Dodaj do ulubionych

szybki internet

23.08.11, 21:41
witam, zastanawiam się nad możliwościami zamówienia w serocku internetu o prędkości od 10 Mb/s do 20 Mb/s i jestem ciekaw, czy ktoś z Was ma podobny szybki net.Chodzi mi o to, czy są u nas w ogóle możliwości techniczne do takiego netu. Najbardziej interesuje mnie ineternet na łączu TP S.A., ale może ktoś ma internet w innej technologii, przy czym nie interesuje mnie internet mobilny posiadający ograniczanie transferu.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • marcowy_pl Re: szybki internet 23.08.11, 22:35
      W Serocku trudno o bardzo szybki internet. Jedynym dostawcą jest TP (nie liczę radiówek, Netii itp.). Natomiast z tego co się orientuję 10 Mb/s to praktycznie jest maks co można wyciągnąć. Wszystko zależy od odległości od centrali. Ja np. mam kilometr do centrali i więcej niż 6 Mb/s nie udało się wyciągnąć. Wyższe prędkości skutkowały niestabilnym łączem, problemami technicznymi itp.
      W Serocku jest położony światłowód, ale jest poprowadzony do Explorisu i nie udostępnia się go klientom indywidualnym.
    • psychomaszyna Re: szybki internet 24.08.11, 06:24
      Myślę, że jednak światłowód leci do Pułtuska i dalej. Inaczej byłoby to bez sensu.
      A to, że nie ma szybszego Internetu to wina TP SA, która mogłaby wystawić gdzieś na trasie tego światłowodu szafę ADSL-ową i byłoby po kłopocie. Ja widzę dwie lokalizacje dla takiej szafy - na Radzymińskiej na rogu przy starej poczcie albo przy nowym "parku" koło przystanku autobusowego w stronę Pułtuska.
      Jeśli chcesz mieć szybszy Internet w Serocku, to napisz do UKE - TP SA ma zobowiązania inwestycyjne w zamian, że nie podzielili tego operatora na część detaliczną i hurtową - może coś wskórasz.
    • tomik.w internet za darmo 24.08.11, 09:01
      firma aero2 daje internet za darmo. Wystarczy wypełnić druk i wpłacić kaucję za kartę w wysokości 55zł. ( kaucja zwrotna w momęcie rezygnacji ) bez limitu danych. jedyna niedogodność co godzinę zmienia IP więc trzeba się łączyć od nowa.
      www.aero2.pl/www/ubdi.html
    • barbapapa39 Re: szybki internet 24.08.11, 09:31
      Witam. Jeżeli posiadasz telefon w TPSA to musisz do nich zadzwonić, żeby sprawdzić czy Twoje łącze jest w stanie obsłużyć taką prędkość. Ja posiadam 20 Mb/s od 6 miesięcy i chodzi rewelacyjnie. Mieszkam w centrum Serocka. Pozdrawiam
      • serock2 Re: szybki internet 24.08.11, 10:04
        Nie ukrywam, że dałaś/dałeś mi trochę nadziei. Obecnie posiadam internet w netii 6Mb/s na łączu tp. Po wprowadzeniu promocji "jaki masz drut taki internet" próbowałem się dowiedzieć jakie są możliwości zwiększenia prędkości w netii np. do 10 lub 20 Mb/s. Niestety, twierdzą oni, że na tym łączu mogę mieć max 6 Mb. Wczoraj zadzwoniłem do tepsy. Powiedzieli, że ze wstępnych testów wynika, iż wysoce prawdopodobne, że mogę mieć net 10-20 Mb. Pewność uzyskam dopiero w momencie, kiedy technicy zrobią testy, a więc po złożeniu zamówienia. Byłem więc ciekaw, czy internet na łączu tp o prędkości 10-20 Mb w ogóle w Serocku występuje. Ja też mieszkam w centrum miasta i mam cichą nadzieję, że jednak się uda.
        • marcowy_pl Re: szybki internet 24.08.11, 13:46
          Jak rozmawiałem z przedstawicielem Netii to mnie przekonywał usilnie, że na moim łączu mogę mieć 20 Mb/s, a potem rozbiłem się o możliwości techniczne w TP, przez jakiś czas próbowali zmusić mnie do migracji na niższą prędkość bo coś im się psuło. Niestety TP ma u nas praktycznie monopol. Często zazdroszczę ludziom, którzy mają kablówkę w Legionowie czy Warszawie. Dla nich 20 Mb/s to żadna sensacja.
          • chce_dobrze Re: szybki internet 24.08.11, 17:26
            ja nieldugo podpisuje umowe z netia JAKI DRUT TAKI INTERNET z telefonem 100zł/mc za nielimitowane rozmowy. Nawet jak 6 mb/s bede mial to bede sie cieszył bo moje 1 juz mnie denerwuje
            • serock_beta Re: szybki internet 25.08.11, 12:28
              chce_dobrze napisał:

> ja nieldugo podpisuje umowe z netia JAKI DRUT TAKI INTERNET z telefonem 100zł/m
              > c za nielimitowane rozmowy. Nawet jak 6 mb/s bede mial to bede sie cieszył bo m
              > oje 1 juz mnie denerwuje

A mi wystarczyłoby te 1MB/s, byle było stabilne.
              • chce_dobrze Re: szybki internet 26.08.11, 22:38
                szczerze mówią to wolał bym swoje 1mb obecne niż tą radiówkę co w serocku jest dostępna.. znam osoby które mają ten internet i płacą 40 zł miesięcznie a dostają wielkie G... . Pobranie muzyki, obejrzenie serialu w internecie staje się niemożliwe a słono się płaci za podobno szybki dostęp.. właściciel chyba ma swoich klientów w głębokim poważaniu..
                • serock2 Re: szybki internet 27.08.11, 07:41
                  jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kilka lat temu miałem internet na modemie, potem 256 mb, potem 512, w końcu 1 Mb i to był kosmos! Po pół roku zwiększyłem prędkość do 2 Mb/s a jeszcze potem do 6 Mb/s. Teraz marzy mi się 10-20 Mb/s najlepiej z telewizją. Tyle tylko, że jak w innym wątku wspomniano, władze nie robią nic, aby wspomóc mieszkańców w tym zakresie, dla firm tylu UPC to jest za mały rynek, a można mieć internet 10 Mb za 100 zł. Na całym świecie mówi się o tym, że internet staje się medium podstawowym jak prąd czy woda. U nas nikt nie rozumie niestety tego podejścia i traktuje dostęp do sieci jako ekstrawagancki dodatek. Na koniec może jeszcze tyle, że w Serocku mogę chociaż liczyć na 6-10, a niektórzy wspomnieli o 20 Mb/s. W gminie Pokrzywnica tak dobrze nie ma. Radiówka, net mobilny, limity prędkości, zerwane połączenia. Sic!
                  • chce_dobrze Re: szybki internet 27.08.11, 09:43
                    ja już podpisałem umowę i zapewniono mnie, że w miesiącach wrzesień-październik w moim kablu popłynie prędkość około 20mb a obecnie będzie na poziomie około 10mb więc nie mówcie, że u nas to nie możliwe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka