Dodaj do ulubionych

Wyborcom PO gratulujemy :)

24.07.06, 17:05
Poseł PO Sławomir Nowak uważa, że w związku z planami zmiany ordynacji
samorządowej Platforma będzie musiała zastanowić się nad szukaniem
koalicjantów w wyborach samorządowych m.in. wśród takich partii, jak PSL.

źródło: pap
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz.ilicz Jak tak można ? Partia polityczna, która nie wyklu 24.07.06, 17:14
      cza koalicji z innymi partiami ?
      To jakiś wyskok natury politycznej w IV RP.
      Przecież od dawna wiadomo, że niektórym partiom to po prostu nie uchodzi.
      Noblesse oblige, no nie ?
    • dr.szfajcner Re: Wyborcom PO gratulujemy :) 24.07.06, 17:22
      asienka32 napisała:

> Poseł PO Sławomir Nowak uważa, że w związku z planami zmiany ordynacji
      > samorządowej Platforma będzie musiała zastanowić się nad szukaniem
      > koalicjantów w wyborach samorządowych m.in. wśród takich partii, jak PSL.

No coz takie sa standardy w IV Rzeczypospolitej.
      Przypominam ze IV Rzeczypospolita, w oparciu o swoje standardy
      proklamowal Prezydent IV Rzeczypospoliej Pan LECH KACZYNSKI.
    • l.o.r.t.e.a PO i PSL to najprawdopodobniej przyszła koalicja 24.07.06, 17:26
      rządowa. Obie partie są w centrum.
      • asienka32 No to bedziemy mieć rzad profesjonalistów :) 24.07.06, 17:29
        Bentkowski
        Pawlak
        Kalinowski
        Sawicki
        Podkański
        • l.o.r.t.e.a Wolę polskich "profesjonalistów" od kundli na 24.07.06, 17:31
          amerykańskiej smyczy. Wolę wsiowego głupka spod Sieradza w fotelu ministra rzadu
          RP od jaśnie wykształconego oksfordczyka, który do kamery mówi to co mu napisano
          w faksie z amerykańskiej ambasady.
          • asienka32 Re: Wolę polskich "profesjonalistów" od kundli na 24.07.06, 17:33
            l.o.r.t.e.a napisał:

> amerykańskiej smyczy. Wolę wsiowego głupka spod Sieradza

A kogoż to masz na myśli, boz Sieradza zdaje się startował nie kto inny jak
            Wojciech Olejniczak.
            • dr.szfajcner Re: Wolę polskich "profesjonalistów" od kundli na 24.07.06, 17:43
              asienka32 napisała:

> A kogoż to masz na myśli, boz Sieradza zdaje się startował nie kto inny jak
              > Wojciech Olejniczak.

Chlopi zdaje sie juz zaluja, ze ministrem rolnictwa
              jest "ich" Endrju a nie "onych" Olejniczak.
        • elfhelm no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 17:49
          mimo, że wygląda jak "Zdzisio rolnik" zrobił dla wsi więcej dobrego od
          PZPRemiera z wyrokami i Krzysztofa Jurgiel Taxi

Podkański, co się spotykał z nieżyjącym Czapskim już jest w okolicach PiSu (Piast)

Sawickiego też PiS chciał podkupić :)
          • asienka32 Re: no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 17:52
            elfhelm napisał:

> mimo, że wygląda jak "Zdzisio rolnik" zrobił dla wsi więcej dobrego od
            > PZPRemiera z wyrokami i Krzysztofa Jurgiel Taxi

ja tam nie za bardzo kojerzę co on dla tej wsi zrobił

> Podkański, co się spotykał z nieżyjącym Czapskim już jest w okolicach PiSu
            (Pia
            > st)
            na tyle bliskie to okolice, ze go z oficjalnej strony nie usunęli :)
            www.psl.org.pl/wladze/kp/index.php
            > Sawickiego też PiS chciał podkupić :)
            Przyznaj Elfuś, uczciwie,ze jeszcze rok temu obraziłbyś się, gdyby ktoś
            powiedział Ci, że będziesz bronił z przekonaniem tych trzech panów :)
            • elfhelm Re: no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 17:57
              > ja tam nie za bardzo kojerzę co on dla tej wsi zrobił

chociażby wynegocjował przyzwoite warunki akcesyjne dla rolników

> na tyle bliskie to okolice, ze go z oficjalnej strony nie usunęli :)

Podkańskich jest dwóch - Zdzisław i Lesław

> Przyznaj Elfuś, uczciwie,ze jeszcze rok temu obraziłbyś się, gdyby ktoś
              > powiedział Ci, że będziesz bronił z przekonaniem tych trzech panów :)

Cóż :) Obrona PSLu jest wciąż mniej hańbiąca od obrony PiSu, SO czy LPRu :)

A jednak PSL drugi raz uniknął sprzedania się jak tania dziwka. Najpierw dał się
              wykiwać Millerowi, teraz nie sprzedał się Jarkowi.

I cieszy mnie, że aferzyści z PSLu z tej partii odchodzą - np. do PiSu (tak
              działacze z Pruszcza Gdańskiego zamieszani w intrygujący wykup działek)
              • asienka32 Re: no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 18:02
                > Podkańskich jest dwóch - Zdzisław i Lesław

Aaaa... to widzę, ze rozdwojenie to nie tylko przypadłość kaczyńskich jest :)

> Cóż :) Obrona PSLu jest wciąż mniej hańbiąca od obrony PiSu, SO czy LPRu :)

Trocche odwracasz kota ogonem, ale doceniam

> A jednak PSL drugi raz uniknął sprzedania się jak tania dziwka. Najpierw dał
                si
                > ę
                > wykiwać Millerowi, teraz nie sprzedał się Jarkowi.

A jako ekskluzywna panienka się sprzedadzą?

> I cieszy mnie, że aferzyści z PSLu z tej partii odchodzą - np. do PiSu (tak
                > działacze z Pruszcza Gdańskiego zamieszani w intrygujący wykup działek)

Intrygujący wykup działek w okolicach Trójmiasta to mi się najbardziej kojarzy
                z nazwą Matemblewo.
                • elfhelm Re: no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 18:10
                  > Aaaa... to widzę, ze rozdwojenie

Zbieżność nazwisk może być przypadkowa.
                  Ale gdyby taką uwzględniać, to w PiS mielibyśmy roztrojenie - Mamrotek, Bulgotek
                  i ten poseł pijaczyna z gdyńskiego okręgu.

> Trocche odwracasz kota ogonem, ale doceniam

PSL jest partią stołkożerną i to jest "fakt autentyczny". Chociaż trudno nie
                  zauważyć, że w pazerności ostatnio PiS i sp. wszystkich przebija (uzdrowiska,
                  służba cywilna, próba podejścia pod TK, przehandlowani RPO i RPD...).

> A jako ekskluzywna panienka się sprzedadzą?

Lepiej korzystać z usług ekskluzywnej panienki niż z przydrożnej taniej tirówki.

> Intrygujący wykup działek w okolicach Trójmiasta to mi się najbardziej kojarzy
                  > z nazwą Matemblewo.

I działaczami ś. p. AWS. Ale sprawa Rusocina jest ciekawsza.
                  • asienka32 Re: no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 18:13
                    O co chodzi z Rusocinem, masz gdzieś linka?
                    • elfhelm Re: no cóż akurat Kalinowski 24.07.06, 18:15
                      miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,2597686.html
                      Starosta zatwierdza bezprawny projekt działacza PiS
                      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3475944.html
      • kubala11 Re: PO i PSL to najprawdopodobniej przyszła koali 25.07.06, 08:55
        l.o.r.t.e.a napisał:

> rządowa. Obie partie są w centrum.

Lortea, jak cie lubię, ale łudzisz się ,że Pawlaki przekrocza 5% próg. Centrum
        PSL-u tez mnie ubawiło.
    • michal00 Szukajcie, a znajdziecie 24.07.06, 17:27
      Jezeli nie PSL, to SLD. Kalisz rzekl - "Nie ma żadnych OFICJALNYCH rozmów o
      współpracy czy koalicji".
    • eboshi I kto to mówi :) 24.07.06, 17:34
      Koalicja PO+PSL do koalicji PiS+SO+LPR ma sie tak jak czerstwa bułka do
      parującej końskiej kupy.

Skoro ty przełknęłaś So i LPR w rzadzie to ja bez trudu zaakceptuje Pawlaka.
    • elfhelm blok z PSL jest przecież naturalny 24.07.06, 17:47
      zwłaszcza, że największe pajace z PSL poszły już do LPR czy Piasta

I w przeciwieństwie do samoobrońskich cwaniaków wielkoobszarników wyłudzających
      milionowe kredyty kilka osób w PSL zna się na sprawach wsi, co zresztą wyszło w
      trakcie negocjacji.

A PSL niby było takie łase na stołki, a jednak Kaczorkom się nie sprzedało :)
      • haen1950 Re: blok z PSL jest przecież naturalny 24.07.06, 18:01
        elfhelm napisał:

> zwłaszcza, że największe pajace z PSL poszły już do LPR czy Piasta
        >
        > I w przeciwieństwie do samoobrońskich cwaniaków wielkoobszarników
        wyłudzających
        > milionowe kredyty kilka osób w PSL zna się na sprawach wsi, co zresztą wyszło
        w trakcie negocjacji.

Od kilku już miesięcy jestem zdrowo wqu..ony na platformę, że nie rozszerza
        swoich zdolności koalicyjnych i włazi prosto w buty UW, pieknej partii ale
        niezrozumiałej dla hołoty od piwa i kiełbasek. Już sama prounijność tych
        ugrupowań plus elektorat pwowincji tej nie spod budki z piwem stwarzają
        naturalne podstawy sojuszu, szyld PSL musi przetrwać, to historia naszej
        niepodległości. Obronili się przed kaczorkami, trwają, hańbą by było nie podać
        im polskiej ręki.
        • elfhelm tak tragicznie nie jest jeszcze 24.07.06, 18:02
          UW zagłosowałaby przeciw CBA czy becikowemu, dając super argument PiSowcom do
          kolejnych ataków hehe
    • abstrakt2003 a tobie pożal się Boże liberałko 24.07.06, 17:51
      gratuluję głosowania na blok socjalistów PiS+SO+LPR
      ====================================================
      • asienka32 Ile razy pożalsięboże tłumoku mam Ci tłumaczyć 24.07.06, 17:53
        e nie głosowałam na niżej wymienionych :)))))

abstrakt2003 napisał:

> gratuluję głosowania na blok socjalistów PiS+SO+LPR
        > ====================================================
        • hrabia.m.c Re: Ile razy pożalsięboże tłumoku mam Ci tłumaczy 24.07.06, 18:00
          Gratuluje asieńce oddania głosu na Wierzejskiego
          • asienka32 Re: Ile razy pożalsięboże tłumoku mam Ci tłumaczy 24.07.06, 18:03
            oddałam głos na ostatniego z listy PJKM i do tej pory mam wyrzuty sumienia, ze
            chłop od żony po pysku dostał za ten trzeci oddany na niego głos :)
          • haen1950 Re: Ile razy pożalsięboże tłumoku mam Ci tłumaczy 24.07.06, 18:05
            A kogo asieńka własciwie reprezentuje, katarynę już zakwalifikowałem.
            • asienka32 Obiecaj! 24.07.06, 18:09
              ze o wynikach śledztwa będziesz na bieżąco informował :)
        • wkkr1 tym bardzie żal mi ciebie 24.07.06, 18:13
          nie masz żadnego wpływu na to kto bedzie rządził!
          • asienka32 Re: tym bardzie żal mi ciebie 25.07.06, 08:21
            a nie przyszło ci do głowy aby żałować tych, co im jest źle w zyciu a nie
            każdego kto ma inne poglądy?

To nie zal słoneczko, to po prostu nietolerancja.
            • abstrakt2003 ci którym żle w życiu nalezy się współczucie! 25.07.06, 09:10
              idealistów mi żal!
              • asienka32 Re: ci którym żle w życiu nalezy się współczucie! 25.07.06, 09:17
                Żal to stan ducha w wyniku doznanej straty.
                Jaką stratę doznajesz w wyniku tego, że ktoś ma inne poglady niż Ty?
                • abstrakt2003 nie chodzi o podlądy tylko postawę życiową 25.07.06, 10:02
                  idealizm jest nie skuteczny! Liczy się pragmatyzm i działanie!
                  ============================================================================
                  nie chodzi o "żal" jako taki, tylko związek frazeologiczny "żal mi ciebie".
                  • asienka32 Re: nie chodzi o podlądy tylko postawę życiową 25.07.06, 10:22
                    I tu wracamy do punktu wyjścia. czemu żal Tobie mnie, skoro mnie samej ze
                    swoimi poglądami jest dobrze?
                    • abstrakt2003 Bo siedzi na forum gadza to i owo a nawet 25.07.06, 10:27
                      nie głosujesz! To jest żałosne.
                      • asienka32 Re: 25.07.06, 10:36
                        abstrakt2003 napisał:

>Bo siedzi na forum gadza to i owo a nawet nie głosujesz!

Czy możesz mi na polski przetłumaczyć, co jest według Ciebie żałosne?

>To jest żałosne.
                  • humbak Re: nie chodzi o podlądy tylko postawę życiową 25.07.06, 12:10
                    Straszny z Ciebie cynik wyłazi:) Pragmatyk wielkich rzeczy nie dokona. Nadaje się jedynie do doraźnych działań.
    • humbak Re: Wyborcom PO gratulujemy :) 24.07.06, 19:11
      Echchch... może jakimś cudem wpadną na UPR? Tyle że oprócz tego ktoś musiałby rozstrzelać kierownictwo:/
    • chcacy Re: Wyborcom PO gratulujemy :) 25.07.06, 08:50
      Lepsze chłopki z PSL niż Samoobrony.
      • jaga90 Elfhelm się szczęśliwie odnalazł! 25.07.06, 09:08
        Już obawiałem się, że z tego forum zniknął bezpowrotnie niejaki elfhelm, dla
        mnie znany z bezkrytycznego stosunku do wszelkich wpadek trzeciej władzy czyli
        sądownictwa i generalnie sitwy prawniczej, zaciekły krytyk propozycji
        jakichkolwiek zmian w chorym systemie trzeciej władzy!
        Szukałem go w wątkach dotyczących tych właśnie spraw a tu nagle odnajduje się w
        zupełnie innej dziedzinie - chyba ogólnej polityki.
        Elfhelm, jesteś bardzo, bardzo elastyczny! Odnoszę wrażenie, że robisz to na
        jakieś zamówienie zwiazane z aktualnym i glosnym tematem .
    • echo_o Tusk i Pawlka ? :) Stara miłość... 25.07.06, 09:41
      ...nie rdzewieje.
      Już kiedyś pląsali nocnego kontr-edansa :)
    • ayran Re: Wyborcom PO gratulujemy :) 25.07.06, 10:08
      Jako wyborca PO dziekuję za gratulacje. Jeszcze parę takich newsów i
      przestraszony PiS spowolni pracę nad ustawą ordynacyjną tak, by nie dało się
      jej uchwalić przez wyborami.
    • bush_w_wodzie dobry pomysl 25.07.06, 11:06

psl ma baze na wsi a po w miescie. nie ma powaznych przeszkod ideowych ktore
      uniemozliwalyby powstawanie lokalnych koalicji. no i nikt mi nie powie ze psl
      nie jest duzo przyzwoitsza partia niz samoobrona
      • humbak Re: dobry pomysl 25.07.06, 12:00
        Nie powinieneś pytać czy jest to koalicjant lepszy od SO, tylko czy jest to koalicjant dobry.
        • bush_w_wodzie Re: dobry pomysl 25.07.06, 12:07
          humbak napisał:

> Nie powinieneś pytać czy jest to koalicjant lepszy od SO, tylko czy jest
          > to koalicjant dobry.

toz napisalem wczesniej. to o so to bylo po to zeby mozna bylo porownac to co
          robi po z tym co robi pis
          • humbak Re: dobry pomysl 25.07.06, 12:13
            Hmmm... w sumie racja. Pisząc o różnicach ideowych masz na myśli ogólną charakterystykę partii, czy program?
    • basia.basia PiSowi gratulujemy perfidii! 25.07.06, 12:53
      www.dziennik.krakow.pl/public/?2006/07.25/Kraj/32/32.html
      Skrót:

Kraj 25-07-2006

Walczą wszyscy, wygrywa PiS

Nowa ordynacja wyborcza do rad gmin i powiatów oraz sejmików wojewódzkich będzie
      korzystna przede wszystkim dla Prawa i Sprawiedliwości.
      (...)

O nowym pomyśle rządowej koalicji - blokowaniu list w wyborach samorządowych -
      powszechnie sądzi się, że ma na celu wciągnięcie do samorządów Samoobronę i LPR.
      To błędne przekonanie, bo tak naprawdę blokowanie list wzmacnia najsilniejsze
      ugrupowanie w danym bloku i to dzięki głosom oddanym na mniejsze ugrupowania.
      Wzmocnienie jest tym większe, im większa jest różnica poparcia dla lidera grupy
      i jej pozostałych członków. Z ostatnich sondaży wyborczych wynika więc, że nowa
      ordynacja będzie najkorzystniejsza dla PiS.(...)

Przegrać, czyli wygrać

Najlepiej można to prześledzić na najnowszych sondażach wyborczych. Ostatnie
      badania OBOP dają PO 32 proc., PiS - 24 proc., SLD - 10 proc., Samoobronie - 7
      proc., SdPl - 4 proc., LPR i PSL - po 3 proc., a Krajowej Partii Emerytów i
      Rencistów - 2 proc. Gdyby w danym okręgu wybierano 8 radnych, to PO miałaby ich
      4, PiS - 3, a SLD - 1; pozostałe ugrupowania nie zdobyłyby mandatu.

Jeśli PiS, Samoobrona i LPR utworzą grupę i tak samo zachowają się ugrupowania
      lewicowe - SLD, SdPl i KPEiR - to podział mandatów według nowej ordynacji będzie
      zupełnie inny. PO będzie mieć 3 radnych (o jednego mniej niż według obecnej
      ordynacji), grupa PiS - Samoobrona - LPR zdobędzie 4 mandaty, a partie lewicowe
      - 1. W przypadku tej ostatniej grupy mandat przypadnie SLD, w grupie koalicji
      rządowej 3 radnych (tak jak przy obecnej ordynacji) będzie miało PiS, a jeden
      mandat przypadnie Samoobronie. Jeśli różnica między PiS i Samoobroną byłaby
      większa (np. PiS miałby 26 proc., a Samoobrona - 6 proc.), to ten czwarty mandat
      w grupie przypadłby PiS, a nie Samoobronie.
      (...)

Wiadomo już, że Samoobronie przestała się podobać zmiana ordynacji:)
      • humbak Re: PiSowi gratulujemy perfidii! 25.07.06, 12:59
        Uhuhu... DP też krytyczny wobec tej koncepcji? Może PiS jednak pójdzie po rozum do głowy?:)
      • ayran e tam.. 25.07.06, 13:05
        ... jestem w tej chwili gotów podjąć całkiem niewirtualny zakład, że PiS
        wkrótce zacznie miekko wyślizgiwać się z zaproponowanej ordynacji. Perspektywa
        rywalizacji z blokiem PO-PSL plus w wielu miejscach lokalnymi komitetami
        samorządowymi (niepokazywanymi przez sondażownie, ale tu i ówdzie zdolnymi do
        zdobywania nawet kilkunastoprocentowego poparcia) wystraszy PiS na tyle, że już
        wkrótce pojawią się głosy, że "być może rzeczywiście zmiana ordyunacji w takim
        tempie nie jest pomysłem najlepszym a my - PiS - w odróżnieniu od innych
        partii, wsłuchujemy się w głos społeczeństwa i potrafimy przyznać się do błędu".
        • basia.basia Re: e tam.. 25.07.06, 13:10
          ayran napisał:

> ... jestem w tej chwili gotów podjąć całkiem niewirtualny zakład, że PiS
          > wkrótce zacznie miekko wyślizgiwać się z zaproponowanej ordynacji. Perspektywa
          > rywalizacji z blokiem PO-PSL plus w wielu miejscach lokalnymi komitetami
          > samorządowymi (niepokazywanymi przez sondażownie, ale tu i ówdzie zdolnymi do
          > zdobywania nawet kilkunastoprocentowego poparcia) wystraszy PiS na tyle, że już
          >
          > wkrótce pojawią się głosy, że "być może rzeczywiście zmiana ordyunacji w takim
          > tempie nie jest pomysłem najlepszym a my - PiS - w odróżnieniu od innych
          > partii, wsłuchujemy się w głos społeczeństwa i potrafimy przyznać się do błędu"
          > .

Nie będę się zakładać z Tobą, bo tak samo myślę:) Już mówią, że są w projekcie
          "pewne błędy" i oni je poprawią ale jak zaczną poprawiać to nic z tego nie
          zostanie:))) Choć uważam, że zapis o niekaralności kandydatów jest słuszny z
          tym, że powinno się ją wprowadzić do wszystkich ordynacji.
          • ayran jeszcze jedno... 25.07.06, 13:16
            ... póki co, w Polsce wybory wygrywa się przeciw władzy, a majstrowanie przy
            ordynacji przez koalicję dało tak silny impuls innym partiom do integrowania
            się, że negatywny elektorat PiS-u byłby gotów zaakceptować nawet wspópracę PO i
            sld (do której, mam nadzieję, nie dojdzie).
            • basia.basia Re: jeszcze jedno... 25.07.06, 13:20
              ayran napisał:

> ... póki co, w Polsce wybory wygrywa się przeciw władzy, a majstrowanie przy
              > ordynacji przez koalicję dało tak silny impuls innym partiom do integrowania
              > się, że negatywny elektorat PiS-u byłby gotów zaakceptować nawet wspópracę PO i
              >
              > sld (do której, mam nadzieję, nie dojdzie).

To prawda! Oni wywołali efekt "ratuj się kto może". Nie od dziś twierdzę, że
              stratedzy (zwłaszcza jeden) PiS są marni - nie umieją przewidzieć 2 ruchów
              naprzód. To mnie pociesza, choć słabo:(
              • ayran Re: jeszcze jedno... 25.07.06, 13:33
                Tu nie ma żadnej strategii. Metoda PiS-u to zarządzanie kryzysami, co i rusz
                wywoływanymi. W tym właśnie czują się najlepiej. Każdy kolejny kryzys odwraca
                uwagę od poprzedniego.
    • trydzyk obsesja jakas 25.07.06, 13:21
      Twoja obsesja na punkcie PO zaczyna dorywnywac Jackowi Kur.skiemu.

F.
    • buffalo_bill Ten PSL, o który zabiegał Jarek Kaczyński? 25.07.06, 13:23
      Jeszcze nie tak dawno.
      • ayran a co słychać... 25.07.06, 13:47
        u p.p. Wojciechowskiego (Janusza), Podkańskiego (Zdzisława) i Kuźmiuka?
        Zbudowali już swoją alternatywę dla PSL, czy dzięki przyjaciołom z PiS kończą
        właśnie krótki marsz w kierunku niebytu?
        • buffalo_bill Może założą partię z Kowalskim, Sobecką i Strąkiem 25.07.06, 13:53
          Nową partię - Wyru... Przez PiS.
          • jaga90 Trafiony, zatopiony(elfhelm)! 25.07.06, 16:10
            No i elfhelm tak harcujący w tym wątku jakoś rozpłynął się! Szkoda. Tak uczenie
            tu się wywnętrzał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka