Dodaj do ulubionych

Co to jest kopa? nt

12.12.07, 20:26
Co to jest kopa podobno rodzaj jakiegoś śląskiego deseru? Kto wie proszę o
wyjaśnienie, kto nie wie proszę o nie zabieranie głosu.
Obserwuj wątek
    • Gość: bodzia11 Re: Co to jest kopa? nt IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 12.12.07, 21:05
      Jak dla mnie kopa = 60 sztuk, natomiast o potrawie o takiej nazwie
      pierwszy raz slysze.
    • Gość: betka Re: Co to jest kopa? nt IP: *.pool.einsundeins.de 12.12.07, 21:09
      Nie mam u siebie przepisu, ale piecze sie co najmniej 3 placki
      bezowe z dodatkiem kokosu /duzy, sredni i mniejszy/.Ubija sie
      smietane kremowke na spod daje sie duzy placek, kladzie sie smietane
      kremowke i posypuje mieszanka owocowa, nastepnie sredni placek,
      smietana i owoce, i mniejszy placek. Cale smaruje sie smietanka i
      powstaje kopa.
      • Gość: lauri Re: Co to jest kopa? nt IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.07, 21:35
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=70254668&a=70254668
        Troche sie naszukalam, ale wtedy sie dowiedzialam, ze kopa to nie tylko 60 sztuk.
        • Gość: mamahanki Re: Co to jest kopa? nt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.07, 10:23
          dzieki bardzo, tez szukalam wyszukiwarce ale mi tego nie znalazlo
    • genova51 Re: Co to jest kopa? nt 18.12.07, 19:49
      Kopa, to śląski deser. Pyszny, może z powodzeniem zastąpić tort. Moja znajoma
      robi go z kokosanek, może jest mniej pracochłonna. W mojej rodzinie przyrządza
      się tak: piecze się biszkopt na blasze. Następnie sporządza się krem z 2 kostek
      masła i cukru /taki podstawowy, maślany/. Do kremu dodaje się 20 dkg orzechów
      włoskich, 20 dkg rodzynek, 20 dkg migdałów/orzechy i migdały grubo posiekać/.
      Dolać spirytusu lub wódki, albo pół na pół. Biszkopt połamać na kawałki. Każdy
      kawałek smarować kremem i układać na talerzu, tworząc kopczyk, aż do wyczerpania
      ciasta i kremu. Ubić 1/2 l śmietany kremówki z zagęstnikiem lub dodać żelatynę.
      Posmarować kopę. Udekorować tartą czekoladą, mandarynkami, połówkami orzechów .
      Deser, ze względu na obecność alkoholu, nie nadaje się dla dzieci. Lecz bez
      niego, to już nie to. Bakalii może być trochę mniej
    • mamahanki Re: Co to jest kopa? nt 31.12.07, 10:10
      bylam na weselu na slasku, ta kopa jest pyszna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka