Dodaj do ulubionych

30% zgonów

14.02.07, 14:11
30% operacji przeszczepu serca kończyło się zgonem pacjenta

Szpital MSWiA: przeszczepiali narządy, które "nie pasowały"?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3917980.html

www.cskmswia.pl/index.php?option=content&task=view&id=21&Itemid=50
Obserwuj wątek
    • bat_na_szuje Re: 30% zgonów - Minister do wymiany. 14.02.07, 14:37
      to jest groza, niestety...

"Reformatorzy" słuźby zdrowia, którzy takie rozwiązania wprowadzili
      nie mają kompetencji, aby zajmować się ludzkim zdrowiem.

Nie wiem czy to p.Religa czy poprzednicy, ale włos się jeży na głowie:

100 tys do wzięcia - tylko wycinać i przeszczepiać! Genialne pomysły,
      prawie tak samo genialne jak ten o dwóch osobnych rodzajach ubezpieczenia
      zdrowotnego (dla bogatych i dla reszty).
      Niech się lepiej kardiochirurdzy zajmują kardiochirurgią.
      • mietowe_loczki Re: 30% zgonów - Minister do wymiany. 14.02.07, 14:40
        Oczywiście w całym tym zamieszaniu mało kto chce zauważyć, że odpowiedzialni,
        przede wszystkim, są ci, którzy ustanowili takie prawo. Dowiemy się nazwisk
        tych geniuszy?
        • losiu4 Re: 30% zgonów - Minister do wymiany. 14.02.07, 14:48
          mietowe_loczki napisała:

> Oczywiście w całym tym zamieszaniu mało kto chce zauważyć, że odpowiedzialni,
          > przede wszystkim, są ci, którzy ustanowili takie prawo

widzisz, nie wgłębiałem się w te konkretne przepisy, ale wiem, że nawet jakby
          były dobre (wcale bym sie nie zdziwił gdyby tak własnie było), to jeśli ktoś ma
          złą wolę, to i tak je zignoruje, lub odwoła się do sędziów typu Safjana (tacy
          są dobrzy w wykręcaniu kota ogonem). Tak to było np. w III RP nie tylko w
          sprawach szpitalnych.

Pozdrawiam

Losiu
          • mietowe_loczki Re: 30% zgonów - Minister do wymiany. 14.02.07, 15:28
            Za bardzo nie obchodzi mnie, za której RP uchwalono te przepisy. System, który
            pozwala na branie siana za samo wykonanie czegoś, a nie sprawdza, jak rzecz
            została wykonana, nie najlepiej świadczy o jego autorach. Nieważne już, czy
            postawione zarzuty sprawdzą się czy nie. Chodzi mi o odpowiedzialność
            ustawodawcy.
            • losiu4 Re: 30% zgonów - Minister do wymiany. 15.02.07, 11:44
              mietowe_loczki napisała:

> Za bardzo nie obchodzi mnie, za której RP uchwalono te przepisy. System,
              > który pozwala na branie siana za samo wykonanie czegoś, a nie sprawdza, jak
              > rzecz została wykonana

jak znam życie - powinien sprawdzać. Wg przepisów prawa. A że "wykonawcy" nie
              sprawdzają, bo lepiej czesać kasę, lub bronić kumpla... tak więc widzisz:
              całkiem niezłe prawo może być olewane w dowolny sposób pod warunkiem że
              i "eksperci" i "sędziowie" swoje będą twierdzić. Co Safjany i spóła sobie
              spokojnie robią.

Pozdrawiam

Losiu
        • x2468 Re: 30% zgonów - Minister do wymiany. 14.02.07, 14:50
          I to wszystko w odzyskanej sluzbie zdrowia po 500 dniach kaczych porzadkow.
          Ps.Jaki procent przeszczepow serca konczy sie zgonem na przyklad w Bialoruskich
          szpitalach? Pytam,poniewaz nie wiem czy 30% to duzo czy malo.
        • rekontra raczej nie masz racji - ponadto zwróćuwagę 14.02.07, 15:35
          mietowe_loczki napisała:

> Oczywiście w całym tym zamieszaniu mało kto chce zauważyć, że odpowiedzialni,
          > przede wszystkim, są ci, którzy ustanowili takie prawo. Dowiemy się nazwisk
          > tych geniuszy?

to wyłącznie wina lekarzy, ich etyki zawodowej, a natomiast to że system jest
          chory to całkowicie inna sprawa

natomiast zwróć uwagę, jak "system" - ten inny system, łapówkarski wchłaniał
          młodych lekarzy, jak byli bezsilni przez tyle lat - ordynator w wielu szpitalach
          jest nietykalny
    • frau_pranajtis Wreszcie CBA ma jakas afere :-))) 14.02.07, 15:24
      JKM ma jednak nosa.
      :-)
      • rekontra oby ta sprawa była nauczką 14.02.07, 15:36
        frau_pranajtis napisała:

> JKM ma jednak nosa.
        > :-)

nie tylko dla lekarzy

:))
    • rydzyk_fizyk Sukces Dorna 14.02.07, 15:43
      o ile wzrosła przeżywalność po powołaniu Kaczmarka?
    • hummer Ale długów nie ma :) 14.02.07, 16:15
      To Religa zadowolony
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=57315088
    • dr.freud Niezły wynik!!! 14.02.07, 16:17

Niektórzy twierdzą że tylko śmierć i podatki są nieuniknionie.
      • ross128 Re: Niezły wynik!!! 14.02.07, 16:18
        dr.freud napisał:

>
        > Niektórzy twierdzą że tylko śmierć i podatki są nieuniknionie.

Owszem, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się
        człowiekowi co roku :)
    • pg20 Re: 30% zgonów 14.02.07, 16:21
      rekontra napisał
      > 30% operacji przeszczepu serca kończyło się zgonem pacjenta

A ile wynosi średnia krajowa?
      To w końcu skrajnie trudny i ryzykowny zabieg
      • rekontra zwróć uwagę 14.02.07, 17:09
        pg20 napisał:

> rekontra napisał
        > > 30% operacji przeszczepu serca kończyło się zgonem pacjenta
        >
        > A ile wynosi średnia krajowa?
        > To w końcu skrajnie trudny i ryzykowny zabieg

30% operacji kończyło się zgonem, natomiast jaka jest śmiertelność w następnym
        roku, po dwóch latach itd. może Religfa dzisiaj powie
        • pg20 Re: zwróć uwagę 14.02.07, 17:45
          rekontra napisał:
          > 30% operacji kończyło się zgonem, natomiast jaka jest śmiertelność w następnym
          > roku, po dwóch latach itd. może Religfa dzisiaj powie

Zwracam uwagę.
          Dyrektor szpitala powiedział w TV, że te 30% jest "nieznacznie wyższe" niż
          średnia krajowa.
          • pg20 Re: zwróć uwagę 14.02.07, 17:56
            Z linku z postu poniżej.
            Przewidywana śmiertelność w latach 2006-2008 wynosi 23,0% do 30,8% (od 75-100
            na średnio 325 pacjentów). Czyli te 30% (28,5?) nie jest tak porażające jak to
            nam Ziobro próbuje wmówić, a nawet mieści się w górnej granicy danych
            statystycznych.
            • rekontra jak należy czytać te dane 14.02.07, 18:25
              > Przewidywana śmiertelność w latach 2006-2008 wynosi 23,0% do 30,8% (od 75-100
              > na średnio 325 pacjentów). Czyli te 30% (28,5?) nie jest tak porażające jak to
              > nam Ziobro próbuje wmówić, a nawet mieści się w górnej granicy danych
              > statystycznych.

nie wiem ile operacji jest przeprowadzanych rocznie, ale ja je rozumiem tak:

żyje pacjentów po przeszczepie serca 300 i rocznie umiera spośród nich co trzeci
              (w latach 2006 - 2008). Kaminmski powiedział natomiast o operacji - czyli
              rozumiem, że chodziło jemu o operacje nieudane - w ciągu kilku dni po operacji
              chporzy umierali.
              • cyklista Re: jak należy czytać te dane 14.02.07, 18:32
                30% przeżywalności po 5 latach to dziś rekord świata. Wiarygodnej statystyki
                przeżywalności po operacji w zasadzie nie ma. Wszystko zależy od tego jaki jest
                stan zdrowia w danym kraju, jaka jest profilaktyka, jakie jest podejście
                szpitala a nawet konkretnego chirurga do "przypadku". Merytorycznie Zi0bro
                skompromitował się tyla razy, że raczej bym mu nie wierzył. Inna sprawa to
                łapownictwo.
              • pg20 Re: jak należy czytać te dane 14.02.07, 20:17
                Religa na ten temat:
                Na pytanie prowadzącej program, czy nie było niepokojące już to, że 30%
                operacji doktora Garlickiego kończyło się zgonami, odpowiedział, że
                niekoniecznie należy to uznać za wysoką śmiertelność. - Przy każdej procedurze
                istnieje ryzyko zgonu, a co dopiero przy tak skomplikowanej jak przeszczep
                serca. 30-procentowa śmiertelność może być uznana za wysoką, ale też może być
                uprawniona. To zależy od konkretnych przypadków - mówił Religa.
    • compor Re: 30% zgonów 14.02.07, 16:36
      pomożmy wszyscy doktorowi Gerlickiemu w tych ciezkich chwilach. Niech wie ze go
      popieramy i jestesmy z nim!!
      miroslaw.garlicki@cskmswia.pl
    • enrico.palazzo11 Re: 30% zgonów 14.02.07, 17:23
      "OGÓLNOPOLSKI REJESTR CHORYCH PO TRANSPLANTACJI SERCA.

2. Projekt przygotowany na zamówienie Rady Programowej Programu POLKARD, przez
      Grupę
      Roboczą Niewydolności Serca, Narodowego Programu Polityki i Leczenia Chorób
      Układu
      Sercowo-Naczyniowego na lata 2006-2008.

Opracowanie planu analiz statystycznych.
      Przewiduje się, ze w latach 2006-2008 zostanie zarejestrowanych około 200
      pacjentów po
      przeszczepie serca, tak więc cały rejestr, włączając lata 2003 –2005, będzie
      wynosił 300-350
      chorych, wśród których około 75 – 100 zginie (zgony po OHT). W grupie 553
      chorych, należy
      spodziewać się około 125 – 150 zgonów co razem z rejestrem z lat 2003-2005 da
      liczbę około
      200-230 zgonów. W oparciu o taką bazę danych można będzie wyciągnąć wiarygodne
      wnioski
      o odpowiedniej mocy statystycznej."
      www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1_rejes_chortransserce_12042006.pdf

Jakby ktoś nie wiedzial to przeszczep serca jest operacją obarczoną bardzo
      duzym ryzykiem. Ryzyko to nie jest zwiazane z przynaleznoscia ani operowanego
      ani operatora do PiS, PO, SLD itp. Przynajmniej nie ma na to twardych dowodów.

Swoją drogą fascynujące jest jak wielu forumowiczów, i z prawa, i z lewa
      postrzega tę niepolityczną sprawę wylącznie przez pryzmat swoich sympatii i
      antypatii politycznych.

• cyklista tylko 30% zgonów do Sukces 14.02.07, 18:16
      Po transplantacji serca przeżywa ok. 70% pacjentów. W najlepszych klinikach
      świata. Aż mi się wierzyć nie chce że nasi też mieli taki wynik.
      • porannakawa Bez operacji 100% zgonów! _________30% to sukces! 14.02.07, 18:36
        cyklista napisała:

> Po transplantacji serca przeżywa ok. 70% pacjentów. W najlepszych klinikach
        > świata. Aż mi się wierzyć nie chce że nasi też mieli taki wynik.

Bez transplantacji 100% zgonów. Byłoby kogo winić?
    • porannakawa A jak tam ze Stokłosą? Zakrzyczeć porażkę? 14.02.07, 19:04
      Nowa zasłona dymna i o wątpliwych 30% przesłankach?
      Nieudolność w sprawie Stokłosy zakrzyczana dzisiejszą konferencją prasową?
      Jak to jest?
      • x2468 Re: A jak tam ze Stokłosą? Zakrzyczeć porażkę? 14.02.07, 21:01
        Jak z Stoklosa? Jak z Dornem,Sikorskim? Co z rurociegiem przyjazni ktory
        Rosjanie chca wylaczyc? Co z powtornym,poniewaz nie pomysli Leppera,glosowaniem
        nad votum nieufnosci dla profesora Lepieja? A przede wszystkim co politycy maja
        do powiedzenia w temacie wystapienie w Sejmie prof.Bartoszewskiego? Co z
        ucieczka inwestorow z Warszawskiej gieldy? Co z porazajacym raportem
        Macierewicza? Co z tarcza? Jak widac tematow konkretnych jest az nadto.Wiec
        Kaczor rzuca pomiedza goniace go psy kawal nieswiezej kielbasy.Na chwile bedzie
        spokoj.
    • bryt.bryt norma 15.02.07, 11:48
      Nie znam sie na tym zupelnie, ale sluchajac lekarzy w mediach (nie mam powodu im
      nie wierzyc) wiem, ze 30% to statystyczna norma. Jednoczesnie jestem wsciekly na
      Ziobre i Kaminskiego, ze robia z tego taki ordynarny show dla celow czysto
      politycznych.
      • rekontra chodzi o rzecz ważniejszą, o sprywatyzowaną Sł.Zdr 15.02.07, 11:58
        bryt.bryt napisał:

> wiem, ze 30% to statystyczna norma.

znaczenie tej liczby się wyjaśni, ja zrozumiałem, że 30% operacji było nieudanych.

> Jednoczesnie jestem wsciekly na Ziobre i Kaminskiego, ze robia z tego taki
        ordynarny show dla celow czysto politycznych.

Jeżeli znasz kogoś naprawdę chorego, i widziałeś rodzinę szukającą pomocy -
        ratunku, to wiesz, że zrobi wszystko - włącznie z wręczeniem "łapówki".
        a lekarze pokroju M.G to nie są lekarze, to są hieny. I jeżeli łapówkarze zaczną
        się bać, to mogę machnąć ręką na efekt propagandowy konferencji prasowej.
        Olbrzymia część służby zdrowia jest w ten sposób sprywatyzowana, i może w końcu
        uda się to zmienić.
        • ayran Re: chodzi o rzecz ważniejszą, o sprywatyzowaną S 15.02.07, 12:03
          rekontra napisał:

> znaczenie tej liczby się wyjaśni, ja zrozumiałem, że 30% operacji było
          nieudany
          > ch.

Czyli jaki był procent udanych? 70?
          Ilu pacjentów zmarło w wyniku udanych operacji? 30%, zgodnie z normą
          statystyczną?
      • x2468 Re: norma 15.02.07, 12:13
        Ile milionow pozarla nowa prywatna policja pis pod koenda Kaminskiego? Jakos
        trzeba potrzebe istnienia tak nieskutecznej instytucji ciemnemu ludowi
        "udowodnic"Wiec zanleziono.Prawdopodobnie lapownika.I to czym zajmuja sie w
        cywilizowanym swiecie policje rozdmuchano dla wlasnych politycznych celow do
        monstrualnej wielkosci.I ciemny lud to kupil.Nie mysli ciemny lud o rozpadzie
        rzadu,o kiepskiej gospodarce,o nieporadnosci policji ktora od paru dni nie
        potrafi zlapacukrywajacego sie rzezimieszka w Szczecini,ktoremu ucikel
        najbardziej pilnowany prawdopodobnie przestepca Stoklosa,a po nim przepada jego
        zona.Minister od policji sie ochwacil,pederasta ktorego odzyskana prokuratura
        chciala wrobic w podkladanie atrap bomb zostal zwolniony do domu.Polglowkow i
        przestepcow robi sie prezesami,ministrami,nieudolni sa zdziwieni ze nikt ich nie
        slucha.Wiec produkuje sie sukces.Ze sukces tak wielki jak ten w ktorym koronnym
        dowodem byla niszczarka?Bez znaczenia.Juz Ziobro wymysla nowy sukces.Moze jakas
        pisuardese ktora kasuje za sikanie w miejskiej toalecie Bzdziuro Antykorupcyjne
        przy udziale przypadkowo obecnej tvpis agenci tej wspanialej instytucji zakuja
        w kajdany?
        • x2468 Re: norma 15.02.07, 12:26
          Tu cos dla ciemnego ludu i nie tylko.Informacja o implantacjach serca w Europie
          Zachodniej.Na ten swietny wynik sklada sie scisla wspolpraca lekarzy z paru
          czolowych panstw Europejskich.Niemiec,Holandi,Belgi,Francji i Szwajcari
          skupionych w jednej organizacji,dysponujacej najnowsza technika i
          nieograniczonymi funduszami.
          www.herz-lungen-maschine.de/htx.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka