Dodaj do ulubionych

miejskie targowisko

25.10.05, 14:21
slyszalam gdzies ze jest plan aby miejskie targowisko przeniesc na ulice
nasielska .
czy cos o tym wiecie ?
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: miejskie targowisko 25.10.05, 15:03
      Były takie plany, ale podobno handlujący się zbuntowali i na razie nie będą
      przenosić.
      Wiem, że dla ludzi mieszkających an Rynku targ może być uciążliwy, ale kupując
      mieszkania chyba byli świadomi, że 2 razy w tygodniu może być gwarno.
      Ja jestem za tym, żeby targ pozostał na Rynku. To już wielowiekowa tradycja.
      • majmun Re: miejskie targowisko 26.10.05, 13:08
        No cóź kupując mieszkanie na Rynku byłem świadom istnienia dwa razy w tygodniu
        targowiska i powiem szczerze nawet to mi sie podoba. Taki właśnie folklor z
        którego i ja korzystam. Jednakże chciałem powiedzieć, że kupując mieszkania
        gmina nie zastosowała jakiś preferncji ze względu na hałas spowodowany
        targowiskiem. Lecz to nie jest problem. Problemem na który klną mieszkańcy
        okolicznych kamienic jest fakt notorycznego zastawiania wjazdu do posesji czy
        parkowanie w miejscach nie dozowlonych i totalny bark reakcji straży miejskiej
        w dni targowe. Zjawisko to zwłaszcza ma tendencje do rozsrastania się do
        poważnych rozmiarów w okresie wakacyjnym. Dla mnie osobiście dużo większym
        problemem są imprezy typu świeto patrona Serocka, Kupalnocka itp. trwające do
        poźnych godzin wieczornych a potem hałasy w nocy związane z montażem a potem
        demontażem sceny oraz sprzątaniem po imprezie. Nie wspomnę tu już o
        niemożliwości korzystania z samochodu. Reasumując myślę, że z czasem będzie
        trzeba zrewidować swoje podejście do wielowiekowej tradycji targu na rynku ze
        względu, że targ w obecnej postaci ma niewiele wspólnego z targami jakie miały
        miejsce 50 lat temu gdzie handlowano kurami, końmi, zbożem czy rekodziełem i
        garncarstwem. Nie jest to już żadna atrakcja foklorystyczna lecz jedynie czysta
        komercja w jakby nie było najbardziej reprezentacyjnej części miasta. Myślę, że
        przenisienie targu na Nasielską nie byłoby złym pomysłem zwłaszcza, że nasze
        miasteczko jest niezbyt duże i dojście na Nasielską nie sprawi większości chyba
        kłopotu.
    • f_anka Re: miejskie targowisko 14.12.05, 20:13
      targi na rynku serockim to (prosze sie nie smiac..smile) element integrujacy to
      spoleczenstwo

to rowniez tradycja i element mijescowego folkloru

ja uwazam, ze serock bez tych srodowych i sobotnich targow straci i to bardzo

rynek jest piekny a malo odwiedzany - a w srody i soboty tetni zyciem
      • kasia806 Re: miejskie targowisko 06.01.06, 19:17
        Zgadzam się z tobą ,że targi są elementem integrującym ,lecz jedynie
        handlarzy .To oni jedynie najwięcej by stracili na przeniesieniu
        targowiska ,gdyż istnieje ryzyko ,że ten dochodowy interes nie obarczony żadnym
        nadzorem sanitarnym mógłby podupaść. Czy znajdziesz tam folklor,pewnie tak w
        brudnych paznokciach sprzedających cwaniaczków ,którzy mają raj w takich
        miejscach, gdyż ich koszty to drobne na opłatę targową i tyle ...99% towarów to
        produkty z giełdy warzywnej i spożywczej .Jeden z handlarzy w mojej obecności
        powiedział "nie dajta się załatwić ,bo sklepy ten interes przejmą " dla nich to
        tylko interes a nie integracja czy okazja aby odwiedzić piękny Serock. Jestem
        pewna,że w sklepie sanepid dopieprza się do wszystkiego, a na targowisku brud
        i smród, ale jest ok. Drodzy sympatycy folkloru smacznego .
        • aganiok32 przesadzasz, ja uważam że targ to super 07.01.06, 20:08
          sprawa. Zresztą wszędzie na świecie sa targi, weź np Francję czy Włochy. Nigdy
          w życiu nie zamieniłabym targu na żaden sklep w Serocku.
    • barbarag234 Re: miejskie targowisko 20.01.06, 12:39
      Rynek jest miejscem na którym odbywają się targi. Gdyby nie rynek i targi to
      Serock nie zostałby miastem. Dzięki prawu do organizacji targów przez wiele
      stuleci Serock się rozwijał. Teraz gdy dokonano renowacji rynku miejskiego
      miałby on zatracić swoje pierwotne funkcje ?? nawet ustawienie stołów na rynku
      przypomina, że jest to miejsce handlowe. Pozatym rynek pełni funkcje
      integrujacę. A swoją drogą gdyby handel w tym miejscu nie podobał się
      mieszkańcom to by tam nie kupowali a gdyby nie kupowali to handlarzom nie
      opłacałby się tam przyjeżdżać i sprawa by sie rozwiązała.... a to że staż
      miejska nie reaguje na zastawione wjazdy to już świadczy o źle straży a nie o
      targu.
      • blake123 Re: miejskie targowisko 31.01.06, 16:54
        jeżeli chodzi o tą waszą "ciszę i spokój" to gwarantuje wam, że przeniesienie
        rynku nie było by dla ludzi którzy cierpią, nie mogą spać i Bóg wie co jeszcze z
        powodu targów i imprez (które i tak ostatnio się nie odbywają, ale nie będę tego
        komentował...) pomyślcie lepiej kto by najbardziej skorzystał z rynku na ulicy
        NASIELSKIEJ
        • aganiok32 Re: miejskie targowisko 31.01.06, 21:46
          no tak, hihihi smile
          zawsze mnie zastanawia jaki to chwyt marketingowy 3 przy 1
          przecież to bezsens
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka