Dodaj do ulubionych

W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowanie

23.05.09, 20:20
miejsc pracy nad Wisłą.Czy dokonując zakupów zwracacie uwagę na fakt gdzie
dany produkt został wytworzony ? Czy kupujecie bezwiednie jak leci ?
Przyznaję, że ja dopiero od niedawna zwracam na to uwagę ...
Obserwuj wątek
    • sylweno Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 20:26
      truskawki kupuję tylko polskie, ale stroop już żaden inny jak
      holenderski.
      • camille_pissarro Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 20:32
        człowiek się uczy całe życie ;-)), a ja myślałem, że cukiernictwo to domena
        Belgów ? ;-))
        • sylweno Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 20:38

nie wiem, czy stroop można nazwać wyrobem cukierniczym, to raczej
          przetwór owocowy.
          • camille_pissarro Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 21:41
            a mnie się obiło o uszy, że to jest taki przekładany wafel ;-), a uściślając -
            jakie owoce wchodzą w skład tego przetworu ?
    • mariner4 Ja patrzę na jakość o cenę i mam gdzieś 23.05.09, 20:27
      kto to wyprodukował. Mam w d..... rolników, górników, stoczniowców i innych, tak
      jak oni mnie w d.... mają. Ich też nie obchodzi mój los i mojej rodziny.
      M.
      • ossey Re: i dlatego jestes lewakiem 23.05.09, 20:45
        • ayran Re: i dlatego jestes lewakiem 23.05.09, 20:48
          A ty, jako prawdziwy katolik i konserwatysta, na pewno kupujesz tylko polskie
          banany.
        • mariner4 A jakie masz auto, TV itp? 24.05.09, 18:24
          Więc nie p....
          M.
      • etta2 Re: Ja patrzę na jakość o cenę i mam gdzieś 23.05.09, 20:49
        Dokładnie TAK! Za swoje pieniądze mam prawo kupić to, co mi
        odpowiada.
        • palnick Re: Ja patrzę na jakość o cenę i mam gdzieś 24.05.09, 21:45
          etta2 napisała:

> Dokładnie TAK! Za swoje pieniądze mam prawo kupić to, co mi
          > odpowiada.

--
          Przecież nikt cię do niczego nie zmusza.
          Chodzi o to, czy korzystając z prawa wolnego wyboru zastanawiasz się
          czy lepiej kupić jogurt z Niemiec czy z Warlubia.
      • etwas-geheimnis Re: Ja patrzę na jakość o cenę i mam gdzieś 24.05.09, 19:15
        Bliższa koszula ciału. W sumie masz rację bo najważniejsza jest własna
        kieszeń,to racjonalne i najwłaściwsze.Jak chce komus pomóc, to rzucam pare
        groszy.:-)
      • palnick Re: Ja patrzę na jakość o cenę i mam gdzieś 24.05.09, 21:42
        mariner4 napisał:

> kto to wyprodukował. Mam w d..... rolników, górników, stoczniowców
        i innych, tak jak oni mnie w d.... mają. Ich też nie obchodzi mój
        los i mojej rodziny.
        > M.

---

Jak patrząc dostrzegasz jakość?
        Co robisz kiedy masz prawie równy towar zagraniczny i Polski?
        • mariner4 Jak poski równie dobry i tani 24.05.09, 22:08
          to kupuję nasz. Ale jak nie to kupuję importowany.
          Na przykład "Tyskie".
          M.
          • palnick Re: Jak poski równie dobry i tani 24.05.09, 22:26
            mariner4 napisał:

> to kupuję nasz. Ale jak nie to kupuję importowany.
            > Na przykład "Tyskie".
            > M.

--
            To dobrze, bo już myślałem, że z tobą źle.
      • awuk Re: Ja patrzę na jakość i cenę a mam gdzieś 25.05.09, 23:44
        mariner4 napisał:

> kto to wyprodukował. Mam w d..... rolników, górników, stoczniowców
        > i innych, tak jak oni mnie w d.mają.Ich też nie obchodzi mój los i
        > mojej rodziny.
        > M.

W samej rzeczy. I denerwuje mnie jakiś cwaniak, własciciel polskiej
        sieci handlowej, który grzmi w reklamach : "Popieraj swojeeee..."
        I gdy już sie nachapie od "patriotów", leci do Paryża na zakupy.
    • porannakawa20 Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 20:54
      Gdzie masz źródło na polskie majtki?
      Wszędzie tylko chińskie.
      • ayran nie przesadzaj... 23.05.09, 20:56
        ... już tam pisiorro dobrze wie, gdzie się zaopatrzyć w polskie stringi z Koniakowa.
        • karbat Re: nie przesadzaj... 23.05.09, 21:03
          ;)
          zlozmy sie , kupmy do spolki statek z polskiej stoczni ,
          kupujmy tylko polski wegiel , (tzn.placmy za drozszy prad ) itd.

postulatami nic nie wskorasz , trzeba podniesc wydajnosc pracy
          i poprawic jakosc wyrobow , w czym problem ,wiem ,wiem , prosciej
          apelowac i bic piane .
      • camille_pissarro Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 21:43
        Na Olimpii, kupuję wyłącznie polska bieliznę z bawełny toruńskiej Elany (
        jeszcze produkują ;-)) , te chińskie podkoszulki z plastykowych butelek się do
        nich nie umywają, myślę , że majtki też robią ;-))
        • boblebowsky Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 23.05.09, 22:41
          > Na Olimpii, kupuję wyłącznie polska bieliznę z bawełny toruńskiej Elany

Twoja partnerka pewnie jest w niebo wzięta:)))))
          A twój Polonek jak się sprawuje?
          • camille_pissarro Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 20:58
            To przecież fakt oczywisty, że rozpoczynając niniejszy wątek miałem na myśli te
            polskie produkty, które pod względem jakości dorównują tym spod znanych marek,
            choć jeśli chodzi o alkohol ( ten mocny) to przedkładam "Finlandię - lemonkę "
            nad Wyborowa ;-)
            Chodziło mi o naszą żywność, wszelką galanterię mleczną, stal, blachy, materiały
            budowlane, meble i te artykuły, które spokojnie pod względem jakości konkurują z
            zagranicznymi, tu wybieram nasze ...
            • boblebowsky Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:02
              > To przecież fakt oczywisty, że rozpoczynając niniejszy wątek miałem na myśli te
              > polskie produkty, które pod względem jakości dorównują tym spod znanych marek,
              > choć jeśli chodzi o alkohol ( ten mocny) to przedkładam "Finlandię - lemonkę "
              > nad Wyborowa ;-)
              > Chodziło mi o naszą żywność, wszelką galanterię mleczną, stal, blachy, materiał
              > y
              > budowlane, meble i te artykuły, które spokojnie pod względem jakości konkurują
              > z
              > zagranicznymi, tu wybieram nasze ...

:))
              Najczęściej się z tobą nie zgadzam, ale za idiotę cię nie mam:))
        • etwas-geheimnis Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 19:17
          Organiczny patryjota?
      • etwas-geheimnis Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 19:16
        Bo u nas nie umieja szyc majtek:-)))
    • durni No, jeśli o nas chodzi, to... 23.05.09, 22:36

...statki kupujemy tylko polskie.
      • m.c.hrabia Re: No, jeśli o nas chodzi, to... 23.05.09, 22:43
        durni napisał:

>
        > ...statki kupujemy tylko polskie.

Ja też lokomotywy tylko polskie kupuję
      • mariner4 I parowozy, lokomobile 24.05.09, 18:26
        powozy konne i europalety.
        M.
        • wredny.wielonickowiec Re: i europalety 24.05.09, 18:56

Fakt; polska, piastowska europaleta - to podstawa.
      • etwas-geheimnis Re: No, jeśli o nas chodzi, to... 24.05.09, 19:19
        Szyny i podkłady kolejowe tez:-)
    • man_sapiens Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 18:46
      Miejsca pracy nad Wisłą - tak, ale dla mnie liczą się tylko te na Śląsku.
    • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 19:09
      Ja tam kupuję jak leci. Chanel, Shisheido, Helena Rubinstein, Lancome.
      Obojętnie. Byle nie polskie.
      • porannakawa20 Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 20:21
        mietowe_loczki napisała:

> Ja tam kupuję jak leci. Chanel, Shisheido, Helena Rubinstein, Lancome.
        > Obojętnie. Byle nie polskie.

Masz rację - dziewczyna wpływa do pokoju ubrana tylko w piękne kolczyki, spowita
        obłoczkiem Chanel5!
        Wyobraź sobie tę dziewczynę skropioną "Przemysławką"
      • ayran Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 20:25
        z kolei dla mnie, prostego człowieka, ważne jest żeby piwo było wyprodukowane
        wyłącznie z wody (niefiltrowanej chemicznie), słodu jęczmiennego i chmielu.
        Dodatki w rodzaju cukru buraczanego, syropu maltozowego czy przeciwutleniaczy
        zostawiam koneserom takim jak pisiorro. Przez co niestety jestem skazany na
        "Hergestellt in Deutschland".
        • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 20:33
          A ja uwielbiam Finlandię. Ale kamilek chętnie skazałby mnie za to na 5 lat
          więzienia i chlanie Bolsa.
          • bodo.2 Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 20:38
            A czosnek loki to chiński wolisz?
            • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 20:41
              Tylko jeśli jest wystarczająco kosher.
      • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 21:49
        mietowe_loczki napisała:

> Ja tam kupuję jak leci. Chanel, Shisheido, Helena Rubinstein,
        Lancome.
        > Obojętnie. Byle nie polskie.

-----

Dlaczego?
        • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:01
          Bo mam od tego mniej zmarch. Dlatego.
          • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:04
            mietowe_loczki napisała:

> Bo mam od tego mniej zmarch. Dlatego.

--

Bo wierzysz, reklamom :-)

Kosmetyki Dr.Eris mają takie same składniki a bywa, że lepsze
            działanie.
            • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:09
              Sory, ale bzdura z tą eris.
              • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:24
                mietowe_loczki napisała:

> Sory, ale bzdura z tą eris.

--

Żadna bzdura! Widzę to co dzień w lustrze :-)
                Ty płacisz za markę i legendę a nie za produkt. Przepłacasz za to
                samo.
                To tak jak aspiryna i polopiryna :-)
                • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:27
                  Nie wmówisz mi, że eris wydaje tyle samo na badania i rozwój co loreal. I że stosuje takie same technologie. Poza tym np. Helena Rubinstein była Polką, tylko szkoda, że stąd wyjechała. Zatem kupuję polskie, jak by nie było.
                  • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:32

Niczego ci nie chcę wmawiać ale z pewnością są polskie kosmetyki,
                    które nie różnią się od "firmówek" - te można kupować.
                    Nawet trzeba.
                    Szwed nie kupi niemieckiego jogurtu i wie co robi.
                    • mietowe_loczki Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:33
                      Tyle że nie spotkałam się jeszcze z czymś, co byłoby porównywalne.
                      • ayran Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:36

mietowe_loczki napisała:

> Tyle że nie spotkałam się jeszcze z czymś, co byłoby porównywalne.

Ależ z pewnością jest porównywalne. Porównać zawsze można. Zresztą te mercedesy,
                        toyoty czy leksusy też są przereklamowane. Jakby nie te silniki, nadwozia,
                        zawieszenie i jeszcze parę drobiazgów, to nasze polskie samochody byłyby tej
                        samej klasy.
                      • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 22:47
                        mietowe_loczki napisała:

> Tyle że nie spotkałam się jeszcze z czymś, co byłoby porównywalne.

----

Pogadaj z dobrą kosmetyczką. Warto
                    • camille_pissarro Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 24.05.09, 23:01
                      Będąc u ciotki w Londynie ( przez dłuższy okres ), chodziłem z nią na
                      zakupy.Trochę wydawało mi się jej anachroniczne podejście do zakupów -właśnie
                      tak jak piszesz- szerokim łukiem omijała galanterię mleczną niemiecką, duńską
                      etc. wybierając produkty wyłącznie angielskie, podobnie z innymi
                      produktami.Trącało to z początku lekkim nacjonalizmem i to pomimo tego, ze mąż
                      ciotki pracował w firmie chemicznej, która kooperowała z Niemcami, Francuzami itd.
                      Teraz postawa ciotki jest mi nieobca, zona także zwraca uwagę ( zwłaszcza na
                      żywność ) aby to był produkt polski, buty także kupuje polskie, ale nie dajmy
                      się zwariować oczywista , ze perfum używa francuskich ;-))
                      • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 14:27

Camille, oczywiście, że jak perfumy to francuskie lub włoskie :-)
                        Chodzi o to o czym piszesz - jest na rynku masa towarów polskich
                        lepszych (żywność) lub porównywalnych z importowanymi (odzież, buty,
                        Zelmer, meble).
                        Jak rozumiem chodzi ci o to ( i tu się z Tobą zgadzam), że każdy z
                        nas w trakcie zakupów może mieć wpływ na makroekonomiczną sytuację w
                        Polsce.
          • mariner4 Chcesz żyć w samotności? 25.05.09, 15:08
            Używaj kosmetyków marki Pollena!
            Dawno, w jakimś kabarecie słyszałem taką reklamę.
            M.
    • man_sapiens Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 24.05.09, 21:25
      mają mnie bardziej obchodzić niż miejsca pracy w Ostravie? W Suwałkach nie znam
      nikogo, w Ostrawie mam sporo przyjaciół.
      • camille_pissarro Re: Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 24.05.09, 21:34
        Jeśli nie stawiasz na Europę federacyjną, tylko na Europę z jednym ośrodkiem
        władzy i strukturami w Brukseli z silnymi prerogatywami ( mocniejszymi od tych
        w państwach członkowskich), to Twoje podejście mnie nie dziwi, możesz wspierać
        Czechów - bo rozumiem, ze chodzi Ci o Ostravę a nie Ostrawę ). Ja gdybym był
        pracodawcą wspierałbym bym Suwałki, zwłaszcza, że to jeden z piękniejszych
        regionów w naszym kraju, koneksje dla mnie się nie liczą...
        • man_sapiens Re: Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 24.05.09, 21:39
          > Czechów - bo rozumiem, ze chodzi Ci o Ostravę a nie Ostrawę ). Ja gdybym był
          > pracodawcą wspierałbym bym Suwałki,

Ale dlaczego? Co za różnica?
          • camille_pissarro Re: Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 24.05.09, 22:00
            Bo ja optuje za inną wspólną Europą niźli Ty, Pan-europejczyk. Ja optuję za
            Europą Federalną, organizmem ekonomiczno-społecznym, który nie likwiduje państw,
            i dla mnie bliżsi są ziomkowie z Suwałk niźli Czesi np. z Bohemii.
            • man_sapiens Re: Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 24.05.09, 22:10
              Dla Ślązaka górnicy z Ostravy to bardziej ziomkowie niż leśnicy z Suwałk (czy
              czym tam się ludzie zajmują). Byliśmy przez prawie 200 lat intensywnie
              indoktrynowani nacjonalizmami, pora się z tego otrząsnąć. W czym jest lepszy
              "gospodarczy patriotyzm" Polaka skierowany na Polskę od takiego samego
              "patriotyzmu" Niemca kupującego niemieckie czy Czecha kupującego czeskie albo
              Masaja kupującego masajskie? Ja nie kupuję czeskich jaj czy chleba, bo są
              niesmaczne - wolę polskie. Ale piwo jak już kupuję to nie polskie, z tego samego
              powodu, tylko czeskie. Uważam za mój obowiązek popieranie tych, którzy są
              pracowici, uczciwi, dbający o jakość i niska cenę tego, co produkują.
              Niezależnie od tego, czyj urząd skarbowy ściąga z nich podatki. Jeszcze jedno,
              gdy przestanę dbać o miejsca pracy w Irlandii, to syn sąsiadki straci pracę.
              Dlatego kupuję notebooki składane w Irlandii.
              • camille_pissarro Re: Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 24.05.09, 22:51
                Czy Polacy nie są pracowici ? Dają temu dowód chociażby w Irlandii ( nota bene
                Dell przenosi fabrykę z Irlandii prawdopodobnie do Łodzi ;-), zatem syn z
                sąsiadki ( jeśli oczywiście tam był zatrudniony spokojnie może realizować swe
                ambicje zawodowe w RP ).A czy ja w wątku wyraźnie wyartykułowałem, że kupuję
                wszystko jak leci, co na kodzie kreskowym zaczyna się od 59 ? Dla mnie istotne
                jest czyj urząd skarbowy ściąga podatki, chociażby z tego faktu, ze moja żona
                pracuje w sferze budżetowej ;-)
                • man_sapiens Re: Dlaczego miejsca pracy w Suwałkach 25.05.09, 23:25
                  A ja kicham na "Dobre, bo polskie". Kupuję "Dobre i polskie" a także "Dobre,
                  chociaż polskie", bo uważam za zbrodnię na naszym jedynym świecie wożenie
                  towarów bez potrzeby na drugi koniec świata (krewetki łowione w Norwegii lecą
                  samolotem do Maroka, żeby je tam obrano ze skorupek, potem lecą z powrotem, żeby
                  były świeże w norweskich sklepach). Uważam to za ważniejsze od jakiś
                  patriotycznych uniesień.
                  Tam, gdzie powyższa reguła nie ma zastosowania mam oczywiście swoje priorytety,
                  jeżeli chodzi o producentów:
                  1) Żeglarze i ich poplecznicy (dlatego zielony groszek Bonduelle a nie
                  Pudliszki, poza tym lepszy)
                  2) Małe, średnie i duże firmy zamiast korporacji (uzasadnienie:
                  www.polityka.pl/zakony-kapitalizmu/Lead33,933,291443,18/ rzadko zgadzam
                  się z Żakowskim, ale tutaj tak)
                  3) Ci, co popierają włoski futbol (dlatego Gorgonzola a nie Roquefort)
        • mariner4 A będąc pracodawcą zatrudniłbyś 25.05.09, 15:11
          tych z "Sierpnia80"?
          Bo ja za żadne skarby!
          M.
          • camille_pissarro Re: A będąc pracodawcą zatrudniłbyś 25.05.09, 21:02
            W Suwałkach ich nie ma ;-)
            • mariner4 Wywinąłeś się, ale ponawiam pytanie. 25.05.09, 22:01
              M.
            • man_sapiens Re: A będąc pracodawcą zatrudniłbyś 25.05.09, 23:12
              > W Suwałkach ich nie ma ;-)
              Oj, chyba się mylisz. Może nazywają się inaczej.
    • wylogowany.pielegniarz Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 16:13
      To czym zastąpiłeś Jamesona:)?
      Pytam, bo nie wiem, na co się z maltów przerzucić.

A tak poważnie to jakoś niespecjalnie zwracam uwagę. Ale to już problem tych,
      którym zależy na promocji produktów polskich firm i samych tych firm. Widocznie
      muszą nad tym popracować.
      • palnick Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 18:33
        wylogowany.pielegniarz napisał:

> A tak poważnie to jakoś niespecjalnie zwracam uwagę. Ale to już
        problem tych, którym zależy na promocji produktów polskich firm i
        samych tych firm. Widocznie muszą nad tym popracować.

---
        Nie kupujesz niczego do czego sam jesteś przekonany? Musisz być
        obrobiony przez reklamę? :-)
        • wylogowany.pielegniarz Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 19:08
          palnick napisał:

> ---
          > Nie kupujesz niczego do czego sam jesteś przekonany? Musisz być
          > obrobiony przez reklamę? :-)

Jak jestem przekonany, to kupuję. Nie rozumiem, o co pytasz:)
      • camille_pissarro Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 21:17
        Nie wiem kto zacz ten Jamesona ;-)) ,domyślam się, że chodzi o jakiś przedni
        trunek.Nie jestem koneserem ani kiperem, ale wystarczyłby mi dobry calvados,
        pastis ;-)
        • wylogowany.pielegniarz Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 22:03
          A to wybacz! Coś mi się kojarzyło, że to Ty wspominałeś kiedyś, że popijasz
          Jamesona tudzież Jameson'a.
          • man_sapiens Re: W dobie kryzysu ważkim elementem jest zachowa 25.05.09, 23:32
            Kiedyś któraś z polskich gorzelni (czyżby Polmos Lublin?) produkowała napój typu
            whisky (aromat identyczny z naturalnym). Na szczęście porzucono ten proceder.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka