Gość: Jacques IP: *.chello.pl 10.10.03, 23:10 Podobno w Toruniu mówią na Bydgoszczan "Tyfusy" To pewnie na znak sympatii ? pozdrowionka z galicji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bydgoszczanin Re: Toruń dla torunian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 23:14 A to takie gnidy są w Toruniu, a ja ich już zaczynałem lubić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt z Bydgoszczy Re: Toruń dla torunian IP: *.telsten.com / 10.20.6.* 10.10.03, 23:34 A mnie Torun zawsze podobal sie i nie moge zrozumiec tych animozji.Najlepiej gdyby powstalo "dwumiasto" Odpowiedz Link Zgłoś
3city Kompleksy zapyziałego Torunia ? 11.10.03, 10:06 A nie jest tak, że przyczyną konfliktu jest kompleks Torunia ? Przed wojną to Toruń był większy, był miastem wojewódzkim. Po wojnie Toruń stanął w miejscu, intensywnie za to rozwinęła się leżąca nieopodal Bydgoszcz i przejęła rolę lokalnego lidera. Skutek tych kompleksów widać było w działaniach Alicji Grześkowiak, co najpierw walczyła o oddzielne województwo toruńskie, a potem wolała aby Toruń był w województwie pomorskim ze stolicą w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: james Re: Kompleksy zapyziałego Torunia ? IP: *.mimuw.edu.pl 11.10.03, 11:41 > A nie jest tak, że przyczyną konfliktu jest kompleks Torunia ? Przed wojną to > Toruń był większy, był miastem wojewódzkim. Po wojnie Toruń stanął w miejscu, > intensywnie za to rozwinęła się leżąca nieopodal Bydgoszcz i przejęła rolę > lokalnego lidera. Po wojnie Bydgoszcz stala sie pupilkiem wladzy robotniczej, a nie "intelektualny Torun". To byl jeden z powodow nierownomiernego rozwijania tych miast, a co za tym idzie z czasem do wytworzenia antypatii Torunia do Bydgoszczy. Do teraz zachowane sa sympatie polityczne w obu tych miatach, bo Bydgoszcz jest lewicowa, a Torun centroprawicowy. Oczywiscie to nie jedyna taka para miast, ktora walczy o prymat lokalnego lidera. Przyznam, ze po spedzileniu 3-lat w Toruniu ten antagonizm ciagle wydaje mi sie bardzo smieszny. Na zakonczenie jedna zabawna piosenka, ktora to w nauczylem sie w Toruniu: "Bo wszyscy polacy to jedna rodzina starszy, czy mlodszy byle nie z Bydgoszczy" Piosenek o Toruniu nie bede przytaczal. Nie sa juz tak fajne ;)). Pozdrawiam(rowniez Bydgoszcz k. Torunia ;)) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @psik Re: Kompleksy zapyziałego Torunia ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 19:32 Człowieku jesteś żałosny !!! Mieszkam w Bydzi od urodzenia i nie znam żadnych piosenek o Toruniu. Ani tych śmiesznych ani tych mniej śmiesznych. Ty siedziałeś tam 3 lata i się co najmniej jednej takiej o Bydzi nauczyłeś - to o czymś świadczy!! Pierwszy raz o tzw. animozjach dowiedziałem się jak zacząłem szukać pracy. Miałem pracować w Toruniu, w oddziale bydgoskiej firmy. Szef oznajmił mi (ku mojemu zdziwieniu), że trzeba będzie znaleść jakiś lokal w Toruniu po to żeby mieć toruński adres. Bo jak nie będzie na wizytówce Toruń to niektórzy nie będą chcieli ze mną rozmawiać !! I jeszcze jedno Toruń centroprawicowy? Chyba ultraprawicowy jeśli za wyznacznik wziąść Grześkowiakową i Rydzyka. P.S. Pozdrawiam sąsiadów zza miedzy wśród których mam kilku przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkr A było już tak dobrze! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 11:01 Szkoda że Toruńczycy rozpipepszyli wszystko co od dwóch lat dobrego zaczęło się dziać pomiędzy Bydgoszczą a Toruniem - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mojer Re: Toruń dla torunian IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.17.* 10.10.03, 23:15 Jeszcze na studiach na UMK zetknąłem się ze stwierdzeniem "Świat światem ale Toruń nie będzie Bydgoszczy bratem" Widzę że hasło nadal aktualne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Wstydzę się za toruńskie władze! IP: 195.149.86.* 12.10.03, 22:34 Media są czwartą władzą, wie o tym każdy polityk. Jednak w Toruniu to zdanie nabiera nowego znaczenia. Znam sprawę nagonki prasowej na bydgoszczan, bo tak trzeba nazwać to, co produkował od lipca Pan Pankowski z Gazety Pomorskiej. Wiem też jak pracuje Urząd Miasta w Toruniu. Tu jest tak słaby przepływ informacji, że często jeden wydział działa w sprzeczności z drugim. Do absurdów dochodzi przede wszystkim, gdy mają współpracować wydziały obsadzone z innego rozdania kart (czystki nigdy nie są zupełne, zawsze się ktoś uchowa ze starej ekipy). Lokalne gazety są więc jedynym czynnikiem sprawczym, bo jeśli już wezmą coś na język, to Czyżniewski musi wyprodukować coś pod publiczkę. Dbamy o naszą młodzież, a jakże, ale po aferze kubełkowej, dbamy o staruszki, ale jak już któraś umrze, itd. W Toruniu media są chyba pierwszą władzą, skoro one zdecydowały o całej sprawie bydgoszczan. I jeszcze jedno, w Toruniu, niewielkim w sumie mieście układy rodzinne, znajomości kwitną. Tu w Wydziale Organizacyjnym nieformalnie istnieje drzewko, kto z kim, kto od kogo, brat, szwagierka, kumpel teścia. Tu jeśli chcesz wprowadzić zmiany, a nie daj Boże, tzw. zasady wolnego rynku, zawsze nadepniesz na jakiś odcisk. A potem kolega z Pomorskiej, Nowości i im podobnych mediów ustawi resztę, no i Zaleski będzie musiał podjąć stanowcze kroki. I się kręci! P.S. Mieszkam w Bydgoszczy, pracuję w Toruniu, pochodzę z Tucholi. Panie Prezydencie, czy jutro założyć opaskę z literą B na ramię? Gdy przeczytałam wypowiedzi rzecznika Torunia, oniemiałam. Do tej pory traktowałam z przymrużeniem oka animozje bydgosko- toruńskie, ale co mam sądzić, jeśli w tych czasach , gdy integracja jest celem i szansą, w imieniu mieszkańców pięknego miasta w środku Europy wypowiada się taki oszołom! Panie Czyżniewski, czy Pan aby rozumie co Pan powiedział? Ludzie się z nas śmieją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczanin Re: Toruń dla torunian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 23:17 Przychodzi facet do konfesjonału i mówi: -Proszę księdza, zgrzeszyłem! -Ale synu co takiego zrobiłeś? -Urodziłem się w Toruniu. -Synu to nie grzech, to wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan dobrarada Re: Toruń dla torunian IP: *.hipernet.ras.pl 10.10.03, 23:37 a to bardzo dobry kawal-by sie wstydzili -przeciez dotujemy to miasto -za nasze pieniadze lataja dziury w skromnych drogach,dajemy pieniazki na ich dzieci,a tu taki h.. wielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuzyn_Wiktor Re: Toruń dla torunian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 16:35 Z tego co widzę dowcip o Toruniu który kiedyś słyszałem jest prawdziwy. Kiedy kobieta chce się zatrudnić, w cywilizowanych miastach pytają ją „Co Pani potrafi?”, w mniej cywilizowanych „Hej lala pokaż nogi”, w Toruniu „A teraz powiedz skąd przyszłaś na tych ładnych nogach”! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy święty [...] IP: *.net.autocom.pl 10.10.03, 23:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerth Dlaczego toruń był województwem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 23:57 Co za bzdura! Wyborcza piszac takie bzdury powinna wyjaśnie też dlaczego naprawde Bydgoszcz była powiatem - sprawa jest prosta jako mocno zniemczone miasto - Bydgoszcz nie zostala po wojnie wojewodztwem Z powodu własnie zniemczenia to w Bydgoszczy a nie podmiejskim Toruniu była krwawa niedziela Fajnie ze bydgoszczanie dostana kase za głupotę torunian - sprawa jest ewidentna i