Dodaj do ulubionych

A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i wstyd!

27.11.07, 12:16
Doradcą Hall została p.Radziwiłł - ta sama,która entuzjastycznie a
niekompetentnie wprowadzała "reformę" Dzierzgowskiej i Handkego,(to
ona również wprowadziła religię do szkół) a potem prowdziła
kretyńską walkę z tzw.segregacją u Sawickiego. Dziś na dodatk jej
możliwości intelektualne są zmniejszone w związku z zaawansowaną
staością oraz znacznie już rozwiniętą choroba alkoholową.
Boże miej w opiece polską szkołę!!!
Obserwuj wątek
    • hrabia.mileyski Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 12:26
      Atakowany zewszad Giertych demonstrował przynajmniej jakąś wizję. mogła sie
      podobać, czy nie, ale wreszcie po latach nad polska szkołą rozgorzała dyskusja i
      okazało sie, że mamy do czynienia dramatycznie osuwajacym się w dół statusem tak
      nauczycieli, jak samej szkoły.
      Dzisiejszej pani minister najwyraźniej brak wizji na nabrzmiałe problemy i jak
      sadze (co zresztą dotyczy niemal całości tego rzadu) skupi sie na
      administrowaniu. Najbardziej rewolucyjne okażą się zapewne decyzje cofajace
      pomysły Giertycha.
      • danuta49 Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzierz- 27.11.07, 15:32
        gowskiej nie ściągnęła!Byłby totalny obciach u nauczycieli i
        rodziców!!!Szczególnie wyborców PO;-)))))))))))))
        • 440417mz Re: Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzi 27.11.07, 15:43
          POPiSywała się w Gdańsku jako prezydent d/s edukacji,przede wszystkim
          zamiataniem pod dywan, trudnych spraw edukacji.Np dążyła do ukrycia przed opinią
          publiczną tragicznej śmierci gimnazjalistki Ani.Ale cóż,mając za męża A
          Halla(mentora i przyjaciela Donalda T)można zostać nawet ministrem.Uwaga na
          wiatr od morza który będzie wiał w polskiej edukacji.Liberalnie i aferalnie
          będzie wiał.
          • ewa9823 Re: Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzi 27.11.07, 17:30
            440417mz napisał:

> POPiSywała się w Gdańsku jako prezydent d/s edukacji,przede
            wszystkim
            > zamiataniem pod dywan, trudnych spraw edukacji.Np dążyła do
            ukrycia przed opini ą publiczną tragicznej śmierci gimnazjalistki
            Ani.Ale cóż,mając za męża A Halla(mentora i przyjaciela Donalda T)
            można zostać nawet ministrem.Uwaga na wiatr od morza który będzie
            wiał w polskiej edukacji.Liberalnie i aferalnie będzie wiał.

dziwna ta pani
          • wariant_b Re: Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzi 27.11.07, 17:36
            440417mz napisał:

> POPiSywała się w Gdańsku jako prezydent d/s edukacji,przede wszystkim
            > zamiataniem pod dywan, trudnych spraw edukacji.

A pozwolę sobie mieć diametralnie różną opinię. Pod dywan zamiatał
            minister Giertych, próbując traktować problemy w kategoriach winy
            i kary, tak jakby wsadzenie do pudła kilku wyrostków i wywalenie
            kilku dyrektorów było w stanie cokolwiek poprawić.
            • barnacle.bill.the.sailor Re: Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzi 28.11.07, 08:50
              Od kiedy to karanie winnych jest "zamiataniem spraw pod dywan" ???...
              • chateau Re: Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzi 28.11.07, 09:18
                Jeśli np. zamiast iść do dentysty łykasz kolejne przeciwbólowce.
                • barnacle.bill.the.sailor Re: Hall ne wie co robić i szuka "mamusi"!Oby Dzi 28.11.07, 09:21
                  Co w tym przykładzie jest "pójściem do dentysty", a co "łykaniem
                  przeciwbólowych" ?...

Inaczej, policja i cały wymiar sprawiedliwości zajmują się "zamiataniem spraw
                  pod dywan" ?...
      • jorge.martinez Wizję? 27.11.07, 19:18
        hrabia.mileyski napisał:

> Atakowany zewszad Giertych demonstrował przynajmniej jakąś wizję. mogła sie
        > podobać, czy nie, ale wreszcie po latach nad polska szkołą rozgorzała dyskusja
        > i
        > okazało sie, że mamy do czynienia dramatycznie osuwajacym się w dół statusem ta
        > k
        > nauczycieli, jak samej szkoły.
        > Dzisiejszej pani minister najwyraźniej brak wizji na nabrzmiałe problemy i jak
        > sadze (co zresztą dotyczy niemal całości tego rzadu) skupi sie na
        > administrowaniu. Najbardziej rewolucyjne okażą się zapewne decyzje cofajace
        > pomysły Giertycha.

Pijany wid to nie wizja!
    • woda.woda I bardzo dobrze. 27.11.07, 17:41
      Panie radziwiłł i dzierzgowska to mądre kobiety i znają się na
      edukacji.
      Pani hall również.

• sclavus Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 17:53
        woda.woda napisała:

> Panie radziwiłł i dzierzgowska to mądre kobiety i znają się na
        > edukacji.
        > Pani hall również.
        >
        >

Rozumiem, że wiesz co mówisz...
        • woda.woda Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 17:54
        • woda.woda Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 17:55
          Myślę, że wiem. Ale jestem otwarta: jeśli ktoś mnie przekona, że
          nie mam racji, chętnie zmienię zdanie :)
          • hrabia.mileyski Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 17:58
            Ale jestem otwarta: jeśli ktoś mnie przekona, że
            > nie mam racji, chętnie zmienię zdanie :)

Predzej wielbłąd przeciśnie sie przez ucho igielne.
            Bez urazy.
            • woda.woda Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 17:59
              Mylisz się. Po prostu nigdy nie udało ci sie mnie przekonać. O ile
              dobrze pamiętam.

Ale sa tacy, którym to się udaje, więc wszystko przed tobą.

• hrabia.mileyski Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 18:00
                Źle kwalifikujesz moje ambicje.
                • woda.woda Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 18:05
                  Toteż myślę, że nie będziesz mnie przekonywał.
                  Czegóż więc się czepiasz, chłopie? :)
                • wariant_b Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 18:07
                  Możliwości - trochę lepiej?
                  • woda.woda Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 18:10
                    Tak, możliwości nieco lepiej :)
              • barnacle.bill.the.sailor Re: I bardzo dobrze. 28.11.07, 08:57
                woda.woda napisała:

> Mylisz się. Po prostu nigdy nie udało ci sie mnie przekonać. O ile
                > dobrze pamiętam.
                >
                > Ale sa tacy, którym to się udaje, więc wszystko przed tobą.

:-00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

GDZIE ???? KIEDY ?????????????

No chyba, że masz na myśli tych, którzy ci bezmyślnie przytakują we wszystkim...
                ;-PPP
          • danuta49 "reforma"gimnazjalna i awans dowodem mądzrości? 27.11.07, 18:16
            Te panie pokazały co potrafią;-)))))I chyba starczy, co????
            Chyba,że mnie przkonasz , że te ich "dokonania"(oraz np.
            wprowadzenie religii do szkól czy walka z "segregacją" to wspaniały
            sukces był;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))0
            • woda.woda Co masz na myśli pisząc 27.11.07, 18:17
              "walka z segregacją"?

• danuta49 Naprawdę nie wiesz?To co wiesz??? 27.11.07, 18:25
                Tłumaczę - nasyłanie kuratoryjnych urzędasów na wszystkie szkoły, w
                których próbowano wyciągać wnioski z faktu, że uczniowie mają różne
                zdolności,zainteresowania, aspiracje i plany życiowe oraz po 6
                latach nauki różnią się baaaardzo znaczaco posiadanymi już
                umiejętnościami.Pani Radziwiłł zakazywała też wyjść np. do teatru
                czy wycieczek jeśli klasa nie złoży się na tych co nie mają ochoty
                płacić.Starczy wiedzy???;-)
                • allspice Re: Naprawdę nie wiesz?To co wiesz??? 27.11.07, 18:28
                  Delikatnie mówiąc pleciesz jak pleciuga:) Zgadzam się z 'woda woda',
                  że wymienione panie ,to mądre kobiety...
                  • danuta49 Następna miłosniczka "reformy" się odezwała;-) 27.11.07, 18:44
                    Rozumiem, że ich "dzieło" o tym świadczy;))))))))))))))))))))
                    "Po owocach ich poznacie"
                • daktylek Re: Naprawdę nie wiesz?To co wiesz??? 27.11.07, 18:29
                  No to pokaż te zakazy ...
                  • danuta49 Pani Radziłł nadaje zakazom formę kazań w mediach! 27.11.07, 18:36
                    Z tych kazań urzędasy wyciągają wnioski;-)
                    Ona nie ma pojecia o administrowaniu na skalę Polski!Wydaje się
                    jej , że to jak w jej szkole było-tego się zawstydzi tamtego
                    pochwali, tu pomoralizuje;-)))))))))))))))))))))))))))No i nie wie
                    co się od roku 1989 zmieniło w szkolnych realiach!!!
                • off_nick Nerwy Ciebie ponoszą, 27.11.07, 18:34
                  i ja to rozumiem,z całym szacunkiem,to nie jest forum do dyskusji...
                  Dyletanci dają odpór znawcom tematu aby coś udowodnić,ale co???

danuta49 >
                • woda.woda Po co ta agresja? 27.11.07, 19:47
                  Jeśli, jak piszesz, jesteś nauczycielką podobnie agresywnie
                  reagujesz na pytania uczniów i na ich odmienne od twojego zdanie?

W 1990 byłam jedną z załozycielek jednego z pierwszych społecznych
                  liceów i współpracę z panią Radzwiłł wspomninam znakomicie.

I na temat: szkoła podstawowa jest po to, aby w miarę możliwości
                  wyrównywała sznase uczniom z róznych środowisk, nie po to, aby
                  czyniła wśród nich segregację na lepsze i gorsze.

Gimnazja nie są złym pomysłem. Niestety, realizacja tego projektu
                  została bardzo źle przeprowadzona i nalezy to poprawić.

Co do teatru i wycieczek: nie jest prawdą, że nie wolno było
                  chodzić do teatru, natomiast nie było wolno w czasie lekcji - co
                  jest słuszne.

Kwestia wycieczek jest bardziej skomplikowana. Absolutnie nie
                  powinno być tak, aby część dzieci na wycieczkę nie jechała,
                  ponieważ miały one nieszczęście urodzić się mniej zamożnym rodzcom.

A teraz poproszę o argumenty merytoryczne, nie emocjonalne przeciw
                  owym trzem paniom, jeśli łaska.

• danuta49 Krasnoludki są na świecie???;-) 28.11.07, 02:51
                    >Gimnazja nie są złym pomysłem. Niestety, realizacja tego projektu
                    została bardzo źle przeprowadzona i nalezy to poprawić.<
                    1.Kreasnoludki to realizowaly???
                    Przecież realizacja to też Dzierzgowska i Radziwill.Na dodatek
                    Radziwill byla jeszcze później wiceministerm u Sawickiego.
                    2.Jeśli chodzi o realizatorów niżej to wchodzi to w sklad warunków
                    realizacji.Prawidlowa ocena tych warunków to wlaśnie coś z czego
                    polityk oswiatowy (minister, wice, doradca ministra) powinien być
                    m.in.rozliczany!!!Panie zrobily co zrobily i to o nich świadczy.Źle
                    świadczy!!!
            • wariant_b Re: "reforma"gimnazjalna i awans dowodem mądzrośc 27.11.07, 18:34
              Danusiu49, trochę o sobie, bo drugi raz zafascynowały mnie Twoje
              poglądy. Wydaje się, że wiesz więcej niż norma forumowa przewiduje,
              a z drugiej strony jakoś inaczej. Nie pasuje to do nauczyciela,
              (a mam takich w rodzinie), bo ci traktują czy A. Radziwiłł, czy nawet
              I. Dzierzgowską lub panią Hall prawie jak swoich (mają pracę z dziećmi
              w życiorysie, udaną zresztą). Więc jaki jest Twój związek z oświatą?
              • danuta49 Jestem nauczycielką b.zdolnych dzieci i mam 27.11.07, 18:40
                szerokie zainteresowania;-) Na dodatek bardzo dobrze poinformowanych
                rodziców;-)
                • wariant_b Re: Jestem nauczycielką b.zdolnych dzieci i mam 27.11.07, 19:06
                  Znaczy pierwszy karny punkt za naiwność. Chyba źle zinterpretowałem
                  te cyferki w Twoim nicku.

A teraz do rzeczy. Wydaje się, że wszystkie trzy wymienione Panie
                  mają dobrą opinię i nie trafiłem jakoś dotychczas na nikogo, kto
                  by mi taką opinię wyprostował. Wszystkie trzy uchodzą za praktyków.
                  Praktyk może mieć dziwne poglądy, ale na ogół nie są one zupełnie
                  absurdalne. Może robić rzeczy nie do końca zrozumiałe, ale to zwykle
                  oznacza, że nie do końca zrozumieliśmy kontekst tych działań, a nie
                  że ich decyzje były błędne.

Sporo osób wypisuje tu swoje krytyczne oceny wszystkiego, ale braki
                  w wiedzy zwykle ich tłumaczą, a Ciebie nie! Kiedyś odpytałem Cię
                  o Twoje autorytety (nie wiem, co nasza ulubiona giwi zrobiła z tym
                  wątkiem, gdzieś się zapadł pod ziemię) a teraz muszę zapytać,
                  jakie fakty nam nieznane powodują Twoje generalnie krytyczne uwagi.
                  I konkretnie co w istniejącej sytuacji byłoby rozwiązaniem lepszym,
                  kto je proponował i co się stało, że wyszło tak jak wyszło.
                  • danuta49 Dobrze zinterpretowaleś cyferki w moim nicku!;-) 27.11.07, 19:55
                    Pani Hall i p.Radziwill sprawdzaly się jako dyrektorki szkól.Pani
                    Radziwill miala już wielokrotnie okazję wykazać swoją niekompetencję
                    w roli osoby kierujecej nie 50 nauczycieli tylko 500tys. przy pomocy
                    armii urzędników i przepisów.Ona nie ma wyobraźni co z jej przepisów
                    i kazań zrobi urzędniczy aparat.
                    Ja nie mam autorytetów - ja oceniam dzialania ("Po owocach...")i
                    sporo czytam o zarządzaniu, biurokracji itp.
                    "Reforma" gimnazjalna i jej obudowa pogoszyla zamiast poprawić - to
                    o czym tu mówić. A ostrzeżenia byly nawet w "Tygodniku
                    Powszechnym"(Hennelowa, Jerschina choćby).Co do Dzierzgowskiej to
                    jej niekompetencja oraz pazerność i interesownośc(liczne firmy z
                    krasami dlanauczycieli, broszurki-pseudoporadniki itd.) sa znane w
                    Warszawie.Poznal się na niej Paszyński i spuścil, poznala się
                    Urbanowicz i też jej nie tolerowala.No ale trafila na gabinet
                    miernot AWS-UW z jego 4 reformami i popelnila zbrodnię na polskiej
                    oświacie (za niezle pieniądze z PHARE zresztą;-))
                    I to by bylo na tyle;-)
                    • wariant_b Re: Dobrze zinterpretowaleś cyferki w moim nicku! 27.11.07, 20:45
                      Pani Radziwiłł nigdy nie była ministrem oświaty, raczej czymś
                      w rodzaju "jej sumienia" w okresach dla tejże oświaty trudniejszych.

> "Reforma" gimnazjalna i jej obudowa pogoszyla

Reforma gimnazjalna miała na celu potanienie oświaty przez
                      zmniejszenie liczby klas, a powiększenie liczby uczniów w klasach.
                      Pewnie wzorowana była na rozwiązaniach innych państw, na rozwiązaniach
                      przedwojennych i ogólnie przekonaniu, że wszystko za komuny było be.

> i popelnila zbrodnię na polskiej oświacie

Ocenianie rozwiązań w zakresie oświaty jest szczególnie trudne.
                      Zanim system się rozkręci, zanim przebrniemy przez cały cykl,
                      mija kilkanaście lat. Dla mnie (a jestem matematykiem) gimnazja
                      są kiepskie, bo generują jedną, niepotrzebną "pętlę" i zbierają
                      młodzież w najtrudniejszym okresie, pozwalając im tworzyć własną
                      hierarchię w grupie. Są i będą z nim problemy. Głupszym pomysłem
                      była likwidacja szkolnictwa zawodowego (jeszcze droższe), choć
                      szkoły "wzięły na przeczekanie" i sporo przetrwało.

A "reforma"? No cóż, system nie padł, i to też jest sukces.
                      Ochrona zdrowia chyba miała mniej szczęścia.

> A ostrzeżenia byly nawet w "Tygodniku Powszechnym"

Z pełnym szacunkiem, ale jeśli miałbym wybierać między Hennelową,
                      a Radziwiłł, to nie miałbym żadnego problemu z wyborem.

> (za niezle pieniądze z PHARE zresztą;-))

Nie bardzo przypominam sobie, o co chodziło z tym PHARE. (swoją drogą
                      koszmarny fundusz, pieniądze niewielkie, biurokracja straszna, ale
                      w pewnym okresie być może łatwiejszy do uzyskania niż zwykły grant).
                      Będę wdzięczny za garść szczegółów.
                      Nie siedzę w temacie oświaty, jak widać:)
                      • danuta49 Dzierzgowksa-tysiące nieopdatkowanych$ z PHARE! 27.11.07, 20:58
                        A wtedy $ mial jeszcze swoją wartość!
                        Wtedy zrealizowala cel-Polska źródlem ogrodników i opiekunek dla
                        strauszków w UE.Bo do niczego innego się obywatele po jej "edukacji"
                        nie będą nadawali;-)
                        • wariant_b Re: Dzierzgowksa-tysiące nieopdatkowanych$ z PHAR 27.11.07, 21:50
                          danuta49 napisała:

> Wtedy zrealizowala cel-Polska źródlem ogrodników i opiekunek...

A tak nie dawno żyliśmy takim oto newsem:
                          wiadomosci.onet.pl/1631792,28350,wiadomosceu.html
                          Nie udało się. Chyba.

PS
                          Kurcze, rozliczałaś kiedyś pieniądze z PHARE? Koszmar.
                      • danuta49 Hennelowa zadawala trudne pytania! 27.11.07, 21:02
                        Jej wątpliwości potwierdzil czas.Oczywiscie nie jest kandydatem na
                        doradcę MEN(to inna bajka) Jerschina jest profesorem socjologii
                        edukacji na UJ - też zachęcal do myslenia i przetrzegal.Też czas
                        to potwierdzil.Oczywiście Polak (p.Radziwill)i przed szkodą i po
                        szkodzie...
                      • daktylek Re: Dobrze zinterpretowaleś cyferki w moim nicku! 27.11.07, 23:36
                        wariant_b napisał:
                        Nie bardzo przypominam sobie, o co chodziło z tym PHARE. (swoją drogą
                        > koszmarny fundusz, pieniądze niewielkie, biurokracja straszna, ale
                        > w pewnym okresie być może łatwiejszy do uzyskania niż zwykły
                        grant).
                        > Będę wdzięczny za garść szczegółów.
                        > Nie siedzę w temacie oświaty, jak widać:)

Przygotowania do reformy oświaty były finansowane z różnych
                        programów w ramach PHARE - m.in. TERM, Smart, Kreator. Dzierzgowska
                        była jednym z beneficjentów komponentu TERM - doskonalenie
                        zarządzania oświatą.
                        • wariant_b Re: Dobrze zinterpretowaleś cyferki w moim nicku! 27.11.07, 23:48
                          Tyle mniej więcej wiem, czy może raczej się domyślam.
                          Ale na czym polega istota zarzutów?
                          To że umiała sobie załatwić środki z PHARE to jeszcze nie zarzut.
                          Nieproporcjonalnie dużo? To byłoby ciekawe, bo fundusz był skąpy.
                          Miała jakieś problemy z rozliczeniem środków?
                          • danuta49 Środki TERM-honorarium;-) za promocję interesów 28.11.07, 02:46
                            "starej" UE!!!
                            Co do reszty - kreowala system, w którym by jej firmy(kursy dla
                            nauczycieli itp.) mogly zarobić.To podstawowe kryterium jej
                            dzialalności!!!;-)
                            Poza tym jest niekompetentna(uczyla tylko kiedyś chemmi w szkole
                            pielęgniarskiej)i przekonana o swej nieomylności, za to jej
                            dzialania noszą znamiona hucpiarskich!
                            Co do reszty - "reforma" jaka jest-każdy widzi.Niższe koszty można
                            bylo osiągnąć nie demolując calego systemu edukacyjnego!!!
                            • jorge.martinez Re: Środki TERM-honorarium;-) za promocję interes 28.11.07, 09:24
                              danuta49 napisała:

> "starej" UE!!!
                              > Co do reszty - kreowala system, w którym by jej firmy(kursy dla
                              > nauczycieli itp.) mogly zarobić.To podstawowe kryterium jej
                              > dzialalności!!!;-)
                              > Poza tym jest niekompetentna(uczyla tylko kiedyś chemmi w szkole
                              > pielęgniarskiej)i przekonana o swej nieomylności, za to jej
                              > dzialania noszą znamiona hucpiarskich!
                              > Co do reszty - "reforma" jaka jest-każdy widzi.Niższe koszty można
                              > bylo osiągnąć nie demolując calego systemu edukacyjnego!!!

Specjalistą od oświaty nie jestem, a szczególnie od oświaty krajów zachodnich,
                              ale czy czasem obecne rozwiązania nie były wzorowane na francuskich, z
                              których... Francuzi się wycofują...
      • jorge.martinez Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 19:22
        woda.woda napisała:

> edukacji.

Dobra, dobra. Dość już eksperymentów tych pań "fachowczyń" na polskiej szkole.

Jeśli takie mundre to niech spróbują wyleczyć uczniów gimnazjów z umysłowej
        tępoty i agresji.

Ciekawe czy by były takie skore do obrony gimnazjów, gdyby dostały jeden czy
        drugi raz po dupie od nabuzowanych tępych cwaniaczków.
        • daktylek Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 19:29
          a ty nie byłeś nabuzowanym tępym agresywnym cwaniaczkiem w wieku
          dojrzewania, tylko aniołkiem?
          • jorge.martinez Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 19:35
            Nie byłem. Jestem jednak pewien że gimnazjum skutecznie by we mnie wyzwoliło
            agresję, albo zniechęcenie, i na pewno bym nań stracił. Tak jak tracą miliony
            gimnazjalistów, którym zależy, a którym przeszkadzają nabuzowane dupki z
            przydziału rejonowego.
            • wariant_b Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 19:46
              Tyle to chyba wszyscy wiedzą.
              Ale gimnazja nie są dlatego, że wyzwalają agresję lub zniechęcenie,
              ale dlatego, iż wyliczono że są tańsze. Chcesz płacić więcej?
              Rząd uznał w Twoim imieniu, że nie będziesz chciał.
              • jorge.martinez Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 19:51
                Edukacja to nie jest najlepsza sfera do oszczędzania.

Wolę płacić więcej i żyć w mądrzejszym społeczeństwie, niż płacić mniej i bać
                się posłać dziecko do pobliskiego gimnazjum.
                • daktylek Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 19:58
                  Dlatego, m.in. dzięki Annie Radziwiłł, masz możliwość posłania
                  dziecka nie do rejonowego publicznego gimnazjum, a do społecznego
                  czy prywatnego i dopłacić do jego edukacji. Tyle tylko, że w tym
                  wieku dzieci (właściwie prawie młodzież) są wyjątkowo trudne,
                  niezależnie od tego czy są w szkole publicznej czy niepublicznej.
                  • danuta49 Minister rządzi gl. publicznymi szkolami-w nich 27.11.07, 20:03
                    nawet w USA jest 90% populacji.Guzik mnie obchodzą jej zaslugi w
                    szkodzeniu niezamożnym i dogadzaniu bogatym.Jej tatuś slużący
                    dzielnie i ideowo Bierutowi by się poplakal;-)
                  • jorge.martinez Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 20:05
                    Zgadzam się, to trudny wiek. Na tym polega "geniusz" gimnazjów. Skoszarować w
                    jednej szkole młodzież w najbardziej niespokojnym wieku.

O stratach edukacyjnych młodzieży wynikających z powstania gimnazjów i skróceniu
                    liceum do 2,5 roku nie będę nawet wspominał.
                  • woda.woda Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 20:05
                    Nie ma obowiązku chodzenia do gimnazjum rejonowego (można starać
                    się dostać do szkoły w innym rejonie lub do gimnazjum
                    niepublicznego, jeśli np. rejonowe ma złą opinię albo mieści się w
                    niebezpiecznej okolicy).
                    • primasort Re: I bardzo dobrze. 27.11.07, 20:13
                      no nie:))) Szkoda słów:)
                      Gimnazjum w niebezpiecznej okolicy...:)))
      • barnacle.bill.the.sailor Re: I bardzo dobrze. 28.11.07, 08:54
        woda.woda napisała:

> edukacji.
        > Pani hall również.

Czy o ich mądrości świadczy to, że nie zamierzają zmieniać nic z tego, co
        wprowadził Giertych ???... ;)))))))))))
    • bubba49 Re:napewno będą lepsze od konia i orzecha co nie-- 27.11.07, 18:19
      wierzy DARWINOWI.
    • t-800 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 18:20
      PO musi mieć na zapleczu osoby, które choć trochę się znają na tym, czym zajmują
      się poszczególne ministerstwa.
    • daktylek Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 18:28
      Hmm, a skąd ta wiadomość, bo jakoś w mediach mowy o tym nie było ...
      • danuta49 Było, było w dzisiejszych"Polsce" czy "Dzienniku"! 27.11.07, 18:42
    • haen1950 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 19:13
      A ja dzisiaj posłuchałem Hallowej u Miecugowa i przekonała mnie do
      swoich racji.

Bo polska szkoła przede wszystkim potrzebuje spokoju, nie co tydzień
      nowych pomysłów Giertycha i monitoringu.
      • primasort Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 19:55
        No jasne:) Najlepiej nie robić nic. Będzie "spokój" i nikt nie
        bedzie się czepiał...albo założyć szkołę prywatną, wtedy już na
        wieki będzie wychwalana:)
        • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:10
          Głupoty pleciesz.
          Giertych wyskakiwał na konferencji prasowej z pomysłem, po czym po tygodniu z
          niego rezygnował.
          Że już nie wspomnę o jego słynnej amnestii...
          • jorge.martinez Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:11
            W kwestii amnestii akurat był konsekwentny. Tylko jakoś TK tego nie docenił :)
            • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:16
              No tak, kryteria maturalne obniżał z lubością. A i jakoś matematyki nie lubi.
              Ponoć ledwo zdał, czy coś... :)
              Za to zabrał się za liczenie uczennic w ciąży, łobuz.
              • primasort Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:21
                A teraz wreszcie będzie spokój i nic nierobienie. Po co narażać się
                na krytykę?
                Ps. Nie byłam zwolenniczką Giertycha, ale pomysł z mundurkami mi się
                podoba:)
                • jorge.martinez Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:22
                  primasort napisała:

> A teraz wreszcie będzie spokój i nic nierobienie. Po co narażać się
                  > na krytykę?
                  > Ps. Nie byłam zwolenniczką Giertycha, ale pomysł z mundurkami mi się
                  > podoba:)

70% Polakom się podoba.
                  • jdbad Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:30
                    Czarno to widzę:(
                  • haen1950 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:48
                    Jeżeli mundurki mają spełnić swoją rolę to powinny być nagrodą, nie
                    nakazem. Istnieje pewnie jakiś ranking, ocena roboty uczenia.

I powiedzmy, od iluś tam punktów szkoła nabywa przywilej
                    umundurowania uczniów, żeby byli ze swojej budy dumni.

A wg Giertycha mamy zwyczajne przymusowe dziadostwo.
                    • barnacle.bill.the.sailor Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 28.11.07, 09:12
                      I właśnie nowa pani minister zapowiedziała, że to "przymusowe dziadostwo"
                      zostaje !... ;)))
                • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:25
                  primasort napisała:

> A teraz wreszcie będzie spokój i nic nierobienie. Po co narażać się
                  > na krytykę?

A tego przecież nie wiemy, prawda?
                  Być może ktoś wreszcie normalnie zreformuje listę lektur, dopasuje programy,
                  ukróci biurokrację w awansach zawodowych, zajmie się państwem w państwie - CKE itd.
                  Czyli praca od podstaw, może mnie medialną, ale... łapiesz?

> Ps. Nie byłam zwolenniczką Giertycha, ale pomysł z mundurkami mi się
                  > podoba:)

Maatkooo. Mundurki powinny być być w gestii szkoły. Zresztą te lepsze
                  wprowadziły je już dawno. System nakazowo-rozdzielczy nigdy jeszcze w historii
                  cywilizacji się nie sprawdził.
                  • primasort Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:30
                    Fakt. Nie wiemy.
                    Zaczekamy.
                    ...ale dotychczasowe wypowiedzi to wielka ignorancja.
                    Mimo to zaczekam:)
                    • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:31
                      primasort napisała:

> Fakt. Nie wiemy.
                      > Zaczekamy.
                      > ...ale dotychczasowe wypowiedzi to wielka ignorancja.

A konkretnie? W którym punkcie?
                      • primasort Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:35
                        Na pytanie o dopłaty do posiłków dla dzieci, co odpowiedziała?
                        Na początku na każde pytanie odpowiadała, że musi skonsultować
                        odpowiedź z władzami PO...
                        Albo się bała, albo nie miała zielonego pojęcia:)
                        • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:45
                          primasort napisała:

> Na pytanie o dopłaty do posiłków dla dzieci, co odpowiedziała?

Co? Bo nie śledzę? Ja bym odpowiedział, że głównym obowiązkiem rodziców jest
                          zapewnić dzieciom posiłek.

> Na początku na każde pytanie odpowiadała, że musi skonsultować
                          > odpowiedź z władzami PO...
                          > Albo się bała, albo nie miała zielonego pojęcia:)

A gdzież to tak się popisała? Wyglądała mi na osobę kompetentną...
                          • primasort Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:50
                            Pytanie: Co pani powie na temat zabrania dzieciom dopłat do posiłków.
                            Odpowiedź: A zabrano?
                            Mniej więcej tak...
                            • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:54
                              primasort napisała:

> Pytanie: Co pani powie na temat zabrania dzieciom dopłat do posiłków.
                              > Odpowiedź: A zabrano?
                              > Mniej więcej tak...

No właśnie - zabrano? Giertych zabrał?
                              Mimo wszystko nie rozumie, dlaczego szkoła ma żywić. To dzieci nie mają już
                              rodziców?
                            • jorge.martinez Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:54
                              Widać nowa minister nie dostrzegła wszystkich min, jakie zastawił na nią Ryszard
                              "Tolerancja" Legutko i Roman "Darwin" Giertych.
                              • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:56
                                Legutko zaskoczył mnie lekturami. :))))))
                          • jorge.martinez Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:52
                            1tomasz1 napisał:

> A gdzież to tak się popisała? Wyglądała mi na osobę kompetentną...

Za chwilę, gdy znawcom zabraknie argumentów i cytatów zaczną czepiać się fryzury
                            nowej minister.

Na kredyt zaufania kobieta zasługuje. Ale z takimi doradcami, to nie wieszczę
                            niczego powalającego.
                            • jdbad Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:53
                              I właśnie o doradców chodzi:(((
                            • 1tomasz1 Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 27.11.07, 20:55
                              Zgadza się. Radziwiłł już dała się poznać... ;)
                  • barnacle.bill.the.sailor Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 28.11.07, 09:25
                    1tomasz1 napisał:

> Być może ktoś wreszcie normalnie zreformuje listę lektur, dopasuje programy,
                    > ukróci biurokrację w awansach zawodowych,

Uważasz, że ktoś kto stworzył debilny system awansu zawodowego i uznaje to za
                    swój sukces, będzie skłonny go zmienić ???... ROTFL !
    • zazale Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 27.11.07, 23:35
      W pamiętnych pierwszych, wolnych wyborach 1989 byłam mężem zaufania senatora
      Findeisena w jednej z komisji wyborczych. Wtedy startowała też pani Radziwiłł.
      Od tamtej chwili przyglądam się jej poczynaniom. Gdy trafiła do MEN doszłam do
      wniosku że jej wiedza i doświadczenie nie równoważą szkód przez nią czynionych.
      Jest i będzie coraz gorzej. Jedynym usprawiedliwieniem dla Hall (i PO) może być
      chęć stwarzania pozorów braku wrogości względem skrajnej prawicy, ale właśnie
      tego nie chciał elektorat PO. To krótkowzroczny konformizm. Mam nadzieję, że to
      tylko na okres przejściowy. Dość Radziwiłowej !!!!!!!!!!
      • jorge.martinez Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 27.11.07, 23:39
        To Radziwiłł to skrajna prawica?
        • ewa9823 Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 27.11.07, 23:41
          jo
          • jorge.martinez Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 27.11.07, 23:51
            Tak?
            • 440417mz Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 27.11.07, 23:58
              Bardziej skrajna na prawo,niż Jurek Marek.Za nią na prawicy jest już tylko
              Rydzyk.Prawicy oczywiście katolickiej,obyczajowej.
              • wariant_b Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 28.11.07, 00:29
                Proponuję małą licytację.

woda.woda dała:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=72572019&a=72593049
                dajesz więcej?
                • ewa9823 Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 28.11.07, 00:55
                  woda - w tym problemie chyba nie jesteś obiektywna
                  • woda.woda Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 28.11.07, 00:56
                    ewa9823 napisała:

> woda - w tym problemie chyba nie jesteś obiektywna

A dlaczegóż to niby?

• ewa9823 Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 28.11.07, 01:00
                      woda woda życzę Ci dobrej nocy, jestem zbyt zmmęczona aby dalej
                      prowadzić dyskusje, a mam dla Ciebie dużo szacunku, pozdrawiam
                      • woda.woda Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 28.11.07, 01:04
                        Dobranoc :)
                        • prawo24 Re: Radziwiłł doradcą w MEN- czarno widzę 28.11.07, 07:58
                          cud, cud i jeszcze raz cud.
    • zelazny.karzel.wasyl PoŁybackiej i Długim Romku Coś jeszcze może Szkole 28.11.07, 08:01
      zaszkodzić?
      • danuta49 Bardziej zaszkodzili Dzierzgowska,Handke,Radziwill 28.11.07, 16:46
        oraz ...p.Hall, która im w tym dzielnie pomagala w Radzie
        Konsultacyjnej oraz swoją publicystyką!!!;-)))))))
    • goldenwomen3 Może to o to chodzi rządu Tusku? ;) 28.11.07, 08:01
      Ciemny naród łatwiej oszukac.
      • 1tomasz1 Re: Może to o to chodzi rządu Tusku? ;) 28.11.07, 08:28
        Czy Ty też tak w życiu próbujesz każdego oszukać. To co cały czas piszesz
        jest... symptomatyczne. ;)
      • danuta49 W XXI wieku są z ciemnym ludem same kłopoty;-) 29.11.07, 13:41
        Poza tym to PiSsssuar się specjalizuje w oszukiwaniu ciemnego ludu,
        sądząc po elektoracie;-))))
        • zdybex Re: W XXI wieku są z ciemnym ludem same kłopoty;- 29.11.07, 15:03
          Jedna z wasami niczym u putry, drugiej juz takie same rosna. Czy dziewczyny z
          tej szlachetnej greckiej wyspy to material na pedagogow?
          • zdybex Re: W XXI wieku są z ciemnym ludem same kłopoty;- 29.11.07, 15:06
            Minister mowi barytonem a jej maz falsetem? ???? Karalne to to nie jest ale
            takie pozory wywoluja smiech u ludzi tolerancyjnych. Pruderia i do rzadu.
    • 440417mz Re: A.Radziwiłł doradcą K.Hall w MEN-tragedia i w 29.11.07, 15:09
      Pierwsze efekty jej doradztwa już są.Zostaje utrzymane zarządzenie Giertycha o
      wliczaniu stopnia z religii do średniej.Bo jakby inaczej,Pani Radziwiłł
      pochodząca z ortodoksyjnej rodziny katolickiej,nie mogła(?)doradzić inaczej.
      • danuta49 Jej tatuś się Bierutowi wyslugiwal w MSZ-byl 29.11.07, 21:49
        dyrektorem protokolu.Podobno mial świetne rekomendacje Francuskiej
        Partii Komunistycznej;-))))))))))))))))))))))))))
        • wariant_b Re: Jej tatuś się Bierutowi wyslugiwal w MSZ-byl 29.11.07, 22:32
          Zaczyna to urastać do rangi niepisanej tradycji.
          Papa Giertych też się wysługiwał...
    • danuta49 Hall to milośniczka ks.Jankowskiego!!Jaki minister 29.11.07, 22:44
      tacy doradcy!!!;-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=72694284&v=2&s=0
      • wariant_b Re: Hall to milośniczka ks.Jankowskiego!!Jaki min 29.11.07, 23:40
        "Później pomógł znaleźć budynek dla liceum [...] Gdy w pożarze w hali
        Stoczni Gdańskiej ucierpiało wielu uczniów GLA, wtedy też ksiądz
        zaangażował się w pomoc w ich leczeniu. Pomógł też mnie, kiedy byłam
        w trudnej sytuacji - dodaje."

No i w czym problem? Gorzej by było, gdyby udawała, że nigdy nie znała
        prałata i nie korzystała z jego pomocy. Odmienne poglądy na ogół
        nie przeszkadzają u innych, dopóki metody, jakimi je realizują
        mieszczą się w normach przyzwoitości.
    • danuta49 Po owocach ich poznacie... 01.12.07, 08:09
      Panie Radziwiłł i Dzierzgowska razem z panem Handke oraz przy
      udziale p.Hall wprowadzili tragiczną w skutkach dla poziomu
      cywilizacyjnego Polski "reformę" gimnazjalną i szereg innych
      fatalnch zmian(np. syttem awansu).Nie słuchali ostrzeżeń, nie
      chcieli dyskutować z nikim,uznając,że posiedli prawdę objawioną;-)
      Niektórzy(p.Dzierzgowska) ewidentnie kierowali się prywatą-
      zwiększenem sprzedawalności swoich wyrobów i usług;-)
      Teraz słucham i czytam ich wszędzie(szczególnie w GW) jako wybitnych
      ekspertów mądrzących się na każdy temat, szczególnie swoich dokonań
      i sugeruących, że to oni dalej powinni zmieniać polską
      oświatę.Niektórzy tak mają - w gabinetach psychiatrycznych i
      politycznych się od takich roi. Nie mogę się jednak nie turlać ze
      smiechu czytając w tym wątku i na tym forum,że wymienione panie to
      mądre kobiety, ekspertki, fachowcy etc.One już swoją "mądrość"
      i "fachowość" mogły pokazać i pokazały - nie daj Boże
      Polsce "powtórki z rozrywki"!!!Bardzo możliwe,że p.Radziwiłł
      świetnie kierowała 20 lat temu warszawskim Lelewelem, p.Dzierzgowska
      była świetnym wizytatorem chemii w szkołach pielęgniarskich, a
      p.Hall jest fenomenalną żoną swojego męża;-) Na tym jednak
      ewidentnie osiągnęły swój maksymalny poziom kompetnecji.Po
      doświadczeniach uznawanie ich za "mądre" czy "fachowe" uważam za
      głupotę utrzmaną w konwencji, że Polak i przed szkodą i po
      szkodzie...
      • daktylek Re: Po owocach ich poznacie... 01.12.07, 08:11
        Skoro masz tak wyrobione poglądy, to może wskażesz idealną ekipę do
        MEN.
        • danuta49 To bym im zaszkodziła-żyjemy w Polsce!Pamiętaj! 01.12.07, 12:04
      • wariant_b Re: Po owocach ich poznacie... 01.12.07, 09:26
        Kolejny raz mnie zadziwiasz danusiu, tym razem in minus.
        Zapętliłaś się w oskarżaniu pań Hall, Radziwiłł i Dzierzgowskiej
        o brak kompetencji stosownych do kierowania resortem, zarzucasz
        im błędy i udział w niedobrej reformie oświaty rządu Buzka
        i nagle pustka. Żadnych alternatywnych wizji, żadnych udokumentowanych
        dowodów na nietrafność poczynań, żadnego odwołania do istniejących
        ówcześnie realiów. Nic. A czuję, że stać Cię na więcej.
        Na czym polega Twój problem? Wyrzuć to z siebie!
        • jorge.martinez Re: Po owocach ich poznacie... 01.12.07, 09:47
          Masz dziecko w wieku gimnazjalnym albo w klasie maturalnej?

Jeśli tak, to szybko wyniki tego eksperymentu będą Ci znane osobiście.

Pozdrawiam.
          • wariant_b Re: Po owocach ich poznacie... 01.12.07, 11:13
            Mam.
            Połowicę nauczycielkę w szkole średniej zresztą także.
        • danuta49 Wizje warto zgłaszać publicznie,pod nazwiskiem! 01.12.07, 12:03
          I ja to robię;-)
          Tyle,że przy rządach takich dyletantek,które co umiały to pokazały
          [teraz są co gorsza starsze i,powiedzmy, ...większą sklerozę
          mają;-)], żadne rozsądne pomysły i propozycje szans realizacji nie
          mają.Przepraszam - likwidację kuratoriów uważam za sensowną[jeszcze
          redukacja MEN by się przydała;-)] toteż ją popieram!!!!Pytanie jakie
          mechanizmy zostaną zastosowane pźniej żeby lepiej te deklarowane
          cele istnienia kuratoriów spełniać;-)
          • wariant_b Re: Wizje warto zgłaszać publicznie,pod nazwiski 01.12.07, 21:17
            A mimo to trochę mnie rozczarowałaś. Może oczekiwałem więcej.

PS. Fajne słowo ci wyszło: redukacja. Pasuje do tematu.
    • tomek_bg Unia Wolności wraca buhahahaha 01.12.07, 09:03
    • a-siek W Gdańsku za czasów administrowania pani Hall 01.12.07, 09:12
      w jednym z gimnazjów gnębiono nauczycielkę za żydowskie pochodzenie.

pl.youtube.com/watch?v=AEi1TkhTsCo
      gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/577973.html
      Tak sie złożyło, że obie panie dyrektor znam z czasów mojej edukacji.
      • wariant_b Re: W Gdańsku za czasów administrowania pani Hall 01.12.07, 09:41
        Nie tylko w Gdańsku, nie tylko jedną i nie tylko za pochodzenie.

Szkoła jest zamkniętym środowiskiem, ma skłonność do takiego
        zamykania się, życia własnym życiem w oderwaniu od świata a nawet
        niekiedy od uczniów, którzy, bywa, że traktowani są instrumentalnie.
        Decydują układy i układziki, każdy "odmieniec" traktowany jest
        wrogo, jako swoiste zagrożenie dla świętego spokoju i pozycji
        pozostałych nauczycieli. Trudno jest być dobrym nauczycielem
        w kiepskiej szkole.

To jest rzeczywiście jeden z problemów oświaty. Co dziwne, dotyczy
        również wyższych uczelni, czego już nie jestem w stanie zrozumieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka