Dodaj do ulubionych

Rozpoczynają się kontrole na statku "Langenort"

• Gość: stojur Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.pppool.de 23.06.03, 20:23
      BLAZNY MADE IN POLAND !
    • Gość: torator Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.pppool.de 23.06.03, 20:27
      Jaki ja jestem szczesliwy ze nie mieszkam w tym popierdolonym
      kraju.
      • Gość: Gosia Torator ja też jestem szczęśliwa,że cię tu nie ma. IP: *.elknet.pl 23.06.03, 20:54
    • Gość: ko Re: Porzucane dzieci IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 20:30
      Czemu Kosciol i te wszystkie dewoty nie grzmia tak na temat
      porzucanych noworodkow i dzieci w sierocincach? To jest duzo
      wieksza tragedia!
    • Gość: sz co to kogo obchdzi .. ten statek IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 20:51
      • Gość: aila Re: co to kogo obchdzi .. ten statek IP: *.osk.pl / 192.168.0.* 23.06.03, 20:57
        no wlasnie, co kogo obchodzi... jakby LPR nie miala wiekszych problemow niz
        przyplyniecie statku z klinika aborcyjna na pokladzie, i to jeszcze w jaki
        prymitywny, agresywny sposob protestuja przeciwko temu, co to za sposoby -
        rzucanie jajkami i oblewanie farba, czemu tacy osobnicy maja wplywac na
        czyjakolwiek opinie, skoro nawet nie potrafia odpowiedziec na zadane im pytanie
        a zamiast tego przytaczaja strasznie "madre i naukowe" stwierdzenia o tym kiedy
        płód staje sie czlowiekiem, czemu wogóle ktokolwiek to pokazuje w TV???
    • Gość: Naama aborcja - "nie!", ale o co chodzi IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 20:58
      Co statystyczny męszczyzna wie o kobiecie? Moim zdaniem nie na tyle dużo, by
      móc wogóle dyskutować o aborcji. Z własnego doświadczenia przytoczę kilka
      sytuacji. Mój kolega (późną nocą na imprezie): "... ale ile wam tego właściwie
      leci, jakieś kilka łyżeczek, co?". Był bardzo rozczarowany, kiedy powiedziałam
      mu ile naprawde kobieta traci krwi podczas okresu. Ksiądz zagadnięty na temat
      zapisu w Piątej Księdze Mojżeszowej (15:19-33) odpowiedział, że właściwie dość
      dawno się o tym uczył i nie zna się na tym. Mój wujek twierdzi, że reklamy
      podpasek są śmieszne ("niektóre dni okresu są bardziej opfite, inne mniej" ha
      ha ha). Nauczycielowi, instruktorowi wydaje się dziwne, że dziewczyna ma czasem
      prawo źle się poczuć i odmawia ćwiczenia na rozgrzewce, że chciałaby wyjść do
      toalety. Przykładów jest jeszcze wiele, nie tylko z mojego krótkiego życia.
      Wszystko jest albo śmieszne, albo po prostu nie istnieje.
      Drodzy panowie! Niewiele wiecie o kobietach. "Ochrona życia" - szczytne,
      piękne, mądre słowa. Jednakże za nimi stoi wasza córka, siostra czy żona,
      której nie chcecie albo nie umiecie nawet nie docenić, ale zauważyć.
      • Gość: Nimrod Re: aborcja - 'nie!', ale o co chodzi IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 21:00
        Proponuję przed następnym głosowaniem w sprawie ustawy aborcyjnej przeprowadzić
        krótki test z wiedzy o fizjologii kobiety :-)
        • Gość: Grubaska Re: aborcja - 'nie!', ale o co chodzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 21:07
          Kobiety! Lepiej walczmy z cellulitem! To nasz wróg!
          • Gość: aila taaa IP: *.osk.pl / 192.168.0.* 23.06.03, 21:12
            tak jasne ze walczmy z celulitem, robmy wszystko zeby byc piekne bo przeciez po
            to jestesmy na tym swiecie, nie ma wiekszych wrogow niz celulitis, rozstepy,
            niechciane owlosienie i pryszcze... a wlasciwie czemu leki na te przypadlosci
            nie sa refundowane???
            • Gość: Grubaska Re: taaa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 21:32
              Ciesze sie ze sa jeszcze normalne kobiety. Nie dajmy sie nadwadze! Parówkom
              mówimy NIE! Zapraszam do wieczornej gimnastyki! W zdrowym ciele zdrowy duch.
              Lewa a potem prawa noga do góry! Nie ma nic gorszego niz sflaczale cialo!
              Precz z cellulitem! Faceci wola szczuple! No jeszcze raz! Panie i Panowie!
              Myjmy sie! Mydlo twoim najlepszym przyjacielem! Smrodkom mówimy stanowcze NIE!
              Grzybicy mowimy NIE!
              • Gość: aila brak mi slow.... IP: *.osk.pl / 192.168.0.* 23.06.03, 22:08
          • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec WALCZMY Z ZANIKIEM TKANKI MOZGOWEJ IP: *.echostar.pl 23.06.03, 21:25
            MY WSZYSCY
            • Gość: Gosia Re: Longer cierpisz na zank mózgu: to widać. IP: *.elknet.pl 23.06.03, 21:29
              • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec GOSIU STAN I WALCZ NA ARGUMENTY A NIE UCIEKASZ IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:02
        • Gość: sylla Re: aborcja - 'nie!', ale o co chodzi IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 18:14
          też bym chciała, żeby było jak na filmach: kobieta rodzi 2 minuty, perfekcyjny
          makijaż nie spływa z niespoconej twarzy, którą troskliwy mąż wyciera
          chusteczką. Wogóle ani śladu krwi, a noworodek jak prosto ze sklepu z
          plastikowymi gażetami. Ech, gdyby tak było może zwiększyłby się w Polsce
          przyrost naturalny ...
      • Gość: aila najglosniej zawsze krzycza Ci co najmniej wiedza IP: *.osk.pl / 192.168.0.* 23.06.03, 21:07
        tak niestety jest czego przykladem jest protest we Wladyslawowie...
      • Gość: !!! Re: aborcja - tak', ale o co chodzi IP: 195.152.54.* 23.06.03, 21:09
        masz racje ze wielu facetow nie ma pojecia o "okresach" jest to wina edukacji,
        to jest temat tabu, ale takze w wielu wypadkach brak komunikacji miedzy
        partnerami, co do aborcji powinna to byc wylacznie decyzja kobiety, to jest jej
        cialo
        tak na marginesie mam wielki szacunek dla kosciola, ale jezeli kosciol
        katolicki chce pozostac klubem wylacznie meskim, nie rozumiem wiec dlaczego
        chca decydowac o kobiecym ciele

jeden z facetow
        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec Re: aborcja - tak', ale o co chodzi IP: *.echostar.pl 23.06.03, 21:22
          POPIERAM
          DRUGI F.
          • Gość: !!! Re: aborcja - tak', ale o co chodzi IP: 195.152.54.* 23.06.03, 21:27
            And then there were two, few more millions like that and we are cooking man !!!
          • Gość: Gosia Re: Longer :tak jesteś drugi fatalny IP: *.elknet.pl 23.06.03, 21:31
            • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec GOSIU STAN I WALCZ NA ARGUMENTY A NIE UCIEKASZ IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:03
              • Gość: Gosia Re: Longer co za miłe wezwanie. IP: *.elknet.pl 23.06.03, 22:07
                Longer odpowiedz mi na bardzo proste pytania.Czy jesteś zadowolony z życia?Czy
                czujesz się człowiekiem spełnonym?Czego oczekujesz od życia? Czekam z
                niecierpliwością.
                • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec I APIAT: ARGUMENTY PRZECIW ABORCJI POPROSZE IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:14
                  NIE UCIEKAJ, TO FORUM DOTYCZY CZEGOS INNEGO

Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Longer odpowiedz mi na bardzo proste pytania.Czy jesteś
                  zadowolony z życia?Czy
                  > czujesz się człowiekiem spełnonym?Czego oczekujesz od życia?
                  Czekam z
                  > niecierpliwością.

ZANIM ZACZNIESZ COKOLWIEK PISAC SPOJRZ PROSZE NA TEMAT FORUM, A
                  POZNIEJ STUKAJ..
                  I APIAT: ARGUMENTY PRZECIW ABORCJI POPROSZE
                  • Gość: Gosia Re: Do Loogera IP: *.elknet.pl 23.06.03, 22:35
                    Panie Longer widzę , że swego czasu poczynione wyjaśnienie "bioologa" na nic
                    się zdało. Więc kilka mioch słów:W momencie zapłodnienia powstaje nowy organizm
                    ze swą niepowtarzalną tożsamością. W swej ontogenezie powtarza całą filogenezę
                    gatunku.Rozwijająca się zygota daje początek nie tylko nowemu organizmowi bo
                    wczesne wyróżnicowanie komórek rozrodczych oznacza ,że ich przekazywanie w
                    kolejne pokolenia jest naczelną ,podstawową misją istnienia indywidualnych
                    organizmów.Każdy człowiek jest odpowiedzialny za utrzymanie gatunku w sensie
                    biologicznym.
                    Longer jesteś jedyny niepowtarzalny. Żeby Cię Mama wyskrobała nie
                    istniałbyś. Może wreszcie zdasz sobie z tego sprawę ,że jesteś "wybrańcem
                    losu" ,któremu się udało .
                    • Gość: LONGERgierT(w)YCHk DO GOSI, GOGO GOOOOOOOOSIA IP: *.echostar.pl 23.06.03, 23:39
                      Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Panie Longer widzę , że swego czasu poczynione wyjaśnienie "bioologa" na nic
                      > się zdało.

CYTOWANIE KSIAZEK Z 1983 ROKU? NA POPARCIE SWOICH TEZ, GDY JA CYTOWALEM
                      NAJNOWSZY PWN.
                      MOZNA I TAK........ZIEMIA JEST PLASKA-ZOBACZCIE DO NAJSTARSZYCH OPRACOWAN

Więc kilka mioch słów:W momencie zapłodnienia powstaje nowy organizm
                      >
                      > ze swą niepowtarzalną tożsamością.

? A JAK SIE OBJAWIA TA TOZSAMOSC?
                      TOZSAMOSC KAMORKI? PANTOFELEK TEZ MA TOZSAMOSC? A KAKTUS?

> W swej ontogenezie powtarza całą filogenezę
                      > gatunku.

WIEC ZGODZISZ SIE ZE MNA IZ NALEZY USUWAC ZARODEK W NAJWCZESNIEJSZYM STADIUM
                      ONTOGENEZY WYKORZYSTUJAC PRZECHODZENIE ZARODKA PRZEZ POCZATKOWY ETAP
                      FILOGENEZY A WIEC PRZEZ FORMY NAJPRYMITYWNIEJSZE.
                      SKORO GATUNEK W PROCESIE FILOGENEZY POWTARZA HISTORIE ROZWOJU GATUNKU, WIEC
                      ZGODZISZ SIE ZE MNA ZE TRZEBA USUNAC ZARODEK W ONTOGENICZNEJ FAZIE
                      EMBRIONALNEJ.
                      NIE MA JAK KONSEKWENCJA MYSLOWA
                      BRAWO GOSIA NARESZCIE POWROCILAS NA LONO NAUKI.

Rozwijająca się zygota daje początek nie tylko nowemu organizmowi bo
                      > wczesne wyróżnicowanie komórek rozrodczych oznacza

NO GOSIU ALE W KTORYM TYGODNIU ONE SIE ROZNICUJA?
                      JAK JUZ PISALEM ODNOSNIE ONTOLOGI, TY WIERNA CZYTELNICZKO MOICH POSTOW.
                      ETAP ROZNICOWANIA KOMOREK POPRZEDZA ICH PODZIAL, A TO NIE TO SAMO.

> ,że ich przekazywanie w
                      > kolejne pokolenia jest naczelną ,podstawową misją istnienia indywidualnych
                      > organizmów.

I TYLKO DO TYCH FUNKCJI SPROWADZASZ CZLOWIEKA?

GOSIU JAK GODZISZ KONCEPCJE MEMOW ZE SWOIMI PRZEKONANIAMI?
                      JAK TO SIE MA DO TWOJEGO SYSTEMU WARTOSCI?
                      ZADANE TUTAJ PYTANIA BARDZO MNIE INTERESUJA ZWAZYWSZY NA ZAGADNIENIA ZWIAZANE
                      Z MEMAMI I PROSZE O ODPOWIEDZ

>Każdy człowiek jest odpowiedzialny za utrzymanie gatunku w sensie
                      > biologicznym.

PATRZ POWYZEJ

>
                      > Longer jesteś jedyny niepowtarzalny. Żeby Cię Mama wyskrobała nie
                      > istniałbyś. Może wreszcie zdasz sobie z tego sprawę ,że jesteś "wybrańcem
                      > losu" ,któremu się udało .

A SKAD TA PEWNOSC?
                      CZY TEN BOG Z TEJ PULI DUSZ (JAK NAPISAL KIEDYS ARCYK3) NIE PRZYDZIELILBY MNIE
                      DO INNEGO CIALA, CZY TEZ ZA ARCYKIEM3 PO WYSKROBANIU POSZEDLBYM DO KRAINY
                      WIECZNEJ SZCZESLIWOSCI?- TROCHE IRONIZUJE ARCYK3 NIE JEST DLA MNIE ZADNYM
                      AUTORYTETEM.

ALE TAK NA POWAZNIE TO 20 KILKA LAT TEMU TO MOJA MAMA MIALA BY DO WYBORU TYLKO
                      SKROBANKE, A TERAZ INACZEJ SIE TO ROBI.

PROSZE O ODPOWIEDZ NA POWYZSZE PYTANIA
                      JESTEM WYBRANCEM I STAD MOJA OBECNOSC TUTAJ;-) - IRONIA SKIEROWANA DO SAMEGO
                      SIEBIE
                      I WLASNIE CHCE CIE WYCIAGNAC Z MATRIXA
                      • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec GOSIA ZYJESZ JESZCZE????????GOGOGOGOGOGOGOGOGOGOGOGOGO IP: *.echostar.pl 24.06.03, 00:59
                      • Gość: ANka Zadza wiedzy IP: *.ifn-magdeburg.de 24.06.03, 11:26
                        Nie moge pozostac obojetna na takie prosby...
                        Jezeli chodzi o ceche - rozrodczosci to juz w zygocie
                        wyodrebnia sie taka czesc cytoplazmy...
                        Niezbyt lubiana przeze mnie z roznych powodow P. Gosia ma
                        racje...
                        Pisanie ´TRZEBA USUNAC´ jest tez conieco kontrowersyjne..
                        Odnosnie:
                        `ETAP ROZNICOWANIA KOMOREK POPRZEDZA ICH PODZIAL` to
                        bardzo ciekawe twierdzenie. Mnie uczono rzeczy
                        przeciwstawnych ale chyba bylam w zlej szkole..
                        Z calym szacunkiem dla przekonan politycznych troche
                        mniejszym dla moralnych - nawet jesli liberalnych - jak
                        moje :)
                        ANka
                        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec ZADNA WIEDZY ANko, IP: *.echostar.pl 24.06.03, 12:48
                          Gość portalu: ANka napisał(a):

> Nie moge pozostac obojetna na takie prosby...
                          > Jezeli chodzi o ceche - rozrodczosci to juz w zygocie
                          > wyodrebnia sie taka czesc cytoplazmy...

? A TO ODNOSNIE CZEGO?

> Niezbyt lubiana przeze mnie z roznych powodow P. Gosia ma
                          > racje...

? DLACZEGO?

> Pisanie ´TRZEBA USUNAC´ jest tez conieco kontrowersyjne..

? KTO PISZE 'TRZEBA USUNAC', JA NIE

> Odnosnie:
                          > `ETAP ROZNICOWANIA KOMOREK POPRZEDZA ICH PODZIAL` to
                          > bardzo ciekawe twierdzenie.

ba nawet prawdziwe

Mnie uczono rzeczy
                          > przeciwstawnych

A TO CIEKAWE

>ale chyba bylam w zlej szkole..

CHYBA TAK. ANko zadna wiedzy. Z polaczenia komorki jajowej i
                          plemnika powstaje zygota- 1 komorka,ktora zaczyna sie dzielic,
                          czyli z 1 komorki powstaja 2, z 2-4, z 4-8 itd. Dopiero ok. 2
                          tygodnia komorki roznicuja sie, aby dac właściwy typ wzoru
                          ekspresji genów dla danej komórki z ktorej powstanie dany organ-
                          troche to poupraszczalem;-)

> Z calym szacunkiem dla przekonan politycznych troche
                          > mniejszym dla moralnych - nawet jesli liberalnych - jak
                          > moje :)
                          > ANka

OJ ANko MALO WIESZ NA TEMAT MOICH PRZEKONAN I POLITYCZNYCH I
                          MORALNYCH
                          • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec GO GO ANNNNNNNNNNNNNNNNNNkaaaaa a a a aaaaa IP: *.echostar.pl 24.06.03, 13:09
                            • Gość: ANka Re: GO GO ANNNNNNNNNNNNNNNNNNkaaaaa a a a IP: *.ifn-magdeburg.de 24.06.03, 13:24
                              Nic z tego. Jestem genetycznie niesmiala....
                          • Gość: ANka Re: ZADNA WIEDZY ANko, IP: *.ifn-magdeburg.de 24.06.03, 13:23
                            No wlasnie chce sie dowiedziec.. Klania sie embriologia.
                            POdzialy nie sa calkowicie ´symetryczne´. To o tym bylo z
                            ta cytoplazma.. Tak ucze sie caly czas. Wciaz dowierzam
                            za bardzo wiedzy Polakow.. Ale wiedza - wiedza a my tu o
                            moralnosci....
                            W formie skladniowej
                            Etap zroznicowania k-k poprzedza ich podzial - wszystko
                            wskazuje na to ze to roznicowanie jest najpierw a nie
                            podzial... NO chyba ze to ironia :)))
                            Po drugie nie musi mi Pan pokazywac jezyka- zapewne dlugi
                            Po trzecie - jak pisalam to nie do konca tez prawda a
                            uproszczenie.. Jedno jest pewne k-ki zroznicowane
                            niechetnie sie dziela :)
                            Mimo wszystko zalecam kuracje z muchomorow :) - moga byc
                            tez inne grzybki i wcale nie chce pozbawiac Pana zycia..
                            • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec Re: ZADNA WIEDZY ANko, IP: *.echostar.pl 24.06.03, 13:50
                              longer napisal:
                              NO GOSIU ALE W KTORYM TYGODNIU ONE SIE ROZNICUJA?
                              JAK JUZ PISALEM ODNOSNIE ONTOLOGI, TY WIERNA CZYTELNICZKO MOICH
                              POSTOW.
                              ETAP ROZNICOWANIA KOMOREK POPRZEDZA ICH PODZIAL, A TO NIE TO
                              SAMO.

> No wlasnie chce sie dowiedziec.. Klania sie embriologia.
                              > POdzialy nie sa calkowicie ´symetryczne´. To o tym bylo z
                              > ta cytoplazma..

i JAK TO SIE MA DO MOICH POSTOW? I CO Z TEGO?

Tak ucze sie caly czas. Wciaz dowierzam
                              > za bardzo wiedzy Polakow.. Ale wiedza - wiedza a my tu o
                              > moralnosci....
                              > W formie skladniowej
                              > Etap zroznicowania k-k poprzedza ich podzial

TAK :"ETAP ROZNICOWANIA KOMOREK POPRZEDZA ICH PODZIAL"
                              WIEC NAJPIERW MAMY PODZIAL,A POZNIEJ ROZNICOWANIE
                              CO TO BYLOBY ANko GDYBY ZROZNICOWALA NAM SIE ZYGOTA-1KOMORKA
                              TOZ TO ZAKRAWA O INZYNIERIE GENETYCZNA I NP. POWSTANIE TYLKO
                              SAMEJ REKI BEZ RESZTY,
                              A SLYSZALAS ANko O KOMORKACH MACIERZYSTYCH CO NIECO, ANO Z TYCH
                              KOMOREK TO MOGA POWSTAC NAJROZNIEJSZE ORGANY WYOBRAZ SOBIE
                              Ale komórki macierzyste z czasem tracą swoje właściwości.
                              Realizując zakodowany w genach program, różnicują się np. w
                              komórki wątroby, serca, mózgu czy mięśni i przestają być
                              macierzystymi. Jednakrze aby one powstaly zygota 1 komorkowa
                              musi sie podzielic
                              wiec najpierw zygota sie dzieli i masz co no co ANko-no wlasnie
                              komorki macierzyste,a pozniej te komorki sie roznicuja.
                              KONKLUDUJAC GOSIA NIE MIALA RACJI,A TY NIEPOTRZEBNIE PISALAS
                              SWOJEGO POSTA, BO I PO CO NO CHYBA ZE DLA TEJ WIEDZY POWYZEJ

>- wszystko
                              > wskazuje na to ze to roznicowanie jest najpierw a nie
                              > podzial...

DOPRAWDY? A SKAD TY CZERPIESZ TAKA PEWNOSC?

NO chyba ze to ironia :)))

JEZELI Z TWOJEJ STRONY TO PO CO?

> Po drugie nie musi mi Pan pokazywac jezyka- zapewne dlugi
                              > Po trzecie - jak pisalam to nie do konca tez prawda a
                              > uproszczenie.. Jedno jest pewne k-ki zroznicowane
                              > niechetnie sie dziela :)

O I Z TYM SIE ZGODZE, ALE TO TYLKO POTWIERDZA MOJA WIEDZE

> Mimo wszystko zalecam kuracje z muchomorow :) - moga byc
                              > tez inne grzybki i wcale nie chce pozbawiac Pana zycia..

PHYTOPHTHORA CACTORUM W ZUPELNOSCI MI WYSTARCZA JAK DO TEJ
                              PORY, ALE NIEDLUGO ZASTOSUJE MOZE JAKIS INNY
                            • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec MOJA SKROMNA OSOBA MIALA RACJE A NIE GOSIA ANI TY IP: *.echostar.pl 24.06.03, 14:25
                              "ETAP ROZNICOWANIA KOMOREK POPRZEDZA ICH PODZIAL"

> No wlasnie chce sie dowiedziec.. Klania sie embriologia.
                              > POdzialy nie sa calkowicie ´symetryczne´. To o tym bylo z
                              > ta cytoplazma.. Tak ucze sie caly czas.

No ANko jezeli chodzi tobie o to,ze podzialy komorek nie sa
                              calkiem symetryczne. I dlatego myslisz sobie, ze to roznicuje
                              komorki hehehe
                              to, ze cie tylko zacytuje baz zlosliwosci ;-)
                              "Klania sie embriologia."
                              I jej pojecia, a szczegolnie pojecie 'roznicowania komorek'

Przepraszam ANko ale nie moze byc tak, ze dyskutujemy jakis
                              czas, ty nawet zarzucasz mi niewiedze z zakresu embriologia, a
                              wychodzi na to, ze nie wiedzialas o czym dyskutujemy :-(((
                              Nie wiedzialas co rozumie embriologia pod
                              pojeciem 'roznicowania komorek'.

no ale nic to zdarza sie.

TAKZE JAK WIDZISZ TO MOJA SKROMNA OSOBA;-) MIALA RACJE A NIE
                              GOSIA CZY TEŻ TY

POZDRAWIAM A TERAZ IDE ODDAC SIE OBJECIOM MORFEUSZA( AND CAMRUT
                              OF COURSE)
                              • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec ANka, ANka,ANka, ANka,ANka, ANka,ANka, ANka,ANka, ANka IP: *.echostar.pl 24.06.03, 14:27
                                • Gość: ANKa A jednak grzybki IP: *.ifn-magdeburg.de 24.06.03, 17:21
                                  Czarne jest biale, biale czarne, Ala ma kota, KOt Ale..
                                  - nie lubie Gosi ale liczylam na wolniejsze myslenie..
                                  No coz trudno..

O odroznicowywaniu cytoplazmy ´plciowej´ mowilam
                                  popierajac argument ´Gosi´. To jest fakt. Nie ma tu
                                  niestety zadnych wiecej biologow..
                                  O skladni widze nie da sie dyskutowac. Moze jednak
                                  argument sowy o feminizmie nie jest tak nietrafiony? Czy
                                  aby mezczyznie wypada sie kierowac emocjami a nie logika?
                                  PO trzecie.. Niechze Pan wreszcie zrozumie. Jesli nie
                                  SLD- to komu Pan pomaga?
                                  Ja tez jestem liberalem zwlaszcza w wyedukowanym
                                  spoleczenstwie!!!!
                                  Czarownice sie tez mecza......
                                  • Gość: LONGERgierT(w)YCHk NIE TYLKO P. CACTORUM IP: *.echostar.pl 24.06.03, 20:09
                                    Gość portalu: ANKa napisał(a):

> Czarne jest biale, biale czarne, Ala ma kota, KOt Ale..
                                    > - nie lubie Gosi ale liczylam na wolniejsze myslenie..
                                    > No coz trudno..

Pojęcia stosuje sie zgodnie z ich znaczeniem - szczegolnie naukowe
                                    SZKODA ZE PISZESZ O CZYMS NIE WIEDZAC CO TO OZNACZA,

>
                                    > O odroznicowywaniu cytoplazmy ´plciowej´ mowilam
                                    > popierajac argument ´Gosi´. To jest fakt. Nie ma tu
                                    > niestety zadnych wiecej biologow..

MNIEMAM ZE JESTES INTELIGENTNA OSOBA MYSLACA SAMODZIELNIE,
                                    JEZELI TAK TO POCZYTAJ SOBIE O ROZNICOWANIU KOMOREK I WYCIAGNIJ SAMA WNIOSKI
                                    NIE MUSI NIKT NA FORUM POWIEDZIEC ZE TAK JEST I KONIEC-PATRZ BIOLOG

"odroznicowywaniu cytoplazmy ´plciowej´ " - nie jest roznicowaniem, po twoim
                                    odroznicowaniu komorki dalej sie dziela i 'roznicuja'- NIE NASTEPUJE właściwa
                                    dla danego typu komórki ekspresjia genów, i tyle w naukach pojecia tez
                                    posiadaja swoje znaczenia, czasami sie je przedefiniowuje, moze zle uczyli
                                    ciebie w tej szkole, ale otworz sie na zmiany i je przyjmij.

> O skladni widze nie da sie dyskutowac.

?

Moze jednak
                                    > argument sowy o feminizmie nie jest tak nietrafiony? Czy
                                    > aby mezczyznie wypada sie kierowac emocjami a nie logika?

JA NIE KIERUJA SIE EMOCJAMI W ROZMOWIE Z TOBA, JEZELI MYSLISZ INACZEJ TO PODAJ
                                    JKIES ARGUMENTY.

> PO trzecie.. Niechze Pan wreszcie zrozumie. Jesli nie
                                    > SLD- to komu Pan pomaga?

sobie, poniewaz chcialbym zyc w innym kraju, poza tym mam swoje zdanie i je
                                    tutaj przedstawiam.
                                    czy uwazasz ze wszystkie te kobiety wykonujace aborcje nielegalnie sa z SLD?
                                    a to wlasnie im chcialbym pomoc,
                                    W TAKI SPOSOB MOZNA SPLYCIC KAZDA POSTAWE-
                                    JEZELI SOWA NIE POMAGA LPR - TO KOMU?

> Ja tez jestem liberalem zwlaszcza w wyedukowanym
                                    > spoleczenstwie!!!!

A JA JESTEM LIBERALEM NIE TYLKO W WYEDUKOWANYM SPOLECZENSTWIE
                                    TROCHE ODWAGI I KONSEKWENCJI PRZEKONAN
                                    A CO TUTAJ W POLSCE NIE BYLABYS LIBERALEM

> Czarownice sie tez mecza......

• Gość: LONGERgierT(w)YCHk A CZY P.CACTORUM JEST GRZYBKIEM IP: *.echostar.pl 25.06.03, 04:58
                                      ANko MIKROBIOLOZKO - BYLA?
    • Gość: Justyna Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.dial.hetnet.nl 23.06.03, 21:28
      Holendrzy odkryli pewna prawde, im wiecej sie zabrania, tym
      wiecej ludzie lamia zakazy. Jesli nie ma zakazu, to nie ma czego
      lamac. W tym kraju, gdzie duzo rzeczy jest szokujaca legalne,
      nie wszyscy korzystaja z tej wolnosci. Tu tez rodza sie czasem
      niezaplanowane dzieci; kto nie chce, to nie kupuje sobie
      dostepnej tu marihuany etc. Ludzie musza sie nauczyc korzystania
      z wolnosci. Jesli jej nie maja, to przy pierwszej okazji zlamia
      zakaz, chocby z buntu. Po co zakazywac? Lepiej edukowac na
      szeroka skale o konsekwencjach, zapobiegac poprzez ukazanie
      negatywnych stron aborcji, narkotykow, itp.poprzez prase,TV.
      Historia opowiedziana przez kobiete, ktora po aborcji zaluje
      tego kroku, ma wiekszy sens, bo ukazuje ludzkie cierpienie z
      bliska.
      • Gość: Grubaska Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 21:35
        No to ja tez ide korzystac z wolnosci. Ide sie umyc. Wam wszystkim tez radze.
        Mydlo Twoim przyjacielem! Grzybica Twoj wrog. Idzmy spac. Czlowiek potrzebuje
        9 godzin snu. Dobranoc!
        • Gość: !!! Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: 195.152.54.* 23.06.03, 21:46
          ......Historia opowiedziana przez kobiete, ktora po aborcji zaluje
          tego kroku, ma wiekszy sens, bo ukazuje ludzkie cierpienie z
          bliska.

tak dlugo jak nie bedzie w polsce opieki socjalne z prawdziwego zdarzenia,
          zacofancy chca aby dzieci rodzily sie bo to po bozemu, jeszcze raz powtarzam to
          jest cialo kobiety i tylko kobieta powinna decydowac, my mozemy tylko popierac
          jej decyzje i dac nasz 'support'. wiecej zlobkow przedszkoli pomoc dla
          samotnych matek (i ojcow) biedniejszych rodzin would be nice

• Gość: Krzys52 Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 21:49
        Gość portalu: Justyna napisał(a):

> Holendrzy odkryli pewna prawde, im wiecej sie zabrania, tym
        > wiecej ludzie lamia zakazy. Jesli nie ma zakazu, to nie ma czego
        > lamac. W tym kraju, gdzie duzo rzeczy jest szokujaca legalne,
        > nie wszyscy korzystaja z tej wolnosci. Tu tez rodza sie czasem
        > niezaplanowane dzieci; kto nie chce, to nie kupuje sobie
        > dostepnej tu marihuany etc. Ludzie musza sie nauczyc korzystania
        > z wolnosci. Jesli jej nie maja, to przy pierwszej okazji zlamia
        > zakaz, chocby z buntu. Po co zakazywac? Lepiej edukowac na
        > szeroka skale o konsekwencjach, zapobiegac poprzez ukazanie
        > negatywnych stron aborcji, narkotykow, itp.poprzez prase,TV.
        > Historia opowiedziana przez kobiete, ktora po aborcji zaluje
        > tego kroku, ma wiekszy sens, bo ukazuje ludzkie cierpienie z
        > bliska.
        ..
        :::
        Czy ewentualnie moglabys, Justyno, skorygowac moja wypowiedz - za podanym
        linkiem (?)
        Holandie znam glownie z lektur wiec sama rozumiesz iz opinia autentycznej
        mieszkanki tego pieknego kraju ma dla mnie szczegolne znaczenie. Dzieki.
        .
        Oto link:
        .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=6599238&a=6614434
        • Gość: Justyna Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.dial.hetnet.nl 23.06.03, 23:04
          Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> Gość portalu: Justyna napisał(a):
          >
          > > Holendrzy odkryli pewna prawde, im wiecej sie zabrania, tym
          > > wiecej ludzie lamia zakazy. Jesli nie ma zakazu, to nie ma czego
          > > lamac. W tym kraju, gdzie duzo rzeczy jest szokujaca legalne,
          > > nie wszyscy korzystaja z tej wolnosci. Tu tez rodza sie czasem
          > > niezaplanowane dzieci; kto nie chce, to nie kupuje sobie
          > > dostepnej tu marihuany etc. Ludzie musza sie nauczyc korzystania
          > > z wolnosci. Jesli jej nie maja, to przy pierwszej okazji zlamia
          > > zakaz, chocby z buntu. Po co zakazywac? Lepiej edukowac na
          > > szeroka skale o konsekwencjach, zapobiegac poprzez ukazanie
          > > negatywnych stron aborcji, narkotykow, itp.poprzez prase,TV.
          > > Historia opowiedziana przez kobiete, ktora po aborcji zaluje
          > > tego kroku, ma wiekszy sens, bo ukazuje ludzkie cierpienie z
          > > bliska.
          > ..
          > :::
          > Czy ewentualnie moglabys, Justyno, skorygowac moja wypowiedz - za podanym
          > linkiem (?)
          > Holandie znam glownie z lektur wiec sama rozumiesz iz opinia autentycznej
          > mieszkanki tego pieknego kraju ma dla mnie szczegolne znaczenie. Dzieki.
          > .
          > Oto link:
          > .
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=6599238&a=6614434

Przepraszam za dluga przerwe. Ogolnie to prawda, procent jest maly, bo w
          wiekszosci przypadkow nie dochodzi w ogole do sytuacji podbramkowej: aborcja
          czy nie, ze wzgledu na szeroko stosowane zabezpieczenia przed ciaza.
          • Gość: Krzys52 Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 01:31

> Gość portalu: Justyna napisał(a):
            >
            > > Holendrzy odkryli pewna prawde, im wiecej sie zabrania, tym
            > > wiecej ludzie lamia zakazy. Jesli nie ma zakazu, to nie ma czego
            > > lamac. W tym kraju, gdzie duzo rzeczy jest szokujaca legalne,
            > > nie wszyscy korzystaja z tej wolnosci. Tu tez rodza sie czasem
            > > niezaplanowane dzieci; kto nie chce, to nie kupuje sobie
            > > dostepnej tu marihuany etc. Ludzie musza sie nauczyc korzystania
            > > z wolnosci. Jesli jej nie maja, to przy pierwszej okazji zlamia
            > > zakaz, chocby z buntu. Po co zakazywac? Lepiej edukowac na
            > > szeroka skale o konsekwencjach, zapobiegac poprzez ukazanie
            > > negatywnych stron aborcji, narkotykow, itp.poprzez prase,TV.
            > > Historia opowiedziana przez kobiete, ktora po aborcji zaluje
            > > tego kroku, ma wiekszy sens, bo ukazuje ludzkie cierpienie z
            > > bliska.
            > ..
            > :::
            > Czy ewentualnie moglabys, Justyno, skorygowac moja wypowiedz - za podanym
            > linkiem (?)
            > Holandie znam glownie z lektur wiec sama rozumiesz iz opinia autentycznej
            > mieszkanki tego pieknego kraju ma dla mnie szczegolne znaczenie. Dzieki.
            > .
            > Oto link:
            > .
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=6599238&a=6614434

Przepraszam za dluga przerwe. Ogolnie to prawda, procent jest maly, bo w
            wiekszosci przypadkow nie dochodzi w ogole do sytuacji podbramkowej: aborcja
            czy nie, ze wzgledu na szeroko stosowane zabezpieczenia przed ciaza.
            .
            Dzieki za potwierdzenie, Justyno.
            Wyobraz sobie, ze osobiscie propaguje niektore aspekty kultury holenderskiej od
            (juz) cwierc wieku i na przeroznych forach. Najbardziej podkreslam ich
            zdroworozsadkowe i niezwykle wywazone podejscie do rozwiazywania problemow,
            ktore gdzie indziej sa po prostu nierozwiazywalne (aborcja czy narkotyki).
            Najwyrazniej Holendrzy mniej sa podatni na oszolomstwo. Ciekawe...
            .
            Pozdrawiam
            K.P.

• Gość: LPRak http://www.womenonwaves.org/pol/pol_abortion.html IP: *.gen.twtelecom.net 23.06.03, 21:44
      www.womenonwaves.org/pol/pol_abortion.html
    • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec GASIENICA NIE JEST MOTYLEM,ZYGOTA NIE JEST CZLOWIE IP: *.echostar.pl 23.06.03, 21:45
      NO COZ NIEKTORZY NIEKTORZY POWOLUJA SIE NA NAUKOWCOW, NA
      FILOZOFOW A MOZE JAKIEJ ARGUMENTY?
      Z MOJEJ STRONY SA TAKIE:
      POTENCJAL BYCIA CZYMS JESZCZE NIE UPOWAZNIA DO BYCI TYM-JESZCZE
      NIE OZNACZA ZE TO JEST TYM CZYMS PO PROSTU MA TAKI POTENCJAL

ARGUMENT- ZYGOTA NIE JEST CZLOWIEKIEM,PONIEWAZ:
      -NIE CZUJE
      -nie mysli
      -nie wytwarza fal mozgowych
      -nie ma samoswiadomosci
      -NIE CZUJE BOLU, PRZYJEMNOSCI, ZLOSCI ITD
      MA TYLKO POTENCJAL TEGO - I CO Z TEGO POTENCJAL MA TEZ PLEMNIK
      I KOMORKA JAJOWA, A NIKT NIE KRZYCZY,ZE ONANOSTA TO MORDERCA A
      KOBIETA WYRZUCAJACA PODPASKE DO SMIETNIKA TO MORDERCZYNI.
      JEZELI COS MA POTENCJAL BYCI CZYMS TO MIMO WSZYSTKO TYM JESZCZE
      NIE JEST- JEZELI 10 MA POTENCJAL BYCI 18 TO i tak w wieku 10
      lat nie moze np. miec prawajazdy czy tez dowodu osobistego.
      Ze plemnik posiada material genetyczny i potencjal bycia
      czlowiekiem nie znaczy to nawet ze bedzie z niego zygota.
      10 latka za kradziez nie sadzi sie tak jak 18 latka chociaz ma
      potencjal bycia nim.
      Pijaka ktory ma samochod nie karze sie za jazde po pijanemu
      wtedy gdy jest jeszcze 10 metrow od samochodu i jeszcze do
      niego nie wsiadl,odpalil i ruszyl itd,itd.

A CO DO FILOZOFOW TO:
      CZY 1 TYGODNIOWY ZARODEK MA DUSZE? SKORO:
      DOGMATY KATOLIKOW:

1)CZLOWIEK POSIADA DUSZE
      2)ZWIERZE NIE JEST CZLOWIEKIEM PONIEWAZ NIE POSIADA DUSZY

WIEC CO JEST Z ZARODKIEM?
      CZY ZARODEK POSIADA DUSZE?
      CZEMU KSIEZA NIE CHCA CHOWAC PLODOW, ARGUMENTUJAC TO, IZ PLOD
      NIE MA DUSZY?
      CZY SIE MYLA, CZY NAUKA KATOLICKA JEST NIESPOJNA? A MOZE PLOD
      NIE MA DUSZY? MOZE HIPOKRYZJA?

WEDLUG NAUKI:
      DO 2 TYGODNI:
      1 ZARODEK MOZE SIE PODZIELIC NA 2 ZARODKI I URODZA SIE
      BLIZNIAKI,
      1 DUSZA DZIELI SIE NA 2 ?
      I CO KAZDY Z BLIZNIAKOW POSIADA 0,5 DUSZY
      ONTOKOGICZNIE NIE JEST TO MOZLIWE!!!!!!!
      MOZE TEZ BYC INACZEJ
      2 KOMORKI JAJOWE ZAPLODNIONE(ZARODKI) DO 2 TYGODNIA MOGA SIE
      POLACZYC W 1 ZARODEK
      2 DUSZE DADZA 1 DUSZE LUB POWSTANIE ZARODEK Z 2 DUSZAMI?
      ONTOLOGICZNIE ROWNIEZ NIE JAST TO MOZLIWE!!!!!!!!!!!!
      MOZEMY MIEC I TAKI PRZYPADEK
      1 ZARODEK NAJPIERW SIE PODZIELI NA 2, ZEBY POZNIEJ POLACZYC SIE
      PONOWNIE BY URODZILO SIE 1 DZIECKO
      1 DUSZA DZIELI SIE NA 2, ZEBY POZNIEJ POWSTALA 1
      ITD,ITD
      ONTOLODZY WYKLUCZAJA TAKIE MOZLIWOSCI, LAMIE TO MIN. ZASADE
      NIESPRZECZNOSCI

WIEM ZE ZARAZ KATOLICY (CO JEST ICH GLOWNA WADA,A JEDNOCZESNIE
      NIEPOCHAMOWANYM PRZYZWYCZAJENIEM) BEDA SIE SILOWALI NA PROSTE I
      PROSTACKIE WYJASNIENIA, JEDNAKRZE NA TYM SWIECIE NIE MA
      PROSTYCH WYTLUMACZEN TRUDNYCH PYTAN - SZCZEGOLNIE W TYCH
      KWESTIACH.
      NAWET WASI TEOLODZY PODNOSZA TE TEMATY Z NIEJEDNOZNACZNYM
      REZULTATEM.

JESZCZ KILKA TRUDNYCH PYTAN-JEZELI PLOD POSIADA DUSZE TO CO SIE
      DZIEJE Z JEGO DUSZA, GDY:
      PLOD ZOSTAJE WCHLONIETY PRZEZ CIALO MATKI?
      MATKA MA WTEDY 2 DUSZE?
      PLOD ZOSTAJE WCHLONIETY PRZEZ INNY PLOD?
      MATKA SAMOISTNIE PORONI?

CO SIE DZIEJE Z ICH DUSZAMI JESLI TAKOWE POSIADAJA?
      IDA DO PIEKLA? - PRZECIEZ MAJA NIE ZMYTY GRZECH PIERWORODNY.
      A MOZE O TO CHODZI, DLATEGO KOSCIOL KATOLICKI JEST PRZECIW
      PONIEWAZ TAKI MALE DUSZYCZKI NIKOMU NIC NIE WINNE IDA DO PIEKLA?

TO SA TYLKO PYTANIA NIE STAWIAM TUTAJ ODPOWIEDZI, ZADAJCIE JE
      SOBIE SAMI, ALBO WASZYM KSIEDZOM

I JESZCZE :
      KREACJONISCI - ZEBY POWSTAL CZLOWIEK MUSIAL INGEROWAC BOG,
      EWOLUCJONISCI- SAMA EWOLUCJA WYTWORZYLA JEDNOSTKE MYSLACA

KLONOWANIE
      KK dla którego Bóg jest źródłem zasad moralnych i stworzycielem
      człowieka może dojść tylko do dwóch skrajnych wniosków:

Jeśli klon posiada świadomość samego siebie oznacza to, że
      podczas procesu klonowania została w sposób syntetyczny
      stworzona świadomość czyli Bóg nie istnieje, bądź też, że nie
      jest on stwórcą człowieka.
      Jeżeli klon nie posiada samoświadomości, oznacza to, że nie
      jest on istotą ludzką chociaż posiada ludzki organizm a zatem
      Bóg jest stworzycielem rodzaju ludzkiego.
      Dla KK łatwiejsza do zaakceptowania i wygodniejsza jest druga
      teza, która nie zaprzecza istnieniu Boga stwórcy. Jednocześnie
      popada on w dylemat czy należy klonować organizmy ludzkie czy
      też nie?
      NAUKOWCY SA POZBAWIENI TEGO DYLEMATU PATRZ EWOLUCJONIZM -
      WYTWORZENIE SWIADOMOSCI SAMOISTNIE (NIE PRZEZ BOGA)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SAMODZIELNIE MYSLACYCH

• Gość: Gosia Re:Longer ale się wyśiliłeś znowu ta sama głupota IP: *.elknet.pl 23.06.03, 22:02
        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec JEZELI POSIADASZ ARGUMENTY PRZECIWKO TO JE PODAJ IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:05
          JAK NA RAZIE TEGO NIE UCZYNILAS, JEZELI ZNASZ JAKIES TO DAWAJ
          • Gość: Gosia Re: Proszę o pytania. IP: *.elknet.pl 23.06.03, 22:09
            • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec DLACZEGO JESTES PRZECIWKO ABORCJI? IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:25
              PODAJ W KONCU JAKIS ARGUMENT, WYSIL SIE, A NIE PISZ BZDOR
              TYLKO!!
              • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec GO GO GOOOOOO....................SIA!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:28
                • Gość: AndyNY Re: GO GO GOOOOOO....................SIA!!!!!!!!! IP: *.ny325.east.verizon.net 23.06.03, 22:46
                  F............... U
                  • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec U2 IP: *.echostar.pl 24.06.03, 01:06
        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec W KTORYM MIEJSCU, GOGO GO...SIA IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:06
        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec WYSIL SWOJE ZWOJE ALBO NIE PISZ IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:07
          • Gość: Gosia Re: Longer IP: *.elknet.pl 23.06.03, 22:13
            Już wcześniej przyznałeś się że cierpisz na zanik mózgu więc po to są tobie
            potrzebne te zwoje.A tak poważnie .Proszę o pytanie.
            • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec PODAJ CHOCIAZ JEDEN SENSOWNY ARGUMENT PRZECIW ABORCJI IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:16
              JA ZA JUZ PODALEM I TO NIE JEDEN;-)
              • Gość: AndyNY Re: PODAJ CHOCIAZ JEDEN SENSOWNY ARGUMENT PRZECIW IP: *.ny325.east.verizon.net 23.06.03, 22:49
                Gość portalu: LONGERgierT(w)YCHkoniec napisał(a):

> JA ZA JUZ PODALEM I TO NIE JEDEN;-)
                Jasne takich kutasow jak ty trzeba bylo wyskrobac.
                • Gość: LONGERgierT(w)YCHk JAK? CO AZBEST CI MOZG PRZEZARL? IP: *.echostar.pl 23.06.03, 23:41
          • Gość: AndyNY [...] IP: *.ny325.east.verizon.net 23.06.03, 22:47
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec CZEKAM GOLOSLOWNA GOSIU I DARUJ SOBIE ARG. AD PERSONAM IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:09
          KTORYCH NAWET NIE POTRAFISZ UDOWODNIC!!!!!!!
          SAME PUSTOSLOWIE!!!
          • Gość: Gosia Re: Czekam na pytanie,Panie Longer IP: *.elknet.pl 23.06.03, 22:16
            • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec PODAJ CHOCIAZ JEDEN SENSOWNY ARGUMENT PRZECIW ABORCJI! IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:21
              JA SWOJE PODALEM TERAZ TY CHOCIAZ SIE ODNIES KONSTRUKTYWNIE DO
              MOICH
              • Gość: AndyNY Re: PODAJ CHOCIAZ JEDEN SENSOWNY ARGUMENT PRZECIW IP: *.ny325.east.verizon.net 23.06.03, 22:43

> JA SWOJE PODALEM TERAZ TY CHOCIAZ SIE ODNIES KONSTRUKTYWNIE
                DO
                > MOICH
                Panie "LONGER", czy w ten sposob dreagowuje Pan swoje
                kompleksy? Moze mini a nie longer?
                • Gość: MINIgierT(w)YCHk niech bedzie i tak MINI GIER-T(w)YCH koniec!!!!! IP: *.echostar.pl 23.06.03, 23:00
                  dziekuje za trafna sugestie;-)
              • Gość: loki Re: PODAJ CHOCIAZ JEDEN SENSOWNY ARGUMENT PRZECIW IP: *.interserv.net.pl / 192.168.2.* 24.06.03, 01:17
                Nie ma żadnych argumentów przeciw aborcji-to panaceum.
      • Gość: Krzys52 Czy Moglbys Wylozyc to samo na Obrazkach ? IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 22:11
        ..., gruszkach i jablkach, czy innych pomocach naukowych (?)
        Bo widzisz, my to wiemy i rozumiemy, ale wyglada mi na to, ze Ty ambitny gosc
        jestes i do kretynow usilujesz dotrzec... :)))
        .
        Pzdr.
        K.P.
        • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec OJ KRZYSIU NIESTETY MASZ RACJE;-) IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:20
      • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec PRZECIWNICY GDZIE JESTESCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.echostar.pl 23.06.03, 22:27
        ARGUMENTY PRZECIW ABORCJI
        POPROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        NIE UCIEKAJCIE!!!!!!!
        POKAZCIE SIE!!!!!!!!
        • Gość: Krzys52 Juz Zostali Ulozeni do Snu - po paciorkach sa, or IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 22:31
          ...oraz z raczkami na kolderkach :)))
          • Gość: Zaspany Re: Juz Zostali Ulozeni do Snu - po paciorkach sa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 22:59
            A dlaczego na kolderkach? Jak mi zimno to pod kolderka. Jak cieplo to wlaczam
            wentylator albo otwieram okno i rece na kolderce. I spie w skarpetkach. Nie ma
            nic gorszego niz przebudzanie sie z zimnymi nogami. A propos: co stosujecie na
            spocone nogi? Zeby nie smierdzialy? Nie moge sobie z tym poradzic ... Prosze.
    • Gość: aga WYŁYŻECZKUJ SIĘ kobieto BO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 21:56
      może to i lepiej, że nie będzie więcej takich pomyłek jak TY
      • Gość: Wojtek W tym jednym popieram aborcje! IP: *.189.203.62.dial.bluewin.ch 24.06.03, 00:49
        A te z lodki i LSD to nawet mine maja jak lyzeczka.
        • Gość: ANka Re: W tym jednym popieram aborcje! IP: *.ifn-magdeburg.de 24.06.03, 11:15
          Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> A te z lodki i LSD to nawet mine maja jak lyzeczka.
          NO wlasnie tylko o co? kogo? dlaczego? bo moze kobieta Bo
          to nie ta ktora Pan chcial wylyzeczkowac?
          I jaki szybki zwrot moralnosci.. Ja przynajmniej od razu
          jestem dwoista..Brawo...
          Obawiam sie tylko ze z postawy obywatelskiej dostanie Pan
          ´dwuje`
          Tak to jest z tym zamieszaniem - gina niewinni!!!!!
    • Gość: Krzys52 *** _ Link do Skarbnicy Dydaktycznej _ *** IP: *.proxy.aol.com 23.06.03, 22:28
      a w niej szczegolnie moja dyskusje z niejakim Janem - polecam
      .

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=4068028&a=4068028
      • Gość: chwast Propozycja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.03, 22:45
        A moze od razu przyznac obywatelstwo?
        Niech ludzie glosuja nogami.
      • Gość: Leszek Re: *** _ Link do Skarbnicy Dydaktycznej _ *** IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 23.06.03, 22:47
        To jest wybitny przyklad pychy i zadufania. Kumpel Kagana,
        gorliwy czytelnik "Nie". Coz, to wiele wyjasnia
      • Gość: Wojtek Re: *** _ Link do Skarbnicy Dydaktycznej _ *** IP: *.189.203.62.dial.bluewin.ch 24.06.03, 00:59
        A czym to ty sie chwalisz? Slownictwem, jakie opanowales czy tez
        twardoglowiem? Przypominasz mi Leppera: on sam ma kilka spraw w
        sadzie, m. in. o niesplacone dlugi ale sam najglosniej krzyczy
        "Lapac zlodzieja!".

Masz racje w jednym punkcie: gdyby aborcja byla dopuszczona, to
        moze byloby mniej intelygentuf podobnych do ciebie.
    • Gość: neo Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.net.uta.at 23.06.03, 22:45
      Taliban Klechistanu czuwa
      • Gość: . Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.student.pw.edu.pl 23.06.03, 22:49
        www.cpforlife.org/HTMLobj-2066/hardtruth.wmv
        • Gość: AndyNY Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.ny325.east.verizon.net 23.06.03, 22:52
          Wstd mi za Polske, nie dosc, ze zadza czrwone k..., to jeszcze
          podnosi leb ciemnogrod.
    • Gość: aps Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.swipnet.se 23.06.03, 23:18
      Plody Rolne, a niech sie skrobia, a co na to
      Papiez!!!!!!????????? I "UNIA"!!!!!!!???????
    • Gość: c.o. LPR = Sąd, Policja, Wojsko ??? IP: 130.37.34.* 23.06.03, 23:35
      LPR, do domu z tą chałturą !!!!
    • Gość: Wojtek Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.189.203.62.dial.bluewin.ch 24.06.03, 00:16
      Osoba ktora nawet nie potrafi sie odpowiednio zabezpieczyc,
      potrafi pisac tylko takie glupie komentarze.
      • Gość: !!! Re: andyny IP: 195.152.54.* 24.06.03, 00:53
        • Gość: !!! Re: andyny IP: 195.152.54.* 24.06.03, 00:57
          ups odruch bezwarunkowy

tu sie nie ma co wstydzic za polske (amerykanie morduja pracownikow klinik
          podalaja budynki) trzeba glosno i zdecydowanie, bez przemocy przeciwstawiac sie
          ciemnocie i edukowac
      • camrut CO ZA PRZENIKLIWY SAMOSAD! 24.06.03, 01:58
    • dziewczynka_z_zapalkami Re: Rozpoczynają się kontrole na statku 24.06.03, 01:04
      Proszę księdza, parafiane modlący się pod napisem "wypłyń na
      głębię" są nie tyle obrońcami życia, co obrońcami prawnego
      zakazu aborcji, a to niezupełnie to samo.
      • Gość: Krzys52 Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 01:25
        dziewczynka_z_zapalkami napisała:

> Proszę księdza, parafiane modlący się pod napisem "wypłyń na
        > głębię" są nie tyle obrońcami życia, co obrońcami prawnego
        > zakazu aborcji, a to niezupełnie to samo.
        ..
        Ty to wiesz, ja to wiem... ale nie licz na dotarcie do tego ksiedza czy
        towarzyszacych mu kretynow (takze na tym F., sa w zdecydowanej wiekszosci, vide
        Wojtek czy Leszek). Dla nich to jednak jest to samo.
        Tej wody w ich lepetynach co to zamieszana przez czarownikow odkrecic nie da
        sie. I to jest ta smutna rzeczywistosc. Zimna i mroczna, a wiec rozwaznie
        uzywaj zapalek.
        .
        K.P.
        • Gość: LeokadiaS Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.30.237.116.Dial1.Atlanta1.Level3.net 24.06.03, 01:42
          To tam sa same pierdoly-modlace sie....?
          nie znajdzie sie jakis "prawdziwy mezczyzna - czy kobieta" i nie wysadza tej
          plywajacej rzezni..?
          na co czekacie- wy niewyskrobki...?
          az tutejszy syf librunazzistowski wyskrobie was w nieco spoznionej aborcji=pt

EUTANAZJA!!!!!!!!!?

he!he!

leokadiaS
          • camrut Odpowiedzialabym na ten post, ale .... 24.06.03, 01:53
            Gość portalu: LeokadiaS napisał(a):

> To tam sa same pierdoly-modlace sie....?
            > nie znajdzie sie jakis "prawdziwy mezczyzna - czy kobieta" i nie wysadza
            tej
            > plywajacej rzezni..?
            > na co czekacie- wy niewyskrobki...?
            > az tutejszy syf librunazzistowski wyskrobie was w nieco spoznionej
            aborcji=pt
            >
            >
            > EUTANAZJA!!!!!!!!!?
            >
            > he!he!
            >
            > leokadiaS

PO PROSTU NIE MA NA CO. SMIAC NIE MA SIE TEZ Z CZEGO. PO PROSTU MARNY JEST.
        • camrut A CALY SWIAT JUZ PO OSWIECENIU:-)!!!! 24.06.03, 01:56
          TYLKO U NAS NADAL SREDNOWIECZE I CIEMNOGROD. POWINNI NAM Z UE DO TEGO DOPLACAC.
          IM WIEKSZA U NAS CIEMNOTA, TYM INNI NA NASZYM TLE LEPIEJ WYPADAJA.
          • Gość: Krzys52 Kretynow Oswieca Duch Swiety i Lampa Lukasiewicza IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 02:03
            ...i pewnie dlatego maja ciagle niedomytych nogow :)))
            • Gość: Bnadem Re: Kretynow Oswieca Duch Swiety i Lampa Lukasiew IP: *.crowley.pl 24.06.03, 02:46

> ...i pewnie dlatego maja ciagle niedomytych nogow :)))

Czy chodzi o "niedomyte nogi", analfabeto?
              • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec Re: Kretynow Oswieca Duch Swiety i Lampa Lukasiew IP: *.echostar.pl 24.06.03, 03:03
                Gość portalu: Bnadem napisał(a):

> Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                >
                > > ...i pewnie dlatego maja ciagle niedomytych nogow :)))
                >
                >
                > Czy chodzi o "niedomyte nogi", analfabeto?

NIE!!!!
                CHODZI WLASNIE O 'niedomytych nogow :)))'
                ;-)
                • Gość: Krzys52 Re: Kretynow Oswieca Duch Swiety i Lampa Lukasiew IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 03:26

> Gość portalu: Bnadem napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                  > >
                  > > > ...i pewnie dlatego maja ciagle niedomytych nogow :)))
                  > >
                  > >
                  > > Czy chodzi o "niedomyte nogi", analfabeto?
                  >
                  > NIE!!!!
                  > CHODZI WLASNIE O 'niedomytych nogow :)))'
                  > ;-)
                  .
                  ::
                  Pewnie ten kretyn Bnadem to jakis esteta (moze z Krakowa, w dodatku) i zyczylby
                  sobie by o jego brudnych nogach pisywac bardziej elegancko, czyli gramatycznie,
                  na ten przyklad (?)
                  Wiesz, oni maja fantazje: dziurawe portki, sloma z lapci ale czapka obowiazkowo
                  z piorkiem. Co do niedomytych nogow - nie wypowiem sie juz wiecej :))
              • Gość: camrut W IMIE MECZENSTWA!!!! IP: *.echostar.pl 24.06.03, 03:56
                Przeciwnikow aborcji cechuje wiele rzeczy, m.in. uznanie zygoty
                za pelnowartosciowego czlowieka, przekonaie o nadrzednosci praw
                boskich nad ludzkimi roztrzygajacymi wszystkie kwestie moralne
                na ziemi, a przde wszystkim wiara w wyznawane przez siebie
                wartosci, ktore obliguja do zachowania okreslonych postaw;

W Polskich warunkach te charakterystyczne zmiennosci zostaja
                zawezone w drastyczny sposob, sprowadzajac sie do
                nieoddzielnosci aktu seksualnego zblizenia od prokreacji ( az
                roi sie od wypowiedzi wsrod zwolennikow typu - jak daje dupy na
                kazdym rogu , to niech ma; tych gwaltow to nie az tak duzo...a
                nawet jak sie zdarzy to niech donosi i odda do adopcji - jakby
                przezywany 9 miesieczny stres w czasie donoszenia niechcianej,
                znienawidzonej ciazy pozostawal bez wplywu na rozwoj plodu,
                pozniejsze zycie dziecka, matki jak i wzajemne relacje pomiedzy
                nimi ...)

Konsekwentna arogancja w odniesieniu do tragedii jaka niesie
                dla kobiety aborcja, ale i w takim samym stopniu niechciana
                ciaza. Kompletne pominiecie podmiotowosci kobiety, ktora nie
                moze decydowac swiadomie o zajsciu w ciaze; traktowanie jej
                wrecz w sposob przedmiotowy. Przymus 'rodzenia' jako srodek na
                zlepienie dziurawej faryzejskiem moralnosci;

Kaleczenie zycia kobiety w imie ratowania zygoty przy bardzo
                czestym opowiedzeniem sie za KARA SMIERCI (SIC!)

W koncu calkowity brak kultury osobistej, ktory wraz z
                nagminnie pojawiajaca sie nieudacznoscia w argumentowaniu
                swoich pogladow sprowadza sie do prowadzenia rozmowy na
                poziomie ad personam; rzucania na forum zdan pojedynczo-
                zlozonych sprowadzajacych sie do holistycznych nieprawd;

no i przekonanie o wyzszosci moralnej nad innymi, co wraz z
                niewzruszona wiara w ten absurd prowadzi do narzucania
                ludziom 'jedynie slusznej prawdy' - czy im sie to podoba , czy
                nie;

na swiecie kwestie nieroztrzygalne moralnie pozostawia sie do
                osobistego rozwazania w uznaniu prawa do samodecydowania i
                samostanowienia o wlasnym losie - dlatego wiekszosc panstw
                dopuszcza aborcje, w naszym panstwie, ci 'nadludzie' uznaja
                narod za niezdolny do podejmowania slusznych decyzji, dlatego
                jako wylaczni posiadacze 'jedynej prawdy' czuja sie
                zobligowani do uszczesliwiania na sile.

Mysle, ze przydalby sie jeszcze jakis meczennik. To zawsze
                umacnia wspolwyznawcow o slusznosci ich pogladow. Mamy juz
                oddzialy tych samych twarzy przenoszace sie z miejsca na
                miejsce i robiace sztuczny tlum; no oczywiscie + oszolomiony
                okoliczny folklor; niestety nie zanosi sie na to, by w trakcie
                wywolywanych przez nich zamieszek ucierpial jakis rosly
                wygolony mlodzian w dresie; co najwyzej mozemy spodziewac sie
                jakiegos ataku serca, albo zawalu zwalajacego z nog staruszka
                czy staruszke; ale to malo spektakularne, i w zasadzie lud
                moglby to sobie wytlumaczyc w odwolaniu to wyzszych prawd , na
                zasadzie bog tak chcial.
                Trzeba czegos, co by obrazowo dotarlo do nieprzywyklych do
                myslenia umyslow, odbierajacych tylko bodzce zbudowane z
                symboli...a niech sie ktos z nich wysadzi, albo podpali;
                wlasciwie forma dowolna, byle widowiskowo i zeby bylo wiadomo,
                ze to w obronie zygoty. W imie meczenstwa!!!
                Moze wtedy sami sie wykoncza.
                • Gość: jonka CZYJEGO MECZENSTWA ? IP: 213.25.31.* 24.06.03, 10:06
                  Zgadzam się ze wszystkim co napisał camrut, chcę tylko przypomnieć, że ludzie
                  najbardziej opowiadajacy się przeciwko aborcji rownocześnie dezawuują
                  wychowanie seksualne ("demoralizacja młodzieży", "uczenie do życia w grzechu"
                  itp.) oraz środki antykoncepcyjne (w tym takze prezerwatywę, chociaż ona w
                  ogóle nie dopuszcza do zapłodnienia).
                  I mała uwaga dotycząca męczeństwa: zauważmy, że ci ludzie nie mają zamiaru
                  specjalnie poswięcać SIBIE. To nie jest lekarz, Młody Wszechpolak czy członek
                  Kółka Różańcowego, który nosi ciążę z gwałtu; to nie on traci zdrowie czy
                  ryzykuje życie podczas ciąży i porodu, to nie on zastanawia się skąd wziąć na
                  mleko i zeszyt dla -ntego dziecka.
                  I proszę nie pisać, ze w przypadku gwałtu, nieuleczalnej choroby płodu czy
                  zagrozenia dla zdrowia dziecka aborcja jest dozwolona. Dozwolona przez prawo
                  jest, ale często nie jest wykonywana.
                • Gość: Krzys52 Okolicznosciowy Suplement - Link tym razem IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 17:03

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=6633044&a=6637619
      • Gość: zdenek.kl Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.torun.dialup.inetia.pl 24.06.03, 02:38
        dziewczynka_z_zapalkami napisała:

> Proszę księdza, parafiane modlący się pod napisem "wypłyń na
        > głębię" są nie tyle obrońcami życia, co obrońcami prawnego
        > zakazu aborcji, a to niezupełnie to samo.

Mniejsza z tym. Ważniejsze, że przeciwników prawnego zakazu aborcji bezmyślnie
        utożsamia się u nas z jej zwolennikami. A to już na pewno nie jest to samo.
    • Gość: x Robak Mam w nosie aborcje IP: *.piast.ds.polsl.gliwice.pl 24.06.03, 03:53
      Powinni zrobic przy okazji jakis teleturniej gdzie feministki beda sie napi...lac z katoliczkami. Ale bylaby ogladalnosc.
    • Gość: camrut W IMIE MECZENSTWA!!!! IP: *.echostar.pl 24.06.03, 03:58

Przeciwnikow aborcji cechuje wiele rzeczy, m.in. uznanie zygoty
      za pelnowartosciowego czlowieka, przekonaie o nadrzednosci praw
      boskich nad ludzkimi roztrzygajacymi wszystkie kwestie moralne
      na ziemi, a przde wszystkim wiara w wyznawane przez siebie
      wartosci, ktore obliguja do zachowania okreslonych postaw;

W Polskich warunkach te charakterystyczne zmiennosci zostaja
      zawezone w drastyczny sposob, sprowadzajac sie do
      nieoddzielnosci aktu seksualnego zblizenia od prokreacji ( az
      roi sie od wypowiedzi wsrod zwolennikow typu - jak daje dupy na
      kazdym rogu , to niech ma; tych gwaltow to nie az tak duzo...a
      nawet jak sie zdarzy to niech donosi i odda do adopcji - jakby
      przezywany 9 miesieczny stres w czasie donoszenia niechcianej,
      znienawidzonej ciazy pozostawal bez wplywu na rozwoj plodu,
      pozniejsze zycie dziecka, matki jak i wzajemne relacje pomiedzy
      nimi ...)

Konsekwentna arogancja w odniesieniu do tragedii jaka niesie
      dla kobiety aborcja, ale i w takim samym stopniu niechciana
      ciaza. Kompletne pominiecie podmiotowosci kobiety, ktora nie
      moze decydowac swiadomie o zajsciu w ciaze; traktowanie jej
      wrecz w sposob przedmiotowy. Przymus 'rodzenia' jako srodek na
      zlepienie dziurawej faryzejskiem moralnosci;

Kaleczenie zycia kobiety w imie ratowania zygoty przy bardzo
      czestym opowiedzeniem sie za KARA SMIERCI (SIC!)

W koncu calkowity brak kultury osobistej, ktory wraz z
      nagminnie pojawiajaca sie nieudacznoscia w argumentowaniu
      swoich pogladow sprowadza sie do prowadzenia rozmowy na
      poziomie ad personam; rzucania na forum zdan pojedynczo-
      zlozonych sprowadzajacych sie do holistycznych nieprawd;

no i przekonanie o wyzszosci moralnej nad innymi, co wraz z
      niewzruszona wiara w ten absurd prowadzi do narzucania
      ludziom 'jedynie slusznej prawdy' - czy im sie to podoba , czy
      nie;

na swiecie kwestie nieroztrzygalne moralnie pozostawia sie do
      osobistego rozwazania w uznaniu prawa do samodecydowania i
      samostanowienia o wlasnym losie - dlatego wiekszosc panstw
      dopuszcza aborcje, w naszym panstwie, ci 'nadludzie' uznaja
      narod za niezdolny do podejmowania slusznych decyzji, dlatego
      jako wylaczni posiadacze 'jedynej prawdy' czuja sie
      zobligowani do uszczesliwiania na sile.

Mysle, ze przydalby sie jeszcze jakis meczennik. To zawsze
      umacnia wspolwyznawcow o slusznosci ich pogladow. Mamy juz
      oddzialy tych samych twarzy przenoszace sie z miejsca na
      miejsce i robiace sztuczny tlum; no oczywiscie + oszolomiony
      okoliczny folklor; niestety nie zanosi sie na to, by w trakcie
      wywolywanych przez nich zamieszek ucierpial jakis rosly
      wygolony mlodzian w dresie; co najwyzej mozemy spodziewac sie
      jakiegos ataku serca, albo zawalu zwalajacego z nog staruszka
      czy staruszke; ale to malo spektakularne, i w zasadzie lud
      moglby to sobie wytlumaczyc w odwolaniu to wyzszych prawd , na
      zasadzie bog tak chcial.
      Trzeba czegos, co by obrazowo dotarlo do nieprzywyklych do
      myslenia umyslow, odbierajacych tylko bodzce zbudowane z
      symboli...a niech sie ktos z nich wysadzi, albo podpali;
      wlasciwie forma dowolna, byle widowiskowo i zeby bylo wiadomo,
      ze to w obronie zygoty. W imie meczenstwa!!!
      Moze wtedy sami sie wykoncza.

• Gość: Krzys52 Istotnych Zwiazkow Przyczynowych - Sugestii Kilka IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 05:46
        ....Droga Camrut,
        pozwol, ze dorzuce kilka merytorycznych spostrzezen – choc nie moich, tym
        razem. Otoz jeden z mych ulubionych wspolczesnych publicystow politycznych, Jan
        Maltecki, blisko 10 lat temu, zauwaza co nastepuje:____
        ____Ludy cywilizowane od dzikich mozna odrozniac rozmaicie. Niektorzy sadza, ze
        wazne sa czynniki obiektywne, stopien urbanizacji, rozwoj narzedzi, ubior czy
        formy wladzy. Spore znaczenie maja jednak nieuchwytne czynniki kultury
        duchowej. Sadze, ze tak naprawde czlowieka cywilizowanego od dzikusa odroznia
        umiejetnosc logicznego myslenia, ktore uznac mozna za przeciwienstwo myslenia
        mityczno-magicznego. W mysleniu magicznym wszystko moze(!) sie zdarzyc i nic
        nie musi(!) sie zdarzyc. W mysleniu logicznym – mowiac najkrocej – dwa plus dwa
        musi byc cztery i nie moze byc inaczej. Jest to myslenie swiadome koniecznosci
        ograniczen i praw obiektywnych. Grecy, ktorzy dopiero w czasach Arystotelesa
        sformalizowali logike nie uwazali jej za wynalazek, ale za odkrycie. Prawa
        logiki uznano wtedy za dzialajace z sila praw przyrody, niezalezne od naszych
        checi i ocen. (...)
        ....Z wiedza o prawach logiki czlowiek sie nie rodzi, musi sie tych praw
        nauczyc. Wtedy dopiero staje sie czlowiekiem cywilizowanym w pelnym tego slowa
        znaczeniu: umie myslec i mowic logicznie. Zgodnie z tym kryterium, podzial na
        ludy dzikie i cywilizowane nie przebiega wzdluz granic geograficznych czy
        podzialow historycznych. (...)
        ....Wsrod nas nadal sa ci, ktorzy mysla logicznie i ci, ktorzy mysla magicznie
        na wzor ludow pierwotnych. Gdy spotykamy nieznajomego, czesto wiele czasu
        zajmuje nam ustalenie faktu, ze rozmawiamy z osobnikiem umyslowo dzikim, nie
        znajacym elementarnych sylogizmow, wierzacym w cuda, nie wiedzacym, ze dwa
        zdania sprzeczne nie moga byc zarazem prawdziwe, albo ze sadow normatywnych nie
        mozna oceniac w kategoriach prawdy i falszu,itp. Osobnicy ci mowia chetnie o
        wierze i intencjach a nie o faktach, popieraja cos i zwalczaja jednoczesnie,
        mowa ich jest belkotliwa a mysl metna. Takich dzikich ci u nas dostatek. Nie sa
        latwi do rozpoznania. Nie biegaja w trawiastych spodniczkach. Przeciwnie,
        przyodziani w modne uniformy wygladaja na cywilizowanych, dopoki nie zaczna
        mowic lub pisac.
        ....Ich mnogosc w naszym kraju jest zrozumiala. Proby wprowadzenia logiki do
        umyslow polskich maja krotka i malo efektywna historie. Wiekszosc naszych
        ziomkow nigdy nie styka sie z ta dziedzina wiedzy. Cechy umyslowe rodakow nie
        znajacych logiki dostrzegl wyraziscie Tadeusz Kotarbinski. W szkicu “Zadania
        swoiste logiki szkolnej” pisze on: “ Czlowiek niewyrobiony logicznie ma
        sklonnosc do chaotycznego myslenia i mowienia, gubi sie w plataninie zagadnien
        zle postawionych, nie odroznia bliskich ale roznych problemow, bo nie odroznia
        wieloznacznych i bliskoznacznych slow, operuje terminami o zakresach
        nieokreslonych i znaczeniach niewyraznych, placze wzajem rozne stosunki, urabia
        klasyfikacje wedle kilku na raz punktow widzenia”
        ....Podobienstwo tej charakterystyki do przejawow pracy umyslowej rozmaitych
        naszych rodakow, z liderami wlacznie, jest uderzajace. Kotarbinski nadaremno
        domagal sie – przed wojna i po wojnie – powszechnego wprowadzenia logiki chocby
        do szkol srednich. Opor jest jednak skuteczny. Potega tego oporu ma swoje
        przynajmniej dwa zrodla w kulturze polskiej.
        ....Po pierwsze, dominujaca u nas forma religijnosci wyklucza logiczne
        myslenie. Kler wie o tym i choc sam stosuje rozum do duszpasterstwa, to nie
        lubi gdy owce zaczynaja myslec. Rozmaite dochodowe pielgrzymki, kulty obrazow i
        miejsc swietych, odpusty i procesje nie mialyby szans powodzenia wsrod ludu
        logicznie myslacego. Kler propagujac slepa, emocjonalna wiare prostaczkow
        szerzy zarazem pogarde dla rozumu jako zrodla waatpliwosci. Niechec do myslenia
        logicznego udziela sie zreszta takze niektorym duchownuym, ktorzy – choc
        wyksztalceni – mowia i mysla jak ich owieczki.
        ....Drugim filarem polskiej pogardy dla logiki jest tradycja historyczna.
        Opiera sie ona na kulcie czynow szalonych a nie rozumnych i rozwaznych.
        Wystarczy zajrzec do podrecznikow historii czy literatury historycznej, aby
        dostrzec ze polscy uczeni, inzynierowie, wynalazcy, filozofowie stoja w cieniu
        przedziwnych postaci, ktorych wspolna cecha jest to, ze dobrze chcieli ale nie
        umieli myslec i dzialac skutecznie. Idiotyczne haslo tych bohaterow: “chciec to
        moc” nie budzi wsrod rodakow politowania ale nabozne uznanie. Oczywiscie
        ludziom nie umiejacym myslec logicznie z reguly nic sie nie udaje. To takze nie
        jest przeszkoda dla kultu. Wiele cokolow w kraju okupuja pomniki nieudacznikow
        i sprawcow klesk, przy czym jawnie glupi sprawcy klesk wiekszych ciesza sie
        wiekszym uznaniem niz jawnie glupi sprawcy klesk mniejszych. Tak nastawiona
        edukacja historyczna wydobywa z przeszlosci wzorce osobowe bohaterow o “sercach
        goracych” i o czole nie skazonym mysleniem. Powszechnie znane wzorce polskich
        myslicieli i medrcow to chyba Stanczyk i Zagloba – obaj pelniacy zarazem role
        blaznow. Ta rola dziwnie zrosla sie z losami wielu naszych intelektualistow
        czujacych sie tu niekiedy dosc obco. Nie smakuje im powszechny nasz napoj
        firmowy: koktajl wiary w cuda i sprawcza moc checi, pogardy dla logiki wraz z
        kultem glupoty ikleski. Nie wszyscy wiedza, ze aby przezyc w tym srodowisku
        trzeba czasem cos wypic. Wtedy osiaga sie poziom umyslowy naszych historycznych
        bohaterow.
        ..
        JAN MALTECKI
        .
        PS...Wyobraz sobie, Camrut, ze musialem wynajdywac niniejszy tekst w moich
        fajlach, gdyz jak na zlosc wyszukiwarka przestala dzialac (mam na F.
        Aktualnosci gdzies zamieszczony juz ten tekst).
        • Gość: camrut Re: Istotnych Zwiazkow Przyczynowych - Sugestii K IP: *.echostar.pl 24.06.03, 06:09
          Dzieki Krzys, ty marku nocny:-)!!! ktora tam u Ciebie godzina?!
          Tekst bardzo przypadl mi do gustu, tym bardziej, im blizej mu
          do mojego rozumienia spraw. Kotarbinskiego pamietam z dwoch lat
          logiki:-) ale JAn Matlecki ma wieksza lekkosc w wyrazaniu
          mysli, jak widze; dlatego postaram sie nadrobic zaleglosci w
          lekturze. Wyobraz sobie,ze 'uchowalo' sie forum 'przeciwnikow'
          aborcji pod komentarzem Piotra Pacewicza, gdzie w
          konciku 'wzajemnej adoracji' wymieniaja niezagrozone poglady.
          Oczywiscie pozwolilam sobie zmacic spokoj ich 'dusz':-).
          Z luboscia spotkam tam Ciebie:-)!
          pozdrawiam!!!!!!!
    • Gość: LONGERgierT(w)YCHkoniec ZABOJSTWO ZYGOTY NIE JEST MORDERSTWEM IP: *.echostar.pl 24.06.03, 05:50
      ZABOJSTWO ZYGOTY NIE JEST MORDERSTWEM

Argumenty przeciwnikow aborcji:

1) jeżeli życie człowieka zaczyna się w momencie poczęcia - to
      aborcja jest
      zabiciem człowieka

2) zabojstwo zygoty jest morderstwem

3) nie można zabijac zygoty tylko dlatego, ze ona tego nie
      czuje, bo wtedy można by bezbolesnie zabic każdego czlowieka

1)niewatpliwie zycie człowieka zaczyna się od momentu poczecia.
      Jednakze nie można postawic znaku rownosci pomiedzy poczatkiem
      zycia czlowieka a czlowiekiem sensu stricto.
      Gasienica nie jest motylem, zygota nie jest czlowiekiem.
      Przeciez do bycia czlowiekiem potrzeba czegos wiecej niż
      komorki i ‘ludzkiego’ kodu genetycznego.
      Czlowiek :
      - mysli
      - czuje
      - posiada centralny osrodek nerwowy
      Jest w stanie odczuwac nie tylko fizyczny, ale również
      psychiczny bol, czy zygota rowniez? Oczywiście, ze nie ponieważ
      nie wyksztalcila jeszcze nawet nerwow zdolnych odbierac bodzce
      z zewnatrz.
      Jeżeli zygota nie jest czlowiekiem to jej zabicie nie jest
      zabiciem czlowieka, jest tylko zabiciem zygoty. Wiec:
      2)zabicie zygoty nie jest morderstwem . Patrz powyzej.
      3)Taki czlowiek posiada mozliwosc odczuwania, a zarodek nie.
      Nawet gdybysmy chcieli to zarodek tego nie poczuje ponieważ nie
      jest w stanie na tym etapie rozwoju.
      Dlatego powinno dokonywac się aborcji na jak najwczesniejszych
      zarodkach, wtedy powyzsze dylematy odpadaja np. tak jak w
      Holandii do 45 dnia.

Problem aborcji jest moralnie nierostrzygniety i w najblizszym
      czasie nierostrzygalnym. W krajach rozwinietych decyzje
      dotyczace problemow moralnych - nierostrzygnietych
      jednoznacznie pozostawia się w gestii jednostki. I kazda
      jednostka rozstrzyga ten dylemat w sobie, dla niektórych kk
      może być w tych kwestiach pomocny i tutaj widzialbym jego role.
      Niech się zajmie swoimi wyznawcami a innych zostawi ich
      sumieniom lub sadowi ostatecznemu ;-).

• Gość: Ed Re: Czy bez egzorcysty to ma sens??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 05:52
      Nie wiem, co tm znajdą. I na prawdę mnie nie obchodzi. Mam tylko jedne
      pytanie. Czy ci wszyscy tak przejęci równie skrupulatnie sprawdzali statki z
      kontrabandą (wykorzystującą dziwne luki prawne) w latach 90-tych. Co? Nie było
      interesu?

III RP Prawem stoi i opiera się na konstytucji ;o(((
      • Gość: camrut Re: Czy bez egzorcysty to ma sens??? IP: *.echostar.pl 24.06.03, 06:25
        jeden egzorcysta stanowczo nie wystarczy.Potrzeba srednio po
        jednym na kazda Holenderke:-)!!!
        A jesli dodamy do tego feministki....
    • Gość: Marian.503. Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: 213.17.235.* 24.06.03, 06:26
      Młodziż wszech polska ma pozwolenie od watykanu zaglądanie i
      kontrolowanie kobietą w krocze obelrzywe poniżanie.To jest
      kwestja czsu kiedy ta chołota będzie mordować ludzi aklerpowie że
      to robią w imie boga.Takie mamy chore prawo jaki chory ŻĄD
      już to przerabialśmy kidyś.Jak hitler zakładał.HITLER JUGIEN.
      Pierw były okszyki żucanie czym się da a potem mordow2anie. A
      Miler i organa władzy milczy.Jak kler okrada Państwo i wprowadza
      teroryzm.I farzyzm. LUDZIE OBUŻCIE SIĘ.....

• Gość: Facet dlaczego faceci? IP: 213.77.14.* 24.06.03, 07:15
      Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na jeden fakt. Największą grupę
      przeciwników "Langenortu", stanowią faceci. Dziwi mnie, że to
      oni wypowiadją się najgłośniej o rzeczach, które ich nie
      dotyczą. A ta cała młodzież wszechpolska, to przecież grupa
      wygolonych kolesi, którzy robią najwięcej szumu. Podsumowując
      mam prostą radę: Panowie, zajmijcie się polowaniami i piciem
      piwa, a sprawy dotyczące kobiet pozostawcie im samym.
      • Gość: Facet2 Re: dlaczego faceci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 07:23
        Nie pozostaje mi nic innego jak poprzec slowa przedmowcy, chociaz z jednym
        zastrzezeniem.
        Otoz uwazam, ze kazdy facet, ktory zaczyna sie wypowiadac jakim to wielkim
        morderstwem jest przerywanie ciazy, i ze jest to sprawa nie tylko kobiet
        powinien poddac sie dobrowolnej sterylizacji (kastracji) i dodatkowo wziac na
        wychownie przynajmniej dwojke dzieci niechcianych (czyt nieusunietych lub
        niewyskrobanych) a na nastepna dwojke co miesiac wplacac min 1000 zl.
        • Gość: !!! Re: dlaczego faceci? IP: 195.152.54.* 24.06.03, 07:31
          i tu powstaje problem , niestarczy na piwo a tylkoprzy piwie i z daleka od tych
          cholernych bachorow, brudnych pieluch najlepiej sie politykuje
      • Gość: Krzys52 dlaczego faceci? Takze z tego powodu, iz IP: *.proxy.aol.com 24.06.03, 07:40
        umysl mezczyzny jest znacznie podatniejszy na indoktrynacje a ponadto zazwyczaj
        prosty jak gwozdz. Oczywiscie nie ma tez nic prostszego, latwiejszego i
        bardziej oczywistego dla mezczyzny jak bycie w ciazy i rodzenie. On to wszystko
        wie i ma w malym palcu.
        To tak z grubsza i na marginesie :))
        .
        Pzdr.
        K.P.
        .

Gość portalu: Facet napisał(a):

> Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na jeden fakt. Największą grupę
        > przeciwników "Langenortu", stanowią faceci. Dziwi mnie, że to
        > oni wypowiadją się najgłośniej o rzeczach, które ich nie
        > dotyczą. A ta cała młodzież wszechpolska, to przecież grupa
        > wygolonych kolesi, którzy robią najwięcej szumu. Podsumowując
        > mam prostą radę: Panowie, zajmijcie się polowaniami i piciem
        > piwa, a sprawy dotyczące kobiet pozostawcie im samym.
    • Gość: Caggann Rozpoczynają się kontrole na statku 'Langenor" IP: *.lib.latrobe.edu.au 24.06.03, 07:37
      Jak widac w Polsce tzw. violent crimes (przestepstwa z uzyciem przemocy) nie
      wystepuja, stad polska policja ma czas na kontrole statku szpitalnego, ktory
      przyplynal do polski aby pomoc Polkom...
      • Gość: Mailman Re: Rozpoczynają się kontrole na statku 'Langenor IP: *.centrala.kbsa / 10.1.13.* 24.06.03, 09:11
        Zastanawiające jest że uważamy się za ludzi inteligentnych a
        pokazujemy się publicznie jako jeden wielki ciemnogród... Ludzie
        protestujący w porcie to głównie staruszkowie, których "temat"
        już nie dotyczy i łyse gówniarstwo z których większość na
        oświadczenie swojej kobiety iż jest w ciąży powiedziała by
        zapewne "...to juz twój problem..." I wielcy zbawcy Polaków z
        LPR-u... Szkoda że ich rodzice nie byli wyedukowani
        seksualnie... może było by mniej oszołomów i idiotów. Jak na
        nich patrzę to mi się cofa... Ludzie, przejżyjcie na oczy. W
        kraju wolnych ludzi w jakim podobno żyjemy grupa ludzi uzurpuje
        sobie prawo do decydowania za innych. Grupa ta to ludzie którzy
        już sami nie mogą. Ile jeszcze potrzeba tragedii rodzinnych???
        Kiedy najgłośniej krzyczący zaczną opiekować się porzuconymi
        dziećmi, kiedy wreszcie księża zamiast budować kolejne okazałe
        kościoły z gigantycznym zapleczem i obowiązkowymi garażami na
        luksusowe samochody, zaczną budować mniej okazałe kościoły z
        sierocińcami na zapleczu??? I jeszcze jedno... skoro życie
        zaczyna się w chwili poczęcia... to który z księży odprawił mszę
        i pochówek kiedy kobieta poroni ... powiedzmy w 3 miesiącu?
        Zgodnie z tym co mówią hierarchowie kościelni to przecież już
        życie... i to od 3 miesięcy... A sądzę że w takim przypadku
        żaden ksiądz nie stanie na wysokości zadania... no może jak się
        mu zapłaci kupę szmalu.... Taka rzeczywisość... smutna ale
        prawdziwa. Sam jestem katolikiem, ale po tym jak załatwiałem lub
        pomagałem załatwiaś ślubi i chrzty i przekonałem się jak księża
        potrafią wyłudzać... tak tak, WYŁUDZAĆ pieniądze... to straciłem
        wiarę, nie w Boga, tylko w tych ludzi którzy się nazywają
        Sługami Bożymi. Niewątpię że wśród tego środowiska są księża z
        prawdziwego powołania (sam znam wprawdzie jedynie dwóch) ale
        reszta zrobiła im krecią robotę i gadanie że społeczeństwo
        odwraca się od kościoła nie ma sensu... Sami sobie winni...
      • Gość: siwa Re: Rozpoczynają się kontrole na statku 'Langenor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.03, 09:17
        Nie mam zamiaru dyskutować o aborcji - nie jest ani dobra ani
        zła. po prostu jest jeszcze jednym wynalazkiem ludzkości jak
        penicylina i bomba atomowa. pragnę jednak zwrocic uwage na inna
        strone calej tej "zawieruchy" - na kase!!!.
        troche tu powyliczam:
        1. srodki antykoncepyjne sa drogie 100% - dostaje panstwo
        a trzeba je kupowac co miesiac - moze zatem nie jesc?
        2. zabieg u zakonspirowanego ginekologa jest drogi - dostaje
        ginekolog
        3. chrzciny tez sa drogie - dostaje ksiadz "co laska"

i wszyscy sie dziwia, ze jest tak jak jest
        przeciez to istna rzeka pieniedzy - tylko niestety nie dla nas
        kobiet

biednym wiatr w oczy, noz w plecy i c....j w d....e
    • Gość: LZ A wyobraźcie sobie taką sytuację: IP: *.interkom.pl / 192.168.93.* / *.interkom.pl 24.06.03, 09:13
      do portu w Rotterdamie wpływa polski statek z przenośną kaplicą w
      kontenerze - kapitan tłumaczy w porcie że silnik mu się popsuł
      więc musiał zawinąć: tymczasem głośno namawia się do udziału w
      różańcach, mszach, zwołuje ludzi, robi sensację, rozdaje
      relikwie, interweniuje w holenderskiej prokuraturze itp. Toż
      byłaby Polska uznana za szczyt debilizmu, pariasa Europy, wstyd
      ludzkości, bezczelnego intruza, nachalnego i durnego propagatora
      chorych idei i w ogóle byłby wstyd na całą planetę.

A teraz wykażcie mi RÓŻNICĘ!!!!!: przecież tu też kwestia wyboru,
      nawet znacznie mniej kontrowersyjnego, i uzewnętrznianie pewnego
      przesłania.

Proszę o rzeczowe argumenty.
      • Gość: JZ Re: A wyobraźcie sobie taką sytuację: IP: 146.21.1.* 24.06.03, 13:26
        Gość portalu: LZ napisał(a):
        > do portu w Rotterdamie wpływa polski statek z przenośną kaplicą w
        [...]
        > A teraz wykażcie mi RÓŻNICĘ!!!!!: przecież tu też kwestia wyboru,
        > nawet znacznie mniej kontrowersyjnego, i uzewnętrznianie pewnego
        > przesłania.
        - Nikt z tego powodu nie obrzucalby sie jajkami
        - Nikomu nie grozono by sfilmowaniem wejscia na poklad statku zelem zlozenia
        donosu w prokuraturze o przestepstwie oraz upublicznienia twarzy
        _ prwdopodobnie by nikt nie przyszedl bo kosciolow w Holandii jest wiele,
        wszystkie i sa otwarte jesli tylko sa chetni.

Innymi slowy:
        Nikt Nikomu w Holandii:
        nie zabrania sie modlic
        nie zabrania dokonywac aborcji
        nie zabrania prostytuowac sie
        nie zabrania posiadac i brac srodkow odurzajacych w maloszkodliwych ilosciach
        nie zabrania eutanazji
        nie NAKAZUJE sie modlic
        nie NAKAZUJE dokonywac aborcji
        nie NAKAZUJE prostytuowac sie
        nie NAKAZUJE posiadac i brac srodkow odurzajacych w maloszkodliwych ilosciach
        nie NAKAZUJE NIKOMU eutanazji

czyli tzw. WOLNY wybor... pod warunkiem ze nie gozisz lun

> Proszę o rzeczowe argumenty.
        mam nadzieje ze je dostales.

JZ

• Gość: Monika D. Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: 212.160.91.* 24.06.03, 09:24
      Uważam, że właśnie dokładnie pokazujemy po pierwsze ile kobieta
      ma u nas w kraju do powiedzenia, a po drugie jak silnie
      rozwinęła się demokracja. W naszym zacofanym kraju najwięcej do
      powiedzenia mają starsze panie i mężczyźni(których aborcja wcale
      nie dotyczy!). Czy kobieta nie może sama decydować o swoim
      własnym ciele?.... Uważam, że tak wielkie poruszenie (w
      negatywnym znaczeniu tego słowa)wpłynięciem statku Langenort
      świadczy tylko o trwającej nadal w polsce EPOCE ŚREDNIOWIECZA
    • Gość: Stan Re: Rozpoczynają się kontrole na statku IP: *.speed.planet.nl 24.06.03, 09:51
      Albowiem wiadomym jest, ze Bog wynalazl piorun ab byl przydatny
      piorunochron, podobnie z tabletka,nasze wynalazki leza, chcesz
      urochomic to najpierw podatek, z czego, pracy brak, postepu brak
      ale niezle sie poczyna czy wciaga na czlonka z prawa czy z lewa,
      taki kraj, zacofany kraj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka