Dodaj do ulubionych

Bilans III RP

• Gość: anty woda z mózgu!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.03, 13:15
      kazdy dokladnie wie co warte sa statystyki w przasie i
      mediach.wiec nie bede o tym pierniczyc.
      ale chyba nie ma takiego debila co by uwierzyl ze to przeez
      wyjazdy tyle ludzi starych w polsce.
      To samo jest z praca beda zalewac i macic ,kazdy myslacy
      czlowiek wie ze to nie przez upadek zakladow tylko
      wykup ,przeciez prawda jest taka ze upadaja te miejsca pracy
      ktorych nie chca sprzedac lub nie chca kupic.
      osobiscie powiem ze juz sily nie mam na przegladanie tych bzdur.
    • Gość: oberschlesiener Jest nas przynajmniej poł miliona - Slonzok IP: *.swietochlowice.org 17.06.03, 13:23
      liczba Slązaków jest na pewno wyzsza, tylko wielu z nich nie
      wiedzialo o mozliwosci wyboru tej narodowosci, rachmistrzowie
      odmawiali jej wpisywac do formularza, a i GUS pewnie tez
      przekrety robil. Dziwicie sie ze jest narodowosc slaska - do Was
      (Polokow) to czasem wstyd sie przyznac
      Niech zyje WOLNY ŚLĄSK!!!!!
      • Gość: ANka Re: Jest nas przynajmniej poł miliona - Slonzok IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 13:32
        Gość portalu: oberschlesiener napisał(a):

> liczba Slązaków jest na pewno wyzsza, tylko wielu z
        nich nie
        > wiedzialo o mozliwosci wyboru tej narodowosci,
        rachmistrzowie
        > odmawiali jej wpisywac do formularza, a i GUS pewnie tez
        > przekrety robil. Dziwicie sie ze jest narodowosc slaska
        - do Was
        > (Polokow) to czasem wstyd sie przyznac
        > Niech zyje WOLNY ŚLĄSK!!!!!
        Wcale nie trzeba zawsze mozna zrobic kolejne powstanie..
        TYlko zanim wszyscy Panowie do Niemiec wyjedziecie to
        moze tak zrobcie zamach stanu? Proponuje zaczac od
        Millera - tylko zeby mi sie nie okazalo ze to Wy na niego
        glosowaliscie!!!!
        • Gość: jaxa Re: Jest nas przynajmniej poł miliona - Slonzok IP: *.acn.waw.pl 17.06.03, 19:31
          >Wcale nie trzeba zawsze mozna zrobic kolejne powstanie..
          > TYlko zanim wszyscy Panowie do Niemiec wyjedziecie to
          > moze tak zrobcie zamach stanu? Proponuje zaczac od
          > Millera - tylko zeby mi sie nie okazalo ze to Wy na niego
          >glosowaliscie!!!!

Logika Polaka wychowanego w duchu carskiego czynownictwa: gdzie
          umieścimy departamenty odpowiedzialne za rybołóstwo dalekomorskie,
          górnictwo, żeglugę morską? W Warsiawie. I damy tam pracę możliwie dużej
          ilości ludzi, którzy w życiu nie widzieli z bliska statku albo kopalni, żeby je
          uzdrawiali.

:-)

• Gość: Oszołom z RM A feministkom aborcji się zachciewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 19:37
        by było nas jeszcze mniej!
      • Gość: Oszołomz RM Polaków ubywa a feministkom aborcji się zachciewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 19:39
    • Gość: łukasz Re: Bilans III RP IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 13:27
      Cała Polska nie chce Sląska - jestem za odłączeniem Śląska od
      Polski - czemu mam utrzymywać rzesze niepolskich górników
    • Gość: łukasz Cała Polska nie chce Śląska IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 13:29
      Cała Polska nie chce Sląska - jestem za odłączeniem Śląska od
      Polski - czemu mam utrzymywać rzesze niepolskich górników
      • Gość: slazak Slask tez nie chce calej tej polski, ale najpierw IP: *.de.ibm.com 17.06.03, 13:39
        niech warszawka odda moje kase z PIT'ów i to co ukradla Slaskiej Kasie Chorych.
        • Gość: ANka Re: Slask tez nie chce calej tej polski, ale najp IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 13:44
          Gość portalu: slazak napisał(a):

> niech warszawka odda moje kase z PIT'ów i to co ukradla
          Slaskiej Kasie Chorych.
          Oby sie tylko nie okazalo ze w urzedzie siedzi skromna -
          oczywiscie i zupelnie poczciwa Pani ze slaska wroclawskiego-
          Pozdrowionka. Na szczescie nie wiem nic o chceniu i nie
          chceniu Polski przez Slask i Slaska przez Polske.. Mam do
          tego odpowiedni dystans aktualnie...
        • Gość: Gotham Pieniadze Śląskiej Kasy Chorych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 14:16
          Ciekawe że wszyscy piszą o pieniądzach wydawanych na górnictwo
          ale zapominają właśnie o tym że od samego początku istnienia
          Śląska Kasa Chorych rokrocznie musiała oddawać innym kasom po
          kilkaset milionów złotych...
      • Gość: Karlik Zostawcie Slask Slazakom!!! dosyc obcych rzadow!! IP: *.proxy.aol.com 18.06.03, 23:38
        Spis pokazal ze Slazacy sa najwieksza grupa narodowosciowa w Polsce,predzej czy
        pozniej Polska musi to uznac!,chcemy takich praw jak przed wojna z wlasnym
        sejmem i autonomia!!!,na Slasku ma rzadzic Slazak a nie jakis przyjedzny
        dupek ,ktory tyle ten region rozumie jak malpa zegarek!,pyrsk.
    • Gość: mol ROMEK GIERTYŚ NA PREZYDENTA BEŁCHATOWA IP: *.lama.net.pl / 192.168.8.* 17.06.03, 14:08
      ROMEK GIERTYŚ NA PREZYDENTA BEŁCHATOWA
    • Gość: Darek Re: Bilans III RP IP: 213.76.146.* 17.06.03, 14:30
      W mojej rodzinie na 4 osoby nie spisano dwóch (wogóle ich nie
      odnotowano, tak jak by ich nie było), więc czy to nie było
      szkoda pieniędzy na ten cały spis i na ile jest on wiarygodny
    • Gość: McYoda Ja zas jestem Rycerzem Jedi IP: *.acn.waw.pl 17.06.03, 15:26
      • Gość: ANka Re: Ja zas jestem Rycerzem Jedi IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 15:51
        Witaj w klanie. Czy przyjmuja tez kobiety?
    • Gość: lauek Re: Bilans III RP IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 17.06.03, 17:16
      po prostu rewelacyjny ten obrazek :-) browarka dla tego ktory
      odczyta co tam napisane !!! ;-)
      • Gość: Slonsok z podrozy Re: Bilans III RP IP: 216.236.97.* 17.06.03, 18:21
        Szkoda, ze tak niewielu sie odwazylo!
        Dobrze, ze jestesmy najwieksza mniejszoscia, ale wynik nie jest porywajacy
        powinno byc pol miliona. Z drugiej strony kiedy z sumuje sie liczbe Slonsokow i
        Niemcow(przeciez to tez Slonsoki) wychodzi trzysta tysiecy, trzeba uwzglednic
        wszystkie przeklamania GUS-u, presje na badanych, jawne falszerstwa, o ktorych
        duzo pisala prasa regionalna, wowczas smialo mozemy mowic o pol milionie a to
        juz jedna czwarta mieszkancow dwoch wojewodztw: Slaskiego i Opolskiego. Jesli
        odejmie sie obszary, ktore juz nie sa niestety Slaskie etnicznie jak Brzeg,
        samo Opole oraz czesc wojewodztwa Slaskiego, ktora nie jest historycznie
        czescia Slaska - Zaglebie(sosnowiec), byle czestochowskie, zywieczcyzna,
        niestety Bielsko. Wowczas wychodzi, ze blisko polowa deklaruje niepolska
        narodowosc. WIELKI SUKCES!!!
        Nie piszcie tutaj tylko o naszych dziadach, to byla wielka pomylka. Polowa
        moich przodkow walczyla pod Annabergiem po stronie szowinisty polskiego
        Grazynskiego, polowa w Grenzschutzu. Slazacy sami sa sobie winni, ze
        zafundowali sobie przed ponad 80 laty Polske, ze dali sie zbalamucic grupce
        Zaglebiakow, Wielkopolan i innych przyjezdnych, teraz maja takie samo prawo
        walczyc o ograniczenie wielko - polskich wplywow na swojej ziemii.
        Smiesza mnie wszystkie zarty na temat naszych aspiracji narodowych. Podobno
        nie mamy jezyka. To prawda bo przez blisko 700 lat funkcjonowal tutaj niemiecki
        i slaska gwara. Rodziny byly dwujezyczne. Mamy odmienna kulture, tradycje,
        doswiadczenia, ktore nie sa brane pod uwage. Przyklad Irlandii, Baskoni
        zapomnieli jezyka nie uzywaja go a sa odrebnymi narodowosciami. W mojej
        rodzini9e ojciec deklaroqwal narodowosc niemiecka(wychowal sie w domu, ktorym
        sie mowilo po niemiecku)reszta podala narodowosc slaska(bo niemiecki nie jest
        juz naszym jezykiem ojczystym)
        Kilka przykladow polskiego szowinizmu. Dlaczego zalozyciel Katowic
        Grundmann, nie ma swojej ulicy w Katowicach, dlaczego w slaskich szkolach nie
        uczy sie o slaskich noblistach z Katowic i innych miast gornoslaskich(bo byli
        Niemcami). Dlaczego nasze szkoly nie moga chwalic sie swoja historia siegajaca
        czasow niemieckich. Na ziemiach odzyskanych jest to juz normalna sprawa. A u
        nas nie mozna kultywowac zadnej tradycji siegajacej przed rok 1922.
        Wreszcie kwestia ekonomiczna, lobby warszawskie zwiazane z amerykanskimi i
        rosyjskimi koncernami naftowymi szykuje nam , a wlasciwie juz realizuje
        przestawienia kraju z wegla na gaz. To kotastrofa dla Slaska, jedyna sznasa
        jest autonomia, nawet niepodleglosc i rozmowy z Unia europejska, szukanie tam
        rynkow zbytu na nasz wegiel. Przemysl ciezki nie jest przezytkiem, nowoczense
        hutnictwo i wegiel kamienny moga przynosic zyski, ale nie w kraju, ktory idzie
        na pasku wielkich koncernow naftowych.
        Od 1945 , a wlasciwie juz wczesniej(ostflucht) wyjechalo nas ze Slaska chyba
        ponad dwa miliony. Dzisiaj w niektorych miastach westfalii, Berlina jest
        procentowo wiecej Slazakow niz rodowitych Westfalczykow czy Berlinczykow.
        We wspolnej Unii Slazakow jest wielu, referendum o slaski Slask nie jest juz
        tylko mirazem!!!
    • Gość: Oszołom z RM Polaków ubywaa feministkom aborcji się zachciewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 19:40
    • Gość: sew NIECZYTELNE GRAFIKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.akademiki.uni.torun.pl 18.06.03, 13:35
    • Gość: Anka Grafika JAK ZWYKLE nie do odczytania!!!!!!! IP: *.speed.planet.nl 18.06.03, 16:15
      To zaczyna byc denerwujace.
      Po co dolaczac wykresy, ktorych nie mozna odczytac?
      A moze niech sobie Gazeta odpusci ten trud?
      Z pewnoscia tekst poparty wykresami robi wrazenie fachowego,
      jesli tylko mozna sie z tymi wykresami zapoznac...
    • Gość: Marti Re: Bilans III RP IP: *.telpol.net.pl / 172.16.1.* 18.06.03, 16:45
      Ślązaków jest dużo więcej-ale przez zamieszanie wokół zapisu w
      ankiecie wiele osób podało narodowość polską
    • Gość: josel MOMENT ZWROTNY W DZIEJACH SLASKA? IP: 216.236.97.* 18.06.03, 18:44
      Mamy dobry wynik blisko 200 tys.osob deklaruje narodowosc slaska, ponad 150
      tys. niemiecka(to przeciez slascy Niemcy). Biorac pod uwage slaba akcje
      propagandowa ze strony slaskich organizacji, przeklamania ze strony GUS – u to
      mozemy uznac ten wynik za duzy sukces. Oznacza on, iz na historycznym obszarze
      Gornego Slaska, odliczajac te powiaty woj. Opolskiego, ktore juz dawno utracily
      (niestety) slaski charakter (Nyski, Brzeski, Glubczycki i Namyslowski) Slazacy
      deklarujacy narodowosc slaska i niemiecka stanowia ponad 15 procent. Przypomne
      tylko o kilkumilionowej rzeszy Slazakow w Niemczech, ktorzy juz od czasu
      Ostfluchtu w XIX w. masowo przenosili sie do zachodnich landow.
      Od nas bedzie zalezalo jak ten wynik zdyskontujemy. Powinnismy sie
      skupic wokol jakiegos programu, programu dzialan ktore pozwola tej Ziemii
      zdobyc niezaleznosc. Dwa kluczowe elementy tego programu to gospodarka i
      tozsamosc kulturowa.
      Gospodarka Slaska czy sie nam podoba czy nie opiera sie na przemysle
      ciezkim, nie zmienimy tego w ciagu najblizszych kilkudziesieciu lat. Na nic
      zdadza sie mrzonki niektorych socjologow z Uniwersytetu Slaskiego o stworzeniu
      u nas krzemowej doliny, sciagnieciu firm softwarowych. Zwiazek Slaska z Polska
      ma z ekonomicznego punktu widzenia sens dopoki Polska energetyka opiera sie na
      weglu kamiennym. Dzisiaj polskie elity gospodarcze i ekonomiczne siedza w
      kieszeni miedzynarodowych komapanii naftowych i gazowych, glownie amerykanskich
      i rosyjskich (patrz Gudzowaty). Udzial polski w okupacji Iraku tylko wzmocni ta
      tendencje. Tzw. Lobby weglowe zostalo mowiac krotko wykolegowane. Podsumowujac
      slaski interes ekonomiczny jest coraz mniej zwiazany z polskim. Wniosek musimy
      radzic sobie sami. W konflikcie starej Europy z Anglosasami znacznie nam blizej
      do Niemiec i Francji. Tam upatrywalbym rynkow zbytu na nasz wegiel. Slask moze
      stac sie energetycznym rezerwuarem dla Unii Europejskiej kiedy utraci ona
      kontrole nad zlozami ropy i gazu na rzecz Stanow Zjednoczonych. Pisal o tym na
      lamach “Robotnika Slaskiego” senator Markowski.
      Jestesmy narodowosciom o glownie robotniczym, plebejskim charakterze,
      bardzo egalitarnej kulturze, opartej przede wszytkim na pracy najemnej. Nie
      mozemy odrzucac glosu protestu, jako jednego z motywow, ktory pchnal Slazakow
      do narodowego samookreslenia. Systematycznie dzisiatkowana slaska klasa
      robotnicza (przed dziesieciu laty w gornictwie bylo zatrudnionych blisko 300
      tys. osob, dzisiaj ponizej 100 tys.) wlasnie w narodowym samookresleniu wyraza
      swoj protest wobec polityki wladz RP. Tzw. werbusy zawsze moga gdzies wrocic,
      Slazacy nie maja dokad wyjezdzac.
      Slaskie elity kompletnie zdradzily, “Zwiazek Gornoslaski” to festyniarsko –
      krupniokowe towarzystwo wylansowalo najbardziej antyslaski rzad Buzka. Rekami
      Slazkow doprowadzono do likwidacji slaskie hutnictwo (patrz Baildona, Laura,
      Krolewska), rozlozono na lopatki gornictwo, likwidujac instrumentalnie
      zadluzone kopalnie, ktore inwestujac(zaciagajac kredyty) mialy sznase na dlugi
      zywot.
      RAS znam slabo, ale wlasnie chyba slabosc jego programu gospodarczego
      jest jedna z przyczyn, ze nie ma ciagle samorzadzacego sie Slaska.
      Slaski ruch powinien starac sie o poparcie zwiazkow zawodowych,
      stowarzyszen, np. w zeszlym roku pojawila sie na slasku inicjatywa Slaskiego
      Forum Socjalnego organizowanego przez slaski oddzial stowarzyszenia ATTAC na
      wzor Swiatowego Forum socjalnego z Porto Alegre.
      Tozsamosc kulturowa Slazakow mozemy zbudowac tylko w oparciu o szeroki
      konsensus jak najszerszej grupy jego mieszkancow. Mysle o naturalnym, sojuszu z
      mniejszosci niemiecka. Zupelnie niepotrzebne sa klotnie w slaskiej rodzinie.
      Bledy leza po obu stronach, Slascy autonomisci zapominaja o tym czym dla
      Niemcow jest Slask – utracona mala ojczyzna. Mniejszosc niemiecka nie potrafi
      zrozumiec wagi autonomii dla Slaska, uparcie trzymajc sie sztucznego tworu
      jakim jest woj. Opolskie.
      Tymczasem znaczenie Niemcow jest kluczowe, nie zapominajmy komu przede
      wszystkim zawdzieczamy nasza odmiennosc. Warto przypomiec, ze autonomie dla
      woj. Slaskiego przed wojna Liga Narodow przyznala nie ze wzgledu na slaska
      gware – wasserpolnisch i krupnioki tylko ze wzgledu na obecnosc w Katowicach,
      Krolewskiej Hucie blisko stutysiecy slaskich Niemcow. Nie dajmy sie podzielic,
      wspolne starania o niezaleznosc/autonomie powinny nas scementowac. (W mojej
      rodzinie podczas spisu glosy podzielily sie prawie rowno trzy na slaska
      narodowosc, dwa na niemiecka) ot takie typowe slaskie wybory.
      Wspomnialem juz o znaczeniu gornoslaskich Niemcow w samych Niemczech.
      To blisko dwa miliony, poparcie ziomkostwa i delikatne rzadu federalnego (o
      ktore przy obecnych stosunkach polsko – niemieckich nie powinno byc trudno)
      byloby bardzo pomocne sprawie samorzadnego Slaska.
      Kolejna sprawa to zjednywanie dla ideii samorzadnego Slaksa ludnosci
      naplywowej. Jakby nie liczyc jestesmy mniejszoscia. Jesli w przyszlosci uda sie
      przeprowadzic plebiscyt/referendum musimy zdobyc ponad 50% glosow. Na autokary
      i pociagi z Reichu jak w 1921 nie ma co liczyc, w wiekszosci utracili polskie
      obywatelstwo. Trzeba przekonac do naszej ideii ta czesc zywiolu naplywowego,
      ktora wiaze ze Slaskiem swoja przyszlosc. Warto siegnac po Katalonskie i
      Baskijskie wzorce, w obudwu krajach mnostwo naplywowych Andaluzyjczykow i
      Kastylijczykow jest bardzo oddana sprawie niepodleglosci Baskonii i Katalonii.
      Powinno byc to ulatwione ze wzgledu na atrakcyjnosc kulturowa Slaska, wielu
      naplywowych gornikow i hutnikow szybko przyjmowala gware i obyczaje slaskie.
      Jedynie budowa otwartego spoleczenstwa slaskiego bez antypolskich resentymentow
      moze zaowocowac sukcesem w postaci niezaleznosci.
      Musimy zabiegac o pozyskanie sympatii przynajmniej czesci srodowisk
      akademickich, mass mediow w Polsce i Niemczech.
      Powinnismy zorganizowac sie na znacznie szerszej bazie spolecznej niz
      RAS, chwala im za zainicjowanie sprawy ale po zarejestrowaniu stowarzyszenia
      potrzebny bedzie zastrzyk nowej krwi. Do dziela!!!
      Josel Piontek

josel@gazeta.pl
      • Gość: Polka Re: MOMENT ZWROTNY W DZIEJACH SLASKA? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 18:25
        Panie josel może Pan zmienic forum? Dziekuje
        • Gość: a Re: MOMENT ZWROTNY W DZIEJACH SLASKA? IP: 81.210.122.* 19.06.03, 18:28
          Jak czytam komentarze "prawdziwych Polaków" to cieszę się,że
          mieszkam na Sląsku bo w innym miejscu brałaby mnie kurwica.
      • jarsoon Re: MOMENT ZWROTNY W DZIEJACH SLASKA? 19.06.03, 18:41
        mam pomysł, najlepioej napadnijcie na Polskę, podbijcie nas i stolice
        przeniescie do Katowic!!!!! smiech na sali!!!!!! sami to mozecie sobie palcem
        na mapie wytyczyc swoje wielkie granice, jakas autonomia???? oki ja jarsoon
        nadaje Wam autonomie!!! WAsi dziadowie jakby Was posluchali to by sie za glowe
        zlapali!! to onui walczyli o polski slask!!

a jesli mowa o weglu to swiat sie zmienia i Wasz dyktat energetycnny sie
        konczy! wybudujcie sobie elektownie jadrową zamiast kopalni to bedzioecie sie
        liczyli !! a tak to co za roznica czy moje cieplo jest wynikiem spalania
        polskiego czy ukrainskiego wegla!!

i jeszcze jedno za komuny mieliscie lepiej, byliscie na piedestale!!
        chcieliscie zmian???? no to macie!! niema litosci to jest kapitalizm!!
    • Gość: masza Re: Bilans III RP IP: *.tkchopin.pl 20.06.03, 15:58
      Od trzech lat mieszkam na Kaszubach i dziś żałuję,że w czasie
      spisu nie powiedziałam że jestem Ślązaczką - brawo dla 173
      tysięcy Ślązaków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka