homosovieticus Pytanie jest zle postawione poniewaz sugeruje 21.07.09, 18:44 łatwą odpowiedź jako najsłuszniejszą. Po zastanowieniu się, każdy normalnie myślący człowiek, odpowie,że życie publiczne-medialne w państwie jest wtórne w stosunku do realnego życia obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Pytanie jest zle postawione poniewaz sugeruje 21.07.09, 23:16 Mogę zgodzić się i na neutralną odpowiedź „Przebieg walki w KDT”, jeśli o to chodzi. Bardziej jednak porusza mnie inna rzecz – niezwykła, rewolucyjna wola zmieniania i tworzenia nowego porządku świata u Homosovieticusa. Tradycyjnie, wszelka władza przychodzi z góry, od Boga. Z Jego, w ostatecznym rozrachunku, nadania, przechodzi przez kolejne instancje władzy duchownej i świeckiej, w końcu trafia do prostego ludu. Stąd i niektóre pomysły (zwracanie uwagi na głos plebsu i Msza w językach pospolitych) Soboru Watykańskiego II, wywrotowa zbrodniomyśl Oświecenia i sama idea demokracji winny być z założenia obce prawdziwemu konserwatyście. Tylko rozdarty i kuszony przez Diabła Faust powie: Dwie dusze we mnie żyją w wiecznym sporze Dwie dusze, ach! mieszkają w moim łonie, A jedna drugiej wciąż unika. I kiedy jedna w krzepkiej chuci Lgnącymi zmysły w ziemię tę się wpije, To druga z prochu w ową dal się zwróci, Gdzie wielkich przodków pamięć żyje. – prawdziwego konserwatystę nie rozdzierają żadne wątpliwości! Realizm, nie nominalizm. Szkoła kopenhaska, nie jakaś tam komplementarność świata idei i rzeczywistości podksiężycowej! Uczony nie szuka odpowiedzi łatwych, obiegowych prawd bezczelnie bijących w oczy i po oczach (jak ZOMO, czyli PEŁO). Inspiracje znajduje on patrząc tylko w niebo. Słusznie nie wierzy doświadczeniu - ono, zakłócone przez diabelskie knowania, zawsze zwodziło na manowce, tym razem, w sprawie KDT też. W żadnym razie nie patrzeć na ludzi, nigdy pod nogi! Ojcowie powiedzieli to, co należało wiedzieć o mocy słowa, i wystarczyło, że Boecjusz skomentował Filozofa, by Boska tajemnica Słowa przeobraziła się w ludzką parodię kategorii i sylogizmu. Księga Genezis mówi to, co trzeba wiedzieć o układzie kosmosu, a wystarczyło odkrycie ksiąg fi¬zycznych Filozofa, by wszechświat pomyślano na nowo, w terminach materii tępej i lepkiej, i by Arab Awerroes prawie przekonał wszystkich o wieczności świata. Wiemy wszystko o imionach Bożych, a pogrzebany przez Abbona dominikanin — uwiedziony przez Filozofa — wyraził je na nowo, krocząc pełnymi pychy ścieżkami rozumu przyrodzonego. Tak i kosmos, który według Aeropagity objawiał się temu, kto umiał patrzeć do góry na świetlistą kaskadę wzorcowej przyczyny pierwszej, stał się złożem ziemskich wskazówek, od których pniemy się, by nazwać abstrakcyjną przyczynę skuteczną. Wpierw patrzyliśmy w niebo, czasem jeno racząc zerknąć gniewnie na szlam materii, teraz patrzymy na ziemię i wierzymy w niebo podług świadectwa ziemi. Wszelkie herezje Oświecenia, na które przysięgają teraz nawet święci i papieże, obracają do góry nogami prawdziwy obraz świata. (z niewielkimi przeróbkami :). Nie podaję, kto tę przemowę wygłosił; każdy, z wyjątkiem, być może, Scarharta (który książek nie czyta), wie o kogo chodzi, a on zawsze może zapytać Homosovieticusa :) – bul) Tak, że, skąd takie postępowe, wręcz rewolucyjne, bolszewickie potraktowanie tematu? P. S. Po prawdzie, wiele racji w tej wielkiej filipice Jorgego jest. Ale to na inną okazję, kiedyś do tego wrócę. Tu, żeby znaleźć wspólny język z pisowcami, trzeba się trochę… spisić :D. –– Pozdrowienia, bul. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Co jest ważniejsze dla życia publicznego w kr 21.07.09, 20:00 dystans4 napisał: > [sonda=Co zasługuje na więcej uwagi?] > [*]Przebieg walki o przywileje kupców z KDT. > [*]Sprawa min. Kownackiego. > [/sonda] Ani jedno, ani drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Co jest ważniejsze dla życia publicznego w kr 21.07.09, 20:11 Nieważności dla kraju tego, co dzieje się w Pałacu Prezydenckim tak do końca pewnym nie byłbym. Odnoszę wrażenie, że jego lokatorzy też są innego zdania. Natomiast stwierdzenie znikomości obu wydarzeń nie unieważnia pytania o ich wzajemne relacje w hierarchii ważności rzeczy drobnych. Może takim komentarzem należało opatrzyć pytanie. -- Pozdrowienia, bul. P.S. Homosovietisowi odpowiem za chwilę (cały czas się do tego przygotowuję). Odpowiedz Link Zgłoś
bu.2m Re: Co jest ważniejsze dla życia publicznego w kr 21.07.09, 20:01 Gdyby rządził PiS najważniejsze byłyby teczki, teczki, teczuszki, teczuszki ... Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Co jest ważniejsze dla życia publicznego w kr 21.07.09, 23:23 żadna z tych spraw nie jest ważna, bo Kownacki jako taki jest mało ważną personą, natomiast to co powiedział jest ważne, jesli to prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Sprawa min. Kownackiego 21.07.09, 23:26 Jest ona w tym, co powiedział i autoryzował, i w tym, co ukradł i sprzeniewierzył. A to rzeczy ważne. -- :), j. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Sprawa min. Kownackiego 21.07.09, 23:42 > Jest ona w tym, co powiedział i autoryzował cóż, nie znaczy, że to jest prawda, chociaż pewnie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Prawda, a sprawa min. Kownackiego 21.07.09, 23:50 Prawdy w tym, co Kownacki mówi, nie ma, chyba że się pomyli, albo chce świnię podłożyć. Prawda o skandalu z jego udziałem jaśnieje pełnym blaskiem. -- Veritatis splendor! -- -- :), j. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Prawda, a sprawa min. Kownackiego 22.07.09, 00:01 > Prawdy w tym, co Kownacki mówi, przeczysz sobie, jesteś senny, czy robisz coś jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Prawda, a sprawa min. Kownackiego 22.07.09, 00:09 Wybrał zbyt duży dystans. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Prawda, a sprawa min. Kownackiego 22.07.09, 00:15 dystans do swojego "pisarstwa"?...;) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Prawda, a sprawa min. Kownackiego 22.07.09, 00:19 isa.stern napisała: > dystans do swojego "pisarstwa"?...;) Własnych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Robię się senny, fakt 22.07.09, 00:15 Prawdy w tym, co Kownacki mówi, zazwyczaj nie ma. Po prostu, stale kłamie, za wyjątkiem następujących sytuacji: - pomyli się, - chce powiedzieć prawdę po to, by podłożyć świnię. Za to prawda o skandalu, jaki wywołał wywiadem, oraz prawda o jego złodziejstwie w BOŚ, obie jaśnieją coraz większym blaskiem. -- :), j. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Robię się senny, fakt 22.07.09, 00:17 > > Prawdy w tym, co Kownacki mówi, zazwyczaj nie ma. Po prostu, stale kłamie, za w > yjątkiem następujących sytuacji: > > - pomyli się, > - chce powiedzieć prawdę po to, by podłożyć świnię. też prawda...;) nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię p. Kownackiego...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Robię się senny, fakt 22.07.09, 00:21 > nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię p. Kownackiego...:/ Może nie jest w Twoim typie? Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Robię się senny, fakt 22.07.09, 00:27 tacy ludzie nie są w moim typie... Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Chodzący posąg 22.07.09, 00:25 Portret Doriana Graya. Ja też go nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Chodzący posąg 22.07.09, 00:28 ale tylko w jego mniemaniu, dla mnie wszystkie jego rysy są mocno widoczne... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Chodzący posąg 22.07.09, 00:30 > nie wiem czemu, ale jakoś nie lubię p. Kownackiego...:/ Czas robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Chodzący posąg 22.07.09, 00:32 to że jest w zaawansowanym wieku i przypomina krasnala ogrodowego - to jedna sprawa, nie lubię go z innych powodów... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Chodzący posąg 22.07.09, 00:40 isa.stern napisała: > to że jest w zaawansowanym wieku i przypomina krasnala ogrodowego - to jedna > sprawa, nie lubię go z innych powodów... Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen KDT 22.07.09, 00:33 Ta sprawa cudownie ilustruje, nader częstą w Polsce, pogardę ludności dla prawa, umów i zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: KDT 22.07.09, 00:51 vargtimmen napisał: > > Ta sprawa cudownie ilustruje, nader częstą w Polsce, pogardę ludności dla prawa > , > umów i zobowiązań. Dla uściślenia - własnych zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: KDT 22.07.09, 01:00 remez2 napisał: > Dla uściślenia - własnych zobowiązań. Jestem Ci bardzo zobowiązany za to uściślenie, i to osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: KDT 22.07.09, 01:25 vargtimmen napisał: > Jestem Ci bardzo zobowiązany za to uściślenie, i to osobiście. A już się bałem, że per procura. Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Re: KDT 22.07.09, 09:31 remez2 napisał: > A już się bałem, że per procura. Nie bój się, ani per procura, ani pro invidia, tylko pro forma. Odpowiedz Link Zgłoś