Dodaj do ulubionych

Dlaczego mam płacić za operację nałogowego palacza

30.05.07, 19:06
Jestem rozsądna i nie palę. Jutro pewien znany człowiek zostanie poddany
operacji za, między innymi, moje pieniądze. Dlaczego mam płacić za skutki
czyjejś głupoty?
Obserwuj wątek
    • serpentor666 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:08
      Wiesz, równie dobrze ja nie musze płacić za twoje operacje. Ja w ogóle jestem za
      sprywatyzowaniem służby zdrowia.
      • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:11
        Oczywiście, że nie powinieneś. A zwłaszcza za operacje będące wynikiem mojej
        głupoty.
    • woda.woda Nie martw się o swoją kasę. 30.05.07, 19:08
      Ten człowiek z pewnością zapłacił już takie składki na służbę zdrowia, że sam
      sobie operację opłaca. Starczy pewnie i dla ciebie.
      • ruchanko Re: Nie martw się o swoją kasę. 30.05.07, 19:10
        Jakie składki zapłacił? I z czyich podatków?
        • woda.woda "Jakie składki zapłacił?" 30.05.07, 19:15
          Wysikie.
          • ruchanko Re: "Jakie składki zapłacił?" 30.05.07, 19:16
            "Wysikie"? Zadaj sobie choć trochę trudu i jak już lejesz wodę to rób to
            czytelnie, ok?
            • woda.woda Aleś 30.05.07, 19:17
              ty głupia.
              • ruchanko Re: Aleś 30.05.07, 19:20
                Za to ty jesteś krynicą mądrości, tylko pogratulować.
          • serpentor666 Re: "Jakie składki zapłacił?" 30.05.07, 19:16
            Na pewno też płacił podatki.
            • woda.woda Bez wątpienia. 30.05.07, 19:18
              > Na pewno też płacił podatki.

Podatki i ZUS.
              • serpentor666 Re: Bez wątpienia. 30.05.07, 19:21
                Doprawdy jack 20, twój argument zniszczył mnie psychicznie(hahahahahaah). a tak
                na poważnie to dlaczego ja miałbym płacić za leczenie np. twojego serca skoro
                ono nie jest moje?
    • haen1950 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:12
      Jakby mu pompa wysiadła, to pewnie by sobie o "koledze" przypomniał.
      • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:13
        Chodzi o to, że socjalizm zwalnia z odpowiedzialności. Palę bo lubię, jak coś
        się stanie to i niepalący zrzucą się na moje leczenie.
    • jack20 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:17
      Dlaczego cepie mam placic za leczenie twego poj... pomiotu?
      • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:22
        Właśnie. Powinieneś płacić tylko za swoje bękarty. Niestety, idziemy
        z "postępem" i ludzie w listopadzie dowiadują się, że specjalista przyjmie ich
        w marcu. Rzecz jasna są to ubezpieczeni pacjenci.
        • jack20 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:24
          To cepie wypisz sie z tego kraju i lecz swoje bekarty na swoj koszt a nie
          onanizuj sie klapaniem dziobem .
          • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:29
            No, takie argumenty są najlepsze. Nie postuluj żadnych zmian i nie wskazuj
            absurdów tylko wypie..j jak ci się nie podoba. Poziom przedszkola, Jacku.
            • jack20 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:35
              Bo nie ma sensu chlopcze dyskusja z toba bo:
              - dlaczego twoja skladka idzie na operacje dzieka sasiada, ktora kosztuje np.
              90 tys $ a nie twojego bo akurat tamto dziecko a nie twoje tego potrzebuje.
              - dlaczego twojwe ubezpieczenie x placi mmiliony za kradziez a ty za to placisz
              itd. itp.
              • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:42
                Jacku, ty nawet płci rozmówcy nie odróżniasz. BTW: Wiesz ile kosztuje
                ubezpieczenie od konieczności przeszczepu serca? Zainteresuj się.
    • white_sheep głupie ru..ko n/t 30.05.07, 19:24
      to,że ktoś nie pali nie znaczy , że jest rozsądny ,vide
      Kwach,Brzytwa,Narcyz,Buc i Ru..ko.
      Nie ma żadnego związku między nowotworem p.Religi a paleniem.
      • serpentor666 Re: głupie ru..ko n/t 30.05.07, 19:25
        Dlatrego jestem za prywatyzacją, niech ludzie płacą za siebie, a nie za innych
      • ruchanko Re: głupie ru..ko n/t 30.05.07, 19:30
        Chętnie posłucham o braku związku palenia z nowotworem płuc, głupia owieczko.
        • white_sheep wypraszam sobie n/t 30.05.07, 19:48
          jestem baranek i to wcale nie głupi (tak mówią o mnie mądrzy).
          Pan min.Religa powiedział,że jego nowotwór nie ma związku z paleniem.
          A ja to tylko powtarzam.
          BTW mój Tata nigdy nie palił a zmarł na nowotwór krtani.
    • nabucco1954 A choćby dlatego..... 30.05.07, 19:33
      że ja będę musiał płacić wyższe ubezpieczenie komunikacyjne z powodu wypadków
      spowodowanych przez pijanych sk.....synów. Jeżdże 30 lat bez wypadku.
      • ruchanko Re: A choćby dlatego..... 30.05.07, 19:35
        I to jest sku..syństwo - bolszewicka odpowiedzialność zbiorowa, w pełni się z
        tobą zgadzam.
    • enrico.palazzo11 Ubezpieczenie 30.05.07, 19:34
      Znasz takie slowo? Najwyraźniej nie.

Za wikipedią "Ubezpieczenie - umowny obowiązek świadczenia ubezpieczyciela na
      wypadek powstania zdarzeń w życiu, zdrowiu lub mieniu ubezpieczonego; wykonanie
      obowiązku ubezpieczyciel realizuje poprzez wypłatę odszkodowań lub świadczeń z
      funduszu tworzonego ze składek wnoszonych przez jednostki zagrożone tymi
      zdarzeniami."
      • ruchanko Re: Ubezpieczenie 30.05.07, 19:37
        To jeszcze wytłumacz mi dlaczego ubezpieczeni czekają miesiące na kontakt ze
        specjalistą. Czy umowa Kowalskiego mówi coś o takich opóźnieniach?
        • enrico.palazzo11 Re: Ubezpieczenie 30.05.07, 19:47
          To już jest inna kwestia. Wiadomo, że system jest niewydolny. Ale nie znaczy to
          chyba, że mamy bulwersować się (nielicznymi) przejawami jego wydolności?

Ponadto, w tym przypadku to się po prostu oplaca - koszt operacji jest dużo
          niższy niż koszt chemioterapii, a i rokowanie dużo lepsze.
          • ruchanko Re: Ubezpieczenie 30.05.07, 19:50
            Wydolności? Hehehe, wytłumacz to tym wszystkim, którzy miesiącami oczekują na
            zwykłą wizytę u specjalisty. Wiadomo, że pomimo socjalizmy są świnie równiejsze
            i VIPy nie czekają w kolejkach.
            Ja po prostu chciałabym by było sprawiedliwie, by każdy sam ponosił
            konsekwencje swoich decyzji.
    • objectivism Dlaczego mam płacić za emerytury 30.05.07, 19:35
      niepalacych korzystajacych statystycznie dłużej z ZUS? Prywatne firmy potrafia
      obliczyc indywidualną składkę ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia
      zdrowotnego, więc państwo tez powinno to robić a jeżeli nie potrafi to niech
      przekaże te obowiązki tym co sie na tym znają. Już sam fakt istnienia
      obowiązkowych ubezpieczeń jest skandalem zmuszającym ludzi do płacenia za
      uslugi, których nie chca, ale zglajszaltowane składki to po prostu
      niewolnictwo. Powinny być wyliczane nie na podstawie dochodów, ale rzeczywistego
      ryzyka.
      • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za emerytury 30.05.07, 19:38
        Nie powinieneś płacić na niczyją emeryturę. Twoja emerytura powinna być tylko i
        wyłącznie twoim problemem. Rzecz jasna państwo wie lepiej co dla ciebie dobre.
    • adalberto3 Palacze powinni placic wyzsze skladki ! 30.05.07, 19:44
      Grubasy rowniez ! Uprawiajacy szczegolnie niebezpieczne sporty takze !
      • ruchanko Re: Palacze powinni placic wyzsze skladki ! 30.05.07, 19:45
        Każdy powinien płacić i ubezpieczać się tak jak to uważa za stosowne. I ponosić
        konsekwencje swoich decyzji - to jest właśnie wolność.
      • objectivism Re: Palacze powinni placic wyzsze skladki ! 30.05.07, 19:47
        adalberto3 napisał:

> Grubasy rowniez ! Uprawiajacy szczegolnie niebezpieczne sporty takze !

Ryzyko powinno byc ustalane po badaniach okresowych i byc podstawa wysokosci
        skladki. Zdrowy palacz nie generuje kosztów a niepalacy cukrzyk juz bardzo
        powazne, wiec z jakiej racji palacz mialby placic wiecej?
        • adalberto3 "..z jakiej racji palacz mialby placic wiecej?" 30.05.07, 19:54
          By miec finansowa zachete do rzucenia palenia.
          • objectivism Re: "..z jakiej racji palacz mialby placic wiecej 30.05.07, 19:59
            adalberto3 napisał:

> By miec finansowa zachete do rzucenia palenia.

On jest dorosły i nie potrzebuje, żeby państwo go "wychowywało". Ktoś kto nie
            jest alkoholowym abstynentem tez powinien "za karę, bo jest niegrzeczny" odpalać
            państwu dolę?
            • ruchanko Re: "..z jakiej racji palacz mialby placic wiecej 30.05.07, 20:00
              Odpala bo wóda to luksus, podobnie jak benzyna. Państwo traktuje nas jak
              niewolników a ludzie przy urnie grzecznie ten stan podtrzymują głosując na
              komunistów z PiS czy innego SLD.
    • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:44
      I jeszcze jedno: czy umowa ubezpieczeniowa Kowalskiego przewiduje strajki
      personelu? Jakieś zniżki/odszkodowanie za niedostępność usług?
      • enrico.palazzo11 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:51
        Odszkodowanie nie należy się za niedostępność uslug, a za poniesioną
        szkodę/krzywdę. Jeśli ponioslaś szkodę i jesteś w stanie udowodnić związek
        przyczynowo-skutkowy pomiędzy niedostępnością uslugi a poniesioną szkodą, to
        idź z pozwem do sądu.
        • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 19:54
          Nono, już widzę tę skuteczność oddania sprawy do sądu. Twierdzisz, że wskuram
          tyle ile dostałabym za szkodę spowodowaną zaniedbaniem prywatnego
          ubezpieczyciela? Gdyby tak było to nasze państwo już dawno by zbankrutowało.
          • enrico.palazzo11 Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:02
            I z tego wszystkiego wyciągasz wniosek, że placący skladki Religa nie powinien
            być leczony? Tzw. "interesujące".
            • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:03
              Każdy powinien płacić składkę za SWOJE leczenie, naprawdę nie rozumiesz o czym
              piszę?
    • witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:02
      Po pierwsze - ów znany człowiek, będąc człowiekiem bardzo dobrze zarabiającym,
      płacił wysoką składkę ubezpieczenia zdrowotnego.
      Po drugie - człowiek ten codziennie płacił państwu haracz od swoich nałogów.
      Może lepiej zastanów się nad tym, czy przypadkiem siedemdzieisięcioletni
      nałogowiec nie finansuje leczenia całego tabunu takich "rozsądnych" jak Ty.
      • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:05
        Czyżbyś twierdził, że najlepiej by było by każdy nałogowo pił i palił bo
        wówczas większa kasa zasila budżet?
        • witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:09
          Nie. Tak bym nie twierdził. Ale twierdzę, że akurat do leczenia tego "znanego
          człowieka" nie dopłacasz ani złotówki. A kto wie, czy z jego nałogów nie
          czerpesz nawet zysków.
          • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:12
            Naprawdę nie? Nie zdajesz sobie sprawy, że jego składki się już dawno rozeszły
            na innych wcześniejszych nałogowców a obecne jego potrzeby są opłacane m.in.
            przeze mnie. Taki łańcuszek Św.Antoniego, z coraz większą dziurą. Witoldzie,
            nie rżnij głupa i uświadom sobie jak ten system funkcjonuje - to zakazana
            (niby) w Polsce piramida finansowa.
            • witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:15
              Rozumiem. Jego składki rozeszły się na leczenie innych, a teraz Ty finansujesz
              jego leczenie. Mam nadzieję, że on zdaje sobie sprawę z tego, że jest Twoim
              dłużnikiem. Na pewno Ci się odwdzięczy.
              • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:24
                Niepotrzebnie kpisz. Prawda jest taka, że wskutek przymusowych ubezpieczeń
                rodzi się mało dzieci a społeczeństwo się starzeje - piramida się zawali, to
                nie jest kwestia 'czy' tylko 'kiedy'.
                • witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:34
                  Może i niepotrzebnie kpię, ale i nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz.
                  Początkowo wydawało mi się, że oburza Cię to, że za Twoje pieniądze będzie
                  leczony pewien znany nałogowiec. A kiedy starałem się przypomnieć, że ów znany
                  nałogowiec zapłacił państwu potężny haracz od swoich nałogów, Ty przeskakujesz
                  do krytyki systemu ubezpieczeniowego. Ja tego systemu nie zamierzam ani bronić
                  ani atakować, bo się na tym po porostu nie znam. Ale wiem, że kiedy za pięć lat
                  będziesz leczyć się u okulisty, to nie za swoje pieniądze, tylko za pieniądze
                  tych "rozsadnych", którzy nie tracą wzroku wgapiając się w monitor podczas
                  pisania na forum GW.
                  • ruchanko Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:46
                    Ależ to właśnie jest krytyka systemu a rządowy palacz jest tylko przykładem
                    degrengolady tego systemu. widzisz: gapienie się w monitor jest moim wyborem i
                    tego wyboru powinnam ja ponieść konsekwencje kupując za własne pieniądze
                    okulary i opłacając wizyty u okulisty.
                    • witek.bis Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 20:56
                      Powtarzam. Ja tego systemu nie bronię. Być może powinno być tak, że każdy
                      powinien wziąć całkowitą odpowiedzialność za swoje życie i zdrowie. Oczywiście
                      pod warunkiem, że państwo przestanie czerpać zyski ze znałogowania obywateli.
                      Ale wątpię by zdobyło się ono na tak ryzykowny eksperyment i przestało nagle
                      dilować nikotynę i alkohol.
                • hrabia.mileyski Ruchanko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 20:36
                  Powinnaś wiedzieć coś, co jeszcze nie przyszło ci do głowy.
                  Płacisz jakieś podatki? Pewnie jakieś tam płacisz.
                  No i to byłoby na tyle, jeśli chodzi o ciebie. Pieniążki w budżecie już twoje
                  nie są, więc nie masz się co indyczyć.
                  Poza tym twoja postawa budzi niesmak.
                  Bez odbioru.
                  • ruchanko Re: Ru..ko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 20:44
                    Niesmak? Naprawdę budzi twój niesmak fakt, że pieniądze które mogłabym
                    przeznaczyć na potrzeby moich dzieci przeznaczam na skutki głupoty faceta.
                    który palił przez parędzisiąt lat? Mój Boże, do czego to doszło hrabio, nawet
                    szlachta sparszywiała i zaraziła się wirusem komunizmu...
                    • hrabia.mileyski Re: Ru..ko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 20:46
                      Szlachta nie sparszywiała. To kobiety się zmieniły.
                      Nie chce się wierzyć, że jesteś kobietą.
                      Daruj sobie dalsza ze mną dyskusję.
                      • ruchanko Re: Ru..ko, dziecko drogie, nie unoś sie tak 30.05.07, 21:03
                        Głowa w piasek? No tak, stąd się wzięła Targowica.
                        • jdbad To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:05
                          ruchanko napisała:

> Głowa w piasek? No tak, stąd się wzięła Targowica.
                          >
                          • witek.bis Re: To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:08
                            Głębokie tak jak ru..ko.
                            • witek.bis Re: To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:10
                              O masz ci los! Ten gazeciany system jest przezabawny. Można się nazawć
                              "ru..ko", ale w poście nie wolno takiego słowa użyć.
                          • ruchanko Re: To niezwykle głębokie przemyślenie. 30.05.07, 21:17
                            Zbyt trudne?
                    • jdbad Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 20:52
                      Ten człowiek juz zapłacił za swoją operację płacąc skladki przez wiele lat. NIE
                      MA W TYM TWOJEGO UDZIAŁU. A teraz zajmij się dziecmi.
                      • ruchanko Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:04
                        Dziećmi się zajmuję i chciałabym by mi państwo w tym nie przeszkadzało
                        zaierając pieniądze na leczenie trujących się z własnej woli głupców. Rozumiesz?
                        • jdbad Nie rozumiesz. 30.05.07, 21:06
                        • hrabia.m.c Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:10
                          ruchanko napisała:

> Dziećmi się zajmuję i chciałabym by mi państwo w tym nie przeszkadzało
                          > zaierając pieniądze na leczenie trujących się z własnej woli głupców. Rozumiesz
                          > ?
                          >

Znam matkę która swego dziecka nie dopilnowała,
                          dwunastolatek skoczył z mostu na "główkę", efekt
                          złamany kręgosłup.
                          Panstwo od 8 lat lozy na rehabilitację leczenie tego "durnia"
                          i łożyć będzie jeszcze pewnie długo .
                          i co ma nie łożyć bo matka głupia ?
                          • deltalima Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:22
                            Zdarzają się nieszczęścia niezawinione, to nie jest tematem wątku. Tematem jest
                            obowiązek opłacania skutków dobrowolnej, świadomej i wieloletniej głupoty
                            dorosłych.
                            • witek.bis Re: Czy rozumiesz język ojczysty? 30.05.07, 21:30
                              Ten "wieloletni" głupek przez kilkadziesiąt lat płacił składki i podatki od
                              swojej głupoty. Czy Ty również uważasz, że jego leczenie opłaca pani Ru..ko?
                            • 1normalnyczlowiek A więc jesteś za obowiązkowym ubezpieczeniem 30.05.07, 21:42
                              deltalima napisała:
                              > Zdarzają się nieszczęścia niezawinione,

---> ... wszystkich - ubezpieczeniem od "nieszczęść niezawinionych". Jaką
                              proponujesz składkę i w jaki sposób obliczaną?
                              • ruchanko Re: A więc jesteś za obowiązkowym ubezpieczeniem 30.05.07, 22:04
                                Nie, stwierdzam fakt, że 'shit happens'. Swoim pechem nie można obarczać
                                innych. A dobrowolna pomoc to piękna rzecz.
    • hrabia.m.c Rezostan rolnikiem i placic ne bedziesz 30.05.07, 21:00
      !
      • ruchanko Re: Rezostan rolnikiem i placic ne bedziesz 30.05.07, 21:06
        Jest to jakaś metoda, doprowadzenie do bankructwa tego niewydolnego systemu jak
        najpedzej w myśl zasady lepiej wcześniej niż później.
        • 1normalnyczlowiek Anko spod kiosku Ruchu 30.05.07, 21:53
          ruchanko napisała:
          > Jest to jakaś metoda, doprowadzenie do bankructwa tego niewydolnego systemu
          >jak najpedzej w myśl zasady lepiej wcześniej niż później.

---> Tobie, zdaje się, zależy na bankructwie systemu a nie na jego naprawie.
          Ciekawe co byś powiedziała, jako zwolenniczka prywatnych ubezpieczeń i własnego
          wyboru od czego się ubezpieczać, gdybyś Ty lub ktoś bliski, wymagał drogiego
          leczenia, a Ty np. od niedawna opłacasz prywatne. Co powiesz, po zastawieniu
          domu i wszystkiego co posiadasz? Sądzisz, że jakiś emir arabski tylko czeka na
          każdego, któremu trzeba pomóc?
          • ruchanko Re: Anko spod kiosku Ruchu 30.05.07, 22:05
            A wiesz ile kosztuje ubezpieczenie od drogich operacji?
    • qpa-qpa Re: Dlaczego mam płacić za operację nałogowego pa 30.05.07, 22:48
      A dlaczego mam placic za operacje i leczenie ludzi otylych ?
      A dlaczego mam placic za operacje i leczenie pijanych kierowcow ?
      A dlaczego... alpinistow, zeglarzy, sportowcow ?
      Dlaczego mam placic za edukacje, opieke zdrowotna dzieci osob nie uzywajacych
      kondomow ?
    • ego_centryk A jak cię ktoś walnie samochodem, to po co płacić? 30.05.07, 23:02
      Zdychaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka