Gość: Lemon Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 13:06 Kolejny dowód na to, że nasz wymiar sprawiedliwości uspokaja swoje sumienie. Zajmując się z takim rozmachem sprawą, która na zdrowy rozum powinna się skończyć grzywną i pouczeniem, albo ewentualnym skierowaniem na służbę w szpitalu czy do strzyżenia trawnika miejskiego, zdaje się chronić przed opinią nieudolności. Wszak ujeto groźnego zbira, albo niech sobie nikt nie myśli, nam nic nie umknie, zawsze stoimy na straży ładu i porządku... Nie pochwalam oczywiście tego co ten młody człowiek zrobił, ale faktycznie czy warto było zaprzęgać całą machinę prawną i marnować zasoby czasowe sądu i prokuratury dla tej sprawy? I teraz trudno mi będzie uwierzyć w tłumaczenia rzeczników prasosowych sądów i prokuratury, że brak im pieniędzy i kadr. Bo w tym przypadku zmarnowano jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.ists.pl / 192.168.0.* 20.08.03, 13:13 Skończyłaby się grzywną, gdyby ten facet (a nie chłopak, co nie którym umyka) stawiłby się na rozprawie. Zawsze mógłby do Kielc pociągiem podjechać (jakąś tam wprawę już ma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baj Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 13:13 ludzie............. co za kretynski kraj, tylko bandyci, k...wy i złodzieje maja sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.autocom.pl 20.08.03, 13:16 A Jagiełło z Długoszem jak chodzili wolni tak chodzą, ale cóż legitymacja zagraża bezpieczeństwu państwa, korupcja, i ujawnianie tajnych informacji nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greccki Re: no wreszcie ktos sie weźmie za tych którzy nas IP: *.toya.net.pl 20.08.03, 13:18 ...zgadzam sie z Tobą w 100% niech sie ktoś weżmie za tych biednych ludzi, zreszta zam sie do nich dołączam, moze jakieś sórowsze przepisy?...he, brak mis słów, nie przeszkadza Ci czasem ze taki dawny fałszerz legitymacji jest teraz posłem czy sędzią i robi jeszcz wiecej szkody ... za Twoje (o matko!!) pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greccki to smutna historia IP: *.toya.net.pl 20.08.03, 13:19 az mi sie niedobrze robi jak siedzac w wiekszym gronie osób słysze z ust kobiety która sie dostała na prawo jakie to ona zamierza robic przekrety jak bedzie sedziną ... nie da sie opsac jak sie do tego pali ..powiedzcie mi tylko czyj to wina? jak tak dalej pójdze korupcja i robienie przekretów bedzie normalma droga do prawdziwej kariery ...mam wrazenie czy "kolezanka" Ola o której mówie to tylko czubek góry lodowej ... ps nie stać mnie na worda effka ale jak mi postawisz wyjazd to z checia opuszcze ten ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greccki coś śmiesznego IP: *.toya.net.pl 20.08.03, 13:23 ciekawe czemu to takie śmiesznej jest w potskich komediach jak ktoś stwierdza ze polska to kraj ku*** i zło*** ... moze dlatego te taka jet prawda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś A co o tym sądzi Gabriela Casey? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.03, 13:24 Co robi się w takich wypadkach w oświeconym Jukeju? Gość portalu: greccki napisał(a): > > az mi sie niedobrze robi jak siedzac w wiekszym gronie osób słysze z ust > kobiety która sie dostała na prawo jakie to ona zamierza robic przekrety jak > bedzie sedziną ... nie da sie opsac jak sie do tego pali ..powiedzcie mi tylko > czyj to wina? jak tak dalej pójdze korupcja i robienie przekretów bedzie > normalma droga do prawdziwej kariery ...mam wrazenie czy "kolezanka" Ola o > której mówie to tylko czubek góry lodowej ... > > > ps nie stać mnie na worda effka ale jak mi postawisz wyjazd to z checia > opuszcze ten ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gazela Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: 155.158.237.* 20.08.03, 13:39 To największa bzdura, o której ostatnio można przeczytać.Skandal...To jest nasza polska sprawiedliwość!Wkrótce więzienia zapełnią się uczniami szkół podstawowych, którzy łamią regulamin i nie noszą obuwia zmiennego. Spokojni mogą być tylko Ci,którzy mają immunitety! A jeżeli mówimy o nauce płynącej z tego co ten młody człowiek przeżył- to jest oczywiście tylko jedna: nigdzie na świecie głupota wymiaru sprawiedliwości nie osiągnęła tak wiele ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.crowley.pl 20.08.03, 13:40 Potwierdzam, że w tym g... nie da się żyć. Dlaczego prokuratorzy nie odpowiadają tak jak zwykli obywatele za swoje błędy? Prokurator może się pomylić w ocenie dowodów i tym skrzywdzic ludzi, jesli sąd to zweryfikuje to na tym się kończy. To środowisko to święte krowy, za brak kompetencji nie ponoszą żadnych konsekwencji, co innego zwykły śmiertelnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.kom / 10.105.12.* 20.08.03, 13:49 Też kiedyśpodrobiłem legitymację szkolną. To absurd. Pozwano mnie do sądu. Skończyło sięna umorzeniu bo miałem 15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k44fanka Re: podrobiona legitymacja....... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 15:10 jest taka zasada - karamy adekwatnie do przewinienia!!! o tym, niestety nagminnie, zapomina się w naszym kraju:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nerwowy Za brak myślenia powinno się karać jak za przestępstwo IP: 195.245.222.* 20.08.03, 15:10 Potrzebuję kałacha z kilkoma pełnymi magazynkami. Użuję go przeciw tym wszystkim którzy żądają od Policji i innych organów wykonawczych wykonywania poleceń a nie myślenia. Nikt o tym nie mówi ale tak się coraz częściej dzieje. Argumentem jest zachód, że tak tam jest. U nas wcale nie musi być tak samo. Ma ktoś porzyczyć tego kałacha ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Re: Za brak myślenia powinno się karać jak za prz IP: *.ists.pl / 192.168.0.* 20.08.03, 16:27 Kałacha nie mam ale mogę poŻyczyć słownik ortograficzny.I kodeks postępowania karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldim DRAŃSTWO, CHAMSTWO, BANDYCTWO... IP: *.tele2.pl 20.08.03, 16:25 A to Polska właśnie!!! Tych wszystkich sędziów , którzy dopuszczają sie takiej potworności powinno się pokazywać w klatkach. To draństwo, które czynią, nazywają egzekwowaniem prawa, ale tylko wobec maluczkich. Kiedy Urban plugawi świętości, obraża ludzi - uznają, że nie ma naruszenia prawa. Zawieszają wyroki złodziejom państwowych funduszy, rezygnują z aresztu wobec bandytów, gwałcicieli wypuszczają na wolność. Sami dumni jak pawie i bezkarni chodzą w togach. Co Pan na to panie ministrze sprawiedliwości?!!! Ludzie pomóżcie chłopakowi.Może jakiś prawnik z sercem pomoże rodzicom tego chłopca napisać skargę, a zacząć od Brukseli, i zażadać co najmniej 100 mln EURO !!! Gdzie Organizacja Helsińska, na urlopie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Re: DRAŃSTWO, CHAMSTWO, BANDYCTWO... IP: *.ists.pl / 192.168.0.* 20.08.03, 16:29 co to jest Organizacja Helsińska? Bo ja słyszałem tylko o Fundacji Helsińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig Falkenstein I GŁUPOTA. TWOJA. IP: *.it-net.pl 20.08.03, 22:24 Gość portalu: Waldim napisał(a): > A to Polska właśnie!!! Tych wszystkich sędziów , którzy > dopuszczają sie takiej potworności powinno się pokazywać w > klatkach. To draństwo, które czynią, nazywają egzekwowaniem > prawa, ale tylko wobec maluczkich. Kiedy Urban plugawi > świętości, obraża ludzi - uznają, że nie ma naruszenia prawa. > Zawieszają wyroki złodziejom państwowych funduszy, rezygnują z > aresztu wobec bandytów, gwałcicieli wypuszczają na wolność. Sami > dumni jak pawie i bezkarni chodzą w togach. Co Pan na to panie > ministrze sprawiedliwości?!!! > Ludzie pomóżcie chłopakowi.Może jakiś prawnik z sercem pomoże > rodzicom tego chłopca napisać skargę, a zacząć od Brukseli, i > zażadać co najmniej 100 mln EURO !!! Gdzie Organizacja > Helsińska, na urlopie? A niby za co te 100 mln Euro? Chłopak został aresztowany zgodnie z prawem. Jest pelnoletni, oskarżono go o przestepstwo, wezwano na rozprawę, na odwrocie miał pouczenie o skutkach niestawiennictwa, prawie do żadania obrońcy z urzędu itp (drobnym drukiem, ale było). Wezwano go dwa razy, dwa razy się nie stawił bo wydawało mu się że nie musiał to go zgodnie z prawem aresztowano. DOstał odpis postanowienia z pouczeniem o prawie do złożenia zażalenia i z tego prawa nie skorzystał. To gdzie naruszono jego prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: I GŁUPOTA. TWOJA. 21.08.03, 19:01 Może nie zrozumiał tego żargonu prawniczego (czasami jest tak niejasno napisane, że nawet ja, która mam pojęcie o prawie, muszę się dwa razy uważnie wczytać, żeby mieć pewność, o co sądowi chodzi), nie wiadomo w jaki sposób go pouczono, z artykułu wynika, że policjanci mówili mu, że nie warto o adwokata występować, a on im uwierzył. Wymiar sprawiedliwości zawiódł na całej linii. Idę o zakład, że jeżeli chłopak zwróci się do Strasburga, to dostanie odszkodowanie za bezzasadne pozbawienie wolności, niezagwarantowanie prawidłowego przebiegu postępowania sądowego etc. Policjant, prokurator, sędzia mają obowiązek pouczyć podsądnego o jego prawach w sposób dla niego zrozumiały, a nie wygłoszą jakąś formułkę z powoływaniem się na nie wiadomo ile paragrafów (oczywiście bez przytoczenia ich treści). Im się wydaje, że odfajkują obowiązek i jest OK, ale nie jest OK. A zawiadomienia? Jak procesowałam się z ZUS-em kilka lat temu, to wezwanie na rozprawę przyszło do mnie na dzień przed rozprawą, ja mieszkam w Warszawie i tu przyszło zawiadomienie, a sprawa toczyła się w Koszalinie. Równie dobrze mogłam to odebrać po rozprawie. Akurat nie mogłam pojechać, szczęściem sprawa nie wymagała mojego stawiennictwa osobistego. Kiedyś byłam świadkiem w sprawie karnej, to prokuratura nie raczyła nawet wysłać wezwania, tylko do mnie zadzwoniono. Dobrze, że to ja odebrałam telefon, że zgodziłam się przyjść, że mogłam (telefon też był "na dzień przed") - a gdyby odebrał go ktoś inny i podał się za mnie? A ja potem gęsto musiałabym się tłumaczyć. Tak działa wymiar sprawiedliwości, sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: DRAŃSTWO, CHAMSTWO, BANDYCTWO... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 07:00 Gość portalu: Waldim napisał(a): > A to Polska właśnie!!! Tych wszystkich sędziów , którzy > dopuszczają sie takiej potworności powinno się pokazywać w > klatkach. Jakiej po tworności? Że aresztowano kolesia, który uporczywie olewał sąd? Że niby za granicą by tak nie zrobiono? O co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomocny Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: 66.207.104.* 20.08.03, 16:26 "22 lipca odbyło się kolejne posiedzenie kieleckiego sądu. W aktach sprawy odnotowano, że Radek znowu nie stawił się na wezwanie. Wtedy już od pięciu dni siedział w areszcie. Wczoraj rzecznik kieleckiego sądu tłumaczył: - Procedura przy takich posiedzeniach nie wymaga obecności oskarżonego." Juz chyba kiedys bylo lepiej, jak 22 lipca to bylo swieto! Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l 21.08.03, 19:06 Właśnie, procedura nie wymaga obecności. To po diabła trzymać go w areszcie??? Sami sobie przeczą. Ergo - nie ma przesłanek do podtrzymania decyzji o tymczasowym aresztowaniu, skoro to miało zabezpieczyć obecność oskarżonego na rozprawe, a ta obecność jest zbyteczna. Wysoki Sądzie, proponuję przypomnieć sobie zasady logiki prawniczej. Trudny przedmiot, ale jak się po latach okazuje, pożyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JIMMY 55 Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.veranet.pl / 192.168.8.* 20.08.03, 16:37 jEST MI BARDZO PRZYKRO, ŻE ŻYJĘ W kRAJU Z TAK PARSZYWYM WYMIAREM SPRAWIEDLIWOSCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomocny Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: 66.207.104.* 20.08.03, 16:49 Gość portalu: JIMMY 55 napisał(a): > jEST MI BARDZO PRZYKRO, ŻE ŻYJĘ W kRAJU Z TAK PARSZYWYM WYMIAREM > SPRAWIEDLIWOSCI Jacy ludzie taki kraj i vice versa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.slp.vectranet.pl / 10.12.2.* 20.08.03, 18:21 szlag człowieka trafia, gdy czyta czy też słyszy o zamukaniu ludzi za byle pierdołę, natomiast bandyci z imunitetami lub też z koloratkami chodzą na wolności za "NISKĄ SZKODLIWOŚĆ CZYNU" ferdek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speedy lopes Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.crowley.pl 20.08.03, 18:27 Chłopak ma pecha, ponieważ nie ma immunitetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.btk.net.pl 20.08.03, 18:36 porąbało kieleckich sprawiedliwych.Buta iłajdactwo tych prowincjonalnych sądów w tym przypadku ma się nijak do pracy sądu w Sarachowicach, który wyraźnie broni powiatowych watażków przed społecznym osądem. Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l 21.08.03, 19:10 Akurat sąd w Starachowicach powinien być z tzw. "afery starachowickiej" wyłączony. Nawet gdyby sędziowie jak najrzetelniej pracowali, to i tak zawsze będzie podejrzenie o stronniczość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 18:45 Dla mnie to nic dziwnego bo skoro politycy i prokuratorowie fałszują dokumenty panstwowe to im sie sprawy tuszuje bo mała szkodliwość a jak ktoś podrobi legitymacjie bo jego rodzina nie ma na ma chleb to go się wsadza do więzienia. A czy ktoś teraz nie powinien oskarżyć poczte o niedoręczenie wiadomości o zgłoszeniu na przesłuchanie??? Przeciesz to skandal. Naprawde w takich przypadkach naprawde czuje że Polska to nie 3 Swiat a jakiś 5 czy coś takiego. Przeciesz to jest jawne bezprawie w organach które to prawo powinno bronić.Czy tego nie da się już ukrócić???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurist Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.icpnet.pl 20.08.03, 18:48 To jest poprostu tragifarsa!!! Jasne, że deliwent musi ponieść okreslona karę ale... : dopiero przeczytałem w gazecie, że prokurator i sąd odstapił od aresztowania jednego z bandytów, ujętych w pościgu za Skowrońskim (zabił policjanta)któremu zarzuca się m.in. nielegalne posiadanie broni palnej! Odpowiada on z wolnej stopy!!! Porównajcie to zasrani panowie prokuratorzy i śedziowie!! Zamiast weźmiecie się za wymierznie sprawiedliwości trzeba dać się zabadać u psychiatry!! Tacy jak wy to nie tylko zakała wymiaru sprawiedliwości, ale też całego narodu i obraza moralności! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek365 Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l 20.08.03, 20:07 to istne lamanie praw cylowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE-POSEŁ GDZIE JEST STANISŁAW Z KIELC?????????????????????? IP: 80.48.119.* 20.08.03, 20:23 CZEKAM NA ŚWIATŁY KOMENTARZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE-POSEŁ POCZYTAJCIE ON ZAWSZE MA TO SAMO DO POWIEDZENIA IP: 80.48.119.* 20.08.03, 20:50 stanisław powiedział: Zawsze uważałem i uważam,że Prokuratura powinna być zastąpiona inną instytucją.Jak to bowiem jest możliwe,aby prokurator ,którego postanowienie zostało uchylone z powodu np.popełnionych przez niego błędów,dalej mógł prowadzić sanację (spieprzonego przez Niego) postepowania.Prokuratura nadrzędna w tym przypadku Okregowa zawsze stwać będzie murem za takim niedouczonym prokuratorem i koło się zamyka.Jeżeli wyrok sędziego zostanie uchylony to mowy nie ma aby ten prowadził to postepowanie .Prokurator natomiast może prowadzić dalej i udawac ,że wszystko co zrobił do tej pory jest OK. Przykładem wszechwładzy prokuratury jest przypadek Prokuratora z Kielc,który to jechał samochodem pod wpływem C2H5OH.Prowadzący to postępowanie Prokurator z Krakowa umorzył bowiem po dwóch lub więcej miesiącach od tego zdarzenia znalazł się rzekomy kierowca(szwagier prokuratora).Wyobrażcie sobie Państwo,że to ten szwagier prowadził.Świadkowie wiedzieli w samochodzie tylko jedną osobę a tu nagle znalazł się szwagier,który wiózł rzekomo pijanego prokuratora.Takich przykładów można mnożyć na pęczki.Znam podobny przypadek,kiedy Sąd Grodzki w Kielcach skazał oskarżonego domniemając ,że ten musiał jechać ,chociaż dowodów nie było żadnych.Skazano na podstawie domniemania, a tu proszę jak prokurator to i szwagier się znajdzie i prokurator kolega da wiarę.Na tymi postanowieniami praktycznie ( w przypadku braku zażalenia )nie ma zadnej kontroli sądowej.To co ostatnio obserwuję w prowadzonych postepowaniach prokuratorów w Kielcach ,to istny horror.Uważam,że Prokuratury winny być pozbawione swoich uprawnień lub całkowicie zlikwidowane a zastapione np.instytucja Sędziego Śledczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porządkowy Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 22:05 dajcie mi karabin, dajcie mi karabin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinghy Sądy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 22:31 I w ten sposób sądy poprawią sobie statystyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarek Re: Trzymiesięczny areszt za jazdę z podrobioną l IP: *.acn.waw.pl 21.08.03, 09:27 Niezależnie od tego czy ktoś jest pełnoletni czy nie, jako podejrzany, ma prawo do zawiadomienia najbliższych mu osób o swoim pobycie. Jeżeli policja, czy prokurator tego nie dopełnili, to ludzie Ci powinni konsekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adzior Dlaczedgo nie siedzi Jagiełło?? IP: w3cache:* / 10.6.2.* 21.08.03, 09:51 To ta sama prokuratura!!! Moim zdaniem powinno się im zatkać faxy listami protestacyjnymi! Dranie, pieprzone ubeckie metody... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Dlaczedgo nie siedzi Jagiełło?? 21.08.03, 15:32 Gość portalu: Adzior napisał(a): > To ta sama prokuratura!!! Moim zdaniem powinno się im zatkać faxy > listami protestacyjnymi! Dranie, pieprzone ubeckie metody... Nie sfalszowal legitymacji. Uprzedzenie bandziorow o akcji policji to przestepstwo mniejszego kalibru. W kieleckim do falszerzy szkolnych legitymacji niedlugo beda strzelac ;) Odpowiedz Link Zgłoś