na bank w sądzie wygrana. Co do wspólnego wojewodztwa - zadzialała typowo polska (toruńska?) mentalność - panie Boze zdechły mi krowy. I co, chcesz mieć nowe? Nie zeby mojemu sasiadowi też zdechły... Bezinteresowna zawiść, ot co Pozdrawiam toruniam, wielu to fajni ludzie ale takich bzdur jak w artykule trudno czytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Dlaczego toruń był województwem IP: *.atr.bydgoszcz.pl 11.10.03, 10:48 Gość portalu: gerth napisał(a): > Co za bzdura! Wyborcza piszac takie bzdury powinna wyjaśnie też > dlaczego naprawde Bydgoszcz była powiatem - sprawa jest prosta > jako mocno zniemczone miasto - Bydgoszcz nie zostala po wojnie > wojewodztwem Bydgoszcz po I wojnie była powiatem, bo wcale nie była w województwie pomorskiem, tylko w wielkopolskim. A tam stolicą był Poznań, z którym Bydgoszcz oczywiscie równać się nie mogła. Bo Bydgoszcz, to nie zadne Pomorze tylko Kujawy, a więc częsć Wielkopolski. A już wtedy Bydgoszcz była 2 razy większa od Torunia (w 1939 Bydgoszcz ok. 145tys, Toruń ok 75tys. mieszkańców). Bydgoszcz znalazła się w woj. Pomorskim dopiero po zmianie granic województw w 1938 roku. I wtedy rozpoczęto starania o przeniesienie siedziby władz wojewódzkich do Bydgoszczy. Ale wybuchła wojna. Tak to wyglądało. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishcanadian Polska dla Polakow... IP: proxy / 10.96.52.* 11.10.03, 00:02 ...a Europa dla Europejczykow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doc Re:Szpital.... IP: *.proxy.aol.com 11.10.03, 00:32 A moze tak do domu wariatow z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ire` Re: Kanade do Alaski ;) ntxt IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.10.03, 01:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Precz z Piescirogami! IP: *.acn.waw.pl 11.10.03, 00:29 Niech zyja Dupogryzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ### ale szambo! IP: *.nrc.ca / *.nrc.ca 11.10.03, 01:22 wytrzymalem prawie cala afere rywina bez bluzgow korupcja jest przykra, ale w pewnym sensie racjonalna, natomiast glupota jest nieuleczalna i niewybaczalna to co sie dzieje w miastach T i B, to po prostu zwykle szambo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekier Re: toruń bydgoszcz jedno miasto IP: 81.15.220.* 11.10.03, 08:03 powinny zosać zażegnane wszelkie spory miedzy oboma miastami i coraz większe zbliżanie miast aż do utworzenia jednego miata TORBYD(z części TORuń i BYDgoszcz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: toruń bydgoszcz jedno miasto IP: 130.94.123.* 11.10.03, 10:08 Gość portalu: siekier napisał(a): > powinny zosać zażegnane wszelkie spory miedzy oboma miastami i > coraz większe zbliżanie miast aż do utworzenia jednego miata > TORBYD(z części TORuń i BYDgoszcz) TORBYD to jest szcztuczne lodowisko w Bydgoszczy. A pomysł jest godny pokojowego nobla dla Arafata. Mielibyśmy strefę Gazy w środku Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnNe Torunianie do Torunia! IP: *.adslplus.ch 11.10.03, 09:07 W Bydgoszczy pracuja torunskie pierniki? Torunianie do Torunia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gac Ordynacka rządzi w Toruniu IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 09:14 Największe zakały SLD młodzieżówka Moczara rządzi Toruniem no i widać efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Ordynacka rządzi w Toruniu - to niestety prawda IP: 168.143.123.* 11.10.03, 10:04 Tak to jest dać byłym ZSP-owcom władzę. Zaleski to człowiek Ordynackiej, do tego były prezes spółdzielni mieszkaniowej, bastionu komuchów. Chcieliście "gospodarza" to go macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadupapuga A Rydzyk? Grześkowiak? Sobecka? Błaszkiewicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 20:05 Jasne, jak już wywalicie z torunia bydgoszczan, to się weżcie za wywalanie tych co mają ukończone wyższe studia. To podejrzany element. No i oczywiście - spuśćcie wpierdol wszystkim nauczycielom, a zwłaszcza - anglistom. Wy się nie nadajecie ani do Europy, ani do Polski, ani do województwa pomorskiego. Tylko do domu wariatów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx A "swiatle" wladze.. IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.03, 09:18 A "swiatle" wladze Torunia same sie podkladaja stosujac dyskryminacje ze wzgledu na pochodzenie. Nie mowiac o tym, ze reakcja prasy i tzw. ulicy uwlacza wszelkim standardom. Pozdrowienia od Kalego: moze Toruniowi zabronic udzialu w zyciu reszty Polski, nie mowiac o Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva-monik Re: Toruń dla torunian IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.03, 09:21 Jako byla bydgoszczanka nie rozumiem tak glupich animozji,ale musze powiedziec,ze chyba 5 lat temu odwiedzalam Torun ze znajomymi i trafilam na demonstracje ,gdzie niesiono transparenty i Hackenkreutze i oniemialam.Sciany domow ma rynku tez byly w ten oto sposob "udekorowane".Kein kommentar,to mowi samo za siebie w tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrix Re: Toruń dla torunian IP: *.mlyniec.gda.pl 11.10.03, 09:47 Ja jestem z Trójmiasta.My takich praktyk nie stosujemy.To byłby cyrk.Uważam,że Bydgoszczanie mogą postąpić podobnie. Ilu Torunian straci pracę przez głupotę i klaustrofobię nieodpoiedzialnego urzędasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Toruń dla torunian IP: *.ztpnet.pl 11.10.03, 09:51 Poziom umysłowy władz Torunia poraża. Co na to organy Państwa odpowiedzialne za przestrzeganie prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyżak Nie znacie wszyscy faktów IP: w3cache.v.INTELINK.pl:* 11.10.03, 09:58 Nie znacie wszyscy faktów, bowiem to były (juz) dyrektor MOSiR, bedący tyfusem z Bydgoszczy, zwolnił po objęciu stanowiska wszystkich toruńczyków i zatrudnił swoich z Bydgoszczy, bez żadnego uzasadnienia. to co jest teraz, to jedynie odwet. I słuszny. NO I CO TERAZ< PAŃSTWO KOMENTATORZY???????????? Kto sieje ferment, Toruń, czy Bydgoszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nie znacie wszyscy faktów IP: 168.143.123.* 11.10.03, 10:06 Gość portalu: Krzyżak napisał(a): > Nie znacie wszyscy faktów, bowiem to były (juz) dyrektor MOSiR, > bedący tyfusem z Bydgoszczy, zwolnił po objęciu stanowiska > wszystkich toruńczyków i zatrudnił swoich z Bydgoszczy, bez > żadnego uzasadnienia. to co jest teraz, to jedynie odwet. I > słuszny. NO I CO TERAZ< PAŃSTWO KOMENTATORZY???????????? > Kto sieje ferment, Toruń, czy Bydgoszcz? To czemu ci "dyskryminowani" toruńczycy nie odwołali się do sądu, tak jak to zrobili zwolnieni pracownicy z Bydgoszczy? Czyżby bali się przegranej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy Bydgoszcz Re: Nie znacie wszyscy faktów IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 23:17 Oczywiscie, ze sie odwolali.Pozwy sa zlozone w sadzie pracy. Ale te terminy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madmortigan Re: Nie znacie wszyscy faktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 10:57 Bydgoszczanie nie pracowali na stanowiskach zwalnianych osób! Nie wiem jak ma się zwolnienie pracownicy np. księgowości, która nie ma odpowiednich kwalifikacji do zatrudnienia kogoś w dziale marketingu czy administracji. Zwolnione osoby rzeczywiście długo pracowały na swoich stanowiskach, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, jeśli popełnia się karygodne błędy np. jeden ze zwolnionych pracowników podjął decyzję o dokonaniu w 2002 roku szeregu napraw znajdującej się w posiadaniu firmy Nyski (wartości samochodu 1000 PLN)- napraw za ponad 11 000 PLN. Nie było czystek, były zwolnienia uzasadnione merytorycznie. Tylko przyzwoitość Ślósarka uchroniła niektórych przed zwolnieniami dyscyplinarnymi. Wydaje mi się oczywiste, że Ślósarek wygrywający konkurs (72 na 75 punktów - następny wynik to bodaj 56 punktów) i realizujący rzetelnie przedstawiony plan został zwolniony tylko z jednej przyczyny - za zatrudnienie bydgoszczan. Sprawa jest na tyle oczywista, iż z tego, co wiem, niedługo wpłynie do sądu stosowny pozew. Bydgoszczanie mają dokumenty i dowody na potwierdzenie swoich słów. Dodam, że dokumenty nie "sfabrykowane" przez działającą obecnie w wielkim pośpiechu komisję "śledczą". Władze miasta wprost przyznają się do dyskryminacji, nawet jeśli pozytywnej. Na koniec, dla dodania całej sprawie pikanterii, konferencja, na której spotkali się po raz pierwszy zwolnieni "bydgoszczanie" z Ślósarkiem “Rynek pracy w Unii Europejskiej: Perspektywy zatrudnienia tłumaczy”, która odbyła się 14 marca 2003 roku w Toruniu, była objęta honorowym patronatem przez Prezydenta Torunia Michała Zaleskiego, Prezydenta Bydgoszczy Konstantego Dombrowicza, oraz Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego Romualda Kosieniaka. Konferencji, która miała być widomym znakiem, iż w obliczu rychłej integracji na skalę europejską stare resentymenty nie mają miejsca. Pan Prezydent Zaleski naprawdę pięknie przemawiał na otwarciu konferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy Bydgoszcz Re: Nie znacie wszyscy faktów IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 22:39 Odsylam do dyskusji z Madmortiganem na Torunskim Forum Gazety.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiacy Bydgoszcz Re: Nie znacie wszyscy faktów IP: *.torun.mm.pl 11.10.03, 22:56 Przepraszam ale nie zauwazylem ze Torunski serwis Gazety.pl nie ma swojego forum. Oczywiscie odsylam do dyskusji z Madmortiganem na Bydgoskim Forum Gazety.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fraq Re: Nie znacie wszyscy faktów IP: *.opole.dialup.inetia.pl 11.10.03, 13:27 Gość portalu: Krzyżak napisał(a): > Nie znacie wszyscy faktów, bowiem to były (juz) dyrektor MOSiR, > bedący tyfusem z Bydgoszczy, zwolnił po objęciu stanowiska > wszystkich toruńczyków i zatrudnił swoich z Bydgoszczy, bez > żadnego uzasadnienia. to co jest teraz, to jedynie odwet. I > słuszny. NO I CO TERAZ< PAŃSTWO KOMENTATORZY???????????? > Kto sieje ferment, Toruń, czy Bydgoszcz? A Pan takimi wypowiedziami daje doskonale swiadectwo o mentalnosci osob z Torunia. Mnie osobiscie w dobie szeroko omawianej integracji z UE dziwi prymitywna i malostkowa intryga pana Zaleskiego, jego z-cy i ich poplecznikow, ktorej na zawolanie wtoruje lokalna prasa, z braku lepszych tematow trudniaca sie wietrzeniem taniej sensacji, ktora nie ma nic wspolnego z dziennikarska rzetelnoscia. Moga dziwic wypowiedzi toruńskich politykow, jak rowniez rzecznika pana z-cy Fiderewicza, ktory zamiast politykowaniem powinien sie chyba zajmowac jasnowidztwem: "Wyobraża pan sobie, co by się stało, gdyby w bydgoskiej jednostce samorządowej zatrudniono pięciu torunian? Byłaby taka sama burza". Rozumiem ksenofobiczna mentalnosc pana Czyzniewskiego, kazdy ma prawo do jakichs swoich kompleksow, szkoda tylko, iz pan rzecznik patrzy na innych przez pryzmat samego siebie. Jezeli owa sprawa nie ma zadnego innego podtekstu oprocz prymitywnej niecheci wladz Torunia do Bydgoszczan, to ze swej strony moge tylko wspolczuc panu Zaleskiemu i jego znajomym. Dla sądu sprawa powinna być oczywista, a dzialalnoscia pana Zaleskiego na stanowisku prezydenta Torunia powinny zainteresowac sie odpowiednie organy panstwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Toruń dla torunian IP: *.acn.waw.pl 11.10.03, 10:09 W takim razie ja proponuje zwolnic w Warszawie wszystkich przyjezdnych ze stanowisk urzedowych. Ale bylby spokoj. Zosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Zaleski - człowiek Ordynackiej IP: 130.94.107.* 11.10.03, 10:20 Zaleski to człowiek z Ordynackiej. Wygrał wybory nieznacznie (800 głosów przewagi) dzieki kilku medialnym trickom. Jego "zasługi" to pomysł na samym początku kadencji ze zwolnieniem od podatku właścicieli psów. Okazał się nietrafiony, bo nie ma takiej prawnej możliwości. Teraz prezydent bez pomysłu na rozwój miasta postanowił przypodobać się mieszkańcom i mediom odgrzewając lokalny konflikt. Stąd zerwanie umowy z bydgoską firmą Rawex na remont wiaduktu i pasztet z wyrzuceniem z pracy mieszkańców Bydgoszczy. Cóż, jak nie ma pomysłu na danie ludziom pracy i chleba, to przynajmniej trzeba dać im igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Toruń dla torunian IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 10:29 Moi drodzy rodacy zawsze o sobie mowia z duma, ze sa demokratami, nie uprzedzeni do innych, tolerancyjnymi wobec ras i przekonan itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~basia Re: Toruń dla torunian IP: *.bgz.pl / 10.193.5.* 11.10.03, 10:37 ziemia dla ziemniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooooo ORANGUTAN ZALESKI WSZYSTKO POPSUŁ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 11:03 zaczynało być dobrze między naszymi miastami ale KOMUNISTA Zaleski musiał wymyśleć jakies bradni----porażka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracowni AM Re: Rektor Akademii Medycznej w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 11:19 Polecam ten artykul i prosze o komentaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stena Re: Toruń dla torunian IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 11:27 jestem mieszkanka Torunia i chcialam tylko zapytać - czy Pan Prezydent Torunia wie ilu toruńczyków zatrudnionych jest w Bydgoszczy m.inn. w Urzędzie Wojewódzkim, Kuratorium itp. Czy swym działaniem chce spowodować aby ci wszyscy ludzie zostali bez pracy. Co im zaproponuje, gdy władze Bydgoszczy zwolnia ich z pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcomm Re: Toruń dla torunian IP: *.osno.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 12:04 POlska dla POlaków, słonina dla słoni,księża na księżyc,majorowie na Majorkę,pacyfiści do Pacyfiku, a TEMPOLE NA TEMPOLHOF. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Jak Niemcy za czasów II WŚ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 12:22 To dla mnie niewyobrażalne, że ktoś wylatuje z roboty tylko dlatego, że mieszka w innym mieście. Z chęcią pogrzebałbym w danych o przodkach prezydenta Torunia - gdyby wyszło, że jego prapradziedek jest pochodzenia żydowskiego/niemieckiego/ zulugolowego/ jakiegokolwiek - skazałbym go na banicję. Oko za Oko - z zadufanymi frajerami trzeba postępować według kodeksu Hammurabiego. Jedyne, co mnie w tym prymitywizmie pociesza to fakt, że nie tylko w moim mieście, Łodzi, władza dysponuje mniej więcej taką erudycją, jak kilo gwoździ bez łebków. Znowu muszę wstydzić się za to, że w moim kraju mieszkają tak zacofani ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak ;) Re: Toruń dla torunian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 13:28 Torun dla torunian, warszawa dla warszawiakow, polska dla polakow a ziemia dla ziemniakow To tyle komentarza z mojej strony ROTFL LOL LOL LOL LOL Odpowiedz Link Zgłoś