ruchanko 30.05.07, 19:06 Jestem rozsądna i nie palę. Jutro pewien znany człowiek zostanie poddany operacji za, między innymi, moje pieniądze. Dlaczego mam płacić za skutki czyjejś głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serpentor666 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:08 Wiesz, równie dobrze ja nie musze płacić za twoje operacje. Ja w ogóle jestem za sprywatyzowaniem służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:11 Oczywiście, że nie powinieneś. A zwłaszcza za operacje będące wynikiem mojej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie martw się o swoją kasę. 30.05.07, 19:08 Ten człowiek z pewnością zapłacił już takie składki na służbę zdrowia, że sam sobie operację opłaca. Starczy pewnie i dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Nie martw się o swoją kasę. 30.05.07, 19:10 Jakie składki zapłacił? I z czyich podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: "Jakie składki zapłacił?" 30.05.07, 19:16 "Wysikie"? Zadaj sobie choć trochę trudu i jak już lejesz wodę to rób to czytelnie, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Aleś 30.05.07, 19:20 Za to ty jesteś krynicą mądrości, tylko pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
serpentor666 Re: "Jakie składki zapłacił?" 30.05.07, 19:16 Na pewno też płacił podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Bez wątpienia. 30.05.07, 19:18 > Na pewno też płacił podatki. Podatki i ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
serpentor666 Re: Bez wątpienia. 30.05.07, 19:21 Doprawdy jack 20, twój argument zniszczył mnie psychicznie(hahahahahaah). a tak na poważnie to dlaczego ja miałbym płacić za leczenie np. twojego serca skoro ono nie jest moje? Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:12 Jakby mu pompa wysiadła, to pewnie by sobie o "koledze" przypomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:13 Chodzi o to, że socjalizm zwalnia z odpowiedzialności. Palę bo lubię, jak coś się stanie to i niepalący zrzucą się na moje leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:17 Dlaczego cepie mam placic za leczenie twego poj... pomiotu? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:22 Właśnie. Powinieneś płacić tylko za swoje bękarty. Niestety, idziemy z "postępem" i ludzie w listopadzie dowiadują się, że specjalista przyjmie ich w marcu. Rzecz jasna są to ubezpieczeni pacjenci. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:24 To cepie wypisz sie z tego kraju i lecz swoje bekarty na swoj koszt a nie onanizuj sie klapaniem dziobem . Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:29 No, takie argumenty są najlepsze. Nie postuluj żadnych zmian i nie wskazuj absurdów tylko wypie..j jak ci się nie podoba. Poziom przedszkola, Jacku. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:35 Bo nie ma sensu chlopcze dyskusja z toba bo: - dlaczego twoja skladka idzie na operacje dzieka sasiada, ktora kosztuje np. 90 tys $ a nie twojego bo akurat tamto dziecko a nie twoje tego potrzebuje. - dlaczego twojwe ubezpieczenie x placi mmiliony za kradziez a ty za to placisz itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:42 Jacku, ty nawet płci rozmówcy nie odróżniasz. BTW: Wiesz ile kosztuje ubezpieczenie od konieczności przeszczepu serca? Zainteresuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
white_sheep głupie ru..ko n/t 30.05.07, 19:24 to,że ktoś nie pali nie znaczy , że jest rozsądny ,vide Kwach,Brzytwa,Narcyz,Buc i Ru..ko. Nie ma żadnego związku między nowotworem p.Religi a paleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
serpentor666 Re: głupie ru..ko n/t 30.05.07, 19:25 Dlatrego jestem za prywatyzacją, niech ludzie płacą za siebie, a nie za innych Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: głupie ru..ko n/t 30.05.07, 19:30 Chętnie posłucham o braku związku palenia z nowotworem płuc, głupia owieczko. Odpowiedz Link Zgłoś
white_sheep wypraszam sobie n/t 30.05.07, 19:48 jestem baranek i to wcale nie głupi (tak mówią o mnie mądrzy). Pan min.Religa powiedział,że jego nowotwór nie ma związku z paleniem. A ja to tylko powtarzam. BTW mój Tata nigdy nie palił a zmarł na nowotwór krtani. Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 A choćby dlatego..... 30.05.07, 19:33 że ja będę musiał płacić wyższe ubezpieczenie komunikacyjne z powodu wypadków spowodowanych przez pijanych sk.....synów. Jeżdże 30 lat bez wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: A choćby dlatego..... 30.05.07, 19:35 I to jest sku..syństwo - bolszewicka odpowiedzialność zbiorowa, w pełni się z tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
enrico.palazzo11 Ubezpieczenie 30.05.07, 19:34 Znasz takie slowo? Najwyraźniej nie. Za wikipedią "Ubezpieczenie - umowny obowiązek świadczenia ubezpieczyciela na wypadek powstania zdarzeń w życiu, zdrowiu lub mieniu ubezpieczonego; wykonanie obowiązku ubezpieczyciel realizuje poprzez wypłatę odszkodowań lub świadczeń z funduszu tworzonego ze składek wnoszonych przez jednostki zagrożone tymi zdarzeniami." Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Ubezpieczenie 30.05.07, 19:37 To jeszcze wytłumacz mi dlaczego ubezpieczeni czekają miesiące na kontakt ze specjalistą. Czy umowa Kowalskiego mówi coś o takich opóźnieniach? Odpowiedz Link Zgłoś
enrico.palazzo11 Re: Ubezpieczenie 30.05.07, 19:47 To już jest inna kwestia. Wiadomo, że system jest niewydolny. Ale nie znaczy to chyba, że mamy bulwersować się (nielicznymi) przejawami jego wydolności? Ponadto, w tym przypadku to się po prostu oplaca - koszt operacji jest dużo niższy niż koszt chemioterapii, a i rokowanie dużo lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Ubezpieczenie 30.05.07, 19:50 Wydolności? Hehehe, wytłumacz to tym wszystkim, którzy miesiącami oczekują na zwykłą wizytę u specjalisty. Wiadomo, że pomimo socjalizmy są świnie równiejsze i VIPy nie czekają w kolejkach. Ja po prostu chciałabym by było sprawiedliwie, by każdy sam ponosił konsekwencje swoich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
objectivism Dlaczego mam płacić za emerytury 30.05.07, 19:35 niepalacych korzystajacych statystycznie dłużej z ZUS? Prywatne firmy potrafia obliczyc indywidualną składkę ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia zdrowotnego, więc państwo tez powinno to robić a jeżeli nie potrafi to niech przekaże te obowiązki tym co sie na tym znają. Już sam fakt istnienia obowiązkowych ubezpieczeń jest skandalem zmuszającym ludzi do płacenia za uslugi, których nie chca, ale zglajszaltowane składki to po prostu niewolnictwo. Powinny być wyliczane nie na podstawie dochodów, ale rzeczywistego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za emerytury 30.05.07, 19:38 Nie powinieneś płacić na niczyją emeryturę. Twoja emerytura powinna być tylko i wyłącznie twoim problemem. Rzecz jasna państwo wie lepiej co dla ciebie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Palacze powinni placic wyzsze skladki ! 30.05.07, 19:44 Grubasy rowniez ! Uprawiajacy szczegolnie niebezpieczne sporty takze ! Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Palacze powinni placic wyzsze skladki ! 30.05.07, 19:45 Każdy powinien płacić i ubezpieczać się tak jak to uważa za stosowne. I ponosić konsekwencje swoich decyzji - to jest właśnie wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
objectivism Re: Palacze powinni placic wyzsze skladki ! 30.05.07, 19:47 adalberto3 napisał: > Grubasy rowniez ! Uprawiajacy szczegolnie niebezpieczne sporty takze ! Ryzyko powinno byc ustalane po badaniach okresowych i byc podstawa wysokosci skladki. Zdrowy palacz nie generuje kosztów a niepalacy cukrzyk juz bardzo powazne, wiec z jakiej racji palacz mialby placic wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 "..z jakiej racji palacz mialby placic wiecej?" 30.05.07, 19:54 By miec finansowa zachete do rzucenia palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
objectivism Re: "..z jakiej racji palacz mialby placic wiecej 30.05.07, 19:59 adalberto3 napisał: > By miec finansowa zachete do rzucenia palenia. On jest dorosły i nie potrzebuje, żeby państwo go "wychowywało". Ktoś kto nie jest alkoholowym abstynentem tez powinien "za karę, bo jest niegrzeczny" odpalać państwu dolę? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: "..z jakiej racji palacz mialby placic wiecej 30.05.07, 20:00 Odpala bo wóda to luksus, podobnie jak benzyna. Państwo traktuje nas jak niewolników a ludzie przy urnie grzecznie ten stan podtrzymują głosując na komunistów z PiS czy innego SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:44 I jeszcze jedno: czy umowa ubezpieczeniowa Kowalskiego przewiduje strajki personelu? Jakieś zniżki/odszkodowanie za niedostępność usług? Odpowiedz Link Zgłoś
enrico.palazzo11 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:51 Odszkodowanie nie należy się za niedostępność uslug, a za poniesioną szkodę/krzywdę. Jeśli ponioslaś szkodę i jesteś w stanie udowodnić związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy niedostępnością uslugi a poniesioną szkodą, to idź z pozwem do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:54 Nono, już widzę tę skuteczność oddania sprawy do sądu. Twierdzisz, że wskuram tyle ile dostałabym za szkodę spowodowaną zaniedbaniem prywatnego ubezpieczyciela? Gdyby tak było to nasze państwo już dawno by zbankrutowało. Odpowiedz Link Zgłoś
enrico.palazzo11 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:02 I z tego wszystkiego wyciągasz wniosek, że placący skladki Religa nie powinien być leczony? Tzw. "interesujące". Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:03 Każdy powinien płacić składkę za SWOJE leczenie, naprawdę nie rozumiesz o czym piszę? Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:02 Po pierwsze - ów znany człowiek, będąc człowiekiem bardzo dobrze zarabiającym, płacił wysoką składkę ubezpieczenia zdrowotnego. Po drugie - człowiek ten codziennie płacił państwu haracz od swoich nałogów. Może lepiej zastanów się nad tym, czy przypadkiem siedemdzieisięcioletni nałogowiec nie finansuje leczenia całego tabunu takich "rozsądnych" jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:05 Czyżbyś twierdził, że najlepiej by było by każdy nałogowo pił i palił bo wówczas większa kasa zasila budżet? Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:09 Nie. Tak bym nie twierdził. Ale twierdzę, że akurat do leczenia tego "znanego człowieka" nie dopłacasz ani złotówki. A kto wie, czy z jego nałogów nie czerpesz nawet zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:12 Naprawdę nie? Nie zdajesz sobie sprawy, że jego składki się już dawno rozeszły na innych wcześniejszych nałogowców a obecne jego potrzeby są opłacane m.in. przeze mnie. Taki łańcuszek Św.Antoniego, z coraz większą dziurą. Witoldzie, nie rżnij głupa i uświadom sobie jak ten system funkcjonuje - to zakazana (niby) w Polsce piramida finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:15 Rozumiem. Jego składki rozeszły się na leczenie innych, a teraz Ty finansujesz jego leczenie. Mam nadzieję, że on zdaje sobie sprawę z tego, że jest Twoim dłużnikiem. Na pewno Ci się odwdzięczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:24 Niepotrzebnie kpisz. Prawda jest taka, że wskutek przymusowych ubezpieczeń rodzi się mało dzieci a społeczeństwo się starzeje - piramida się zawali, to nie jest kwestia 'czy' tylko 'kiedy'. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:34 Może i niepotrzebnie kpię, ale i nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz. Początkowo wydawało mi się, że oburza Cię to, że za Twoje pieniądze będzie leczony pewien znany nałogowiec. A kiedy starałem się przypomnieć, że ów znany nałogowiec zapłacił państwu potężny haracz od swoich nałogów, Ty przeskakujesz do krytyki systemu ubezpieczeniowego. Ja tego systemu nie zamierzam ani bronić ani atakować, bo się na tym po porostu nie znam. Ale wiem, że kiedy za pięć lat będziesz leczyć się u okulisty, to nie za swoje pieniądze, tylko za pieniądze tych "rozsadnych", którzy nie tracą wzroku wgapiając się w monitor podczas pisania na forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:46 Ależ to właśnie jest krytyka systemu a rządowy palacz jest tylko przykładem degrengolady tego systemu. widzisz: gapienie się w monitor jest moim wyborem i tego wyboru powinnam ja ponieść konsekwencje kupując za własne pieniądze okulary i opłacając wizyty u okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:56 Powtarzam. Ja tego systemu nie bronię. Być może powinno być tak, że każdy powinien wziąć całkowitą odpowiedzialność za swoje życie i zdrowie. Oczywiście pod warunkiem, że państwo przestanie czerpać zyski ze znałogowania obywateli. Ale wątpię by zdobyło się ono na tak ryzykowny eksperyment i przestało nagle dilować nikotynę i alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Ruchanko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 20:36 Powinnaś wiedzieć coś, co jeszcze nie przyszło ci do głowy. Płacisz jakieś podatki? Pewnie jakieś tam płacisz. No i to byłoby na tyle, jeśli chodzi o ciebie. Pieniążki w budżecie już twoje nie są, więc nie masz się co indyczyć. Poza tym twoja postawa budzi niesmak. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Ru..ko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 20:44 Niesmak? Naprawdę budzi twój niesmak fakt, że pieniądze które mogłabym przeznaczyć na potrzeby moich dzieci przeznaczam na skutki głupoty faceta. który palił przez parędzisiąt lat? Mój Boże, do czego to doszło hrabio, nawet szlachta sparszywiała i zaraziła się wirusem komunizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Ru..ko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 20:46 Szlachta nie sparszywiała. To kobiety się zmieniły. Nie chce się wierzyć, że jesteś kobietą. Daruj sobie dalsza ze mną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Ru..ko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 21:03 Głowa w piasek? No tak, stąd się wzięła Targowica. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:05 ruchanko napisała: > Głowa w piasek? No tak, stąd się wzięła Targowica. > Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:08 Głębokie tak jak ru..ko. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:10 O masz ci los! Ten gazeciany system jest przezabawny. Można się nazawć "ru..ko", ale w poście nie wolno takiego słowa użyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 20:52 Ten człowiek juz zapłacił za swoją operację płacąc skladki przez wiele lat. NIE MA W TYM TWOJEGO UDZIAŁU. A teraz zajmij się dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:04 Dziećmi się zajmuję i chciałabym by mi państwo w tym nie przeszkadzało zaierając pieniądze na leczenie trujących się z własnej woli głupców. Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:10 ruchanko napisała: > Dziećmi się zajmuję i chciałabym by mi państwo w tym nie przeszkadzało > zaierając pieniądze na leczenie trujących się z własnej woli głupców. Rozumiesz > ? > Znam matkę która swego dziecka nie dopilnowała, dwunastolatek skoczył z mostu na "główkę", efekt złamany kręgosłup. Panstwo od 8 lat lozy na rehabilitację leczenie tego "durnia" i łożyć będzie jeszcze pewnie długo . i co ma nie łożyć bo matka głupia ? Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:22 Zdarzają się nieszczęścia niezawinione, to nie jest tematem wątku. Tematem jest obowiązek opłacania skutków dobrowolnej, świadomej i wieloletniej głupoty dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:30 Ten "wieloletni" głupek przez kilkadziesiąt lat płacił składki i podatki od swojej głupoty. Czy Ty również uważasz, że jego leczenie opłaca pani Ru..ko? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek A więc jesteś za obowiązkowym ubezpieczeniem 30.05.07, 21:42 deltalima napisała: > Zdarzają się nieszczęścia niezawinione, ---> ... wszystkich - ubezpieczeniem od "nieszczęść niezawinionych". Jaką proponujesz składkę i w jaki sposób obliczaną? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: A więc jesteś za obowiązkowym ubezpieczeniem 30.05.07, 22:04 Nie, stwierdzam fakt, że 'shit happens'. Swoim pechem nie można obarczać innych. A dobrowolna pomoc to piękna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Rezostan rolnikiem i placic ne bedziesz 30.05.07, 21:06 Jest to jakaś metoda, doprowadzenie do bankructwa tego niewydolnego systemu jak najpedzej w myśl zasady lepiej wcześniej niż później. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Anko spod kiosku Ruchu 30.05.07, 21:53 ruchanko napisała: > Jest to jakaś metoda, doprowadzenie do bankructwa tego niewydolnego systemu >jak najpedzej w myśl zasady lepiej wcześniej niż później. ---> Tobie, zdaje się, zależy na bankructwie systemu a nie na jego naprawie. Ciekawe co byś powiedziała, jako zwolenniczka prywatnych ubezpieczeń i własnego wyboru od czego się ubezpieczać, gdybyś Ty lub ktoś bliski, wymagał drogiego leczenia, a Ty np. od niedawna opłacasz prywatne. Co powiesz, po zastawieniu domu i wszystkiego co posiadasz? Sądzisz, że jakiś emir arabski tylko czeka na każdego, któremu trzeba pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
ruchanko Re: Anko spod kiosku Ruchu 30.05.07, 22:05 A wiesz ile kosztuje ubezpieczenie od drogich operacji? Odpowiedz Link Zgłoś
qpa-qpa Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 22:48 A dlaczego mam placic za operacje i leczenie ludzi otylych ? A dlaczego mam placic za operacje i leczenie pijanych kierowcow ? A dlaczego... alpinistow, zeglarzy, sportowcow ? Dlaczego mam placic za edukacje, opieke zdrowotna dzieci osob nie uzywajacych kondomow ? Odpowiedz Link Zgłoś
ego_centryk A jak cię ktoś walnie samochodem, to po co płacić? 30.05.07, 23:02 Zdychaj. Odpowiedz Link Zgłoś