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:37 A gdzieś Ty wyczytał w moim poście pewność? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:38 A poważnie. Koszerność chyba nie do tego się odnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:43 mi sie kojarzy z malosolnym ogorkiem, ale nie mialem PISiora ksiedza w buzi, wiec pewnosci nie mam, Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:46 Przeczytaj sobie co oznacza koszerność. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:51 jestem liberalem, i nie podniecam sie tymi, zydofobskimi haslami, Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 00:53 koszerność jest żydofobiczna?:) Mocne:D Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:05 nie jestem takim maciarewiczem, jak ty, Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:07 Nie bardzo wiem co to ma znaczyć... przy okazji możesz mi powiedzieć skąd się wzięło to "a" w nazwisku Macierewicza? To bardzo powszechny błąd na forum... i nie tylko chyba, Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:17 chitler, to tez blad ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:27 ortograficzny rasizm ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:30 Masz jakąś manię na punkcie izmów;P Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:39 czy ty wiesz nadczlowieku, co to jest mania ? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: sprawdzales im napletki, jako ministrant... 22.07.06, 01:44 No... jeśli ktoś widzi wszędzie rasistów na przykłąd to ma manię zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: wyszedl z ciebie radiomaryjny uczen. Tfuj ! 22.07.06, 00:42 W którym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby w tym 22.07.06, 00:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45585584&a=45657470 Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: w tym 22.07.06, 00:47 Jakoś nie rozumiem. On mówi, że księża są trefni, więc ja potwierdzam że faktycznie nie są koszerni. Gdie tu coś niewłaściwego, czy radiomaryjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: no to sobie to przemysl. Dobranoc 22.07.06, 00:54 Prędzej mi się mózg zlasuje niż dotre na ścieżki myslowe, które doprowadziły cię do takiego wniosku. Ale niech Ci tam będzie. Dobranoc Radiomaryjny Humbak Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Ten problem - nie w odniesieniu do Polski, 22.07.06, 01:13 ale generalnie - jest przedyskutowany w znanej powiesci Grahama Greeen'a pt. "Moc i chwala". Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_mozdzek Matkę?? Twoją?? Czemu nie. Ale czy on by chciał??! 22.07.06, 07:38 Odpowiedz Link Zgłoś