czarny.dziobak 08.10.07, 14:29 według Richarda Dawkinsa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Boga nie ma 08.10.07, 14:30 Cóż, ma prawo tak sądzić, prawda? i nawet niezłą kasę na swojej książce zbić też ma prawo, a że nie ma racji,cóż.... Odpowiedz Link Zgłoś
trala-lala Jakoś nie zagrzmiało :) 08.10.07, 14:32 marzeka1 napisała: > Cóż, ma prawo tak sądzić, prawda? i nawet niezłą kasę na swojej > książce zbić też ma prawo, a że nie ma racji,cóż.... a w którym miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Jakoś nie zagrzmiało :) 08.10.07, 14:34 Nie chcę wdawać się z religijne dysputy, po prostu stwierdza,że ów profesor ma prawo do swoich poglądów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
trala-lala To kolosalna róznica :) 08.10.07, 14:51 Pomiędzy "nie ma racji", a "ma prawo do swoich poglądów". Boga nie ma, a ty masz prawo do swoich poglądów i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Boga nie ma 08.10.07, 14:58 Marzeka1 ! Skad wiesz, ze nie ma racji ? Jeżeli tak twierdzisz, to nie jestes czlowiekiem wiary. Tylko wyznawca "prawdy jedynej". Wiesz czym sie rozni wiara od wyznania religijnego? Jeżeli sie wierzy, to nie może to być cos oczywistego!!! Dla Ciebie Bog jest oczywistoscia. Zgodnie z wyznawaniem "prawdy jedynej", przez religie. Jestes tylko wyznawca, nie czlowiekiem wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Boga nie ma 08.10.07, 15:02 A cóż ty, Andrzeju wiesz o mnie, by z tak iście bolszewicką pewnością to stwierdzać. Moja wiara, mój wybór i tyle.A zakładanie, że wiara w Boga oznacza bezrefleksyjność, brak wątpliwości jest dziecinne,to często chodzenie "w ciemności"(że odwołam się do psalmisty), ale trwanie.Bo to mój dorosły wybór, przez nikogo nie narzucony. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Boga nie ma 08.10.07, 15:04 O ktorym mowicie? Jezeli o bogu deszczu to chyba takiego nie ma. Nasi wspaniali poslowie przekonali sie o tym. :o Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Boga nie ma 08.10.07, 15:17 Marzeka, jest narzucony, tylko o tym nie wiesz i wiedziec nie chcesz. O wierze sie nie dyskutuje, bo jest poza zasiegiem UMYSLU. Ja dyskutuje o waszym wyznaniu "prawdy jedynej", a to nie jest wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Boga nie ma 08.10.07, 14:31 moze jest moze nie ma gó.. mnie to obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil radzieccy naukowcy udowodnili to naukowo 08.10.07, 14:38 juz w latach 30 XX wieku czarny.dziobak napisał: > według Richarda Dawkinsa że tez kary boskiej nie ma tego plagiatora! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: radzieccy naukowcy udowodnili to naukowo 08.10.07, 14:46 Nietsche to stwierdził jeszcze wcześniej, życie wywinęło mu psikusa: od "Boga nie ma" po zakończenie żywota w psychiatryku, ależ ironia losu... Odpowiedz Link Zgłoś
trala-lala Nie tylko radzieccy :) 08.10.07, 14:55 marzeka1 napisała: > Nietsche to stwierdził jeszcze wcześniej, życie wywinęło mu psikusa: > od "Boga nie ma" po zakończenie żywota w psychiatryku, ależ ironia > losu... A jak sklasyfikujesz przypadki legionów żarliwych katolików (by nie rzec wręcz dewotów), którzy sczezli w psychiatrykach ? O czym to twoim zdaniem świadczy ? PS. Moim zdaniem o niczem - ale jak wynika z cytatu dla ciebie są to wielce znaczące sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Boga nie ma 08.10.07, 14:47 Bog jest ! Bogiem jest czlowiek. Bog jest panem i potrzebuje slug. Mamy wsrod ludzi panow i slugi. To jest tylko moja teoria!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Boga nie ma - to fakt medyczny, jak powiedział 08.10.07, 14:52 Ostap Bender "wielikij kombinator' z ksiązki "Złoty Cielec" Ilfa i Pietrowa. Super satyra ale trzeba ją czytać po rosyjsku. Tak bardziej serio: nie ma dowodów ani na istnienie, ani na nieistnienie boga. Ale jest zasada filozoficzna zwana "brzytwą Occhama" - "nie należy mnożyć bytów bez potrzeby". A skoro tak, to ci którzy twierdzą, że bóg istnieje, powinni przedstawić dowody - bo wprowadzają byt (boga), bez którego można się obejść, nie jest on do niczego potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Boga nie ma - to fakt medyczny, jak powiedzia 08.10.07, 14:56 A Pascal (filozof, matematyk- umysł ścisły!) stworzył swój "zakład Pascala". Zawsze będzie argument i kontrargument w tej sprawie...wybór zawsze zależy od człowieka, ważne, by był wyboremm świadomym. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Ten zakład Pascala bardzo interesowny 08.10.07, 15:02 odwołuje się do korzyści. Bo jeśli Go nie ma, a uznajesz - nic nie tracisz, ale gdy jest, a jesteś Mu przeciw - tracisz wszystko. To takie dziecinno - patriarchalne: będziesz grzeczny - dostaniesz cukierka, nie będziesz - dostaniesz lanie! Etyka zbudowana na takim podejściu wydaje mi się strasznie prymitywna. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ten zakład Pascala bardzo interesowny 08.10.07, 15:03 A dla mnie tylko podkreśla, że "jesteśmy trzciną",jak widać- myslącą. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Ten zakład Pascala bardzo interesowny 08.10.07, 15:05 marzeka1 napisała: > A dla mnie tylko podkreśla, że "jesteśmy trzciną",jak widać- myslącą. No nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Ten zakład Pascala bardzo interesowny 08.10.07, 16:29 Marzeka1, to typowy przyklad zniewolenia UMYSLU przez religie. Dopuszcza wolnosc pogladow, ale w tej samej mysli, potrafi ta wolnosc odebrac. Tak czynia wyznawcy i dlatego są bardzo niebezpieczni. Uwazam, ze Kaczynscy bardzo podobnie dzialaja. Sadze, ze wybory wygraja, poniewaz ludzi o zniewolonych UMYSLACH w Polsce nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Ten zakład Pascala bardzo interesowny 08.10.07, 15:26 To nie jest etyka. Etyka nie może być prymitywna. Ale czlowiek tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Boga nie ma - to fakt medyczny, jak powiedzia 08.10.07, 15:27 Zakład Pascala - Bóg istnieje i nagradza za wiarę życiem wiecznym. - Bóg nie istnieje i nie istnieje życie wieczne. Lepiej wierzyć, czy nie? Zakład warianta_b: - lepiej kupić los i wygrać - lepiej nie kupować losu i nie wygrywać. Lepiej kupić, czy nie? Jeden z tych zakładów ma poprawne rozwiązanie. Który? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Strzelam. 08.10.07, 15:32 Zakład warianta_b: - lepiej kupić los i wygrać - lepiej nie kupować losu i nie wygrywać. Lepiej kupić, czy nie? Wybieram opcję numer jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Strzelam. 08.10.07, 16:07 Ależ ty mnie podpuszczasz wodo.wodo :) Na wygrane Totalizator przeznacza połowę wpływów z losów. Jeszcze nigdy w życiu nie spotkałem nikogo, kto trafił szóstkę, ale słyszałem, że są tacy. Ile Kościół przeznacza na wygrane w grze w "Życie wieczne"? Jeszcze nigdy ... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Strzelam. 08.10.07, 16:55 Wariant b ! Ludzie za zycie wieczne, placa grube kasy. Skad kler mialby takie palace? Jest to majstersztik w wykonaniu kleru. Ludzka glupota nie ma granic !!! Powiedzial Jarek, ze biale to czarne, a czarne to biale. Tak ludzki swiat wyglada, jak Jarek stwierdzil ! Czy warto to naprawiac ? Glowa mur ciezko rozbic, wiec pozostawmy to ewolucji czlowieka. Wydaje mi sie, ze czlowiek jeszcze siedzi na drzewie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Boga nie ma - to fakt medyczny, jak powiedzia 08.10.07, 15:10 Najgorsze jest to, ze wyznawcy "boga", narzucaja ta "prawde" innym. Jeżeli ja w cos wierze, to w to co wierze, nie narzucam innym. Ci co wyznaja "boga", to bardzo niepewni ludzie. Nie kieruja sie wlasnym UMYSLEM, tylko tak zwanymi "prawdami" innych. Odpowiedz Link Zgłoś
bertol666 Bóg, jeśli jest to... 08.10.07, 15:22 musi być satyrem uwielbiającym tragedie, i wstydzi się biedaczyna za to co stworzył. pewnie się zastanawia-, jak to teraz naprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Bóg jest wszechobecny, wszystko wiedzacy.... 08.10.07, 15:29 Internet! Odpowiedz Link Zgłoś
bertol666 Re: Bóg jest wszechobecny, wszystko wiedzacy.... 08.10.07, 15:33 pies_na_czarnych napisała: > Internet! > > no ,dobrze kombinujesz. ujawnił sie w tej wygodnej formie! to ma sens! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bóg, jeśli jest to... 08.10.07, 15:33 Bertolu, to czlowiek jest bogiem. Dlatego caly czas zastanawia sie, jak naprawic to, co zepsul. Odpowiedz Link Zgłoś
bertol666 Re: Bóg, jeśli jest to... 08.10.07, 15:37 andrzej369 napisał: > Bertolu, to czlowiek jest bogiem. Dlatego caly czas zastanawia sie, jak naprawi > c to, co zepsul. > też może być!...hm, a my tu poszukujemy oczywistości,hehehehe! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Bóg, jeśli jest to... 08.10.07, 16:12 Bertolu, Bog wiary nie jest oczywistoscia, ale Bog czlowiek jest. Należy isc w kierunku Boga, jako czlowieka. To nam wiele wyjasni i da duzo odpowiedzi, na nurtujace pytania. Można wierzyc w Stworce wszechswiata, ale nie można wierzyc w Boga stworzonego przez czlowieka. Boga stworzonego przez czlowieka sie tylko wyznaje. Ludzie, którzy wyznaja, są wyznawcami, ale nie ludzmi wierzacymi. Wierzyc można tylko w cos, co nie jest oczywiste. Jest to poza zasiegiem ludzkiego UMYSLU. Z wiara sie nie dyskutuje i nie można namawiac do niej. Można namawiac na wyznania i to jest bardzo skutecznie robione. Religie nie maja nic wspolnego z wiara, ale maja duzo wspolnego z niewolnictwem ludzkiego UMYSLU. Odwaze sie nawet wyrazic poglad, ze religie są bardzo niebezpieczne i wplywaja bardzo negatywnie prawidlowa ewolucje czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś