Dodaj do ulubionych

Wyobraźmy sobie taką sytuację:

14.02.08, 20:09
Polski profesor pisze książkę o zydowskich zbrodniach na Polakach w czasach II
wojny światowej i uzasadnia je wrodzonymi cechami charakteru Żydów jako narodu
oraz wyznawanej przez nich religii. Jej hebrajski przekład wydaje instytut Yad
Vashem, który w sali uniwersytetu w Tel-Avivie organizuje "dyskusję" na
poruszany w niej temat, starannie dobierając dyskutantów, by przypadkiem nie
trafił się jakiś Chwalba. Autor arpogancko odpowiada półsłówkami na niektóre
zadawane pytania (na inne nie odpowiada) lub zmusza zaproszonych gości, by to
za niego robili. Przed siedzibą uniwersytetu zbiera się grupka kilku
młodocianych pryszczatych Żydów z transparentami potępiającymi antysemityzm
autora i dyskutantów. Incydent ten z oburzeniem opisuje najpoczytniejsza
izraelska gazeta, domagająca się surowego ukarania sprawców za ich
antypolonizm. Kilka dni później w jednej z synagog kilkuset Żydów w ostrych
słowach potępia autora książki za wysuwanie nieuzasadnionych wniosków z
przedstawionych faktów (nie negując ich) i oskarża go o antysemityzm.
Wspomniana wcześniej gazeta w pełnych oburzenia artykułach potępia zarówno
organizatorów spotkania jak i duchowieństwo judaistyczne. W całym Izraelu
sypią się głosy oburzenia i potępienia za wykorzystywanie świątyni do tak
niegodnych celów, i żądania ukarania antypolonitów.

Kompletna fikcja, nieprawdaż ?... Tymczasem dokładne lustrzane odbicie
opisanej sytuacji jest w Polsce traktowana jak oczywista oczywistość... ;-/
Obserwuj wątek
    • elena4 Re: Wyobraźmy sobie taką sytuację: 14.02.08, 20:26
      Przestać o tym myśleć, olewać i robić swoje. Protestować jak się ma
      ochotę kontra antypolonizmowi a polonofobi z różnych organizacji
      niech się zwijają w konwulsjach.
      No i koniecznie napisać ksiązkę o tych żydokomunie. Wbrew pozorom
      będzie na nią popyt na świecie.
    • hanusia.arendt Wszystko można sobie wyobrazić 14.02.08, 20:41
      Tylko dlaczego?
      Nie łatwiej by było np. zrobić akcję pisania listów do Grossa z
      własnymi argumentami przeciw?
      Ja akurat nie mam nic do napisania (dziadek i stryj byli w NSZ)ale
      większość może.
      Uważam,że dialog jest bardzo ważny.Staram się z ludźmi rozmawiać,
      przedstawiać swoje argumety i rozumieć argumety innych.Może warto
      spróbować podjąć rozmowę?
      • aaki Re: Wszystko można sobie wyobrazić 14.02.08, 20:50
        gross ma jeden jedyny punkt widzenia i tyle.nie sądzę aby chciał dyskutowac
        • hanusia.arendt A Ty chcesz? 14.02.08, 20:54
          Czasemw wystarczy jedna,jedyna dłoń i sprawa kończy się
          szczęśliwie.Potrzebny tylko otwarty umysł,empatia i chęć
          porozumienia.Prawda zawsze leży pośrodku.
      • elena4 Re: Wszystko można sobie wyobrazić 14.02.08, 20:51
        A co, Gross nie ma papieru toaletowego?
        Gross miał szansę na dialog i to olał. Nie rozumiesz, ze większości
        z nas chodzi o dialog, tylko że druga strona chce go prowadzic
        wedlug określonych przez siebie zasad? |Bo jak nie to w mordę? niech
        spadają.
        Na ulice protestować żeby każdy widział!!!!!
        • hanusia.arendt Danie komuś w mordę podchodzi 14.02.08, 20:56
          pod kodeks wykroczeń albo kk.Zalezy od siły ciosu.Danie komuś w
          mordę nie rozwiązuje sprawy.Jest tylko daniem wmordę.
          • aaki Re: Danie komuś w mordę podchodzi 14.02.08, 20:59
            ale kto komu daje w morde?
            • hanusia.arendt Zapytaj Elenki 14.02.08, 21:00
              ja nie wiem.
              • elena4 Re: Zapytaj Elenki 14.02.08, 21:03
                A coś w ogóle wiesz?
                • hanusia.arendt O dawaniu w mordę? 14.02.08, 21:06
                  Dośc dużo ale tylko z sali sądowej:-)
          • elena4 Re: Danie komuś w mordę podchodzi 14.02.08, 20:59
            W mordę można dać w różny sposób. Na przykład zmanipulowanym
            artykułem w gazecie nastawiającym jednego człowieka przeciw drugiemu.
            Ja juz nie mam ochoty na żaden dialog. Tym bardziej z takim, który
            obdarza mnie zoologiczną nienawiścią.
            • hanusia.arendt Ja zawsze mam ochotę na dialog 14.02.08, 21:04
              Szczególnie" z kimś,kto obdarza mnie zoologiczną nienawiścią"
              Wysłuchanie argumentów adwersarza daje dwie możliwości:albo dojdzie
              się do porozumienia albo uda się choć trochę zrozumieć drugą stronę.
              • elena4 Re: Ja zawsze mam ochotę na dialog 14.02.08, 21:07
                A moja czara w koncu przelala się goryczą. Nie znoszę podłości
                kłamstwa i chachmecenia. Nie mam z tym szans. Nie umiem. Wolę się
                odgrodzić.
                • hanusia.arendt Skąd masz pewnośźć,że masz rację? 14.02.08, 21:19
                  Może warto posłuchać co ci "inni"mają do powiedzenia?Może się
                  okazać,że to mili i mądrzy ludzie. Tylko ich spojrzenie na świat
                  różni się od Twojego? Nie zamykaj się. Po co? Jak widzisz rozmawiamy
                  i obywa się bez szczególnej awantury:-)

• barnacle.bill.the.sailor Re: Ja zawsze mam ochotę na dialog 14.02.08, 22:16
                hanusia.arendt napisała:

> Szczególnie" z kimś,kto obdarza mnie zoologiczną nienawiścią"

I jak długo byłabyś w stanie taką "dyskusję" w stylu "gadał dziad do obrazu"
                prowadzić ?... Gdy KAŻDA twoja wypowiedź niezaleznie od treści byłaby kwitowana
                jako "genetycznie antysemicka" ?... No chyba, że od razu przyznałabyś, że jesteś
                genetyczną antysemitką i przytakiwałabyś każdej, nawet najbardziej
                niewiarygodnej bredni adwersarza...
                • hanusia.arendt Bzdura 14.02.08, 22:29
                  Nie zakładaj z góry najgorszego.Po paru godzinach rozmowy może się
                  okazać,żeTwój adwersarz jest całkiem miłym człowiekiem.
                  Dialog,to nieprzytakiwanie.Torozmowa.Czasem trudna,czasem
                  nieprzyjemna ale prowadąca do porozumienia.
                  • barnacle.bill.the.sailor No to spróbuj porozmawiać z Grossem... 14.02.08, 22:31
                    Życzę sukcesów... ;-PPP
                    • barnacle.bill.the.sailor P.S. Nie zapomnij potem pochwalić się swoim 14.02.08, 22:39
                      sukcesem tu na forum ! ;)))
                    • hanusia.arendt Może Ty spróbujesz? 14.02.08, 22:50
                      Ja mogę rozmawiać z każdym.Obawiam się,że przy Tobie Gross to małe
                      piwo.
                      • barnacle.bill.the.sailor Ty zadeklarowałaś chęć dyskusji, więc 14.02.08, 23:11
                        tobie zaproponowałem rozmowę z Grossem. Mnie gadanie do obrazu nie interesuje... ;)
      • 440417mz Re: Wszystko można sobie wyobrazić 14.02.08, 21:02
        Czym się chwalisz?Pobytem swojej rodziny w NSZ.Może dziadek też w 45 ewakuował
        się wspólnie z hitlerowcami pociągiem dostarczonym Brygadzie Świętokrzyskiej
        NSZ przez władze III Rzeszy?
        • hanusia.arendt Nie chwalę się.Wstydzę się n/t 14.02.08, 21:07
          • aaki Re: Nie chwalę się.Wstydzę się n/t 14.02.08, 21:12
            a niby czego?
            primo- nsz miało rózne oblicza-te złe ale i te dobre
            secundo-jaki w tym miałas własny udział aby sie dziś wstydzic?
            • hanusia.arendt Własnego udziału zero 14.02.08, 21:15
              Ale sama świadomosć tego,że własny dziadek był faszytsą (polskim) do
              powodów do dumy zaliczyć się nie da.
              • aaki Re: Własnego udziału zero 14.02.08, 21:21
                upraszczasz sprawe z tym faszyzmem w nsz.
                ale z racji tego nie zabraniam ci posypywac sobie popiołem głowy .
                twoja głowa i twoje włosy ;-)
                • hanusia.arendt Niestety nie upraszczam 14.02.08, 21:28
                  Mamy w swojej historii również wstydliwe sprawy.Nikt nie jest
                  ideałem.Polacy też nie.
                  • aaki Re: Niestety nie upraszczam 14.02.08, 21:37
                    alez nie twiedze ze jestesmy.daleko nam do ideału-o ile takowy istnieje
                    ale jesli gross pokazaje z.k. szczucką jako antysemitke to jakie jest jego przesłanie w gruncie rzeczy?
                    owszem -chyba nie przepadała za zydami ale mimo tego ratowała ich w czasie wojny otrzymując za to tytuł "sprawiedliwego wsrod narodów swiata"
                    wazniejsze jest w gruncie rzeczy ze była antysemitka czy tez ze ratowała żydów ? oba twierdzenia są prawdziwe ale dla grossa wazne jest tylko jedno z nich...
                    i dlatego ksiazka grossa budzi taki opór wsród ludzi myslących
                    • hanusia.arendt Mamy chyba inny pogląd na świat 14.02.08, 21:44
                      Ja bym za wszelką cenę ratowała każdego czlowieka bez względu na
                      narodowosć,kolor kóry, poglady polityczne...Życie jest bezcenne.
                      Natomiast nie rozumiem stwierdzenia "nie lubię Żydów
                      Niemców,Chińczyków,Zulusów".Mogę nie lubić Iksińskiego, bo mnie
                      wkurza ale to nie znaczy,że nie lubię wszytskich ludzi o nazwisku
                      Iksiński.
                      • aaki Re: Mamy chyba inny pogląd na świat 14.02.08, 21:52
                        nie rozumiem dlaczego koniecznie powińnismy miec taki sam.
                        jezeli np spotkam sie z jakimis przykrosciami ze strony kilku chińczyków to odruchowo przeniose to na całą populację chińska-taka jest natura psychiki ludzkiej.
                        ale w sumie mój post nie o yum był tylko o jedondtonnym widzeniu faktów prze grossa. tobie to moze odpowiadac,mnie zas nie...
                        p.s.nie wiem czy w tamtych czasach byłbym zdolny do ratowania kazdego człowieka i za każą cenę,po prostu nie wiem.....
                        ale gratuluje ci pewności-jezeli tak dobrze wiesz jak bys się zachowała
                        • hanusia.arendt Dobrze,że nie mamy takiego samego 14.02.08, 22:00
                          Nudno by było:-)
                          Co do ratowania jestem pewna, ten typ tak ma:-)
                          Opanuj trochę psychikę.To np. pan Hi -Chi -Mun coś narozrabiał a nie
                          miliard Chińczyków.Ja tak myślę chyba ,że mam psychikę kosmitki:-))
                          • aaki Re: Dobrze,że nie mamy takiego samego 14.02.08, 22:05
                            skoro ten typ tak ma to po co w tej chwili klika w klawiaturę zamiast ratowac małych murzynków w darfurze?
                            • hanusia.arendt Czy z Tobą nie można po ludzku? 14.02.08, 22:20
                              Po pierwsze do Darfuru daleko.Po drugie,gdybyś ( czego nie życzę)
                              potrzebował pomocy , bez wahania byś ją dostał,w miarę moich
                              możliwości.Gdybym stanęła przed dylematem czy ratowaćk tóregoś z
                              Kaczyńskich, to bym to zrobiła bez wahania.Życie ludzkie jest
                              bezcenne.

P.S. Dla Murzynkóww Darfurze przekazałam sporą dotację.
                              • aaki Re: Czy z Tobą nie można po ludzku? 14.02.08, 22:29
                                nie rozumiem co ma znaczyc to stwierdzenie "gdybym stanęła przed dylematem czy ratować któregoś Kaczyńskich, to bym ..."
                                na zasadzie kontrastu chcesz pokazac jakim jestes wspaniałym człowiekiem zdolnym do ratowania najwiekszego potwora ?
                                sorty ale to demagogia i to niskich lotów.
                                • elena4 Re: Czy z Tobą nie można po ludzku? 14.02.08, 22:37
                                  Widzisz? Ona stawałaby przed dylematem. Ona zastanawiałaby się czy
                                  ratować i wybrałaby jednak ratowanie. Boże.
                                  • aaki Re: Czy z Tobą nie można po ludzku? 14.02.08, 22:41
                                    wg hanusi to klasyczny przykład heroizmu najwyzszej miary ,a jednoczesnie autolaurka(troche kiepska wg mnie)
                                    hanusia "ratuje kaczyńskich"
                                    • elena4 Re: Czy z Tobą nie można po ludzku? 14.02.08, 22:46
                                      Strasznie lubię takich ludzi, którzy nawet swoje bohaterstwo umieja
                                      sobie zaplanować. :)))))))))))))))))))))
                                      • hanusia.arendt Elenko,czy ja kiedyś Cię obraziłam? 14.02.08, 22:54
                                        Możemy sobie dyskutować o politykach do woli.Czy musimy przy okazji
                                        traktować się w tak wredny i okrutny sposób? Naprawdę nie można
                                        inaczej?
                                        • elena4 Re: Elenko,czy ja kiedyś Cię obraziłam? 14.02.08, 23:13
                                          Rzecz w tym, że ja nie o politykach. Tylko o człowieczeństwie. I
                                          nie obrażaj się tak łatwo. Ja mam troche wierzgający temperament,ale
                                          na swoja obronę moge rzec, że sama nie jestem obrażalska. Tylko
                                          ostatnio cholernie rozżalona.
                                • hanusia.arendt Znowu to samo. 14.02.08, 22:47
                                  Podejmuję próbę dialogu z Tobą.Chcę Ci przedstawić jakąś tam część
                                  mojego charakteru a Ty mnie podejrzewasz o próbę chwalenia się
                                  diabli wiedzą czym.
                                  Kaczyńscy dla mnie to naprawdę najgorsi ludzie jakich mogę sobie
                                  wyobrazić w dzisiejszych czasach.Nie musisz przecież podzielać moich
                                  poglądów ale też nie musisz mi przypisywać najgrszych ludzkich cech.
                                  • elena4 Re: Znowu to samo. 14.02.08, 22:50
                                    A dlaczego nie może ci przypisywac najgorszych ludzkich cech?
                                    TY jestes pod ochroną a Kaczyńscy to juz nie?
                                    • hanusia.arendt Kaczyńscy biorą za to pieniądze:-) 14.02.08, 22:55
                                      Ja nie.
                                  • aaki Re: Znowu to samo. 14.02.08, 22:57
                                    skoro ja nie musze ci przypisywac zła całego swiata dlaczego ty przypisujesz je kaczyńskim?
                                    tym samym nie róznisz sie niczym ode mnie.
                                    • hanusia.arendt Jaruś czy Lesio? 14.02.08, 23:04
                                      Ja Tobie nie przypisuję żadnego zła.Zło przypisuję politykom,którzy
                                      moim zdaniem szkodzą nam wszystkim.To,że masz odmienne od moich
                                      poglądy nie świadczy,że jesteś złem całego świata.

;-
                    • rydzyk_smigly Widać myślący nie jesteś. Albo nie czytałeś JTG, 14.02.08, 22:27
                      mimo,że gdzieś o tym zapewniasz. Albo, co bardziej prawdopodobne -
                      jedno i drugie.
                      Kosak Szczucka pojawia się w "Strachu" dwukrotnie - cytuję in
                      extenso:

s.303

(...) A droga, ku temu była jasno wytyczona i wiodła nie przez pakt
                      z diabłem, tylko przez zrozumienie (do czego wyższe wykształcenie
                      jak się okazuje nie było wcale potrzebne), że Żyd – którego nie
                      musiał nikt w tym celu nawet polubić – jest bliźnim. Wiedzieli o tym
                      Jan Karski i Zofia Kossak-Szczucka, wiedziały o tym Antosia
                      Wyrzykowska i Karolcia Sapetowa i wiedział o tym Mikołaj Iwaniuk.(..)

s.313
                      (..) Zofia Kossak-Szczucka, jak większość współobywateli,
                      antysemitka i wierząca katoliczka zarazem, wyraziła narastające z
                      upływem czasu rozdarcie światopoglądowe w znanym apelu ogłoszonym
                      jesienią 1942. Pisała, że choć Żyd jest naturalnym wrogiem
                      polskości, to etyka chrześcijańska wymaga od Polaka katolika, aby
                      się mordowaniu Żydów przeciwstawić i kiedy powstawała „Żegota”,
                      Kossak-Szczucka od razu podjęła w niej działalność. Ale jej apel
                      (szczerze mówiąc, czytany dzisiaj, krępuje niefrasobliwą otwartością
                      wypowiadanych uprzedzeń) został przez większość społeczeństwa i
                      kleru katolickiego zignorowany.
                      Tymczasem, jak pisała Szczucka, „kto milczy w obliczu mordu – staje
                      się wspólnikiem mordercy. Kto nie potępia – ten przyzwala”. (...)

No i....?

aaki napisała:
                      alez nie twiedze ze jestesmy.daleko nam do ideału-o ile takowy
                      istnieje ale jesli gross pokazaje z.k. szczucką jako antysemitke to
                      jakie jest jego przesłanie w gruncie rzeczy?
                      owszem -chyba nie przepadała za zydami ale mimo tego ratowała ich w
                      czasie wojny otrzymując za to tytuł "sprawiedliwego wsrod narodów
                      swiata" wazniejsze jest w gruncie rzeczy ze była antysemitka czy
                      tez ze ratowała żydów ? oba twierdzenia są prawdziwe ale dla grossa
                      wazne jest tylko jedno z nich...
                      i dlatego ksiazka grossa budzi taki opór wsród ludzi myslących

P.S. Pewnie tego też nie znasz.
                      pl.wikisource.org/wiki/Protest_Zofii_Kossak-Szczuckiej
                      • aaki Re: Widać myślący nie jesteś. Albo nie czytałeś J 14.02.08, 22:33
                        nie mam ochoty z toba dyskutowac.z zasady.
                        zwracam tylko uwagę,ze swoje zachowanie wobec zagłady żydów szczucka wywiodła w gruncie rzeczy z tak potepianej takze i przez grossa ideologii chcrzescijańskiej.
                        • rydzyk_smigly Rozumiem niechęć 14.02.08, 22:48
                          - to brak argumentów wynikających z wielokrotnego wykazywania ci
                          twoich idiotyzmów - np " tak potepianej takze i przez grossa
                          ideologii chcrzescijańskiej".
                          Poszukam stosownych cytatów JTG w tej materii, które podetknę ci pod
                          twój wszechpolski nos.

PS - Gross to nazwisko. Obowiązkowo dużą literą, mimo niechęci.
                          • aaki Re: Rozumiem niechęć 14.02.08, 23:00
                            nazwy własne pisze na forum od zawsze z małych liter.lenistwo i wygoda.
                            a cytatów z grossa nie musisz wyszukiwac.
                            on nie biblia a ty nie swiadek jehowy.
                            ale moze się z ta biblia myle-głowy nie dam.
                            • rydzyk_smigly Proponuję więc, byś używał sformułowań 14.02.08, 23:08
                              co do sensu których jesteś pewien.
                              "tak potepianej takze i przez grossa ideologii chcrzescijańskiej".
                              • aaki Re: Proponuję więc, byś używał sformułowań 14.02.08, 23:12
                                zamiast cytować cytaty poczytaj także miedzy wierszami.
                                liczy sie i litera i duch.
                                p.s. czy mam rozumiec,ze grossa znasz juz na pamięc?
                                wykuwanie na blache to nie jest najlepsza metoda nauki choc dosyc czesto spotykana.
                                over.
          • 440417mz Re: Nie chwalę się.Wstydzę się n/t 14.02.08, 21:21
            Stryj pani Piwnik też był w NSZ(ps Ponury).Nawet Z Ziobro chwalił się że jego
            dziadek był w patriotycznych oddziałach NSZ jeszcze długo po wojnie w okolicach
            Krynicy.
            • hanusia.arendt O rany !!!! 14.02.08, 21:26
              Jeszcze ten Ziobro.Koszmar
            • wielki_wuj Re: Nie chwalę się.Wstydzę się n/t 18.02.08, 16:38
              440417mz napisał:

> Stryj pani Piwnik też był w NSZ(ps Ponury)

Od kiedy? Bo wszędzie pisza, że był cichociemnym, zruconym dla AK i w AK od
              początku do końca był.
              • 440417mz Re: Nie chwalę się.Wstydzę się n/t 18.02.08, 16:41
                Od rozkazu komendanta AK rozwiązującego Armię Krajową(luty 45).
                • wielki_wuj Re: Nie chwalę się.Wstydzę się n/t 21.02.08, 19:21
                  Po primo, wówczas byłby w WiN, oczywiście, gdyby po secundo nie
                  zginął pod Jewłaszczami na Litwie w czerwcu 1944. Znaczy byłby
                  pierwszym człowiekiem (niektórzy uważają, że drugim po Chrystusie),
                  który zmartwychwstał. Można więc wiedzieć, kiedy owo
                  zmartwychwstanie miało miejsce i jakie były dalsze losy Piwnika po
                  wyjściu z grobu?
      • barnacle.bill.the.sailor Re: Wszystko można sobie wyobrazić 14.02.08, 22:12
        hanusia.arendt napisała:

> Tylko dlaczego?
        > Nie łatwiej by było np. zrobić akcję pisania listów do Grossa z
        > własnymi argumentami przeciw?

Akcja pod kryptonimem "Pisz na Berdyczów" ?... ;))) (to apropos skuteczności)
        • hanusia.arendt Akcja pod kryptonimem 14.02.08, 22:56
          Wyżyj się na forum?

• barnacle.bill.the.sailor Od tego ono jest... 14.02.08, 23:16
            ;)
    • wariant_b Re: Ładnie to tak? 14.02.08, 23:23
      "Kompletna fikcja, nieprawdaż ?... Tymczasem dokładne lustrzane
      odbicie opisanej sytuacji jest w Polsce traktowana jak oczywista oczywistość... ;-/"

Tyle, że Żydzi chyba jednak nie przetłumaczą J.R. Nowaka.
      • barnacle.bill.the.sailor No i o to właśnie chodzi ! 14.02.08, 23:32
        A u nas tłumaczy się tamtejszego Nowaka (czy raczej Bubla) i organizuje darmową
        kampanię reklamową w najznamienitszych uniwersyteckich murach, czemu
        przyklaskuje znaczna część POLSKIEGO społeczeństwa, zaś ta, która protestuje
        jest odsądzana od czci i wiary... ;-.
        • elena4 Re: No i o to właśnie chodzi ! 14.02.08, 23:39
          I w ten sposób uczymy sami Żyda, ze on to coś bardziej wyjątkowego.
          A jak się w koncu denerwujemy w momencie kiedy chce nam wejść na
          glowę, to wrzaski o antysemityzm. My sie musimy w końcu nauczyć
          asertywności.
          • barnacle.bill.the.sailor Tak. Grzecznie ale zdecydowanie... 14.02.08, 23:41
            :)
        • woda.woda A ty, Gniewko, 15.02.08, 00:40
          barnacle.bill.the.sailor napisał:

> A u nas tłumaczy się tamtejszego Nowaka (czy raczej Bubla)

czytałeś "Strach"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka