Dodaj do ulubionych

NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą

30.03.07, 09:54
no bo za co?
bezczelność Ukraińców nie ma granic.dzisiaj w wielu gazetach pojawiają się
notatki,wywiady opinie na ten temat.
sprawa jest prosta:wysiedlono ludność ukraińską popierającą czynnie bandytów
UPA.po wysiedleniu walki błyskawicznie wygasły.kto sieje wiatr zbiera
burzę.krzywada żadna im sie nie stała.
Wołynia nie zapomnimy!
Obserwuj wątek
    • loppe Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 09:55
      najlepiej jest jednak jak obie strony sie przepraszają
      • loppe Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:05
        bo np. była taka wioska Ukraińców w Bieszczadach w której oddział LWP dokonał
        masakry jak nie przymierzając Amerykanie w My Lai
      • venus99 Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:12
        ale za co mam przepraszać Ukrainców?
        • loppe Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:13
          spytaj ich jeśli np. informacja moja powyżej do ciebie nie dotarła:)
          • venus99 Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:18
            dotarła po wcześniejszym napisaniu odpowiedzi na twój post.
            wojna w Bieszczadach była okrutna i to jest fakt.nie wykluczam naruszania prawa
            przez WP.jest to naganne.tyle tylko,że robili to ludzie którzy na własne oczy
            widzieli bestialsko pomordowanych Polaków.i w tej sytuacji polska reakcja jest
            dla mnie zrozumiała.
            natomiast dzisiejsze głosy ukraińskie uważam za skrajną bezszczelność.
    • nowytor5 też nie przeproszę, ale tych co to robili powiesić 30.03.07, 10:02
      Wyłapać resztę żyjących drani osądzić zgodnie z tym czego wtedy "dokonali" i nie
      może być innego wyroku jak kara śmierci.
      Akcja "Wisła" była zbrodnią komunistyczną i jako taka nie może ulec przedawnieniu.
      A przerzucanie odpowiedzialności na całe polskie społeczeństwo jest zwykłym
      łotrostwem. Byli konkretni ludzie, w tym Jaruzelski i należy im się do dupy w
      końcu dobrac
      • p.smerf Re: też nie przeproszę, ale tych co to robili pow 30.03.07, 10:08
        Nareszcie pojawił się znawca tematu. Drogi znawco powiedz jak według Ciebie
        należało rozwiązać sprawę band UPA grasującej w południowo- wschodniej Polsce.
        • nowytor5 Zbrodnie ludobójstwa i przeciw ludzkości 30.03.07, 10:53
          nie ulegaja przedawnieniu, stąd trzeba było postawić zbrodniarzy, zarówno z
          jednej jak i z drugiej strony postawić przed odpowiednim trybunałem. A zrobiono
          inaczej wobec WSZYSTKICH Ukraińców znowu popełniono zbrodnię.
          Z bandami trzeba było walczyć, a nie ze wszystkim Ukraińcami.
          Mieszkałem w niedużej odległosci od "załatwionych" Łemków i Ukraińców, a że
          jestem Kaszubem, rozumiem dokładnie jaki stosunek mieli komuniści do
          'beneficjentów' akcji "Wisła".
      • indris Kary śmierci w Polsce nie ma i nie będzie... 30.03.07, 10:15
        ...dopóki Polska jest w UE.
        • reakcjonista1 Już niedługo... 30.03.07, 10:39

• loppe Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:15
      a co do Wołynia co to go nie zapomnimy:), Ukraińcy zapewne nie zapomnieli
      nabijania na pal powstańców z ery Ogniem i mieczem - bo to Polacy zaczęli ten
      cykl okrucieństw
      • venus99 Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:20
        w ten sposób to możemy licytować się bez końca.
        i nie da sie ukryć,że na pal nabijali ukrainców o ukraincy.w koncu
        np.Wisniowiecki to przecież był książe rusiński nie polski.
        • loppe Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:21
          he he, wolałbyś od Wolynia zacząc historię
          • venus99 Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 10:26
            nie,nie trzeba zaczynac od Wołynia.
            jestem zwolennikiem zasady-znaj proporcje mocium panie.
    • kecawa Posta ahistoryczny z pogranicza nieuctwa 30.03.07, 11:05
      Typowy ksenofobiczny a zarazem nacjonalistyczny post.Ponadtto zerowiedzy
      historyvcznejemnuje tych wypocin!!
      Zajmuj się ortografią to wychodzi Ci znacznie lepiej

pozdrawiam kecaw zwalczający nieuka historycznego-( przyjemnie ?)
      • venus99 Re: Posta ahistoryczny z pogranicza nieuctwa 30.03.07, 11:45
        jak widzisz nie masz monopolu na nacjonalizm i ksenofobię.
        może zaprezentujesz swoją głęboką wiedzę hostoryczną?
    • bard333 Ooooo! Pierwszy raz się moge z Tobą zgodzić!!! 30.03.07, 11:12
      Moi dziadkowie od strony matki pochodzą ze Lwowa, a od strony ojca z Wołynia (nie daleko Łucka) i babcia opowiadała mi o wianuszkach z dzieci wokół drzew, włosy dęba na głowie stawały...
      • kecawa Re: Ooooo! Pierwszy raz się moge z Tobą zgodzić!! 30.03.07, 11:17
        A mój krewny opowidał jak zdobywli wioskę kontrolowaną przez UPA Przed wejśiem
        do pierwszych chat wrzucano wiązkę granatów. W jednej z pięciu chat byli
        bandyci z UPA lecz z pozostałych wyniesiono martwych siedmnastu cywili a w tym
        dzięsięcioro ukraińskich dzieci. Ot taka zwyczajna wojenna potyczka .Jeszcze
        jedno jeńcow nie brano!

kecaw mający rodzinę z Wołynia( więcej chyba pisać nie muszę )
        • bard333 wrzucili granaty... 30.03.07, 11:21
          Wiesz, że Ukraińcy nie strzelali do ludzi, tylko nożami i siekierami zabijali wszystkich, dom po domu?
          Specjalnie łapali dzieci i to nawet sąsiedzi, z którymi żyli i przyjaźnili sie od lat.
          • kecawa Re: Przebaczamy i prosimy o przebaczenie 30.03.07, 11:28
            Wiem bo moja rodzina mieszkało pod Łuckiem i nie wszyscy zdołali uciec do tego
            miasta!Wiem ze i w Bieszczaach mordowanao Ukraińców z opowieści mojej rodziny!
            Oczywiście jako Polak powiem zawsze iż oni byli gorsi niż my!Lecz to nie
            zmienia faktu iż i my mamy za co przepraszać.W 1965 roku biskupi polscy
            przeprosili biskupów niemieckich .Dzsiaj i my wyznajemy winę by budować a ne
            dzielić!Wolna Polska i wolna Ukraina to jak dwie siostry
            • bard333 Ależ ja nie mam za co i nie mam zamiaru 30.03.07, 11:42
              przepraszać. Nie oczekuje tego również od Ukraińców. Niech przepraszają ci którzy dopuścili sie zbrodni. Mam przyjaciół na Ukrainie i czasami tam jeżdżę, byłem nawet na Wołyniu, gdzie żył mój dziadek i jakoś nie mam złych skojarzeń. Z Ukraińcami normalni piłem wódke i zagryzałem sałem, i tak samo śmialiśmy sie z dowcipów i razem wyruszliśmy na podboje sercowe...;))

Zupełnie nie rozumiem tej mody na różne przeparaszania, niby dlaczego?

Fakt jest taki, że Ukraina bez Polski jakoś kiepsko sobie zawsze dawała radę, nawet Chmielnicki czuł sie bardziej Polakiem niż Ukraińcem, tylko zbuntował sie przeciw Wiśniowieckiemu i tym, że Ukraińcy byli obywatelami ósmekj aktegorii w Polsce.

Nawet sama nazwa U - krainy Rzeczposolitej dużo mówi o naszej wspólnej historii.

Niestety na Wołynie, jak sam wiesz na lata zakopali pamięć o wspólnej przeszłości i marzenia o wspólnej przyszłości. Powiem Ci, że pamiętam jak jeszcze żył mój dziadek, to nie pałał do niech jakąś niechęcią, czy rządzą zemsty...
            • venus99 Re: Przebaczamy i prosimy o przebaczenie 30.03.07, 11:48
              biskupi mogą sobie przepraszać kogo chcą.to ich sprawa.ja Niemców też nie
              przepraszam.nie mam za co.i w dodatku wcale nie ubolewam z powodu tego co ich
              spotkało pod koniec wojny i po wojnie.rachunek otwarty 1 września musiał być
              kiedyś zapłacony.
            • bard333 a tu fotka, ku pamięci i przestrodze... 30.03.07, 11:48
              pl.wikipedia.org/wiki/Rzeź_wołyńska
              • venus99 Re: a tu fotka, ku pamięci i przestrodze... 30.03.07, 11:54
                bez komentarza.to chyba zamyka dyskusję o biednych Ukraińcach.
    • hummer Ech......... 30.03.07, 12:50
      Nie powinniśmy się bać, że ukraiński prezydent Wiktor Juszczenko zainicjował nad Dnieprem debatę o akcji "Wisła" - przymusowych przesiedleniach Ukraińców z Bieszczad do północno-zachodniej Polski przed 60 laty.
      To jedna z najmniej chwalebnych kart PRL. Winą Ukraińców była ich narodowość. Stracili domy, ziemię. I choć znam takich Ukraińców, którzy w końcu pogodzili się z przesiedleniem, nie zamierzają nawet odzyskiwać swej dawnej własności, to w ich sercach wciąż tkwi bolesna zadra.

Juszczenko ma rację, że akcja "Wisła" "doprowadziła do nieodwracalnych moralnych i materialnych strat poniesionych przez naszych rodaków, którzy od wieków mieszkali na tych ziemiach". Ale te słowa nie są wymierzone przeciwko Polakom czy Polsce. To oskarżenie komunistycznego totalitaryzmu.

Juszczenko chce, by Ukraińcy poznali ciemne strony komunistycznej przeszłości. To element jego polityki historycznej mającej przywrócić Ukraińcom tożsamość, sprawić, by przestali się czuć młodszymi braćmi Rosji. To próba pokazania, że ludzie wciąż gloryfikujący nad Dnieprem radziecką przeszłość, promują przemoc i zło.

Warto, by Polska nazwała akcję "Wisła" złem i uczciła jej ofiary. 17 lat temu akcję "Wisła" potępił Senat RP. 10 lat temu Sejm nie zdobył się na ten akt. Zabrakło posłów rozumiejących, jak ważnym sąsiadem Polski jest Ukraina. I wyobraźni, że ofiarą tych prześladowań padli polscy obywatele.
      www.gazetawyborcza.pl/1,75477,4025241.html
      • bard333 Dlaczego? Nie rozumiem. 30.03.07, 12:57
        Za co znowu i kogo mamy przepraszać? Czy to my robiliśmy wianuszki z dzieci wokól drzew. A Ukraińcy zostali wysiedleni z naszej ziemi, gdzie byli tylko gośćmi. Po tym co wyrabiali na Wołyniu i nie tylko tam (pacyfikacja powstania warszawskiego, nawet Niemcy byli w szoku) nie mogli juz życ obok nas.

Nie mam zamiaru nikogo przepraszać i nie życzę sobie by to czyniono w moim imieniu, jak Kwach Żydów za Jedwabne, jedną wielką rozdmuchaną bzdurę.
        • hummer A co z Łemkami? 30.03.07, 13:17
          bard333 napisał:

> Za co znowu i kogo mamy przepraszać? Czy to my robiliśmy wianuszki z dzieci wok
          > ól drzew. A Ukraińcy zostali wysiedleni z naszej ziemi, gdzie byli tylko gośćmi
          > . Po tym co wyrabiali na Wołyniu i nie tylko tam (pacyfikacja powstania warszaw
          > skiego, nawet Niemcy byli w szoku) nie mogli juz życ obok nas.
          >
          > Nie mam zamiaru nikogo przepraszać i nie życzę sobie by to czyniono w moim imie
          > niu, jak Kwach Żydów za Jedwabne, jedną wielką rozdmuchaną bzdurę.

Zostali wysiedleni z ze swoich rdzennych ziemi. Ale mniejsz o to. Co z Łemkami (Rusnakami)? Ich dotknęła Wisła najmocniej. Nie są Ukraińcami. Ale są innego obrządku - obecnie prawosławnego - dawniej grekokatolickiego - jeszcze dawniej znowu prawosławnego.
          pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Akcja_wisla_cm01.jpg
          pl.wikipedia.org/wiki/Łemkowie
          Dopiero jednak Akcja "Wisła" za sprawą oskarżenia ludności łemkowsko-rusińskiej o sprzyjanie rebelii wywołanej przez UPA w 1947 roku spowodowała wysiedlenie praktycznie całej ludności łemkowskiej (ok. 40%) z terenów tzw. Łemkowszczyzny na tzw. Ziemie Odzyskane. W wyniku tego procesu rodziny łemkowskie pozostające w Polsce, na Ukrainie czy w Rosji, często ulegały wynarodowieniu – polonizacji lub ukrainizacji. Mimo wielu utrudnień, starsze pokolenie starało się podtrzymywać rodzimą kulturę i język. Stało się to łatwiejsze szczególnie w Polsce po kolejnych "odwilżach", kiedy Łemkowie, począwszy od 1956 roku, mogli starać się o pozwolenie powrotu na swe rdzenne tereny – pod warunkiem jednak, że ich ziemie i domy nie były zajęte przez innych obywateli Polski, którymi zasiedlono tereny Łemkowszczyzny.
          • kotek.filemon Re: A co z Łemkami? 30.03.07, 13:57
            To samo pytanie chciałem zadać - co z Łemkami, wykorzenionymi ze swoich ziem?
            Tym bardziej, że na terenie Beskidu Niskiego bandy UPA nie działały, walki
            toczyły się dalej na wschód...
      • venus99 Re: Ech......... 30.03.07, 13:05
        winą Ukraińców był fakt,że utożsamiali się z bandytami z UPA i udzielali im
        pomocy.
        i tylko tyle.narodowość była powodem i przyczyną tej pomocy.wysiedlenie było
        całkowicie uzasadnione.
        • hummer Powiedz to Łemkowi :) 30.03.07, 13:18
          venus99 napisał:

> winą Ukraińców był fakt,że utożsamiali się z bandytami z UPA i udzielali im
          > pomocy.
          > i tylko tyle.narodowość była powodem i przyczyną tej pomocy.wysiedlenie było
          > całkowicie uzasadnione.

pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Akcja_wisla_cm01.jpg
      • venus99 Re: Ech......... 30.03.07, 14:30
        akcja Wisła zakończyła walki i przerwała mordowanie Polaków.była całkowicie
        słuszna.ofiarą akcji nie byli Polacy lecz Ukraińcy marzący o Wielkiej Ukrainie.
        • rydzyk_smigly Re: Ech......... 30.03.07, 15:11
          Akcja "Wisła" była tym samym, co na Wschodzie było już od kilkunastu lat
          praktykowane z Tatarami krymskimi, Czeczenami, Niemcami nadwołżańskimi. Podczas
          okupacji, w Polsce, podobnie robili Niemcy na Zamojszczyźnie.
          Rzecz haniebna, gdyż sprawdzone metody totalitarnego systemu dotknęły kilkuset
          tysięcy obywateli polskich pochodzenia ukraińskiego.
          Nie od rzeczy jest, że w IPN toczy się kilkanaście śledztw przeciwko sprawcom
          mordów z lat 1945-1947 na bezbronnej ludności tamtego rejonu.

"Oddziały UPA działały początkowo tylko na wschodnich krańcach Łemkowszczyzny,
          dopiero we wrześniu 1946 r. skierowano tu kompanię "Brodycza" (Roman
          Hrobelskyj), jednak postawa większości Łemków wobec UPA była niechętna a nawet
          wroga".

beskidniski2004.w.interia.pl/akcja.html
        • hummer Ta Ukraińcy nagle wstali i zaczęli bez powodu :) 30.03.07, 15:12
          venus99 napisał:

> akcja Wisła zakończyła walki i przerwała mordowanie Polaków.była całkowicie
          > słuszna.ofiarą akcji nie byli Polacy lecz Ukraińcy marzący o Wielkiej Ukrainie.

A co z małżeństwami mieszanymi? Rozumiem, że przy Wiśle wysiedlano tylko męża Ukraińca i dzieci. Matka Polka mogła zotać albo na odwrót. Poza tym Co zrobili takiego Łemkowie, że ich wysiedlono a domy i świątynie zburzono?

Wyglądasz na senosowną osobę. A nie widzisz, że teraz w Polsce dzieją się rzeczy podobne. Skłucić każdego z każdym i będzie jatka.

Kącząc nie sądziłem, że będziesz takim zwolennikiem Stalina.
          • hummer Kończąc :) Za bardzo pomyślałem i PiS :) 30.03.07, 15:13

• venus99 Re: Ta Ukraińcy nagle wstali i zaczęli bez powodu 30.03.07, 15:22
            nie jestem w stanie zaprzeczyc i nie widzę takiej potrzeby,że w trakcie walk
            również Polacy dokonywali rzeczy strasznych.nie mogę jednak pogodzić się z
            faktem,że przedwojenne pacyfikacje wsi ukraińskich (jakiś powód do tych
            pacyfikacji był) mają być uzasadnieniem do mordowania tysięcy Polaków w
            najbardziej bestialski sposób, a dzisiejsze społeczeństwo ma przepraszać
            Ukraińców za wysiedlenia.moim zdanie zostali wysiedleni całkowicie zasadnie.
            na dzisiejszej Ukrainie bandytom UPA stawia się pomniki,nacjonalizm jest coraz
            głośniejszy,stosunek do mieszkających tam Polaków jest coraz gorszy.
            • hummer Rozumiesz, że mówimy o Łemkach? 30.03.07, 15:30
              venus99 napisał:

Co mają oni wspólnego z Ukraińcami?
    • rydzyk_smigly Dla spokoju sumienia. 30.03.07, 13:30
      W 1945 roku, w nowych granicach Polski, na zachód od Bugu było ok. 700tys
      Ukraińców. Zamieszkiwali głównie dawne powiaty wojew. rzeszowskiego(Jarosław,
      Gorlice, Jasło, Sanok, Lesko, Lubaczów, Przemyśl, Krosno, Łańcut) lubelskiego
      (Zamość, Włodawa, Hrubieszów, Kraśnik, Biłgoraj) i woj. Krakowskiego (N.Targ,
      Nowy Sącz).

9 września 1944 PKWN podpisał umowę z rządem Ukraińskiej SRR o wymianie
      ludności – Polaków z Ukrainy i Ukraińców z Polski. Wymiana miała mieć
      charakter dobrowolny, co było fikcją gdyż obie strony chciały pozbyć się
      niepożądanej ludności. Przesiedlenia rozpoczęły się 15/10/1944, jednakże
      większość Ukraińców chciała pozostać na ojcowiźnie, traktując swój teren jako
      ziemię ojczystą. Władze zaczęły zmuszać Ukraińców do wyjazdów, najpierw
      metodami administracyjno ekonomicznymi.

13 lutego 1945 Rada Ministrów Rządu Tymczasowego przyjęła wniosek Państwowego
      Urzędu Repatriacyjnego domagający się bezwzględnego wyegzekwowania od
      zarejestrowanych do wyjazdu Ukraińców wszelkich świadczeń na rzecz państwa,
      powołania ich do wojska, przystąpienia przy udziale wojska do likwidacji
      podziemia i zakazu działalności ukraińskich komitetów narodowych w
      jarosławskiem i przemyskiem. Przyjęcie tej uchwały otworzyło organom
      bezpieczeństwa w imię „walki z bandami ukraińskimi” oficjalną drogę do
      podejmowania akcji zbrojnych wobec ludności ukraińskiej.

Od tego momentu, w celu wymuszenia wyjazdów, gwałtownie wzrosła ilość napadów
      polskich formacji zbrojnych na wsie ukraińskie – m.in:
      - 24 lutego ’45 oddział MO napadł na wieś Ruskie, mordując ponad 20 osób,
      - 24 lutego we wsi Podbukowiny milicjanci zamordowali 12 mieszkańców, mienie
      rozgrabiono
      - 9 marca odział MO we wsi Siniawka zamordował 22 Ukraińców, mienie
      rozgrabiono
      - 21 marca Samodzielny Batalion Operacyjny KBW spacyfikował wieś Lubliniec
      Stary mordując co najmniej 85 osób
      - Identycznie postąpił ten batalion we wsi Zaliski 2 marca 1945
      - 5 kwietnia ten sam batalion napadł na wieś Gorajec w powiecie lubaczowskim,
      mordując co najmniej 155 osób, w tym wiele kobiet i dzieci. Wieś obrabowano i
      spalono.

3 września 1945 skierowano na teren pd-wsch Polski 3 dywizje Wojska
      Polskiego, których celem było deportowanie ludności ukraińskiej. Nakazano
      wysiedlać mieszane rodziny, o ile ojciec nie był Polakiem. Wysiedlano całe
      wsie, często je pacyfikując:

- 14 listopada 1945 2 batalion 8 pułku piechoty w trakcie wysiedlania Starego
      i Nowego Lublińca otworzył ogień z moździerzy do uciekającej do lasu
      ludności. Zabito ok. 80 osób.
      - 25 stycznia i 28 marca ’46 żołnierze 34 pułk piechoty pacyfikując Zawadkę
      Morachowską zamordowali 96 osób w tym kobiety i dzieci,
      - 9 lipca 1946 36 oddział komendy WOP pacyfikując wieś Terki zamordował 33
      Ukraińców, 28 z nich paląc żywcem

Wojskami pacyfikacyjnymi dowodził gen. brygady Stefan Mossor , legionista z
      1918 roku, dyplomowany pułkownik armii II RP, dowódca pułku strzelców konnych
      w Kresowej Brygadzie Kawalerii Armii „Łódź” w 1939 roku.

"Mniejszości narodowe w Polsce" – Inst. Studiów Społ. PAN, Warszawa, 1998

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=55987686&a=56166781
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=55987686&a=56149573
    • sanitarny Ja tez nie,wiecej zrobie to jeszcze raz 30.03.07, 13:33
      www.starwon.com.au/~korey/Wolyn%2043.htm
      • karbat Re: historia zawsze w Polsce sluzyla 30.03.07, 15:26
        koloryzowniu przeszlosci .

ciekawe ,ze jak swiatem Czech ,Ukrainiec , Niemiec ,Litwin,Ruski nigdy nie
        bedzie Polakowi bratem - wszycy byli okrutni na przestrzeli wiekow - my
        bylismy zawsze swieci .

• hummer Odpowiedź masz tutaj :) W Polsce nie ma katolików 30.03.07, 15:41
          karbat napisał:

> koloryzowniu przeszlosci .
          >
          > ciekawe ,ze jak swiatem Czech ,Ukrainiec , Niemiec ,Litwin,Ruski nigdy nie
          > bedzie Polakowi bratem - wszycy byli okrutni na przestrzeli wiekow - my
          > bylismy zawsze swieci .

Może tak się dzieje, bo nasz polski katolicyzm nie jest podbudowany głębszą refleksją etyczną. A wręcz przeciwnie - jest płytki i płaski jak naleśnik. Jest dokładnie taki, jak przedstawił go Henryk Sienkiewicz w „Ogniem i mieczem". Przypomnijmy sobie scenę, w której Onufry Zagłoba, mówiąc Jerzemu Skrzetuskiemu o swoim stosunku do Bohuna, podaje jakże polską wykładnię chrześcijańskiego przebaczenia i miłości bliźniego: „Odpuszczę mu chętnie, jako chrześcijanin, wszystkie krzywdy ale pod warunkiem, że go na dwa dni przedtem powieszą". A może nasz katolicyzm jest nic nie znaczącą ozdobą, pustym gestem. Jak krawat, który bezwiednie wkładamy na przeróżne uroczystości i nie zastanawiamy się, po co i dlaczego to robimy.
          rumburak.website.pl/artykuly/obluda/pamiec.html
          • karbat Re: Odpowiedź masz tutaj :) W Polsce nie ma katol 30.03.07, 16:19
            katolik w Polsce musi rozdrapywac rany zamiast z nch wyciagac wnioski
            Polska mesjaszem narodow ,przedmurzem itp bzdury sa zakorzenione gleboko wsrod
            wspolczesnych wymozdzonych panujacych elit katolickich .
            Nie stac ich na refleksje ,na patrzenie w przyszlosc .
            Sa przekonani - zaslepieni o wyzszosci swojej etyki WARTOSCI ,wg niej sadza
            innych bez obiektywnego spojerzenia na historie ( obu stron )

Nie chca tepaki zrozumiec,wyjsc na przeciw ...katoliki wiedza swoje i juz
    • socjalliberal Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 16:22
      A twoje odbicie lustrzane na Ukrainie powie, że na Wołyniu mieszkali polscy
      wywrotowcy i bandyci i też trzebabyło się ich pozbyć i nie ma za co przepraszać.

Idź na Wołyń, odzyskaj co twoje...
      Pie.. rewizjonizm...
      • karbat Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 16:35
        ??
        ja razem z Ukraincami obchodzil bym uroczystosc Rzezi Nacjonalistycznej
        po ich i po naszej stronie ,(raz na kilka lat w czym problem ?)
        Do tego nie dopusci dzis nigdy logika katolika i sutannika ...moze za 20 lat ,
        to zrobia inne pokolenia w tej czesci Europy .
        Chyba ,ze komus bedzie b zalezalo na szczuciu na siebie narodow
      • venus99 Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 17:34
        różnica polega na tym,że Ukraińcy wymordowali tysiące bezbronnych ludzi,w tym
        starców kobiety i dzieci a nam akurat tego zarzucic nie można.
        • socjalliberal Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 17:36
          Jaaasne.

My zawsze byliśmy niewinni.

Tylko inni nas mordowali, a my święci.

Nie wierzę w to co widzę...
    • wbrew1 Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 17:47
      To jakiś obłęd.
      Za co Polacy mają przepraszać Ukraińców.
      Czy za to, że wysiedlili ludność cywilną, która popierała bandytów?
      Ludzie! Opamiętajcie się!
      Przecież każdy człowiek, kraj, społeczeństwo ma prawo do obrony swojego
      bezpieczeństwa WSZELKIMI DOSTĘPNYMI (czyt. adekwatnymi) ŚRODKAMI.
      Przebieg wydarzeń po zakończeniu "Akcji Wisła" niezbicie wskazuje, że wybrano
      środek adekwatny, bowiem wkrótce potem walki ustały.
      A może ktoś by pomyślał do jakich okropności mogłoby jeszcze dojść, gdyby akcji
      wysiedleńczej nie przeprowadzono.
      • hummer A co sądzisz o Iraku i Afganistanie? 30.03.07, 18:23
        wbrew1 napisała:

> To jakiś obłęd.
        > Za co Polacy mają przepraszać Ukraińców.
        > Czy za to, że wysiedlili ludność cywilną, która popierała bandytów?
        > Ludzie! Opamiętajcie się!
        > Przecież każdy człowiek, kraj, społeczeństwo ma prawo do obrony swojego.

Czyli Irakijczycy mogą wysiedlić Polaków z IV RP a przynajmniej żądać
        odszkodowań. Czy też zastosujesz w tym przypadku moralność Kalego.
        • wbrew1 Re: A co sądzisz o Iraku i Afganistanie? 30.03.07, 18:38
          A co ma piernik do wiatraka?
          Każde wydarzenie historyczne należy oceniać w realiach epoki, a nie przykładać
          dzisiejszych standardów do wydarzeń sprzed kilkudziesięciu lat. Bo dlaczego by
          nie analizować w taki sam sposób wydarzeń sprzed, powiedzmy na przyklad kilku
          tysięcy lat?
          Akcja Wisła była najlepszym wyjściem w tamtym czasie. Pozwoliła zaoszczędzić
          dalszych ofiar po obu stronach konfliktu.
          Sytuacja w Iraku i w Afganistanie, a nawet w Izraelu w zadnej mierze nie
          przystaja do sytuacji z czasów Akcji Wisła.
          I jeszcze jedno, całkowicie tak na marginesie: uważam, że nie powinniśmy pchać
          się, ani do Afganistanu, ani do Iraku.
          A Izrael: zbudował państwo na ziemi "wycietej" Arabom.
          • hummer Moralność Kalego wiedziałem :) 30.03.07, 18:48
            wbrew1 napisała:

> A co ma piernik do wiatraka?
            > Każde wydarzenie historyczne należy oceniać w realiach epoki, a nie przykładać
            > dzisiejszych standardów do wydarzeń sprzed kilkudziesięciu lat. Bo dlaczego by
            > nie analizować w taki sam sposób wydarzeń sprzed, powiedzmy na przyklad kilku
            > tysięcy lat?
            > Akcja Wisła była najlepszym wyjściem w tamtym czasie. Pozwoliła zaoszczędzić
            > dalszych ofiar po obu stronach konfliktu.
            > Sytuacja w Iraku i w Afganistanie, a nawet w Izraelu w zadnej mierze nie
            > przystaja do sytuacji z czasów Akcji Wisła.
            > I jeszcze jedno, całkowicie tak na marginesie: uważam, że nie powinniśmy pchać
            > się, ani do Afganistanu, ani do Iraku.
            > A Izrael: zbudował państwo na ziemi "wycietej" Arabom.

Jesteś Katolikiem jak mniemam :)
        • venus99 Re: A co sądzisz o Iraku i Afganistanie? 30.03.07, 19:53
          1.Polaków nie trzeba wysiedlać z IV RP.sami wyjeżdżają.trudno im się zresztą
          dziwić.
          2.Ukraińców przesiedliły władze kraju na terenie którego mieszkali,nie
          zmieniały im kraju ani obywatelstwa.zamiast kurnych lepianek otrzymali murowane
          domy,które zresztą szybko zaczęli dewastować.
          3.porównanie całkowicie chybione.
          • hummer Re: A co sądzisz o Iraku i Afganistanie? 30.03.07, 19:55
            venus99 napisał:

> 1.Polaków nie trzeba wysiedlać z IV RP.sami wyjeżdżają.trudno im się zresztą
            > dziwić.
            > 2.Ukraińców przesiedliły władze kraju na terenie którego mieszkali,nie
            > zmieniały im kraju ani obywatelstwa.

Większej bzdury nie widziałem od lat. Połowa mojej rodziny żyje za Lwowem. Żyli
            w Polsce żyją na Ukrainie.
    • eryk2 Miałeś styczność z logiką? 30.03.07, 18:09
      > sprawa jest prosta:wysiedlono ludność ukraińską popierającą czynnie bandytów

Umiesz myśleć logicznie? 130 tysięcy ludzi wysiedlono, bo popierali 2 tysiące
      upowców? To chyba jakiś żart...
      • venus99 Re: Miałeś styczność z logiką? 30.03.07, 19:54
        tak,ich wszystkich wysiedlono bo dawali bandytom z UPA
        schronienie,pomagali,karmili.bez wsparcia rodaków UPA padła błyskawicznie.
        • hummer Re: Miałeś styczność z logiką? 30.03.07, 19:55
          venus99 napisał:

> tak,ich wszystkich wysiedlono bo dawali bandytom z UPA
          > schronienie,pomagali,karmili.bez wsparcia rodaków UPA padła błyskawicznie.

Piszesz jak Niemcy o AK :(
    • s-k-i-n Re: NIGDY nie przeproszę za akcję Wisłą 30.03.07, 18:25
      ja też nie! ..nigdy bym nie przypuszcał ze będę musiał sie z tobą zgodzić
      venus.. tu cię popieram! Żadnego przepraszania za wysiedlanie Ukraińcow!
      • hummer A za wysiedlenia Łemków? 30.03.07, 18:26
        s-k-i-n napisał:

> ja też nie! ..nigdy bym nie przypuszcał ze będę musiał sie z tobą zgodzić
        > venus.. tu cię popieram! Żadnego przepraszania za wysiedlanie Ukraińcow!
        • woda.woda Myślisz, że skin wie, kto to Łemki? 30.03.07, 18:28
          • hummer Jak widać, nie wie :) 30.03.07, 18:37

• s-k-i-n Re: A za wysiedlenia Łemków? 30.03.07, 18:28
          a co to za jedni sa?
          • hummer Rusnacy :) 30.03.07, 18:30
            s-k-i-n napisał:

> a co to za jedni sa?

Tak przy okazji mój pierwszy magister jakiego wypromowałem był Łemkiem :)
            • s-k-i-n Re: Rusnacy :) 30.03.07, 18:38
              aa.. Ruskie.. to won za Don...
              • hummer Re: Rusnacy :) 30.03.07, 18:47
                s-k-i-n napisał:

> aa.. Ruskie.. to won za Don...

Prasłowiańskimi legendami gardzisz?
                Lech Czech Rus.
            • venus99 Re: Rusnacy :) 30.03.07, 19:57
              no to miło ale co ma narodowość magistranta do oceny akcji Wisła.
              tak przy okazji:przypomniałem mi się stary dowcip o romowie Chruszczowa I
              Kennedyego o ilości żydów w ich orkiestrach symfonicznych.
              • hummer Re: Rusnacy :) 30.03.07, 20:01
                venus99 napisał:

> no to miło ale co ma narodowość magistranta do oceny akcji Wisła.
                > tak przy okazji:przypomniałem mi się stary dowcip o romowie Chruszczowa I
                > Kennedyego o ilości żydów w ich orkiestrach symfonicznych.

Można powiedzieć dziwnym trafem spotkałem ziomka, choć niezupełnie. On czysty
                Łemk. Ja tylko w 1/4 Ukrainiec. :)
    • jola_iza Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 19:17
      Mam przyjaciól na Białorusi i Ukrainie. To był błąd uznaliśmy wspólnie, ale nie nam odpowiadać za czyny ojców.
      • hummer Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 19:20
        jola_iza napisała:

> Mam przyjaciól na Białorusi i Ukrainie. To był błąd uznaliśmy wspólnie, ale nie
        > nam odpowiadać za czyny ojców.

Podobnie ja. Choć jestem ćwierć Ukraińcem :)
        Kiedyś wyczaił mnie Dziekan historii z ULv. Miałem plakietkę z nazwiskiem i
        narodowością :). Bez pogaduszki szczerej się nie obyło.
      • venus99 Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 19:58
        czy możesz powiedzieć za co przepraszałaś?
        • hummer Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 20:04
          venus99 napisał:

> czy możesz powiedzieć za co przepraszałaś?

Odpowiem Ci ja. Wziąłem 5 hrywien i 10 zł. Powiedziałem, szkoda, że te 5 hr nie
          uzyskało pełnych praw w Polsce szlacheckiej. RP III narodów byłaby potęgą. Ten
          się uśmiechnął i powiedział o Chrobrym we Kijowie już dawno zapomnieli. Ale
          gdyby Chmielnicki scalił nas z wami nawet Rosja by nie podskoczyła.
          • venus99 Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 20:11
            nie potraktowałbym tego jako przeprosin.
            żal nad straconą szansą.
            ja bym nie wracał do łajdactw ukraińskich ale nie znoszę hucpy.jakoś do dzisiaj
            nie widzę żadnego żalu z powodu tego co się działo między innymi na Wołyniu.
            • hummer Oj czują żal wierz mi 30.03.07, 20:21
              venus99 napisał:

> nie potraktowałbym tego jako przeprosin.
              > żal nad straconą szansą.
              > ja bym nie wracał do łajdactw ukraińskich ale nie znoszę hucpy.jakoś do dzisiaj
              >
              > nie widzę żadnego żalu z powodu tego co się działo między innymi na Wołyniu.

Ale prawda jest taka, Polak mógł się bogacić Ukrainiec tylko wegetować. Choć
              obaj mieli obywatelstwo polskie. Ta historia jest skomplikowana ale moim zdaniem
              powinien powstać wspólny podręcznik historyczny. To że nam mówią, że nagle
              Ukraińscy najedli się szaleju i zaczęli mordować jest bzdurą. Ten konflikt
              narastał latami. Potem mała kropla przechyliła szalę. Nie rozgrzeszam UPA
              podobnie jak nie rozgrzeszam Polski Sanacyjnej, która przelała szalę.

A Polska miała szanse w XVII wieku, choć ją zmarnowała. Natomiast dalej nie wiem
              co myślisz o bogu ducha winnych Łemkach. Ci nigdy nie walczyli przeciw Polakom a
              Wisła ich nie ominęła.

PS
              "Chmielnicki zażądał od Rzeczypospolitej przyznania pełni praw dla ruskiej i
              prawosławnej Ukrainy, takich jakie miały Korona i Litwa: udział w Sejmie i
              Senacie, zmniejszenie władzy starostów polskich w miastach i zamkach oraz
              magnatów polskich nad włościami i majątkami na obszarach za Białą Cerkwią, które
              Chmielnicki traktował jako rdzenne ziemie kijowskie."
              • venus99 Re: Oj czują żal wierz mi 30.03.07, 20:32
                wracanie do XVII wieku winno służyć nauce współczesnych i przyszłych
                pokoleń.obawiam się,że w Polsce to nie przejdzie ponieważ my zawsze przed
                szkodą i po szkodzie jednacy.ale starconej szansy Rzeczpospolitej Trzech
                Narodów bardzo żałuję.
                Łemków mi żal,tym bardziej,że bardzo lubie okolice Gorlic i spotkałem tam
                bardzo sympatycznych ludzi w sklepiku p.Hładyka-szefa Związku Łemków piłem
                piwko.niestety tam gdzie rąbią drwa....
                podejrzewam,że decydentom z lat czterdziestych zabrakło wiedzy historycznej i
                wyobraźni.
                nie zmienia to w niczym faktu,że UPA to bandyci i mordercy i z tego nie wucofam
                się nigdy.w związku z tym akcja Wisła była potrzebna i uzasadniona.walki ustały.
                • hummer Reasumując 30.03.07, 20:35
                  venus99 napisał:

> wracanie do XVII wieku winno służyć nauce współczesnych i przyszłych
                  > pokoleń.obawiam się,że w Polsce to nie przejdzie ponieważ my zawsze przed
                  > szkodą i po szkodzie jednacy.ale starconej szansy Rzeczpospolitej Trzech
                  > Narodów bardzo żałuję.
                  > Łemków mi żal,tym bardziej,że bardzo lubie okolice Gorlic i spotkałem tam
                  > bardzo sympatycznych ludzi w sklepiku p.Hładyka-szefa Związku Łemków piłem
                  > piwko.niestety tam gdzie rąbią drwa....
                  > podejrzewam,że decydentom z lat czterdziestych zabrakło wiedzy historycznej i
                  > wyobraźni.
                  > nie zmienia to w niczym faktu,że UPA to bandyci i mordercy i z tego nie wucofam
                  >
                  > się nigdy.w związku z tym akcja Wisła była potrzebna i uzasadniona.walki ustały
                  > .

Słusznie postąpiła II Rzesza pacyfikując Warszawę po powstaniu. Takiej rzeszy
                  bandytów (określenie niemieckie na AK) nie należało nie spacyfikować. A jednak
                  My Polacy czujemy żal.
                  • hummer III Rzesza 30.03.07, 20:36

• jola_iza Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 20:22
          Za akcję Wisła.Za postawę przedwojennych Polaków wobec Ukrzińców.
          • venus99 Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 20:32
            ale dlaczego??
            • hummer Bo wtedy możemy się domagać tego samego za 30.03.07, 20:37
              venus99 napisał:

> ale dlaczego??

Warszawę od Niemców.
              • venus99 Re: Bo wtedy możemy się domagać tego samego za 30.03.07, 21:13
                ja się nie domagam żadnych przeprosin od Niemców.sam im niczego nie wybaczam i
                niczego nie zapominam.
                dla mnie jest to rachunek zamkniety i nie wracam do tego.
                • hummer A jesteś chrześcijaninem 30.03.07, 21:18
                  venus99 napisał:

> ja się nie domagam żadnych przeprosin od Niemców.sam im niczego nie wybaczam i
                  > niczego nie zapominam.
                  > dla mnie jest to rachunek zamkniety i nie wracam do tego.

Bo jeśli nie to sprawa zamknięta.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=59969123&a=59990443
                  • venus99 Re: A jesteś chrześcijaninem 30.03.07, 21:20
                    nie,nie jestem.trudno zresztą trudno być chrześcianinem w kraju ojca
                    malwersanta,prałata bankietowego,arcypasterza macacza,licznych wielbicieli
                    ministrantów i małych dziewczynek i wyłudzaczy mienia publicznego.
                    • hummer Re: A jesteś chrześcijaninem 30.03.07, 21:28
                      venus99 napisał:

> nie,nie jestem.trudno zresztą trudno być chrześcianinem w kraju ojca
                      > malwersanta,prałata bankietowego,arcypasterza macacza,licznych wielbicieli
                      > ministrantów i małych dziewczynek i wyłudzaczy mienia publicznego.

To Wszystko OK. Tak przy okazji we Lwowie jest KK Marii Magdaleny. Posiada
                      nieziemsko brzmiące organy. Ale była to ruina. Miasto odnowiło, pojawiły się
                      koncerty. I nagle wspólnota polsko-katolicka sobie o tym przypomniała.
                      Przepiękne, odnowione, złocone wnętrza.
                      • venus99 Re: A jesteś chrześcijaninem 30.03.07, 22:21
                        nie pojawiły się koncerty tylko zamieniono kościół na salę koncertową.a kto
                        doprowadził kościół do ruiny?
                        • hummer Koncerty będą tam dalej 30.03.07, 22:23
                          venus99 napisał:

> nie pojawiły się koncerty tylko zamieniono kościół na salę koncertową.a kto
                          > doprowadził kościół do ruiny?

Walka trwa kto będzie kasował kasę czy ten kto odnowił czy KK.
            • jola_iza Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 20:46
              Bo znam takich którzy zostali przesiedleni mimo, że nie chronili nikogo. Może dlatego, że znam ludzi, którzy tu mieszkali i tęsknią tak jak zabużanie. Może dlatego, że znam opowieści o Ukraińcach, którzy ratowali Polaków z niemieckich transportów.Może dlatego, że znam opowieści o przedwojennych Polakach, którzy kablowali na Ukraińców do władz.
              • hummer Otóż to :( 30.03.07, 20:48
                jola_iza napisała:

> Bo znam takich którzy zostali przesiedleni mimo, że nie chronili nikogo. Może d
                > latego, że znam ludzi, którzy tu mieszkali i tęsknią tak jak zabużanie. Może dl
                > atego, że znam opowieści o Ukraińcach, którzy ratowali Polaków z niemieckich tr
                > ansportów.Może dlatego, że znam opowieści o przedwojennych Polakach, którzy kab
                > lowali na Ukraińców do władz.
              • venus99 Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 21:14
                i to wszystko usprawiedliwia wymordowanie tysięcy kobiet,dzieci?w
                bezprecedensowo bestialski sposób?
                mam nadzieję,że przepraszałaś wyłącznie w swoim imieniu.
                • hummer Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. 30.03.07, 21:24
                  Nie usprawiedliwia. Ale nasuwa motyw działania. Bo jest ważne pytanie dlaczego
                  tak się stało? Bez odpowiedzi i za 3 wieki będziemy się wyrzynać miast podziwiać
                  szkołę Matejki w Sali Senackiej Politechniki Lwowskiej. Byłem widziałem
                  oprowadzał mnie Ukrainiec. Jaka parafialna wycieczką widziała tę salę? :)
                  • venus99 Re: Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. 30.03.07, 21:27
                    może parafialna wycieczka siedziała w kościele i protestowała przeciwko jego
                    zwłaszczeniu przez Ukraińców?
                    • hummer Patrz wyżej :) 30.03.07, 21:29
                      Do Sali Senackiej nie biorą z łapanki :)

Możesz sobie kupić album :)
                • jola_iza Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 21:40
                  Przepraszałam w swoim. Wiesz mieszkałam w Białej Podlaskiej, teraz w Przemyślu i czasami potrafię się postawić po stronie przeciwnej.
                  • venus99 Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 22:24
                    rozumiem.ale ja Ukraińców nie traktuję jako stronę przeciwną.to dla mnie obcy.
                    • hummer Re: Ja przeprosiłam 30.03.07, 22:25
                      venus99 napisał:

> rozumiem.ale ja Ukraińców nie traktuję jako stronę przeciwną.to dla mnie obcy.

I pewnie z kosmosu :) A prawda jest tak, że Rusini już byli kiedy Mieszko z
                      drzewa schodził.
                    • jola_iza Re: Obcy ? 30.03.07, 22:34
                      A wiesz jak mówią przemyscy Polacy o złych ludziach -" to wredny ukrainiec z czarnym podniebieniem". Chciałbyś być traktowany?
                      • venus99 Re: Obcy ? 30.03.07, 22:38
                        mógłbym powiedzieć,że przemyscy Polacy lepiej znaja Ukraińców niż ja.
                        dla mnie są to ludzie obcy.uczuciowo i mentalnie.z łaski Stalina dostali Lwów-
                        dla mnie w sposób bezdyskusyjny Polskie miasto.w czasie wojny nas mordowali,po
                        wojnie mordowali,dzisiaj domagają się przeprosin.a niech idą w cholerę.nie mam
                        do nich jako do społeczeństwa żadnej sympatii.
                        • hummer A wiesz kto założył Lwów i dlaczego taka nazwa :) 30.03.07, 22:42
                          venus99 napisał:

> dla mnie są to ludzie obcy.uczuciowo i mentalnie.z łaski Stalina dostali Lwów-
                          > dla mnie w sposób bezdyskusyjny Polskie miasto.

Ucz się historii nie IPN na dobrze Ci wyjdzie.
                          • hummer Re: A wiesz kto założył Lwów i dlaczego taka nazw 30.03.07, 22:45
                            hummer napisał:

> venus99 napisał:
                            >
                            > > dla mnie są to ludzie obcy.uczuciowo i mentalnie.z łaski Stalina dostali
                            > Lwów-
                            > > dla mnie w sposób bezdyskusyjny Polskie miasto.
                            >
                            > Ucz się historii nie IPN na dobrze Ci wyjdzie.

Nie będę cię męczył
                            pl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Rurykowicz
                          • venus99 Re: A wiesz kto założył Lwów i dlaczego taka nazw 30.03.07, 22:47
                            słowianie łużyccy też założyli kilka miast w dzisiejszych Niemczech.nie bardzo
                            rozumiem o co chodzi z tym IPN?
                            • hummer Re: A wiesz kto założył Lwów i dlaczego taka nazw 30.03.07, 22:55
                              venus99 napisał:

> słowianie łużyccy też założyli kilka miast w dzisiejszych Niemczech.nie bardzo
                              > rozumiem o co chodzi z tym IPN?

W średniowieczu Słowianie miast się bratać rzezali się. Ulubionym np. zajęciem
                              Piastów było kastrowanie konkurentów z rodziny. Jest czas to przerwać. Wybór
                              należy do Ciebie.

PS
                              W PRL było modne powiedzenie Wrocław grodem Piastowskim. A gdyby nie Czech
                              Wratislav by go nie było :)
                              Ale tu historia Wrocławia zaczyna się od Roku 1000
                              pl.wikipedia.org/wiki/Wrocław
                              • venus99 Re: A wiesz kto założył Lwów i dlaczego taka nazw 30.03.07, 23:01
                                nie można używać takich samych argumentów w całkowicie różnych sytuacjach
                                historycznych.
                                Wrocław był miastem Czechów,potem przez wieki Niemców,dzisiaj jest nasz.jest to
                                odszkodowanie za wojnę wywołaną przez Niemców.historia Lwowa jest zupełnie inna.
                                w końcu przez kilka wieków to Polacy budowali to miasto,tworzyli jego kulture i
                                mieszkali w nim.nie znam przykładów osiągnięć Ukraińców w tym zakresie (oprócz
                                cerkwi św.Jura) ale być może się mylę.
                                • hummer Re: A wiesz kto założył Lwów i dlaczego taka nazw 30.03.07, 23:17
                                  venus99 napisał:

> nie można używać takich samych argumentów w całkowicie różnych sytuacjach
                                  > historycznych.
                                  > Wrocław był miastem Czechów,potem przez wieki Niemców,dzisiaj jest nasz.jest to
                                  >
                                  > odszkodowanie za wojnę wywołaną przez Niemców.historia Lwowa jest zupełnie inna
                                  > .
                                  > w końcu przez kilka wieków to Polacy budowali to miasto,tworzyli jego kulture i
                                  >
                                  > mieszkali w nim.nie znam przykładów osiągnięć Ukraińców w tym zakresie (oprócz
                                  > cerkwi św.Jura) ale być może się mylę.

Wymienisz mi więc osiągnięcia Polskie we Wrocławiu?
                                  Właśnie rozbierają Poltegor. Historia jest jedna nie można dzielić na nasze
                                  wasze. W XIX wieku mieszkał np. tutaj Czech Jan Ewangelista Purkyne :)
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Evangelista_Purkyn%C4%9B
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Evangelista_Purkyně
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Evangelista_Purkyne
                                  Żyjemy w świecie dynamicznym.
                                  Ale nigdzie nie powtórzyło się coś takiego jak wypędzenie Prawosławnych z
                                  Bieszczad i okolic lub Niemców z Wrocławia.
                                • eryk2 Mylisz się - i to bardzo 31.03.07, 00:07
                                  > w końcu przez kilka wieków to Polacy budowali to miasto,tworzyli jego kulture
                                  i
                                  >
                                  > mieszkali w nim.nie znam przykładów osiągnięć Ukraińców w tym zakresie
                                  (oprócz
                                  > cerkwi św.Jura) ale być może się mylę.

Zanim się tam pojawili Polacy, Ukraińcy coś tam zbudowali. Oprócz cerkwi Jura
                                  jest tam kilkanaście innych cerkwi. Poza tym, jeśli Ukraińcy stanowili w 1939
                                  ok. 10-15% mieszkańców Lwowa, to musieli wnieść do tego miasta jakiś wkład
                                  kulturalny (kulturowy). Były ukraińskie szkoły, działała organizacja
                                  oświatowa "Proswita", były ukraińskie bursy (jedna ma nawet do dzisiaj
                                  dziewiętnastowieczny napis na froncie), na uniwersytecie działała od 1848 roku
                                  filologia ukraińska, ukazywały się dziesiątki czasopism społecznych i
                                  literackich, na Łyczakowie pochowani są ukraińscy intelektualiści, związani ze
                                  Lwowem. Dziesiątki pisarzy ukraińskich było związanych ze Lwowem (m. in. Iwan
                                  Franko, którego syna trzymał do chrztu Jan Kasprowicz - obaj poeci wspólnie
                                  wędkowali), we Lwowie przed 1918 rokiem swoją willę miał nie tylko Franko (zm.
                                  1916), ale i późniejszy prezydent Ukrainy, M. Hruszewski. Relacje polsko-
                                  ukraińskie we Lwowie można by porównać (toutes proportiones gardee) do relacji
                                  niemiecko-polskich w Wolnym Mieście Gdańsku, zwłaszcza w sensie ilościowym-
                                  społecznym - tyle że dla Ukraińców i ich kultury Lwów znaczy jeszcze więcej niż
                                  międzywojenny Gdańsk dla kultury polskiej.
                                  • venus99 Re: Mylisz się - i to bardzo 31.03.07, 07:27
                                    cieszę się bardzo,że potwierdzasz moje domniemanie,że jednak Ukraińcy coś w tej
                                    strasznej Polsce mogli.
                                    co do osiągnięć ukraińskich powiedziałem wyraźnie - być może się mylę.
                                    • eryk2 Nie chwal dnia PRZED zachodem słońca 31.03.07, 09:56
                                      Nie zwróciłeś chyba uwagi na jedno - opisywałem, co Ukraińcom udało się zrobić
                                      we Lwowie PRZED 1918 (a więc w czasach Austro-Węgier). Potem, niestety, było
                                      dość fatalnie - podobnie jak w wolnym Mieście Gdańsku po 1933.
                                      • hummer CK i II RP 31.03.07, 10:29
                                        eryk2 napisał:

> Nie zwróciłeś chyba uwagi na jedno - opisywałem, co Ukraińcom udało się zrobić
                                        > we Lwowie PRZED 1918 (a więc w czasach Austro-Węgier). Potem, niestety, było
                                        > dość fatalnie - podobnie jak w wolnym Mieście Gdańsku po 1933.

CK to były czasy :) Venus prawdopodobnie nie wie, że za Sanacji jak urodziło się
                                        Ukraińcowi kolejne dziecko i pomyślał OK dokupię ziemi w urzędzie, po zapytaniu
                                        o narodowość (przez urzędnika) usłyszał Smolenia - Nie MA. Za nim stał Polak -
                                        Ile chce pan dokupić i w jakim miejscu - powiedział ten sam urzędnik się
                                        uśmiechając.

Aż dziw bierze, że po takim traktowaniu Ukraińcy byli tak spokojni poza
                                        nielicznymi wyjątkami. Za które odpowiedzieli wszyscy. Pojawił sie ukraiński
                                        Wierzejski i Giertych - porwali patriotów :)
                                        jak Ci we Wrocławiu
                                        miasta.gazeta.pl/wroclaw/8,35751,4014515.html
                          • jola_iza Re:Hummer daj spokój :) 30.03.07, 22:47
                            My Polacy jesteśmy najlepsi, najmądrzejsi, a jak nam coś nie wyjdzie to innych wina. :)
                            • venus99 Re:Hummer daj spokój :) 30.03.07, 22:52
                              naprawdę nie.poczytaj co niejednokrotnie piszę,na różne tematy.raczej
                              krytycznie o nas.ale są chyba jakieś granice hucpy.
                              • jola_iza Re: Nie ma granic 30.03.07, 22:56
                                Wiem co piszesz. Byłam na rynku przemyskim jak przyjechał papież i poparł tych co chcieli oddać kościół Ukraińcom. Nie jestem katoliczką, ale wstyd mi za Polaków po tym co usłyszałam na rynku.
                                • hummer Re: Nie ma granic 30.03.07, 23:06
                                  jola_iza napisała:

> Wiem co piszesz. Byłam na rynku przemyskim jak przyjechał papież i poparł tych
                                  > co chcieli oddać kościół Ukraińcom. Nie jestem katoliczką, ale wstyd mi za Pola
                                  > ków po tym co usłyszałam na rynku.

www.urbanista.pl/ppw/26.pdf
                                  A prócz tego jest grekokatolicka i polskokatolicka tuż tuż obok. :)

O tym słyszałem. Nieprzyjemnie mi się zrobiło. Pomyśleć, że we Wrocławiu na
                                  przeciw kościoła na Piasku jest kolejna cerkiew. Koło Filologi Polskiej kościół
                                  grekokatolicki. Który wcześniej był KK.
                                  • venus99 Re: Nie ma granic 30.03.07, 23:12
                                    ja myślę,że byłoby pieknie gdyby mogły stać obok siebie kościoły różnych
                                    wyznań.jak się spotykamy z poszczególnymi ludźmi to wszyscy są sympatycznie.jak
                                    zaczynaja tworzyć naród to często robią się okropni.pora kończyć stare
                                    historie.więc niech Ukraińcy nabiorą trochę pokory,nie muszą za nic przepraszać
                                    ale do cholery niech przestaną jątrzyc.
                                    idę spac.kończę.życzę Wam spokojnych snów,przyjemnego weekendu.
                                    • hummer Wzajemnie - Dobranoc 30.03.07, 23:18
                                      venus99 napisał:

> ja myślę,że byłoby pieknie gdyby mogły stać obok siebie kościoły różnych
                                      > wyznań.jak się spotykamy z poszczególnymi ludźmi to wszyscy są sympatycznie.jak
                                      >
                                      > zaczynaja tworzyć naród to często robią się okropni.pora kończyć stare
                                      > historie.więc niech Ukraińcy nabiorą trochę pokory,nie muszą za nic przepraszać
                                      >
                                      > ale do cholery niech przestaną jątrzyc.
                                      > idę spac.kończę.życzę Wam spokojnych snów,przyjemnego weekendu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka