elfhelm 03.08.06, 21:51 tego paskudnego lewaka, co to przeciw karze śmierci gorąco oponował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obseerwator Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 21:57 dzisiaj pokazali w TV mamrotka na kolanach z komentarzem, że jest on katolikiem ciekawe, kiedy znów będzie mordkę sobie wycierał podobizną JPII Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: a wysyłajcie :) ? 03.08.06, 22:02 P.elhelm-ie, uważaj na picyga.kaziowego ! :-) On ci jest - TW Kapuś ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: a wysyłajcie :) ? 03.08.06, 22:26 elfhelm napisał: > A ja myślałem, że TW Gazowy :P Ok! niech będzie gazowy.:PiS'dzik lub pod innym - TW Mordulec znanym :P szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 22:06 Zapoznaj się z tą pozycją: www.stentor.com.pl/katalog.php?action=show&pid=48 Później zgłoś się do mnie po dalsze wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 22:08 Ale po co miałem sam do abusa się zgłaszać. Niech to robią ci, którym zależy. I tyle. > Później zgłoś się do mnie po dalsze wskazówki. Żebyś napisał, że Kwaśniewski się schlał w Charkowie, jak w około 1/3 postów? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 22:17 No, niezły chlor z niego. Takiego to ze świecą... Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 22:19 > No, niezły chlor z niego. Takiego to ze świecą... raczej w obecnym Sejmie - Ostrowska z SLD, Krasulski i R. Kaczyński w PiS, no i czerwone nosy z SO... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 22:24 No ale nie pokazywali się schlani podczas oficjalnych uroczystości, delgacji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 22:27 > No ale nie pokazywali się schlani podczas oficjalnych uroczystości, delgacji Strzelczyk z PiSu i Głogowski z SLD - gdańscy radni podczas delegacji w Kaliningradzie - 3 dni chlaństwa, awantury na lotnisku itp. Strzelczyk odszedł z PiS, ale w nagrodę teraz dano mu jakąś radę nadzorczą. Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond007 Re: a wysyłajcie :) 03.08.06, 23:31 t-800 napisał: > No ale nie pokazywali się schlani podczas oficjalnych uroczystości, delgacji > itp. A ten faszysta, co wystąpił na konferencji prasowej poświęconej walce z pijaństwem na totalnym kacu i mocno nieświeży? Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Re: Na Twoim miejscu sam bym się wysłał do abuse 06.08.06, 22:06 To się nazywa przegiąć... Basta! FK parszywieje do reszty... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re:Na Twoim miejscu Elfhelm się powiesiłbym, 06.08.06, 22:25 w kwasie azotowym wykąpał, opasał wybuchowymi ładunkami.. ze wstydu!! :-)))))))))))))))))))) psórka_echo_o napisała: > Basta! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 21:58 Ja'nie!, chyba że Ira za karę przysiadłszy , nieco je nadtargała ? elfhelm napisał: > tego paskudnego lewaka, co to przeciw karze śmierci gorąco oponował? Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: W tym temacie kaczory 03.08.06, 22:04 i znowu wku..a mnie PO ale tym razem już na maksa czemu ku.. nikt z tych matołów z PO nie powie wprost (zresztą zgodnie z prawdąi nauka kościoła): albo jesteś za karą śmierci albo jesteś katolikiem - jedno z drugim się wyklucza Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: W tym temacie kaczory 03.08.06, 22:07 obseerwator napisał: > i znowu wku..a mnie PO > > ale tym razem już na maksa > > czemu ku.. nikt z tych matołów z PO nie powie wprost (zresztą zgodnie z > prawdąi nauka kościoła): > > albo jesteś za karą śmierci albo jesteś katolikiem - jedno z drugim się wyklucz > a Sugerujesz .że nasz Prezydent nie jest katolikiem. no,no odwazny jeseś:))) Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: W tym temacie kaczory 03.08.06, 22:07 Bronek K. dzisiaj powiedział, że jest przeciw ze względów religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: W tym temacie kaczory 03.08.06, 22:11 ale to nie tak trzeba tylko : "ja jestem katolikiem i jestem przeciw - tak jak nauczał JPII, kto jest za KS, głosi poglądy niezgodne z nauką JPII - dziwie się, że (tu wstaw : LKaczyński, Jkaczyński, Giertych czy kto tam jeszcze )...... odważa się głosic poglądy sprzeczne z nauką koscioła" ostro trzeba - jak kureski Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:06 moj napewno by potargal,bo targa wszystko,kaczke-gryzaczke też i jeza. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:09 śliczny !!! moja jak mloda byla:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:11 Wojtyla sie w tym wzgledzie mylil ,kaczki z giertychem uswiadamiaja to narodowi uswiadamiaja unii . biorac na powaznie belkotow sraczke , maniaka i giertycha swiadczy o wmozdzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Pani W., serio? ..mój też, wszelkie tapety_jp2 03.08.06, 22:14 za nic ma :-)))) wanda43 napisała: > moj napewno by potargal,bo targa wszystko,kaczke-gryzaczke też i jeza. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Tak sie sprzeciwial, ze podpisal obowiazujacy 03.08.06, 22:12 tekst katechizmu KK ze stwierdzeniem: "Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem." Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Tak sie sprzeciwial, ze podpisal obowiazujacy 03.08.06, 22:13 tradycyjne + nie wyklucza + jedyny dostępny sposób obrony Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Fakty sa przeciwko nam tym gorzej dla faktow ? ;) 03.08.06, 22:48 elfhelm napisał: > tradycyjne + nie wyklucza + jedyny dostępny sposób obrony > > Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:19 miluj blizniego jak siebie samego cos niektorzy zapominaja i slowie Bozym Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:20 Przypomnij mi mój choć jeden post, w którym powoływałem się na papieża czy na Kościół, używając ich jako argumentu w jakimkolwiek sporze, to wtedy pogadamy, kto darł czyje portrety. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:21 ale ja nie piję do wszystkich :) raczej ciekawią mnie wycierający sobie papieżem swoje mordki politycy różnych kolorów Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:27 elfhelm napisał: > ale ja nie piję do wszystkich :) > > raczej ciekawią mnie wycierający sobie papieżem swoje mordki politycy różnych > kolorów Na razie to Ty sobie wycierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:32 tak? napisanie, że JP2 był przeciw KŚ (zgodnie z prawdą) jest wycieraniem sobie nim gęby? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:54 Dla kataryny nawet linia jp2 ,jesli nie zgona z linia kaczek to podejrzana:)) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: sugerujesz hrabio może... 03.08.06, 23:03 Mnie to ..... ale kataryna pewnie tak uważa,ale na forum tego jawnie nie wyjawi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:30 elfhelm napisał: > ale ja nie piję do wszystkich :) > > raczej ciekawią mnie wycierający sobie papieżem swoje mordki politycy różnych > kolorów Obłuda jest wpisana w ich zawód. A myślałem, że pijesz do forumowiczów, chyba że wiesz, pod jakimi nickami piszą politycy:) Odpowiedz Link Zgłoś
nurni zaraz jeszcze Leszek Sopot przytarga tu 03.08.06, 22:22 swojego dziadka i kaze mu plakac nad losem zwyrodnialcow ktorych chcemy karac smiercia. Wstydu nie macie - to wiem. Ale tez rozbrajajacy jestescie :) Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Zostaw Leszka, to porządny gość, choć rzadko kiedy 03.08.06, 22:33 się z nim zgadzam. A z tym dziadkiem to już moim zdaniem zupełnie przesadziłeś. Nie wiem, czym Ci Leszek tak zawinił. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: Zostaw Leszka, to porządny gość, choć rzadko 03.08.06, 22:50 goniacy.pielegniarz napisał: > się z nim zgadzam. Nie mam najmniejszego zamiaru zaufac takim swiadectwom. Widze to co na forum i oceniam to co na widze. >A z tym dziadkiem to już moim zdaniem zupełnie przesadziłeś. Ja juz sobie przypomnialem. To nie dziadek tylko ojciec. Leszek przytargal go na forum by ojciec mogl sie wyplakac na lustracje czy tez zbyt radykalne oceny komunizmu. No i plakal a Leszek o tym opowiadal. Mam przytargac swojego ojca by oplakiwal III RP - wtedy zobaczysz ? Wujka, pociotka, sasiada, umierajacego ktory w swych ostatnich slowach powiedzial ze "jestem calym sercem za lustracja, Macierewiczem i zmianami w ustawie o sluzbie cywilnej" po czym zgasl.... ? Trzeba chyba znac miare rzeczy. Obrzydliwy zabieg ale w koncu rozchodzilo sie o cos bardzo wielkiego. Lustracje czy dekomunizacje. Ojciec sie przydal jako argument. A placzacy ojciec tym bardziej. > Nie wiem, czym Ci Leszek tak zawinił. Jak to czym? Ja jestem od nienawisci, zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil a tu akurat kłamiesz 03.08.06, 22:24 elfhelm napisał: > przeciw karze śmierci gorąco oponował? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: podaj link do tekstu gdzie "goraco oponował" 03.08.06, 22:31 jak podał obserwaator np. tu: www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/encykliki/evangelium_3.html#m25 Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil nieuwaznie czytales 03.08.06, 22:33 "poza przypadkami absolutnej konieczności, to znaczy gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm nieuwaznie czytales 03.08.06, 22:38 "Dzisiaj jednak, dzięki coraz lepszej organizacji instytucji penitencjarnych, takie przypadki są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale." Poza tym to zdaje się ty twierdziłeś, że Kryże nie zabił Pileckiego? Więc nie pouczałbym innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: nieuwaznie czytales - dalej czytaj : 03.08.06, 22:38 Dzisiaj jednak, dzięki coraz lepszej organizacji instytucji penitencjarnych, takie przypadki są bardzo rzadkie, A BYc MOŻE JUŻ NIE ZDARZAJĄ SIĘ WcALE Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil a jesli sie zdarzają? 03.08.06, 22:40 "A BYc MOŻE JUŻ NIE ZDARZAJĄ SIĘ WcALE" Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: podaj link do tekstu gdzie "goraco oponował" 03.08.06, 22:31 tu bliżej www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/encykliki/evangelium_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: a tu akurat kłamiesz linki do nauki JPII są 03.08.06, 22:29 tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46346653&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm np. apel JP2 do prez. Gwatemali: 03.08.06, 22:36 ekai.pl/serwis/?MID=2753 Odpowiedz Link Zgłoś
amk5 Re: a zna znaczenie słów? 03.08.06, 22:42 Jan Paweł II, w związku z apelem o zniesienie kary śmierci, 10.01.1999 "Niech dzięki Bożemu Narodzeniu umocni się na całym świecie poparcie dla stosownych i pilnie potrzebnych działań, które (...) pozwolą strzec ludzkiego życia, znieść karę śmierci" - zaapelował Ojciec Święty Jan Paweł II w świątecznym orędziu "Urbi et Orbi". Z pierwszych reakcji polityków wynika, że dla wielu z nich wezwanie papieża może być kłopotliwe. Część działaczy prawicy z jednej strony walczyła o zakaz aborcji, z drugiej zaś stanowczo opowiadała się za przywróceniem kary śmierci. Jakie stanowisko zająć w tej sprawie, zastanawia się między innymi Jarosław Kaczyński, jeden ze współautorów projektu nowelizacji kodeksu karnego przywracającego karę śmierci. Sprzeciw papieża wobec kary przypomniał także podziały wśród liderów lewicy. Przeciwko niej opowiadają się między innymi Włodzimierz Cimoszewicz i Jerzy Jaskiernia. Za jej przywróceniem nadal optuje Leszek Miller. "Wprost" Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil dotyczyło to ludzkiego życia 03.08.06, 22:45 amk5 napisała: >pozwolą strzec ludzkiego życia, znieść karę śmierci" - są jednak przypadki kiedy mamy do czynienia z bestia w ludzkiej skórze Odpowiedz Link Zgłoś
amk5 Re: dotyczyło to ludzkiego życia 03.08.06, 22:48 to ze jest się bestią w ludzkiej skórze, nie oznacza jeszcze, że nie jest się nadal homo sapiens... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: a tu akurat kłamiesz 03.08.06, 22:32 wybaczcie a bedzie wam wybaczone glosil dobry czlowiek Jezus wiezienie ,dozywocie nie wystarczy krwi ,szubienicy nam trzeba, belkocze katolicki pis z giertychem Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil na pewno? 03.08.06, 22:35 a jak to rozumiec? "poza przypadkami absolutnej konieczności, to znaczy gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: na pewno? NA PEWNO 03.08.06, 22:40 Dzisiaj jednak, dzięki coraz lepszej organizacji instytucji penitencjarnych, takie przypadki są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm kolejny cytat z JP2 jeśli mi się zarzuca kłamsto: 03.08.06, 22:41 www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/modlitwy/ap_12121999.html "Dzisiaj w Koloseum odbędzie się uroczystość, która ma być częścią światowej kampanii na rzecz wprowadzenia moratorium na karę śmierci. Wielki Jubileusz to szczególnie sprzyjająca sposobność, aby rozwijać na świecie coraz bardziej dojrzałe formy poszanowania życia i godności każdego człowieka. Dlatego raz jeszcze kieruję apel do wszystkich rządzących, aby dążyli do międzynarodowego porozumienia, które pozwoli znieść karę śmierci, jako że «przypadki, w których zabicie winowajcy jest absolutnie konieczne, są dziś bardzo rzadkie, a może nawet nie istnieją w praktyce» (KKK, 2267)." Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil skoro sie nie zdarzają to odwołuję moje uwagi 03.08.06, 22:41 a historie o pedofilach mordujacych po wyjsciu z więzienia to pismaki sobie wymyśliły Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: skoro sie nie zdarzają to odwołuję moje uwagi 03.08.06, 22:49 dazmy do doskonalosci ...ale nigdy jej nie osiagniemy ludzie nie sa Bogiem ,uzurpuruja sobie jego prawa i to jest smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil prawo do samoobrony jest prawem ludzkim 03.08.06, 22:50 karbat napisał: > ludzie nie sa Bogiem ,uzurpuruja sobie jego prawa i to jest smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: prawo do samoobrony jest prawem ludzkim 03.08.06, 22:57 morał jest taki : jeśli ktoś jest za KS - głosi poglądy niezgodne z aktualną linią kośioła katolickiego można byc za KS - z różnych przyczyn, ale nie można przy tym twierdzic, że jest się katolikiem Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil czym na Boga jest ta aktualna linia Kościoła? 03.08.06, 23:01 masz na myśli katechizm? obseerwator napisał: > jeśli ktoś jest za KS - głosi poglądy niezgodne z aktualną linią kośioła > katolickiego Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: czym na Boga jest ta aktualna linia Kościoła? 03.08.06, 23:04 czy potrafisz ze zrozumieniem przeczytac wyżej posty z linkami do nauk JPII ? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wlasnie mam wrazenie ze Ty masz z tym problemy 03.08.06, 23:05 obseerwator napisał: > czy potrafisz ze zrozumieniem przeczytac wyżej posty z linkami do nauk JPII ? Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: wlasnie mam wrazenie ze Ty masz z tym problem 03.08.06, 23:13 nie mam: W tej perspektywie należy też rozpatrywać problem kary śmierci. Zarówno w Kościele, jak i w społeczności cywilnej oraz powszechnej zgłasza się postulat jak najbardziej ograniczonego jej stosowania albo wręcz całkowitego zniesienia. Problem ten należy umieścić w kontekście sprawiedliwości karnej, która winna coraz bardziej odpowiadać godności człowieka, a tym samym — w ostatecznej analizie — zamysłowi Boga względem człowieka i społeczeństwa. Istotnie, kara wymierzana przez społeczeństwo ma przede wszystkim na celu „naprawienie nieporządku wywołanego przez wykroczenie”. Władza publiczna powinna przeciwdziałać naruszaniu praw osobowych i społecznych, wymierzając sprawcy odpowiednią do przestępstwa karę, jako warunek odzyskania prawa do korzystania z własnej wolności. W ten sposób władza osiąga także cel, jakim jest obrona ładu publicznego i bezpieczeństwa osób, a dla samego przestępcy kara stanowi bodziec i pomoc do poprawy oraz wynagrodzenia za winy. Jest oczywiste, że aby osiągnąć wszystkie te cele, wymiar i jakość kary powinny być dokładnie rozważone i ocenione, i nie powinny sięgać do najwyższego wymiaru, czyli do odebrania życia przestępcy, poza przypadkami absolutnej konieczności, to znaczy gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa. Dzisiaj jednak, dzięki coraz lepszej organizacji instytucji penitencjarnych, takie przypadki są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale. W każdym razie pozostaje w mocy zasada wskazana przez nowy Katechizm Kościoła Katolickiego: „Jeśli środki bezkrwawe wystarczają do obrony życia ludzkiego przed napastnikiem i do ochrony porządku publicznego oraz bezpieczeństwa osób, władza powinna stosować te środki, gdyż są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej” www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/encykliki/evangelium_3.html#m25 Jan Paweł II, w związku z apelem o zniesienie kary śmierci, 10.01.1999 "Niech dzięki Bożemu Narodzeniu umocni się na całym świecie poparcie dla stosownych i pilnie potrzebnych działań, które (...) pozwolą strzec ludzkiego życia, znieść karę śmierci" - zaapelował Ojciec Święty Jan Paweł II w świątecznym orędziu "Urbi et Orbi". Z pierwszych reakcji polityków wynika, że dla wielu z nich wezwanie papieża może być kłopotliwe. Część działaczy prawicy z jednej strony walczyła o zakaz aborcji, z drugiej zaś stanowczo opowiadała się za przywróceniem kary śmierci. Jakie stanowisko zająć w tej sprawie, zastanawia się między innymi Jarosław Kaczyński, jeden ze współautorów projektu nowelizacji kodeksu karnego przywracającego karę śmierci. Sprzeciw papieża wobec kary przypomniał także podziały wśród liderów lewicy. Przeciwko niej opowiadają się między innymi Włodzimierz Cimoszewicz i Jerzy Jaskiernia. Za jej przywróceniem nadal optuje Leszek Miller. "Wprost" www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/modlitwy/ap_12121999.html "Dzisiaj w Koloseum odbędzie się uroczystość, która ma być częścią światowej kampanii na rzecz wprowadzenia moratorium na karę śmierci. Wielki Jubileusz to szczególnie sprzyjająca sposobność, aby rozwijać na świecie coraz bardziej dojrzałe formy poszanowania życia i godności każdego człowieka. Dlatego raz jeszcze kieruję apel do wszystkich rządzących, aby dążyli do międzynarodowego porozumienia, które pozwoli znieść karę śmierci, jako że «przypadki, w których zabicie winowajcy jest absolutnie konieczne, są dziś bardzo rzadkie, a może nawet nie istnieją w praktyce» (KKK, 2267)." Specjalna iluminacja ozdobiła w poniedziałek wieczorem rzymskie Koloseum z okazji zawieszenia wykonywania kary śmierci w Gwatemali. Decyzję o wprowadzeniu moratorium podjął w odpowiedzi na apel Papieża prezydent kraju Alfonso Portillo Cabrera. Światła rozbłysły w chwili, gdy Jan Paweł II znajdował się w drodze do Gwatemali. Amfiteatr Flawiusza, który stał się światowym symbolem walki o zniesienie kary śmierci zostanie ponownie oświetlony po zmroku. KAI (sa //mr) ekai.pl/serwis/?MID=2753 Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil encyklika: "przypadki absolutnej koniecznosci" 03.08.06, 23:16 (które się jednak zdarzają) Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: encyklika: "przypadki absolutnej koniecznosci 03.08.06, 23:28 i katechizm: 2266 Ochrona wspólnego dobra społeczeństwa domaga się unieszkodliwienia napastnika. Z tej racji tradycyjne nauczanie Kościoła uznało za uzasadnione prawo i obowiązek prawowitej władzy publicznej do wymierzania kar odpowiednich do ciężaru przestępstwa, nie wykluczając kary śmierci w przypadkach najwyższej wagi. Z analogicznych racji sprawujący władzę mają prawo użycia broni w celu odparcia napastników zagrażających państwu, za które ponoszą odpowiedzialność. Wysiłek państwa, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się zachowań, które łamią prawa człowieka i podstawowe zasady obywatelskiego życia wspólnego, odpowiada wymaganiu ochrony dobra wspólnego. Prawowita władza publiczna ma prawo i obowiązek wymierzania kar proporcjonalnych do wagi przestępstwa. Pierwszym celem kary jest naprawienie nieporządku wywołanego przez wykroczenie. Gdy kara jest dobrowolnie przyjęta przez winowajcę, ma wartość zadośćuczynienia. Ponadto, kara ma na celu ochronę Poza ochroną porządku publicznego i bezpieczeństwa osób. Wreszcie, kara ma wartość leczniczą; powinna w miarę możliwości - przyczynić się do poprawy winowajcy 38 . 2267 Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem. Jeśli Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczają do obrony życia ludzkiego wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem i do ochrony porządku publicznego oraz bezpieczeństwa osób, władza powinna stosować te środki, gdyż ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej. Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale". www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil to o co my się spieramy? 03.08.06, 23:29 nie wykluczając kary śmierci w przypadkach najwyższej wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: to o co my się spieramy? 03.08.06, 23:36 o to, że katolik nie może byc zwolennikiem KS - u a nie o sensie KS Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil gdzie to jest np. w katechizmie? 03.08.06, 23:38 obseerwator napisał: > o to, że katolik nie może byc zwolennikiem KS - u Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil jest tam, ze katolik nie moze byc zwolennikiem? 03.08.06, 23:48 obseerwator napisał: > 2267 Odpowiedz Link Zgłoś
amk5 Re: prawo do samoobrony jest prawem ludzkim 03.08.06, 23:03 Nie bardzo rozumiem co masz na mysli. Bo prawo do samoobrony wywodzi sie ze zwyczajowego prawa miedzynarodowego i przysługuje państwu, przeciwko ktoremu dokonanano napaści zbrojnej. A moze masz na myśli przysługujące człowiekowi prawo do ochrony zycia, zdrowia, nienaruszalności mienia czy miru domowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: prawo do samoobrony jest prawem ludzkim 03.08.06, 23:05 wiezienie ,dozywocie co chcesz jeszcze ,krwi ,szubienicy co komu bandyta zaszkodzi ,zagrozi Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad2 Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 22:59 Pinocheta lubił. www.racjonalista.pl/ks.php/k,2 Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 23:07 to byl wielki katolik :o dzis go przeklinaja Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 23:10 elfhelm módl się o zdrowie, bo rozum już za późno Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 23:27 albo madrosci K.Wojtyly albo kara smierci ,kombinuje katolik Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Podarliście już portrety JP2? 03.08.06, 23:30 Nie K. Wojtyła ,dla katolika był mądry we wszystkim. tylko co do kary śmierci byl glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil jesli czegos nie zrozumiales z tego wątku to 03.08.06, 23:35 chętnie wytłumaczę hrabia.m.c napisał: > K. Wojtyła ,dla katolika był mądry we wszystkim. > tylko co do kary śmierci byl glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w elfhelm dobrze ich pytasz :) hehe pewnie maja 06.08.06, 22:03 problemy z odpowiedzia Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Niezły speed... 06.08.06, 22:10 Elf... Tyle reakcji/odpowiedzi w ciągu kilkunastu minut! Stoisz na pudle z No 1. Przegiąłeś z normą przegięcia. Żaden z ciebie Kubica, misiaczku. Dyskwalifikacja przed startem ! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Podarliście już portrety JP2? 06.08.06, 22:20 Uuua, zadarłes z psórką_katechetką P. elhelm-ie ! :-) ... Elf... Tyle reakcji/odpowiedzi w ciągu kilkunastu minut! Stoisz na pudle z No 1. Przegiąłeś z normą przegięcia. Żaden z ciebie Kubica, misiaczku. Dyskwalifikacja przed startem ! ... Po Tobie Elhelmie, niedopuszczonyś do matury z religii!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Heniu... 06.08.06, 22:25 Wiem, że to pora, w której gubisz azymut, pion, że o poziomie nie wspomnę... Skoro już musisz pić, to pij z fasonem, tak wiesz ! i podpinaj się, jak należy i gdzie należy... Ty zbłąkana, ze zwichrowanym kółeczkiem, Istoto :) Budzisz czułość, serio... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Ach i och rozedrgane echo_o ty moje :-) 07.08.06, 00:58 Dobranoc, już dziś więcej nie będziem bawili..:-)))))))))))) echo_o napisała: > Ty zbłąkana, ze zwichrowanym kółeczkiem, Istoto :) > Budzisz czułość, serio... ps Czułości Kochana psórko :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś