Gość: mad-max IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 22:47 A kto odpowie za straty wywolane tym ze kierowca otwiera tylko prezdnie dzrzwi i autobus spóźnia sie 15 minut?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marweg67 Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.gdynia.mm.pl 27.10.03, 23:16 Gość portalu: mad-max napisał(a): > A kto odpowie za straty wywolane tym ze kierowca otwiera tylko > prezdnie dzrzwi i autobus spóźnia sie 15 minut?? A to już nie będzie strata MPK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Nabrdalik - cwaniak nad cwaniakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 23:36 Prezes MPK Krzysztof Nabrdalik interpretował to po swojemu: wszystkimi, które kierowca otworzy. - Wszystkie drzwi będą otwarte tylko w granicach Częstochowy - zastrzega Krzysztof Nabrdalik. - Tam, gdzie radni mogą decydować. ---------------------------------------------------------------- Nie bądź taki "do przodu" , bo Cię w tyle zabraknie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aku Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: 202.172.121.* 28.10.03, 03:21 Ja mieszkam obecnie w Sydney i tutaj wsiada sie tylko przednimi drzwiami i nikt z tym problemu nie ma.Wsiadajac mowi sie kierowcy "Dzien dobry" a wysiadajac "Dziekuje" i wszystko gra.Mysle,ze ludzie potrzebuja troche czasu na przestawienie sie na nowy system tylko,ze jest jeden problem:wszyscy od razu powiedzieli NIE nowym przepisom nawet nie probujac, a sprawa spozniania sie autobusow to jest tez problem ale po prostu trzeba wyslac wiecej autobusow na trase i to wszystko.Jest kolejny problem jak zwykle Wladze Miasta nie maja na to pieniedzy.Dlaczego nie maja to chyba wszyscy wiedza i nie bede tego komentowal.Zycze zdrowka wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NoName88 Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.dialup.telenergo.pl 28.10.03, 08:43 W Sydney nie macie tez problemu z takim jak w Polsce bezrobociem, nie było u Was przez 40 lat komunizmu itd. U Was na pewno dyrektor takiej spółki przestrzega prawa a nie nagina je wg własnego "widzi mi się". Ludzie pewnie by i się przestawili na nowy system ale tego po prostu nie chcą!!! Ciekawe czy w autobusach w Sydney masz taką ilość pasażerów jak w Polsce, nie wspominając o komforcie podróżowania i punktualności przewoźnika. Zatem nie próbuj porównywac Australii do Polski bo to dwa inne światy, dwa inne typy zachowań ludzi, inne możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 09:11 Do: AKU Sydney to nie Polska. Dla 30 % bezrobotnych DZIEŃ nie jest DOBRY i nikt nie DZIĘKUJE za to że 1/3 pensji idzie na łatanie dziury budżetowej, podatki itp. Mamy trochę inne problemy niż "przestawianie się na nowy system"! Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami 28.10.03, 06:16 Szkoda, można było nauczyć trochę ludu że za przewóz sie płaci. W Opolu ostatnio zaczęli naśladować Częstochowę argumentując to skutecznością rozwiązania. Dobrze byłoby jednak zmienić regulamin MPK, i jest to uzasadnione, o ile panowie z rady przestaną sobie po prostu pokazywać że mogą zablokować każdą uchwałę, chyba że któremuś nagle "wypadnie pilne wyjście". Mało budujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 08:18 Brawo radni SLD , nareście jazda w autobusach MPK wróci do normalności.Decyzja dyrektora MPK mowiaca , że poza granicami miasta kierowcy mogą nie stosować się do uchwały Rady Miasta jest sprzeczna z prawem , świadczy jedynie o całkowitej głupocie dyrektora MPK. Należy w działalności MPK wprowadzić oszczędności poprzez obnizke płac kierownictwa MPK i i zlikwidowania bezpłatnych przejazdow dla rodzin pracowników MPK , czasy przywilejow rodem z PRL-u już się skończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: 213.199.204.* 31.10.03, 00:14 Czy pracownicy Zakładu Energetycznego nie płacą za prąd? Czy pracownicy firm telefonicznych stacjonarnych czy też komórkowych nie płacą za telefony? Chyab raczej nie. Owszem mają zniżki ale nie 100% !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami 28.10.03, 08:40 I bardzo dobrze! a pan prezes zanim zacznie najezdzac na klientow, to niech postawi sobie pytanie czy ze swojej strony i ze strony MPK zrobil wszystko, aby jak najmniej wydawac kasy??? Watpie.. (np. co ma wspolnego syn kierowcy z MPK? nic, a dostaje darmowe przejazdy) Po zrobieniu porzadku w MPK niech robi porzadki z nieuczciwymi pasazerami. I ja nie wiem jak to jest, ze w autobusach do Redzin, nie ma kursy zeby nie bylo kontroli, a u nas w MPK tak nie ma - przeciez mamy tylu bezrobotnych... acha i jeszcze jedno do pana prezesa - Nie traktuj MPK jak wlasnego podworka! to jest wlasnosc spoleczenstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NoName88 Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.dialup.telenergo.pl 28.10.03, 08:43 Jak w naszym państwie ma być dobrze skoro szef spółki zależnej od miasta nie przestrzega prawa!!! Ktoś się dziwi, że ludzie nie kasuja biletów. Oni też w jakims stopniu naginają prawo (przede wszystkim jednak z braku środków na bilet a nie z niechęci do jego kupowania), ale mają "dobre" wzorce w postaci rządzących w naszym kraju a w tym przypadku w osobie dyrektora MPK. Skoro szef firmy przewozowej nie przestrzega prawa to niby czemu mieliby go przestrzegać klienci (pasażerowie)? Wprawdzie komuny nienawidzę ale pochwalam decyzję SLD. Niestety mimo, iż 28 październik przynajmniej wg mojego kalendarza wypada w dniu dzisiejszym, to jednak nie wszyscy (pewnie na polecenie przełożonych) mają zamiar jej przestrzegać. A na pewno nie przestrzega jej pewien "starszy pan" kierujący autobusem linii "70" w dzisiejszych godzinach porannych. Mimo, iż wg p.Nabradalika "wszystkie drzwi będą otwarte tylko w granicach Częstochowy ", to jednak w moim przypadku tak nie było i po raz kolejny musiałem wsiadać przednimi... Co do tłumaczeń MPK i podawanych liczb odnoszących się do zwiększonych wpływów z biletów. W notce informacyjnej niewiele o tym piszę, ale moge się tylko domyślać że zwiększone wpływy odnoszą się do poprzedzających wprowadzenie tej decyzji miesięcy. Dlaczego o 40 tysięcy wpływy wzrosły w sierpniu? Ano dlatego, że część ludzi się wystraszyła, biedni postanowili jednak ze strachu kupowac bilety w obawie że nie wsiądą do autobusu. Jednak zawodowi gapowicze pewnie i tak znaleźli obejście, bo wystarczy mieć przy sobie jakis stary bilet miesięczny i okazywac go przy wchodzeniu przednimi drzwiami. To na pewno zadziała (choć ja osobiście akurat jestem zmuszony bilet kupować.) Natomiast zwiększone wpływy we wrześniu to efekt rozpoczęcia roku szkolnego i znacznie większej niż w wakacje liczby pasażerów. To są jednak tylko moje domysły i z chęcią bym poznał o ile rzeczywiście wzrosły wpływy we wrześniu tego roku ale w porównaniu z wrześniem roku ubiegłego. To jest jednak temat rzeka, można sobie o nim gadać i gadać. A kasowniki pewnie nadal będą w przedniej części autobusów i wchodząc tylnimi drzwiami będzie się trzeba przeciskać między tłumem ludzi tylko po to by skasowac bilecik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 09:38 Dyrektor MPK zlikwidował kasowniki w tylnej części autobusów , sam doprowadza do tego aby pasażerowie nie mogli kasować biletów , za te i inne idiotyczne pomysły dyrektora MPK odpowiada jego kumpel prezydent Wrona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman_W Re: Co wom powim to wom powim IP: 213.199.204.* 28.10.03, 20:25 Łoj Pani Redaktor. Chciałbym doczekać czasów gdy ktoś kto zostanie prezydentem miasta będzie tym miastem rządzić a nie użerać się ze stadem opozycyjnych pętaków dla których dobre jest wszystko to co jest złe dla niego. Po upływie kadencji zostanie oczywiście rozliczony."Miasto przyznało się do łamania prawa".To było prawo czy może regulamin? Nie jestem prawnikiem ale na prawo to mi nie wygląda.Pan Wiatrak postanowił wbrew rozumowi bronić czegoś co obronić się nie da.Jeśli wpływy wzrosły to znaczy że złożyły się na nie pieniądze które zostawały w kieszeniach ludzi nieuczciwych (mówiąc po ludzku złodziei którzy wozili się na koszt pozostałych pasażerów).Oczywiście będąc politykiem można (a nawet trzeba) posługiwać się inną logiką.Tyle tylko że po wygranych wyborach trzeba będzie już zejść na ziemię i narazić się elektoratowi jeżdżącemu na gapę.Ale będzie to w sytuacji gdy "korytko" będzie napełnione na następne pięć lat więc czym się martwić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Co wom powim to wom powim IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 14:39 Jeżeli Uchwała Rady Miasta nie jest dla Ciebie prawem, to o czym my tu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wreszcie się udało KASOWNIKI !!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 11:01 Ja chciałbym aby kasowniki z tyłu w przegubowacach się pojawiły z powrotem bo jak "bezzwłocznie po wejściu do pojazdu" SKASOWAĆ BILET ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gązo Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.com.pl 28.10.03, 11:07 Pozdrowienia dla Pana Leśnikowskiego. I co wypada teraz wszystko odszczekać, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami 28.10.03, 11:17 W Belgii bilety kupuje sie albo w kiosku albo u kierowcy. Jest jedna linia, z ktorej czasami korzystam, ktora otwiera dla wsiadajacych tylko przednie drzwi. Trzeba przy wsiadaniu, skasowac bilet, czy abonament, skasowac, albo pokazac kierowcy, ewentualnie zakupic bilet. Kiedys w kazdym tramwaju byli tzw konduktorzy, sprzedawali bilety, albo je sprawdzali. Pozniej konduktorow zastapiono kasownikami i tzw, kanarami tyle, ze to nie zdaje egzaminu. Ludzie czesto gesto nie chca placic za przejazd. Wiec jaki nastepny krok, zaprzestac jakichkolwiek kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 11:23 no i dobrze sie stalo bo temu Nabdralikowi juz wali Znalazl sie interpretator prawa:):) No jak oni woza tylki lanciamilub innymi wozami to nizrozumia tego jak sie marznie na przystankach i jak autobusy sie spozniaja A moze pan prezes MPK zajmie sie uprzejmoscia swoich kirowcow (Kamyczka im trzeba podrzycic bo kultury za grosz nie maja) Takich niemilcow jak w czestochowie to w zadnym miescie nie ma. Pozdrawiam i dobrz ze Radni wreszcie cos zrobili - wkoncu to my ich wybieralismy.Byle tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 13:19 Zdecydowanie popieram pogląd aby zlikwidować przywileje pracowników MPK w postaci bezpłatnych przejazdów dla ich rodzin. Pracownicy MPK zarabiają zdecydowanie więcej niż przeciętna płaca krajowa i rodzinom tych pracowników powodzi sie dużo lepiej niz rodzinom osób bezrobotnych , rencistów czy emerytów którzy płacą za bilety.Dlaczego ci biedni ludzie muszą finansowac bezpłatne przejazdy żony dyrektora MPK? Jak tak dalej pójdzie do niebawem prezydent Wrona wprowadzi bezpłatne bilety dla księży , zakonnic , członków Solidarności i ich rodzin.Niech biedne społeczeństwo finansuje uprzywilejowane grupy społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoko Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: 212.87.230.* 28.10.03, 15:24 lepiej ominąć ten drobny przepis i niech gapowicze płacą za siebie. Dlaczego Ja mam za nich płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: 212.87.230.* 28.10.03, 15:25 Dlaczego jesli są widoczne oszczędności!!!!!! znowu każe sie uczciwym pasażerom płacić za innych???!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: 212.87.230.* 28.10.03, 15:26 Mam nadzieje że otwarcie drzwi nie spowoduje podniesienia cen biletów. Mi nieprzeszkadza pokazywanie biletu to drobiazg a za gapowiczów płacić nie będe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa To łamanie prawa !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 15:38 - To łamanie prawa - zagrzmiał we wrześniu wiceprzewodniczący Rady Miasta Wiesław Wiatrak A czy jeżdżenie "na gapę" nie jest pana zdaniem łamaniem prawa??? Widać swój swojego zawsze poprze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snowie Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.pl 28.10.03, 16:18 JAKIE DEBILE SĄ W TYM SLD! I JAK TEN KRAJ MA SIE ROZWIJAĆ, JAK TAKIE DEBILE NIM RZĄDZĄ. PRZECIEŻ ZMIANY CO DO WSIADANIA JESZCZE NIE ZOSTAŁY DO KOŃCA WPROWADZONE. WIADOMO BYŁO, ŻE NIE MOŻE ZOSTAĆ TAK JAK JEST, ALE ŻEBY SIĘ Z TEGO WYCOFYWAĆ... CO ZA DEBILE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 16:36 kto w cz-wie rzadzi??? wrona to sld nabrdalik to sld? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarcik Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami-ale jaja !! IP: 203.36.162.* 28.10.03, 17:02 Panowie gdzie Wy zyjecie ? zarcik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOBRZE Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.10.03, 18:18 Dobrze że zrezygnowano z tego głupiego pomysłu. Ten pomysł był niewypałem jakiegoś biurokraty co to jeździ własnym samchodem. Wsiadanie przodem było bardzo uciążliwe - szczególnie teraz gdy jest zimno - ręce marzną i grzeb jeszcz po kieszeniach i pokazuj bilet. Albo wsiadaj z siatami z zakupów. Ciekawe czy Pan Prezes MPK Pan N. też tak sobie jeździł? Bo ja tak jeździłem. A co do gapowiczów ktoś słusznie zauważył że jest duże bezrobocie. Niech miasto dofinansuje ten pion i niech bezrobotni jeżdzą i sprawdzają bilety. Pewnie się ucieszą że jest dla nich praca!. A bez biletu jeździli jak się wsiadało tylko przodem. Tylko wstyd przyjezdnych było że tak sie tu traktuje ludzi w komunikacji miejskiej!. Ciszę sie że RM w końcu coś z tym zrobiła - w końcu ich wybierali ludzie którzy z tego pomysłu byli niezadowoleni. Mam nadzieję że się już takie głupie pomysły nie pojawią nigdy. I już niebędzie opóźnien 15 minutowych. A swoją drogą to zastanawia mnie dlaczego tak długo trwało przywracanie normalnego życia. W końcu są to nasze pieniądze. A jak się płaci to się też wymaga wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIZI Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: 213.199.204.* 28.10.03, 19:33 Wreszcie jakaś mądra decyzja.Pan prezes Nabrdalik niech szuka oszczędności gdzie indziej.Od wyłapywania gapowiczów są kontrolerzy MPK a nie kierowcy autobusów.Powinien bardziej zainteresować się kursowaniem autobusów.Tyle pieniędzy wydał spółce na sprawdzenie i dopasowanie częstotliwości kursowania autobusów na poszczególnych liniach.I co z tego? Kierowcy jeżdzą sobie jak chcą,nic nie robiąc sobie z rozkładu.Jeżdzę często autobusem nr.19 i jest on albo spóźniony albo jedzie przed czasem 5 do 10 minut.Interwencje u dyspozytora ruchu nic nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
szymekg Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami 28.10.03, 19:55 ZWYCIĘSTWO!!! Nareszcie, ktoś nas wysłuchał i się ulitował. Ponad 200 opini zgłoszonych na forum gazety wreszcei dało jakis wymierny sukces. To daje nadzieje, że jednak mamy wpływ na nasze sprawy i nasze życie. Brawo brawo dla radnych naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.B. Re: Polish reality - smiech na sali IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.10.03, 01:04 I hope your first name is Jack, a po za tym to bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.03, 09:32 Stado baranów, Wy chcecie do Europy ? Pozostaniecie stolicą polskiego ciemnogrodu. Tak jeżdzi się wszędzie, tylko nie w Polsce. Mogliście zostać pierwszym miastem ogólnopolskiej akcji zmiany kultury przewozów komunikacji miejskiej.A tak daliście przyzwolenie do pielęgnowania komunistycznym nawykom okradania państwa, a zarazem siebie na wzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orlik Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.wsp.czest.pl / *.wsp.czest.pl 30.10.03, 16:19 Przypominam, że to właśnie kierowcy zrzekli się swoich roszczeń względem miasta. Każdemu kierowcy miasto wisiało 20 tyś zł. Więć mówienie że zarabiają lepiej jest niesmaczne. Ja proponuje inne rozwiązanie takie jak zrobił PKS przejmując linie podmiejskie. Zlikwidować bilety ulgowe dla studentów studiów zaocznych, podnieść wiek uprawniający do bezpłatnych przejazdów z 70lat do 75 itp a dopiero na końcu mówić o pracownikach. Mi się nowy sposób wsiadania bardzo podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 16:52 Jestem innego zdania. Czs skończyć z bezpodstawnymi przywilejami pracowników MPK. Nie chce płacić za darmowe przejazdy małżonków i dzieci pracowników MPK. Nawet pracownicy MPK powinni płacić za bilety , stać ich na to, maja ponad przeciętne pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 18:55 Jeszcze pozostaje problem wymuszenia na MPK poszanowania prawa. Dziś autobus 52 odjeżdżający z Gnaszyna PKP w kierunku Częstochowy o 8.20. nie otwierał innych drzwi niż przednie i spóźnił się ponad 5 min. Chamuś za kierownicą na przystanku Barbary CPN otworzył dalsze drzwi dopiero po odjeździe 11 z przystanku,aby nie można było się przesiąść. Jadący za nim autobus 33 nr boczny 100 również nie otwierał wszystkich drzwi mimo,że był straszny tłok w przodzie zaś luz w tylnej części. Chyba tylko ucięcie pustych głów rządzących cyrkiem p.n. miasto Częstochowa może przywrócić normalność. Płacę za bilet i mam prawo dojechać zgodnie z rozkładem i w jakichś warunkach. Uważam, że należy płacić za przejazd, ale nie można godzić się z poniżaniem przez personel MPK. Czy wreszcie do czyjegoś ptasiego móżdżku dotrze,że złodziej- gapowicz wyłudzający przejazd łamie prawo identycznie jak Zarządcy MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wsiadamy wszystkimi drzwiami IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 16:10 Przypuszczam,że Rada nie tyle poleciła otwieranie wszystkich drzwi co nie uchwaliła nowych zasad bezprawnie narzuconych przez MPK. Jeśli już wiadomo, że całe przedsięwzięcie było bezprawne to dlaczego będą szykanowani pasażerowie linii podmiejskich.Człowiek, który nie wie kto jest właścicielem firmy, którą "zarządza" i nie ma pojęcia na temat prawa powinien odpoczywać na rencie,która ze względu na stan umysłu mu się należy. Brawo Rada, ale dlaczego pozwoliliście na 4 miesiące bezprawia? Chociaż lepiej późno niż wcale. Zaoszczędzimy wprawdzie trochę czasu lecz stracimy trochę chrześcijańskich scenek w autobusie typu:wesołe przytrzaśnięcie staruszka drzwiami, bardzo śmieszne przewiezienie babci o 2 przystanki dalej, wyzwanie od najgorszych osoby nie wyrażającej poparcia dla Prezydenta i okazuującej bilet na wezwanie. Mam nadzieję, że autorom kpiącym z szarych ludzi pobożnie złożone rączki zesztywnieją tak jak tym, którzy mieli trzymać bilet w ręce na mrozie- bilet często kupiony za ostatnie grosze. Podłość i obłuda "świętoszków" nie mają granic. A może po prostu niekompetencja, nieuctwo, zła organizacja, zwykła głupota są źródłem kłopotów finansowych MPK. Czy ktoś wyliczył ile strat przynoszą puste autobusy kursujące stadami na dublujących się liniach? Czy zwiększone wpływy pokryły koszt głupich nalepek? Czy może cały ten cyrk był wywołany potrzebą zlecenia wykonania nalepek zaprzyjaźnonej firmie? Firma przewozowa, którą stać na wożenie powietrza, która stara się zniechęcić potecjalnych klientów jest zapewne tak bogata,że kilku biednych gapowiczów jej nie zrujnuje. Mimo,że jazda bez biletu jest pospolitym złodziejstwem. Radni postąpili słusznie chociaż zbyt późno. Ich postawa powinna zwiększyć sympatię do Nich. Odpowiedz Link Zgłoś