Dodaj do ulubionych

Sprostowanie Gazety Polskiej

03.10.06, 20:53
Informujemy, iż w artykule "WSI na wizji!" wydrukowanym w "GP" 4 października
pomyliliśmy Pana Milana Subotića pracującego w stacji telewizyjnej TVN z
Profesorem Milanem Suboticiem z Instytutu Filozofii i Nauk Społecznych w
Belgradzie, Republika Serbia, rzeczywistym agentem WSI. Wszystkich
zainteresowanych przepraszamy.
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 03.10.06, 20:55
      a to dobre
      • atoprawda Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 09.10.06, 15:58
        rzewuski1 napisał:

> a to dobre

dobry upust pary, zawsze przeciwnikowi dać szansę na wyszalenie
        • scoutek Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 09.10.06, 15:59
          a tu calosc :
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3672403.html
    • pies_na_czarnych Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 03.10.06, 21:05
      Pisowsy partacze :)
      www.gazetapolska.pl/?module=messages&message_id=94
      • mmikki Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 03.10.06, 21:07
        "Milan Subotić, sekretarz programowy TVN, współpracował z WSI, a wcześniej z
        wojskowymi służbami PRL - wynika z ustaleń komisji weryfikacyjnej WSI."

ciekawe, jak będa prostować "ustalenia komisji weryfikacyjnej"?

czy prokuratura wojskowa juz zareagowała?
    • douglasmclloyd Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 03.10.06, 21:11
      a.adas napisał:

> Informujemy, iż w artykule "WSI na wizji!" wydrukowanym w "GP" 4 października
      > pomyliliśmy Pana Milana Subotića pracującego w stacji telewizyjnej TVN z
      > Profesorem Milanem Suboticiem z Instytutu Filozofii i Nauk Społecznych w
      > Belgradzie, Republika Serbia, rzeczywistym agentem WSI. Wszystkich
      > zainteresowanych przepraszamy.

Znowu oszolomy odkrecaja afere, ktora sami wywolali. Kiedy to sie ku.. skonczy?!
    • create T.Samborski o Katarzynie Hejke 03.10.06, 21:17

współautorce artykułu:

"A skąd się biorą moje przypuszczenia, nawet pewność co do źródeł inspiracji
      prasowych ataków na mnie? Otóż w okresie mojej kadencji w Fundacji Pomoc Polakom
      na Wschodzie zgłosił się do zarządu pan Krzysztof Hejke z wnioskiem o dotację w
      wysokości 40 tys. zł na wydanie albumu fotograficznego o Kresach Wschodnich.
      Fundacja nie miała takich możliwości z uwagi na skromne środki w stosunku do
      potrzeb, a poza tym te wydatki były przewidziane dla środowisk i organizacji
      polskich na Wschodzie, a nie w kraju. Wówczas pani redaktor Katarzyna Hejke z
      ˝Gazety Polskiej˝, prywatnie żona pana Krzysztofa Hejke...

Poproszę, panie marszałku, o minutę, dokończę sekwencję.

...napisała lekką ręką paszkwil na mnie jako prezesa fundacji. MSZ ten
      paszkwil, jak już mówiłem, przedrukował w oficjalnym biuletynie, zmienił radę
      fundacji, odwołał dotychczasowy zarząd i powołał nowy, w którym ˝przypadkowo˝
      znaleźli się przyjaciele państwa Hejke, skutkiem czego pan Hejke teraz właśnie,
      kilkanaście dni temu otrzymał w bieżącym roku dotację ze środków budżetowych
      będących w dyspozycji fundacji, kwotę 45 tys. zł. Wszystko to w ramach pomocy
      Polakom na Wschodzie! Właśnie te 45 tys. idą do pana Krzysztofa Hejke, a nie dla
      Polaków na Białorusi na przykład. A więc nietrudno się domyślić, że pan
      Krzysztof Hejke, związany z prywatnym, komercyjnym, krajowym wydawnictwem Terra
      Nova, Warszawa, ul. Saska 109/1, prywatnie mąż pani Katarzyny Hejke, po prostu
      korzysta z nowego układu sił. Kółko się więc zamknęło, ale trzeba również
      włączyć do tego Ministerstwo Spraw Zagranicznych, które nadzoruje fundację i
      kadrowo ją obsadziło. Dlatego pan minister Wolski, będąc przewodniczącym rady,
      znalazł się w tym kółku i musi firmować taki proceder. I ten proceder po prostu
      jako naganny w tym oświadczeniu zgłaszam. Dziękuję bardzo, panie marszałku.
      (Oklaski)"

ks.sejm.gov.pl:8009/kad4/108/41083280.htm
    • a.adas Sprostowanie Gazety Polskiej 04.10.06, 13:44
      prawdziwe, na razie wygląda tak;)

Milan Subotić
      (Od redakcji: w wydaniu papierowym "Gazety Polskiej" pomyłkowo zamieściliśmy
      fotografię prof. Milana Suboticia z Instytutu Filozofii i Nauk Społecznych w
      Belgradzie, Republika Serbia, za co bardzo przepraszamy)
      Milan Subotić, sekretarz

www.gazetapolska.pl/
    • a.adas ;) 09.10.06, 15:32
      W dniu publikacji do "Gazety" zgłosił się b. oficer WSI twierdzący, że w komisji
      weryfikacyjnej mogło dojść do pomyłki: - Nazwisko Milan Subotić pojawia się w
      rejestrze źródeł osobowych WSI w latach 90. Ale to osoba, która była
      konsultantem komórki WSI działającej przy polskiej misji wojskowej w Chorwacji -
      twierdzi. I tłumaczy: - Rejestr źródeł osobowych to ułożone alfabetycznie
      nazwiska tajnych współpracowników, kontaktów operacyjnych i konsultantów, nawet
      takich, którzy współpracowali nieświadomie, bo np. pomagali naszym żołnierzom,
      którzy występowali pod przykryciem. Żeby mieć pewność, o kogo chodzi, należałoby
      dotrzeć do teczki danej osoby - wyjaśnia. I dodaje, że Milan Subotić z TVN
      najprawdopodobniej figuruje w rejestrach wojskowych służb PRL za lata 80.,
      ponieważ pracował w redakcji wojskowej TVP i był sprawdzany przez kontrwywiad. -
      Mogło dojść do pomyłkowego połączenia danych na temat dwóch różnych Milanów
      Suboticiów - spekuluje nasz rozmówca.

Tej informacji nie zdołaliśmy potwierdzić oficjalnie. - Jest zasada, że nie
      wypowiadamy się o zasobach osobowych - mówi b. szef WSI gen. Marek Dukaczewski.
      Gen. Konstanty Malejczyk, który kierował WSI w 1993 r., przyznaje tylko, że przy
      każdej misji zagranicznej komórki WSI korzystały z "miejscowych źródeł".

- Czy to nie są plotki, które byli oficerowie WSI rozpowszechniają, żeby
      powstrzymać likwidację tych służb?

- Tego się już przecież nie da powstrzymać. Jeżeli ten sygnał pochodzi z pewnego
      źródła, to trzeba go sprawdzić. Na Bałkanach mieliśmy wiele kontaktów osobowych,
      a nazwisko Subotić jest tam bardzo popularne - mówi gen. Tadeusz Rusak, szef WSI
      za rządów AWS.

Informacje o możliwej pomyłce doszły do sejmowej komisji ds. służb specjalnych.
      - Otrzymał je szef komisji Marek Biernacki (PO), dotarły też do mnie. Zadamy
      stosowne pytanie likwidatorowi WSI i szefowi kontrwywiadu Antoniemu
      Macierewiczowi - powiedział nam członek komisji Paweł Graś (PO). - Już sam
      przeciek z komisji weryfikacyjnej dotyczący źródeł osobowych jest skandalem.
      Gdyby okazało się, że wsypano nasz kontakt za granicą, byłaby to katastrofa dla
      polskich służb - ocenia Graś.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3672403.html
      choć po prawdzie nie ma się z czego smiać...
    • leszek.sopot "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:42
      Temu rzeczywistemu agentowi mieszkającemu w Serbi mogą teraz grozić chyba różne
      nieprzyjemności. Jakim prawem GP naraża życie polskiego agenta, choć obywatela
      Serbi, na szwank?
      No chyba, że w tym spostowaniu coś pokręcili i niedługo będzie sprostowanie do
      sprostowania.
      • scoutek Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:46
        pisalam juz o tym, ze oskarzac tez trzeba umiec
        brak profesjonalizmu na kazdym kroku
        no coz
        jaki pan taki kram
        wstyd

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=50010810
        • joannabarska Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:48
          Za to naczelnego "GP" Czabanski zaprosil do "Sygnałów dnia".
        • leszek.sopot Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:48
          Ktoś za taką "pomyłkę" powinien pójśc do paki!
          • scoutek Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:49
            ciekawe kto go wsadzi?
        • buraque Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:25
          sakiewicz powinien za to beknąć, co będzie jeśli coś sie stanie temu serbskiemu
          Suboticiowi?

i kto dał zgodę na dekonspiracje, tym sie powinno zająć...
      • michal00 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:50
        Zacznijmy od tego, ze adas zmyslil to sprostowanie.
        • leszek.sopot Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:51
          michal00 napisał:

> Zacznijmy od tego, ze adas zmyslil to sprostowanie.

?
          No to nie ładnie tak z internautów robić trąbę:(
          • kruder76 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:01
            leszek.sopot napisał:

> michal00 napisał:
            >
            > > Zacznijmy od tego, ze adas zmyslil to sprostowanie.
            >
            > ?
            > No to nie ładnie tak z internautów robić trąbę:(

No właśnie - brak źródła informacji. Nie chce mi się wierzyć, że PiS to są aż
            tacy amatorzy, więc podaj ktoś linka jeśli łaska.
        • scoutek Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:51
          moze zacznijmy jednak od tego, ze faceci pomylili trzech roznych facetow o
          nazwisku Milan Subotic....
          • michal00 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:53
            Wiem, ze byl zdjecie profesora zamiast zdjecia sekretarza tvn. A kto to jest
            ten trzeci?
            • scoutek Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:56
              tu masz :
              Nazwisko Milan Subotić pojawia się w
              rejestrze źródeł osobowych WSI w latach 90. Ale to osoba, która była
              konsultantem komórki WSI działającej przy polskiej misji wojskowej w Chorwacji -
              twierdzi. I tłumaczy: - Rejestr źródeł osobowych to ułożone alfabetycznie
              nazwiska tajnych współpracowników, kontaktów operacyjnych i konsultantów, nawet
              takich, którzy współpracowali nieświadomie, bo np. pomagali naszym żołnierzom,
              którzy występowali pod przykryciem. Żeby mieć pewność, o kogo chodzi, należałoby
              dotrzeć do teczki danej osoby - wyjaśnia. I dodaje, że Milan Subotić z TVN
              najprawdopodobniej figuruje w rejestrach wojskowych służb PRL za lata 80.,
              ponieważ pracował w redakcji wojskowej TVP i był sprawdzany przez kontrwywiad. -
              Mogło dojść do pomyłkowego połączenia danych na temat dwóch różnych Milanów
              Suboticiów - spekuluje nasz rozmówca.
              • michal00 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:01
                Moze jeszcze podasz zrodlo informacji o nadzwyczajnym rozmnozeniu Milanow
                Suboticow.
                • michal00 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:03
                  Ok, juz mam. Artykul napisal Czuchnowski powolujac sie na anonimowego b.
                  oficera WSI. Wszystko jasne.
                  • a.adas Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:11
                    wiesz, w rozmnożenie Suboticiów dała sie uwikłać także GP;)
                    a tekst był pisany na strasznego chybcika (żeby nie napisać - na polityczne
                    zamówienie) i raczej niedługo sprawdzany...
                    • michal00 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:21
                      No ale tak na serio - nie wierzysz chyba w spekulacje anonimowego b. oficera
                      WSI, ktory poczul nagla potrzebe zwierzenia sie red. Czuchnowskiemu ze swoich
                      przemyslen?
                      • scoutek Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:26
                        michal00 napisał:

> No ale tak na serio - nie wierzysz chyba w spekulacje anonimowego b. oficera
                        > WSI, ktory poczul nagla potrzebe zwierzenia sie red. Czuchnowskiemu ze swoich
                        > przemyslen?

czemu nie?
                        wyobrazasz sobie natomiast jak b.oficer podaje swoje pelne nazwisko do wiedzy
                        publicznej i wtedy spekuluje albo wrecz prostuje?
                        a poza tym czemu juz speckomisja dostala te papiery jesli sa one takie
                        niewiarygodne, he?
                      • a.adas Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:35
                        nie wiem, naprawdę nie wiem...

W tej sprawie jest wiele niespodziewanek i działania na granicy prawa, ale w
                        "słusdznej sprawie".

Sakiewicz przyznał, iż sprawa wyciekła po taśmach Beger (dosłownie: szukał
                        czegoś na Beger i SO. Czyli miał ledwie kilka dni na przygotowanie tej "bomby
                        dziennikarskiej". Sprawa wiąże sie z raportem o WSI (tu też wydarzyło się kilka
                        około medialnie dziwnych rzeczy np. ujawnienie się "niezależnego profesora"
                        Zybertowicza w roli członka komisji weryfikacyjnej) i - prawdopodobnie -
                        zakręconym Bączkiem. Wątek założyłem tuż po odkryciu afery zdjeciowej i miał
                        punktować nierzetelność dziennikarską GP (choc przyznaję - wydał mi sie
                        komiczny, a czy prawdopodobny? sam nie wiem). No, dzis już artykuł w tym tonie
                        (proszę oficerów WSI o ew. respektowanie praw autorskich) i nie mogę się oprzec
                        wrazeniu, iż cieżar oskarzeń względem Suboticia przenosi się ze współpracy z WSI
                        na umoczenie w TVP w latach 80.
                • peer2 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:22
                  Jest tylko jeden Subotic. Tylko ma dwa całkiem różne zdjęcia i pracuje na
                  kilkunastu etatach.
            • pg20 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:00
              Prawdziwy agent?
            • basia.basia Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:14
              michal00 napisał:

> Wiem, ze byl zdjecie profesora zamiast zdjecia sekretarza tvn. A kto to jest
              > ten trzeci?

Jak się wpisze do wyszukiwarki Milan Subotić to jeszcze można trafić na jakiegoś
              piłkarza oraz jeszcze jakiegoś czwartego ... Dalej mi się nie chciało sprawdzać:)
        • a.adas Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 15:57
          adas antycypował;)

Pana Leszka adas przeprasza.

PS tak, wiem - to "tylko" Czuchnowski. Ale np. taki Semka juz dziś niewiele mówi
          o współpracy "tvnowskiego" Suboticia z WSI, skupiajac się na wydarzeniach sprzed
          25 lat i prznosząc sprawę na płaszczyzne moralna a nie karną.
      • haen1950 Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 16:26
        Jeszcze przed wysłaniem gazety do dystrybucji pisałem, że za te zdjecie będą
        mieli grube nieprzyjemności. Nie zdziwię się, jak ten profesor zniszczy ich
        finansowo, ale im, zdaje się, niewiele brakuje. Słyszałem, jak ten Sakiewicz
        płakał i użalał się nad losem kiepskiego wydawcy.
        • leszek.sopot Re: "rzeczywisty agent" 09.10.06, 17:14
          haen1950 napisał:

> Jeszcze przed wysłaniem gazety do dystrybucji pisałem, że za te zdjecie będą
          > mieli grube nieprzyjemności. Nie zdziwię się, jak ten profesor zniszczy ich
          > finansowo, ale im, zdaje się, niewiele brakuje. Słyszałem, jak ten Sakiewicz
          > płakał i użalał się nad losem kiepskiego wydawcy.

Adaś wyjaśnił, że zrobił sobie jaja, ale być może trefiniś trafił. Ten sebrski
          Subotic przyznał się, że był w Polsce ale ponoć jedynie oglądał się za
          dziwczynami. Jakiś oficer WSI dopowioada, że polscy żołnierze w Serbi
          korzystali z pomocy miejscowych źródeł - np. w ściganiu zbrodniarzy wojennych.
          Dla serbskich nacjonalistów te dwa fakty mogą być dowodem zdrady narodowej i
          człowiek może mieć duże nieprzyjemności. Przeprosiny Sakiewicza nic nie pomogą.
          Na miejscu Serba podałbym GP do sądu, a i być może zwiewał z kraju - oczywiście
          na koszt polskiego rządu.
    • ave.duce Re: A to NUMER !!! ;))) Sakiewicz odPiSkuje, heheh 09.10.06, 16:32
      A taki był PEWNY swego.

;)
      • entefuhrer Oj, ave - chyba nie jesteś całkiem na bieżąco; i.. 21.10.06, 00:47
        ...nie załapałaś dowcipu ;)
        • entefuhrer LOL, nie popatrzyłem na... 21.10.06, 00:52
          ...daty (czasem zdrowo jest pośmiać się z samego siebie ;)
    • splkm Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 21.10.06, 00:41
      Informujemy że Milan Subotic pracujący w WSI24 jednak był agentem.
      • douglasmclloyd Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 21.10.06, 01:02
        splkm napisał:

> Informujemy że Milan Subotic pracujący w WSI24 jednak był agentem.

A ten drugi? ;)
        • a.adas Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 21.10.06, 14:52
          całkiem możliwe
          mnie mimo wszystko, nawet po publikacji ŻW, zaskakuje medialno-polityczna cisza
          wokół tvnowskiego Suboticia. Nie zdziwiłbym się gdyby był on naprawdę cennym
          agentem, i to niekoniecznie nakierowanym na polskie media.
          • douglasmclloyd Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 21.10.06, 16:44
            a.adas napisał:

> całkiem możliwe
            > mnie mimo wszystko, nawet po publikacji ŻW, zaskakuje medialno-polityczna cisza
            > wokół tvnowskiego Suboticia. Nie zdziwiłbym się gdyby był on naprawdę cennym
            > agentem, i to niekoniecznie nakierowanym na polskie media.

Nie dajmy się zwariować, GP ujawniła agenta polskich służb specjalnych. To nie
            jest powód do dumy.
    • mmikki Re: Sprostowanie Gazety Polskiej 21.10.06, 01:02
      a ten trzeci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka