presentation1 16.12.06, 07:40 Co jeszcze Gazeta nie wymysli?Przeciez on jest doradca Kaczynskiego.A ze kiedys doradzal Kwasniewskiemu?To tylko swiadczy na jego korzysc.Profesjonalista.Ale GW sie smuci.Czy to zle ze w Polsce wybiera sie fachowcow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sumienie.lk Kaczyńscy nie mają ani programu ani fachowców 16.12.06, 09:06 do porządnego rządzenia Polską. To co teraz robią jest wszak zwykłym nierządem (i w przenośni i dosłownie). Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Nigdy sie do tego nie nadawali, to salonowa 16.12.06, 19:14 opozycja.Gdy zwykły człowiek narazał się na utrate wonosci i pracy podczas patriotycznych manifestacji lub nawet spacerów(Świdnik) oni na państwowej posadce i ciepłym domku kibicowali. Pchali gęby w obiektywy podczas Okragłego Stołu, bo wiedzieli że to historyczna chwila, teraz mówia że to była zdrada narodowa zeby zohydzić ludzi którzy potrafili ze soba rozmawiać, byc moze nawet wyciagnąc wnioski ze stanu wojennego.Teraz oni będa kombatantami? to obelga dla tysięcy bezimiennych, którzy narazali swa wolność dla tego porozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Sceptyczny stosunek do wspolnej waluty to plus.... 16.12.06, 07:57 > Na liście kandydatów na fotel prezesa NBP pojawiło się nazwisko prof. Edmunda > Pietrzaka z Uniwersytetu Gdańskiego. > Według dziennika Lech Kaczyński poważnie rozważa kandydaturę profesora, > który był doradcą ekonomicznym prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, a > obecnie nieformalnie doradza premierowi Jarosławowi Kaczyńskiemu. > Pietrzak jest autorytetem w dziedzinie rynków finansowych. > Według "Rzeczpospolitej" wyróżnia go sceptyczny stosunek do wspólnej > europejskiej waluty. Nie znosze lewizny, ale sam fakt ze profesor byl doradca ekonomicznym prezydenta A. Kwasniewskiego wcale nie musi dla mnie oznaczac ze profesor doradzal mu zle, wbrew interesom kraju... A skoro profesora "wyróżnia sceptyczny stosunek do wspólnej europejskiej waluty" to ten profesor wydaje mi sie bardzo madrym czlowiekiem i uwazam ze jego kandydatura na prezesa NBP jest jak najbardziej godna rozwazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo nikt sensowny nie chcial sie widocznie zgodzic 16.12.06, 10:04 nikt nie chce wspolpracowac z burakami. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Sceptyczny stosunek do wspolnej waluty to plu 16.12.06, 15:53 To moze Olek nie byl jednak taki zly, ani glupi? I jak mowi junkier: Wielki Jarek wybaczyl profesorowi kumanie sie z komuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
catch_ya Re: Sceptyczny stosunek do wspolnej waluty 16.12.06, 08:21 "Nie znosze lewizny, ale sam fakt ze profesor byl doradca ekonomicznym prezydenta A. Kwasniewskiego wcale nie musi dla mnie oznaczac ze profesor doradzal mu zle, wbrew interesom kraju... A skoro profesora "wyróżnia sceptyczny stosunek do wspólnej europejskiej waluty" to ten profesor wydaje mi sie bardzo madrym czlowiekiem i uwazam ze jego kandydatura na prezesa NBP jest jak najbardziej godna rozwazenia." No pewnie,ich komuch zly,ale nasz komuch dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
shedows1969 Re: Sceptyczny stosunek do wspolnej waluty 16.12.06, 08:25 Ja nigdy nie wieżyłem że Balcerowicz jest tylko jeden, w tym kraju jest wielu co mogą go godnie zastapić. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Sceptyczny stosunek do wspolnej waluty 16.12.06, 08:28 Tak dzialala polityka informacyjna ostatnich lat.Otoz okazuje sie ze mamy wspanialych ludzi ktorych kryto przed opinia publiczna.Taka banicja jak za komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Sceptyczny stosunek do wspolnej waluty 16.12.06, 08:31 Wystarczy że jest doradcą Jarka, a już prawie osiągasz orgazm, nieważne że wcześniej na służbie u Kwacha. Logika nieuleczalnie chorych na PIS... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka101 [...] 16.12.06, 13:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:32 presentation1 napisał: > Co jeszcze Gazeta nie wymysli?Przeciez on jest doradca Kaczynskiego.A ze kiedys > doradzal Kwasniewskiemu?To tylko swiadczy na jego korzysc.Profesjonalista.Ale > GW sie smuci.Czy to zle ze w Polsce wybiera sie fachowcow? A gdzie w tym tekscie smutek? Ja cos go nie widze. Po prostu pisza, jak jest, i tyle. Wychodzi szydlo z worka. To nie GW pisze tendencyjnie. Po prostu niektorzy tendencyjnie ja czytaja. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:38 Widzisz. Roznica polega na tym ze kazdy tekst w Wyborczej ma cel.Sam tytul mowi wiele.Tytul ma powiedziec ze Kaczynski podkrada fachowcow lewicy poniewaz PiS ich nie ma.Czy ja jestem tendencyjny?To jest fakt.A dodatkowy fakt to taki ze ten facet byl az tak dobry i nie polityczny(wada w niektorych opcjach politycznych)ze Kwach chcial go miec przy sobie.Bo moj przyjacielu matematyka i finanse w wykonaniu fachowca sa apolityczne.I takim jest ten facet Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:45 okazuje się że Kwach dobierał doradców z klucza fachowości,a dodatkowo apolitycznych i szlachetnych. To dlaczego ta III RP jest dla pisiaków taka zła? A ty gościu tak się nad tym facetem rozpływasz, jakbyś od 40 lat go znał i cenił. Wystarczy do tego wyciąć z netu jego życiorys? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:48 Ty sie rozplywasz nad Kwachem lub jak kto woli Kwasem.Ja zycze Polsce dobrze w przeciwienstwie np. do doradcy tegoz Kwasa Orlowskiego.Apolityczny?Po ichniemu. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 "presentation1" to żywa ofiara sex skandalu, 16.12.06, 08:53 Słuchaj Radia Maryja, oglądaj Trwam i kup beret a rozum wróci do ciebie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:53 Ja się rozpływam nad Kwachem??? Czytaj ze zrozumieniem. To była ironia... Gdyby Kwach miał dobrych doradców to już dawno mielibyśmy tutaj podatek liniowy Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 09:08 Akurat jestem przeciwny podatku liniowemu.Podatki musza byc rozne tak jak i przychody ludnosci.Podam przyklad.Bardzo bogatym facetem we Francji jest Johny Holiday.Panstwo pobiera z jego spiewania wysokie podatki.Obliczyl wiec ze w innych krajach moglby poprzez podatki zarabiac miliony wiecej.W pierwszej fazie chcial wyjechac do Belgii,ostatnio zmienil zdanie i kilka dni temu przeniosl sie do Szwajcarii.Wielu Francuzow jest oburzonych.Przestana po prostu kupowac jego dyski a mala Szwajcaria nie da mu wiekszej kasy gdyz wiekszosc kasy byla z Francji.I tak z faceta-patrioty stal sie symbolem antypatrioty.Do czego zmierzam.Do tego ze pieniadze przyslaniaja umysl.Liberalizm wypral bogaczom mozgi.Zeby wiec rozsadnie mysleli potrzebny jest taki system podatkowy ktory wyrownuje chociaz pozornie poziom zycia ludnosci.Kto wiecej pracuje powinien miec wiecej co nie znaczy ,ze on lepiej pracuje od tego co na przyklad sprzata ulice.Bogactwo w Polsce (wiele) znalazlo sie w recach ludzi ktorzy nie splamili sie uczciwa praca a kombinatorstwem czy ukladami.Wymien chociaz jeden przyklad na Zachodzie czlowieka typu Kulczyk?Gdzie w ciagu niewielu lat zostaje miliarderem?To jest nierealne.Zgadzajac sie na podatek liniowy uwiarygodnisz ich nielegalne majatki. Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 09:32 widzisz, żeby zrozumieć potrzebę wprowadzenia liniowego, trzeba zrozumieć podstawy ekonomii. Forum to nie miejsce na opisywanie teorii ekonomii. Powiem tylko tyle, żę to nie Kulczyk jest ważny, tylko ja i kilkadziesiąt tysięcy innych drobnych przedsiębiorców. To mi nie chce się ciężko pracować, myśleć o rozwoju mojej małej firmy 20 godz. na dobe, osiągać wysokich dochodów i później oddawać większość tych pieniędzy w formie haraczu państwu, które te pieniądze zmarnotrawi. A to tacy ludzie jak ja mają budować ten kraj. Ktoś kto sprząta ulicę pracuje ciężko, ale to nie on tworzy nowe miejsca pracy. Ludzie osiągają różne dochody, a jedna stawka podatku nie zmienia faktu, że ktoś kto zarabia więcej, musi płacić więcej. I Johny Holiday nie musiałby uciekać z podatkami, gdyby miał niskie podatki we Francji. Żaden podatek liniowy nie uwiarygadnia nielegalnych majątków. Od przestępstw jest prokuratura i sądy. A Kulczyk to problem polskiej gospodarki, która ciągle jest w dużej części państwowa, i gdzie ludzie jego pokroju, dzięki układom i łapówkom moga robić świetne interesy, kosztem nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 13:10 Dotknales ciekawy temat.Ilosc pracy.Jestem za duzymi5chyba sa granice?)zarobkami.Wspolczesny kapitalizm dziala na zasadzie prozni.Co to jest?Prosta odpowiedz-Nie ty to inni.Masz racje ze to nie miejsce na powazna dyskusje.Ale sa sposoby,nie kombinacje.Masz moj e-mail.Jezeli masz problem kontaktuj sie na lech@orange.fr.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 13:32 ob. przedsiebiorco, moglibyscie prostemu narodowi wytlumaczyc, dlaczego najbardziej konkurencyjnymi gospodarkami swiata sa Dania i Finlandia, gdzie o podatku liniowym nikt nie mowi, a i CIT maja jakby wyzszy niz w Kaczystanie, ze o kosztach pracy nie wspomne? >to mi nie chce się ciężko pracować, myśleć o > rozwoju mojej małej firmy 20 godz. na dobe, osiągać wysokich dochodów i >później oddawać większość tych pieniędzy w formie haraczu państwu, które te >pieniądze zmarnotrawi. a to juz jest twoj problem. tylko nie rozumiem, dlaczego tego typu mysleniem probuje sie uzasadniac podatek liniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 13:44 ready4freddy napisał: > ob. przedsiebiorco, moglibyscie prostemu narodowi wytlumaczyc, dlaczego najbard > ziej konkurencyjnymi gospodarkami swiata sa Dania i Finlandia, gdzie o podatku > liniowym nikt nie mowi, a i CIT maja jakby wyzszy niz w Kaczystanie, ze o koszt > ach pracy nie wspomne? Jasne, obywatelu internauto, poszukajcie jeszcze innych ciekawych wyjątków, np mój pradziadek palił 2 paczki papierosów dziennie i dożył 100 lat. Wniosek zaskakujący, tylko wysokie podatki dają wzrost gospodarczy, a palienie przedłuża życie;) ready4freddy napisał: a to juz jest twoj problem. tylko nie rozumiem, dlaczego tego typu mysleniem pr > obuje sie uzasadniac podatek liniowy. Mój i twój też, bo po części korzystasz z tych podatków na które pracuje. Chcesz jeździć jeszcze bardziej dziurawymi drogami, no problemo amigo. Ja przejdę do szarej strefy i guzik z moich podatków zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Zaprzysięgli wyznawcy podatku liniowego popełniają 16.12.06, 13:54 zwykle podstawowy grzech jednowymiarowego spojrzenia na gospodarkę. Mianowicie widzą w nim panaceum i Św. Graala. Tymczasem rodzaj podatku jest to tylko jeden z elementów wpływających na rozwój gopodarczy i śmiem twierdzić, że wcale nie najważniejszy. Bez porównania istotniejszy jest stan i przestrzeganie prawa, szczególnie gospodarczego, funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości, poziom korupcji oraz ogólna filozofia sprawowania władzy w aspekcie gospodarki. To jest czy rządzący mają skłonność do etatyzmu i zawłaszczania państwa, czy raczej do stosowania mechanizmów ekonomicznych. W kraju, w którym istnieje niespójne i uznaniowe prawo, na domiar złego ciągle zmieniane (utarło się rozliczać rządzących z grzebania przy prawie: im więcej przy nim grzebią, tym więcej się tym chwalą i tym lepiej są odbierani prez publikę), w którym każde przedsiębiorstwo można wykończyć dzięki zmowie banku, konkurencji, kontrahenta, syndyka masy upadłościowej i sądu, w którym najlepsza firma nie może się przebić bez politycznego poparcia i najgorsza potrafi przy takim poparciu doskonale funkcjonować wpływ tych czynników na rzeczywistość gospodarczą jest bez porównania większy, niż wpływ filozofii podatkowej: czy ona jest bardziej, czy mniej prorozwojowa. Wpływ wysokości renty korupcyjnej płaconej przez firmy jest bez porównania wyższy niż wpływ rodzaju podatków. A akurat polityka podatkowa wydaje się znacznie subtelniejszym sposobem sterowania gospodarką niż bezpośredni etatyzm. I warto zwrócić uwagę, że w najsilniejszych gospodarczo państwach nie ma podatku liniowego; ba - w słynącej z niskiej korupcji Sandynawii jest bardzo janosikowy system podatkowy. Jedyne zalety podatku liniowego widzę tylko w tym, że ponoć ma zlikwidować uznaniowość w przydzielaniu ulg (tak przynajmniej jest przedstawiany przez swoich wyznawców, aczkolwiek przecież i równie dobrze ów system ulg może i przy nim funkcjonować). Ta uznaniowość przy niespójnym prawie, gdzie co izba skarbowa, to inna interpretacja takiej samej sytuacji jest jednym z najistotniejszych impulsów korupcyjnych. philippo napisał: > widzisz, żeby zrozumieć potrzebę wprowadzenia liniowego, trzeba zrozumieć > podstawy ekonomii. Forum to nie miejsce na opisywanie teorii ekonomii. Powiem > > tylko tyle, żę to nie Kulczyk jest ważny, tylko ja i kilkadziesiąt tysięcy > innych drobnych przedsiębiorców. To mi nie chce się ciężko pracować, myśleć o > rozwoju mojej małej firmy 20 godz. na dobe, osiągać wysokich dochodów i później > > oddawać większość tych pieniędzy w formie haraczu państwu, które te pieniądze > zmarnotrawi. A to tacy ludzie jak ja mają budować ten kraj. Ktoś kto sprząta > ulicę pracuje ciężko, ale to nie on tworzy nowe miejsca pracy. Ludzie osiągają > różne dochody, a jedna stawka podatku nie zmienia faktu, że ktoś kto zarabia > więcej, musi płacić więcej. I Johny Holiday nie musiałby uciekać z podatkami, > gdyby miał niskie podatki we Francji. Żaden podatek liniowy nie uwiarygadnia > nielegalnych majątków. Od przestępstw jest prokuratura i sądy. A Kulczyk to > problem polskiej gospodarki, która ciągle jest w dużej części państwowa, i > gdzie ludzie jego pokroju, dzięki układom i łapówkom moga robić świetne > interesy, kosztem nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Zaprzysięgli wyznawcy podatku liniowego popeł 16.12.06, 15:35 uchachany napisał: > zwykle podstawowy grzech jednowymiarowego spojrzenia na gospodarkę. Mianowicie > widzą w nim panaceum i Św. Graala. Tymczasem rodzaj podatku jest to tylko jeden > > z elementów wpływających na rozwój gopodarczy i śmiem twierdzić, że wcale nie > najważniejszy. Bez porównania istotniejszy jest stan i przestrzeganie prawa, > szczególnie gospodarczego, funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości, poziom > korupcji oraz ogólna filozofia sprawowania władzy w aspekcie gospodarki. To > jest czy rządzący mają skłonność do etatyzmu i zawłaszczania państwa, czy > raczej do stosowania mechanizmów ekonomicznych. > No fajnie że tak uważasz, nikt nie twierdzi że w gospodarce istnieją tylko podatki i są panaceum na całe zło. Są jednak jednym z najważniejszych czynników, zwłaszcza w kraju takim jak Polska, gdzie inne czynniki takie jak: świadomość przestrzegania prawa, sprawny aparat wymiaru sprawiedliwości, filozofia sprawowania władzy z dbałością o gospodarkę nie istnieją. Trzeba pokolenia lub dwóch ażeby wykształcić te cechy w naszym społeczeństwie. A prosty mechanizm podatkowy to najlepszy sposób aby pozostałe czynniki wzmocnić. Mówiąc kolokwialnie, gdy masz niskie podatki, nie musisz kombinować, łatwiej ściągnąć inwestorów, nie trzeba budować monstrualnego aparatu skarbowego, który będzie węszył czy nie oszukujesz na tych wysokich podatkach itd. itp. Jest to więc prosty sposób, aby zacząć zmieniać naszą gospodarkę. Ale czy w kraju w którym pokutuje obiegowa opinia, że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty trafi do nieba, jest możliwe uproszczenie podatków i zaktywizowanie ludzi do pracy dla siebie i poprzez to dla nas wszystkich? Bardzo w to wątpie, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Uproszczenie podatków (rozumiane tu przeze mnie 16.12.06, 17:14 niekoniecznie jako wprowadzenie podatku liniowego, ale jako zasadnicze odejście od utrzymywania ulg podatkowych a przede wszystkim uznaniowości ich przyznawania) jest niemożliwe głównie ze względu na to, że - na poziomie ideologicznycm - ogranicza państwu wpływ na gospodarkę, a na poziomie praktycznym - ogranicza rządzącym elitom korupcyjne okazje. Których przykładem była choćby działalność wieloletniego wiceministra od podatków Witolda Modzelewskiego. W latach 1992-1996 (a więc w rządach zarówno postsolidarnościowych jak i postkomunistycznych) prof. dr hab. Witold Modzelewski, współtwórca wielu ustaw podatkowych z pełną premedytacją forsował bardzo skomplikowane prawo podatkowe po to, by stworzona przez niego sieć instytucji doradztwa podatkowego pomagała za sowitą opłatą podatnikom wykręcać się od płacenia drogą wyszukiwania tych luk w prawie podatkowym, które sam uprzednio pieczołowicie w nie zaimplementował :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 19:46 W Polsce stnieje taki prmitywny pogląd na kapitalizm, jak w XIX wielku. To jest zrozumiałe, bo kapitalizm ten jest nowy i jego rozumienie sprowadza się do formułek dawno nieprawdziwych. Nie ma absolutnej własności, nie ma absolutnych praw do nadwyżki ekonomicznej. Jest odpowiedzialność jednostki gospodarującej nie tylko za siebie ale za całość. Dlatego m.in podatek liniowy nie jest dobrym rozwiązaniem. Poza tym niech mi mali przedsiębiorcy nie mówią o wysokich podatkach. Podatki które płacą są bardzo niskie. W pracy zawodowej czytałem tysiace wniosków kresytowych. Wyższy jest koszt pracy i to bywa problemem, ale też należy do średnich eurpoejskich. W Polsce niby katolickiej, powołującej się na naukę JP2 taki model kapitalizmu dziwi. Gdzie jest społeczna nauka Kościoła? Gdzie słowa polskiego Papieża? To wszytsko jest zwykłą hipokryzją? Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 12:49 > Podatki musza byc rozne tak jak i przychody ludnosci. Podatek bedzie rozny takze przy liniowej skali: ten co wiecej zarobi, wiecej zaplaci - tyle razy wiecej, ile razy wiecej zarobi. To podstawy matematyki, a tobie marzy sie socjalistyczna "sprawiedliwosc" i urawnilowka. Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 15:30 zaplaci - tyle razy wiecej, ile razy wiecej zarobi. To podstawy matematyki, a tobie marzy sie socjalistyczna "sprawiedliwosc" i urawnilowka. Oj Funia,toz Ty prawdziwy filozof ! W 2 zdaniach udalo Ci sie dokazac ,zes tlumok durny i wodolej. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 19:14 Presentation j/w Odpowiedz Link Zgłoś
philippo Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:57 gdyby Orłowski doradzał teraz kaczorom i chwalił politykę PIS, też uznałbyś go za apolitycznego fachowca. Taka wasza filozofia. Ktoś to świetnie ujął" wasz komuch zły, nasz komuch cacy" Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 09:10 Przeciez pamietam wypowiedzi Orlowskiego.Czesty gosc w tv.Pol politycznie,pol ekonomicznie.Dlatego utkwil mi w pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zanik_muzgu_2005 Niech zyje PiS 16.12.06, 09:44 Genialnie prowadzony ręką Ukochanego Przywódcy Odpowiedz Link Zgłoś
meandrypolityczne Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 08:46 No comments. Meandrypolityczne Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Dobrze, że Kaczyńskim rozum wraca... 16.12.06, 08:49 Gdyby tak więcej wziąć z doświadczeń Kwaśniewskiego, byłoby z korzyścią dla kraju a może i tumanów w obecnym rządzie i pałacu! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dobrze, że Kaczyńskim rozum wraca... 16.12.06, 08:51 Przeciez dla ciebie korzysc jest wtedy, gdy jest wymierna.Wlasna kieszen.Tak wlasnie postepowali wlodarze ostatnich 17 lat.Czy to polecach rzadzacym?Bo ja nic w dotychczasowej polityce lizania d-p nie widze nic pozytywnego Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Roszady trwają a Michnik w konsternacji 16.12.06, 09:05 nie wie na kogo haki zbierać Odpowiedz Link Zgłoś
popelina2005 [...] 16.12.06, 10:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
irek872 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 09:15 presentation1 napisał: > Co jeszcze Gazeta nie wymysli?Przeciez on jest doradca Kaczynskiego.A ze kiedys > doradzal Kwasniewskiemu?To tylko swiadczy na jego korzysc.Profesjonalista.Ale > GW sie smuci.Czy to zle ze w Polsce wybiera sie fachowcow? Sprawdzaj kto podaje wiadomości. Doradca Kwaśniewskiego nowym prezesem NBP? PAP "Rzeczpospolitą" 2006-12-16, ostatnia aktualizacja 2006-12-16 07:45 Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 09:20 Przeciez gdyby zamieszczono w Rzepie tytul Doradca Kaczynskiego nie zobaczylbys przedruku.Przeciez to nie jest Doradca Kwasniewskiego ale doradca Kaczynskiego.Tytul powinien brzmiec-BYLY. Odpowiedz Link Zgłoś
zanik_muzgu_2005 Nasz Genialny Przywódca dobrze wybierze 16.12.06, 09:41 Krtytykujac Jego decyzje wspieramy interesy odetowców z Bonn Hupki i Czaji Odpowiedz Link Zgłoś
prezerwator2 Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 09:16 Wybrany zostanie Wojtyna... Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 10:55 prezerwator2 napisał: > Wybrany zostanie Wojtyna... na tej samej zasadzie powinien zostać spalowny chociaż to porządny człowiek. A wiecie jaką ma praktykę finansowa? A kim w ogóle jest ekonomista? 20 lat temu Wprost ogłosił świetny tekst pod tytułem (jak pamiętam) 'magister ekonomista czyli od specjalista lawirowania'. Już sam tytuł skłania do głęboch przemyśleń. Absolwenci takich studiów mogą więcej na temat programu tych studiów poopowiadać. ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud [...] 16.12.06, 09:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elatomek Komuch PIS to dobry komuch! 16.12.06, 09:18 Kaczory mają skłonność do rozgrzeszania przed narodem... To zapluci relatywiści a Pan AUMIKLER w rządze PIS to kto PIES? W PIS jest dużo UB ków a że aukurat służą kaczką to jest ok. żal d... ściska Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai Wytłumaczyć po PIS-owemu trzeba... 16.12.06, 10:30 Pitolicie jak potłuczeni...no to Wam wystłumaczę, tak jak się tłumaczy dla szeregowych członków PiS: wicie, rozumicie jest taki trynd coby prezesem NBP był ekonomista. Ale czy musi? Jest jeszcze ta..tfu...tfu...Rada Polityki Pieniężnej co to nie wiadomo, co z nią było robić. No to teraz się przyda, jak powiedział Wódz Nasz i Wielki Brat (oby żył wiecznie wraz z Ojcem Rydzykiem Jego Mentorem) Jarosław Kaczyński. A do czego się przyda? Do tego, ze jak już ona jest to prezesem NBP nie musi być żaden fachowiec! No, rozumicie tera?! W porzadku, widzę że rozumicie! Z Kaziem nie ma co robić, na wicepremiera dac nie można bo skubany samodzielności w Wawie się nauczył i ponad Gilowską by wyrósł, czego ta nie znosi. Woźniaka nie ma po co zdejmowac, bo póki on jest i Poncyliusz, to przynajmiej strajków zadnych nie ma a od Jasińskiego to wara! Po to wsadzony na Skarb żeby pilnował coby prywatyzacje tylko słuszne były to jest na razie żadne. No to i Kaziu na prezesa NBP pójdzie a póki nie pójdzie to pismakom trzeba we łbach zamieszac niech sobie szukają jakiś kandydatów zupełnie od czapy,a jak już im Kazia pokażemy to odetchną z ulgą. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 10:22 To nie "Gazeta" wymyśliła - tylko "Rzeczpospolita". A czy "Gazeta" napisała, że to źle?! -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur A gdzie jest mój ulubiony kandydat? 16.12.06, 10:39 Mam na myśli Richarda Mbewe. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 10:45 presentation1 napisał: > Co jeszcze Gazeta nie wymysli?Przeciez on jest doradca Kaczynskiego.A ze kiedys > doradzal Kwasniewskiemu?To tylko swiadczy na jego korzysc.Profesjonalista.Ale > GW sie smuci.Czy to zle ze w Polsce wybiera sie fachowcow? 1/zgadzam się ale 2/CZY PROFESJONALISTA??????? spójrzcie wstecz i zauważcie, że wielu profesorow obejmowało wysokie stanowiska w administracji. Ci liczni profesorowie nie mając praktyki innej niż w uniwesrytecie niewiele często wiedzieli o realnym życiu. Z tej przyczyny przed ćwierćwieczem zrezygnowałem z uniwersyteckiej kariery i wolałem zająć się rozwiązywaniem REALNYCH problemów. 'Liczne uniwersyteckie problemy' są problemami naciąganymi i niewiele mającymi wspólnego z realiami. Z mojego rozeznania wielu z 'kandydatów' na prezesa NBP wiedząc, w jakich im przyjdzie działać PiSrealiach, odmówiło tego ZASZCZYTU -- żywię dla nich głeboki szacunek ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
precz-z-komuna Kwach doradcą Kaczora? Wolne żarty! 16.12.06, 11:22 Jeden komuch zrezygnował sam z ambicji zostania prezesem NBP, a prezydencie Kaczyński na jego miejsce proponuje następnego komucha. Panie Prezydencie, wstydu Waść oszczędź i skończ tę bezwstydną, poniżającą społeczeństwo prezentację komuchów. Miało być wszystko inaczej, a tu wychodzą zbyt często komusze zależności. Przecież jeszcze nie wszyscy Polacy wyjechali z tego biednego kraju. Dla obsadzenia stanowisk państwowych są do dyspozycji jeszcze tysiące, miliony normalnych Polaków! Mamy serdecznie dość tego nieustannego post-komunistycznego ZOO. Jeśli nie potraficie odróżniać białego od czarnego i dobra od zła to zjeżdżajcie Wy razem z Waszymi komuchami choćby i do Korei. Jak się naprawdę nie nawrócicie, to naród się od Was odwróci i skończycie swą karierę w takiej samej hańbie jak Michnik i jego hałastra. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Kwach doradcą Kaczora? Wolne żarty! 16.12.06, 12:01 > Miało być wszystko inaczej, a tu wychodzą zbyt często komusze zależności. > Przecież jeszcze nie wszyscy Polacy wyjechali z tego biednego kraju. > Dla obsadzenia stanowisk państwowych są do dyspozycji jeszcze tysiące, miliony > normalnych Polaków! Tak to oburzające, że pan premier nie wie gdzie szukać fachowców i prawdziwych Polaków. Tylko w uczelni o. Rydzyka!!! Tam rodzą się najlepsze, uznawane na całym świecie kadry. Wystarczy aby taki absolwent uszczknął tylko znikomą część wiedzy ekonomicznej o. dyrektora, aby po przekazaniu mu Banku Centralnego wiedział, co z tym szmalem zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejslu Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 12:10 presentation1 napisał: > Co jeszcze Gazeta nie wymysli?Przeciez on jest doradca Kaczynskiego.A ze kiedys > doradzal Kwasniewskiemu?To tylko swiadczy na jego korzysc.Profesjonalista.Ale > GW sie smuci.Czy to zle ze w Polsce wybiera sie fachowcow? To bardzo dobrze, że w Polsce wybiera się fachowców. Gorzej, że obecna ekipa rządząca nie ma ich skąd brać, więc sięga po fachowców z konkurencji politycznej; Religa, Gilowska... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 12:30 presentation1 napisał: > Co jeszcze Gazeta nie wymysli?Przeciez on jest doradca Kaczynskiego.A ze kiedys > doradzal Kwasniewskiemu?To tylko swiadczy na jego korzysc.Profesjonalista.Ale > GW sie smuci.Czy to zle ze w Polsce wybiera sie fachowcow? No jasne prezentation, kiedys PiS bylo koalicja parlametarna dla SLD, teraz podbieraja ludzi z SLD bo nie maja swoich wlasnych , ale ty dalej bedziesz PiSkal, ze to PO cignie w kierunku SLD. A od kiedy wedlug PiS ludzie Kwasniewskiego czy SLD to fachowcy, jak do tej pory to utrzymujecie, ze to zdrajcy i komuchy, zydy, masony, zlodzieje, tak mozna wyliczac w nieskonczonosc...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
piq nie ma w tym nic dziwnego, skoro... 16.12.06, 15:39 ...prominentnym członkiem (aka chü¡kiem) PiSu jest kolega organizacyjny robusia kwiatkowskiego i czarzastego, i kwaśniewskiego, także należący do ordynackiej ponoc b. pronowiec, sukinsynek karolek karski Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk Łapanka! 16.12.06, 17:11 Pilnie potrzebny nowy kandydat na prezesa NBP! Nie musi być kompetentny, nie musi rozróżniać MFW od Banku Światowego, ważne natomiast aby był lojalny wobec Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Re: Łapanka! 16.12.06, 17:14 Zostawic Balcerowicza!!! Lepszego nie znajdziecie. Lechujarek szuka miernego ale wiernego... Odpowiedz Link Zgłoś
pethate Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 17:54 Dlaczego kaczynscy nie wezma unijnej kasy i powiedza Europie "do widzenia". Po co sie tak meczyc? Wiadomo, ze mohery nie dadza sie pogodzic z idea Europy. Odwagi i powiedzcie: my nie chcemy tej liberalnej Europy. My tu budujemy lepszy, nowy swiat ala rydz. Zyskacie w Europie. Wszyscy beda was chwalic. W Europie zostanie ustanowione nowe swieto: wyzwolenie od okupacji trzepnietych. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 17:54 > wyróżnia go sceptyczny stosunek do wspólnej europejskiej waluty. No, to mozemy "spac spokojnie". Bo "ekspert" sie wyróznia. :( Takich "kwalifikacji" potrzebujemy ! Ojejejejejeejjjjjjjjjj !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 EU sie myli, a Polska wie lepiej ? 16.12.06, 20:11 Polecam (po niemiecku) : www.sueddeutsche.de/,finm2/finanzen/artikel/242/95147/ Euro = European Success Story ! Odpowiedz Link Zgłoś
yxcv Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 18:12 GW-to najwiekszy spekuland w kraju. Powiedziala Pani,Pani,ze ta Pani slyszala od jednej Pani.itd,itp-to GW Odpowiedz Link Zgłoś
abba51 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 18:48 gazeta jest po to aby informowac, a plotek z prawdziwego zdarzenia jest w niej mniej niz pod kosciolem po niedzielnej mszy, kiedy wychodzac z kosciola oplotkowuje sie cale miasto i wszystkich sasiadow jak na prawdziwego katolika przystaje Odpowiedz Link Zgłoś
janek_48 Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 19:18 A od kiedy to dla Gazety Wybiórczej doradcy Kwasniewskiego są be. Przecież nie kto inny a GW jest fanem profesjonalizmu Kwasniewskiegoi jego obozu. Odpowiedz Link Zgłoś
abba51 Re: Doradca Kwaśniewskiego prezesem NBP? 16.12.06, 19:37 przeciez tam nie pisze ze byly doradca Kwasniewskiego jest be!!!!!!!!!!Wyborcza nie napisze ze Kwasniewski na przyklad rozbieral do naga Lepperowa zeby ci zrobic przyjemnosc, bo nie lubisz bylego prezydenta!!!a skoro jego byly doradca, a obecny, choc nieoficjalny(skoro nieoficjalnie ale pomaga to w szczegolny sposob jest to oficjalnie) Naszego Sloneczka kochanego jest sceptykiem co do € to znaczy ze jest sceptykiem i basta Odpowiedz Link Zgłoś