pies_na_czarnych.o 08.09.09, 08:58 Niewazne czyje to sa groby. Wazne, ze komos przyszedl pomysl ich usuniecia. I kto to jest ten pomyslodawca. Oczywiscie "polak katolik". :((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x2468 Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 09:06 Zgodnie z naukami JPII? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:16 A czy czerwoni są bliżnimi czarnych i Polaków-katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Czy to w ramach polecenia Prezesa figuranta JARkA 08.09.09, 09:06 o pisaniu historii na nowo? Niech sobie zbudują Wolskę na podobieństwo legolandu i tam niszczą, co chcą! Może przygarną ich mongolskie stepy albo azerskie niziny? :p Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Na szczęście 67% jest PRZECiw tej profanacji. 08.09.09, 09:26 pies_na_czarnych.o napisał: > Niewazne czyje to sa groby. Wazne, ze > komos przyszedl pomysl ich usuniecia. I kto to jest ten pomyslodawca. > Oczywiscie "polak katolik". :((( > > Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Na szczęście 67% jest PRZECiw tej profanacji. 08.09.09, 15:20 Nihil Novi.W 1992 na taki pomysł wpadli J Pitera i Mariusz Kamiński z Ligi Republikańskiej.Ale wtedy nie było klimatu:Bolszewika goń goń GO GO.... Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Na szczęście 67% jest PRZECiw tej profanacji. 09.09.09, 00:42 wos9 napisała: > pies_na_czarnych.o napisał: > > > Niewazne czyje to sa groby. Wazne, ze > > komos przyszedl pomysl ich usuniecia. I kto to jest ten > pomyslodawca. > > Oczywiscie "polak katolik". :((( Jesteś pewna że wiesz co to jest profanacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Na szczęście 67% jest PRZECiw tej profanacji. 09.09.09, 01:07 W kwestii grobów profanacja to jest naruszenie spokoju zmarłego.Obojętnie czy wroga czy przyjaciela,ale nieboszczyka. "Tylko dzięki zaiste niepojętej,a tak wielkiej litości boskiej,ludzie w Polsce nie na czworakach chodzą a na dwóch nogach udając człowieka"(J Piłsudski) Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Na szczęście 67% jest PRZECiw tej profanacji. 09.09.09, 01:13 zoil44elwer napisał: > W kwestii grobów profanacja to jest naruszenie spokoju zmarłego.Obojętnie czy wroga czy przyjaciela,ale nieboszczyka. Chyba stosujesz żydowską interpretację. W naszej cywilizacji profanacja[łac.profanatio ‘zbeszczeszczenie’, ‘znieważenie’], zbezczeszczenie przedmiotów i miejsc przeznaczonych do celów kultowych; w szerszym znaczeniu celowe znieważenie wartości powszechnie uznawanych. Nie trzeba profanować by porządkować nagrobki. Wszystko mozna zrobić z pełnym szacunkiem dla zwłok. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Na szczęście 67% jest PRZECiw tej profanacji. 09.09.09, 01:36 W/g ciebie nagrobek,pomnik to tylko kamień nad nieboszczykiem,by GO psy,kruki,wrony nie .....? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To jest"miłosierdzie chrześcianskie" w wykonaniu 08.09.09, 09:33 wściekłych katoli. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Nie "chrześcijańskie", a >> K A T O L I C K I E > 08.09.09, 09:36 To całkiem co innego :( :p Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 09:40 Aha! Ja rozróżniam katolików od wściekłych katoli ziejących nienawiścią. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 10:49 Nie brnijmy w ten temat, bo to rzeka ;) :p Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 11:02 To powinno wystarczyc za komentarz: mleczko.interia.pl/zdjecia/rysunki-kolorowe,10561/zdjecie,845707 Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 11:48 www.ehumorek.pl/img.php?sid=fotka&id=128 ;) :p Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 12:16 mariner4 napisał: > Aha! Ja rozróżniam katolików od wściekłych katoli ziejących nienawiścią. Jestem ateistą i nie bronię ani WC ani chrześcijan czy katolików. Sprawa jest bardzo drażliwa. Faktycznie czy taki człowiek jak Bierut powinien znajdować się w alei zasłużonych? człowiek,który był agentem NKWD,odpowiedzialny za terror,morderstwa polskich działaczy niepodległościowych,nadzorując osobiście śledztwa przeciwko żołnierzom AK i Wojska Polskiego a także proponując i zatwierdzając wyroki – według niepełnych danych w czasie jego rządów stracono 2500 osób. Moim zdaniem,taki człowiek nie powinien spoczywać tam,gdzie leżą ludzie zasłużeni,gdyż bezcześci to pamięć ludzi zasłużonych. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 13:04 > Moim zdaniem,taki człowiek nie powinien spoczywać tam,gdzie leżą ludzie > zasłużeni,gdyż bezcześci to pamięć ludzi zasłużonych. Zasluzony czy nie to jest pojecie wzglede. Dzisiaj kaczysci chca wykopywac jednych jutro inni wykopia Kaczynskich. Najlepiej zaorac to wszystko i bedzie spokoj. Jutro moze Beck? :ppp Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Katole nazywają to "WC" 09.09.09, 00:47 pies_na_czarnych.o napisał: > > Moim zdaniem,taki człowiek nie powinien spoczywać tam,gdzie leżą > ludzie > > zasłużeni,gdyż bezcześci to pamięć ludzi zasłużonych. > > Zasluzony czy nie to jest pojecie wzglede. Dzisiaj kaczysci chca > wykopywac jednych jutro inni wykopia Kaczynskich. Najlepiej zaorac to > wszystko i bedzie spokoj. > > Jutro moze Beck? :ppp A pojutrze Hitler ! Co maja do tego kaczyści. Niektórym już całkiem odbiło i każdą sprawę widzą przez pryzmat kaczystów ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Mój stosunek do Bieruta jest taki sam 08.09.09, 13:06 jak Twój. Ale ja bym na szczątkach się nie odgrywał. Można napisać umieścić na grobie tablicę informującą potomnych, kto to był. Poza tym dziwne jest, że sprawa wyszła ze środowisk ultrakatolickich. M. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Mój stosunek do Bieruta jest taki sam 08.09.09, 13:08 > Poza tym dziwne jest, że sprawa wyszła ze środowisk ultrakatolickich. > To mnie nie dziwi. :( Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Teoretycznie powinno dziwić 08.09.09, 13:09 Ale z nich katolicy jak......... M. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Mój stosunek do Bieruta jest taki sam 09.09.09, 01:01 mariner4 napisał: > jak Twój. Ale ja bym na szczątkach się nie odgrywał. Można napisać umieścić na > grobie tablicę informującą potomnych, kto to był. > Poza tym dziwne jest, że sprawa wyszła ze środowisk ultrakatolickich. > M. To rzeczywiście nieszczęśliwe że sprawa wyszła stamtad i nabrała od razu jakiegoś pejoratywnego zabarwienia. A chodzi o to by te dwie złowieszcze postaci nie dominowały nad tym cmentarzem, bo naprawdę wstyd ! Zobacz kto tam jest pochowany. Kazdy z nich ma w miarę normalny grobowiec a tylko tych dwóch ma nagrobki niczym mazolea. pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_Wojskowy_przy_ul._Pow%C4%85zkowskiej#Pochowani_na_Cmentarzu_Wojskowym Odpowiedz Link Zgłoś
lackzadek Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 13:24 fredericus napisał: > mariner4 napisał: > > > Aha! Ja rozróżniam katolików od wściekłych katoli ziejących nienawiścią. > > > Jestem ateistą i nie bronię ani WC ani chrześcijan czy katolików. > Sprawa jest bardzo drażliwa. > Faktycznie czy taki człowiek jak Bierut > powinien znajdować się w alei zasłużonych? człowiek,który był agentem > NKWD,odpowiedzialny za terror,morderstwa polskich działaczy > niepodległościowych,nadzorując osobiście śledztwa przeciwko żołnierzom AK i > Wojska Polskiego a także proponując i zatwierdzając wyroki – według niepe > łnych > danych w czasie jego rządów stracono 2500 osób. > > Moim zdaniem,taki człowiek nie powinien spoczywać tam,gdzie leżą ludzie > zasłużeni,gdyż bezcześci to pamięć ludzi zasłużonych. > > No i co tam robi niejaki Kukliński i to tuż koło JACKA? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 13:51 Kukliński dostał nagrodę za to, że w czasie gdy ginęli polscy patrioci robił sobie spokojnie karierę w LWP. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Katole nazywają to "WC" 08.09.09, 13:57 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Kukliński dostał nagrodę za to, że ... że zdradził swój kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Katole nazywają to "WC" 09.09.09, 00:44 fredericus napisał: > mariner4 napisał: > > > Aha! Ja rozróżniam katolików od wściekłych katoli ziejących nienawiścią. > > > Jestem ateistą i nie bronię ani WC ani chrześcijan czy katolików. > Sprawa jest bardzo drażliwa. > Faktycznie czy taki człowiek jak Bierut > powinien znajdować się w alei zasłużonych? człowiek,który był agentem > NKWD,odpowiedzialny za terror,morderstwa polskich działaczy > niepodległościowych,nadzorując osobiście śledztwa przeciwko żołnierzom AK i > Wojska Polskiego a także proponując i zatwierdzając wyroki – według niepe > łnych > danych w czasie jego rządów stracono 2500 osób. > > Moim zdaniem,taki człowiek nie powinien spoczywać tam,gdzie leżą ludzie > zasłużeni,gdyż bezcześci to pamięć ludzi zasłużonych. Nareszcie jakis głos rozsądku wsród bezmyślnego antyreligijnego zacietrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Nie "chrześcijańskie", a >> K A T O 08.09.09, 15:24 Nie "chrześcijańskie",a >> PRAWOSŁAWNE,to całkiem co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: To jest"miłosierdzie chrześcianskie" w wykona 09.09.09, 00:32 mariner4 napisał: > wściekłych katoli. > M. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co ma uporządkowanie grobów na najznaczniejszym polskim cmentarzu do "miłosierdzia chrześciajańskiego" ? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: To jest"miłosierdzie chrześcianskie" w wykona 09.09.09, 01:42 Ma,zasadniczo dużo.Zmarłych nie rusza(?)już żadne doczesne prawo.Niech o winach rozstrzygnie Sąd Ostateczny,a nie aktualni politykierzy przy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Slusznie. Trzebe usunac te groby 08.09.09, 11:52 Miejsce zdrajcow i mordercow nie powinno byc miedzy osobami zasluzonymi dla sprawy Kraju. I nie chodzi tu o jakas "zemste" ale o zwykla ludzka uczciwosc oraz o edukacje mlodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Slusznie. Trzebe usunac te groby 08.09.09, 13:58 ossey napisał: > Miejsce zdrajcow i mordercow nie powinno byc miedzy osobami > zasluzonymi dla sprawy Kraju. Pełna zgoda. Wykopać szczątki Kuklińskiego i zakopać wśród zdrajców! Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 14:04 jak ma sie mozg wyprany przez Urbana to mozna do takich wnioskow dojsc jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 14:08 ossey napisał: > jak ma sie mozg wyprany przez Urbana to mozna do takich wnioskow dojsc jak ty. Ciekawie impregnowany na prawdę mózg trza mieć, aby zdrajcę kraju i szpiega uważać za bohatera... Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 14:24 ave.duce napisała ....forum.gazeta.pl/forum/w,28,99980704,99985956,Re_Katole_nazywaja_to_WC_.html i miała rację.Ja też zresztą pisałem,że sprawa jest trudna i drażliwa. Jednak porównywanie postaci Kuklińskiego,Rydza Śmigłego czy Becka z Bolkiem Bierutem najzwyklejszym mordercą to jednak przesada. Dlatego pisałem,że jego miejsce w alei zasłużonym jest co najmniej nie zasłużone. Czy płk.von Stauffenberg był zdrajcą czy bohaterem?Przecież chciał zlikwidować Hitlera....jednak przysięgę składał na wierność właśnie Hitlerowi tak jak wszyscy wojskowi.Jaka jest jednoznaczna odpowiedź? Bohater czy zdrajca? Czy Kukliński był zdrajcą? komu składał przysięgę? Polsce Ludowej,której rząd utworzyli wysłannicy Stalina między innymi Bierut? Polsce,która była de facto pomimo pozorów radzieckim lennem? Bohater czy zdrajca? Czy J.Beck był zdrajcą - absolutnie nie był. Czy Bierut był zdrajcą i nikczemnikiem w stosunku do Polskiego narodu? Uważam,że tak...był.Nie jest to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 16:32 fredericus napisał: > Czy Kukliński był zdrajcą? komu składał przysięgę? Polsce > Ludowej,której rząd utworzyli wysłannicy Stalina między innymi > Bierut? Polsce,która była de facto > pomimo pozorów radzieckim lennem? > Bohater czy zdrajca? Idąc Twoim tokiem rozumowania, to zdrajcami były miliony żołnierzy ludowego wojska polskiego, ja też, bo też byłem na SOR, a jedynymi uczciwymi byli ci, którzy służyli obcym wywiadom... Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 16:43 taziuta napisał: > fredericus napisał: > Idąc Twoim tokiem rozumowania, to zdrajcami były miliony żołnierzy > ludowego wojska polskiego, ja też, bo też byłem na SOR, a jedynymi > uczciwymi byli ci, którzy służyli obcym wywiadom... Z mojego postu absolutnie nie wynika,że uważam Kuklińskiego za jedynego uczciwego.Zadałem pytanie bohater-czy zdrajca.Mam trudności z jednoznacznym zdefiniowaniem postaci Kuklińskiego tak jak i Stauffenberga jeżeli chodzi o określenie ich zdrajcami. Jeden i drugi ślubowali wierność..........komu? To jest podstawa do polemiki na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 16:54 > Czy płk.von Stauffenberg był zdrajcą czy bohaterem?Przecież chciał > zlikwidować Hitlera....jednak przysięgę składał na wierność właśnie Hitlerowi > tak jak wszyscy wojskowi.Jaka jest jednoznaczna odpowiedź? > Bohater czy zdrajca? Nie powiem ci jak to jest w przypadku Stauffenberg'a. Powiem ci natomiast, ze zolnierze Wehrmacht'u, ktorzy zdezerterowali do dzisiaj sa traktowani jako dezerterzy. :p To ty tak uwazasz. Inni maja inne zdanie. Wspolczesni tych ludzi uznali, ze sa zasluzeni. Pochowali ich w tym miejscu i niech tak to pozostanie. Historia sama oceni kto bedzie pamietany, a kto zostanie zapomniany i po wygasnieciu kontraktu rodziny o miejsce na cmentarzu usuniety. Zaden katol nie bedzie dyktowal, kto ma tam zostac, a kto nie! Jakie oni maja do tego prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Kuklinski byl zdrajca ? 08.09.09, 17:00 > > Czy płk.von Stauffenberg był zdrajcą Pomnikow nikt mu nie stawia. Byl nazista tak jak pozostali hitlerowcy. Planujac zamach na Hitlera Stauffenberg nie chcial ratowac swiata. Hcial ratowac jedynie Niemcy przed szalencem, ktory prowadzil ten kraj do zaglady. pl.wikipedia.org/wiki/Claus_von_Stauffenberg Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Slusznie. Trzebe usunac te groby 08.09.09, 18:18 byłbyś aż tak uprzejmy, żeby nie uważać prawosławnych za chrześcijan?? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jak stalinowcy :) 08.09.09, 14:15 "Jesienią 1945 roku przyszła kolej na grobowiec generała Tauentziena. Rano przybyła na plac ekipa pod kierunkiem prezydenta miasta Bolesława Drobnera i odarła monument ze wszystkich elementów z brązu. Załadowano nimi prawie do pełna czterotonową ciężarówkę. Następnie zlikwidowano płotek z lanego żeliwa. Około południa robotnicy rozbili łomami posąg Bellony i dostali się do marmurowego sarkofagu. Krył on szkielet mężczyzny w starodawnym pruskim mundurze. Były na nim odznaczenia, szabla i inne elementy. Kapelusz i szablę wziął sobie na pamiątkę prezydent miasta, pozostałe wyposażenie grobu podzielili miedzy sobą inni miejscy notable będący przy jego otwarciu. Następnie rozbito sarkofag i monument pomnika. Gruz załadowano do czekających ciężarówek i wywieziono na pobliskie gruzowiska. Do wieczora z całego grobowca ostała się jedynie murowana podstawa." Warto przeczytać tę historię w całości. Wielka szkoda, że nie ma już tego pięknego grobowca. "W 1807 roku na rozkaz Hieronima Bonapartego, który zdobył Wrocław, zburzono obwałowania miejskie, w tym również Bramę Świdnicka i kaplice św. Gertrudy. Inżynierowie francuscy wytyczyli w tym miejscu duży kwadratowy plac, który miał służyć jak plac wojskowych parad i pokazów. Oszczędzono jednak grób Tauentziena, który stał się niejako punktem centralnym całego założenia. Sam Hieronim Bonaparte nadał temu miejscu nazwę Placu Tauentziena (Tauentzienplaz)." Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Jak stalinowcy :) 08.09.09, 14:49 katoliickie pismatoly , za komuny zyli ludzie ,ktorzy ludzie prcowali dla kraju pod przywodctwem PZPR , sporo ich lezy na tym cmentarzu . Wykopc Bieruta ,na poczatek , a pozniej pozostalych . Katolik to jednak msciwa bestia ( pieprzaca cos o przebaczeniu ) , umrzykowi nie przepusci . Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Jak stalinowcy :) 08.09.09, 15:06 karbat napisał: > > katoliickie pismatoly , za komuny zyli ludzie ,ktorzy ludzie > prcowali dla kraju pod przywodctwem PZPR , sporo ich lezy na tym > cmentarzu . Wykopc Bieruta ,na poczatek , a pozniej pozostalych . Ja nie jestem katolikiem ani pismatołem,ale powiem ci jaśnie oświecony,że pieprzysz głupoty...... Bierut (Jebaka)to drań i morderca,który nie powinien spoczywać w alei zasłużonych. Nie rozciągaj tego na ludzi,którzy żyli i pracowali pod przewodnictwem PZPR - to jest zwykłe q...two z twojej strony. Żyli pracowali pod przewodnictwem PZPR bo nie mieli innego wyjścia,sam do takich należę.To właśnie Bierut był za to odpowiedzialny.... Bierut był odpowiedzialny za sfałszowanie wyników referendum ludowego w 1946. 22 czerwca tego roku wziął udział w naradzie wraz z Władysławem Gomułką i doradcą radzieckim przy MBP płk. Siemionem Dawidowem, na której omówił techniczne szczegóły fałszowania wyników referendum. Tak więc nie mydlij tu ludziom oczu i nie pieprz o zemście katolików. Choć w 99% generalnie się z nimi nie zgadzam to w tej kwestii przyznaję im rację. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Czytaliście artykuł, który zapodałem? 08.09.09, 15:13 Tylko mali ludzie nie szanują grobów. Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Czytaliście artykuł, który zapodałem? 08.09.09, 15:18 hummer napisał: > Tylko mali ludzie nie szanują grobów. Czytałeś moje posty w tym temacie? To przeczytaj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Jak stalinowcy :) 08.09.09, 15:45 > Nie rozciągaj tego na ludzi,którzy żyli i pracowali pod przewodnictwem PZPR - t > o > jest zwykłe q...two z twojej strony. > Żyli pracowali pod przewodnictwem PZPR bo nie mieli innego wyjścia,sam do takic > h > należę. Widzisz jakie to wszystko relatywne jest. Nie zrownuj ludzi, ktorzy zyli i pracowali pod przewodnictwem PZPR z ludzmi, ktorzy tam nalezeli, a tym samym kierowali tym calym balaganem. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:14 To wcale nie nowy pomysł.Na początku lat 90 J Pitera i M Kamiński z Ligi Republikańskiej inwentaryzowali czerwone groby na Powązkach.Oczywiście nie kryli że ich celem jest ekshumacja i eksmisja czerwonych nieboszczyków do Wólki Węglowej.W 1992 to się nie udało,był za duży opór społeczny by zakłócać z powodów ideologicznych spokój zmarłych.Dziś za Rządów POPiSu(prawicy)jest już odpowiedni klimat> Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:23 Ty sie nie musisz martwic Poloza cie w Wolce Weglowej w kwaterze zasluzonych zomowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:26 Moje prochy spoczną w kwaterze powstańców śląskich(RAŚ) Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:38 fredericus napisał: > Nie rozciągaj tego na ludzi,którzy żyli i pracowali pod >przewodnictwem PZPR - to jest zwykłe q...two z twojej strony. spokojnie , kto ma wiecej ludzi na sumieniu , niejaki Bierut , czy niejaki Rowecki zwany Grotem ?( tez zasluzony ) , pytam powaznie . > Żyli pracowali pod przewodnictwem PZPR bo nie mieli innego >wyjścia,sam do takich należę.To właśnie Bierut był za to odpowiedzialny....Bierut był odpowiedzialny za sfałszowanie wyników referendum ludowego w 1946. 22 > czerwca tego roku wziął udział w naradzie wraz z Władysławem Gomułką i doradcą radzieckim przy MBP płk. Siemionem Dawidowem, na której omówił techniczne szczegóły fałszowania wyników referendum. to Gomolce tez zrobic wykopki :o, zasluzony lezy na Aleji , > Tak więc nie mydlij tu ludziom oczu i nie pieprz o zemście >katolików. Choć w 99% generalnie się z nimi nie zgadzam to w tej >kwestii przyznaję im rację. katoliki musza od kogos zaczac , Bierut ,a pozniej dalej patriotycznie , mozna grac w trupy , Gomolka , Swierczewski , Rapacki itd , maja co robic - wykopywac ,przez lata . Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:25 Grobowce Bolesława Bieruta i Juliana Marchlewskiego powinny być usunięte z Cmentarza Wojskowego na Powązkach - twierdzą kombatanci Armii Krajowej oraz Społeczna Fundacja Pamięci Narodu Polskiego. - Ile razy tam przechodzę, to robi się człowiekowi trochę dziwnie, ale z drugiej strony są to przecież grobowce - uważa prof. Wolski, przewodniczący Stowarzyszenia Szarych Szeregów. Zaznaczył jednak, że umiejscowienie grobu Bieruta jest nieodpowiednie, bo w pobliżu miejsca pochówku gen. Emila Fieldorfa "Nila" - skazanego przez komunistów na karę śmierci. Ich zdaniem "zdrajcy", za jakich mają znanego działacza komunistycznego oraz byłego enkawudzistę i prezydenta PRL, nie powinni spoczywać obok "bohaterów ojczyzny". O sprawie pisze "Nasz Dziennik Ja tych ludzi rozumiem.Dlaczego zaraz nazywać ich katolami? lp33.de/wprow/gra/Babcia1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:30 Należy też według prawicy ekshumować szczątki 600 tys rosyjskich żołnierzy poległych w Polsce i tu pochowanych.Jakim prawem leżą w polskiej ziemi,tej ziemi!! Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:38 zoil44elwer napisał: > Należy też według prawicy ekshumować szczątki 600 tys rosyjskich żołnierzy > poległych w Polsce i tu pochowanych.Jakim prawem leżą w polskiej ziemi,tej ziem > i!! Wiesz nie od dzisiaj,że jestem wrogiem wszelkiej prawicy,jednak w tym momencie powiem Ci krótko.....nie pieprz głupot. Ja o takim projekcie nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:50 To nie słyszałeś o profanacjach radzieckich grobów?Zawsze na początek się profanuje groby a potem je zrównuje z ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:52 > Ja o takim projekcie nie słyszałem. > Jeszcze nie slyszales. :( [b]Krzysztof Dybalski, kierownik słynnej warszawskiej nekropolii, nie widzi możliwości przeniesienia grobów Bieruta i Marchlewskiego. Zaznaczył on, że o przeniesieniu szczątków może zadecydować jedynie rodzina, która opiekuje się grobem. /b] Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:59 pies_na_czarnych.o napisał: > > Ja o takim projekcie nie słyszałem. > > > > Jeszcze nie slyszales. :( > > [b]Krzysztof Dybalski, kierownik słynnej warszawskiej nekropolii, nie > widzi możliwości przeniesienia grobów Bieruta i Marchlewskiego. > Zaznaczył on, że o przeniesieniu szczątków może zadecydować jedynie > rodzina, która opiekuje się grobem. Ja o kozie a ty o wozie.Nigdzie nie wypowiedziałem się o konieczności przeniesienia szczątków,powiedziałem jedynie,że taki morderca nie powinien leżeć w alei zasłużonych i to,że całkowicie rozumiem tych ludzi.Napisałem,że sprawa jest trudna i drażliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:07 > Ja o kozie a ty o wozie.Nigdzie nie wypowiedziałem się o konieczności > przeniesienia szczątków,powiedziałem jedynie,że taki morderca nie powinien leże > ć > w alei zasłużonych Skoro tam lezy, a nie powinien czyli powinien sie wynosic. Czy nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:02 Chorzy ludzie maja chore pomysły. Chruszczow usunąl wpawdzie z mauzoleum mumię Stalina, ale grób Stalina nadal jest przy murze kremlowskim.A na marginesie: Nikita jest słoneczkiem Naszego Dziennika i roznych pseudokatoli? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:08 Tylko za zgładzenie Berii Nikita jest bohaterem ND. Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:11 joannabarska napisała: > Chorzy ludzie maja chore pomysły. Chruszczow usunąl wpawdzie z > mauzoleum mumię Stalina, ale grób Stalina nadal jest przy murze > kremlowskim.A na marginesie: Nikita jest słoneczkiem Naszego > Dziennika i roznych pseudokatoli? Joasiu...nie jestem katolem i nie jestem prawicowcem.Rozumiem jednak tych ludzi.Zostawić go tam gdzie leży i umieścić tablicę informującą,że leży tam tylko dlatego,że zasłużył się swojej Ojczyźnie czyli ZSRR,dla Polaków nie zrobił nic dobrego. Chyba jedynie tym nielicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:13 > > Joasiu...nie jestem katolem Masz dobre zadatki, aby nim byc. Mentalnosc genetycznego katola juz masz. :o((( Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:27 pies_na_czarnych.o napisał: > > > > Joasiu...nie jestem katolem > > Masz dobre zadatki, aby nim byc. Mentalnosc genetycznego katola juz > masz. :o((( Twoja genetyczna głupota jest jedynym powodem pisania tak durnych postów? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 17:15 Prawie wszystkie społeczności mają szacunek dla grobów,nawet dla grobów swoich kiedyś wrogów.Tylko w Polsce,chyba dlatego że jest w 95 %(?)katolicka,bywa z tym różnie z powodu zaszłości historycznych sprzed 20-70 czy 200 lar. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 15:43 Bo une sa zdolne jedynie do walki z trupami.Zywych sie boja. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 16:32 zostawic nieboszczyka , dzialacza komunistyczenego , on nalezy do polskiej historii jak doopa do sr..a . Kazdy ,kto chce moze sobie ocenic jego " zaslugi " sam . PISomatoly i katoliki nie beda mi mowic ,jak kogo ma sie oceniac , kogo ma sie lubiec ,a kogo nie . ponoc ruski zalatwily Bieruta , katoliki chca go usunac z cmentarza bo ... za malo byl ruski , czy co . Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 17:21 A Gomułkę załatwił więziennie Bierut,więc tych dwóch wrogów razem do Wólki Węglowej. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 17:05 Wykopanie Bieruta to tylko pierwszy krok. Jak najszybciej należy wysłać ochotników z IPN do bibliotek i domów prywatnych, żeby z encyklopedii powycinali niesłuszne fragmenty. Pomniki i nazwy ulic mamy prawie z głowy, choć nadal kłuje w oczy w wielu miastach ulica Czerwonych Wierchów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 17:18 Czerwoni Kosynierzy z Gdyni też działają na prawicowych oszołomów jak czerwona płachta na byka i na indora. Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 18:00 Podstawowa zasada moralna, obowiązująca w całym cywilizowanym świecie - grobów nie ruszać. Zmarłych Bóg osądzi, nie ludzie. Nie podoba ci się mogiła komucha, hitlerowca? To do niej nie podchodź. Nie twoja sprawa w perspektywie Sądu Ostatecznego. A jak chcesz komuś napluć na grób, bacz, żeby ktoś na twój nie napluł, bo zostaną po tobie tacy, wobec których i ty NIE JESTEŚ BEZ WINY... Ewangelię czytać ZE ZROZUMIENIEM i uczyć się Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 08.09.09, 18:13 Une som patrioty: mleczko.interia.pl/zdjecia/rysunki-kolorowe,10561/zdjecie,845707 Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Nie profanować, tylko przenieść. 08.09.09, 18:17 Powązki to tzw "nekropolia narodowa", rodzaj pomnika. Nie ma już w Polsce pomników Hitlera i Stalina, to czemu Bierut miałby leżeć, tam gdzie lezy? Są inne cmentarze, normalne, i tam jest miejsce dla Bierutów i reszty stalinistów. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Nie profanować, tylko przenieść. 08.09.09, 18:35 masz rację! ... i bardzo szybko zarezerwować to miejsce dla Kaczyńskich bliźniaków... Sprawiedliwość wśród katpoli musi być... i prawo też... qrwamać! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Bierut nie był prezydentem PRL 08.09.09, 18:37 ...ponieważ w PRL nie było prezydenta tylko Rada Państwa. Jedynym, który pełnił ten urząd był Jaruzelski, ale tylko przez niespełna pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a A nie można na spokojnie? 08.09.09, 18:44 sclavus napisał: ... i bardzo szybko zarezerwować to miejsce dla > Kaczyńskich bliźniaków... > Sprawiedliwość wśród katpoli musi być... i prawo też... > qrwamać! A nie można by tak napisać czegoś na tym forum, bez poruszania tematu "PIS"? Tak trudno zrozumieć, że wielu ludziom, niezaleznie od ich poglądów politycznych, przeszkadza, że stalinowski namiestnik leży w miejscu powszechnie określanym jako "narodowa nekropolia"? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: A nie można na spokojnie? 08.09.09, 18:55 wskutek , kogo decyzji zginelo wiecej ludzi , kraj poniosl wieksze straty , Rowecki ps. Grot czy Bierut, ktory z nich jest b. "zasluzony" . po Bierucie ,bedzei mozna wykopc , Gomolke ,Swierczewskiego , Rapackiego , duzo pracy czeka patriotow nekrofilow . Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Po Bierucie, trzeba będzie wykopać, tych 08.09.09, 19:03 karbat napisał: > wskutek , kogo decyzji zginelo wiecej ludzi , kraj poniosl wieksze > straty , Rowecki ps. Grot czy Bierut, ktory z nich jest > b. "zasluzony" . > po Bierucie ,bedzei mozna wykopc , Gomolke ,Swierczewskiego , > Rapackiego , duzo pracy czeka patriotow nekrofilow . którzy mają krew Polaków na rękach, a więc ministrów od bezpieki. Czy Gomółce udowodniuono jakies mordy, nie jestem pewien. Czy Grot kazał kogoś zamordowac? Nic mi nie wiadomo. Rozkazy o mordowanoi Polaków w czasie Powwstania, wydawali dowódcy niemieccy, o oni ponoszą za to odpowiedxzialność. O sensowności Powstania można dyskutować, sam jestem sceptykiem tego wydarzenia. Wszelako obwinianie Grota i AK za znieszczenie Warszawy i zabicie ludzie jest postawieniem faktów na głowie. To NIEMCY ZNISZCZYLI Warszawę, NIEMCY WYMORDOWALI jej mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Po Bierucie, trzeba będzie wykopać, tych 08.09.09, 19:10 > Rozkazy o > mordowanoi Polaków w czasie Powwstania, wydawali dowódcy niemieccy, Musieli sie przeciez bronic. :o > obwinianie Grota i AK za znieszczenie Warszawy i zabicie ludzie jest > postawieniem faktów na głowie Idac twoim tokiem myslenia mozemy rowniez Bieruta rozgrzeszyc. :o Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Po Bierucie, trzeba będzie wykopać, tych 09.09.09, 00:05 Jacy Niemcy,to byli w/g W Bartoszewskiego i D Tuska hitlerowscy naziści !! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A nie można na spokojnie? 08.09.09, 19:01 a nie można na spokojnie przyjąć, że grób to grób i kropka?? Jak to ktoś mądrze napisał, bóg jest od sądzenia umarłych - żywym wara w ten sposób... szczególnie tym, którzy tak często tym bogiem się zasłaniają... PeeS - gdzie był ten akowiec, jeden z drugim, którzy tak bardzo chcą profanować grób dzisiaj, kiedy Bieruta chowano w tej nekropolii narodowej? Cicho siedział? Nie protestował? Dzisiaj dopiero można tak odważnie? Tania cóś ta odwaga - wyprzedaż chyba jakaś... Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Juz lepiej. 08.09.09, 19:07 Owszem, grób jest grobem. I groby się przenosi, z powodu budowy, rozbudowy, ekshumacji, powodzi, budowy tamy, i tak dalej. Skoro mozna przenieść cały cmentarz, tym bardziej mozna przenieść kilka grobów stalinowskich namiestników. A gdzie był we wczesnych latach 50-tych, ów Ak-owiec, i czemu nie protestował, to sobie poczytaj o Pileckim. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Juz lepiej. 08.09.09, 19:12 > A gdzie był we wczesnych latach 50-tych, ów Ak-owiec, i czemu nie > protestował, to sobie poczytaj o Pileckim A gdzie byl w latach 90? Moze teraz dziadkowie opanowani demencja starcza nawet nie wiedza, ze to oni wlasnie chca groby profanowac. Po tych z ND wszystkiego mozna sie spodziewac. :( Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ludzie czy was już całkiem pogło? 08.09.09, 19:18 Lustracja wam nie wychodzi ,to zabieracie się z lustrowanie cmentarzy? Do czego prowadzi nas historyczna polityka pisków,aż zal d..ściska. Odpowiedz Link Zgłoś
fredericus Re: Juz lepiej. 08.09.09, 19:16 Temu,który zapytał się gdzie byli akowcy i czemu nie protestowali w latach 50 tych z politowaniem dla jego wiedzy historycznej dedykuję tę anegdotkę. Podczas odczytywania referatu O kulcie jednostki i jego następstwach na XX Zjeździe KPZR jeden z uczestników zjazdu krzyknął do Chruszczowa: - Towarzyszu Chruszczow, dlaczego wtedy milczeliście! Zapytany zerwał się z miejsca i wrzasnął: - Kto to powiedział?! Odpowiedziała mu cisza. Chruszczow odczekał chwilę i już spokojniejszym tonem powiedział: - Teraz już wiecie, towarzysze, dlaczego milczałem. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Juz lepiej. 08.09.09, 19:19 Paryz , slawny cmentarz , z nazwiskami z encyklopedi ,obok spoczywaja tez ludzie o b. watpliwej przeszlosci .Czemu tam , to nikomu nie przeszkadza ? ....Nie maja tam kaczomoherow . Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer [...] 09.09.09, 00:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Temu od anegdotki... 08.09.09, 21:27 Potwierdziłeś tylko moją tezę... wtedy odwaga była w cenie... A tak nawiasem, choćby nie wiem gdzie przeniesli Bieruta... choćby go nawet na śmietnisko wyrzucili... W historii - niesławne bo niesławne - swoje miejsce b edzie ciągle miał można się było wygłupić i przerwać ciągłość państwa, ale to tylko we łbach genetycznych idiotów... Przykładem niech będzie Francja - Vichy, niby republika, poszło na totalną kolaborację z Niemcami... A Republika Francuska się nie wypiera tego bolesnego okresu i potwierdza ciągłość państwa... Tylko w Polsce banda idiotów próbuje wymazać 45 lat z ciągłości państwa i nie wiadomo w imię czego... Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: Temu od anegdotki... 08.09.09, 21:34 Są "normalne" cmentarze... A kto i jakim prawem ma wyznaczać te normalne cmentarze? Genetyczni patrioci, co innym są gotowi przyklejać czerwone gwiazdy na piersi, żeby się odróżniali? NA LECZENIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Juz lepiej. 08.09.09, 23:43 Anegdotka znana i przednia tyle, że nie a propos. Nie chodzi o milczenie tylko o wykopywanie trupów z powodów psychiatryczno-ideologicznych. Nie zauważyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Juz lepiej. 09.09.09, 00:47 Pogoda jest zawsze dla ideologów odpowiednia(jeżeli sprawują władzę).Gen Walter Karol Świerczewski był bohaterem PRL,bo zabiło go UPA.W III RP był Walter mordercą UPA(banderowców)aktualnie odznaczanych przez prezydenta Juszczenkę.A Wołyń(rzezie Polaków na kresach wschodnich)jest przemilczany(zapomniany?) przez prezydenta Kaczyńskiego i premiera Tuska.Norma:L Kuczma i Juszczenko są(byli)fetowani tylko przez Panów Lachów.Za zasługi w walce z Moskalem.Pal licho rzezie wołyńskie,oni są przeciw Rosjanom. "Tylko dzięki zaiste niepojętej,a tak wielkiej litości boskiej,ludzie w Polsce nie na czworakach chodzą a na dwóch nogach udając człowieka"(J Piłsudski) Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Nie profanować, tylko przenieść. 08.09.09, 23:59 Prawicowe oszołomy,zostawcie zmarłych i nienarodzonych w spokoju!! Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Hieny cmentarne z ND chca profanowac groby. 09.09.09, 00:26 pies_na_czarnych.o napisał: > Niewazne czyje to sa groby. Wazne, ze > komos przyszedl pomysl ich usuniecia. I kto to jest ten pomyslodawca. > Oczywiscie "polak katolik". :((( Nie wiem jaki pomysł ma ND ale nie ma potrzeby by na Wojskowych Powazkach w głównej Aleji Zasłużonych najbardziej okazałe i rozległe miejsca zajmowały bizantyjskie grobowce utrwalaczy władzy ludowej. Dla przyszłych pokoleń byłoby to kompletnie niezrozumiałe. Nie trzeba niczego profanować, by uporządkować te kwatery. Nie pierwszy i ostatni raz porządkuje sie nagrobki. Na tym cmentarzu pochowani sa moi bliscy polegli w powstaniu, i jak wielu innych, ekschumowani z tymczasowych miejsc pochówku na warszawskich podwórkach. Na tym cmentarzu żaden z Wielkich Polaków nie ma nawet w części takiego okazałałego grobowca jak tych dwóch wrogów Polski i Polaków. Na końcu tej aleji znajduja sie groby Świerczewskiego i Gomułki pochowanych w wystaczająco znaczących miejscach i grobach i nikomu to nie przeszkadza. Nie ma więc potrzeby by Bierut i Mrchlewski dominowali nad tą najznaczniejszą i najbardziej znaną polska nekropolią. Chyba że komuś sie marzy zorganizowanie mauzoleów Marchlewskiego i Bieruta, na wzór mauzoleum Lenina. Czy w np.w Niemczech funkcjonariusze reżimu hitlerowskiego posiadają takie grobowce ? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l DURNIE 09.09.09, 00:30 Byłem z dziećmi w Warszawie parę dni i zabrałem je specjalnie na ten cmentarz. Miałem ze sobą ściągawkę z numerami kwater, by nie ominąć ważnych nazwisk, szczególną uwagę zwracałem na te, z którymi dzieci się zetknęły w podręcznikach i lekturach. O historii jakiego kraju miałbym opowiadać dzieciom, jeśli pominąłbym groby Bieruta i Gomułki? Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: DURNIE 09.09.09, 00:56 l.george.l napisał: > Byłem z dziećmi w Warszawie parę dni i zabrałem je specjalnie na ten cmentarz. > Miałem ze sobą ściągawkę z numerami kwater, by nie ominąć ważnych nazwisk, > szczególną uwagę zwracałem na te, z którymi dzieci się zetknęły w podręcznikach > i lekturach. O historii jakiego kraju miałbym opowiadać dzieciom, jeśli pominąłbym groby Bieruta i Gomułki? Nie rozumiem, a kto ci każe coś pomijać ? P.S.Gdybyś chciał uczyć historii z Cmentarza Powazkowskiego to nie strczyloby ci pół roku. pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_Wojskowy_przy_ul._Pow%C4%85zkowskiej#Pochowani_na_Cmentarzu_Wojskowym Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: DURNIE 09.09.09, 01:02 W/g zaleceń edukacyjnych minister Hall,PRL to była czarna dziura,która była(pod okupacją sowiecką)ale nie istniała. "Tylko dzięki zaiste niepojętej,a tak wielkiej litości boskiej,ludzie w Polsce nie na czworakach chodzą a na dwóch nogach udając człowieka"(J Piłsudski) Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: DURNIE 09.09.09, 01:07 zoil44elwer napisał: > W/g zaleceń edukacyjnych minister Hall,PRL to była czarna dziura,... Sądzisz że jeszcze ktrokolwiek zwraca uwagę na twoje "rewelacje " ? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Juz lepiej. 09.09.09, 00:54 Napisałem...polski taniec p(omylony) i kasacja.Widzicie,widzicie tą giwi na cenzury(Mysiej2)szczycie..? "Tylko dzięki zaiste niepojętej,a tak wielkiej litości boskiej,ludzie w Polsce nie na czworakach chodzą a na dwóch nogach udając człowieka"(J Piłsudski) Odpowiedz Link Zgłoś