Dodaj do ulubionych

komunikacja z Warszawą

20.09.10, 11:57
Przydałby się jakiś autobus/bus dowożący do stacji kolejowej w Legionowie.
Pociag z Legionowa na Dw. Gdański jedzie 25 min. Obecnie to najlepsza opcja dojazdu do pracy w Warszawie z naszego miasta/gminy.
Niestety autobusy PKS nie chcą się zatrzymywać na przystanku przy Biedronce na Piaskach, z którego do pociągu jest najbliżej. Zatrzymuje się jedynie Dorex i Popowo.
Obserwuj wątek
    • paluszek111 Re: komunikacja z Warszawą 22.09.10, 11:29
      Dopoki w radzie miasta przewazac beda emeryci dla ktorych poranny dojazd do warszawy jest czysta abstrakcja, nie liczylbym na nic nowego. Oni wola nowy, tandetny park zamiast parkingu i innych inwestycji. A tak w ogóle to burmistrz i s-ka powinni doprowadzic "czerwoniaki" do serocka. zegrze, czyli gmina Nieporet jakos mogla zapewnic to swoim mieszkancom.
      • grandpress Re: komunikacja z Warszawą 22.09.10, 15:20
        1.Koszty doprowadzenia transportu MZA do Serocka nie przystają do tych, które płaci Nieporęt
        2. Porównaj budżety
        3. Wejdź na stronę serocka, prowadzą ankietę, może czytają to forum
        4. Kolej to lepsze rozwiązanie, ale też trzeba byłoby to jakoś zbadać bo na widzimisię forumowicza ciężko wydawać publiczne pieniądze. (widzimisię w sensie nie poparte twardym argumentem, nie typu " by jeździli"
        5 Z dwojga złego wolę park (notabene beznadziejny) niż publiczne pieniądze (czyli moje, twoje i innych) wyrzucić w błoto
        6. Pozdrawiam gorąco w przedwyborczej atmosferze smile
        • aganiok32 Re: komunikacja z Warszawą 22.09.10, 21:19
          grandpress napisał:

> 4. Kolej to lepsze rozwiązanie, ale też trzeba byłoby to jakoś zbadać bo na wid
          > zimisię forumowicza ciężko wydawać publiczne pieniądze. (widzimisię w sensie ni
          > e poparte twardym argumentem, nie typu " by jeździli" - można zlecić badania profesjonalnej firmie. Żaden problem
          > 5 Z dwojga złego wolę park (notabene beznadziejny) niż publiczne pieniądze (czy
          > li moje, twoje i innych) wyrzucić w błoto - tu mnie rozwaliłeś. Więc według Ciebie pieniądze wydane na park nie zostały wyrzucone w błoto????????????
          Podaj mi jeden sensowny argument za tym parkiem, bo on po pierwsze nie wygląda jak park, ani nie pełni żadnej funkcji jaką park pełnić powinien. Zaczekajmy do kolejnego lata, jeśli będzie równie gorące jak poprzednio z pewnością przyjemnie będzie posiedzieć na ławeczce w pełnym słońcu, bo tam W OGÓLE nie ma drzew big_grin Chyba, że to miał być park w stylu japońskim big_grinbig_grinbig_grin Ja bym nazwała to coś wybetonowanym ciągiem pieszym pół na pół ze szkółką ogrodniczą. Swoją drogą chciałabym poznać tego geniusza, który to zaprojektował - interesuje mnie czy ma wykształcenie w kierunku projektowania zieleni. Ciekawą sprawą jest też ile za swoją miernej jakości usługę wziął pieniędzy. Na szczęście jest coś takiego jak obowiązek udzielenia informacji publicznej, o czym obywatele zapominają, a z czego w tym wypadku nie omieszkam skorzystać.

• grandpress Re: komunikacja z Warszawą 23.09.10, 09:26
            Może i zostały, ale takiego sądu nie wydam bo co Tobie nie pasuje innego może zachwycać. Nie zauważyłem protestów ws. parku - takich żywych, nie forumowych.
            Z Twoim osądem co do Parku ja się absolutnie zgadzam. Dodałbym, że on w ogóle nie pasuje do klimatu miasteczka jakim jest Serock.

Czemu nie wystąpiłaś o udzielenie informacji publicznej w tej sprawie? To może coś rozjaśni w sprawie parku.

• aganiok32 Re: komunikacja z Warszawą 23.09.10, 14:24
              Protesty ( na żywo) jak najbardziej były, ale mało osób o tym wie.
            • aganiok32 Re: komunikacja z Warszawą 23.09.10, 14:27
              grandpress napisał:

> Może i zostały, ale takiego sądu nie wydam bo co Tobie nie pasuje innego może z
              > achwycać.

Nie znam ani jednej osoby, której podoba się to "coś zwane szumnie parkiem", ale jak w końcu kogoś takiego spotkam, to dam znać wink
              • grandpress Re: komunikacja z Warszawą 23.09.10, 14:43
                No ja nie wiedziałem, więc wybacz. Może warto zorganizować tam spotkanie i zaprosić urzędujących. Ja w Serocku turystycznie przebywam. Ale z pewnością na takie spotkanie bym przyszedł. Może stworzyć petycję zebrać podpisy, niech coś z tym zrobią. Sokoro są to takie rzesze ludzi i sądzą że to pieniądze w błoto. Jak znam ceny firm zajmujących się zagospodarowaniem terenów zielonych, to pieniądze były to wcale nie małe.
                • grandpress Re: komunikacja z Warszawą 23.09.10, 14:44
                  swoją drogą nieźle bo znowu z tematu o komunikacji przeszło na park musi to być faktycznie "gorący temat" .
                  • mackowy1 Re: komunikacja z Warszawą 23.09.10, 20:31
                    wszystko jest w BIPie

bip.serock.pl/public/get_file_contents.php?id=160170
                    ta firma wygrała przetarg, ale nie mogę się dopatrzec, czy też na projekt zieleni

pomysł parku-masakra.
                    nie dajmy przejść kolejnnemu bo mówi się o budowie amfiteatru na górkach przy zejściu nad wodę!!!
                    • aganiok32 o parku 23.09.10, 21:29
                      Owszem jest w BIPie. Na stronie internetowej firmy Sas-Bud znalazłam informację, że jej zakres działania obejmuje m.in układanie kostki, roboty drogowe, sprzedaż kruszywa. Ani słowa o projektowaniu i zakładaniu terenów zielonych. Zaczynam snuć czarne przypuszczenia, że zielone placki na tym "pseudo parku" zostały wykonane własnym sumptem np. przez KZB.
                      W Serocku nikt z urzędu nie chce rozmawiać z ludźmi, nie prowadzi się żadnych konsultacji społecznych. A i społeczeństwo jest niemrawe, "pożal się Boże" radni i w konsekwencji co się tam komuś uroi w ratuszu jest realizowane.
                      Szkoda wielka, że prawie milion złotych zostało wrzucone w ten kawałek gruntu, na którym mogło powstać coś znacznie bardziej pożytecznego. W tym roku masa dzieci nie dostała się do przedszkola. Żłobek jest jeden na cały powiat. Plac zabaw znajduje się kilka metrów od bardzo ruchliwej i zasmrodzonej spalinami drogi krajowej. Czy nie można go było przenieść bliżej ulicy Wolskiego? Tam można było stworzyć wiele fajnych, użytecznych dla mieszkańców rzeczy. Trudno jest mi się pogodzić, że tak duże pieniądze władowano w takie nic sad
                    • aganiok32 o komunikacji 23.09.10, 21:38
                      jeśli już nie pociąg z Zegrza, to:
                      - stworzenie komunikacji do stacji w Legionowie lub w Wieliszewie. W przyszłości pociągi z Legionowa do Warszawy mają kursować co ok 15 minut. W ten sposób można naprawdę zredukować czas dojazdu do Warszawy do niepełnej godziny.
                      - a na szybko - przydałoby się aby na przystankach znalazły się aktualne rozkłady jazdy. Nie pamiętam ile już czasu nie ma rozkładu na przystanku w stronę Warszawy. Nie trzeba od razu czekać na przewoźnika, rozkład mógłby być aktualizowany w urzędzie gminy raz na jakiś czas we współpracy z przewoźnikami.
                      - Dotacja do autobusów wieczornych, tak aby można było wrócić do Serocka z Warszawy np o 23. Także wydostanie się z Serocka w godzinach wieczornych graniczy z cudem.

• mackowy1 Re: o komunikacji 23.09.10, 22:04
                        rozkłady chyba są.

zobaczymy, może po tej ankiecie coś ruszy, zobaczymy na co stać nasze społeczeństwo tak jak mówisz smile

no a co do parku - szkoda gadać.

i szkoda, że radni w ogóle nie są przedstawicielami społeczeństwa, w ogóle. Fajnie, że przewodniczący ma dyżury, a reszta? do kogo mamy się zwracać, kto ma z nami gadać, jak nie oni?
      • sp5nhk Re: komunikacja z Warszawą 28.09.10, 10:06
        Serdecznie witam !!
        Przeglądając potrzeby mieszkańców w komunikacji z Warszawą to faktycznie Pan Burmistrz Serocka powinien stanąć na wysokości zadanie i wprowadzic "czerwoniaki" Warszawa - Serock. Jestem mieszkańcem Serocka i dopowiem tylko że dla Serocka taka łączność z Warszwą to "czerwoniakiem" komfort. Tych co utrudniają takie ulepszenie dojazdu do Warszawy to z rady miasta trzeba usunąc. Serock jest bardzo ładnym i czystym miastem,
        czym możemy się pochwalić, jedynie została ta komunikacja "czerwoniaka" do załatwienia.
        Pozdrawiam .
    • aganiok32 rozkład jazdy :) 05.10.10, 15:20
      Pojawił się na przystanku w stronę Warszawy. Muszę przyznać, że ktoś ( zapewne w UMiG) wykonał kawał dobrej roboty smile fajnie
      • raf602 Re: rozkład jazdy :) 05.10.10, 18:43
        Na którym przystanku? Czy są tam wszystkie kursy wszystkich linii zatrzymujących się tam? Super, gdyby tak wszystkie przystanki były oznakowane lub żeby taki rozkład pojawił się w internecie.
        • aganiok32 Re: rozkład jazdy :) 06.10.10, 10:23
          Na przystanku przy sali widowiskowej. Chyba są wszystkie kursy.
          Jest też wywieszony rozkład autobusów z Warszawy Zachodniej do Serocka.
    • marynianka ankieta 13.11.10, 22:44
      www.serock.pl/493-4a02a259f02b9-22122-p_1.htm
    • white.kornelka100.1 Re: komunikacja z Warszawą 28.11.13, 15:13
      Przeczytajcie uważnie zapytanie nt. komunikacji autobusowej do SKM w ramach 1 opłaty 196 zł tak jak ma np. Wieliszew, a następnie żenującą odpowiedź która została udzielona całkiem niezgodnie z treścią pytania interesanta. (pytanie pochodzi ze strony Gminy). Trzeba przyznać, że pytający się zaangażował, niestety nie spotkało się to ze zrozumieniem u udzilającego odpowiedzi.

Witam Pana Burmistrza
      Odnosząc się do Pana Burmistrza odpowiedzi na moje pytanie dotyczące uruchomienia linii lokalnej dowozowej L-xx w porozumieniu z ZTM-em na podstawie ważnego biletu komunikacji miejskiej odnoszę wrażenie że odpowiedział mi Pan Burmistrz nie na temat.
      Odnośnie linii 735 i jej wydłużenia odpowiedział Pan już wcześniej a ja przytoczyłem Pana wypowiedź w pytaniu:
      „Z pisma otrzymanego od Kierownika Sekcji Linii Strefowych ZTM wynika, że samo przedsiębiorstwo nie jest zainteresowanie współpracą z gminą Serock. Świadczy o tym chociażby odpowiedź na wystosowane przez nas pismo, cyt.: „ W nawiązaniu do naszej rozmowy podtrzymujemy nadal nasze stanowisko ws. przedłużenia trasy linii 735 na obszar gminy Serock. W chwili obecnej nie planujemy takiej zmiany (brak dodatkowego taboru)”.
      Osobiście potwierdziłem tą odpowiedź u źródła czyli w ZTM-ie:
      „Z rozmowy przeprowadzonej z pracownikami ZTM-u sekcji Linii Strefowych wynika, że ZTM nie chce dublować długiego i bezpośredniego połączenia bezpośrednio
      z Serocka do Metra Marymont jeżeli może zapewnić ten dojazd poprzez linię L-xx z przesiadką do SKM-i.
      Mówi Pan, ze ważne są inwestycje na terenie Miasta i Gminy i Ja to rozumiem, że ważne są inwestycje drogowe, oświetleniowe, kanalizacyjne, wodociągowe oraz inne dla mieszkańców miasta Serock oraz gmin ościennych
      I to one są w niektórych przypadkach priorytetem.
      Także mogę zrozumieć, że dla niektórych mieszkańców gminy ważna jest komunikacja lokalna na jej terenie i dowóz do Miasta Serock z różnych rejonów np. dzieci czy osób starszych.
      Pisze Pan Burmistrz w Swojej odpowiedzi, że „Czuwamy również nad sprawnym funkcjonowaniem komunikacji świadczonej przez prywatnych przewoźników czego dowodem było uruchomienie komunikacji zastępczej na trasie Dębe–Zegrze, po rezygnacji przez przewoźnika prywatnego z obsługi tej linii”.
      A ja odpowiadam to teraz mieszkańcy musza podwójnie zapłacić aby dostać się do Legionowa czy nawet Warszawy.
      Raz w linii dowozowej do Zegrza a drugi raz w PKS w kierunku Legionowa lub Warszawy
      Oj tanio na pewno nie wychodzi - gwarantuje. W jedną stronę pewnie ok. 8-10 zł, jeżeli oczywiście mieszkańcy załapią się na autobus w Zegrzu np. w poniedziałek w godzinach szczytu porannego. O czym już pisałem, że w Serocku trudno…
      A do tego jedna przesiadka, druga… i czas, czas, czas, który również można przeliczyć na pieniądze
      Kogo na takie przejażdżki stać.
      Przecież podliczając cały miesiąc takiego dojazdu to wychodzą horrendalne kwoty.
      Komunikacja lokalna ma ułatwiać dojazd a nie powodować utrudnień.
      Ale patrząc ogólnie na całość i na to, że zdecydowana większość mieszkańców pracuje w Warszawie i codziennie tam dojeżdża i wraca to nie sposób się oprzeć, ze głównym kierunkiem rozwoju powinna być komunikacja w kierunku Warszawy zwłaszcza w kierunku węzła przesiadkowego w Legionowie (czyli dowóz do SKM-ki)
      Widać również łatwo, tak jak inni rozmówcy tutaj, że obecna linia dowozowa uruchomiona prze Miasto Serock jest oderwana od rzeczywistości i nie sposób z niej skorzystać rano do pracy i popołudniu z pracy.
      To jeszcze raz mówię po co wydawać zbędnie pieniądze na bilet miesięczny na tą linie za 140 zł a dodatkowo 196 zł na bilet ZTM-u ważny w 1 i 2 strefie jak z góry wiadomo że popołudniu nie mogę z niej skorzystać i musze wrócić PKS-em.
      Więc powtórzę, tu trzeba kłaść nacisk aby ten kierunek komunikacji w kierunku węzła przesiadkowego w Legionowie (czyli dowóz do SKM-ki) oparty linii strefowej uzupełniająca L-xx (uruchomionej przez ZTM) z której można korzystać na podstawie ważnych biletów komunikacji, rozwijał się najprężniej a najłatwiej to osiągnąć zawierając porozumienie na temat uruchomienia w/w linii.
      Naprawdę proszę zrozumieć, ze dla mieszkańców to korzystniej, bo mogą korzystać z niej na podstawie ważnego biletu komunikacji miejskiej, który jest ważny także w Warszawie.
      A koszt biletu na I+II strefę to tylko 196 zł w porównaniu do kosztów, które każdy mieszkaniec Serocka dojeżdżający do Warszawy ponosi co miesiąc min. 436 zł dla jednej osoby/miesiąc to naprawdę spora różnica.
      Ponad 200 zł to spory zastrzyk pieniędzy a jak dojeżdżają 2 osoby w rodzinie albo 3 to naprawdę robią się spore pieniądze.
      Dodatkowo w przeliczeniu na liczbę mieszkańców korzystających z połączeń do/z warszawy robi naprawdę robią się bardzo duże pieniądze.
      A jeszcze czytając że koszt całej komunikacji lokalnej dla budżetu Miasta i gminy Serock to 2,4 mln zł to naprawdę już ręce opadają.
      Za co mieszkańcy płacą, że autobus parę razy na kilka godzin przejedzie z punku A do punktu B przy okazji zwiedzając teren całej gminy i robiąc kilometry…
      Trzeba stworzyć układ komunikacji lokalnej a także w kierunku Legionowa, który spełniłby oczekiwania mieszkańców, był przejrzysty i adekwatny do zapotrzebowania, obecny chyba w dużej części (zwłaszcza w kierunku Legionowa) nie spełnia tych oczekiwań.
      Jeszcze raz powtórzę i naprawdę proszę wierzyć, że linia na trasie Serock PKP Legionowo realizowana przez prywatnego przewoźnika nie jest rozwiązaniem problemu dowozu dla mieszkańców, którzy chcieli mieć adekwatną do potrzeb linię, z której przede wszystkim mogliby skorzystać w każdej chwili tygodnia.
      Obecna linia tych oczekiwań na pewno nie spełnia i nie da się z niej w większości przypadków korzystać.
      Dlatego pytam się po raz kolejny, kiedy zostanie uruchomiona linia strefowa uzupełniająca L-xx (uruchomiona przez ZTM) z której można korzystać na podstawie ważnych biletów komunikacji na podstawie zawartego porozumienia z Miastem Serock??.
      Dodam że koszty takiego połączenia to miesięcznie ok. 100.000 zł dla dwóch linii autobusowych.
      Z informacji uzyskanych w ZTM-ie możliwe wydaje się uruchomienie linii w następującej konfiguracji:
      Jedna linia jeździłaby z Serocka do PKP Legionowo przez cały tydzień z częstotliwością co 60 min w godzinach szczytu porannego i popołudniowego nastąpiłoby tzw. zagęszczenie kursów (wzrost częstotliwości) np. co 30 -40 min
      druga również przez cały tydzień kursowałaby z miejscowości Dębe również do PKP Legionowo.
      Takie rozwiązanie wydaje się sensowne mające koncepcje i przynajmniej otwierające furtkę i możliwości korzystania z niej dla mieszkańców w różnych godzinach, a nie tylko wybranych tak jak mamy do czynienia teraz.

(Grzegorz, 04.11.2013r.)

Szanowny Panie Grzegorzu,
      Na dzień dzisiejszy linie komunikacyjne do SKM Legionowo obsługiwane są przez dwóch przewoźników, tj. PKS Ciechanów na trasie Serock – Dębe – SKM Legionowo i Z – BUS Transport Zbigniew Biliński na trasie Dębe – Zegrze – SKM Legionowo.

• 7stalker Re: komunikacja z Warszawą 28.11.13, 17:32
        Nie ma sie co oszukiwać, dopóki Sokolnicki jest u władzy NIC sie nie zmieni.
        • grzeczny_m Re: komunikacja z Warszawą 28.11.13, 18:21
          Temat komunikacji i ostatnie odpowiedzi serockiego urzędu komentowaliśmy tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,28448,139314326,139314326,Z_Zegrza_na_Marymont_bez_przesiadki_D.html
          Autor zapytania które cytuje white.kornelka również udzielał się w tamtym wątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka