Dodaj do ulubionych

Hej! Chłopcy, bagnet na broń!

31.07.07, 23:53
powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/hej_chlopcy.htmNajsłynniejsza.....
Obserwuj wątek
    • dr.krisk Przestań.... 31.07.07, 23:55
      Nie śpiewa się na cmentarzu.
      • off_nick Re: Przestań.... 31.07.07, 23:59
        dr.krisk napisał:

> Nie śpiewa się na cmentarzu.

===============================================================================
        ale pomilczeć można:

powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/hej_chlopcy.htm
        • dr.krisk Tak. 01.08.07, 00:02
          off_nick napisała:

> ale pomilczeć można:
          Nawet trzeba. I wyciągnąć wnioski.
          Visy nie wystarczą na Tygrysy.
      • kkiiiko Rocznica Powstania Warszawskiego! 31.07.07, 23:59
        Piękna pieśń i warta przypomnienia...
        powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/hej_chlopcy.htm
        • joannabarska Re: Rocznica Powstania Warszawskiego! 01.08.07, 00:06
          Spiewało sie w harcerstwie PRL, wbrew temu, co wielu twierdzi (że nie).
          • dr.krisk Tak - sam dziarsko wyśpiewywałem te strofy.... 01.08.07, 00:09
            Nauczył nas ich nasz drużynowy, potem członek Komitetu Wojewódzkiego, a potem
            jeszcze.. ale to długa historia. I skomplikowana, jak większość historii w
            Polsce.
            Zastanawiałem się zawsze jak z tego Visa (pistolet 9 mm) ustrzelić Tygrysa
            (taki wielki czołg). Do dziś wydaje mi sie to niemożliwe.
            • kkiiiko Warszawskie dzieci..... 01.08.07, 00:31
              www.wrzuta.pl/audio/mFnshjUyLw/patriotyczne_-_wojskowe_-_warszawskie_dzieci
            • zazale "jak z tego Visa (-) ustrzelić Tygrysa " 01.08.07, 00:46
              "Warszawiacy" albo "Warszawiaki" (nie Warszawianie jak chcą dzisiejsze Bralczyki)
              nie mieli takich dylematów
              (wystarczy trochę fantazji, wyobraźni, animuszu, bohaterstwa oraz ...
              brak wyboru (plus butelki z benzyną) - i Tygrys był Ich !
              (licencja poetica - uczą o tym w liceach)
              • kkiiiko Muzeum Powstania Warszawskiego ! 01.08.07, 06:13
                www.1944.pl/
    • venus99 Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 07:04
      nieprzemijające świadectwo polskiej głupoty i bezrozumnego poświęcenia.200
      tysięcy poległych,pomordowanych,zniszczone miasto,niewyobrażalne straty
      gospodarki i kultury.
      hej chłopcy bagnet na broń!
      • kkiiiko To było tak: 01.08.07, 07:24
        www.zhr.pl/~wykus/wiersze/zaraza.htm
        • venus99 Re: To było tak: 01.08.07, 07:29
          na coś takiego czekałem.
          kolega,który był na Wykusie w maju opowiadał,że wszędzie jest mnóstwo
          śmieci,ławki i zadaszenie na parkingu kompletnie zniszczone,nigdzie kosza na
          smieci a zawodowi patrioci-prawdziwi Polacy ukradli tablice z jednego z grobów
          przy drodze.
          i w tym momencie ja się zadumam w milczeniu.
          • marta_sk Re: To było tak: 01.08.07, 07:37
            No tak. A przeciez jakby powstanie zrobila gwardia ludowa to towarzysze z sld
            nie mieliby watpliwosci co do dzialania ich starszych kolegow z partii
            komunistycznej.

ale, agentow NKWD bylo moze z 1000 na caly kraj wiec pomimo szczekaczki nazwanej
            "Kosciuszko" nie byli w stanie porwac sie do walki.

troche poudawali ze walcza, a potem dali noge do swoich kumpli z armii
            sowieckiej i potem juz obserwowali z drugiego brzegu jak plonie Warszawa, a
            wiekszosc od razu wziela sie do roboty w UB.

to do waszych towarzyszy z kpp/ppr/pzpr/sld/lid - dzisiaj caly dzien bedziecie
            szczekac i wylewac krokodyle lzy.
            • sclavus Re: To było tak: 01.08.07, 14:19
              marta_sk napisała:

> No tak. A przeciez jakby powstanie zrobila gwardia ludowa to towarzysze z sld
              > nie mieliby watpliwosci co do dzialania ich starszych kolegow z partii
              > komunistycznej.
              >
              > ale, agentow NKWD bylo moze z 1000 na caly kraj wiec pomimo szczekaczki
              nazwane
              > j
              > "Kosciuszko" nie byli w stanie porwac sie do walki.
              >
              > troche poudawali ze walcza, a potem dali noge do swoich kumpli z armii
              > sowieckiej i potem juz obserwowali z drugiego brzegu jak plonie Warszawa, a
              > wiekszosc od razu wziela sie do roboty w UB.
              >
              > to do waszych towarzyszy z kpp/ppr/pzpr/sld/lid - dzisiaj caly dzien bedziecie
              > szczekac i wylewac krokodyle lzy.

hihihihiii...
              Nie tyle "histOryczka", co "histEryczka"... i to sporego formatu... :|
        • joannabarska Re: To było tak: 01.08.07, 13:07
          Józef Szczepanski pografomanił... Baczyński to byl wielki,prawdziwy poeta i
          przez Powstanie stracilismy moze drugiego Mickiewicza!
      • andrzej.sawa [...] 01.08.07, 07:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kkiiiko Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 08:46
          Spór o powstanie jest nieroztrzygalny, jak mówią historycy...
          • jdbad Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 08:47
            sumienni historycy tak nie mówią.
            • kkiiiko Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 08:49
              Boże, nie bądż śmieszna....
              • jdbad Boże kiko, nie bądź żałosna.... 01.08.07, 08:49

• kkiiiko 63 Rocznica PW 01.08.07, 08:56
                  Środa, 1 sierpnia 2007

Premier: ogromne znaczenie Powstania Warszawskiego
                  PAP 04:25
                  Premier Jarosław Kaczyński pisze w dzienniku "Fakt", że pamięć o Powstaniu
                  Warszawskim ma ogromne znaczenie w odbudowie naszej tożsamości. To jest wielkie
                  wydarzenie w dziejach Polski zamykające pewien cykl historyczny, cykl wydarzeń,
                  których elementem podstawowym było użycie sił zbrojnych.
                  • kkiiiko Marsz Mokotowa i inne... 01.08.07, 10:10
                    powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/pios_pw1944.htm
                    • kicior99 Re: Marsz Mokotowa i inne... 01.08.07, 10:25
                      Zapomnieć nie wolno. Większość powstańców nie miała właściwie pojęcia że walczą
                      bez sensu.
                      • off_nick Re: Marsz Mokotowa i inne... 01.08.07, 12:33
                        kicior99 napisał:

> Zapomnieć nie wolno. Większość powstańców nie miała właściwie pojęcia że
                        walczą
                        > bez sensu.
                        ================================================================================

Wiedzieli o co walczą i nie zastanawiali się nad sensem:

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=54951
                        • sclavus Re: Marsz Mokotowa i inne... 01.08.07, 14:21
                          off_nick napisała:

> kicior99 napisał:
                          >
                          > > Zapomnieć nie wolno. Większość powstańców nie miała właściwie pojęcia że
                          > walczą
                          > > bez sensu.
                          >
                          ===============================================================================
                          > =
                          >
                          > Wiedzieli o co walczą i nie zastanawiali się nad sensem:
                          >
                          >
                          > www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=54951

jako teoria - ciekawe... niezmiernie...
                  • joannabarska Re: 63 Rocznica PW 01.08.07, 13:09
                    Kaczyński ma temat do politykierstwa . Przed wyborami dla PiSu jak znalazł!
                    • kkiko1 Re: 63 Rocznica PW 01.08.07, 13:10
                      wstydziłabyś się pani joanno!
                      • andrzej.sawa Re: 63 Rocznica PW 01.08.07, 13:49
                        A czego po popularyzatorce wypocin urbana oczekujesz?
                    • swantevit Mam pistolet maszynowy.. 01.08.07, 13:21
                      (lub nie), granat wlasnej roboty i butelke z benzyna. Ide na czolgi, idziecie
                      ze mna?
                      • kkiko1 Re: Mam pistolet maszynowy.. 01.08.07, 13:22
                        niby co chcesz tym zademonstrować? podłość czy głupotę?
                  • venus99 Re: 63 Rocznica PW 01.08.07, 15:51
                    użycie polskich sił zbrojnych skończyło się śmiercią 180.000 cywili (też
                    Polaków),totalnym zniszczeniem miasta i wielowiekowego dorobku polskiej
                    kultury.to jest rzadki przykład odbudowy tożsamości.
                    politycy polscy to durnie.
      • andrzej.sawa Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 13:48
        Niestety,twoja głupota została - ale nie stała się mądrością.
    • webaholic kkiiiko co myślisz o tym, żeby o 17 zapallić świec 01.08.07, 12:55
      w oknie, jak wymyślił nasz kolega, starowier?
      Ja jestem za
      • kkiko1 Re: kkiiiko co myślisz o tym, żeby o 17 zapallić 01.08.07, 12:59
        Ja jestem również za [*]
        • webaholic Re: kkiiiko co myślisz o tym, żeby o 17 zapallić 01.08.07, 13:02
          zatem o 17 uczcimy pamięć polskich bohaterów [***************]
    • cat8 Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 13:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66824424
      • cat8 Re: Hej! Chłopcy, bagnet na broń! 01.08.07, 13:26
        Profesor Władysław Bartoszewski powiedział, że z perspektywy historii Powstanie Warszawskie można uznać za wielką wygraną Polaków.
        Były żołnierz Powstania, który był gościem Salonu Politycznego Trójki, podkreślił, że najlepszym tego przykładem są setki tysięcy
        młodych, przyjeżdżających 1 sierpnia do Warszawy i czytających książki o tamtych czasach. - To jest ogromne zwycięstwo, jeśli po
        63 latach są następcy, którzy przywiązują wagę do tamtych wydarzeń - podkreślił profesor Bartoszewski.
        Gość Trójki przypomniał, że Warszawa jest jedyną stolicą okupowanej Europy, która straciła w wojnie ponad połowę przedwojennej
        ludności. Nie wiadomo było jaką tradycję wybiorą ci, którzy w odbudowanym mieście zamieszkają. I właśnie ludzie poniżej 40-tki,
        którzy w rocznicę odwiedzają kwatery powstańców na warszawskich Powązkach, są żywym świadectwem tego, jaką tradycję wybrali
        Polacy. Profesor Bartoszewski dodał, że nigdy nie zapomni czasów komunizmu, w których powstańców prześladowano i likwidowano.
        Podkreślił, że tym bardziej należy cenić ich walkę i ofiarę. - W najtrudniejszym czasie okupacji przysięgaliśmy wyzwolić Polskę z
        niewoli. I dziś, po latach, jest nareszcie wolna - powiedział były żołnierz Powstania. Profesor Bartoszewski zwrócił uwagę, że na
        obywatelach wolnej ojczyzny spoczywa obowiązek utrzymania jej wolności i powodzenia uczciwą i rzetelną pracą.
        Janusz Kurtyka powiedział w Sygnałach Dnia w Programie Pierwszym Polskiego Radia, że Powstanie nie miałoby sensu, gdyby było tylko
        walką przeciwko armii niemieckiej.Dziś przypada 63. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. 1-go sierpnia 1944-go roku, na
        rozkaz Komendanta Armii Krajowej, generała "Bora" Tadeusza Komorowskiego, walkę w okupowanej przez Niemców stolicy podjęły
        oddziały Warszawskiego Okręgu Armii Krajowej.Prezes IPN przypomniał, że władze radzieckie ogłosiły 22-go lipca w Chełmie Manifest
        Lipcowy. Tymczasem, Radio Moskwa podało wówczas, że doszło do tego 21-go lipca, w Warszawie. Dlatego - zdaniem Kurtyki - powstanie
        było rozgrywką o to, żeby stolicy nie przejęli Sowieci.Janusz Kurtyka podkreślił, że do tej pory sporadycznie obchodzono rocznicę
        wybuchu Powstania Warszawskiego poza stolicą. IPN prowadzi w tym roku akcji "Warszawa 1944 - Bitwa o Polskę", w ramach której
        dziś syreny o godzinie 17 zabrzmią dziś nie tylko w Warszawie, ale i w niektórych większych miastach Polski. Zdaniem Kurtyki,
        powstanie miało doprowadzić do zajęcia przez Polskę niezależnego, samodzielnego stanowiska w polityce międzynarodowej. Nie miało
        zatem wyłącznie lokalnego charakteru.
      • webaholic Bartoszewski na oślej????Skandal!!!! 01.08.07, 13:29
        Przeczytałem, centrozlew już kompletnie oszalał, wywala Taki autorytet na osla.
        Załoze się, ze Morela można tu cytowac
    • gat45 Cytat z komucha przy Powastaniu ????? 01.08.07, 13:29
      kkiiiko napisała:

> powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/hej_chlopcy.htmNajsłynniejsza.....
      • kkiko1 Re: Cytat z komucha przy Powastaniu ????? 01.08.07, 13:39
        coś ci się gacie45 pomyliło....
        pl.wikipedia.org/wiki/Krystyna_Krahelska
        • gat45 Nie wiem, kto napisał te "cudne" słowa pierwszy 01.08.07, 14:14
          kkiko1 napisała:

> coś ci się gacie45 pomyliło....
          > pl.wikipedia.org/wiki/Krystyna_Krahelska

Broniewski czy Ta Pani. I jest mi wszystko jedno. W ogóle nie znoszę
          nawoływania do boju i najszczęśliwsza byłabym, gdybyśmy się nawoływali do
          zgody. W imieniu tych młodych, którzy tak bohatersko i tak idiotycznie zginęli,
          dzięki nim w jakimś sensie, domagam się prawa do zaprzestania walk
          wszelakich.
          • kkiiiko Re: Nie wiem, kto napisał te "cudne" słowa pierws 01.08.07, 14:29
            Pierwszy? W ogóle niewiele wiesz, poucz się historii...
    • alistair-p Byłem dzisiaj na cmentarzu....... 01.08.07, 13:30
      Zapaliłem znicze i położyłem kwiaty na mogiłach moich przodków którzy zginęli w
      Powstaniu.Byłem też na grobach powstańców z Parasola i innych zgrupowań.Pamięć o
      poległych bohaterach jest wyrazem szacunku dla naszej przeszłości.Naród,który
      lekceważy swoją przeszłość jest nic nie wart.
      • cat8 Re: Byłem dzisiaj na cmentarzu....... 01.08.07, 13:34
        W historii trzeba walczyć o swoje

Polska była nieobecna w światowej debacie historycznej przez cały XIX i większość XX wieku. Nawet gdy zabierała głos w czasach PRL, to przedstawiana była wypaczona wersja historii. Dlatego dziś wiele faktów trzeba wyprostować - uważa historyk Norman Davis.Polityka historyczna jest niezwykle ważna niezależnie od nazwy, jaką się jej nadaje. Wiedzę o historii można porównać do dżungli, gdzie każdy walczy o swoje prawa. Jeśli ktoś nie pilnuje swojego interesu - a w tym przypadku chodzi o to, by dbać o przeszłość - to zostaje zjedzony przez innych. Polska była nieobecna w światowej debacie historycznej przez cały XIX i większość XX wieku. Nawet gdy zabierała głos w czasach PRL, to przedstawiana była wypaczona wersja historii. Dlatego dziś wiele faktów z przeszłości trzeba wyprostować i starać się o nich mówić jak najdokładniej.
        Prowadząc politykę historyczną, trzeba jednak uważać, by nie popaść w nacjonalizm. Kiedy chodzę po Warszawie i Krakowie, razi mnie na przykład, gdy słyszę, że Polska była kiedyś krajem najlepszym, najpotężniejszym itd. Oczywiście każdy chce wierzyć, że jego bohaterowie byli najwięksi, ale w debacie z innymi krajami takie argumenty przynoszą zwykle efekt odwrotny do zamierzonego. Z drugiej strony jednak niedobre jest milczenie, które często jest wynikiem tego, że ma się coś do ukrycia. W ocenie własnej przeszłości trzeba zatem znaleźć umiar. Za jeden z najwspanialszych przejawów polskiej polityki historycznej uważam budowę Muzeum Powstania Warszawskiego. Przez długi czas wielu myślało, że powstanie było klęską, i dlatego się go wstydzili. A to nie była klęska powstańców, tylko antyhitlerowskiej koalicji, która nie poparła polskiego sojusznika. Jeszcze pięć, sześć lat temu, zanim powstało muzeum i zanim napisałem książkę o powstaniu, kiedy się wpisało w internetową wyszukiwarkę hasło: powstanie warszawskie w języku angielskim (Warsaw Uprising), pojawiały się jedynie odniesienia do powstania w getcie warszawskim. Teraz jest inaczej. Wielu ludzi na całym świecie dowiedziało się o tym rozdziale polskiej historii, jakim była walka o wyzwolenie stolicy.
        Inny element z polskiej przeszłości, który w pierwszej kolejności powinien się stać obiektem rozsądnej polityki historycznej, to wielonarodowość waszego kraju. Dlatego na przykład nie należy jedynie w kategoriach klęski myśleć o Rzeczypospolitej Obojga Narodów, po której nastąpiły rozbiory. W Polsce już wtedy żyli obok siebie Polacy, Żydzi, Litwini, Białorusini i inne narody. Warto pokazywać, że ta wielonarodowa wspólnota ma bardzo długą historię.
        • webaholic Re: Byłem dzisiaj na cmentarzu....... 01.08.07, 14:28
          W Polsce już wtedy żyli
          > obok siebie Polacy, Żydzi, Litwini, Białorusini i inne narody. Warto pokazywać,
          > że ta wielonarodowa wspólnota ma bardzo długą historię.

Poprawne polityczne,a le ni jak się ma do rzeczywistości. Historia pokazała, ze
          narody nie umieja życ obok siebie w jednym państwie. Takie narody dzieli
          historia, kultura, religia. Np. Polska, w której mieszkja Żydzi w większości
          nienawidzący Polaków,zawsze odwracali sie do nich plecami w ciężkich chwilach
          gospodarczego lub politycznego kryzysu.
          Jugosławia niedawną krwawa historia tego narodu, której jak mniemam nie musze Ci
          przypominać, opierała sie na walce na tle religijnym, rasowym. Lata rzekomej
          asymilacji okazały sie brednia. Ludzi żyjąc obok siebie mieli tyko okazje i
          możliwość znienawidzić sie a potem wybić.
          Rozruchy we Francji. Nie było tam Arabów nie mieli Francuzi problemów z
          rozbestwioną, niewdzięczna mniejszością narodowa.

To co,piszesz to utopia, idea nierealna jak komunizm jako raj na ziemi.

Prawdopodobnie niestety, ale tak jest
          • andrzej.sawa Re: Byłem dzisiaj na cmentarzu....... 01.08.07, 19:40
            Może jednak poucz się trochę historii.

I Rzeczypospolita to jedno z niewielu państw,gdzie razem i obok siebie żyły
            rozmaite narody w miarę spokojnie przez wiele lat.
      • off_nick Re: Byłem dzisiaj na cmentarzu....... 01.08.07, 13:41
        alistair-p napisał:

> Zapaliłem znicze i położyłem kwiaty na mogiłach moich przodków którzy zginęli
        w
        > Powstaniu.Byłem też na grobach powstańców z Parasola i innych
        zgrupowań.Pamięć
        > o
        > poległych bohaterach jest wyrazem szacunku dla naszej przeszłości.Naród,który
        > lekceważy swoją przeszłość jest nic nie wart.

================================================================================

Jeden z nielicznych mądrych postów na temat Powstania.
        Może dlatego mądry,że pisał go Warszawiak.
        • alistair-p Re: Byłem dzisiaj na cmentarzu....... 01.08.07, 19:30
          Dziękuję :-)). Aczkolwiek w innych tematach mamy zgoła odmienne poglądy,tu
          sprawa jest oczywista i z dzisiejszymi tarciami nie powinna mieć nic wspólnego.
    • wolf34 Na jaką broń?Większość w PW nie miała broni palnej 01.08.07, 13:36
      I to przez całe powstanie-w szczytowym momencie uzbrojonych w broń palną było
      ponad 20% ogólnego stanu liczebnego zaś 1 sierpnia -około 10% powstańców .
      • kkiiiko Re: Na jaką broń?Większość w PW nie miała broni p 01.08.07, 13:50
        www.rzeczpospolita.pl/news.rol?newsId=13282
        • warcislaw_ostatni Na jaką broń?Większość w PW nie miała broni palnej 01.08.07, 13:53
          Czy na butelke z benzyna mozna nalozyc bagnet?
          • kkiiiko Tak! 01.08.07, 13:55
            na butelkę nie można ale na broń tak!
            • kkiiiko Re: Tak! 01.08.07, 14:07
              Pewnie nie widziałeś filmu "Kanał" A. Wajdy, a szkoda...
              • pisubek Usiadzcie sobie na tym bagnecie tow. kkiiko. Milo 01.08.07, 16:19
                wam bedzie. Prawie jak na PiSUarze.
                • kiiiko ? 01.08.07, 19:20
                  Ty wszystko musisz sprofanować. Ty i tobie podobni to
                  nie zasługują na szacunek.
                  • venus99 Re: ? 01.08.07, 19:29
                    twój szacunek to może porządnego człowieka tylko skompromitować.
                    • webaholic Re: ? 01.08.07, 19:35
                      ty sie nie martw, kazdy wie, ze ciebie nikt z porządnym człowiekiem nie pomyli i
                      już nic cię nie skompromituje, chyba, ze rabbe, ale wątpie:)
                    • kiiiko [...] 01.08.07, 21:14
                    • kkiko1 Re: ? 02.08.07, 11:16
                      nie martw się venusie, ciebie to z pewnością nie dotyczy.....
                  • wos9 Re: ? 01.08.07, 19:34
                    kiiiko napisała:

> Ty wszystko musisz sprofanować. Ty i tobie podobni to
                    > nie zasługują na szacunek.

To ty profanujesz! Tych, których śmierć rzekomo chcesz uczcić.
                    • webaholic [...] 01.08.07, 19:36
                    • kiiiko [...] 01.08.07, 21:17
                • webaholic Re: Usiadzcie sobie na tym bagnecie tow. kkiiko. 01.08.07, 19:26
                  masz zboczone zainteresowania pisubek, a te twoje eksperymenty z siadaniem na
                  bagnecie moga ci zaszkodzic nawet:)))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka