Dodaj do ulubionych

Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita

02.01.07, 12:55

Rokita odeszła z Platformy Obywatelskiej
Za "skret w lewo" PO. To juz nie "skret",a wiraz smierci PO.

"Nelly Rokita odeszła z Platformy Obywatelskiej. "Największy wpływ na moją
decyzję ma złe i niesprawiedliwe potraktowanie mojego męża" - napisała żona
Jana Rokity. Uważa również, że partia skręca za bardzo w lewo. "

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8665642&rfbawp=1167738695.680wo
Obserwuj wątek
    • keller1 Re: Rozlam w PO - dlaczego Tusk to robi? 02.01.07, 12:59
      ...bo zablokowała mu się kierownica do skrętu w prawo!
      • francuskilacznik "wyszlo szydlo z worka" 02.01.07, 13:01
        zali sie Nelly:
        "po wyborach samorządowych Platforma coraz ostrzej skręca na lewo, o czym
        "świadczą przyjacielskie relacje Tuska z Aleksandrem Kwaśniewskim"."
    • belus77 Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 13:00
      Marysia nie byl jeszcze chyba tylko w Samejbronie ... Ave Maria!
      • frau_pranajtis Ale to o Nelly chodzi 02.01.07, 13:17

• elfhelm Jak na razie odejścia z PO ją wzmacniały... 02.01.07, 13:00
      Usunięcie Piskorskiego i jego zaplecza - i wielki sukces w Warszawie,
      dzielnicach i wyborach do sejmiku mazowieckiego.

Odejście Płażyńskiego - i PO może już sama sprawować władzę w województwie
      pomorskim, a po ostatnich wyborach znacząco powiększyła stan posiadania w
      gminach i powiatach. No i ma bezwzględną większość w Gdańsku.

Odejście Gilowskiej - komitet jej usilnie promowanego synka został zmieciony
      przez wyborców. Palikot wygrał prezydenturę Lublina i uzyskał przyzwoity wynik w
      sejmiku.

• francuskilacznik Re: Jak na razie odejścia z PO ją wzmacniały... 02.01.07, 13:02
        wiecznie przegrani, wciaz sie wzmacniaja porazkami:)) i tylko nie pisz o HGW
        jedna jaskolka wiosny nie uczyni
        • elfhelm Re: Jak na razie odejścia z PO ją wzmacniały... 03.01.07, 17:27
          Wybory samorządowe dały PO władzę w 13 województwach (w tym 10 marszałków, 10
          przewodniczących w sejmikach). W powiatach około 80 starostów z własnych list
          lub sojuszniczych. Najwięcej radnych wojewódzkich. Kontrola sporej części
          największych rad miejskich. Rzesza prezydentów i burmistrzów - w tym w
          pisowskich matecznikach jak Lublin czy Białystok.
      • citisus Re: Jak na razie odejścia z PO ją wzmacniały... 02.01.07, 17:22
        Zatem czekamy na odejście Tuska, Schetyny, Niesiołowskiego, Komorowskiego
        i Hieny Gronkiewicz.

Wzmocnienie PO nastąpi wtedy niewątpliwie ...
    • haen1950 Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 13:00
      Wszyscy w platformie odetchnęli z ulgą.
      • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 13:03
        bo nikt nie chcial byc pierwszy, teraz przylacza sie inni, posypie sie PO:)
        • haen1950 Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 13:09
          To nie jest tak. To ulga jest, jakby czyraka na dupie się pozbyć, chwila bólu,
          potem ulga. Ja to bym chciał, żeby Rokita się udał w nowe partie i prymitywne
          dyskusje na temat jego morale.
    • s-k-i-n Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 13:05
      odejdą Rokitowcy do akcji włączy się Olechowski z Kwachem i zbudują jakąś nową
      partię socliberalną co uderzy w w SLD bo wyciągnie od nich z koalicji LiDu
      zostaną borówki i Pedecję
      • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 13:08
        poczatek konca PO i tej calej lewackiej, zaKwaszonej koalicji postkomunistycznej:)
    • sanitarny Co sie stalo? 02.01.07, 13:06
      jakas rosyjska niemka odeszla z partii
      • belus77 Marysia byla molestowana! 02.01.07, 13:08
    • belus77 Co teraz? Samoobrona? 02.01.07, 13:11
      • francuskilacznik Re: Co teraz? Samoobrona? 02.01.07, 13:16
        SO zostalo zneutralizowane
        • belus77 Re: Co teraz? Samoobrona? 02.01.07, 13:17
          To chyba tylko PSL jeszcze Marysience zostalo!
          • francuskilacznik Re: Co teraz? Samoobrona? 02.01.07, 13:19
            Marysia zapuka do PiS. Wszystko po kolei, bez pospiechu.
            • belus77 Re: Co teraz? Samoobrona? 02.01.07, 13:28
              Pewnie teraz z Edgarem bendom budowali nowe PKP - od podstaw?
        • kotek.filemon Re: Co teraz? Samoobrona? 02.01.07, 13:24
          > SO zostalo zneutralizowane

Ale nadal jest konieczne. W końcu, kurna, kualicjanci to są...
          • belus77 Marysia nie zastompi Mulata? 02.01.07, 13:30
            Co za szkoda, bo to byloby takie paradne, takie kacze jajco!
    • figaroq Re: Rozlam w PO - Akt I - Nelly baba z jajami! 02.01.07, 13:16
      n/t
      • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Nelly baba z jajami! 02.01.07, 13:21
        Nelly otworzyla wrota,juz nastepni kandydaci do opuszczenia PO nerwowo
        przebieraja nogami. Dobry poczatek roku.
    • frau_pranajtis Do tej Pani nie mam zaufania. Faktem jest jednak 02.01.07, 13:19
      ze poprowadzila w Krakowie sprawe Majchrowskiego porzadnie. Dzieki jej znajomej
      prawniczce ujawniono przekrety p.prezydenta. A ze go ludzie drgi raz wybrali...
      No coz ludzie lubia wybierac szumowiny, najlepszym tego dowodem jest wybor SLD w
      2001.
      • francuskilacznik Re: Do tej Pani nie mam zaufania. Faktem jest jed 02.01.07, 13:23
        zaufanie zostaw na boku:) liczy sie ten akt i za to Nelly nalezy sie szacunek,
        powiem wiecej, jakis medal gotow jestem jej dac;)
        • frau_pranajtis Nelly nie jest osoba, za ktora pojdzie reszta 02.01.07, 13:45
          Nie ludzilabym sie jakims powaznym rozlamem. Podbnie jak w przypadku pana
          Rokity. Oni sa na konserwatywnym skrzydle PO. Tam jest drobnica ludzi o
          liberalno-konserwatywnych pogladach. Podejrzewam, ze wiekszosc POslow pojdzie z
          Tuskiem w ramiona agentow.
          • francuskilacznik Re: Nelly nie jest osoba, za ktora pojdzie reszta 02.01.07, 14:31
            nie musza POwiaki wychodzic za Nelly, jako za przywodczynia stada, wystarczy ze
            obok niej wyjda:) Chodzi o to, ze wielu z nich zrozumie, ze mozna:)
    • basia.basia Mówi Rokicia żona... 02.01.07, 14:06
      www.polskieradio.pl/trojka/salon/
      Nelly Rokita - gość Michała Karnowskiego

........

- Tak. Tak. Spełniona kobieta przede wszystkim w życiu rodzinnym i zawodowym,
      która ma obok siebie mężczyznę, który ją popiera i razem z nią chce zbudować
      dobrą rodzinę. Takich mężczyzn jest coraz więcej, którzy chcą, żeby ich kobiety
      zrobiły w życiu dla Polski, dla rodziny coś ważnego.

- Jan Rokita należy do tych mężczyzn?

- Bez wątpienia. To, że mój mąż teraz jest trochę odsunięty od władzy w PO, ja z
      tego powodu bardzo ubolewam, bo właśnie on popiera kobiety, umie z nimi
      współpracować. I teraz jest zły czas dla PO, jest czas do zastanawiania się, co
      dalej z PO. Wydaje mi się, że PO skręca za mocno w lewo i że Donald Tusk już nie
      kryje swojej przyjaźni z Aleksandrem Kwaśniewskim. Jestem bardzo rozczarowana i
      smutna z tego powodu, co się stało w PO.

- Ale ten przyszły rok, będzie kontynuował ten kurs?

- Myślę, że przyszły rok będzie wspaniałym rokiem. I ciężkim rokiem dla PO.
      Osobiście podjęłam decyzję o rezygnacji z bycia członkiem PO. Tę rezygnację
      wysłałam do swojego koła, bo uważam, w jaki sposób został potraktowany mój mąż,
      a został potraktowany bardzo źle. To świadczy o tym, że Donald Tusk raczej dba o
      własne interesy, a nie chce być przywódcą dużej partii, raczej małej, liberalnej
      partii i że to będzie jakiś sojusz z lewicą. A ja w takim sojuszu absolutnie się
      nie widzę. To będzie smutne, ale mam nadzieję, że to ustabilizuje scenę polityczną.

- Ale to tylko Pani wysłała? Jan Rokita nie wysyłał jeszcze?

- Ja odpowiadam tylko w swoim imieniu.

- A rozważał to Jan Rokita?

- Teraz ja dopiero uświadamiam sobie, że coś się zdziała w PO. Wierzyłam w to,
      że Donald Tusk przeprosi mojego męża, co było oczywiste. Bo mój mąż mówił
      prawdę, mój mąż postąpił przyzwoicie.

- Miałem wrażenie, że - obserwując ten konflikt w PO i coś mnie też najbardziej
      zasmucało - zdarzają się konflikty polityczne, zdarza się korekta kursu, ale
      włączenie pewnego języka, w którym bardzo często pobrzmiewała pogarda mam
      wrażenie, że przekraczało pewną granicę.

- Oczywiście, że tak. Dodatkowo jeszcze ta pewność siebie, co wolno robić i
      czego nie wolno robić, to decyduję ja - przewodniczący partii. To też było złym
      sygnałem. Nie było prawdziwej dyskusji programowej w PO. Nikt z nas nie wie, w
      jakim kierunku podąża. Teraz analizując, myślę, że to nie jest przypadek, że
      Maciej Płażyński został odsunięty w taki umiejętny sposób, później prof. Zyta
      Gilowska, następny jest Jan Rokita. Ja chcę wierzyć, że Jan Rokita zostanie w
      tej partii i będzie chciał ją zmieniać. Ja, jako przewodnicząca Europejskiej
      Unii Kobiet, która łączy kobiety kilku partii, nie jestem w stanie z tym się
      pogodzić. Dla mnie to jest bardzo smutne, co się stało. Życzę im oczywiście,
      żeby to była liberalna partia, razem z lewicą, z Kwaśniewskim zbudowali jakąś
      liberalno-demokratyczną partię, ale moje miejsce jest jednak po prawej stronie.
      Ja jestem raczej o poglądach konserwatywnych, potrzebuję zasady życiowej,
      potrzebuję jakiś kręgosłup.

- A pani koło to jeszcze - uściślijmy - które?

- To jest w Krakowie, koło pod przywództwem pana Pawła Węgrzyna.

- Porozmawiajmy jeszcze o tym, co się działo w minionym roku. I też związane z
      kobietami. Czyli tzw. - to chyba zła nazwa, ale już się przyjęła - seks afera w
      Samoobronie. Tutaj kobiety wystąpiły w kilku rolach i zazwyczaj w złych. Tzn.
      pierwsza rola, to takie trochę przedmioty, którymi się handluje w partii. I
      tutaj Aneta Krawczyk była trochę taką osobą. A z drugiej strony te panie z
      Samoobrony, które w swoich wypowiedziach dawały ogromne przyzwolenie swoim
      mężczyznom na tego typu działania. Jak Pani z kolei obserwuje seks aferę?

- Jestem bardzo ostrożna w wypowiedziach na ten temat. Bo uważam, częściowo co
      jest związane z seksem, jest sprawą prywatną. Otóż to wchodzi w politykę. I
      takie mam wrażenie, że nie traktowany jest od dawna już zawód polityka, jako
      poważny zawód, tylko to jest coś takiego brzydkiego. Uprawianie polityki to jest
      związane z taką pokusą i najlepsze, że oczywiście seks afera. I politycy
      wiadomo, że nadużywają alkoholu, wiadomo, że lubią dobre cygara i dobre
      dziewczynki, czy może chłopaków. To było wiadome. I ja i Pan redaktor o tym wie
      dokładnie obserwując polityków.

- Rozumiem, że to jest pewien mit.

- Jeżeli chcemy to zmienić, to ta seks afera pomoże nam oczyścić życie
      polityczne, że już nie wolno tego w ten sposób robić tak otwarcie - to jest
      bardzo dobry sygnał. Poza tym sygnałem, ja nie widzę jakichś większych
      konsekwencji tej całej sprawy, bo tak naprawdę w tej seks aferze są zamieszani
      wszyscy. Wszyscy - naprawdę. Tzn. w każdej partii politycznej można wykryć taką
      seks aferę.

- Czyli układ: praca za seks?

- Wydaje mi się, że coraz mniej, ale w dalszym ciągu to są praktyki znane.

- I jeszcze jeden temat. Kończymy ten rok właściwie sylwestrowo. Przeszliśmy
      płynnie przez kwestie lustracji, lustracji w Kościele. Dzisiaj "Gazeta Wyborcza"
      przynosi wywiad z arcybiskupem Wielgusem, który mówi - i to jest wybite przez
      gazetę na pierwszą stronę - przed każdym wyjazdem chodziłem tam do nich 15 razy
      - czyli do esbecji - na pewnym stopni ogólności trzeba było z nimi niestety
      rozmawiać, jeśli mi zależało na paszporcie, to nie mogłem powiedzieć panu z SB
      brutalnie odczep się. Nie można było?

- Przyzwoity człowiek mógł to zrobić. Uważam, to jest bardzo dobrze, że teraz
      szczerze, otwarcie rozmawiamy na temat lustracji - to jest potrzebne nam
      wszystkim. Nie trzeba tego się bać i ludzi, którzy współpracowali. Myślę, że to,
      co arcybiskup mówi, można nazwać rodzajem współpracy. Powinien przeprosić
      otoczenie, otaczających ludzi i może nas wszystkich, że w jakiś sposób
      okłamywali siebie teraz, będąc już w wolnej Polsce, wykorzystując te powiązania.
      Bo co to jest lustracja? Lustracja to jest to, że ludzie w różnych układach
      pomagali sobie nawzajem, szantażowali siebie nawzajem i stworzyli taką klikę,
      którą dopiero teraz możemy ujawniać. Szkoda, że tak późno. Ale lepiej później
      niż wcale.

- Tak. Bo tutaj czytamy w tym wywiadzie, że właściwie tych wizyt było - jak już
      cytowałem - po 15, że to była gra, jak mówi arcybiskup i sądzi, że dzisiaj by
      się jej nie podjął. I jak to się ma do tych słów, bardzo ostrych, które padły
      wcześniej - także z ust arcybiskupa - wobec osób, które mówiły: przynajmniej
      sprawdźmy. Ci ludzie byli odsądzani od najgorszych, przypisywano im najgorsze cechy.

- Rozumiem, że teraz wielu ludzi żałuje, że miało taki słaby kręgosłup, bało
      się, wykorzystywała chwilę dla własnych interesów. Ja bym ich też nie karała tak
      surowo. Tylko niech oni pozwolą nam dojść do prawdy. Uważam, że powinna być
      kontynuacja. Historia nie kończy się na Okrągłym Stole. Powinniśmy na nowo
      przemyśleć to, co było, oceniać. I niech arcybiskup się nie boi, na pewno będzie
      oceniony tym lepiej, im szerzej się będzie przyznawał do swoich błędów. Bardzo
      się cieszę, że taka wypowiedź padła.

- Dziękuję bardzo. Nelly Rokita, szefowa Europejskiej Unii Kobiet była dziś
      gościem "Salonu Politycznego Trójki". Dziękuję bardzo.

- Dziękuję. Wszystkiego dobrego.

-------------------------------------------------------------------------------

Nic się nie dzieje przypadkowo, więc sądzę że wystąpienie Nelli z PO to ostatnie
      ostrzeżenie dla Tuska.
    • nurni orzel czy reszka? 02.01.07, 14:20
      Ktora Nelly byla autentyczna?

Ta z najnowszego wywiadu czy tego ostatniego po liscie otwartym Rokity
      do "drogiego Donalda". Wtedy przekonywala wszystkich ze "drogi Donald" jest
      naprawde drogi. Widac flirty Donalda z Aleksandrem Kwasniewskim jeszcze wtedy
      tak nie przeszkadzaly.

Wie ktos czy mam rzucac moneta?
      • hasz0 szkoda monety/n 02.01.07, 14:24
    • l.george.l Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:41
      Jeśli ona jest taka, jaką widzieliśmy ją w programie Lisa, to bardzo dobrze, że
      odeszła.
      • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:43
        Widziales Tuska ? Ten niech lepiej nie odchodzi z PO :)))
    • goniacy.pielegniarz Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:45
      Nie rozumiem tej kobiety.
      • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:46
        ze taka odwazna ?
        • goniacy.pielegniarz Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:48
          francuskilacznik napisała:

> ze taka odwazna ?

1)Nie widzę w tym zachowaniu nic odważnego. Nie wiem nic, aby była ona zależna
          od PO.
          2)Nie rozumiem jej, bo jakieś dwa tygodnie temu u Lisa dałaby się pociąć za
          Tuska.
          • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:54
            w polityce gada sie to co jest wygodne w danej chwili. Nelly przygowtowala grunt
            pod odejscie Jana Rokity, i jego otoczenia. Odwet Jana jest stopniowany.
            Cierpienia, zadawane beda Tuskom dlugo i "czule":)
            • goniacy.pielegniarz Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:55
              Ale żadnej odwagi w tym nie widzę.
              • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 16:57
                jest, bo kontratak Tuskow nastapi, i Nelly wychodzac na pierwsza linie mediow,
                bedzie teraz przez GW osmieszana z czego zdaje sobie sprawe, i to jest ta odwaga
                - odwaga podjecia walki z GW
        • kotek.filemon Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:49
          > ze taka odwazna ?

A to aż takiej odwagi wymaga? Co prawda ostatnio odwaga staniała...
          • francuskilacznik Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:55
            Wy Towarzyszko powinniscie wiedziec jakim aktem odwagi naznaczone bywaly
            odejscia z PZPR:)
            • kotek.filemon Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 14:56
              Nie towarzyszkuj mi tu. Krów z tobą nie pasałem. I nie zmieniaj mi płci.
    • kaczysta Czy oni(Rokitowie) 02.01.07, 14:55
      naleza do rodziny radyja:))
      • frau_pranajtis Ojciec Rydzyk rozwodnikow nie zaprasza... 02.01.07, 15:48

• nurni dezorientacja 02.01.07, 15:34
      Od glosow ze to dobrze (Nelly jako lalka Barbie, Rokita frustrat) po żadania
      glowy.... Tuska.

Najbardziej swiatly elektorat, pozbawiony uczonego komentarza - co ma o
      dzisiejszym wydarzeniu myslec, pograza sie w chaosie:

www.platforma.org/forum/viewtopic.php?t=5461
      • goniacy.pielegniarz Re: dezorientacja 02.01.07, 15:37
        To dobrze czy źle, że są różne opinie, bo już się pogubiłem?
        • nurni opinie 02.01.07, 15:45
          goniacy.pielegniarz napisał:

> To dobrze czy źle, że są różne opinie, bo już się pogubiłem?

Wydaje mi sie ze dobrze tyle ze jak pokazuje dzisiejszy dzien nie wszedzie.
          Cos musialo Jasiowi w PO zaszkodzic - zdaje sie owa "opinia".

Choc opinie per skonczony frustrat tudziez lalka Barbie pokazuja ze opinia
          opinii nie rowna.

My jestesmy wobec Janka cierpcy czy ironiczni a owe dosc chamskie porowniania
          wyplywaja ni mniej ni wiecej ale z samego jadra "mojej platformy" - jak to
          jeszcze niedawno opiniowal Rokita.
      • francuskilacznik Re: dezorientacja 02.01.07, 16:51
        widac tacy to swiatowcy, jak niedoszly prezydent Tusk:))
    • nurni Zdrojewski nie zmartwil sie 02.01.07, 15:51
      Zdrojewski - ten podobno zwycieski kandydat Rokity nie zmartwil sie;

"Nie komentujemy decyzji i opinii osób, które są bardziej znane jako żony
      polityków, niż z własnej działalności w PO. Nie widzę takiej potrzeby -
      powiedział z kolei szef klubu parlamentarnego PO Bogdan Zdrojewski. Jak dodał,
      nie obawia się, że odejście Nelly Rokity z PO jest zapowiedzią kolejnych
      rezygnacji. - Nie martwię się tym jednym przypadkiem - oświadczył"
      • francuskilacznik Re: Zdrojewski nie zmartwil sie 02.01.07, 16:45
        co ma biedak POwiedziec:))
        • haen1950 Re: Zdrojewski nie zmartwil sie 02.01.07, 17:12
          Przecież to najlepsze wiadomosci noworoczne. Wszyscy w platformie maja
          nadzieję, że Jasiu nie zostawi żony samej i utworzą jedyną w swoim rodzaju
          konkurencję dla familii Kaczyńskich. Ci, to dopiero są hołotą, nie podlegającą
          klasyfikacji i uogólnieniom. Takiej famili żadne pańswo europejskie nie pamieta
          w swojej historii.
      • 3210start Re: Zdrojewski nie zmartwil sie 04.01.07, 10:58
        nurni napisał:

> Zdrojewski - ten podobno zwycieski kandydat Rokity nie zmartwil sie;
        >
        > "Nie komentujemy decyzji i opinii osób, które są bardziej znane jako żony
        > polityków

"Kandydat Rokity" mówi tekstem z maila jaki rozesłało biuro prasowe Platformy
        do członków sugerując taki właśnie komentarz.

• s-k-i-n Re: Rozlam w PO - Akt I - Brawo Rokita 02.01.07, 17:30
      fajnie zaczyna sie ten rok
      • frau_pranajtis Mial byc lepsz od 2006... i jest! 02.01.07, 20:51

• figaroq Re:Cisza przed burzą,akcja PO-żegnania? 03.01.07, 22:59
      n/t
      • keller1 Re:Cisza przed burzą,akcja PO-żegnania?Rokita 04.01.07, 10:28
        za burtą!
        Zemsta Donalda!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka