Dodaj do ulubionych

Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ?

26.03.07, 15:54
Lekarze, po ukończeniu studiów być może będą musieli przepracować kilka lat w polskiej służbie zdrowia. Minister Przemysław Gosiewski powiedział na antenie Radia Kielce, że rozważany jest pomysł zawierania specjalnych umów cywilno- prawnych z osobami rozpoczynającymi kształcenie w publicznych uczelniach.

wiadomosci.onet.pl/1509005,11,item.html
Obserwuj wątek
    • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:01
      Kaczor jest po prostu konsekwentny. Mamy socjalizm ('darmowe' studia) to miejmy
      też nakaz odpracowania studiów.
      • ayran Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:14
        Prawdziwie konsenwentny byłby, gdyby nie poprzestał na lekarzach. Stiudia
        medyczne zaliczają się wprawdzie do tych kosztowniejszych, ale bywają jeszcze
        kosztowniejsze, np. archeologia śródziemnomorska.
        • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:20
          Oczywiście. A najlepiej byłoby gdyby zerwaćz fikcją 'darmowych' studiów i każdy
          płacił za swoją edukację.
          • ayran Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:23
            capitalissimus napisał:

> Oczywiście. A najlepiej byłoby gdyby zerwaćz fikcją 'darmowych' studiów i
            każdy
            >
            > płacił za swoją edukację.

Póki co, wypadałoby zwrócić podatki zapłacone przez rodziców na poczet
            finansowania bepłatnych studiów ich dzieci.
            • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:29
              Nie, te pieniądze niech zostaną zwrócone własnemu potomstwu czyli zainwestowane
              przez rodziców w edukację swoich dzieci.
              • ayran Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:34
                capitalissimus napisał:

> Nie, te pieniądze niech zostaną zwrócone własnemu potomstwu czyli
                zainwestowane
                >
                > przez rodziców w edukację swoich dzieci.

Mówisz o stanie docelowym. Jeśli z dnia na dzień wprowadzić powszechne odpłatne
                studia wygranymi byliby ci, którzy zdazyli się nastudiowac za nieswoje (i nie
                swoich rodziców) pieniądze. Zresztą szkolnictwo wyższe to dość skromny pożeracz
                podatków w porównaniu z wieloma innymi, znacznie bardziej rozrzutnymi
                instytucjami państwa.
                • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:39
                  Innego wyjścia nie ma, nie ma też rewolucji bez ofiar, a chodzi o to by
                  przyszłym pokoleniom żyło się lepiej. Obecny stan to równia pochyła.
                  • ayran Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:47
                    capitalissimus napisał:

> Innego wyjścia nie ma, nie ma też rewolucji bez ofiar, a chodzi o to by
                    > przyszłym pokoleniom żyło się lepiej. Obecny stan to równia pochyła.

Bez przesady. Jest tylko jedna specjalność lekarska, w której występuje
                    zagrożenie nadmiernym odpływem specjalistów za granicę. Akurat taka, w któej
                    nie sposób prowadzić prywatny gabinet.
                    • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:49
                      No nie wiem, prognozy mówią co innego. Zresztą, nie ma to większego znaczenia.
                      Znaczenie ma to, że zarówno 'darmowa' edukacja jak i służba zdrowia nie ma
                      racji bytu. Można tylko odwlekać to co nieuniknione kosztem cięższego przejścia
                      na jedyny skuteczny model - czyli rynkowy.
                      • ayran Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:52
                        capitalissimus napisał:

> No nie wiem, prognozy mówią co innego.

A co to za prognozy? Jakieś źródło?

> Zresztą, nie ma to większego znaczenia.
                        > Znaczenie ma to, że zarówno 'darmowa' edukacja jak i służba zdrowia nie ma
                        > racji bytu. Można tylko odwlekać to co nieuniknione kosztem cięższego
                        przejścia
                        >
                        > na jedyny skuteczny model - czyli rynkowy.

Jesli uznamy, że z dostępu do leczenia pewnych chorób rezygnujemy, to OK.
                        • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:55
                          A dlaczego rezygnujemy? To ludzkość nie wymyśliła ubezpieczeń?
                          • ayran Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:56
                            capitalissimus napisał:

> A dlaczego rezygnujemy? To ludzkość nie wymyśliła ubezpieczeń?

Nie ma takiego systemu prywatnych ubezpieczeń, który bez państwowych dopłat
                            udźwignąłby koszty leczenia nowotworów.
                            • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:58
                              Myślę, że w tym punkcie możemy skończyć dyskusję.
          • socjalliberal Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:25
            Wolę fikcję która pozwala studiować zamiast zbierać 20k zł na rok.

Może na Wyższej Szkole Kopania Rowów studia kosztują parę złoty, i podręczniki
            są dużo droższe.
            Ale tylko tam.
            • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:30
              Otóż to - socjaliści wolą fikcję i utopię.
              • socjalliberal Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:31
                Nazywaj oszczędność 20k złotych fikcją, proszę bardzo;D

A szambo perfumerią, chciałoby się rzec;)
                • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:33
                  Daj spokój.
      • socjalliberal Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:14
        Chyba właśnie nie;)

Jak darmowe, to darmowe, a nie do-zapłacenia-w-formie-pańszczyzny-w-przyszłości.
        • capitalissimus Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:22
          Darmowe wziąłem w cudzysłów. W formie podatków opłacam studentów np.
          marketingu, którzy po ukończeniu studiów jadą na zmywak. Wyrzucam więc kasę w
          błoto.
    • nowytor5 Też jestem temu przeciwny, co to za kredytowanie 26.03.07, 16:10
      studiów. Chcą studiować, to od razu żywa gotówka, a nie jakieś odpracowywania.
      Kto ma płacić te odsetki, od tak zaciągniętego kredytu? Czysta komuna
      • hummer O Faraday'u słyszałeś? 26.03.07, 16:29
        nowytor5 napisał:

> studiów. Chcą studiować, to od razu żywa gotówka, a nie jakieś odpracowywania.
        > Kto ma płacić te odsetki, od tak zaciągniętego kredytu? Czysta komuna

Introligator szkolił się u najlepszego - Davy'ego.

Ech to były czasy. Bez tego ubogiego człowieka jeszcze długo czekalibyśmy na
        elektryczność.
        pl.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday
      • man_sapiens Re: Też jestem temu przeciwny, co to za kredytowa 27.03.07, 12:56
        Każde normalne państwo stara się, żeby jak najwięcej jego obywateli kończyło
        studia i żeby zdolni studenci z innych krajów studiowali w nim. I robi co może,
        żeby ściągać wykształconych za granicą. Dlatego, że wykształcenie obywateli to
        dzisiaj najważniejszy czynnik wzrostu gospodarczego.
        PiS sobie z tym nie radzi - jak z większością spraw - i dlatego chce wprowadzić
        przymus pracy - bo jak w większości spraw widzi "kamasze" (czytaj kajdany) jako
        jedyny sposób oddziaływania na ludzi, nad którym panuje.
        Wraca wojenny komunizm Stalina. Mam nadzieję, że tym razem nie będziemy czekać
        70 lat na bankructwo tej polityki.
    • socjalliberal Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:13
      Amen bracie:D!

Al Edgarone niech spier... do szamanów
    • figi.gov.pl no to stażyści zostaną... 26.03.07, 16:25
      i będą nas kurna leczyć
      • figi.gov.pl do specjalizacji, oczywiście... 26.03.07, 16:41
        bez której i tak nie mają po co wyjeżdżać
    • woda.woda To nie jest takie oczywiste. 26.03.07, 16:25
      Z jednej strony ludzie studiują za publiczne pieniądze, których potem nie
      chcą "oddać", z drugiej - przymus pracy to jest cos obrzydliwego.

Uważam, że wszystkie studia powinny być płatne przy dobrze rozwiniętym systemie
      stypendiów i pozyczek. Wtedy nie byłoby problemu.
      • hummer Re: To nie jest takie oczywiste. 26.03.07, 16:34
        woda.woda napisała:

> Z jednej strony ludzie studiują za publiczne pieniądze, których potem nie
        > chcą "oddać", z drugiej - przymus pracy to jest cos obrzydliwego.
        >
        > Uważam, że wszystkie studia powinny być płatne przy dobrze rozwiniętym systemie
        >
        > stypendiów i pozyczek. Wtedy nie byłoby problemu.

Nowotworowi 5 odpowiedziałem już, że Faraday by nie istniał przy twoim
        rozumowaniu. Gdyby ludzie po studiach mieli dobrze płatne posady emigrowaliby?
        • woda.woda Re: To nie jest takie oczywiste. 26.03.07, 16:38
          > Gdyby ludzie po studiach mieli dobrze płatne posady emigrowaliby?

A przynajmniej w takiej ilości :) To jest jasne.

Jednak uważam, że dzisiejszy system, gdy jedni za naukę płacą (otrzymując
          gorszą) a inni nie (otrzymując lepszą) nie jest dobry.

Napisałam: przy dobrym systemie stypendiów i pozyczek. Stypendia mogą być i
          naukowe, i socjalne, a pożyczki można by oddac pracując niekoniecznie w Polsce.

Czy to jest całkiem bez sensu, co piszę? :)
          • capitalissimus Nie, to ma sens i jest słuszne 26.03.07, 16:41
            Warto spojrzeć jak to się odbywa w USA i czym to owocuje (np. procent Nobli
            uzyskanych przez Amerykanów).
            • socjalliberal Re: Nie, to ma sens i jest słuszne 26.03.07, 16:41
              A jakiż kraj te noble przyznaje : >
              • ayran Re: Nie, to ma sens i jest słuszne 26.03.07, 16:45
                socjalliberal napisał:

> A jakiż kraj te noble przyznaje : >

Szwecja
              • woda.woda Re: Nie, to ma sens i jest słuszne 26.03.07, 16:45
                socjalliberal napisał:

• capitalissimus Re: Nie, to ma sens i jest słuszne 26.03.07, 16:46
                A co to ma do rzeczy, że socjalistyczny? Nauka nie uznaje granic a sposób
                finansowania nagrodzonych naukowców pokazuje, która metoda jest skuteczniejsza.
              • woda.woda Re: Nie, to ma sens i jest słuszne 26.03.07, 16:48
                socjalliberal napisał:

Królewska Szwedzka Akademia Nauk
                Instytut Karolinska
                Akademia Szwedzka
                Norweski Komitet Noblowski
                i
                Bank Szwecji

• hummer Re: To nie jest takie oczywiste. 26.03.07, 16:46
            woda.woda napisała:

> Jednak uważam, że dzisiejszy system, gdy jedni za naukę płacą (otrzymując
            > gorszą) a inni nie (otrzymując lepszą) nie jest dobry.

Wolność człowiekowi dają prawa przyrody - w nich widać boskość. Większość
            młodych wybiera "studia" potem jest moc prokuratorów, których nawet IPN nie jest
            w stanie pomieścić. A światem rządzi medycyna, chemia, fizyka, biologia i
            matematyka będąca językiem. Słyszałaś o zaocznej medycynie? :)

> Napisałam: przy dobrym systemie stypendiów i pozyczek. Stypendia mogą być i
            > naukowe, i socjalne, a pożyczki można by oddac pracując niekoniecznie w Polsce.
            > Czy to jest całkiem bez sensu, co piszę? :)

Po części masz rację. Ale to uczelnie powinny stawiać tamę. Giertychowi i jego
            maturze już postawiły. Kto jest dobry znajdzie wsparcie (Faraday) kto jest słaby
            szuka łatwych studiów.
            • woda.woda Re: To nie jest takie oczywiste. 26.03.07, 16:55
              Nie przekonałeś mnie :)

Mam przeczucie, że ludzie bardziej szanują to, za co płacą. Naprawdę nie widzę
              powodu, aby studiowanie nie miało swojego cennika. Ten zdolniejszy dotanie
              stypendium, ten mniej zdolny dostanie albo pożyczkę, albo będzie musiał
              wczesniej te pieniądze zarobić.
              • hummer Re: To nie jest takie oczywiste. 26.03.07, 17:41
                woda.woda napisała:

> Nie przekonałeś mnie :)
                >
                > Mam przeczucie, że ludzie bardziej szanują to, za co płacą. Naprawdę nie widzę
                > powodu, aby studiowanie nie miało swojego cennika. Ten zdolniejszy dotanie
                > stypendium, ten mniej zdolny dostanie albo pożyczkę, albo będzie musiał
                > wczesniej te pieniądze zarobić.

Kiedyś podliczyłem ile kosztowały moje studia. Wyszło 100 tys zł. Dawniej można
                było za to kupić mieszkanie. Zostałem w kraju. Kogo na to stać z własnej kieszeni.
    • socjalliberal Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:33
      Panowie, nie sra... znaczy, zwieraczy nie puszczać.

Jesteśmy w Unii Europejskiej, i tak długo jak mamy paszporty z tym fajnym
      napisem "Unia Europejska", mogą nas cmoknąć.

Swoboda przepływu towarów, usług i osób się kłania.

A więc, póki co pośmiać się z debilizmu powalonych debili i wała im.
    • figi.gov.pl małpa nie cielę, sobie poradzi... 26.03.07, 16:41
      skąd ukrop ciecze, tam palec wsadzi
    • reakcjonista1 Nic wyjątkowego 26.03.07, 16:51
      oni po prostu zwalczają negatywne skutki socjalizmu socjalistycznymi metodami.
      Lekarze szkoleni są na państwowych uczelniach za publiczne pieniądze (co jest
      jedną patologią), a potem po tej "darmowej" nauce powinni oddać co dostali
      społeczeństwu w postaci pracy w państwowej służbie zdrowia (dwie patologie).
      Teraz ma to być przymus (kolejna patologia). Oczywiście powyższe patologie
      wynikające z systemu socjalistycznego rodzą wielokrotnie więcej innych.
      • capitalissimus Pytanie retoryczne: 26.03.07, 16:54
        Czy ktokolwiek oburzyłby się umowie pomiędzy biznesmenem a młodym człowiekiem:
        ja ci funduję studia a ty potem pięć lat u mnie pracujesz.
        A właśnie tak to powinno, m.in., wyglądać w rynkowym systemie.
        • woda.woda Jest tylko jeden problem. 26.03.07, 16:56
          Ilu dziś w Polsce jest takich biznesmenów?
          Jak myślisz?
          • capitalissimus Re: Jest tylko jeden problem. 26.03.07, 17:01
            A skąd mam wiedzieć? Podałem przykład jak to mogłoby działać. W USA jest np.
            sporo fundacji, które wyszukują zdolną a ubogą młodzież i finansują jej
            edukację, nie musi to być więc pojedynczy mecenat.
          • ayran ten się łapie? 26.03.07, 17:01
            www.crescendumest.pl/pl_statut.htm
            • woda.woda Łapie się. 26.03.07, 17:08
              Jednak nie mozna sprawdzić, komu ufundował dotąc stypendium
              www.crescendumest.pl/index.php?option=com_content&task=section&id=10&Itemid=51
    • 8macek Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 16:59
      oczywiście, że przede wszystkim studia powinny być płatne

darmowe studia powiny byc tylko dla osób zdolnych i inteligentnych

wtedy by nie było tysięcy matołów z wyższym wykształceniem...

...którzy później po znajomości obejmują stanowiska administracyjno-rządowe.
    • enjycamrofnized.oidar.ezswreip Re: Czy ktoś jeszcze wątpi że PiS to neokomuna ? 26.03.07, 17:05
      idiotyzmy-kacze napisał: Lekarze, po ukończeniu studiów być może będą musieli
      przepracować kilka lat w polskiej służbie zdrowia. Minister Przemysław Gosiewski
      powiedział na antenie Radia Kielce, że rozważany jest pomysł zawierania
      specjalnych umów cywilno- prawnych z osobami rozpoczynającymi kształcenie w
      publicznych uczelniach.
      ___
      Po co komplikować sprawy i wyważać otwarte już drzwi:
      "Wystarczy zmienić konstytucję, wprowadzić płatne studia medyczne, a chętnym do
      studiowania dawać wysokooprocentowany kredyt pod zastaw spadku po rodzicach"
      Aktualnie banki nie udzielają kredytu studentom bez odpowiedniego zastawu
      hipotecznego ze strony sponsora, czytaj rodziców.

• woda.woda A jak ktoś nie ma rodziców, albo 26.03.07, 17:09
        ma takich bez majątku?
        • capitalissimus Re: A jak ktoś nie ma rodziców, albo 26.03.07, 17:12
          To obowiązkiem rodziców bez majątku jest zainteresowanie swoją zdolną latoroślą
          jakąś fundację stypendialną.
          • woda.woda Nie. 26.03.07, 17:13
            To latorośl sama powinna tym się zainteresować. Podobno jest zdolna.
            • capitalissimus Re: Nie. 26.03.07, 17:16
              Nie przesadzaj, nastolatek sam sobie z tym nie poradzi.
              • woda.woda Nie przesadzam. 26.03.07, 17:18
                Jeśli ja byłabym fundatorew i w sprawie 19-latka przychodziłaby jego mamusia,
                uznałabym, że latorośli stypendium nie dam. Dałabym mamusi.
                • capitalissimus Re: Nie przesadzam. 26.03.07, 17:43
                  W wieku 19stu lat to za późno. Ja zacząłbym działać najpóźniej na początku
                  szkoły średniej.
    • banme2 jak za cara, Polak do ziemi przypisany? 26.03.07, 17:49
      czyzby kaczki feudalizm restaurowali? za Afryka jestescie, panowie polaki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka