jola_iza 14.07.08, 11:06 Alternatywą dla religii ma myć nauka etyki w katolickim wydaniu ? ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,36435,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola_iza Re: Znasz tę książkę? 14.07.08, 11:11 Nie znam, ale poczytam spokojna głowa. Aborcję i metodę in vitro uznał ksiądz zapewne za bardzo etyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Znasz tę książkę? 14.07.08, 11:12 To może wstrzymaj się z oceną do czasu, jak się zapoznasz :) Nie sądzę, aby w podręczniku etyki pisano o aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Nie sądź 14.07.08, 11:18 ". Autor porusza także problemy z zakresu bioetyki jak: aborcja, zapłodnienie in vitro, klonowanie, eutanazja. " Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Nie zauważyłam, 14.07.08, 11:22 woda.woda napisała: > sorry :) > > Przeczytajmy najpierw A potem zastanówmy sie, czy nadaje się na podręcznik. Nie na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Jeśli 14.07.08, 11:23 kiedyś u władzy będzie ateistyczna lewica, podręczniki będą pisać nie-księża. Ale nieprędko to nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
aloa_oe Re: Jeśli 14.07.08, 11:27 woda.woda napisała: > kiedyś u władzy będzie ateistyczna lewica, podręczniki będą pisać > nie-księża. > > Ale nieprędko to nastąpi. Doskonale.Czyli CAIUS REGIO, EIUS RELIGIO. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Ale wyszła Ci teokracja... :) 14.07.08, 14:37 woda.woda napisała: Re: Demokracja > to się nazywa... Napisałaś: "kiedyś u władzy będzie ateistyczna lewica, podręczniki będą pisać nie-księża." Rozumiem, że przyznajesz, iż dzisiaj u władzy są czarni? :( Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Jeśli 14.07.08, 11:27 W neutralnym światopogladowo państwie nie powinno mieć znaczenia, kto jest u władzy. > Ale nieprędko to nastąpi. Czyzbyś czekała z utęsknieniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Po co te osobiste wycieczki? 14.07.08, 11:29 > Czyzbyś czekała z utęsknieniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Po co te osobiste wycieczki? 14.07.08, 11:30 Jakie znów OSOBISTE ? Przecież nie pytam o towarzysza życia, tylko o opcję polityczną. Nie zauwazyłaś na jakim forum jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda A co 14.07.08, 11:31 cię obchodzą moje poglądy polityczne, czy jakiekolwiek inne? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: A co 14.07.08, 11:33 Nie pisuj tutaj, wówczas nie będziesz miała pretensji, że ktoś o twoje poglądy polityczne zahacza. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Ale jeśli to cię ciekawi, 14.07.08, 11:33 jestem liberalną demokratką :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Nie zauważyłam, 14.07.08, 11:27 > A potem zastanówmy sie, czy nadaje się na podręcznik. Nie na odwrót. > Sam tytuj jest niezgodny z zasadami prawidlowej edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Znasz tę książkę? 14.07.08, 11:13 Aaaaaa, ty chcesz podręcznika etyki, w ktorym aborcję uzna się za etyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
edico2 Re: Znasz tę książkę? - ja wiem, po co znać :)) 14.07.08, 21:42 elena4 napisała: > Aaaaaa, ty chcesz podręcznika etyki, w ktorym aborcję uzna się za > etyczną? Aaaaaa tobie potrzebna jest przecież tylko etyka po katolicku? Z całego zakresu problemów zatrzymałaś się na aborcji, a więc na najbardziej ważkim problemie współczesnej teologi, którą poza d... wydaje się nic innego nie interesować. Czy etykę po katolicku można formułować w oparciu o takie praktyki? - Św. Anterus (235 - 236) - jego rządy trwały zaledwie kilka tygodni. - Bonifacy II (530 - 532) - bezwzględny dla swojego przeciwnika Dioskura (jeszcze nad jego trupem ogłaszał ekskomunikę) - Sabinian (604 - 606) - głodującym Rzymianom miał sprzedawać zboże po paskarskich cenach. - Bonifacy III (607) - zmarł po zaledwie 10 miesiącach pontyfikatu. - Seweryn (640) - rządził Kościołem zaledwie dwa miesiące. - Teodor I (642 - 649) - prawdopodobnie został otruty. - Syzyniusz (708) - jego pontyfikat trwał zaledwie 20 dni i był jednym z najkrótszych w dziejach papiestwa. - Stefan III (IV) (768 - 772) - uwikłany w rozgrywki polityczne wydał wyrok śmierci na swego doradcę, kardynała Krzysztofa. - Walentyn (827) - zmarł zaledwie po 40 dniach pontyfikatu. - Jan VIII (872 - 882) - gdy nie zadziałała trucizna, dobito papieża uderzeniem siekierą w głowę. - Św. Hadrian III (884 - 885) - przypuszcza się, że nie umarł w sposób naturalny. - Formozus (891 - 896) - jego koniec był makabryczny: dziewięć miesięcy po jego śmierci papież Stefan VI (VII) (896-897) kazał ekshumować zwłoki, które - postawił przed sądem na tzw. synodzie "trupim". Jego pontyfikat uznano tam za nieprawy, a zwłoki zbezczeszczono. - Bonifacy VI (896) - rządził zaledwie 15 dni. - Stefan VI (VII) (896 - 897) - zwołał "trupi" synod potępiający papieża - Formozusa. Kazał odciąć zmarłemu palce prawej ręki, którymi udzielił błogosławieństwa, a nagie zwłoki wrzucić do Tybru. Wywołało to zamieszki ludu rzymskiego, zakończone uduszeniem papieża. - Roman (897) - wybrany podczas rozruchów związanych z zabójstwem Stefana VI (VII), panował tylko cztery miesiące. - Leon V (903) - jego pontyfikat trwał trzy miesiące, po upływie których jego nadworny kapelan wtrącił go do więzienia i kazał otruć. - Jan X (914 - 928) - z powodów politycznych córka Teodory, Marozia, nakazała go uwięzić, a następnie zamordować (a kim obydwie były? - hi). - Leon VI (928) - do jego wyboru doprowadziła rządząca Rzymem Marozia. Rządził jednak zaledwie pół roku, wtrącony do więzienia i prawdopodobnie zamordowany z jej rozkazu. - Stefan VII (VIII) (928 - 931) - i jego na tron papieski wyniosła Marozia, sprawując następnie nad jego rządami całkowitą kontrolę. Zakończył życie tak jak poprzednicy - zmarł w więzieniu, prawdopodobnie uduszony. - Stefan VIII (IX) (939 - 942) - zmarł w wyniku tortur. - Benedykt VI (973 - 974) - został zamordowany, prawdopodobnie z polecenia antypapieża Bonifacego VII (974, 984-985). - Jan XIV (983 - 984) - wtrącony do więzienia i zamordowany przez antypapieża - - Bonifacego VII, który powrócił do władzy. - Jan XVII (1003) - panował zaledwie pół roku. - Benedykt IX (1032 - 1044, 1045, 1047 - 1048) - temu nie skracano żywotów i nie wiem, cze czasem nie wpłynęło na to sprzedanie godności papieskiej za 1000 funtów srebra. - Damazy II (1048) - panował zaledwie trzy tygodnie. Prawdopodobnie zmarł na malarię, choć podejrzewano, iż został otruty. - Lucjusz II (1144 - 1145) - panował niecały rok. Chcąc zwalczyć w Rzymie (1143) tzw. republiką komunalną rządzoną przez niezależny od Stolicy - Apostolskiej senat, zaatakował zbrojnie Kapitol, gdzie obradował senat. W walce odniósł rany, w wyniku których zmarł. - Grzegorz VIII (1187) - zmarł po 57 dniach pontyfikatu. - Honoriusz III (1216 - 1227) - akceptował palenie heretyków na stosie. - Celestyn IV (1241) - zmarł w 17 dniu pontyfikatu. - Hadrian (1276) - zmarł przed otrzymaniem święceń kapłańskich (w średniowieczu kardynał mógł nie być kapłanem) i koronacją. - Kalikst III (1455-1458) - w wojnie 13-letniej (1454-1466) między Polską a Krzyżakami popierał tych ostatnich - jeden z wielu przykładów, jak kościół dbał o interesy Polski i Polaków. - Pius III (1503) - panował zaledwie 26 dni. - Marcelli II (1555) - niestety, zmarł po 22 dniach pontyfikatu. - Urban VII (1590) - oficjalnie zmarł na malarię w dwunastym dniu pontyfikatu. - Innocenty IX (1591) - jego śmierć nastąpiła po niespełna dwóch miesiącach pontyfikatu. - Klemens VIII (1592-1605) - za jego pontyfikatu inkwizycja skazała na śmierć Giordana Bruna. - Leon XI (1605) - zmarł po zaledwie 26-dniowym pontyfikacie. - Pius VI (1775-1799) - pochowano go dopiero po czterech miesiącach na polecenie Napoleona. - ... Wytłumacz teraz mnie i pozostałym, na czym polegają w końcu wartości praktyczne tego etycznego sformułowania "nie zabijaj"? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Znasz tę książkę? - ja wiem, po co znać :)) 14.07.08, 22:14 Z całego zakresu problemów zatrzymałam się na "nie zabijaj" Jakiekolwiek sa podstawy etyki, wszystkie prowadzą do tej samej konkluzji, że zabijanie jest czymś złym. A w odpowiedzi na listę ofiar "etyki po chrzescijańsku" niech ci przeparaduja miliooooooooooony ofiar "etyk po innemu". Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: Znasz tę książkę? - ja wiem, po co znać :)) 20.07.08, 14:06 > Z całego zakresu problemów zatrzymałam się na "nie zabijaj" > Jakiekolwiek sa podstawy etyki, wszystkie prowadzą do tej samej > konkluzji, że zabijanie jest czymś złym. Nie wszyscy w to wierzą. Nic nie jest jednoznacznie dobre i złe. Człowiekiem wyjątkowo moralnym może być seryjny morderca. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Znasz tę książkę? 14.07.08, 11:12 W tym wypadku nie trzeba znać, by wiedzieć, co jest grane. Wystarczy sam fakt, że autor jest księdzem. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda A to ksiądz 14.07.08, 11:14 nie może napisać dobrej i mądrej książki? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Skoro prorektorzy plagiatują 14.07.08, 11:15 woda.woda napisała: > nie może napisać dobrej i mądrej książki? > Dlaczego? miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,37663,5444721,Prorektor_plagiator_zawieszony.html To co z księżmi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
edico2 Re: A co ma być? 14.07.08, 21:46 woda.woda napisała: > Odpowiedzialność zbiorową stosujesz? A wobec Waldensów, to jaką odpowiedzialność zastosowano polując do ostatniego Waldensa przez 150 lat???? Jak Kali ukraść krowę, to dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika to samo co z hummerami 14.07.08, 11:19 dowód przez przykład, stanowi ujmę dla Twojej inteligencji, nie rób tego więcej, proszę Odpowiedz Link Zgłoś
hummer O wypraszam sobie 14.07.08, 11:21 republika.republika napisała: > > dowód przez przykład, stanowi ujmę dla Twojej inteligencji, nie rób tego > więcej, proszę Mnie plagiaty brzydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Nie wypraszaj, 14.07.08, 11:29 woda.woda napisała: > tylko przeproś :) Przecież tę pracę ktoś czytał. Zastanawia mnie jak można przepuścić plagiat w pracy habilitacyjnej. Przecież jest ona oceniana przez innych teologów znających temat doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie rozumiem. 14.07.08, 11:30 To autor tego podręcznika, o którym pisze Jola_Iza popełnił plagiat? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Nie rozumiem. 14.07.08, 11:32 woda.woda napisała: > To autor tego podręcznika, o którym pisze Jola_Iza popełnił plagiat? Tego nie napisałem - odniosłem się tylko do poziomu prac księży. Swoją drogą należałoby się (skoro trafiają się takie kwiatki) przyjrzeć się podręcznikowi pod tym względem. Wszak to podręcznik do etyki. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Odpowiedzialność zbiorowa, 14.07.08, 11:34 jak widzę, jest twoją metodą. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer W plagiat habilitacyjny zaangażowane są 14.07.08, 11:50 woda.woda napisała: > jak widzę, jest twoją metodą. Szkoda. najmniej 3 osoby. Autor i 2 recenzentów mających być "fachowcami". Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika hummer, nie brnij - proszę 14.07.08, 11:55 uparłeś się żeby do oceny uczciwości autora książki o etyce, użyć zachowania innych księży.To idiotyczne, co usiłujemy ci z wodą wytłumaczyć. Ale jeśli już, to dlaczego wybrałeś akurat księdza-plagiatora, przecież Tischner, Heller czy Twardowski to też księża Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika do siebie stosujesz inną miarę? 14.07.08, 11:32 hummer napisał: > Mnie plagiaty brzydzą. znam innego hummera, plagiatora Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Musze Cię rozczarować 14.07.08, 18:36 republika.republika napisała: > hummer napisał: > > > Mnie plagiaty brzydzą. > > znam innego hummera, plagiatora Nie jestem księdzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: A to ksiądz 14.07.08, 11:18 Może (chyba), ale nie może napisać podręcznika do etyki, bo zbyt przesiąknięty jest wartościami chrześcijańskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: A ty 14.07.08, 11:20 Z całą pewnościa wiesz to tylko ty. No i ksiądz oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Podwójna 14.07.08, 11:36 "Pogadanki z etyki" to zbiór tekstów napisanych na zlecenie tygodnika "Niedziela", które były w nim publikowane cyklicznie a następnie wydane w formie książkowej. Dalej jesteś pewna, że będzie jakiś wybór?? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Jolu_Izo, 14.07.08, 11:42 co ja myślę, to myślę. Książki ani autora nie znam. "Niedzieli" nie miałam nigdy w ręku. Ale mam głębokie przekonanie, że - choćby w dziedzinie bioetyki - nalezy uczyć dzieci, że godność człowieka jest wartością nadrzędną. I nie jest ważne, czy uczy sie tego z lewa, z prawa, czy z centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Podwójna:) 14.07.08, 11:48 Na początek ,zanim przejdziemy do bioetyki czy moralne jest jedzenia mięsa w Wielki Piątek, a co z prezerwatywami? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Podwójna:) 14.07.08, 11:49 A tego to już będą w domu uczyć rodzice :) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta A dlaczego nie na lekcjach w szkole?! 14.07.08, 15:02 woda.woda napisała: > A tego to już będą w domu uczyć rodzice :) A dlaczego nie na lekcjach wychowania seksualnego w szkole?! Nie zapominaj, że trudno oczekiwać od niektórych/wielu rodziców, aby wykształcili dzieli lepiej niż sami byli kształceni... U nas jest o wiele więcej małoletnich w ciąży niż w krajach skandynawskich, w których dzieci już w podstawówce (na lekcjach w szkole!) uczy się jak zakładać prezerwatywę. Ale u nas zdaje się, że prezerwatywa wciąż jest be... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Skoro państwo 14.07.08, 15:11 Nałożyło obowiązek szkolny. To właśnie państwo ma obowiązek kształcić dzieci tak, by z każdego ucznia wyrósł przyzwoity katolik, islamista, ateista. Ja tak to widzę. Psyt Bajka prezerwatywy, ale te smakowe to są już na bank fuj, według byłego rektora KUL:) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Skoro państwo 14.07.08, 15:21 jola_iza napisała: ... > Psyt > Bajka prezerwatywy, ale te smakowe to są już na bank fuj, > według byłego rektora KUL:) Myślisz, że on o nich w ogóle kiedykolwiek słyszał?! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Skoro państwo 14.07.08, 15:24 Słyszał, słyszał, mieszkam 30 metrów od KULu, wiem co mówię:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: MEN se jaja robi! 14.07.08, 11:10 jola_iza napisała: > Alternatywą dla religii ma myć nauka etyki w katolickim wydaniu ? > ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,36435,wiadomosc.html Czyli bedzie religia inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A dlaczego nie filozofia i religioznawstwo? 14.07.08, 11:12 jola_iza napisała: > Alternatywą dla religii ma myć nauka etyki w katolickim wydaniu ? > ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,36435,wiadomosc.html Takie lekcje były by bardzo wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: A dlaczego nie filozofia i religioznawstwo? 14.07.08, 11:17 Bo by sie Kosciol gniewal. :((( Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: A dlaczego nie filozofia i religioznawstwo? 14.07.08, 11:19 pies_na_czarnych napisała: > Bo by sie Kosciol gniewal. :((( Za to dzieci byłyby mądrzejsze. Religioznawstwo oraz Filozofia zaczynająca się od klasycznej pozwoliłaby zrozumieć co to znaczy być Europejczykiem. Szkoła ma dawać wiedzę, nie doktrynę. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych PO to jednak jest PiSinaczej :( 14.07.08, 11:34 PO to jednak jest PiSinaczej :( Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: PO to jednak jest PiSinaczej :( 14.07.08, 11:37 Jak sami przyznają reprezentują ,,katolicyzm łagiewnicki''. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: PO to jednak jest PiSinaczej :( 14.07.08, 11:39 ewa8a napisała: > Jak sami przyznają reprezentują ,,katolicyzm łagiewnicki''. > Niech lepiej przestrzegaja Konstytucji. Rozdzial panstwa od Kosciola polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Od liberalnych demokratów :) 14.07.08, 11:42 ewa8a napisała: > Za dużo wymagasz. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=82112717 :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Od liberalnych demokratów :) 14.07.08, 11:45 Którzy na dodatek walczą jak lwy o dofinansowanie z budżetu katolickich uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: PO to jednak jest PiSinaczej :( 14.07.08, 11:50 ewa8a napisała: > Za dużo wymagasz. > Przestrzeganie prawa to duzo? :( Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: PO to jednak jest PiSinaczej :( 14.07.08, 11:50 Przecież oni o tym mówili przed wyborami, ale cichutko, na spotkaniach lokalnych, nie podczas telewizyjnych debat. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Niech sobie w Watykanie 14.07.08, 15:15 Niech sobie w Watykanie swoje dzieci ucza z tej ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Niech sobie w Watykanie 14.07.08, 18:31 W Watykanie zwłaszcza:))) pies_na_czarnych napisała: > Niech sobie w Watykanie swoje dzieci ucza z tej ksiazki. > Odpowiedz Link Zgłoś