Dodaj do ulubionych

Siostry i Bracia

04.06.09, 09:45
Mamy 4 czerwca. Magiczną datę, kiedyś byłem jeszcze za młody, by móc działać, ale za stary, by nie czuć tego co się dzieje w tym dniu. Jak pisze Adam Michnik, zróbmy wszystko, by Polska była jak Czechy - domem każdego.

Dziś jest szczególny dzień, zapomnijmy o tym co nas różni. Nie bądźmy pośmiewiskiem Świata. Jakimś kuriozum.

"Negocjatorom z obu stron należy się wdzięczność. Szczególna wdzięczność należy się przywódcom obu stron wojny polsko-polskiej - Lechowi Wałęsie i Wojciechowi Jaruzelskiemu. Obaj dobrze zasłużyli się Polsce - co powtarzam uparcie dziś, gdy jednego z nich szkaluje się oskarżeniami o agenturalność, a drugiego poniża procesami ciągnącymi się od dziesięciolecia. Cóż, w naszym kraju dobre uczynki mogą być karane jeszcze za życia."

Obserwuj wątek
    • hummer To pisałem ja - Hummer /nt 04.06.09, 09:48

• grand_bleu czary mary 04.06.09, 10:24
      były komentarze pod tekstem Michnika i zniknęły. zabawne :)
      • grand_bleu o są! :) 04.06.09, 10:30
        odczepiły się ... widocznie za ciężkie były ;)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=96195631&a=96195631
        • hummer Paczulo! Dziś jest święto. 04.06.09, 10:32
          grand_bleu napisała:

> odczepiły się ... widocznie za ciężkie były ;)
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=96195631&a=96195631

Wiesz ile moich komentarzy znika. Baw się. :)
          • grand_bleu Jakie święto? pytam serio. 04.06.09, 11:11

• hummer Re: Jakie święto? pytam serio. 04.06.09, 11:26
              grand_bleu napisała:

Takie, że widzimy w sobie ludzi - nie wrogów. A, że różnimy się poglądami? Nudno
              byłoby, jakby było inaczej.
              • grand_bleu aaa nareszcie zrozumiałam :) 04.06.09, 11:37
                hummer napisał:

> grand_bleu napisała:
                >
                > Takie, że widzimy w sobie ludzi - nie wrogów. A, że różnimy się poglądami? Nudno
                > byłoby, jakby było inaczej.
                >

tyle tylko, że to o czym piszesz, to dla mnie codzienność.
                • hummer I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 11:45
                  grand_bleu napisała:

> hummer napisał:
                  >
                  > > grand_bleu napisała:
                  > >
                  > > Takie, że widzimy w sobie ludzi - nie wrogów. A, że różnimy się poglądami
                  > ? Nudno
                  > > byłoby, jakby było inaczej.
                  > >
                  >
                  > tyle tylko, że to o czym piszesz, to dla mnie codzienność.

To, że za trzy dni np. mamy wpływ na to jak będzie wyglądać Europa przez kilka lat, a może dekad.

"Mały" kraj nad Odrą ma możliwość decydowania o całej Europie. Odra to magiczna rzeka, łączy ludzi, nie dzieli. A jak się wkurzy, nawet nie ma czego zamiatać - 1997.

Masz prawo decydować o Świecie. Naprawdę nie widzisz jakie to święto?
                  • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 11:54
                    Hummerku, weź no się troszkę opanuj, bo od tej egzalatacji zaraz polecisz. Nastąpiła przemiana, nie było jakichś walk, oki. Nie przesadzajy jednak że jest to zasługa jakichś wielkich wodzów bo realia geopolityczne były takie, jaki były.
                    Frazesy o łączeniu schowajmy lepiej pod stół, bo to nie jest żadna wartość. Spór nie jest niczym złym. Jego marginalizacja, czy niwelowanie na siłę może zaś prowdzić do niedobrych zjawisk, których to skutki oglądamy w tej chwili.
                    A z tym naszym współdecydowaniem też bym nie przesadzał. Zwłaszcza w swietle dwóch referendów w Irlandii nad pewnym cudnym dokumentem.
                    • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:01
                      humbak napisał:

Zaczynasz jechać po mnie personalnie, ale z okazji Święta Ci odpuszczę.

Każda zmiana wymaga katalizatora. Natomiast przemiany dokonują drobiny.
                      • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:05
                        Oj tam personalnie. Ocena tonu wypowiedzi to jeszcze nie wycieczki personalne, a sam chyba przynzasz że piszesz dziś w mocno wzniosłym tonie.
                        Co do meritum:
                        dorbiny płyną z prądem. Interesujące są raczej elementy które potrafią zmienić bieg zdarzeń.
                        • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:11
                          humbak napisał:

> Oj tam personalnie. Ocena tonu wypowiedzi to jeszcze nie wycieczki personalne,
                          > a sam chyba przynzasz że piszesz dziś w mocno wzniosłym tonie.

Ja tak mam na stałe, ale mało kto potrafi mnie odczytać. A, że dziś szczególny
                          dzień - to mi się wzmogło.

> Co do meritum:
                          > dorbiny płyną z prądem. Interesujące są raczej elementy które potrafią zmienić
                          > bieg zdarzeń.

Ale katalizatory pod prąd. To chyba najlepsze porównanie. Bez nich nie byłoby
                          przemian tych drobin, co na nie spadają, albo przemiana mogłaby wymagać zbyt
                          wiele energii. A tak taki katalizator opluwany jest i trwa. A my się zmieniamy.
                          • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:22
                            Katalizator pod prąd? Przyjmnijmy że tak, choć chyba trudno by było taki znaleźć. Katalizatorem trudno nazwać któregokolwiek z uczestników tych zdażeń. Z jednej strony miałaś masowy ruch z kilkoma przywódcami zdecydowanie którego prąd zdecydowanie trudno określić jako dążący do totalnej konfrontacji, z drugie przywódców upadającego systemu który nawet w swojej ojczyźnie przechodził znaczące przemiany. Oni byli drobinami. Cały układ ciążył w tym kierunku, bo faktyczni przywódcy porawli się na zbyt wiele.
                            • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:24
                              Każdy katalizator jest pod prąd. On trwa. Drobiny przemijają opływając go.
                              • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:26
                                Dobra dobra, jak wspomniałem pominąć ten problem możemy. Wal w meritum;)
                                • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:30
                                  humbak napisał:

> Dobra dobra, jak wspomniałem pominąć ten problem możemy. Wal w meritum;)

Jak walnę to mają mnie za: :)
                                  Antysemitę
                                  Mitomana
                                  Kłamcę
                                  Damskiego boksera
                                  itd.

Więc nie prowokuj mnie, proszę :) Miło z Tobą rozmawiać :)
                                  • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:34
                                    Nic mi nie wiadomo o żydowskich, arabskich, perskich, czy innych takowych przodkach, więc antysemitą nie zostaniesz. Chłopem jestem, więc damski bokser też odpada. Walić możesz szczerze, a mitomania przy realnym ciosie raczej w grę nie wchodzi... a więc jeszcze raz:
                                    wal śmiało.
                                    • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:37
                                      Tylko po co? Lubię Cię.
                                      • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:44
                                        Sympatie nie mają znaczenia. Ważne jest MAERITUM!!!! :]
                                        • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:45
                                          humbak napisał:

> Sympatie nie mają znaczenia. Ważne jest MAERITUM!!!! :]

Ależ Ty mnie nie znasz. :)
                                          • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 12:55
                                            Nie muszę. MERIRUUUUUMMM!!!!
                                            • hummer Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 13:08
                                              Meri może zostaw, nie miejsce tu na nią.

A ludzie w większości widzą to co powierzchowne, a nie to co ludzie sobą reprezentują :)
                                              • humbak Re: I właśnie to świętujemy. 04.06.09, 13:11
                                                Dobra, starczy tych pogaduch, bo tak obciążyliśmy wątek offtopem, że aż się ze szpliki urwał:)
                                                • hummer To dobry znak 04.06.09, 13:16
                                                  humbak napisał:

> Dobra, starczy tych pogaduch, bo tak obciążyliśmy wątek offtopem, że aż się ze
                                                  > szpliki urwał:)

Owoce mają to do siebie, że jak dojrzeją to spadają. :)
                                                  • humbak Re: To dobry znak 04.06.09, 13:41
                                                    Tyle tylko że potem następuje rozkład.
                                                  • hummer Re: To dobry znak 04.06.09, 13:46
                                                    humbak napisał:

> Tyle tylko że potem następuje rozkład.

Taka Karma.
                                                  • humbak Re: To dobry znak 04.06.09, 13:53
                                                    Tylko co na tym rozkładzie może wyrosnąć?
                                                  • hummer Re: To dobry znak 04.06.09, 14:02
                                                    humbak napisał:

> Tylko co na tym rozkładzie może wyrosnąć?

Przyjaźń - Nowe Drzewo Rodzaju. Tylko, wątek już nam się zaczyna plątać, nie
                                                    wiadomo kto za chwilę będzie komu odpowiadał. Nie przewidziano takiego rozwoju
                                                    wypadków :)

Gałązka, Bracie, zbyt się rozrosła i nie mieści się już w kadrze.
            • kwiaty.polskie Święto zwycięstwa zdrowego rozsądku 04.06.09, 11:39
              nad bohaterszczyzną:-)
              Ewolucji nad rewolucją:-)
              Największy sukces Polaków od 300 lat:-) Nie poszliśmy z szabelkami na czołgi
              tylko usiedliśmy do stołu. Z wojny domowej wynika tylko nieszczęście, w wojnie
              domowej przegrywają wszyscy!
              Może czas na odrobienie lekcji i wyciągnięcie wniosków.
              Przestańmy na siebie warczeć, zacznijmy ze sobą rozmawiać:-)
              Warkotem daleko nie zajedziemy.
              • grand_bleu Re: Święto zwycięstwa zdrowego rozsądku 04.06.09, 15:25
                kwiaty.polskie napisała:

> nad bohaterszczyzną:-)
                > Ewolucji nad rewolucją:-)
                > Największy sukces Polaków od 300 lat:-) Nie poszliśmy z szabelkami
                na czołgi
                > tylko usiedliśmy do stołu.

Dlaczego nie usiedliśmy do stołu w roku 80-tym?
                • scoutek Re: Święto zwycięstwa zdrowego rozsądku 04.06.09, 15:26
                  grand_bleu napisała:
                  >
                  > Dlaczego nie usiedliśmy do stołu w roku 80-tym?

kto byl u wladzy u ruskich w 1980?
                  • grand_bleu Re: Święto zwycięstwa zdrowego rozsądku 04.06.09, 15:37
                    scoutek napisała:

> grand_bleu napisała:
                    > >
                    > > Dlaczego nie usiedliśmy do stołu w roku 80-tym?
                    >
                    > kto byl u wladzy u ruskich w 1980?

Zadałam pytanie, jeśli znasz odpowiedź, to słucham.
                    • scoutek Re: Święto zwycięstwa zdrowego rozsądku 04.06.09, 19:08
                      grand_bleu napisała:

> scoutek napisała:
                      >
                      > > grand_bleu napisała:
                      > > >
                      > > > Dlaczego nie usiedliśmy do stołu w roku 80-tym?
                      > >
                      > > kto byl u wladzy u ruskich w 1980?
                      >
                      > Zadałam pytanie, jeśli znasz odpowiedź, to słucham.

a ja ci odpowiedzialam tym pytaniem
                      jak znasz historie to znasz odpowiedz
        • grand_bleu Re: o są! :) 04.06.09, 15:35
          grand_bleu napisała:

> odczepiły się ... widocznie za ciężkie były ;)
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=96195631&a=96195631

A teraz wątek będący komentarzem do tekstu Święto Wolności
          całkiem zniknął.

Wolność bez wolności słowa, to żadna wolność.
    • humbak Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 10:27
      Oj manipulatorek manipulatorek:)
      • hummer Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 10:37
        humbak napisał:

> Oj manipulatorek manipulatorek:)

Bez przesady. Dziś? Gdy manipuluję nawet nie wiecie kiedy to robię. Może źle czynię, ale naprawdę Polska to duży kraj, na tyle duży, by było w niej miejsce dla KAŻDEGO. I to nie tylko obywatela RP. Tradycja zobowiązuje.

Pozdrowienia z Wrocławia.
        Gdzie na tyle blisko do Czech, żeby nie czuć ich oddechu wolności.

"Gdzie jest mój dom"? - pośród rodaków.
        • w111mil a co z homofobami, ksenofobami i innymi antysemita 04.06.09, 10:40
          mi?

hummer napisał:
          >Polska to duży kraj, na tyle duży, by było w niej miejsce dl
          > a KAŻDEGO.
          • w111mil a "wsciekłe mohery", "zaplute karły reakcji"?!!! 04.06.09, 10:42
            hummer napisał:
            >Polska to duży kraj, na tyle duży, by było w niej miejsce dl
            > a KAŻDEGO.
            • hummer Nie denerwuj się. Mogło się skończy tak! 04.06.09, 11:09
              w111mil napisał:

> hummer napisał:
              > >Polska to duży kraj, na tyle duży, by było w niej miejsce dl
              > > a KAŻDEGO.

Chciałbyś, byśmy się pozabijali?
              • humbak Re: Nie denerwuj się. Mogło się skończy tak! 04.06.09, 11:12
                Mogło? Pewnyś?
                • hummer Znam siebie jakem Ukrainiec 04.06.09, 11:54
                  humbak napisał:

> Mogło? Pewnyś?

Na szczęście zamiast Castro i Che w Polsce byli: Kuroń, Michnik, Jaruzelski. Nie tylko dostajemy po tyłku od historii. Polska ma też szczęście - to szczęście warto wykorzystać. Choćby przez frekwencję w najbliższych wyborach. Ktoś za kim stoją miliony ma większe prawo do wyrażania myśli niż osoba wybrana na kanapie. Do decydowania o tym jak będzie wyglądał Świat.
                  • humbak Re: Znam siebie jakem Ukrainiec 04.06.09, 11:57
                    Kieruję do mojego postu powyżej.
                    • hummer Re: Znam siebie jakem Ukrainiec 04.06.09, 12:02
                      humbak napisał:

> Kieruję do mojego postu powyżej.

Jakem drobiną jest :)
                      • humbak Re: Znam siebie jakem Ukrainiec 04.06.09, 12:06
                        Ja takoż. Ale głupio by mi było jakby o mnie drobinie ktoś opowiadał jak o katarakcie;P
                        • hummer Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:19
                          humbak napisał:

> Ja takoż. Ale głupio by mi było jakby o mnie drobinie ktoś opowiadał jak o kata
                          > rakcie;P

Wszystko idzie uzasadnić :)

Radzieccy neurolodzy odkryli nerw łączący oko z otworem pierwosustym. Gdy ukłuli pacjenta igłą w otwór, w jego oku pojawiła się łza. Kiedy wbili igłę w oko, pacjent się zwymiotował.

PS
                          Z uwagi na konwenanse użyłem sformułowania otwór pierwousty. :)
                          • humbak Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:25
                            > Wszystko idzie uzasadnić :)

A także nie ma rzeczy niemożliwych... tia:]
                            • hummer Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:34
                              humbak napisał:

> > Wszystko idzie uzasadnić :)
                              >
                              > A także nie ma rzeczy niemożliwych... tia:]

Nie ma. Magia jest wśród Nas. Uwierzysz, że o nic nie musiałem nigdy walczyć?
                              Jak coś było mi przeszkodą, zbyt długo - znikało, choć nie miałem takich intencji.
                              • humbak Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:35
                                Jak zjesz czarną dziurę na śniadanko to pogadamy:)
                                • hummer Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:38
                                  humbak napisał:

> Jak zjesz czarną dziurę na śniadanko to pogadamy:)

Dobra myśl. Nic dziś jeszcze nie jadłem - Święto ;)
                                  • humbak Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:51
                                    Skoro już o frazesach mowa: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.:)
                                    • hummer Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:52
                                      humbak napisał:

> Skoro już o frazesach mowa: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.:)

Już po :)
                                      Myślę co do gara włożyć na obiad. :)
                                      • humbak Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 12:55
                                        To nie mogło byćc dobre śniadanie.
                                        • hummer Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 13:01
                                          humbak napisał:

> To nie mogło byćc dobre śniadanie.

Dobre było :) Chili con carne po kubańsku :) Nie lubisz?
                                          • humbak Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 13:02
                                            Szczerze mówiąc nie miałem jeszcze starcia z kuchnią latino, choć powinno być dobre... ale chyba nie na śniadanie.
                                            • hummer Re: Zależy jak przeprowadzasz eksperyment 04.06.09, 13:12
                                              humbak napisał:

> Szczerze mówiąc nie miałem jeszcze starcia z kuchnią latino, choć powinno być d
                                              > obre... ale chyba nie na śniadanie.

W wersji kubańskiej, prócz ognia masz jeszcze słodycz "ANANASÓW" :)
                  • w11mil [...] 04.06.09, 12:49
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • humbak Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 10:43
          A co za różnica czy dziś, czy wczoraj? Jaka wojna polsko-polska?
          I daruj sobie liczbę mnogą jeśli można prosić.
          • hummer Lux et veritas 04.06.09, 10:53
            humbak napisał:

> A co za różnica czy dziś, czy wczoraj? Jaka wojna polsko-polska?
            > I daruj sobie liczbę mnogą jeśli można prosić.

Mnie dusi pogarda :)
            • humbak Re: Lux et veritas 04.06.09, 11:09
              Oaza?
              • hummer Yale :) 04.06.09, 11:17
                humbak napisał:

> Oaza?
                • humbak Re: Yale :) 04.06.09, 11:18
                  To wiem. Ale w tym konkrentym zastosowaniu niebardzo.
    • w111mil jest taki dowcip o Leninie z puentą: 04.06.09, 10:29
      "a mogł zastrzelić!"

"Negocjatorom z obu stron należy się wdzięczność. Szczególna wdzięczność należy się przywódcom obu stron wojny polsko-polskiej - Lechowi Wałęsie i Wojciechowi Jaruzelskiemu"
      • mariner4 Kaczory to dowcip bez puenty 04.06.09, 18:54
        Ale puenta będzie!
        M.
    • manny-jestem Drogie Siostry i Drodzy Bracia 04.06.09, 15:47
      Obalmy michnikowski mit ze 4 czerwca 1989 skonczyl sie komunizm w Polsce.
      • hummer Re: Drogie Siostry i Drodzy Bracia 04.06.09, 16:20
        manny-jestem napisał:

> Obalmy michnikowski mit ze 4 czerwca 1989 skonczyl sie komunizm w Polsce.

A Ojcem IV RP to kto jest jak nie Adam? Ziobro, by się nie wykazał. Rywina nie
        byłoby. Wielkie przemiany kochają faceta.
        • manny-jestem Re: Drogie Siostry i Drodzy Bracia 04.06.09, 21:24
          Pierwsze wolne wybory w Polsce odbyly sie 25 listopada 1990.

Pierwsze wolne wybory parlamentarne 27 pazdziernika 1991.

Wybory 4 czerwca 1989 odbyly sie wedlug zasad narzuconych przez komunistow.

Co mamy swietowac? Kosc rzucona przez pana?
    • xenocide Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 17:28
      zzaqq napisał:

> Dziś jest szczególny dzień, zapomnijmy o tym co nas różni. Nie bądźmy pośmiewis
      > kiem Świata. Jakimś kuriozum.

To byloby zbyt piekne :-)
      Propagandzisci beda zalewac forum jak zwykle spamem. Dla nich to kolejny dzien
      "pracy" na froncie ideologicznym.
      Zapominaja ze sila przekonan nie lezy w ilosci hasel wrzuconych na forum.
      :-)
      • hummer Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 18:43
        xenocide napisał:

> zzaqq napisał:
        >
        >
        > > Dziś jest szczególny dzień, zapomnijmy o tym co nas różni. Nie bądźmy poś
        > miewis
        > > kiem Świata. Jakimś kuriozum.
        >
        > To byloby zbyt piekne :-)
        > Propagandzisci beda zalewac forum jak zwykle spamem. Dla nich to kolejny dzien
        > "pracy" na froncie ideologicznym.
        > Zapominaja ze sila przekonan nie lezy w ilosci hasel wrzuconych na forum.
        > :-)

Zostałeś zawirusowany :) Na szczęście to nie jest śmiertelna choroba, a człowiek
        może się poczuć człowiekiem. Jak z wampirami. Musi nastąpić przemiana. :)
        • xenocide Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 18:53
          hummer napisał:

> Zostałeś zawirusowany :) Na szczęście to nie jest śmiertelna choroba, a człowie
          > k
          > może się poczuć człowiekiem. Jak z wampirami. Musi nastąpić przemiana. :)

W takim razie przystepuje do zwalczania intruza szczepionka Warka Strong :-)
          • hummer Re: Siostry i Bracia 04.06.09, 20:28
            xenocide napisał:

> hummer napisał:
            >
            >
            > > Zostałeś zawirusowany :) Na szczęście to nie jest śmiertelna choroba, a c
            > złowie
            > > k
            > > może się poczuć człowiekiem. Jak z wampirami. Musi nastąpić przemiana. :)
            >
            > W takim razie przystepuje do zwalczania intruza szczepionka Warka Strong :-)

Przyznaj się :) Od Was wyprawa do Hanusovic czy Nachodu to więcej niż w 80 dni
            dookoła świata.
    • hummer A dziś dowiaduję się 05.06.09, 12:34
      Że jakiś Giwin szydzi z tego święta.
      oraz że Polacy kojarzą się PO jako zwierzęta nieczyste.

Obrzydliwy spot PO.
      • inocom Re: A dziś dowiaduję się 22.03.16, 21:50

Za to pojawił się KOD :)
        • xenocide Re: A dziś dowiaduję się 22.03.16, 22:49
          Demokracja polega na tym, że trzeba innym pozwolić się wygadać.

(Pietro Nenni)

inocom napisał:

>
          > Za to pojawił się KOD :)
          >
          • inocom Re: A dziś dowiaduję się 22.03.16, 22:54
            xenocide napisała:

> Demokracja polega na tym, że trzeba innym pozwolić się wygadać.

Uważasz, że nie pozwalam?
            • xenocide Re: A dziś dowiaduję się 22.03.16, 23:07
              Pozwalasz :)
              Miałem na myśli stronę pisowską/rządową, która nie powinna komentować wszystkiego co pada z KOD.

inocom napisał:

> Uważasz, że nie pozwalam?
              • inocom Re: A dziś dowiaduję się 22.03.16, 23:23
                xenocide napisała:

> Pozwalasz :)
                > Miałem na myśli stronę pisowską/rządową, która nie powinna komentować wszystki
                > ego co pada z KOD.

Zamykają ich czy co?

Za PRL jak poruszałem się papierem toaletowym, to mogli mnie interweniować. Ale co teraz przejawia KOD?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka