wujekjurek Re: i dalej prozą 02.01.08, 15:21 Czy to są fragmenty jednej z książek Grynberga? Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.cukierman Nie. 02.01.08, 16:59 to są fragmenty zeznań procesowych z tzw. dekretu sierpniowego "kto szedł na rękę włądzy niemieckiej (..)biorąc udział w prześladowaniu polskich obywateli.. itd. Podobnie jak to poniżej, z Podlaskiego i Kieleckiego: "Stanisław Pieniak, kowal [...], został przez [Niemców] powołany na burmistrza [...] był [nim] około 2 miesięcy. W tym właśnie czasie z inicjatywy jego brata Alberta i Kosmowskiego, mieszkańca wsi Świdry [-Awissa], i niego] samego [...] została urządzona rzeź Żydów". ... Pieniak miał odpowiedzieć, że "będzie rzeź Żydów, więc on chciał, ażebym ja z nimi poszedł [...] zastaliśmy tam na dziedzińcu [Zarządu Miejskiego] ze 20 osób [...]. Kosmowski wygłosił do zebranych następujące słowa: "za nasze krzywdy wyrżniemy dziś tych złodziei" i całą grupą udali się na ulicę Pawełki [...] [gdzie] zostali wyrżnięci Żydzi, jak również w wielu punktach miasta". (..). Po tej rzezi matka moja widziała, jak Pieniak przyniósł do domu około 10 par butów.(...) Sprawa Józefa Witkowskiego. (...) Sąd nie dał wiary zeznaniom ze śledztwa kilku świadków, między innymi Kondrackiego, Bednarowicza i Zalewskiego. Wedle tych zeznań Witkowski roztrzaskał głowę niemowlęciu wyjętemu z kołyski i zamordował małego chłopca, by zabrać mu buty. (..) do majątku Bzury jeden z pracowników, Stanisław Kozłowski, przywiózł ze Szczuczyna do pracy "20 Żydówek w wieku od 15 lat do 30 lat". Pracowały one trzy dni w ogrodzie, kiedy to do majątku przyjechało na rowerach sześciu mężczyzn, w tym znajomy Zalewskiego, niejaki Tkacz. Polecili fornalom z majątku wydać Żydówki, a później "iść je zasypać, gdyż mają rozkaz od żandarmerii niemieckiej Żydówki te zabić". Ci odmówili, twierdząc, że "kto zabija, niech zasypuje". Sam Zalewski, wziąwszy szpadel, przyłączył się do przybyszów. Jak zeznał w śledztwie: "osobnicy ze Szczuczyna poszli do majątkowej kuźni i okuli pałki na końcu żelazem, ażeby lepiej było zabijać. Po okuciu pałek żelazem zabraliśmy Żydówki do wioski Bzury i tam zapędziliśmy do piwnicy [...] Po godzinie czasu przyjechały z majątku Bzury dwie furmanki drabiniaste, na jednej furmance jechał Krygiel [właśc. Stanisław Krygier -A.Ż.], a na drugiej Modzelewski Henryk". Kobietom polecono wsiąść na furmanki, tłumaczono im, że zostaną odwiezione do Grajewa. Pojechano jednak do "boczkowskiego lasu, gdzie był wykopany okop, i tam kazaliśmy Żydówkom zejść z wozów i skupić [się], było wszystkich Żydówek 20 [...] po zejściu [...] z wozu kazaliśmy wszystkim Żydówkom porozbierać się do koszul i majtek, tylko dwie młode Żydówki, które miały stare ubranie, nie kazaliśmy im się rozbierać. Po rozebraniu się Żydówek zaczęli prowadzać po jednej nad okop i tam zabijali pałkami drewnianymi, na końcu okutymi żelazem. Tkacz zabił 4 Żydówki. Jeszcze przed zabiciem pięciu osobników, oprócz Tkacza, których nazwisk nie znam, gwałcili jedną Żydówkę, [...] uderzając ją pałką 3 razy w głowę, i wpadła do okopu, zaś pozostałe Żydówki zabili [...]. Po zgwałceniu Żydówki ja wziąłem pałkę drewnianą od Tkacza i sam osobiście zabiłem Żydówkę. Z pomordowanych Żydówek otrzymałem pantofle i jedną sukienkę, zaś resztę ubrania zabrali [wyżej wymienieni] i zanieśli do gospodarza na Dybełce [...]. Pomordowanych Żydów ja sam zasypywałem przez dwa dni. Modzelewski furman przyglądał się, jak my mordowali Żydów, zaś Krygiel pojechał". (...) (..) Nowicki potwierdził w śledztwie, że "po wkroczeniu wojsk niemieckich w połowie lipca 1941 r. [...] niektórzy mieszkańcy Szczuczyna i okolicznych wsi zaczęli grabić Żydów razem z Niemcami. Były wypadki mordowania Żydów toporami. W ten sposób zginęło około 40 Żydów. Polacy, którzy mordowali Żydów, zostali przez Niemców rozstrzelani. Policja w mordowaniu Żydów nie brała udziału". (..) Jak mi Domagała Kazimierz oświadczył zabrakło amunicji do zastrzelenia tych troje żydów. Więc Domagała kazał mnie i Sosnowskiemu iść po powrozy celem powieszenia tychże troje żydów i obydwóch poszliśmy po powrozy do gospodarstwa we wsi Wysokie Małe nazwiska nie znam. Po przyniesieniu powrozów wzięliśmy tych troje żydów prowadząc ich w stronę Wysokie Średnie. Po doprowadzeniu ich do rowu nad którym rosną wierzby zatrzymaliśmy się. W tym czasie Sosnowski Franciszek wziął kołka którym dwa razy uderzył tą starszą żydówkę raz w kark a drugi raz w plecy na wskutek czego upadła na ziemię zamroczona leżąc około godziny jeszcze. Gdy zobaczyła jej córka upadła na kolana przed Sosnowskim Franciszkiem prosząc go żeby nie bił jej matki kołkiem i nie znęcał się tylko zabił z broni mówiąc: "Jaki piękny ten świat i ja jestem młoda i ja chcę żyć." Na te słowa Sosnowski mówi ja ci dam żyć i on ją w tym czasie złapał za rękę pociągając za sobą, ona w tym czasie zawołała daruj mi życie! a on mówi dzisiaj musi się z tobą skończyć! to żydówka prosząc się mówi co pan będzie chciał to ja panu dam a pan daruj mi życie. W tym czasie Sosnowski przewrócił ja, ściągnął z niej sukienkę całkowicie pozostawiając ją jedynie w koszuli i zaczął ją gwałcić. Żydówka ta nie broniła się mu w toku gwałcenia ponieważ liczyła, że tym ocali sobie życie. Po zgwałceniu przyprowadził ją do drzewa to jest do tej wierzby gdzie byliśmy wszyscy i zarzucił powróz na drzewo, ja podniosłem za nogi gdyż pętlica nie sięgała, a Sosnowski w tym momencie założył pętlicę ja puściłem i ona zawisła nie dostając nogami do ziemi i w ten sposób po upływie około 1,5 godziny od chwili powieszenia zakończyła życie. Ja po zastrzelonej Żydówce od Domagały dostałem krótkie palto w którym w kołnierzu w domu znalazłem 110 dolarów, oraz dostałem 10 dolarów od Domagały które były własnością zamordowanych, natomiast Domagała pozabierał także odzież po zamordowanych i Sosnowski. Wszyscy zamordowani zostali ograbieni przez nas z odzieży a pozostali tylko w bieliźnie.” Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: Lend lease :) 02.01.08, 17:15 ale lend lease ruskim musi splacic, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Lend lease :) 03.01.08, 07:23 Ruski wyzwoli polske i podarowali wam 1/3 z reichu my dostalismy guwno w Erec Israel Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: Lend lease :) 03.01.08, 12:49 no wiem ... bylo jednak wygrana wojne z 1967 troche lepiej zagospodarowac, co? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Lend lease :) 03.01.08, 13:15 polani napisał: > Ruski wyzwoli polske i podarowali wam 1/3 z reichu my dostalismy > guwno w Erec Israel Podarowali 1/4 "Reichu" sprzed II WS, mniej wiecej tyle ile wynosil obszar dawnej NRD. A NRD byla dwa razy mniejsza od RFN-u (nawet 2 - 2,5 raza mniejsza), czyli Polska dostala 1/4 "Reichu". Chyba, ze doliczasz jeszcze tereny otrzymane przez Polske po I WS (Bydgoszcz, Torun, Poznan itp.), gdzie jednak mieszkalo na ogol wiecej Polakow niz Niemcow. Ciekawe, dlaczego nie podarowali nam na przyklad Polwyspu Kola - sasiedztwo Finlandii byloby moze latwiejsze. Zreszta byc moze za 20 lat nie bedzie to mialo zadnego znaczenia - sporo Polakow bedzie mieszkac w Dreznie a sporo Niemcow we Wroclawiu. Wszystko sie wymiesza i nie bedzie zadnych uprzedzen oraz wszedzie zapanuje szczera przyjazn. Obym mial racje. Odpowiedz Link Zgłoś
spitme [...] 03.01.08, 18:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
spitme Re: Dlaczego "szmacony"? 02.01.08, 21:43 Czyzby ??? Pokaz mi jedna sprawe ktora dzieki ich staraniom ujrzala swiatlo dzienne , dzieki ktorej ktos poszedl za kratki - Minelo 18 lat rzekomo "wolnej" Polski , byli oprawcy jeszcze zyja i maja sie dobrze w kraju i za granica ,... Na marginesie jeden z oprawcow rzezi w Nalibokach , Bielski , byl w kraju niedawno i wlos im z glowy nie spadl ,... ==================================================================== zwracam ci uprzejmie uwage, rozlupanczyk, ze w momencie, jak na rzeczowe, bez zadnych wulgarnosci, posty cukiermana odpowiadasz "zasrani" i "zazydzony", dyskwalifikujesz sie natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
antek.cukierman Co to za bałwan ten zagryziak, Dano? 02.01.08, 22:50 jakis nowotwór tego forum czy kombatant? Stopień zidiocenia właściwie w normie, więc chyba kombatant, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Co to za bałwan ten zagryziak, Dano? 02.01.08, 22:57 to tzw bam-buko..... z jednego idiotycznego nicka na drugi... zauwazyles, ze nikt z nich nie ma normalnych nickow? obrother, zagryziak, pissmejker, cyniol, berliner klops, wiener schnitzel.... nu, sam widzisz..... :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
antek.cukierman A, już wiem, to Implant z Arizony 02.01.08, 22:58 honorowy idiota forum tego. Kombatant z Goralenvolk i nie tylko: Turysta jedzie na Giewont szlakiem górskim na nowiusieńkim rowerze i mija siedzącego przed szałasem bacy Implanta. Baca Implant pyta go: - Skąd macie panocku taki pikny rower? - Nie piło się, nie paliło, oszczędzało, to się kupiło!!! Pojechał dalej, za kilka godzin wraca, a przed szałasem bacy Implanta stoi nowiutki mercedes. - Baco Implancie, skąd macie taki piękny samochód??? - Butelki sprzedołem. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: A, już wiem, to Implant z Arizony 02.01.08, 23:06 hahahahaha..... razem z setka to sukces pelny..... dzieki antos.. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
antek.cukierman Aż tak szybko poskutkowała 02.01.08, 23:09 ta miodówka? Najlepsza jest na spirytusie, ale u Ciebie chyba go nie prowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Aż tak szybko poskutkowała 02.01.08, 23:15 ja sobie z polski przywoze... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zagryziak2 [...] 02.01.08, 23:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu O kurczę! 03.01.08, 10:59 Ile wpisów! Widzę, że niektórym ciśnienie zdrowo skoczyło na wieść o wydaniu nowego Grossa. Dyskusja gorąca, ale pewnie i tak 95% wypowiadających się tutaj osób nawet nie przeczyta tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
eizoo Dyskusja długa a ktoś już czytał "Fear"? 04.01.08, 12:13 Bo dyskusja żarliwa ale polskie wydanie będzie dostępne od 9,01. Wspaniale czyta się takie spory na temat tego co napisano w książce któej nikt nie czytał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk prof JRNowak , MJChodakiewicz 04.01.08, 13:46 www.jerzyrobertnowak.com/ Chodakiewicz wypowiedział sie w tym sensie gross powielił stalinowska propagandę Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Dyskusja długa a ktoś już czytał "Fear"? 04.01.08, 16:57 > Wspaniale czyta się takie spory na temat tego co napisano w książce > któej nikt nie czytał ;) No właśnie... Dokładnie to samo jest przy okazji różnych "obrazoburczych" książek (Z "Kodem Leonarda" włącznie;). Najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nie czytali, ale znają zawartość od Cioci Kloci, która słyszała od sąsiadki, że w telewizji jakiś pan mówił że książka jest be:D Odpowiedz Link Zgłoś
franjo6 Re: Nowa ksiazka Grossa 03.01.08, 22:20 Kłamstwa, kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa. Po co kupować takie coś i dawać zarabiać kłamcom. Odpowiedz Link Zgłoś
ku_ba2 kilku martwych Zydow. 04.01.08, 07:17 Kilku martwych Żydów Tagi: * Żydzi * antysemityzm * Jan Tomasz Gross * Polacy Biorąc pod uwagę wskaźniki sprzedaży Jan Tomasz Gross musiał zarobić sporo pieniędzy na swojej książce „Sąsiedzi”, opowiadającej o pogromie w Jedwabnym. Oczywiście zarobił je w Polsce (bo przecież nie w Ameryce). Jednak jak każdy pisarz wchodzący ze swym dziełem na rynek musiał liczyć na rozgłos i pozytywne recenzje. Na swoje szczęście otrzymał gigantyczne wsparcie ze strony czołowych mediów w naszym kraju. Po kilku latach Gross wydaje w Polsce kolejną książkę i liczy zapewne na takie same medialne zamieszanie, jakie towarzyszyło „Sąsiadom”. Ponieważ, jak wiadomo, siłę przekazu trzeba stale wzmacniać, tym razem naukowiec z Princeton porzucił wszelkie subtelności i oskarżył Polaków o wszystko co najgorsze, a przede wszystkim zwierzęcy antysemityzm, który kazał im mordować Żydów nawet po wojnie. Ktoś się spyta – skąd to wiesz, jeśli nie czytałeś? Cóż, w tym przypadku pójdę tokiem rozumowania wskazywanym nam przez jednego z medialnych patronów Grossa i zaufam autorytetom. A już półtora roku temu Bożena Szaynok, autorka książki o pogromie kieleckim, stwierdziła na łamach „Gazety Wyborczej”, że książka profesora Grossa „Strach. Antysemityzm w Polsce po Auschwitz” jest jednostronna i nie ma wartości naukowej. Po co więc mam traci czas na czytanie antypolskiej agitki? Jak słusznie zauważył galopujący major: aby wziąć udział w głęboko merytorycznej dyskusji, nad oczywiście chybionymi tezami Polonofoba Grossa, trzeba by jednak książkę najpierw przeczytać, a więc jeszcze wcześniej trzeba by niestety za nią zapłacić. Ja proponuję więc – nie dyskutujmy w ogóle o kwestiach poruszonych w nowym dziele Grossa. Niech „Strach” leży w księgarniach i pokrywa się kurzem. Bo i po co mamy dyskutować o tak dalekiej przeszłości (sześćdziesiąt lat!), gdy kiedy indziej przekonuję się nas, iż nie ma już sensu dyskutować nawet o tym co było lat temu dwadzieścia parę? I czemu znów mamy zastanawiać się czy Polacy są dobrymi ludźmi, skoro kiedyś jakiś motłoch zabił kilku Żydów? Oczywiście, bardzo ich żałuję, jak każdego skrzywdzonego człowieka. Ale w tym samym czasie tacy Francuzi (Algieria, Wietnam), Brytyjczycy (Malaje, Kenia) albo Rosjanie (sami wiemy) wyrzynali tysiące ludzi i bynajmniej nie mają tendencji, by odczuwać moralnego kaca. rybitzky.salon24.pl/54731,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re:Slusznie...nie ma powodu abysmy 04.01.08, 15:38 dl kilkuset czy nawet kilku tysiecy zydow ktorzy zostali zabici z rak Polakow robic sobie jakies wyrzuty sumienia. W sumie nasze kochane wojska na Ukrainie robily znacznie gorsze rzeczy.Rowniez legenda o lisowczykach do dzisiejszego dnia wzbudza groze na pograniczu Austrii i Niemiec. Nigdy nie prowadzilismy wojen w sposob wyjatkowo dzentelmenski a zdrajcow traktowalismy surowa...z drugiej strony wojna to jest czas aby sie bogadzic w wyniku niszczenia i rabowania nieprzyjaciela. Teraz pozwole sobie na podobna teze jak stawia Gross wzgledem Polakow...duza czesc Polakow byla szmalcownikami wiec Polska jako calosc jest odpowiedzialna za te dzialnia...wiec....duza czesc Zydow wspolpracowala z Rosja sowiecka wiec Zydzi jako calosc ponosza odpowiedzialnosc za te dzialania. Jaka jest kara dla zdrajcow? Konfiskata majtkow to lagodny wymiar kary. Odpowiedz Link Zgłoś
de_siorac Re:Slusznie...nie ma powodu abysmy 05.01.08, 00:53 ossey napisał: > dl kilkuset czy nawet kilku tysiecy zydow ktorzy zostali zabici z rak Polakow > robic sobie jakies wyrzuty sumienia. > W sumie nasze kochane wojska na Ukrainie robily znacznie gorsze rzeczy.Rowniez > legenda o lisowczykach do dzisiejszego dnia wzbudza groze na pograniczu Austri > i > i Niemiec. > Nigdy nie prowadzilismy wojen w sposob wyjatkowo dzentelmenski a zdrajcow > traktowalismy surowa...z drugiej strony wojna to jest czas aby sie bogadzic w > wyniku niszczenia i rabowania nieprzyjaciela. > Teraz pozwole sobie na podobna teze jak stawia Gross wzgledem Polakow...duza > czesc Polakow byla szmalcownikami wiec Polska jako calosc jest odpowiedzialna za te dzialnia Mimo ze pobudki dyskutantow i ich wodzireja sa brudne i oblesne zabiore glos bo.. skonczylem czytanie "Fear".W zadnym zdaniu tej ksiazki Polacy nie sa obarczani zbiorowo za mordestwa na Zydach . Gross pisze opierajac sie na faktach znanych calej cywilizowanej Europie ze garstka "zwyklych ludzi" popierana przez olbrzymia wiekszosc Polakow zamordowala po 1945 w sposob bestialski kilka tysiecy Zydow. wiec.duza czesc Zydow wspolpracowala z Rosja sowiecka wiec > Zydzi jako calosc ponosza odpowiedzialnosc za te dzialania. Tego rodzaju klamstwa mozna odrzucic w sposob elementarny Wojska sowieckie po wkroczeniu na polska Ukraine popelnialy malo mordetstw nad ludnoscia cywilna.Jednak w iloci zamordowanych byla taka sama ilosc zydow co wyznawcow innej religii.W liczbie oficerow zgladzonych w Katyniu bylo 10% zydow mimo ze Wojska polskie posiadaly w swojej kadrze 4% zydow.Stalin wywiozl z ziem wschodnich okolo 300 000 obywateli polskich miedzy nimi znajdowalo sie 80 000 zydow. Te 80 tysiecy plus kilka niedobitkow w Polsce to wszystko co zostalo ze spoleczenstwa liczacego przed wrzesniem 1939 6 milionow osob. Jaka jest kara dla zdrajcow? Definicja zdrajca to Zyd jest stara jak Swiat wspolczesny. Konfiskata majtkow to lagodny wymiar kary. Tu wychodzi szydlo z worka zabijano aby zrabowac ich "majtki". Ossey nie zdaje sobie sprawy ze zdanie "smierc to lagodny wymiar kary " przeszlo do historii z innych wzgledow. > Odpowiedz Link Zgłoś
remekk [...] 05.01.08, 02:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re:Slusznie...nie ma powodu abysmy 05.01.08, 21:33 Myślałem ze jakiś Polak odpowie na haniebne wypowiedzi na tym wątku. Nikt się jakoś nie kwapi.Zresztą podac do dyskusji książkę Grossa której nikt nie czytał ( ja tez nie bo pseudo historycznego stylu nie lobię) to automatycznie wywołać dyskusje o żydach.Dyskusja której dziecinny brak logiki jest zawsze taki sam: Żydzi zabili Chrystusa wstrzykując jednocześnie Światu jad chrześcijański.Oni nie mogą się nigdzie osiedlić bez picia krwi ludzi miedzy którymi żyją.Jak się już osiedlają to zakładają państwo faszystowskie na ziemi ukradzionej innym.Shoah nie istniała zresztą żydzi na nią zasłużyli... Zadajmy sobie poważne pytanie czy ossey remmek itd.. wiedza naprawdę o czym piszą? Pozwolę sobie wątpić głęboko. P.S Dopiero wczoraj dowiedziałem się o książce Benjamina Majerczaka "żydzi żołnierze Wojska Polskiego polegli na frontach Drugiej Wojny światowej" nie znalem tej książki bo nie wyszła po francusku ale w Wy mogliście ja czytać od pięciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re:Wyszla i bardzo dobrze 06.01.08, 09:50 Nikt nie kwestionuje tresci tam zawartych . Ty natomias nierozumiesz chyba o czym piszemy. W odroznieniu od nazwijmy " obroncow Grossa" my nie dopisujemy ideologi jak probuja dopisac ci co tak usilnie bronia tez zawartych w tej ksiazce, ktore od dawna sa uznawane w srodowiskach zydowskich, a do tego nie trzeba czytac ksiazki Grossa. Historia zydow na ziemiach poslikich jest bardzo skaplikowana i tylko idiota moze uznac ze wszystko sprowadzalo sie do antysemityzmu wypitego z mlekiem matki i zwierzecym pozadadaniem majatkow zydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Bo, widzisz, Chris: 06.01.08, 10:12 picard2 napisał: > > Myślałem ze jakiś Polak odpowie na haniebne wypowiedzi na tym wątku. > Nikt się jakoś nie kwapi. Ja powiem szczerze i bez owijania w bawełnę: stchórzyłem. Gdybym miał napisac książke o moich osobistych przejsciach na Forum Świat, to też moglbym jej dać tytuł "Strach". I Ty doskonale rozumiesz, dlaczego. Ale zauważ, że Antek Cukierman potrafił godnie stanąć. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Bo, widzisz, Chris: 06.01.08, 15:54 cs137 napisał: Gdybym miał napisac książke o moich osobistych przejsciach na Forum Świat, to też moglbym jej dać tytuł "Strach". I Ty doskonale rozumiesz, dlaczego. Oczywiscie ze wiem ja tez ladowalem na lotniskach ktorych nie ma glaskalem wiewiorki ktore nie istnieja i jezdzilem kabrioletem (ze skladanym dachem) marki ktora ich nie fabrykuje. > Ale zauważ, że Antek Cukierman potrafił godnie stanąć. Od pewnego czasu zauwzylem Antka ale jak sie okazalo to "scierwo zydowskie" jest wyjatkowo kulturalnym i subtelnym czlowiekiem. Chris. Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: Bo, widzisz, Chris: 06.01.08, 19:21 picard2 napisał: > Od pewnego czasu zauwzylem Antka ale jak sie okazalo to "scierwo > zydowskie" jest wyjatkowo kulturalnym i subtelnym czlowiekiem. > Chris. No, pod pewnymi wzgledami jest źle wychowany. Jeszcze wciąż nie mozna go uznac za "Europejczyka", bo pewnych europejskich standardów nie przestrzega. Ale Ty go dobrze znasz, tylko o tym nie wiesz. Zajrzyj do poczty, tam Ci wyjasniam. Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Pogłosy? 06.01.08, 15:54 W latach 1950-52 byłem w domu dziecka, we Wrocławiu. Wieczorami przed snem, w sypialni horrory, bajędy o duchach, upiorach. I tam słyszałem - w kilku wersjach - opowieść o ludziach, którzy wyznają "kocią wiarę" - Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Pogłosy? 06.01.08, 16:07 Od żony dowiaduję się, że kiedy ona była mała, dzieci opowiadały sobie, że jacyś straszni mężczyźni łapią dzieci, potem tarkują na tarce i robią z tych startych dzieci buraczki. Kiedy była starsza, poznała inną wersję. O mężczyznach w czerni, którzy krążą po zmroku po mieście w czarnym samochodzie i porywają dzieci. Ale nikt nie wiedział po co te porwania. I to było najstraszniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk warto obserwowac i analizować postawe reszty 07.01.08, 20:08 ...przyłązcającej się tak ochoczo do chóru hien ... . Odpowiedz Link Zgłoś