Dodaj do ulubionych

LiD to porazka...

04.11.07, 02:04
Zaluje, ze oddalem na nich swoj jakze cenny glos...

Mam nadzieje, ze Filar, Widacki i Bogdan Lis przejrza na oczy.

Moga zabrac jeszcze Celine, Andrzej jeszcze miewa przeblyski...

To oczywiscie nic nie zmieni, ale tak powinni postapic z pobudek
ideowych.

Polska scena polityczna to jeden wielki chaos. Bolszewicy z PiS,
populisci z PO, sieroty po PRL-u z LiD-u z przefarbowanym ZSL-em to
marna reprezentacja Polski i Polakow.

Nie od razu Krakow zbudowano:) Polska demokracja dopiero raczkuje;)
Obserwuj wątek
    • humbak Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:09
      No cóż, jak się łączy umiarkowanych liberałów z postpezetpeerowskim betonem to trudno oczekiwać jakichkowliek sensownych skutków. No ale cóż, twój był to wybór. Ja z mojego (PO) też przesadnie zadowolony nie jestem. I nie mogę powiedzieć bym widział szanse na poprawę samopoczucia:)
      • absztyfikant Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:13
        Trzeba czekac na przynajmniej 2 zmiany pokoleniowe:)

Wtedy bedzie pole do popisu - bez skojarzen;)
        • absztyfikant Udalo sie jednak wyeliminowac Leppera i Giertycha 04.11.07, 02:16
          Nie przekroczyli nawet 3%, co dawaloby im finansowanie z budzetu.
          Dobre i to;) Ten "trynd" napawa optymizmem:)
          • humbak Re: Udalo sie jednak wyeliminowac Leppera i Giert 04.11.07, 02:17
            Ale za to przywódcy czołowych partii jadą z populizmem na całego:/
            • elfhelm Re: Udalo sie jednak wyeliminowac Leppera i Giert 04.11.07, 15:07
              Miękki populizm nie jest zły. I praktycznie jest uprawiany przez każdego
              polityka - czy programy i część haseł wyborczych obu rywali we francuskich
              wyborach prezydenckich nie były w spore mierze populistyczne?
              • absztyfikant Re: Udalo sie jednak wyeliminowac Leppera i Giert 04.11.07, 15:25
                Byly, aczkolwiek populizm pani Royal to byla czysta lepperiada...
        • humbak Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:17
          2 zmiany pokoleniowe, albo jedną masakrę, wojnę... czy jakiś inny podobny katalizator... jejku, ta pora nasuwa mi do głowy niebezpieczne i nieco chore myśli:)
          • absztyfikant Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:19
            Nasz rejon swiata epoke konwencjonalnych wojen ma juz za soba...
            Teraz wystarczy kurek z gazem:)
            • humbak Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:25
              Jak dotąd cwilizacje miały w zwyczaju upadać po pewnym czasie. Nasz rejon może się jeszcze znacząco odmienić. I to wcale nie w odległej przyszłości jeśli wierzyć wieszczom Euarabii;)
              • absztyfikant Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:26
                Eurabia to odlegle, ale realne zagrozenie...
                • humbak Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:31
                  Zależy jaki okres uważasz za odległy... i jak oceniasz zachodnie społeczeństwa. Ja jestem przekonany że jeśli wszystko będzie szło obecnym szlakiem, to przed Euarabią nadejdzie wojna.
                  • absztyfikant Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:34
                    Ja swoja luzna hipoteze opieram na wskaznikach demograficznych...
                    Przepowiadac przyszlosci nie umiem.
                    • humbak Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:41
                      Tu nie trzeba raczej przepowiadania. Za dużo założeń do przyjęcia. Ale scenariusz można ułożyć. Póki co asymiliacja nowych w społeczeńśtwach krajów bogatych nie przebiega najlepiej. Jeśli ludzie będą przybywać w sposób nieograniczony lub mało ograniczony, gospodarki nie będą w stanie tego udźwignąć. Zaczną się problemy finansowe, społeczne, a potem... bum!
                      • mistrz_ognia bzdurzycie panowie 04.11.07, 07:10
                        w przeszłości na europę spadały rózna kataklizmy
                        epidemie wybijające nawet 1/3 ludności
                        wojny domowe (domowe w sensie wewnątrz europejskie) równie
                        niszczycielskie
                        zmiany klimatyczne (ochłodzenie zwane małą epoka lodowcową)
                        także katastrofy naturalne (niestety nie mogę sobie przypomnieć
                        zadnego zjawiska tego typu o zasięgu ogólnoeuropejskim)
                        A jednak Europa przertwała
                        najazdy Hunów, Awarów, Wikingów, Madziarów, Gotów, Germanów,
                        Mogdołów, Protobułgarów, Arabów, Turków oraz Rosjan.
                        Jeśli nawe jakiejś nacji udało się czasowo władze na jakimś skrawku
                        Europy przejąć to i tak w końcu nacja ta europeizowała się. Jeśli
                        zaś asymilacja nie udawała się no to cóż źle się to kończyło dla
                        nieasymilujących się.
                        Arabowie z Europy zostali wyparci w otwartych wojnach.
                        Turcy podobnie - wojna i polityka.
                        Żydzi - wyginęli w pogromach, zagładzie po czym resztki same się
                        wyniosły.
                        Cyganie - zepchnięci zostali na absolutny margines społeczeństwa.
                        =================================================================
                        W tej chwili jesteśmy na etapie inwazji emograficzno-kulturowej
                        muzułmanów. Odrzucają oni europejską kulturę oraz europejski system
                        wartości. Są agresywni i przekonani o swojej wyższosci.
                        Na razie liberalne społeczeństwa zachodnie tolerują to. ale nie da
                        się tego ciagnąć w nieskończoność. W pewnym momencie masa krytyczna
                        zostanie przekroczona i dojdzie do otwartego wybuchu!
                        Sprawa zostanie postawio0na na ostrzu noża - albo my albo oni!
                        ==========
                        Jak zwykle my wygramy. Tylko tej krwi przelanej szkoda...
                        • humbak Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:10
                          No nie wiem. Przede wszystkim wrzucasz do jednego worka bardzo różne nacje, które różnie Europę opanowywały. Przypominam że kultura europejska jaką dziś znamy tworzona jest przez ludy indoeuropejskie, które do europy przybyły. Od Greków, Celtów, aż po Słowian. Trudno mówić że Europa przetrwała na przykład najazd Germanów, skoro kilka Europejskich państw to twory przez Germanów właśnie utworzone. Poza tym Wikingowie i Goci to grupy ludów germańskich. Dodam, że trudno uznać ciągłość pomiędzy cywilizacją Rzymską a średniowieczną kulturą Europy. To były dwa różne światy, nie uważasz?
                          Nie twierdzę że Europa cofnie się nagle do epoki kamienia łupanego w wyniku inwazji islamu. Przecie Arabowie na pewnym Etapie stworzyli cywilizację na poziomie wyższym niż Europejska... swoją drogą też ona upadła jak widzimy.
                          • jdbad Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:14
                            Wtrącę swoje trzy grosze:)
                            Piszesz Humbaku:Dodam, że trudno uzn
                            > ać ciągłość pomiędzy cywilizacją Rzymską a średniowieczną kulturą
                            Europy. To były dwa różne światy, nie uważasz?
                            To nie były dwa różne światy, bo w zasadzie do czasów nowożytnych
                            ktoś tam się zawsze powoływał na Cesarstwo Rzymskie:)
                            W średniowieczu ta ciągłośc była jeszcze bardziej widoczna.
                            • humbak Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:17
                              Pewnie że się powoływali. Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego to jedna z bardziej absurdalnych nazw. Nie oznacza to jednak, że poziom technologiczny, społeczny i kultura zachowały ciągłość.
                              • humbak Op! Pardno, zgubiłem "Święte":) /bt 04.11.07, 09:19

• jdbad Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:24
                                Nie chcę się z Tobą sprzeczac, a i pisanie tutaj o wszystkich
                                powiązanich ze starożytnością zajęłoby za dużo miejsca, ale
                                powtarzasz stereotypy. :) Ciągłośc po prostu była.
                                • humbak Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:28
                                  Może. Nie jestem historykiem i moja wiedza jest dość powierzchowna. Jeśli jesteś bardziej zorientowany, może mógłbyś chociaż odesłać do odpowiedniego źródła?
                                  Napiszę jeszcze tylko że przejęcie częsci osiągnięć musiała nastąpić, ale zdaje mi się po prostu że różnice były zbyt znaczące.
                                  • jdbad Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:35
                                    Oczywiście,że mogę Cię odesłac i mam nadzieję,że poczytasz:)
                                    'Europa' Daviesa jest bardzo w porządku pod tym względem. I
                                    wszystkie wydane w Polsce i na swiecie historie średniowecza:)
                                    Na przykład stary, ale jary Tadeusz Manteuffel.
                                    I pamiętaj, że pisząc o upadku cersarstwa zachodniorzymskiego,
                                    należy pamiętac o cesarstwie bizatyńskim, które trwało znacznie
                                    dłużej i z powodzeniem przeniosło ze staróżytności to co warto było,
                                    do wieków późniejszych.
                                    Dopóki nie postudiowałam sobie historii miałam podobne zdanie jak
                                    Ty, bo tak w szkole uczyli zbyt ogólnikowo:)
                                    • humbak Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:38
                                      No to muszę wrócić do Runcimana... jakoś nie wiem czemu przerwałem lekturę.
                                      • jdbad Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:41
                                        Słusznie:) Dobrze się tego Pana czyta:))))
                                        • humbak Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:44
                                          Mało powiedziane. Historia Bizancjum robi się pasjonująca jak najlepsze kryminały:)
                                          • jdbad Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 09:46
                                            A propos Bizancjum czytałam jakiś kryminał tam się właśnie dziejący.
                                            Gdybym tylko jeszcze pamiętała autora i tytuł:(
                                            Ale był naprawdę dobry, bo autor jest fachowcem od Bizancjum:)))
                                            • szeptana_propaganda Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 10:01
                                              jdbad napisała:

> A propos Bizancjum czytałam jakiś kryminał tam się właśnie dziejący.
                                              > Gdybym tylko jeszcze pamiętała autora i tytuł:(
                                              > Ale był naprawdę dobry, bo autor jest fachowcem od Bizancjum:)))

Jeżeli gdzieś jest ta książka to na pewno tu:-)

www.nokaut.pl/kryminal-sensacja-przygoda/
                                              doberek:_)
                                              • jdbad Re: bzdurzycie panowie 04.11.07, 10:36
                                                Przeleciałam 8 stron i żadnych skojarzeń:(
                                                • szeptana_propaganda a to na pewno kryminał a nie political fiction? 04.11.07, 10:40
                                                  jdbad napisała:

> Przeleciałam 8 stron i żadnych skojarzeń:(

bo znalazłam coś takiego

www.redhorse.pl/index.php?strona=recenzje&id=45
                                                  znajdziemy, spokojnie:-)
                                                  • jdbad Re: a to na pewno kryminał a nie political fictio 04.11.07, 10:41
                                                    Na pewno:)
                                                  • jdbad Re: a to na pewno kryminał a nie political fictio 04.11.07, 10:42
                                                    Autorem jest ktoś anglojęzyczny.
                                                  • szeptana_propaganda Kryminalna historia chrześcijaństwa(?) 04.11.07, 10:44
                                                    jdbad napisała:

> Autorem jest ktoś anglojęzyczny.

Kryminalna historia chrześcijaństwa

Autor: Deschner Karlheinz
                                                    Język oryginału: niemiecki
                                                    Kategoria: Literatura popularnonaukowa
                                                    Gatunek: historia
                                                    Średnia ocena książki: 5.19, książkę oceniło 21 użytkowników - zobacz szczegóły
                                                    Do BiblioNETki wprowadził(a): Volkh
                                                    Zobacz, kto ma tę książkę w schowku: kliknij (8)
                                                  • jdbad Re: Kryminalna historia chrześcijaństwa(?) 04.11.07, 10:45
                                                    No naprawdę nie pamiętam:((((
                                                    Ale ten tytuł nie budzi żadnych skojarzeń. Ja to czytałam chyba ze
                                                    dwa lata temu.
                                                  • szeptana_propaganda Mam!!!!!!!!!!:-))))))))) 04.11.07, 10:45
                                                    Wieczór w Bizancjum - Shaw Irwin

www.exlibris.osdw.pl/ksiazka/Shaw-Irwin/Wieczor-w-Bizancjum,37075101185KS;jsessionid=4742DDE90804F3A23B9B537E9DE26A3B
                                                  • szeptana_propaganda Nie mam??_((( nt 04.11.07, 10:48
                                                    szeptana_propaganda napisała:

> Wieczór w Bizancjum - Shaw Irwin
                                                    >
                                                    > <a
                                                    href="www.exlibris.osdw.pl/ksiazka/Shaw-Irwin/Wieczor-w-Bizancjum,37075101185KS;jsessionid=4742DDE90804F3A23B9B537E9DE26A3B"
                                                    target="_blank">www.exlibris.osdw.pl/ksiazka/Shaw-Irwin/Wieczor-w-Bizancjum,37075101185KS;jsessionid=4742DDE90804F3A23B9B537E9DE26A3B</a>
                                                  • absztyfikant Mistrzu Ognia, nie rozumiesz zydowskiego fenomenu 04.11.07, 11:38
                                                    ...w Europie, poczytaj:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47618&w=67044305&a=67044305
                                                  • mistrz_ognia A co z tym wątkiem wspólnego 04.11.07, 16:05
                                                    Żydzi mają?
                                                  • jdbad Nie:( 04.11.07, 13:38
                                                    gdyby to był Shaw, to pamiętałabym.
                          • mistrz_ognia humbaku 04.11.07, 10:23
                            Rzeczywiście, mój post ma eklektyczny charakte. Mieszam ludy, epoki
                            oraz zjawiska. Ale czyż taka właśnie nie jest Europa?
                            Mówisz, że kilka państw w Europie ma rodowód germański. Owszem, masz
                            rację, ale czy zastanowiłeś się do jakich wartości społeczeństwa
                            tych państw się odwołują? Gdzie wskazują korzenie swojej kultury? Na
                            czym opierają swoją dzisiejszą torzsamość? Otóż mówią przede
                            wszystkim o starożytnej Grecji, starożytnym Rzymie a także o szeroko
                            pojętym judeo-chrześcijaństwie. Nie wiele mówią o tym co sami do
                            Europy przynieśli przed wiekami. Mało tego, część plemion
                            germańskich które osiedliło się w Europie tak dalece uległo
                            miejscowej kulturze że zupełnie zatraciło swój gremański charakter.
                            Tak było w przypadku Wizygotów i Ostrogotów. Podobny los spotkał
                            takze większosć Wikingów którzy po za północą się osiedlili. Wszyscy
                            oni ulegli zupełnej romanizacji (co ówcześnie odpowiadało
                            dzisiejszej europeizacji).
                            Co do najazdów germanów.
                            Z punktu widzenia ówczesnych Europejczyków były to najazdy a
                            germanie byli obcymi, pozaeuropejskimi barbarzyńcami z dalekiej
                            północy. To własnie między innymi przeciw nim Rzymianie wznosili
                            umocnienia na swoich północnych granicach.
                            Doskonale sobie zdaję sprawę że Wikingowie to Germanie. Musisz
                            jednak wziąć pod uwagę że Wikingowie i Germanie z czasów Rzymskich
                            to zypełnie inne zjawiska historyczne.
                            Jeśli chodzi o ciągłość historyczną.
                            Nie zgodze sie z tobą. Ja uważam że jak najbardziej mamy doczynienia
                            z ciągłością historyczną.
                            Myśl grecka, prawo rzymskie, wiara w Boga żydowskiego oraz idea
                            miłości zrodzona w chrześcijaństwie są fundamentami tego co nazywamy
                            cywilizacją europejską.
                            • absztyfikant Re: humbaku 04.11.07, 11:35
                              Zapominasz o Oswieceniu, traumie wojen swiatowych i Holokaustu,
                              emancypacji kobiet, wielkim postepie technologicznych, liberalizmie,
                              wolnosci slowa - to haslowe przyklady pierwsze z brzegu...
                              • mistrz_ognia Wybacz, ale 04.11.07, 12:25
                                jesli spojrzy się z szerszej perspektywy to Oświecim, wojny oraz
                                zagłada nie były czymś nadzwyczajnym. Nie jest to też wynalazek
                                europejski Od samego początku ludzkości ludzie wyrzynali się
                                wzajemnie (wg niektórych teorii na samym poczatku homo sapiens
                                wyrżnął w pień homo neandertalis doprabiając mu później gebę
                                prymitywnego małpiszona pozbawinego mowy, kultury i rozumu! Mówiąc
                                króko istoty pozbawionej człowieczeństwa!) Może niektórym trudno to
                                zaakceptować ale przed Żydami zagłada spotkała nie jeden naród.
                                Wojnyna skalę "świata" (świata rozumianego jako horyzont poznawczy
                                danej społeczności) odbywały się dużo wcześnie przed dwiema wojnami
                                globalnymi.
                                Emancypacja kobiet, liberalizm a szerzej humanizm ma swoje źródło w
                                ideii miłości zrodzonej jakieś 2000 lat temu gdzieś pod Jerozolimą.
                                Wolność słowa cóż mozna zaryzykować że demokracja grecka jest jej
                                praźródłem (sprawdź pochodzenie słowa demagogia).
                                Postep technologiczny - tu bym postawił na Rzymian z ich
                                akweduktami, mostami, łaźniami, pałacami oraz wielopietrowymi
                                budynkami.
    • mike.recz Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi się 04.11.07, 02:11
      Przedstawiciele elit powinni być jak bogowie z wierzeń prymitywnych
      ludów: niewidzialni, ale czuwający nad istotami ludzkimi. Tymczasem
      politycy są niczym bóstwa greckie: zajmują się głównie własnymi
      intrygami, mając śmiertelników za zbędny balast.
      www.nie.com.pl/art3630.htm
      Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi się ten tekst.
      • absztyfikant Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:14
        Ladna metafora;)
      • humbak Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:15
        bogowie z wierzeń prymitywnych
        > ludów: niewidzialni, ale czuwający nad istotami ludzkimi.

Nie mogę się oprzeć wrażeniu że w takiego mniej więcej boga wierzą przedstawiciele większości współczesnych religii monoteistycznych. Świat pełen prymitywów:)
        • absztyfikant Mylisz sie ;) 04.11.07, 02:17
          portalwiedzy.onet.pl/4869,25297,1400283,1,czasopisma.html
          Milej lektury!:)
          • humbak Re: Mylisz sie ;) 04.11.07, 02:24
            Jeśli sugerujesz bym wziuneł się z tę książkę, to raczej nic z tego. Mam duuuże zaległości, a i własną św. księgę muszę jeszcze przeczytać. Zaś jeśli masz na myśli sam ten tekst, to weź pod uwagę że większości ludzi wierzących w boga sama sobie go nakreśla, niekoniecznie idąc za nauką religii, którą ponoć wyznają.
            • absztyfikant Re: Mylisz sie ;) 04.11.07, 02:30
              Tez prawda, ale jakies tam ramy chyba obowiazuja, nie?
              • humbak Re: Mylisz sie ;) 04.11.07, 02:32
                Jakieś:]
        • esmeralda_2 Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:18
          Fajnie tak sobie filozofować, tylko dlaczego sami nie zabieracie sie do polityki, może byłby troche inny, a nie te same ryje, które starzeja się i jeszcze sobie piją. Czyżby na Olimpie dla was zabrakło miejsca?, bo one nie dla każdego.
          • absztyfikant Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:25
            Gdyby Polska byla normalnym krajem, to Polskiej prawicy nadawaliby
            ton ludzie pokroju prof. Bartoszewskiego czy Sikorskiego, liberalom
            Balcerowicz, Tomasz Lis czy Ryszard Petru, a lewicy Huebner czy
            Rosati. A jak jest? Bez komentarza. Problem polega na tym, ze
            polscy wyborcy tez sa do dupy:(
            • esmeralda_2 Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:30
              Chwila z tymi wyborcami, zaraz zrobisz zamkniete koło. Zobacz, ale ci panowie nie maja pierwszych miejsc na listach i dlategludzie nie glosuja na nich. Tkzw. lider partii rozdaje te numerki. A jacy liderzy to i taka partia, a może tez byc i lustrzane odbicie, lub za bardzo inteligentyny lider, a inni mu do piet nie dorastają. Sam zauważyłes, że dopiero dwa pokolenia musza minąć. Ja ostatnio w to przestałam wierzyc jak zobaczyłam ta zmianę pokoleń w sld.
              • humbak Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:33
                To się nazywa demokracja partyjna. Bardzo fajny twór. Wygodny dla różnych Tusków, Schetyn, Kaczyńskich, Lepperów i innych takich:)
                • esmeralda_2 Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:42
                  Właśnie demokracja, a tak ile czasu trzeba czekac aby demokracja była taką demokracja o której marzymy. Tylko czy te nasze marzenia o demokracji ze soba się pokrywają?
                  Tutaj raczej w tej demokracji partyjnej raczej silniejszy ma racje bytu i wyjątki teatralne jakimi sa państwo Rokitów.
            • jorge.martinez Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:31
              Normalny kraj... my jesteśmy krajem post-. Postkomuniści (na bazie elit
              socjalistycznych) to "lewica", postsolidarność (na bazie proletariatu i elit
              katolickich) to "prawica" a partią obrotową jest postludowa partia klasowa :)

Jak ktoś napisał: 2 pokolenia, albo wysadzenie w powietrze budynku, w którym
              spotkają się wszyscy współtwórcy okrągłego stołu.
          • jorge.martinez Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:27
            esmeralda_2 napisała:

> Fajnie tak sobie filozofować, tylko dlaczego sami nie zabieracie sie do polityk
            > i, może byłby troche inny, a nie te same ryje, które starzeja się i jeszcze sob
            > ie piją. Czyżby na Olimpie dla was zabrakło miejsca?, bo one nie dla każdego.

Wystarczy poczytać Moscę lub Pareto i się człowiekowi odechciewa...
          • humbak Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:29
            Żebyt aspirować do reprezentowania siebie i innych w polityce należy posiadać pewne umiejętności, bądź nieczyste zamiary... względnie nazbyt wysoką samoocenę.
            • absztyfikant Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:31
              Wystarczy miec lewa kase na kampanie:
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4633851.html
              • humbak Re: Po przeczytaniu twojego postu przypomniał mi 04.11.07, 02:35
                A więc najpewniej druga z wymienionych przeze mnie opcji.:P
    • jorge.martinez Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:24
      Ja tam nie żałuję... Ale może dlatego, że miałem Widackiego w okręgu (kandydatów
      senatorów z LiD oczywiście olałem).

Ale zgodzić się trzeba... LiD do porażka. I nawet nie chodzi o łączenie
      liberałów z betonem. Lecz sam problem z lewicą.
      Wprawdzie czasu wiele nie mieli, ale kolejne miesiące, wraz z apogeum w toczącej
      się kampanii dowiodły, że na tych ludziach sensownej partii się nie zbuduje.
      Najżałośnijszym przykładem tego bezładu jest rzecz jasna postać Kwaśniewskiego.
      Miał być odnowicielem, a okazał się betonowym kołem ratunkowym...
      Nie przyglądałem się składowi osobowemu klubu LiD, ale mniemam że trochę betonu
      i posłów zawodowych SLD weszło, co oznacza, że będą raczej działać na utrzymanie
      z góry upatrzonych pozycji, niż jakiś odważny ruch ideowy.

Jeśli dziś SLD (+lewicowe przystawki) to polityczne trupy, to PD można śmiało
      nazwać politycznymi zombie.
      Niechże skończą i oszczędzą wstydu. Będę mógł wtedy z zaciśniętymi zębami
      głosować na Platformersów.

No chyba że, i to całkiem prawdopodobne, w centrum (szczególnie na jego lewym
      skrzydle) powstanie jakaś nowa atrakcyjna inicjatywa. Taka miejska liberalna
      partia, na wzór niemieckich liberałów, czy czegoś takiego. Lepsza taka partia
      obrotowa niż klasowe PSL.
      • absztyfikant Re: LiD to porazka... 04.11.07, 02:28
        Hehehe, w pelni podzielam Twoj poglad, aczkolwiek dla mnie wzorem sa
        brytyjscy LibDems, a nie FDP;)
        • aaki widziały gały co brały 04.11.07, 07:31
          ale ta maksyma do ciebie jakoś nie pasuje.
    • socjalliberal Re: LiD to porazka... 04.11.07, 09:30
      Coś znowu odwalili...?
      • humbak Re: LiD to porazka... 04.11.07, 09:33
        :D Znowu... od razu mi lżej, że nie tylko ja zadaję takie pytania na temat wybranej partii :)
        • socjalliberal Re: LiD to porazka... 04.11.07, 09:37
          Nom... głupie my, że nie fanatyki;)
      • szeptana_propaganda Re: LiD to porazka... 04.11.07, 09:38
        socjalliberal napisał:

> Coś znowu odwalili...?

Podzielili się, pożarli, chcą się nawzajem odwoływać i jeden drugiemu
        najchętniej wbiłby nóż w plecy.

Mieli nadzieję na koalicję z PO, i teraz tak odreagowują. Wstydzę się za nich,
        bo na nich glosowałam przecież.
        • socjalliberal Re: LiD to porazka... 04.11.07, 09:41
          Czyli czekamy na podział na Ludowy Front Wyzwolenia Judei i Front Wyzwolenia
          Ludu Judei?

"Przypie..łem w skrzynkę na listy"
          "Jaaaaa, zajebiście"
          • szeptana_propaganda Proszę:-) 04.11.07, 09:46
            socjalliberal napisał:

> Czyli czekamy na podział na Ludowy Front Wyzwolenia Judei i Front Wyzwolenia
            > Ludu Judei?

Kochana gazeta, nie szczepie się i daje od razu w wersji elektroniocznej:-)

Niemy lud polskiwww.gazetawyborcza.pl/1,76842,4636413.html

Wywiad z Bronisławem Łagowskim (moim guru:-))

Historyczna słabość lewicy w Polsce wiąże się z tym, że właściwie w Polsce lud
            nie miał historii. Wstydził się swojej tożsamości i przyjmował mitologię klasy,
            która go wcześniej uciskała

Bronisław Łagowski
            Adam Leszczyński: LiD dostał w wyborach 12 proc. głosów. To sukces?

Bronisław Łagowski: To oczywista porażka. Choćby z tego powodu, że sam SLD ma
            więcej wyborców. Pomysł LiD był wadliwy. Liderzy obu partii może są w bliskich
            stosunkach politycznych i towarzyskich, ale połączenie Sojuszu Lewicy
            Demokratycznej z Partią Demokratyczną jest sztuczne, bo ich elektoraty są bardzo
            różne i wzajemnie niechętne. Potencjalni wyborcy Partii Demokratycznej nie
            chcieli głosować na koalicję, której głównym elementem jest SLD. Część wyborców
            SLD nie głosowała z powodu niechęci do Partii Demokratycznej.

Załóżmy, że dawni wyborcy Unii Wolności nie chcieli głosować na Olejniczaka czy
            Kalisza ze względów historyczno-biograficznych. Ale dlaczego wyborcom SLD miał
            przeszkadzać Onyszkiewicz czy Lis?

- Nie chodzi o osoby. To są ugrupowania z dwóch obozów, które nie przestały być
            sobie wrogie.

Wyborcy SLD czują się bezustannie obiektem ataku. Jeżeli nie politycznego, to
            propagandowego. W III RP - i jeszcze bardziej w IV RP - uważali się za obywateli
            drugiej kategorii.
            >
            > "Przypie..łem w skrzynkę na listy"
            > "Jaaaaa, zajebiście"
            >
            A to to nie wiem jak skomentować:-)
            • socjalliberal Re: Proszę:-) 04.11.07, 09:54
              To jeszcze o jednoosobowym froncie wyzwolenia judei;)

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=209&ShowArticleId=43407
              • szeptana_propaganda Re: Proszę:-) 04.11.07, 09:57
                socjalliberal napisał:

> To jeszcze o jednoosobowym froncie wyzwolenia judei;)

świetny tekst Żakowskiego. Nabyleś jego nową książkę?:-) Pytanie retoryczne:-))

(...)Na scenie politycznej trwa przemeblowanie. Na razie polega ono głównie na
                przesuwaniu sprzętów od lat na niej stojących. Nie wygląda to bardzo obiecująco.
                Na razie nie widać żadnej poważnej grupy, która by chciała i miała odwagę
                zasypać przepaść między klasą polityczną a elektoratem i stworzyć wyrazistą
                partię Wielkiego Marzenia. Ale taka szansa jest i leży na ulicy. Starczy się po
                nią schylić. Jest po co.
                >
                >Schylisz się \Maciek? Schyl się, mnie plecy bolą;_)))
                • socjalliberal Re: Proszę:-) 04.11.07, 10:01
                  szeptana_propaganda napisała:

> świetny tekst Żakowskiego. Nabyleś jego nową książkę?:-) Pytanie retoryczne:-))

I przeczytana, wiedziałem, że gościowi dobrze z patrzałek patrzy :D

> >Schylisz się \Maciek? Schyl się, mnie plecy bolą;_)))

Ale ta ulica trochę rozkopana i mam skoliozę rzekomo;) Ale trzeba będzie;)
              • chateau Re: Proszę:-) 04.11.07, 11:33
                > To jeszcze o jednoosobowym froncie wyzwolenia judei;)
                Znaczy - Niezależny FWJ? ;-)

Zawsze to o niebo lepiej niż to:
                www.cartoonstock.com/lowres/ake0009l.jpg
                Warto sobie co jakiś czas przypomnieć, to znowu nie tak dawno temu było,
                niedaleko :/
    • szeptana_propaganda Muszę się niestety z toba zgodzić absztyś 04.11.07, 09:35
      ZAstanawiam się tylko co by było, gdyby wygrali wybory (za czym, nie powiem,
      byłam całym sercem). Dobrze się stało jak się stało. To jest chyba optymalny
      scenariusz, bo też fatalnie by było gdyby PO mogło rządzić samodzielnie.

Cofam- optymalnie by było, gdyby PiS nie wszedł do parlamentu a tego nadętego
      bonaparstka szlag by trafił.
      • xxtoja_live Re: Muszę się niestety z toba zgodzić absztyś 04.11.07, 10:24
        To sie zdecydujcie, chcę, ale nie chcę.
    • mordatymoja Re: LiD to porazka... 04.11.07, 10:56
      absztyfikant napisał:

> Zaluje, ze oddalem na nich swoj jakze cenny glos...
      > Mam nadzieje, ze Filar, Widacki i Bogdan Lis przejrza na oczy.
      > Nie od razu Krakow zbudowano:) Polska demokracja dopiero
      raczkuje;)
      Dopóki nie wymrą tacy "wybitni znawcy" z "cennym głosem" z kwiatem
      narcyza w głowie dotąd tak będzie.
      • absztyfikant morda 04.11.07, 16:46
        Czesław Miłosz

Który skrzywdziłeś

Który skrzywdziłeś człowieka prostego
        Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
        Gromadę błaznów koło siebie mając
        Na pomieszanie dobrego i złego,

Choćby przed tobą wszyscy się kłonili
        Cnotę i mądrość tobie przypisując,
        Złote medale na twoją cześć kując,
        Radzi że jeszcze dzień jeden przeżyli,

Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta.
        Możesz go zabić - narodzi się nowy.
        Spisane będą czyny i rozmowy.

Lepszy dla ciebie byłby świat zimowy
        I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta.
    • goldenwomen3 absztyfikancie przejrzałes na oczy??????????? 04.11.07, 11:08
      no, no ale się porobiło :)))))))))))))
      • wiosnaludzikow Re: absztyfikancie przejrzałes na oczy?????????? 04.11.07, 14:03
        Jakie przejrzał na oczy ! To typowy karierowicz i jak coś traci
        swoją siłę i możliwości jak teraz LiD to szczur ucieka z tonącego
        okrętu. Niedługo będzie pluł tu na Kwaśniewskiego ala i na
        Celińskiego z Borowikiem na czele i jak każda polityczna gnida
        twierdził, że to przewidywał aż w końcu powstanie kolejna odmiana
        tej komunistycznej hydry pod np nazwą Odnowionaa Lewica. To ta sama
        komuna towarzyszy szmaciaków.
        • absztyfikant Re: absztyfikancie przejrzałes na oczy?????????? 04.11.07, 15:31
          O czym ty wiosenny ludziku pieprzysz? Nie zyje z polityki, ani nie
          jestem benefecjentem jakiegokolwiek politycznego grajdolka.
          • wiosnaludzikow Re: absztyfikancie przejrzałes na oczy?????????? 04.11.07, 16:19
            absztyfikant napisał:

> O czym ty wiosenny ludziku pieprzysz? Nie zyje z polityki, ani nie
            > jestem benefecjentem jakiegokolwiek politycznego grajdolka.
            To co wyej brzmi tak wiarygodnie jak słąwny tekst : "mam 12 lat i
            szukam przyjaciela" wypowiedziany przez sterego tłuściocha w brudnej
            podkoszulce. Bujaj się stary UBeku
        • goldenwomen3 wiedziałam................... 04.11.07, 18:59
          stąd moje pytanie :)
    • freemason a co się takiego stało? 04.11.07, 14:18
      ... że zmieniłeś zdanie? Rozczarował Cię wynik wyborczy? Moim
      zdaniem nie jest taki zły - LiD się świetnie obronił przy bardzo
      wyraźnej polaryzacji PiS-PO (zobacz co się stało z "przystawkami").

Lewica podzieliła po prostu los Unii Wolności z 1997 roku - mimo
      połączenia z KLD Unia dostała w sejmie III kadencji 14 mandatów
      mniej, a łączny wynik w 1993 roku (nie mówiąc np. o roku 1991, gdzie
      trzeba doliczyć jeszcze "piwo", w sumie 25% poparcia) był o dwa
      punkty lepszy.

Mimo to Unia odgrywała w latach 1997-2001 większą rolę niż wynikałby
      to z prostego przeliczania głosów na procenty. To samo może być z
      LiD - w momencie, gdy Kaczyński zacznie wetować ustawy PO-PSL rola
      lewicy może bardzo wzrosnąć i te 53 mandaty okażą się na wagę złota.

Racją natomiast jest, że z tych wyborów bardzo kiepsko wyszła PD.
      Oczywiście lepiej jest mieć dwóch posłów (w tym jednego formalnie
      bez legitymacji) niż żadnego, ale wyniki wyborcze Święcickiego,
      Lityńskiego czy Popieli (ten ostatni to dla mnie szok) bardzo
      rozczarowują.

Niefajnie ma też SLD - "zjechało" z 55 mandatów do 39, pozbyło się
      wielu dobrych posłów (Piekarska, Gadzinowski, Zaborowski).

O pełnym sukcesie może natomiast mówić SDPL. 10 mandatów partii,
      która jeszcze niedawno nie istniała (w praktyce) to nie w kij
      dmuchał...
      • elfhelm Re: a co się takiego stało? 04.11.07, 15:17
        PD w zasadzie przestaje być partią. Tam po prostu nie ma przywódcy, który byłby
        ogólnie rozpoznawalny, a jednocześnie byłby w stanie budować struktury partyjne.
        Te praktycznie nie istnieją poza dużymi miastami (i to nie wszystkimi, bo w
        Lublinie, Olsztynie, Bydgoszczy, wielu miastach śląskich praktycznie PD już nie
        ma). Partia musi mieć struktury, młodzieżówkę, pieniądze (z obecnej dotacji PD
        pewnie spłaci kredyty i utrzyma kilka biur), radnych, warto też mieć jakąś
        tożsamość i program.

Z 3 posłów wybranych z rekomendacji PD, Filar jest bezpartyjny i kuszony przez
        PO, Widacki oręduje za partią LiD, Bogdan Lis charyzmatycznym przywódcą nie
        jest. Onyszkiewicz kończy w tym roku 70 lat. Wyniki wyborcze Święcickiego czy
        Lityńskiego wprost wskazują, że nie są to popularni liderzy. A z pozostałych
        byłych posłów większość albo nie jest aktywna politycznie (także z racji wieku),
        albo działa w PO (w tych wyborach z listy PO wróciło do parlamentu po 6 latach
        przerwy 4 b. posłów UW z III kadencji).

Napisałeś jeszcze, że lewica podzieliła po prostu los Unii Wolności z 1997 roku.
        Niby tak, ale pamiętasz, co się stało z UW cztery lata później?

Na lewicy jest kompletny kryzys przywództwa. On w zasadzie dobił PD. Ale dotyka
        też pozostałych partii. Wynik listy warszawskiej z liderem SdPl Borowski i
        promowanymi w mediach Kaliszem, Piekarską, Gadzinowskim zaskakująco słaby.
        • freemason Re: a co się takiego stało? 05.11.07, 10:25
          elfhelm napisał:

> (w tych wyborach z listy PO wróciło do parlamentu po 6 latach
          > przerwy 4 b. posłów UW z III kadencji).

Marcin Zawiła
          Adam Żyliński
          Bogdan Borusewicz

Kto jeszcze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka