aga.w71 25.10.05, 14:21 slyszalam gdzies ze jest plan aby miejskie targowisko przeniesc na ulice nasielska . czy cos o tym wiecie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aganiok32 Re: miejskie targowisko 25.10.05, 15:03 Były takie plany, ale podobno handlujący się zbuntowali i na razie nie będą przenosić. Wiem, że dla ludzi mieszkających an Rynku targ może być uciążliwy, ale kupując mieszkania chyba byli świadomi, że 2 razy w tygodniu może być gwarno. Ja jestem za tym, żeby targ pozostał na Rynku. To już wielowiekowa tradycja. Odpowiedz Link
majmun Re: miejskie targowisko 26.10.05, 13:08 No cóź kupując mieszkanie na Rynku byłem świadom istnienia dwa razy w tygodniu targowiska i powiem szczerze nawet to mi sie podoba. Taki właśnie folklor z którego i ja korzystam. Jednakże chciałem powiedzieć, że kupując mieszkania gmina nie zastosowała jakiś preferncji ze względu na hałas spowodowany targowiskiem. Lecz to nie jest problem. Problemem na który klną mieszkańcy okolicznych kamienic jest fakt notorycznego zastawiania wjazdu do posesji czy parkowanie w miejscach nie dozowlonych i totalny bark reakcji straży miejskiej w dni targowe. Zjawisko to zwłaszcza ma tendencje do rozsrastania się do poważnych rozmiarów w okresie wakacyjnym. Dla mnie osobiście dużo większym problemem są imprezy typu świeto patrona Serocka, Kupalnocka itp. trwające do poźnych godzin wieczornych a potem hałasy w nocy związane z montażem a potem demontażem sceny oraz sprzątaniem po imprezie. Nie wspomnę tu już o niemożliwości korzystania z samochodu. Reasumując myślę, że z czasem będzie trzeba zrewidować swoje podejście do wielowiekowej tradycji targu na rynku ze względu, że targ w obecnej postaci ma niewiele wspólnego z targami jakie miały miejsce 50 lat temu gdzie handlowano kurami, końmi, zbożem czy rekodziełem i garncarstwem. Nie jest to już żadna atrakcja foklorystyczna lecz jedynie czysta komercja w jakby nie było najbardziej reprezentacyjnej części miasta. Myślę, że przenisienie targu na Nasielską nie byłoby złym pomysłem zwłaszcza, że nasze miasteczko jest niezbyt duże i dojście na Nasielską nie sprawi większości chyba kłopotu. Odpowiedz Link
f_anka Re: miejskie targowisko 14.12.05, 20:13 targi na rynku serockim to (prosze sie nie smiac..) element integrujacy to spoleczenstwo to rowniez tradycja i element mijescowego folkloru ja uwazam, ze serock bez tych srodowych i sobotnich targow straci i to bardzo rynek jest piekny a malo odwiedzany - a w srody i soboty tetni zyciem Odpowiedz Link
kasia806 Re: miejskie targowisko 06.01.06, 19:17 Zgadzam się z tobą ,że targi są elementem integrującym ,lecz jedynie handlarzy .To oni jedynie najwięcej by stracili na przeniesieniu targowiska ,gdyż istnieje ryzyko ,że ten dochodowy interes nie obarczony żadnym nadzorem sanitarnym mógłby podupaść. Czy znajdziesz tam folklor,pewnie tak w brudnych paznokciach sprzedających cwaniaczków ,którzy mają raj w takich miejscach, gdyż ich koszty to drobne na opłatę targową i tyle ...99% towarów to produkty z giełdy warzywnej i spożywczej .Jeden z handlarzy w mojej obecności powiedział "nie dajta się załatwić ,bo sklepy ten interes przejmą " dla nich to tylko interes a nie integracja czy okazja aby odwiedzić piękny Serock. Jestem pewna,że w sklepie sanepid dopieprza się do wszystkiego, a na targowisku brud i smród, ale jest ok. Drodzy sympatycy folkloru smacznego . Odpowiedz Link
aganiok32 przesadzasz, ja uważam że targ to super 07.01.06, 20:08 sprawa. Zresztą wszędzie na świecie sa targi, weź np Francję czy Włochy. Nigdy w życiu nie zamieniłabym targu na żaden sklep w Serocku. Odpowiedz Link
barbarag234 Re: miejskie targowisko 20.01.06, 12:39 Rynek jest miejscem na którym odbywają się targi. Gdyby nie rynek i targi to Serock nie zostałby miastem. Dzięki prawu do organizacji targów przez wiele stuleci Serock się rozwijał. Teraz gdy dokonano renowacji rynku miejskiego miałby on zatracić swoje pierwotne funkcje ?? nawet ustawienie stołów na rynku przypomina, że jest to miejsce handlowe. Pozatym rynek pełni funkcje integrujacę. A swoją drogą gdyby handel w tym miejscu nie podobał się mieszkańcom to by tam nie kupowali a gdyby nie kupowali to handlarzom nie opłacałby się tam przyjeżdżać i sprawa by sie rozwiązała.... a to że staż miejska nie reaguje na zastawione wjazdy to już świadczy o źle straży a nie o targu. Odpowiedz Link
blake123 Re: miejskie targowisko 31.01.06, 16:54 jeżeli chodzi o tą waszą "ciszę i spokój" to gwarantuje wam, że przeniesienie rynku nie było by dla ludzi którzy cierpią, nie mogą spać i Bóg wie co jeszcze z powodu targów i imprez (które i tak ostatnio się nie odbywają, ale nie będę tego komentował...) pomyślcie lepiej kto by najbardziej skorzystał z rynku na ulicy NASIELSKIEJ Odpowiedz Link
aganiok32 Re: miejskie targowisko 31.01.06, 21:46 no tak, hihihi zawsze mnie zastanawia jaki to chwyt marketingowy 3 przy 1 przecież to bezsens Odpowiedz Link