Dodaj do ulubionych

Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków!

15.06.08, 12:44
Jak 80% Polaków wypisuje pod adresem sędziego pogróżki i obelgi, gdzie tylko się da, to się to nazywa "kibicowaniem", a jak premiera poniosły nerwy, to się to nazywa "skandalem"? Znów mentalność Kalego.
Obserwuj wątek
    • papigo null 15.06.08, 12:45
      Popieram Tuska i nawet innych polityków co na codzien sa mioimi wrogami politycznymi.Uefa drukuje i bedzie drukowac mecze poniewaz maja w tym swój cel.Uefa powinna pociagnac go(Webba) do odpowiedzialnosci.Jezeli tego nie zrobi to znaczy,ze maczala w tym palce.
      www.hotelroyalpalace.eu
    • drein_19 null 15.06.08, 12:46
      sędzia to był świety mikołaj. Dajpierw dał nam gola potem dał austrii .tyle
    • somerled null 15.06.08, 12:56
      Pan Kamiński wygaduje głupoty. Byłem sędzią piłkarskim i potrafię sam ocenić decyzje sędziego Webba. Nie trzeba mi podpowiedzi polityków dbających o swojke słupki sondażowe.

Decyzja o karnym za faul Lewandowskiego była jak najbardziej zgodna z przepisami gry w piłkę nożną. Wprawdzie praktyka sędziowska w podobnych przypadkach jest inna, ale nie można przecież krytykować kogoś za dobrą decyzję tylko dlatego, że kto inny podejmuje decyzję nieprawidłową.

Złą decyzję natomiast podjął sędzia Webb wtedy, gdy uznał bramkę zdobytą przez Rogera Guerreiro. Padła ona po ewidentnym spalonym. Pozycja spalona nie została zasygnalizowana przez sędziego liniowego, bo stał on w pobliżu narożnika boiska, a nie tak, jak wymagają od niego przepisy. Nie mógł więc właściwie ocenić sytuacji. Wszystko to dokładnie widać na powtórce oglądanej klatka po klatce.

Zarzut "drukowania" meczu jest zarzutem bardzo poważnym. Przed postawieniem go warto byłoby bez emocji przemyśleć to, co właściwie się stało. Prawda jest taka, że sędzia Webb swoją błędną decyzją odebrał wygraną drużynie... austriackiej! Jeśli więc "drukował" mecz, to DLA drużyny polskiej, a nie PRZECIWKO niej.
      • bush_w_wodzie glupia gra 15.06.08, 13:15
        somerled napisał:

> Pan Kamiński wygaduje głupoty. Byłem sędzią piłkarskim i potrafię sam ocenić de
        > cyzje sędziego Webba. Nie trzeba mi podpowiedzi polityków dbających o swojke sł
        > upki sondażowe.
        >
        > Decyzja o karnym za faul Lewandowskiego była jak najbardziej zgodna z przepisam
        > i gry w piłkę nożną. Wprawdzie praktyka sędziowska w podobnych przypadkach jest
        > inna, ale nie można przecież krytykować kogoś za dobrą decyzję tylko dlatego,
        > że kto inny podejmuje decyzję nieprawidłową.
        >

formalnie decyzja byla pewnie poprawna. niemniej nastapila po powtorzonym
        (dlaczego?) rzucie wolnym. w dodatku w tym samym czasie i w tym samym polu
        karnym doszlo do faulu na polaku

w tym kontekscie decyzja webba wyglada wyjatkowo nieciekawie

> Złą decyzję natomiast podjął sędzia Webb wtedy, gdy uznał bramkę zdobytą przez
        > Rogera Guerreiro. Padła ona po ewidentnym spalonym. Pozycja spalona nie została
        > zasygnalizowana przez sędziego liniowego, bo stał on w pobliżu narożnika boisk
        > a, a nie tak, jak wymagają od niego przepisy. Nie mógł więc właściwie ocenić sy
        > tuacji. Wszystko to dokładnie widać na powtórce oglądanej klatka po klatce.
        >

to skorzystam z okazji i zapytam eksperta: mnie sie wydawalo ze roger wykonal
        dobitke po obrnionym strzale na bramke. co jest nie tak z taka inerpretacja?

> Zarzut "drukowania" meczu jest zarzutem bardzo poważnym. Przed postawieniem go
        > warto byłoby bez emocji przemyśleć to, co właściwie się stało. Prawda jest taka
        > , że sędzia Webb swoją błędną decyzją odebrał wygraną drużynie... austriackiej!
        > Jeśli więc "drukował" mecz, to DLA drużyny polskiej, a nie PRZECIWKO niej.

z rozmaitych analiz meczu wynika ze wynik tego meczu calkowicie ustalil sedzia
        popelniajac od jednego do trzech zasadniczych bledow (gol rogera ze spalonego
        brak karnego za faul baka karny za faul lewandowskiego). to ja mam w nosie taka
        dyscypline sportowa gdzie tak duzo zalezy od subiektywnych decyzji panow w czerni
      • qqazz Re: somerled 15.06.08, 14:26
        Czy była zgodna to dyskusyjne, karny był z gatunku tych gdzie sedzia zamyka oczy
        przy stałym fragmencie gry bitym w pole karne i gwizdże karnego i w 90%
        przypadków gwizdnie słusznie, a jak często się gwizdże? W tych mistrzostwach
        były juz co najmniej 2 sytuacje gdzie karne były ewidentne (dla Rumunów z
        Francją i Hiszpanów ze Szwecją) i jakos nikt nie krytykował sedziów za błędne
        decyzje (Rumun nawet dostał kartkę), w naszej sytuacji ewidentnie było widać że
        w momencie kiedy Lewandowski tylko dotknął Austriaka ten zaczął się na nim
        opierać i czy by został pociągnięty czy nie i tak by upadł(więc można dyskutować
        czy był to karny czy wymuszenie), po prostu cwaniacko wykorzystał sytuację będąc
        zupełnie poza gra a sędzia gwizdnął (sytuacja prosta na powtórce ale sędzia nie
        może z niej niestety skorzystać zaś na decyzję ma ułamek sekundy), jak sam
        piszesz decyzja niby zgodna z przepisami (bo sedzia widział to co widział) ale
        praktyka sędziowana jest w ponad 90% przypadków inna więc nic dziwnego że
        krzywdząca, ciekawe że sędzia w I połowie mógł zagwizdać nie podlegającego
        wątpliwości karnego dla Austrii a tego nie zrobił bo Austriak przedobrzył z
        artyzmem upadku.
        Natomiast wszelkie gadki o drukowaniu są żenujace, tak to sobie mogą pogadać
        zwykli kibice przy piwku a nie osoby piastujace najwazniejsze urzędy w państwie,
        najpierw min. Drzewiecki w nerwach gada takie głupoty do radia a później min.
        Kamiński juz na spokojnie w TV, widać że nie maja pojęcia o piłce kopanej a o
        sedziowaniu w szczególnosci więc lepiej by było aby zamilkli w tym temacie i się
        nie osmieszali oraz nie naruszali powagi swoich urzędów.

pozdrawiam
    • r0b0l Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:02
      a gol ze spalonego to było sprawiedliwe????
      Kali być dumny z polska mentalność
      .
      Tusk powinien odszczekjać co powiedział, idiotom z kancelarii wybaczam bo niewinni że się tacy urodzili
    • ergo12 Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:15
      zgadzam dię z somerled !!Tusk powinien natychmiast przeprosic Sędziego i jakoś tę Swoją wypowiedz teraz publicznie wytlumaczyć!Bo w przeciwnym razie może Go czekac nawet dymisja, to nie są żarty!
    • niegracz Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:29
      słusznie - trzeba tępić tego drukarza Webba
      należał się nam w tej sytuacji wolny - pilka leciala w kierunku Bąka i takiego blondyna farbowanego z Austrii który faulowal Baka aby dojść do sytuacji strzeleckiej - sytuacja jasna
      Webb w ogóle nie patrzył na piłkę i akcje już na tylko szukał pretekstu
    • somerled Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:32
      bush_w_wodzie napisał:

> to skorzystam z okazji i zapytam eksperta: mnie sie wydawalo ze roger wykonal
      > dobitke po obrnionym strzale na bramke. co jest nie tak z taka inerpretacja?

To czy zawodnik jest na pozycji spalonej, czy nie, ocenia się w momencie skierowania piłki w jego stronę. Oczywiście o ile ten zawodnik uczestniczy w akcji. Roger Guerreiro uczestniczył w akcji - podczas lotu piłki poruszał się, aby umożliwić sobie oddanie strzału. Bez znaczenia jest więc to czy bramkarz austriacki przed jego strzałem dotknął piłki, czy nie dotknął. To był ewidentny spalony.
    • pereiro Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:38
      @ somerled

Skoro, jak piszesz, byłeś sędzią piłkarskim, wypada tylko stwierdzić: łaska boska, że już nie jesteś. Nie znasz przepisów i powołujesz się na argumenty, które Cię kompromitują. Ze spalonym nie będę dyskutować, bo był ewidentny. Co do karnego, to jest jednak odwrotnie. Z kilku powodów.
      1. Przed mistrzostwami UEFA zaleciła sędziom, żeby w przypadku przepychanek w polu karnym najpierw upominali zaangażowanych w zdarzenie zawodników i nakazywali powtarzanie stałego fragmentu gry. Dopiero za drugim razem mieli sprawcę traktować z całą bezwzględnością. Tymczasem na powtórkach widać taki oto przebieg zdarzeń: najpierw Austriak uderza Bąka (co samo w sobie kwalifikuje się na czerwoną kartkę), następnie Bąk zupełnie niepotrzebnie oddaje (następna potencjalna kartka). Sędzia przerywa wykonywanie rzutu wolnego, podbiega i ostrzega wspomnianego Austriaka oraz... Lewandowskiego. Następnie nakazuje wznowienie. W tym momencie Lewandowski (upomniany już za nie swoje przewinienie) przytrzymuje za koszulkę Klasnicia, który teatralnie pada. Sędzia reaguje, ponieważ Lewandowski był już przez niego upomniany. Pytanie tylko, czy słusznie.
      2. W tym samym momencie Austriak, który był zamieszany w poprzednie zdarzenie z Bąkiem, ponownie go fauluje.
      3. Rzut wolny, który był w tym momencie wykonywany.

Ergo: nie powinno być rzutu wolnego, którego konsekwencją były przepychanki w polu karnym; Lewandowski nie powinien być upomniany w pierwszej sytuacji, a w konsekwencji w drugiej nie powinno być gwizdka; Klasnic zasłużył na żółtą kartkę za popis aktorstwa; Austriak, który sprowokował i uderzył Bąka powinie również obejrzeć żółtą kartkę, a sędzia powinien odgwizdać rzut wolny dla Polski. Taka jest prawda i nie ma miejsca na żadne "interpretacje". Sędzia pomylił przepisy i zawodników, a ponadto dążył do odgwizdania karnego za wszelką cenę. Świadczy o tym nie tyle sam fakt jego odgwizdania, co raczej cała sekwencja zdarzeń, ktore stopniowo do tego doprowadziły. Polscy obrońcy musieliby chyba przebywać poza boiskiem, żeby sędzia nie znalazł pretekstu.

Naprawdę, somerled, jeśli byłeś równie dobrym sędzią, co Howard Webb, to lepiej się stało, że już nim nie jesteś. A może nie jesteś, bo Ci wrocławska prokuratura zakazała?
    • niegracz Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:38
      spalony kontrowersyjny ?
      "bush_w_wodzie napisał: Roger Guerreiro uczestniczył w akcji - podczas lotu piłki poruszał się, aby umożliwić sobie oddanie strzału. Bez znaczenia jest więc to czy bramkarz austriacki przed jego strzałem dotknął piłki, czy nie dotknął. To był ewidentny spalony."
      to była sytuacja kontrowersyjna i slusznie uznano goila
      spalony jest wtedy m,inn, gdy gracz znajdowal sie w pozycji uprzywilejowanej
      tu akurat nie- rzecz działa się w obrebie pola bramkowego i 40 cm w te czy we wte nie ma znaczenia -
      odbicie piłki po strzale napastnika i trafienie jej do zawodnika z tej samej druzyny jest ex definitione sytuacją kontrowersyjną

nie ma żadnego porównania miedzy zdobyciem bramki przez Rogera a drukowaniem karnego przez WEebba co jest czynem ohydnym
    • arturino Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 13:43
      Od kilku dni po grecji krazy polotka,ze Webb pochodzi z rodziny Weber.Uciekinierów z austri do angli z 1945 roku.To tlumaczy przychylnosc wobec ziomków.
      www.hotelroyalpalace.eu
    • somerled Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 14:04
      @ pereiro

Właściwie nie powinienem Ci odpowiadać, bo Twoja obrzydliwa insynuacja w ostatnim zdaniu dyskwalifikuje Cię jako dyskutanta. Nie wiesz o mnie nic, a sugerujesz, że jestem przestępcą. A fe! Dla ucięcia Twoich insynuacji podam rok, od którego nie jestem sędzią - 1975. A zrezygnowałem, bo wtedy właśnie zaczynał się bandytyzm na stadionach i zwyczajnie zacząłem się bać.

A teraz ad rem. Masz oczywiście rację we wszystkim, co napisałeś o tym, co działo się pomiędzy Jackiem Bąkiem i bodajże Kienastem. Tyle tylko, że to są inne zdarzenia. Zgadzam się, że powinny zostać ocenione przez sędziego, a nie zostały albo zostały ocenione źle. Nie zmienia to jednak w niczym faktu, że Lewandowski sfaulował Austriaka i że uczynił to w obrębie pola karnego. Zgodnie z przepisami (choć wbrew powszechnej praktyce sędziowskiej) pan Webb musiał podyktować rzut karny. Nie można mu mieć za złe działania zgodnego z przepisami.
    • stradford Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 14:09
      jak kamiński tuska, tak ja nie lubię kamińskiego...i co z tego? jak oni uważam,że sędzia webb to kiep... nie mam ochoty go bić, bo ani szans na to, ani nie mam ochoty się z nim dotykać...
      "duch gry" to ważny zwrot dla oceny pracy sędziego... pracował on raczej jako policjant, niż sędzia...jako żandarm bardziej... uefa, fifa go bronią z powodów pragmatycznych... fifa wszak bronila fereracji irackiej, a wiadomo, co robił szef tej federacji z piłkarzami...
      faszyści też "wykonywali jedynie rozkazy"...
    • bodziek13 Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 14:51
      Myśle iż sędzia wystraszył się że moga wyjśc z grupy dwie słowiańskie drużyny .....
    • ciamej Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 15:19
      somerled: i co z tego, że zgodnie z przepisami był faul? nikt się nie stosuje w 100% do przepisów, gdyby tak było, to w każdym meczu odgwizdywane byłoby co najmniej 5 karnych, a tak się nie dzieje! może i powinno się tak dziać, bo skończyłyby się przepychanki w polu karnym, ale jak na razie, obecna praktyka jest taka, że tak błahych fauli się nie odgwizduje w polu karnym! więc dlaczego akurat dla nas, w 93 minucie sędzie Webb zrobił wyjątek, potrafisz to wyjaśnić? dziesiątki razy widziałem w Premiership duże ostrzejsze przepychanki w polu karnym i nigdy nie kończyły się one podyktowaniem przez sędziego karnego
      jest oczywiste, że sędzie Webb w przerwie dał sobie sprawę, że spalony był niesłuszny i postanowił "naprawić" tamten błąd, jeśli nawet nie on sobie zdał sprawę, to podpowiedzieli mu to działacze UEFA, takie "naprawianie" wyniku jest karygodne i za karę już nigdy nie powinien być dopuszczony do sędziowania poważnych meczy...
    • enderp Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 15:37
      badania pokazuja, ze cos takiego jak abstrakcja, humor jest trudne lub niedostepne do zrozumienia dla nawet 70% ludzi... przyklad z Tuskiem pokazuje to dobitnie, chcial pokazac swoje emocje, a zinterpretowano doslownie

www.naturalne-piekno.pl
    • enderp Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 15:38
      a co do faulu to racja. Kolejne mecze to pokazaly. Widzialem srednio 6 - 8 takich fauli na mecz i co... rzutu karnego jak na lekarstwo, mimo ze nawet chwilami powinien byc zdecydowanie... praktycznie co rzut rozny ktos sie przewraca popychany...
      istotne jest chyba takze to, ze zawodnik, ktory sie przewrocil nawet nie mial szans dotknac pilki...

www.naturalne-piekno.pl
    • stefan-50 Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 15:55
      Prawda jest taka że łatwo jest oceniać sytuację przy oglądaniu powtórek (najlepiej kilkukrotnie). Sędzia w czasie meczu takiej możliwości nie ma (może trzeba pomyśleć o zmianie przepisów - co wtedy z meczami w niskich klasach rozgrywkowych i amatorskich). Co do Tuska to nie powinien był tych słów wypowiedzieć - stało się źle, należy przeprosić. Amen
    • pisdode Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 16:31
      Proponuję, żeby Webbem na serio zajęła się wrocławska prokuratura i wszczęła śledztwo w sprawie podejrzenia korupcji.Jesteśmy w Europie i to my powinniśmy ścigać skoro UEFA nic nie zamierza zrobić a nawet kryje ten szwindel.
    • kola Re: Kamiński: Webb drukował mecz dla Austriaków! 15.06.08, 18:57
      pie..cie panie sędzio somerled - byłem na tym meczu i widziałem co się działo, gdyby sędzia nie uznał bramki Guerreiro, to Polacy niesieni dopingiem ponad dwudziestotysięcznej publiczności strzeliliby za chwilę drugiego, prawidłowego gola. sędzia orżnąl austriaków na pierwszym, a nas na drugim golu, tyle, że takie drukarstwo na minutę przed zakończeniem spotkania jest sto razy bardziej naganne.

krótko mówiąc, sędzia HWDP 'Fucking' Webb nadaje się do garów i pilnowania krawężników, nie do sędziowania międzynarowych spotkań piłkarskich - na pohybel drukarzom i UEFOwsko-PZPNowskiej mafii!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka