Gość: Clanger IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 21:54 Co myślicie o naganie dla Sławińskiego o wyrażaniu się o Papieżu jedynie jako "p.Karolu Wojtylle" itp. Należało się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Balzer Re: Sławiński i IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 21:58 O zadnej naganie nie moze byc absolutnie mowy. Kiedys nie mozna bylo zle mowic o Stalinie, teraz o Papiezu. Nie mozna pozwolic na powrot cenzury, tym razem w czarnym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanZen Re: Sławiński i IP: *.cambr1.on.wave.home.com 15.05.01, 04:23 Pan Karol Wojtyła jest rzeczywiscie przywódcą religijnym rzymskich katolików oraz liderem Państwa Watykańskiego. Nie rozumiem , skąd to cale zamieszanie. Użycie "pan" przed imieniem i nazwiskiem nikomu nie uwłacza i nawet wymagane jest w stosunku do osób płci męskiej, ktore osiągnęły pełnoletniość. Czy nie takie są reguły języka polskiego? Jezeli mowimy Pan Bog, Pan Jezus, Panna Maria, to dlaczego biedny p. Slawinski nie moze powiedziec p.Wojtyla? No dlaczego ludzie, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat Re: Sławiński i IP: 212.69.75.* 16.05.01, 08:36 Nie widze nic obrazliwego w nazywaniu kogos jego wlasnym imieniem i nazwiskiem, tym bardziej ze zostalo to poprzedzone grzecznosciowym zwrotem "pan". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola wziąć przykład z Papieża..? IP: *.shell.nl 15.05.01, 08:53 Dzień Dobry, a może by tak Święcie Oburzeni Obrońcy Papieża wzięli z niego w koncu przykład i zaczęli wybaczać malutkim ich błedy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Sławiński i IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 22:01 Co myślę? Myślę, że właśnie osiągnęliśmy kolejny stopnień absurdu i paranoi w tym naszym kochanym kraju. Okazuje się, że nazywanie Papieża z imienia i nazwiska jest dla niego obraźliwe. Kto by pomyslal. Ciekawe ile razy trzeba walnąć się łbem w kościelną posadzkę, by wymyślić taką wierutną bzdurę. A dyrekcji TVP za udzielenie nagany należy się śmierć przez wyśmianie i wygwizdanie. Co za idioci..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: Sławiński i IP: *.qdnet.pl 14.05.01, 22:08 P.Sławiński powinien być w normalnej telewizji publicznej "wylany na mordę". Ale to się napewno nie stanie w tzw. "Telewizji prezydenckiej". To jest tylko wstep do tego, co zobaczymy, gdy SLD wygra wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Sławiński i IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 14.05.01, 23:07 Gość portalu: Cezary napisał(a): > P.Sławiński powinien być w normalnej telewizji publicznej "wylany na mordę". > Ale to się napewno nie stanie w tzw. "Telewizji prezydenckiej". > To jest tylko wstep do tego, co zobaczymy, gdy SLD wygra wybory. A za co jeśli można wiedzieć? Za to, że zwrócił się do Papieża po imieniu i nazwisku oraz wymienił jego prawdziwą funkcję? A ja będę na Papieża mówił per 'pan Karol Wojtyła' i co mi zrobisz, podasz mnie do sądu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Sławiński i IP: 216.94.157.* 15.05.01, 00:05 Zgadzam sie z Wojtkiem. Sam Papiez by sie zdziwil gdyby uslyszal co wyczyniaja w rodzinnym kraju partyjni "przy korycie", dygnitarze i skorwysyny, ktorzy za utrzymanie posady/pozycji weszliby kazdemy w dupe bez mydla, aby nie podpasc przelozonym. To jest komunizm intelektualy. To jest takie zaklamanie i wyluzdanie. To jest najbardziej typowy przejaw slowa na smyczy. Karol Wojtyla to czlowiek, tak jak ty i ja. Karol Wojtyla jest i bedzie tytulowany Ojcem Swietym, Papiezem. Ale prywatnie, dla osob prywatnych, jest panem Karolem Wojtyla. Nie ma w tym nic uwlaczajacego. Przeciwnie, slowo "pan" podkresla szacunek. Karanie dziennikarza za tego typu wypowiedz to najwyzszy stopien ignoranctwa, brak szacunku dla podwladnych i swiadectwo powaznego uszczerbku w korze mozgowej. he he he, no a teraz do uni europejskiej, dawaj, aby jak najszybciej. Przeciez oni leja ze smiechu jak slysza o takich bezglowiach w kierownictwie polskiej TV. WOW, what a reputation. Way to go!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doulos Re: Sławiński i IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 22:21 Gość portalu: Clanger napisał(a): > Co myślicie o naganie dla Sławińskiego o wyrażaniu się o Papieżu jedynie > jako "p.Karolu Wojtylle" itp. Należało się? Pan Wojtyła pozwala się tytułować Ojcem Świętym. Jego bezpośredni przełożony, Jezus, zwracał się w ten sposób do Ojca w niebie. Podwładny przygarnął sobie tytuł nalezny Bogu. Czy to nie nadużycie? Uważam, że tytuł Pan Wojtyła jest na miejscu. Nie obraża tych, dla którcy Ojcem Świętym jest Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: Sławiński i IP: *.duke-energy.com 14.05.01, 23:39 Rzeczywiscie "pan Karol Wojtyla" brzmi niezrecznie, ale nie jest to obrazliwe. To tak, jakby powiedziec o krolowej W.Brytanii "pani Elzbieta Windsor". W koncu forma "pan/pani Imie Nazwisko" odnosi sie do osoby prywatnej, a w tym wypadku wspomniana osoba jest domena publiczna. Powinno sie mowic "papiez" - zajmowana pozycja w swiecie, "Jan Pawel II" - ogolnie znany nick. "Ojciec Swiety" powinno byc uzywane tylko w kontekscie kosciola katolickiego. Ale nagana dla kogokolwiek ? Tylko w wypadku oficjalnego protestu ambasadora Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: Sławiński i IP: *.duke-energy.com 14.05.01, 23:47 No, chyba ze zlamal jakies wewnetrzne reguly organizacji dziennikarskich w Polsce, ale wtedy powinno to byc jasno powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maksior Re: Sławiński i IP: *.*.*.* 14.05.01, 23:48 Nazywanie papieza imieniem i nazwiskiem moze i nie bylo najzreczniejsze, ale zadanie pani A. Kublik, zeby za to wylewac z roboty, to kretynstwo czystej wody. Gratuluje "Wyborczej" skladu kolegium redaktorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
muma Re: Sławiński i 14.05.01, 23:58 Ja też gratuluję Wyborczej! Nie udawajcie, chorzy na antyklerykalizm, że nie rozumiecie, iż nazwanie Papieża Panem Wojtyłą było celowe - miało obrazić Papieża. Ksiądz Pieronek powiedział w wywiadzie z Olejnik, że zwrócenie się do Prymasa per Pan Prymas jest po prostu brakiem kultury. Dla mnie taki gadzina, który mówi o Papieżu pan papież, to po prostu zwykła czerwona szmata, obywatel towarzysz Szmaciak po prostu. Niech trzyma ryj w gnoju a nie szczeka, bo mu z mordy śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maksior Re: Sławiński i IP: *.*.*.* 15.05.01, 00:14 muma, przeczytaj dokladnie moja wypowiedz, a odpowiadaj dopiero, jak juz zrozumiesz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Sławiński i IP: 203.202.95.* 15.05.01, 00:54 muma napisał(a): > Ja też gratuluję Wyborczej! Nie udawajcie, chorzy na antyklerykalizm, że nie > rozumiecie, iż nazwanie Papieża Panem Wojtyłą było celowe - miało obrazić > Papieża. Ksiądz Pieronek powiedział w wywiadzie z Olejnik, że zwrócenie się do > Prymasa per Pan Prymas jest po prostu brakiem kultury. Dla mnie taki gadzina, > który mówi o Papieżu pan papież, to po prostu zwykła czerwona szmata, obywatel > towarzysz Szmaciak po prostu. Niech trzyma ryj w gnoju a nie szczeka, bo mu z > mordy śmierdzi. Powyzej typowy przyklad katolickiej milosci blizniego. Nie sadzicie, ze Jezus potraktowalby mume jak traktowal faryzeuszy? Ja wyrzycilbym z pracy pania Kublik, i mam dosc klerykalnosci GW, ktora pisze "papiez" z duzej litery wbrew ortografii, ale "prezydent" albo "premier" juz nie. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggi Re: Sławiński i IP: *.bus.umich.edu 15.05.01, 01:39 Mysle, ze ta cala dyskusja jeszcze raz pokazuje, ze w zasadzie my mlodzi ludzie zapominamy o wartosciach, ktore powinny kierowac kazdym czlowiekiem. Nie chodzi juz o to czy czlowiek dostal nagane czy nie, ale raczej o to, ze wielu oburza ten fakt. Wolalbym by czlowiek, ktory ma wazna funkcje w polskiej telewizji publicznej odroznial sie nieco od ludzi, ktorzy pija tanie wino pod monopolowym. Wydaje mi sie, ze tyl eprzynajmniej mozna by bylo oczekiwac od tej osoby i absolutnie nie ma to nic wspolnego z zadnym klerykalizmem ani tym podobna nowomowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Sławiński i IP: 203.202.95.* 15.05.01, 07:32 Gość portalu: Meggi napisał(a): > Mysle, ze ta cala dyskusja jeszcze raz pokazuje, ze w zasadzie my mlodzi ludzie > > zapominamy o wartosciach, ktore powinny kierowac kazdym czlowiekiem. Nie chodzi > > juz o to czy czlowiek dostal nagane czy nie, ale raczej o to, ze wielu oburza > ten fakt. Wolalbym by czlowiek, ktory ma wazna funkcje w polskiej telewizji > publicznej odroznial sie nieco od ludzi, ktorzy pija tanie wino pod > monopolowym. Wydaje mi sie, ze tyl eprzynajmniej mozna by bylo oczekiwac od tej > > osoby i absolutnie nie ma to nic wspolnego z zadnym klerykalizmem ani tym > podobna nowomowa. Drogie Meggi, przeciez on nie zrobil nic zlego, a jeszcze kazali mu przepraszac! A inni mowia "Ojciec Swiety" w publicznej TV i nic. Mieszkam w Australi, i gdyby tu jaks TV - publiczna czy prywatna - uzyla tego terminu, to zlozylbym skarge, bo to nie moj ojciec, ani swiety, a TV powinna szanowac przekonania wszystkich, nie tylko mniejszosci. Podaj czarnym reke, to cale ramie odrabia! Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Re: Do Mumy 15.05.01, 02:00 muma napisał(a): > Dla mnie taki gadzina, > który mówi o Papieżu pan papież, to po prostu zwykła czerwona szmata, obywatel > towarzysz Szmaciak po prostu. Niech trzyma ryj w gnoju a nie szczeka, bo mu z > mordy śmierdzi. No, tak, Mumo, wydaje mi się, że jednak trochę się zacietrzewiłeś/aś. Co tam, Mumo, o papieżu - o Bogu samym wszyscy mówią Pan(!) Bóg!!! Zapewne to znacznie większe przestępstwo. I jakie nagminne. Nie tylko jeden Sławiński, ale rzesze katolików tak od stuleci Boga obrażają!! A fe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Sławiński i IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 17:03 muma napisał(a): > Ja też gratuluję Wyborczej! Nie udawajcie, chorzy na antyklerykalizm, że nie rozumiecie, iż nazwanie Papieża Panem Wojtyłą było celowe - miało obrazić Papieża. Dla mnie taki gadzina, który mówi o Papieżu pan papież, to po prostu zwykła czerwona szmata, obywatel towarzysz Szmaciak po prostu. Niech trzyma ryj w gnoju a nie szczeka, bo mu z mordy śmierdzi. I to jest właśnie poziom typowego prawdziwego polaka- katolika. Ja jako że nie jestem katolikiem (choc chrześcijaninem) i dla mnie Jan Paweł II jest K. Wojtyłą pewnier jestem dla tego pana żydem albo komuchem. Choć z dziada pradziada jestem polakiem a moi rodzice działali w opozycji antyczerwpnej to wstydzę się za takich zimków. I za to że żyję w takim debilnym karaju gdzie najważniejszym problemem jest jak kto nazwał głowę państwa jaką jest Wojtyła. A na pewno nie Ojcem Świętym bo to obraza dla najwyższego. Ale co zrobić - ciemnogród wiecznie żywy. Jak przysłowowy duch Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecia Re: Sławiński i IP: *.kari.put.poznan.pl 16.05.01, 09:48 Napisałeś ostro, ale świetnie! Po prostu inaczej nie da się o tej sprawie wyrazić. Już to kiedyś przerabialiśmy, komuniści w takiej formie zwracają się do duchowieństwa. Widać, że wraca stare ! A te wszystkie komentarze w obronie p. Sławińskiego - rozpacz ogarnia, że tacy są Polacy, porządni ludzie nie biorą udziału w tej dyskusji, bo to oczywiste. Trzymaj się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Re: Sławiński i IP: *.almamedia.fi 15.05.01, 03:47 Jesli mowi sie Pan Bog, czemu nie mozna powiedziec Pan Papiez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Sławiński i IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 07:22 można mówić pan rabin i itd. itd. cóż u nas w Polsce szczególnie w środkach masowego przekazu a szczególnie w tvp państwo mniejszość maja najwięcej do powiedzenia gdyz to ich własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mars Re: Sławiński IP: 195.136.25.* 15.05.01, 07:42 Trzeba postawić sobie pytanie czemu takie określenia jak "Pan Karol Wojtyła", "przywódca religijny rzymskich katolików" czy "lider Państwa Watykańskiego" określone w piśmie (właściwie to nieoficjalnym) przez Sławińskiego miały służyć. Przecież to co napisał w tym nieszczęsnym piśmie to prawda, jedynie sposób w jaki określa papieża jest - co widać na pierwszy rzut oka - niestosowny. Sławiński dobrze przecież wie, że tak się nie mówi o papieżu, nie jest to przecież żaden "lider" czy "przywódca", ale w tym kontekście ujęte mogą faktycznie wydawać się obraźliwe. Na pewno Sławiński nie jest zupełnie zdrowy na umyśle wypisując taki określenia dla osoby, która dla wielu ludzi na świecie a szczególnie Polaków jest autorytetem. Pan Sławiński jest komunistycznym palantem wrogo nastawionym do Kościoła ale mimo wszystko, uważam, że nie powinien ponieść żadnej kary - po prostu taki jest styl wypowiedzi Sławińskiego. To chory człowiek, więc nich sobie jedzie na urlop najlepiej na Kubę - jest teraz w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: Sławiński IP: *.qdnet.pl 15.05.01, 14:05 Cała ta dyskusja wokół "prywatnego" listu słuzbowego p. Sławińskiego świadczy o poziomie większosci dyskutantów. Aby zrozumieć niestosowność sformułowań użytych w tym liscie trzeba mieć troche kultury wyniesionej z domu, nie nabytej na uczelniach, bo tam sie tej nie da nauczyć. A jezeli w domu co drugie słowo to "k..wa", "pie...lić", to szkoda czasu na dyskutowanie z takimi ludźmi, dla mnie pół ludźmi. To są wieloletnie skutki wyniszczenia polskiej inteligencji przez Niemców i bolszewików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artek Re: Sławiński IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 17:13 Gość portalu: Cezary napisał(a): > Cała ta dyskusja wokół "prywatnego" listu słuzbowego p. Sławińskiego świadczy o > \poziomie większosci dyskutantów. Aby zrozumieć niestosowność sformułowań > użytych w tym liscie trzeba mieć troche kultury wyniesionej z domu, nie nabytej > na uczelniach, bo tam sie tej nie da nauczyć. A jezeli w domu co drugie słowo > to "k..wa", "pie...lić", to szkoda czasu na dyskutowanie z takimi ludźmi, dla > mnie pół ludźmi. To są wieloletnie skutki wyniszczenia polskiej inteligencji > przez Niemców i bolszewików. No to juz wszystko wiemy. U mnie w domu na honorowym miejscu wisiał Piłsudski i włączone było nonstop Radio Wolna Europa . I choc uważam się za patryjotę i człowieka inteligentnego (to zdanie mojego otoczenia) to określnie Pan Karol Wojtyła czy lider Państwa nie jest dla mnie czymś obrazobórczym. Dla jednych paież dla innych Wojtyła. Każdy ma prawo do swego światopoglądu. A czas cenzury już minął. I w demokracji wszyscy są równi. dlatego dla mnie to jest Pan Wojtyła a nie Papieź i Pani Elżbieta jakaśtam a nie Wielożna Królowa Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Sławiński i IP: *.epikos.com 15.05.01, 19:57 Przestancie sie dziwic i oburzac. Przeciez tak wlasnie lewacy podchodza do spraw religii. Po wyborach pewnie sie przyzwyczaicie, bo sytuacje te beda sie powtarzac. Na razie ateisci i antyklerykalowie moga pozacierac raczki i cieszyc sie ze maja swojego czlowieka na wlasciwym stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Sławiński i IP: *.nest.gliwice.pl 16.05.01, 01:09 Myślę, że to jest paranoja ! Wiadomość o "straszliwym przestępstwie " dziennikarza usłyszałam po raz pierwszy w telewizji PULS. Przykrym rozczarowaniem dla mnie jest podjęcie i rozdmuchanie do granic absurdu tej sprawy przez wszystkie media łącznie z Gazetą Wyborczą. Uważam, że takie nazwanie papieża nie jest obraźliwe, choć mało eleganckie. W korespondencji wewnętrznej nie powinno nikogo postronnego obchodzić. "Rozdmuchiwanie problemu" jest jeszcze jednym tematem zastępczym. Dlaczego nikogo nie razi, że powszechnie w mediach papież jest nazywany "ojcem świętym" ? Rozumiem, że zwyczajowo może tak zwracać się do niego n.p prezydent, czy premier w sytuacjach oficjalnych. Natomiast w normalnych wiadomościach nie powinno się moim zdaniem używać tego określenia. Sugeruje to, że wypowiadający się dziennikarz jest wierzącym katolikiem, tak jak określenie użyte przez pana Sławińskiego ponoć miało sugerować jego ateizm. Neutralnym określeniem byłoby tu Jan Paweł II - papież.Pan Sławiński dostał więc naganę za to, że zdradził się ze swoim światopoglądem.Czy dziennikarz w Polsce musi być katolikiem, lub przynajmniej za takiego uchodzić? Jeżeli nazwanie papieża Panem Karolem Wojtyłą kogoś obraziło (co wydaje mi się śmieszne) nie jest to zasługą pana Sławińskiego tylko tych dziennikarzy którzy upublicznili sprawę .Komu więc należy się nagana za publiczne "szarganie świętości" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helpik Re: Sławiński i IP: *.sageenterprisesolutions.com 16.05.01, 12:18 Nie uwazam zeby nazywanie papieza p. Wojtyla bylo obrazliwe. Uwazam jednak ze jest to wysoce niestosowne, podobnie jak uzywanie na antenie TVP okreslenia "ojciec swiety". To ostatnie pachnie mi nieco sluzalczoscia ale jestem w stanie to zrozumiec. Trudno w jednej wiadomosci uzyc 5 razy slowa papiez i trzeba sie uciekac do synonimow. Pan Slawinski nie umie sie po prostu zachowac. Nie sadze jednak zeby byl to wystarczajacy powod do tego aby zwolnic go z pracy. Tak BTW to nie jestem katolikiem a jednak takie zwroty mnie raza. Odpowiedz Link Zgłoś
muma Artek... 17.05.01, 00:09 Drogi Artku! Wprawdzie wytykanie błędów w internecie nie należy do dobrego tonu, jednak nie mogę się oprzeć tym razem. Nie pisze się "patryjota", co powinno być jasne już dla człowieka legitymującego się świadectwem ukończenia szkoły podstawowej. Zestawienie pisowni "patryjota" z twierdzeniem o własnej inteligencji jest dosyć rozbrajające. To, że u kogoś w domu słuchało się Wolnej Europy nie oznacza, że może on teraz głosowac na czerwonego, mówić pan papież i jest wszystko OK. To, niestety, świadczy tylko, że bezmyślnie i bezrefleksyjnie grała Wolna Europa w jego domu, bo słuchaniem nazwać tego nie można. Drodzy Państwo! Nie wyjeżdżajcie z Panem Bogiem czy panem premierem. Jeśłi ktoś kwestionuje fakt, że użycie słów pan K. Wojtyła jest ewidentnie w złej wierze, to nie mamy o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś