Dodaj do ulubionych

Dlaczego Zachód woli Morela od Eichmanna ??

02.03.07, 22:32
Podobnie jak Wojciech Roszkowski zastanawiam się dlaczego pytanie postawione
w temacie wątku jest jak najbardziej zasadne?

Polska nie moze sobie pozwolić na metody i akcje jakie stosował Izrael
poprzez swoje słuzby specjalne aby porywać np. Eichmanna z Argentyny.
To oczywiście dlatego, że cała społeczność międzynarodowa uznała zbrodnie
dokonane przez hitlerowskie Niemcy jako ludobójstwo podczas gdy zbrodnie
komunistyczne opinia międzynarodowa określiła jako zbrodnie przeciw ludzkości.

Rezolucja Rady Europy potepia komunistyczne zbrodnie, ale bardzo ostro
projektowi powyższemu sprzeciwiają się zachodnie partie lewicowe, które
unikaja porównań pomiędzy zbrodniami nazistowskimi a ko,unistycznymi.

Pozostaje zatem ( co nie będzie łatwe ) , że zarówno zbrodnie stalinowskie
jak i te nazistowskie daje sie sprowadzić do tego samego mianownika...
Obserwuj wątek
    • emerytka2006 Re: Dlaczego Zachód woli Morela od Eichmanna ?? 02.03.07, 22:33
      camille_pissarro napisał:
      > Pozostaje zatem ( co nie będzie łatwe ) , że zarówno zbrodnie stalinowskie
      > jak i te nazistowskie daje sie sprowadzić do tego samego mianownika...

Czy aby na pewno słusznie?
      • camille_pissarro Re: Dlaczego Zachód woli Morela od Eichmanna ?? 02.03.07, 22:35
        Jak najbardziej, ja nie widzę żadnych różnic ...
        • emerytka2006 przed Stalinem można było uciec, przed Hitlerem... 02.03.07, 22:36
          ... nie za bardzo...
          • camille_pissarro Re: przed Stalinem można było uciec, przed Hitler 02.03.07, 22:37
            to jest wyłącznie Twój punkt widzenia...
          • camille_pissarro Re: przed Stalinem można było uciec, przed Hitler 02.03.07, 22:39
            powiedz to milionom umarłym z głodu na Ukrainie czy tym w syberyjskich łagrach -
            oni mieli możliwość ucieczki ???
            • emerytka2006 nie rozumiesz o co mi chodzi 03.03.07, 12:02
              W ZSRR człowiek miał możliwość ucieczki przed swoją "karmą" - będąc członkiem
              klasy "wyzyskiwaczy" mógł zrobić karierę w systemie komunistycznym (przykłady?
              Dzierżyński, Wyszyński etc.) - taki Żyd w III Rzeszy nie mógł liczyć na nic...
              • camille_pissarro Re: nie rozumiesz o co mi chodzi 03.03.07, 17:57
                A co mnie obchodzi "taki Żyd" , ja rozpatruje kwestie zniewolenia z punktu
                widzenia przecietnegho acz myślącego człowieka ....

Jesli o Żydach juz mowa to bardzo ciekawy opis ZSRR przedstawił Antoni
                Słonimski, przyjmując jako przewodniczący Pen Clubu zaproszenie związku
                literatów ZSRR - zdaje się , ze wycieczka miała miejsce w 1932 roku , jako
                jedyny wybrał sie na zwiedzanie ZSRR a konkretnie Moskwy.

Juz na lotnisku dostał swego "aniła stróża", jego nie interesowały miejsca ,
                które proponowali mu do odwedzenia, próbował sam na oczy zobaczyć jak żyjew
                przecietny mieszkaniec stolicy ZSRR i jak wygląda jego życie.
                Poczytaj a potem mozemy podyskutować o tym jak człowiek mógł uciekać przed
                swoja "karma " w ZSRR - posłuchaj tez W.Bukowskiego co mówi na temat Rosji to
                moze wreszcie przejrzysz na oczy ...
              • camille_pissarro Re: nie rozumiesz o co mi chodzi 03.03.07, 22:26
                Dziś w tym zagdnieniu w sukurs przyszedł mi wywiad w PLUS MINUS z Ernstem
                Nolte "W historii nie ma zła absolutnego"

Przeczytaj sobie i przemyśl dogłębniej poruszane w nim kwestie dotyczące
                zagadnienia niniejszego watku ...
              • camille_pissarro Przetrawiłaś już ten wywiad z Ernstem Nolte ?? n/t 04.03.07, 19:10

• camille_pissarro Re: Przetrawiłaś już ten wywiad z Ernstem Nolte ? 07.03.07, 20:36
                  Wywiad z Ernstem Nolte wciąż czeka w sobotnim Plus Minus ..;-)))
    • camille_pissarro korekta 02.03.07, 22:35
      Ostatnie zdanie:

>Pozostaje zatem ( co nie będzie łatwe ) , że zarówno zbrodnie stalinowskie
      > jak i te nazistowskie daje sie sprowadzić do tego samego mianownika...

Pozostaje zatem uswiadomić Zachodowi ( co nie będzie łatwe ) , że zarówno
      zbrodnie stalinowskie jak i te nazistowskie daje sie sprowadzić do tego samego
      mianownika...
      • woda.woda Jak chcesz to zrobić? 02.03.07, 22:36
      • venus99 Re: korekta 03.03.07, 12:56
        otóż nie daje się.co jednak nie zmienia faktu,że jedne i drugie powinny zostać
        osądzone.Niemcy (pod przymusem) odcieli się się od zbrodni nazistowskich.Rosja
        uparcie tkwi w niechęci do rozliczenia własnych zbrodni a niejednokrotnie nie
        uznaje mordowania tysięcy ludzi za zbrodnie.człowiek w Rosji zawsze mało
        znaczył a czasami nic!
        • camille_pissarro Rosja jednoznacznie dała do zrozumienia, że nie 03.03.07, 16:05
          ma zamniaru odpowiadać za zbrodnie na polskich oficerach w Katyniu czy
          Miednoje , Starobielsku.O czym tu rozprawiac minie kjolejne 50 lat i w Rosji
          nikt o tych haniebnych dla niej czynach nie będzię pamietał i o to takim jak
          W.Putin chodzi - dlatego my musimy nieustannie ten temat artykułować i podnosić
          i przypominać .
      • tornson Tylko móżdżki antykomunistycznych polaczków 04.03.07, 13:44
        mogą przyjąć do wiadomości takie brednie.

> Pozostaje zatem uswiadomić Zachodowi ( co nie będzie łatwe ) , że zarówno
        > zbrodnie stalinowskie jak i te nazistowskie daje sie sprowadzić do tego samego
        > mianownika...
        Za czasów stalina ludność międzywojennego ZSRR wzrosła o jakieś 40mln, po IIWŚ w
        każdym kraju stalinowskim był dodatni przyrost populacji. Rządy Hitlera to
        ubytek populacji ZSRR o 20mln, Polski o 10mln, Niemiec o 5mln, Jugosławii o
        blisko milion, Czechosłowacji o ponad 0,5mln, Francji o około 2mln.
        Naprawdę trzeba być niespełna rozumu by przyrównywać jedno do drugiego i chyba
        tylko prawoskrętne polaczki z sieczką antykomuny (choć Stalin to nie komunista)
        zamiast mózgu mogą coś takiego robić.
    • adalberto3 Zachód ? Nie wiem w jakim celu zostal ... 02.03.07, 22:57
      .. caly ten Morel wyciagniety. Chyba tylko w tym celu by pokazac jak to Niemcy
      cierpieli w powojennej Polsce. Nikt nie pamieta, ze w tym okresie na terenie
      stref okupacyjnych tez istnialy obozy, w ktorych sprawdzano osoby najbardziej
      zaangazowane w sprawowanie wladzy w III Rzeszy. Nie byly to bynajmniej
      sanatoria. W strefie sowieckiej smiertelnosc w takich obozach byla na pewno
      wieksza niz przypisywana Morelowi.
      A Eichmann ? Przestepca, ale i zwykly fajtlapa, ktory nie bardzo dawal sobie
      rade w Argentynie. Mogl spokojnie wrocic do Niemiec. Na poczatku lat 60-tych
      kary w Niemczech byly tylko symboliczne. Zbrodniarze skazani w tzw. procesie
      oswiecimskim przez sad we Frankfurcie bardzo szybko byli wolni.
      • camille_pissarro Re: Zachód ? Nie wiem w jakim celu zostal ... 02.03.07, 23:02
        Nie zwróciłeś uwagi na symboliczną li tylko role Morela w tym watku.
        Mowa jest w ogóle o zbrodniach komunistycznych w tym w Polsce i ekstradycji
        np.Haliny Wolińskiej...
        • adalberto3 Re: Zachód ? Nie wiem w jakim celu zostal ... 02.03.07, 23:16
          Morel przy tej okazji nie powinien byc wyciagany. Jego ekstradycja i tak byla
          nierealna. Tylko Niemcy rozdrapali swoje rany, by pokazac jak to oni cierpieli
          w Polsce.
          Chyba jednak byli szczesliwi, ze Eichmann nie wrocil do Niemiec. Stosunki z
          Izraelem rzadu Adenauera za bardzo nie ucierpialy po jego porwaniu.
    • klarek_i Jesteś obrzydliwym antysemitą :) i zioniesz 03.03.07, 12:06
      nienawiścią do lewicy :) To chyba wyjaśnia sprawę.
      • x2468 Re: Jesteś obrzydliwym antysemitą :) i zioniesz 03.03.07, 12:47
        Morel i Eichman byli przedszkolakami przy Ojcu Franciszkaninie Brzicy ktory
        tylko jednego dnia a dokladniej 29 sierpnia 1942 roku,przy pomocy przez siebie
        skonstruowanego noza zmasakrowal 1360 osob.Chetnie i czesto nosil naszyjniki z
        odcietych Serbom i Serbkom uszu,piersi i penisow.Wloski korespondent wojenny
        Curzio Malaparte pisal o koszach pelnych wydlubanych Serbom oczu ktore staly na
        stole u Ojca Pavelica.Mialo byc tych oczu ponad 20 kilogramow.
        A dzialo sie to w ramach christianizacji Serbi.Ofiarami byli prawoslawni
        Serbowie.Rowniez Zydzi.Razem w obozie w Jasnevacu,pod komenda innego Ojca
        Franciszkanina Miroslva Filipovica-Majstrovica wymordowano okolo 750000 Serbow i
        60 tysiecy Zydow.Franciszkanie(a bylo ich tam wiecej)byli oszczedni.Nie uzywali
        gazu czy amunicji.Najczesciej przeprowadzali masowe scinanie glow oraz nozy tak
        jak to opisalem wyzej.Jak by bylo malo,to urzadzali oni "wojny krzyzowe"
        przciwko prawoslawnym.Tylko w ciagu 6 tygodni od powstania w polowie kwietnia
        1941 roku rzadu Horwackich Ustaszow( z paroma biskupami w jego skladzie)
        wymordowali polowe zamieszkujacych tam Zydow oraz 180 tysiecy Serbow.Szybko tez
        utworzyli dwa dywizjony SS.Do konca czerwca tego roku wymordowali z pomoca nozy
        Pavelicy okolo 100 tysiecy dzieci i kobiet.W ich domach,nie w obozie.
        Jednoczesnie 299 cerkwi zostalo zrownanych z ziemia reszta przeksztalcona w
        katolickie swiatynie.
        Wiec kim byl Morel czy Eichman przy takim Ojcu Pavelicy,czy kapelanie,po jego
        aresztowaniu mianowanemu przez Piusa XII kardynalem Aloizije Stepinacu?
        Ich "zaslugi" dla wiary katolickiej byly tak wielkie,ze nawet specjalny
        wyslannik do spraw Horwacji nazista Hermann Neubacher,general von
        Horstenau,"ambasador"III Rzeszy Troll a nawet szef sluzby bezpieczenstwa SS
        pisali do Hitlera listy domagajac sie zrobienia porzadku z "ojczulkami".
        • janbezziemi Znaj proporcje! 03.03.07, 12:54
          Morel przy Eichmanie to małe piwo przy wielkim browarze.
        • venus99 Re: Jesteś obrzydliwym antysemitą :) i zioniesz 03.03.07, 13:00
          ustalono,że Malaparte konfabulował z tymi oczami.pisał znakomicie ale jednak
          przesadzał.co nie zmienia w niczym faktu,że w Jugosławii w czasie wojny działy
          się rzeczy straszne a ich autorami byli Chorwaci.
      • camille_pissarro Re: Jesteś obrzydliwym antysemitą :) i zioniesz 03.03.07, 12:58
        Nie jestem ani filosemita ani anysemitą.Zapewne antysemitą pozostanę w opinii
        szeregu internautek/ów bowiem przedstawiam inny punkt widzenia w sprawach, w
        których dla nich powinna panować jednomyślność ( z ich opinią ) - vide sprawa
        Morela czy sędziny Wolińskiej.

Poniższy post założyłem dla przeciwwagi tych ,które cechują się apologią,
        obroną ludzi pokroju Morela.

Dla mnie proweniencja katów i zbrodniarzy nie ma żadnego znaczenia, ale
        wystarczy się dokładniej przyjrzeć ludziom aparatu bezpieczeństwa we wczesnym
        stadium PRL by wyciagnąć jednak stosowne wnioski.
        • emerytka2006 Camille! 03.03.07, 18:15

> Nie jestem ani filosemita ani anysemitą.Zapewne antysemitą pozostanę w opinii
          > szeregu internautek/ów bowiem przedstawiam inny punkt widzenia w sprawach, w
          > których dla nich powinna panować jednomyślność ( z ich opinią ) - vide sprawa
          > Morela czy sędziny Wolińskiej.

Wolińska nie była sędziną, tylko prokuratorem - to jedno...

> Poniższy post założyłem dla przeciwwagi tych ,które cechują się apologią,
          > obroną ludzi pokroju Morela.

a kto na tym forum broni ludzi pokroju Morela?

> Dla mnie proweniencja katów i zbrodniarzy nie ma żadnego znaczenia, ale
          > wystarczy się dokładniej przyjrzeć ludziom aparatu bezpieczeństwa we wczesnym
          > stadium PRL by wyciagnąć jednak stosowne wnioski.

Np. takie, że bezpieka była w rękach Żydow? To chciałeś powiedzieć?
          • camille_pissarro Re: Camille! 03.03.07, 18:46
            Owszem wahnąłem sie , Wolińska była prokuratorem ( tym gorzej dla Wolińskiej )
            a jakie ma to znaczenie ??
            Wymiar sprawiedliwości był w pełni dyspozycyjny wobec ówczesnej władzy,
            prokuratorzy czy sędziowie nie byli niezależni.

> a kto na tym forum broni ludzi pokroju Morela?

Nie pisałaś, ze należy jego uposażenie i jego samego zostawic w spokoju ???

> Np. takie, że bezpieka była w rękach Żydow? To chciałeś powiedzieć?

A nijaki Jakub Bermann to Twoim zdaniem przyzwoity człowiek ???
            • emerytka2006 Re: Camille! 03.03.07, 18:56

> Nie pisałaś, ze należy jego uposażenie i jego samego zostawic w spokoju ???

Nie, pisałam, że Morela należy sądzić. Co do uposażenia, to też powinna byc
              decyzja sądu, a nie administracyjna tego czy innego ministerstwa...

> A nijaki Jakub Bermann to Twoim zdaniem przyzwoity człowiek ???

A co to pytanie ma wspólnego z moim?
              • camille_pissarro Re: Camille! 03.03.07, 19:04
                O to ciekawa wolta, jestem kontent ;-)))

Zdaje się , ze wczesniej napisałaś :

Ja odpowiedziałem co prawda pytaniem:

> A nijaki Jakub Bermann to Twoim zdaniem przyzwoity człowiek ???

TY, niniejszym:

> A co to pytanie ma wspólnego z moim?

A ja sie zatem pytam , a nie ma ?? ;-)))
                • gienia.gienia Morel tępił volksdeutschów ? 03.03.07, 19:05
                  I szkopów ?
                  • emerytka2006 datego dziwne jest, że czepiają się go narodowcy.. 03.03.07, 19:15
                    Co ja piszę "dziwne"? Znamienne...
                    • gienia.gienia Re: datego dziwne jest, że czepiają się go narodo 03.03.07, 19:36
                      emerytka2006 napisała:

> Co ja piszę "dziwne"? Znamienne...
                      "narodowcy" to przechrzty ! Dlatego z determinacją neofitów
                      odgrywają "prawdziwych Polaków".
                    • camille_pissarro Jeszcze na to nie uzyskałem odpowiedzi .... 03.03.07, 19:44
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58358132&a=58390973
                • janbezziemi Re: Camille! 03.03.07, 20:06
                  Wykopaliska archeologiczne. Trupy chcecie wyciagac z grobów?
          • kika113 Emerytka zmyśla przyśpiewki 05.03.07, 07:17
            Za chwie powie że autentyczne
        • klarek_i Ja Tobie tylko udzieliłem odpowiedzi. 03.03.07, 22:21
    • adalberto3 Czy Morel jest symbolem zbrodni stalinowskich ? 03.03.07, 20:55
      Mozna miec co do tego spore watpliwosci. Komendant obozu, w ktorym
      przetrzymywano Niemcow podejrzewanych o sprzyjanie rezimowi nazistowskiemu.
      Takie same obozy istnialy w czterech strefach okupacyjnych. W tych sowieckich
      liczba ofiar byla na pewno wieksza niz w Polsce. W sumie Morel moze byc co
      najwyzej symbolem powojennego przesladowania Niemcow, ktorzy tak bardzo by
      chcieli by ktos oficjalnie w Polsce powiedzial, ze tez sa ofiarami wojny.

Jutro w ARD pierwsza czesc filmu "Die Flucht" ("Ucieczka"). Prawdopodobnie
      kolejna proba masochistycznego rozdrapywania niemieckich ran w drodze do
      napisania wspolnego unijnego podrecznika historii.
      Morel to tylko maly elemencik w tej ukladance.
      • x2468 Re: Czy Morel jest symbolem zbrodni stalinowskich 04.03.07, 00:18
        Morel robil to czego nauczyl sie od Niemcow.Nazioleplacza,poniewaz wydaje sie
        im ze tylko oni maja monopol nazbrodnie.A Morela wina jest to ze byl pojetnym
        uczniem nazistow.O ilewiadomoto nie zrobil niczego ponadto co zrobili nazisci.
        • camille_pissarro temat watku jest tylko zaczynem do dyskusji nad 04.03.07, 10:54
          problemem poruszonym w jego treści ( wątku ) a dotyczy takiego samego
          spojrzenia na zbrodnie nazistów jak i te dokonane przez komunistów...

Niektórzy rozpatrują te kwestie z jednej strony - rewersu ( vide emerytka ) ,
          awers jest juz dla nich nieistotny - a może inaczej nikewygodny ...
          • x2468 Re: temat watku jest tylko zaczynem do dyskusji n 04.03.07, 16:09
            To spojzenie tepaka.Postepowanie Morela bylo wynikiem postepowania narodowych
            socjalistow.Moreli bylo tysiace,wiezniowie ktorzy cudem przezyli faszystowskie
            obozy koncentracyjne brali niejednokrotnie okrutny odwet na oprawcach.Ci ktorzy
            przezyli wojne opwiadli ze 99% "podludzi" bylo zdolne do takich jak Morel
            okrucienstw na Niemcach i ich wspolpracownikach.Poszperaj w histori i zobacz co
            sie stalo z np Dirlewangerem,jak traktowali ludzie np zlapanych pojedynczych
            ssmanow czy wlasowcow.Roznica pomiedzy nim(Morelem)a innymi bezimiennymi
            polegala na tym ze Morela ktos,jakis kaprys losu, mianowal komendantem
            obozu.Rownie dobrz to stanowisko mogl objac ktos inny i nie koniecznie
            komunista.Wiecej,Morel komunista nie byl.Gdyby byl,to narodowosc ofiar bylaby
            dla niego bez znaczenia.On byl nacjonalista,najbardziej pogladami zblizonym do
            was patriotow od Giertycha.On mordowal ludzi za to ze nalezeli do innego,szeroko
            rozumianego nowego narodu niemieckiego.Zawsze piszecie ze mordowal wszystkich
            ktorzy mu w rece wpadli.A wpadali,przynajmniej pod takim pretekstem tych ludzi
            tam dostarczano,zbrodniarze niemieccy i ich wspopracownicy.Morel nie aresztowal
            i nie przeprowadzal dochodzen.Pilnowal aby wiezniowie nie pouciekali.I przy
            okazji ich wychowywal.czyli odplacal Niemcom,szmalcownikom,nazistom tym czego on
            od nich doswiadczyl.Tak placil,jak niemcy go nauczyli.Bo to wlasnie oni byli
            jego nauczycielami.
            Morel byl katem,lecz przede wszystkim byl ofiara.Gdyby nie wojna,pewnie by byl
            lekarzem,robotnikiem krawcem czy rabinem.Bylby spokojnym kochajacym ojcem i
            synem.Patrioci niemieccy Morelowi na takie zycie nie pozwolili.I to jest
            olbrzymia roznica pomiedzy Morelem a Eichmanem.
      • tornson Jest to symbol faszyzacji Polski, ktora ścigała 04.03.07, 13:37
        byłego więźnia obozów koncentracyjnych za to że zemścił się na kilku oprawcach
        tego samego typu co jego kaci z obozu.
    • tornson Trzeba mózgu nie mieć by porównywać Eichmanna 04.03.07, 13:35
      do Morela.
      Eichmann to jeden z głównych współtwórców holocaustu, współodpowiedzialny za
      masowe mordy na 6mln Żydów.
      Morel zaciukał paru nazioli i volksdeutchów.
      Naprawdę trzeba być naziolską świnię by przyrównywać jednego i drugiego.
    • ukos Stalin = Hitler, Morel /= Eichmann 04.03.07, 19:20
      Nie można porównywać byle rzezimieszka z ludobójcą Eichmannem. Porównać można
      by urzędasa sowieckiego Gułagu odpowiedniego szczebla.
      • camille_pissarro Re: Stalin = Hitler, Morel /= Eichmann 04.03.07, 19:25
        Czy ja dokonuje porównania ? Prowokuję aby uzmysłowić ludziom, ze zbrodnie
        nazistowskie i komunistyczne, stalinowskie ( jak je tam zwał ) nalezy
        sprowadzic do wspólnego mianownika - przeczytaj w ostatnim Plus Minus wywiad z
        Ernstem Nolte , moze znacznie pomóc w podejściu do zagadnienia...
        • gienia.gienia Re: Morel tępił volksdeutschów ? 04.03.07, 19:35
          To dlatego gestapówy tak go nie lubią ?
          • camille_pissarro Re: Morel tępił volksdeutschów ? 04.03.07, 19:54
            W wywiadzie z Ernstem Nolte nioe pada nigdzie nazwisko Morel, kpw ??
            • gienia.gienia [...] 04.03.07, 19:55
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • prof.penduszko Hitlerowcy nie mogą darować Morelowi ? 05.03.07, 06:54
                ?!
                • x2468 Re: Hitlerowcy nie mogą darować Morelowi ? 05.03.07, 09:01
                  la ta hucpa z Morelem ma za zadanie relatywizacje zbrodni niemieckich.Naziole
                  prowadza kampanie przeciwko jedej z ofiar wojny,Morelowi,i jednoczesnie
                  Dzieciatko Jurek wybiera sie wlasnie dzisiaj do Berlina na zaproszenie Norberta
                  Lammerta,promotora i przyjaciela Eriki Steinbach.Lammert,nie przypadkowo wspiera
                  Steinbach. Jest mocno prawicowym politykiem ktory czesto ma klopoty z powodu
                  swoich prawicowych pogladow.Nalezy do tych nielicznych ktorzy chca mowic o
                  zbrodniach popelnionych na Niemcach,zapominajac jednoczesnie czego te
                  nieszczescia byly wynikiem.I tak jako ofiare ukazuje sie Steinbach nie
                  wspominajac ze nie byla wypedzona przez Polakow,lecz przez rozkazy wladz
                  niemieckich,a juz zupelnie nie mowi sie o tym ze w mieszkaniu w Bialej Rzece jej
                  rodzice znalezli sie po wypedzeniu prawowitych mieszkancow -Polakow.
                  Zaczyna sie od potepiania Morela,(wiadomo-Zyd) i znajdzie sie wielu takich
                  ktorzy dolacza sie do tego wrzasku nazistow,poniewaz antysemitow w Polsce nie
                  brakuje.Morel dla myslacych o przyszlosci nazioli to furtka dla zrownania krzywd
                  Polakow z losem wypedzonych.Niema tygodnia aby jakis wyrachowany wieprz lub
                  idiota nie wrzucil na forum tematu "Morel".Nie zdazylo sie jednak aby ktorys
                  rozpoczal temat np; 50000 ofiar wypedzenia w 1939 z Gdyni.Lub:wypedzenie i
                  likwidacja Polakow z Wielkopolski.Wypedzenia i likwidacja Polakow z
                  Zamojszczyzny itd. O tym sie nie mowi.Naziole chetnia mowia o ofiarach
                  "Zyda",milcza o paru milionach polakow.
                  • camille_pissarro Re: Hitlerowcy nie mogą darować Morelowi ? 06.03.07, 08:49
                    A nie mozna na to spojrzec i tak, jak to ujeto w wątku przewodnim ??
    • 9111951u Re: Dlaczego Zachód woli Morela od Eichmanna ?? 05.03.07, 10:08
      to agenty są.
      • x2468 Re: Dlaczego Zachód woli Morela od Eichmanna ?? 05.03.07, 10:27
        Mam nadzieje ze to tylko glupcy zaslepieni antysemityzmem.Nie uwazam ze nalezy
        Morela zostawic w spokoju poniewaz byl Zydem.Morelowi nalezy sie sprawiedliwosc
        jak kazdemu innemu.Dlaczego jednak co pare dni przypominaja Morela,nie
        wspominaja natomiast ze oboz w Lambinowicach zostal zalozony jeszcze za
        Prusakow?.W Lambinowicach przetrzymywano ludzi w czasie I wojny swiatowej,w
        okresie miedzywojennym w czasie II wojny przetrzymywano tam pierwotnie Polakow
        pozniej doszli Francuzi i inni a na koniec jency,zolnierze Sowieccy ktorych
        wykonczono tam przynajmniej kilkadziesiat tysiecy."Pracowali" tam
        Slazacy,ktorych czesc zamieszkala pod Morelem w Lambinowicach.Dodam ze nikt
        Morelowi nie udowodnil aby osobiscie kogos wykonczyl.
        Jednoczesnie nie zauwazylem abyktorys z "patriotow",narodowych-socjalistow od
        Giertycha wspomnial np Czeslawa Lapinskiego ktory rowniez byl zamieszany w
        sprawe Lambinowic.I nie tylko.Pamieta sie o Wolinskiej,a nie Lapinskim.Co
        ciekawe Lapinski zyje w Polsce.I zaden naziol go nie niepokoi.Czym sobie
        Lapinski na spokojna starosc zasluzyl?
        pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_%C5%81api%C5%84ski
    • misior1976 Re: Dlaczego Zachód woli Morela od Eichmanna ?? 05.04.16, 19:55
      A ja żałuję, że starego ubeckiego degenerata nie spotkał los Eichmanna. Mogli porwać, ugrillować nawet jedwabnie, spaleniznę przerobić na czopki i oddać do dyspozycji w odpowiedniej celi więziennej, ekspertem ds. więziennictwa był,cw...e mieliby radość... Najgorszym jest fakt, że mieszkał cały czas bezpiecznie z innymi ubolami w Katowicach, tak się ludzie bali...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka