tijana 15.06.09, 22:45 Jeden wódz, jedna partia - pisze M. Rybiński Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzymilionowy.post I co, już to napisał? 15.06.09, 22:48 Generalissimus Donald Tusk Jeden wódz, jedna partia - pisze M. Rybiński Odpowiedz Link Zgłoś
dies_diem_docet [...] 15.06.09, 22:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Mógłbyś głośniej trochę wyrażać swoje 15.06.09, 23:21 myśli, a nie coś tam pod nosem smrodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 22:57 Dwóch wodzów - jeden od prawa (pracy), drugi od (nie)sprawiedliwości. Ja to napisałem. PS - pomysł Grzegorza S. jest idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dies_diem_docet Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 22:59 A na jakiej podstawie sugerujesz, że to jest pomysł wyłącznie G.Schetyny ? Myślisz, że on tego z D.Tuskiem nie omawiał ? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:07 dies_diem_docet napisał: > A na jakiej podstawie sugerujesz, że to jest pomysł wyłącznie G.Schetyny ? Nie użyłem określenia "wyłącznie". On ten pomysł zgłosił publicznie więc ma prawa autorskie. > Myślisz, że on tego z D.Tuskiem nie omawiał ? Jeżeli omawiał to pomysł jest podwójnie idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dies_diem_docet Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:08 Ja bym określił, że jest idiotyczny do kwadratu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dies_diem_docet Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:21 Przykład , z tego co pamiętam Helmut Kohl był kanclerzem i jednocześnie przewodniczącym partii, czym to się skończyło , pamiętasz? A po prostu zasady demokracji ( tej unormowanej, zakorzenionej ), mówią o transparentnych regułach, jeśli ktoś zostaje prezydentem, to powinien wznieść się na wyżyny politycznej poprawności ( jeśli ma obowiązywać ) i zrzec się członkostwa w partii a co dopiero pozostać jej przewodniczącym. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:28 Jestes hipokryta że chrzanisz o wyżynach poprawnosci politycznej. Wszyscy prezydenci byli z jakiejs opcji politycznej i mieli do swojej wieksza sympatię.Wiara że bedzie inaczej to mrzonka. Wystarczy że będzie przyzwoity i tak nachalnie jak obecny nie bedzie gardlowal za swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:17 dies_diem_docet napisał: > Ja bym określił, że jest idiotyczny do kwadratu ;-) 2 x 2 = 4; dwa do kwadratu = 4. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:23 Też wolisz hipokryzję od otwartego postawienia sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:29 chateau napisał: > Też wolisz hipokryzję od otwartego postawienia sprawy? Sorki, że odpowiem pytaniem - tylko takie rozwiązanie widzisz? Jeżeli prezydent nie potrafi być prezydentem również tych, którzy na niego nie głosowali, powinien być złożony z urzędu. Proponowany przez Grzegorz S. układ jest układem kryminogennym. Tak to widzę. BTW - trzeba by dużo zlej woli aby zarzucić Aleksandrowi K., że był prezydentem SLD/lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:34 Oczywiście, że nie. Można wypowiedź Schetyny traktować w kategoriach "chlapnięcia", "szczura" albo podświadome wpisanie się w schemat narzucony przez PiS i obecną prezydenturę. Obstawiałbym między tym ostatnim wariantem a "szczurem", tj. sondowaniem, czy przejdzie model prezydencki. I nie uważam, żeby to było kryminogenne, to kwestia modelu. Co do Kwaśniewskiego to jasne, on grał po prostu "na siebie." Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:42 > Obstawiałbym między tym ostatnim wariantem a "szczurem", tj. sondowaniem, czy > przejdzie model prezydencki. Tu nie chodzi o model prezydencki typu USA. A w lapsus linguae w wykonaniu G.S. nie jestem w stanie uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:46 Ja też nie :-) I nie musi to być model typu USA. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:48 chateau napisał: > Ja też nie :-) > I nie musi to być model typu USA. Ani Rosja. :-) Ale dowolny oznacza konieczność zmiany Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:52 Zobaczymy. To rozwiązanie jak i obecne ma zady i walety ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 16.06.09, 00:00 chateau napisał: > Zobaczymy. To rozwiązanie jak i obecne ma zady i walety ;-) Dlatego moneta ma awers i rewers. Ale ta sama podobizna na obu? Dzięki za rozmowę. Dobranoc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dies_diem_docet Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:24 dla n = 0,1,2 O.K , ale w przypadku kolejnych liczb naturalnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Generalissimus Donald Tusk 15.06.09, 23:31 dies_diem_docet napisał: > dla n = 0,1,2 O.K , ale w przypadku kolejnych liczb naturalnych ? Przecież uzgodniliśmy autora i konsultanta. Czyli n = 2. cbdo Odpowiedz Link Zgłoś
o.kiko Re: Generalissimus Donald Tusk 16.06.09, 05:49 Zakończenie!: "Ale ja się zgadzam. Donald Tusk istotnie może – jeśli będzie chciał – być równocześnie prezydentem i szefem partii. Taka jest dzisiejsza Polska, co trudno zauważyć w natłoku informacji, a zwłaszcza niełatwo jakoś to sobie uporządkować w zaśmieconej głowie. Chciałbym tylko zwrócić uwagę Grzegorzowi Schetynie, że jeśli Tusk może być prezydentem i szefem partii jednocześnie, to może też zatrzymać urząd premiera, a nawet – jeśliby ojczyzna go wezwała w potrzebie – zająć fotel ministra spraw wewnętrznych. Może też przyjąć tytuł Generalissimusa, na co czekam z niecierpliwością." Odpowiedz Link Zgłoś