Gość: Marek IP: olympia:* / 192.168.24.* 05.11.03, 10:37 To jak ja mam do pracy jechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tanatos Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 li... IP: *.hstl6.put.poznan.pl 05.11.03, 10:38 To bardzo miło, że kolejarze po raz kolejny wyrażają swoje niezadowolenie uderzając w zwykłych obywateli, bo przecież wszystkie nasz grube ryby nie jeżdżą pociągami razem z motłochem tylko wożą swoje ministerialone tyłki służobwymi samochodami. Miło chociaż, że kolejarze zaczynają strajk po "długim weekendzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt KOLEJARZE BRAĆ PRZYKŁAD Z IRLANDII IP: 193.0.67.* 05.11.03, 13:16 Byłem w tym roku w Dublinie. Lecac samolotem rozmawiałem sobie z pewnym Irlandczykiem, który poinformował mnie, że tego dnia ma sie odbyć strajk komunikacji miejskiej. Nie byłem zbytnio z tego zadowolony, poniewaz obawiałem sie jeszcze wiekszych korkow (Dublin to i tak najbardziej zakorkowana stolica europejska), oraz problemów ze złapaniem taksówki. Moj rozmowca powiedział żebym sie nie martwił bo takiego strajku to ja napewno jeszcze w życiu nie widziałem. I miał racje, nie widziałem. Moje zdziwienie było bardzo wielkie kiedy zobaczyłem przed hala przylotów sznur autobusów komunikacji miejskiej. O co w tym wszystkim chodziło???? Otóż drodzy panowie kolejarze tam jak sie organizuje strajk to nie po to aby uderzyć w zwykłych ludzi ale po to aby uderzyć w pracodawce. Autobusy normalnie tego dnia kursowały, z tym wyjatkiem, że woziły pasażerów za DARMO. Tak za DARMOCHE. Proponuje przecwiczyć ten sam wariant w Polsce. On jest naprawde skuteczny a nie szkodzi zwykłym ludziom. Chyba że wam chodzi również o pare dni wolnego od pracy, ale to wtedy nie nazywajcie tego strajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sujka Re: KOLEJARZE BRAĆ PRZYKŁAD Z IRLANDII IP: *.aster.pl / 10.65.0.* 05.11.03, 14:10 Pomysl niezly, ale chyba malo realny w Polsce, bo tu pewnie chodzi rowniez o opirdalanie sie, a nie tylko zasygnalizowanie swoich potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A poza tym to transport miejski w Dublinie ZAWSZE IP: *.nott.cable.ntl.com 05.11.03, 14:35 strajkowal (nawet gdy nie strajkowal - to najgorszy transport miejski swiata)i przerobili przez ponad 50 lat niepodleglosci zapewne wszelkie formy strajku. Ostatnia - zreszta swietna - forma zostala wymyslona glownie z obawy, by ich krewcy pasazerowie po prostu nie zlinczowali. Oto masz irlandzka opinie o CIE w latach 50tych: "/.../CIE - Coras Iompair Eireann, Irish Transport Company, are either or another go slow or are ‘not at home today’. CIE, Costly Ineffective Excuse, was a hierarchical arrogant company with badly paid staff who only worked between strikes..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. P. TO TYLKO CHODZI O SZMAL! IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 14:56 Ta ELITA z Solidarnosci ktora teraz zapowiada strajk rzadzila krajem poprzez A W S z jakim skutkiem wszyscy wiemy - korupja, afery i republika kolesiow. Najpierw ich rozliczc (PKP tez) a potem strajkowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolarczyk JAK WTEDY MIALES KORUPCJE I RP KOLESI IP: *.aster.pl / 10.65.0.* 05.11.03, 15:29 To co masz teraz?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 10:46 I bardzo dobrze bo Polski rząd nie tylko w gumki se leci al i okrada cały naród potrafią tylko dla siebie organizować pieniądze a o Polsce to już całkiem zapomnieli niech kolej strajkuje w końcu też im coś się należy!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian nr 2 Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: 213.134.143.* 05.11.03, 11:08 Gość portalu: Marian napisał(a): > I bardzo dobrze bo Polski rząd nie tylko w gumki se leci al i > okrada cały naród potrafią tylko dla siebie organizować > pieniądze a o Polsce to już całkiem zapomnieli niech kolej > strajkuje w końcu też im coś się należy!!!!!!!! człowieku idź się leczyć, w końcu ci się to NALEŻY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: *.kiel.gazeta.pl 05.11.03, 14:05 To błyśnij raz jeszcze inteligencją i powiedz OD KOGO im się należy. Bo jezeli mówisz o mnie i o moich podatkach, to dziękuje, ale NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Niech mi ktoś powie, czy SKM-ka w Trójmieście... IP: 213.25.91.* 05.11.03, 11:24 reż będzie strajkować??? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Odpowiadam 05.11.03, 11:53 1. jesli SKM jest naprawde firma prywatna to nie bedzie strajkowac. 2. jesli SKM jest firma panstwowa to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Strajk a Hyundai 05.11.03, 11:28 Dwie informacje: 1. Hyundai zastanawia sie czy inwestowac w Polsce, Czechach, Slowacji czy na Wegrzech. 2. Strajki w Polsce (i podobne informacje) Jakie wnioski wyciagaja potencjalni tworcy nowych miejsc pracy w naszym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piku Re: Strajk a Hyundai IP: *.vline.pl 05.11.03, 11:54 Marek-rowerek pożycz od kogoś. Marian2-w twoim przypadku na leczenie jest za póżno. Dobrze by było gdyby i inni się przyłączyli coś w rodzaju strajku ogólnopolskiego, ale i tak was popieram DOKOPCIE TYM PASOŻYTĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato Re: Strajk a Hyundai IP: 126.53.8.* 05.11.03, 12:50 Gość portalu: piku napisał(a): > Marek-rowerek pożycz od kogoś. > Marian2-w twoim przypadku na leczenie jest za póżno. > Dobrze by było gdyby i inni się przyłączyli coś w rodzaju > strajku ogólnopolskiego, ale i tak was popieram DOKOPCIE TYM > PASOŻYTĄ. piku do szkoły!!! pasożytom a nie pasożytą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieniek, U.S.A. Re: Strajk a Hyundai IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 11:59 znowu wszystko na robotnikow!!! NAJWIECEJ SZKODY POLSCE PRZYNASZA WSZYSTKIE AFERY I MILIONOWE PRZEKRETY - RYBA SMIERDZI OD GLOWY A CO Z AFERAMI W P K P ??? - CZY WINNI ZOSTALI UKARANI??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apanelm Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: *.swidnica.mm.pl 05.11.03, 11:49 Paradoks jak z kawału o miłości:"maszyna prosta pracuje stojąc". Druga prawda to jak wypowiedź historyka :"miłość to takie wydarzenie w kórym strona uciskana czuje się szczęśliwa". Trzecia prawda to: związki zawodowe nie umieją budować nici jakiegokolwiek porozumienia, żywią się eskalacją strajkową , też jak z kawału:" miłość to stosunek namiętności do odległości, gdy namiętność zdąża do nieskończoności to odległość maleje".Czytaj: miłość-żądania Solidarności,odległość-możlowości finansowe PKP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: 126.53.8.* 05.11.03, 12:54 Kilka firm w Polsce Związki już rozwaliły. Przyszedł czas na kolej i górnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax i bardzo dobrze niech strajkuje IP: *.de.ibm.com 05.11.03, 12:11 moze sie wreszcie pacan miller i gnojek kwasniewski wezma za robote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag9@gazeta.pl Trzeba reform!!! IP: *.euv-frankfurt-o.de 05.11.03, 12:15 Kiedy wreszcie PKP przestanie byc monopolista? Bo dopuki bedzie, to nie ma co sie dziwic, ze przynosi straty. Jak widze jedna lokomotywe, ktora jest w stanie pociagnac 15 wagonow towarowych doczepiona do jednego czy dwuch wagonow pasazerskich, to trudno sie dziwic, ze sa straty. Uwazam, ze nalezy sprywatyzowac kolej i KONIECZNIE dopuscic konkurencje na rynek, a nie slepo bronic PKP. Moim zdaniem, jesli dostana 1,2 Mln dotacji to wszyscy powinnismy jezdzic tymi pociagami <B> za darmo </B> Marcin Gucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brema Protestuję!ZERO moich podatków dla PKP!!! IP: *.icpnet.pl 05.11.03, 12:20 Nie zgadzam się, by moje podatki były pożerane przez durne kolejowe spółki! Dość tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrc Re: Protestuję!ZERO moich podatków dla PKP!!! IP: *.warszawa.tktelekom.pl 05.11.03, 16:13 Gość portalu: brema napisał(a): > Nie zgadzam się, by moje podatki były pożerane przez durne > kolejowe spółki! Dość tego. Od kiedy to w Polsce obywatele decyduja na co maja isc jego podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bramka Komuchy z Solidarności robią strajk w komuszej firmie IP: *.icpnet.pl 05.11.03, 12:17 Gołeym okiem widać, że strajk kolejarzy robią Komuchy z Solidarności! Kto nie wierzy, niech sięgnie po książkę historyczną za 20 lat! PKP i kolejarze to najgorzej zarządzana firma. Kant, lewe opłaty za przejazdy, zero pomysłów jak pozyskać pasażerów. Rozpirzyć i już! W to miejsce powołać nową firmę, dać menadżerów z konkursu i zatrudnić maszynistów, którzy chcą uczciwie pracować. Dość Komuny na PKP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Prywatyzacja tak, ale... IP: 217.153.97.* 05.11.03, 12:18 (...)jest w budżecie kwota 550 mln zł, która trafia do kasy PKP, lecz nie jest to dotacja do przewozów kolejowych, lecz do ulgowych przejazdów kolejowych, które Polska w ramach nowoczesnego państwa gwarantuje dzieciom, inwalidom, studentom, policji i wojsku. Kwota ta zresztą jest taka sama jak rok temu, czyli niższa o 10% po uwzględnieniu inflacji, niższa niż 2 lata temu o 160 mln zł, gdy oficjalnie była jeszcze dotacja do przewozów kolejowych mimo, że tak naprawdę pokrywała tylko ulgi. Ale właśnie to daje podstawy do tego, aby oszukiwać ludzi, że w Polsce PKP jest dotowane. Nie jest, co więcej, to samo PKP dotuje przewozy pasażerskie, jako jedyne w tym kraju. Bowiem Polskie Koleje Państwowe zyski z przewozów towarowych przeznaczają na dofinansowanie deficytowych z natury przewozów pasażerskich.(...) www.kolej.fz.eco.pl/biega.htm Rzad obiecal dac PKP 550 mln PLN z tytułu doplat do przejazdów ulgowych, a tego nie robi. "Lobby autostradowe zaciera rece: "Gdyby budowa autostrad była tak nieopłacalnym przedsięwzięciem, jak to się obecnie przedstawia, w 1997 r. nie doszłoby do tak zażartej batalii o koncesje. A walczono o astronomiczną sumę 13 mld euro (wówczas ok. 14 mld USD) - tyle bowiem w połowie lat 90. kosztowałaby budowa planowanych 2600 km autostrad (po 5 mln euro za kilometr). Tylko budowa odcinka autostrady A-2 między Nowym Tomyślem a Koninem (149 km) miała pochłonąć 900 mln USD. Ostatnio cenę utargowano na 620 mln euro, czyli ok. 600 mln USD. Paradoksalnie, eksperci z banków inwestycyjnych uważają, że na budowie autostrad zarabia się wtedy, gdy się ich nie buduje." www.wprost.pl/ar/?O=1045 polecam jeszcze: www.ratusz.pl/transport/artykuly/ogolnopolskie_stowarzyszenie/ www.kolej.com.pl/index.php?topgroupid=1 www.tnt.most.org.pl/polska.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jinx Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 14:21 To jak ja mam dojechac na studia?? Mieszkam n aPomorzu, a ucze się w Warszawie na studiach zaocznych. W tym czasie mam zjazd na studia, a że takie zjazdy mam raz w miesiacu, to nei chciałabym tego tracic. Bez sensu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Generalny strajk kolejarzy zapowiadany na 13 IP: *.local / 192.168.1.* 05.11.03, 14:24 Kolejarze są w części odpowiedzialni za stan kolei. Zamykają linie gdyż uważają, iż nie są rentowne. Więc dlaczego układają tak rozkład jazdy, że nic w nim nie pasuje. Pociąg z Poznania do Piły którym wracali by ci którzy mają pracę w stolicy wielkopolski odchodzi o 16.50 - ludzie kończą pracę około 15- 15.30. Dlatego zamiast czekać z tego co wiem na pewno-5 aut osobowych przewozi codziennie prawie 20 osób do Poznania do pracy. Czasami trzeba jechac w delegacje do Warszawy - wracasz intersity o 20.20 do Poznania i czekać trzeba do prawie 3 w nocy bo ostatni pociąg odchodzi o 20.10 - zresztą o 20.20 przyjeżdza do P-nia dalekobieżny z Krakowa. I tak dalej. Jakiś specjalista ods planowania podjął decyzję, że pocią o 23.00 który był do Piły dojeżdza tylko do Chodzieży. Chcesz być na 9.00 w Warzsawie? To wyjedź o 22.50 z Piły bo dotychczasowy pociąg o 3 w nocy jedzie ale dopiero z Chodzieży. Jak ciężko myślą w PKP niech świadczy fakt, ile firm prywatnych transportowych powtsało w tym czasie. Zresztą tyczy się to też skostaniałych zarządów PKS. Musiałem kiedyś być w Wałczu. Kolej zlikwidowała połączenie z Piły bo jej sie ponoć nie opłacało. W to miejsce prywatny przewoznik wprowadził aż 26 kursów z Piły do Wałcza. Ktoś celowo niszczy państwowy tabor przewozowy albo mamy do czynnienia z brakiem umiejetności ekonomicznego zarządzania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re:związki zawodowe PKP- to spuścizna po PRL-u IP: *.comnet.krakow.pl 05.11.03, 15:57 zlikwidować PKP ten relikt komunizmu .Stworzyć nowe przedsiębiorstwo od podstaw.Związkowcom to się we łbach przewraca teraz chcą powrotu do socjalizmu a przecież "O TAKE Polske " walczyliście. Nie podoba Wam się kapitalizm ? musicie się przyzwyczaić bo zmian już nie będzie.Co dziesięć lat chcecie system zmieniać ? wała. Miałeś chamie złoty róg.................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Strajk kolejarzy IP: *.warszawa.tktelekom.pl 05.11.03, 16:12 Pracuje ponad 20 lat na koleji na jednym z wiekszych węzłow to co opowiada pan Kogut to stek kłamstw podpiera sie referendum ktore sie nie odbylo i 70% poparciem zalogi w sprawie akcji strajkowej co jest kolejnym kłamstwem.Strajku chca tylko notable związkowi by załatwic przy okazji swoje prywatne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Strajk kolejarzy... 05.11.03, 17:34 Mam kilka refleksji na ten temat: przewozy pasażerów w ogóle nie są przecież bezpłatne, więc PKP na nich zarabiają, a w każdym razie zarabiałyby, gdyby konduktorzy nie okradali macierzystej firmy, biorąc do własnej kieszeni opłaty za wypisywane w pociągu bilety (na niektórych liniach pasażerowie nie kupują biletów w kasach bo albo są nieczynne, albo omijając długie kolejki). Dlatego przewozy towarów nie przynoszą strat, bo przecież tona węgla nie kupi biletu u konduktora i cała opłata za przewóz wpływa do kasy PKP! Na niektórych trasach więcej jest pasażerów uprawnionych do bezpłatnych przejazdów (kolejarze i ich rodziny), niż "normalnych" pasażerów. A płacimy za te przejazdy my wszyscy, bo dotacje państwa na te ulgowe i bezpłatne przejazdy - to pieniądze z naszych podatków. A tak w ogóle to czy nie za dużo różnych "działaczy" związków zawodowych karmi się pieniędzmi pobieranymi z biednej kasy PKP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ILE TO POTRWA ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 00:06 czy to strajk jednodniowy czy jakis dluzszy? Odpowiedz Link Zgłoś